En snabb och ovanlig global uppvärmning inleddes när vi hade sommar på norra halvklotet 2023. En snabb uppvärmning som många vill skylla på utbrottet av den undervattensvulkan vars fullständiga namn tydligen är Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. Fast låt oss i fortsättningen här kalla den bara Hunga.
Fastän jag tycker att förklaringen verkar vettig, förstår jag inte varför det skulle ha varit så stor fördröjning. Utbrottet skedde för nästan 3 år sedan, i januari 2022. Varför dröjde det ett och ett halvt år innan det påverkade den globala medeltemperaturen?
Påverkan från vulkanutbrottet ska ha berott på att stora mängder vattenånga kastades ända upp till stratosfären, där halten vattenånga annars är låg.
Vad säger data från Climate Explorer, närmare bestämt från ERA5:s reanalys?
De data som kommer från stratosfären där, nedersta delen av den, är de för 200 mb. Där har temperaturen varierat så här:
Det säger inte så mycket. Om vi tittar på anomalier i stället, syns det tydligt hur extremt det har varit på senare tid:
Nedersta delen av stratosfären har alltså blivit varmare. Men vi har ju fått budskapet att när troposfären blir varmare, blir stratosfären kallare? Men den avkylningen kanske är högre upp och syns i temperaturdata som inte finns tillgängliga på Climate Explorer?
Å andra sidan handlade det här om att stora mängder av växthusgasen vattenånga hamnade i stratosfären, så det är rimligt att det blev ett undantag och att temperaturen ökade där uppe.
Hur är det med halten av vattenånga då? Ja, där visar data detta:
Det verkar inte ha hänt något extremt där på senare tid. Möjligen finns en trend nedåt sedan 60-talet.
Om vi tittar på årsmedel i stället för månadsmedel för absoluta värden då?
Nej, där finns ingenting extremt de senaste åren. Fast jag begriper inte vad det är för värden som Climate Explorer ger när jag väljer att räkna ut årsmedel.
Månadsmedel för anomalierna visar sanna sorts variationer:
Så den där ökningen av halten vattenånga märks inte i stratosfärens lägsta del.
Det finns ytterligare en lätt åtkomlig källa till temperaturer, eller snarare temperaturanomalier, för lägre stratosfären, nämligen UAH. Dessa temperaturanomalier ser ut så här:
Där har jag alltså delat upp i norra och södra halvklotet, men är nästan ingen skillnad mellan de två hemisfärerna. Och det syns ingen effekt av Hungas utbrott.
Tack för belysningen av denna märkliga och skenande uppvärmning, vilket tycks ha chockat hela klimatvetenskapen.
Satelliterna tokrusar i mätningarna av atmosfären.
Men vad blev resultatet hos oss här i norr?
Klimatsystemet på norra hemisfären bygger väl på principen att uppvärmningen från solen i syd transporteras upp till oss och Arktis…men avsmältningen på Grönland var relativt låg både i år och förra året – och havsisen var stabil – och Sveriges årsmedeltemperatur 2023 var ju inte alls hög.
Så effekterna från denna extrema uppvärmning, på kort tid – blev inte särskilt spektakulära hos oss?
Sedan är ju förstås varje år det varmaste någonsin, åtminstone på 125 000 år – men syns det inte mer än så här hos mig och i skagerrak och på Island och Grönland- ja – då tycks dessa skenande temperaturrekord – en smula ointressanta.
Tack Lars K.
Intressant öppning till lite detektivarbete.
Här i denna video ställs frågan-kommer vattnet att kyla eller värma globen?
https://www.youtube.com/watch?v=tNoA1n-rLhA
Tydligen värmer den 😉
En annan video som visar att 2023 var exceptionell är denna:
https://www.youtube.com/watch?v=8STsRV4CKWw
Intressant om kolbudgeten där han tydligt visar att 2023 sticker ut.
Men han vill även diskutera sambandet mellan naturlig CO2 och havstemperatur
(36 min in)
9 dec
moskva 15 cm snö, khabarovskregionen -40 grader C. Säsongens första snö föll i Munsiyari, indien, Uttarakhand under helgen och Auli, en annan bergstad, såg också snö och temperaturer på -5,3°C. Det snöade även i Narkanda, Himachal Pradesh och lägsta temperaturen var -4,6°C. Det var också kallt i Kufri vid -3,1 °C.
Längre norrut registrerades ett sällsynt låg på -9°C i Gulmarg, Jammu och Kashmir.
Även om låglandet är fritt från snö är de inte förskonade från kylan. Städer som Udaipur och Amritsar noterade 5°C. Delhi upplevde också kallt väder
10 dec
Mumbai har precis upplevt sin kallaste decembermorgon på tio år. Santacruz-observatoriet registrerade 13,7°C, vilket är 5,1°C under det normala. Kylan väntas fortsätta några dagar till innan den lättar något. På andra håll registrerade Delhi en onormalt låg temperatur på 8,2°C, med lätta skurar som ökade kylan. I norr glittrar Himachal Pradesh under säsongens kraftiga snöfall. Det snöade i Shimla, Kufri och Fagu och 30 cm snöfall registrerades i de högre områdena Lahaul-Spiti och Chamba.
En temperatur på -49,5 °C har just nåtts i den sibiriska Sukhana-regionen i ryssland. Detta är norra halvklotets lägsta någonsin utanför Grönland.
nordamerika, Prärierna är de kallaste med maximala dygnstemperaturer på -20°C. -25°C väntas i Winnipeg på torsdag, medan den lägsta temperaturen under natten kommer att sjunka under -30°C i regionen. Ontarios snöbälte kommer att uppleva sjöeffektssnöfall och byiga vindar mitt i veckan, med whiteout-förhållanden som förväntas på torsdag.
Norra Vietnam kommer att se en kraftig temperatursänkning när en ny kall luftmassa anländer på onsdagskvällen. Temperaturerna kommer att sjunka till 14°C på slätterna, medan 5°C förväntas i bergsregionerna, enligt National Center for Hydrometeorological Forecasting.
120 cm på fyra dagar: En Thanksgiving-storm väckte sensation i Michigan. Arktisk luft skapade återigen Lake Effect, som levererade historiska mängder snö. I Gaylord föll 25 tum (63 cm) på 24 timmar den 1 december, vilket överträffade det tidigare dagliga rekordet på 17 tum (43 cm) som sattes 1942. Den 5 december hade staden samlat på sig 150 cm snö.
12 dec
Havsisen runt Antarktis närmar sig genomsnittet för åren 1979 till 1990
Trots ihärdiga påståenden om irreversibel smältning och annalkande katastrof ligger den nuvarande utbredningen av Antarktis havsis väl inom två standardavvikelser från historiska normer och närmar sig snabbt genomsnittet 1979-1990.
Västalperna har för närvarande det högsta naturliga snötäcket, med Val Thorens i Frankrike som rapporterar 115 cm. De österrikiska alperna (Kärnten) och de italienska Dolomiterna (t.ex. Kronplatz) erbjuder också utmärkt piståkning tack vare exceptionell snötillverkningsteknik och konsekvent kalla temperaturer. I Pyrenéerna, särskilt i de norra delarna (t.ex. Baqueira Beret), har en anmärkningsvärd förändring skett: mer än en meter snö föll på skidortens nivå, och dubbelt så mycket i de övre regionerna, på grund av den senaste tidens kraftiga stormar.
En arktisk köldknäpp sänkte vattentemperaturen i North Carolinas Outer Banks under 4 grader Celsius förra veckan, vilket skickade mer än 550 havssköldpaddor i hypotermisk chock – även känd som ”köld bedövning”. totalt 550 hypotermiska sköldpaddor är det högsta antalet på många år, sa Tony Parisi, ordförande för NEST (Network for Endangered Sea Turtles).
13 dec
Temperaturen i Malaga kommer att sjunka till nära minusgrader under natten. Detta är en sällsynthet, eftersom regionens medelhavsklimat vanligtvis håller temperaturen långt över fryspunkten, även i djupet av vintern. När det gäller de högre höjderna i provinsen finns det ett högt täcke av snö på topparna i Sierra de las Nieves nationalpark. Snö i början av december anses sällsynt i dessa områden.
Ovanliga låga temperaturer har spridit sig till Italien och temperaturerna i de höga bergen har sjunkit kraftigt. Monte Rosa registrerade en medeltemperatur på -21,5 °C under de första tio dagarna i december, lägre än medeltemperaturen på -21,1 °C mellan 2002 och 2023.
En kraftig köldvåg griper Pakistan och får temperaturerna att sjunka till oöverträffade låga nivåer. Enligt Pakistans meteorologiska avdelning sjönk temperaturen i Leh till rekordhöga -12°C, medan den sjönk till -11°C i Astore. I Skardu sjönk temperaturen till -9°C, i andra städer till -6°C. Kylan har nu även drabbat stora städer, där temperaturen i Islamabad sjunkit till 0°C, vilket är ovanligt i början av december. Ovanligt låga 12°C registrerades i Karachi. Srinagar är en annan stad som upplevde lätt frost vid -2°C.
Kylan har börjat i Ontario och har nått -30,4°C, och närmar sig sitt rekord på -34°C från 1989. Frostskador är ett konstant hot här, vilket kan inträffa på några minuter, precis som det är i stora delar av Kanada. Temperaturerna faller över Saskatchewan: till -39,7°C i Key Lake, -39,4°C i Stony Rapids, -36,7°C i Collins Bay och -36,2°C i Uranium City – för att bara nämna några.
Den ovanliga kylan har också spridit sig söder om gränsen och satte rekord i östra USA, även så långt söderut som Florida. Det är också iskallt i väster i New Mexico och Texas, och det förväntas bli ännu kallare denna vinter 2024/25…Texas nätoperatör ERCOT har varnat för ”extrem kyla” i vinter men insisterar på att statens elnät är bättre förberett än tidigare år. Det är bara att hoppas.
utdrag ur kälterapport 48 från EIKE
Det är helt enkelt så att vulkanutbrottet inte har påverkat klimatet mätbart, helt i linje med vetenskapen.
Vilka är dessa ”många” som påstår motsatsen? Har inte hört en enda.
# Kent. 4
”Det är helt enkelt så att vulkanutbrottet inte har påverkat klimatet mätbart, helt i linje med vetenskapen.”
Kent – vilken vetenskap??
Här är en graf över daglig havstemperatur i mätpunkten Nino 3.4, vilken visar en uppgång i april 2023 och är som högst i mot slutet av året och når normal nivå i början på augusti 2024 (Grafen hittad tidigare av ”Lasse”). Enligt en artikel nedan så hände det något i september 2023. Många har ifrågasatt en hög El Nino, men skall man tolka temperaturen i Nino 3.4, så ser det ut som om en El Nino har utlösts. Hunga Tonga utbrottet skedde ju strax söder om ekvatorn, varför man kan anta att det finns ett samband med temperaturen i 3.4.
https://climatereanalyzer.org/clim/sst_daily/?dm_id=nino3.4
https://www.nature.com/articles/s41612-024-00582-9
#5 Magma
Utsläppen av aerosoler och partiklar balanserade ökningen av vattenånga i atmosfären.
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2024JD041296
#Kent
Sammanfattning alltså:
Hunga Tonga-utbrottet i januari 2022 påverkade den globala strålningsbalansen genom förändringar i stratosfäriska aerosoler, vattenånga, ozon och temperaturer. Nettonedåtgående strålningsflöde minskade totalt sett jämfört med klimatologin. Vattenångan från utbrottet ökade först det infraröda flödet, men denna effekt avtog snabbt. Aerosolerna från utbrottet orsakade en betydande minskning av solflödet, vilket dominerade de totala förändringarna under de två åren. Temperaturförändringar minskade det långvågiga flödet, medan ozonförlusten något ökade det kortvågiga flödet. Vid slutet av 2023 hade de flesta förändringarna i strålningsbalansen försvunnit. Trots osäkerheter i mätningar av aerosoloptisk täthet är slutsatsen att aerosolerna dominerade effekterna.
#7 Kent Oavsett vulkanens inverkan på vädret eller inte så har vi idag ett väder i Luleå som jag upplevt flera ggr under dom 75 år jag levt. Minns ca 70 år. Inget nytt under solen. Undrar hur vädret är där du bor. Om du nu bor nånstans. Har hunnit med att skotta snö flera ggr i år. Just nu är det minus 14 grader. Ca 30 grader kallare än den globala temperaturen.
Offtopic:
Noterar att Henrik Jönsson som tagits upp på dessa sidor ibland bl.a. här:
https://klimatupplysningen.se/h-jonsson-omojliga-klimatmal/
https://klimatupplysningen.se/henrik-jonsson-om-karnkraftskuppen/
https://klimatupplysningen.se/kommuner-som-slosar-skattemedel-pa-klimatbekampning/
https://klimatupplysningen.se/den-grona-bidragsekonomin/
har bjudits in till SVTs 30 minuter. Kul att även litet okonventionella röster bjuds in. Hur det går för honom överlåter jag till tittaren att bedöma.
https://www.svtplay.se/video/jVwPYM4/30-minuter/henrik-jonsson
Mätningar och slutsatser efter vulkanutbrottet tycks gäcka, liksom att den globala medeltemperaturen slår rekord även under La Nina år – numera.
Det har varit ovanligt många La ninas på senare år – men temperaturen bara fortsätter upp.
Som lite grädde på förvirringsmoset- så rapporterar svt:s samenyheter, oddasat idag Att Forskarna Vid Göteborgs Universitet nu tror att första isfria dagen för den Arktiska havsisen – Blir 2027.
Imponerade forskning.
Samenyheterna rapporterar också att det startat ett isforskningsprojekt i nordligaste Skandinavien om deras insjöisar – det startade för 10 år sedan – OCH – redan kan dom se att isläggningen kommer senare och att decemberisarna är tunnare dom senaste åren, säger dom…
Det projektet och deras resultat över dessa 10 år – med allt tunnare isar är lite märkligt – Eftersom 2021, 2022 och 2023 haft ovanligt kalla decembermånader – väldigt kalla t o m – enligt statistiken.
Det har blivit kallare vid vinterstarten men tydligen tunnare isar – ovanlig kombination – men det beror naturligtvis på klimatförändringen.
Vi får nu sålunda också se om Göteborgs universitet får rätt i sin forskning om Arktis havsis – 2027 som första infria – Gode Gud vad spännande!
#11 Magnus
Nej det har ju aldrig varit isfritt där. Faktum är att isen fanns där innan planeten skapades
Kent 41
Det du skriver är trams. Regeringen ska styra statliga bolag. När det missköts ska riksdagen ingripa.
#10 Bubo:
Och denna respons får han…inte riktigt så jag tycker det gick för honom…
https://www.dn.se/kultur/johan-croneman-nastan-plagsamt-nar-henrik-jonsson-blev-grillad-och-knaperstekt-i-svt/
# Berra 13.
”Och denna respons får han…inte riktigt så jag tycker det gick för honom…”
DN kultur …. Är det inte dem som är så skickliga att de inte ens behöver lyssna för att recensera … ?
Det här med hur tjocka isarna är beror mycket på hur tjockt snötäcke det är på isen? Men det kanske ”forskarna” inte känner till? De kunde ju i så fall frågat folk som fiskar på isen om vintern…
Svar 13,
Det har väl tyvärr blivit så att vi fått en stat i staten. Efter att SD blivit regeringsunderlag så har fientligheten ifrån för stor andel av media blivit otroligt intensiv.
Vad som är värre är att även våra myndigheter på sina håll verkar illojalt mot regeringen. Det dyker upp aktivister överallt på viktiga poster. När en av dem sparkades tidigare i år var just DN ute och ”granskade” och kritiserade att klimataktivisten fick lämna sitt jobb som gassamordnare på energimyndigheten. En räv i hönshuset kam man säga. Toppen på isberget.
https://www.dn.se/sverige/anna-ar-klimataktivist-blev-av-med-jobbet-pa-energimyndigheten/
#16,
OT: Jag har inte sett intervjun med Henrik Jönsson men jag har märkt att så fort någon dristar sig att kritisera public service så möts de med hån och vitglödgat hat. Kritiken går förstås inte ihop med deras uppblåsta självbild. Hatet sprider sig med automatik även över till SD som ofta kritiserar SVT för deras ”nyhetsreportage”.
Henrik Jönsson tar jag bara upp här när ämnet berör klimat- eller energipolitiken. Jag tycker att han är en fantastiskt duktig pedagog som är väl värd att lyssna på.