Upp till sång för klimatet

55 världsartister och kändisar har gått samman för att spela in en kampsång för klimatet. Det är Midnight Oils gamla dänga ”Beds’r Burning” som dammas av inför COP15-konferensen i Köpenhamn. Bland dem som sjunger finns bl.a. Duran Duran, Scorpions och Desmond Tutu. Hur pass duktig den sistnämnde är på att sjunga är svårt att avgöra innan vi hört själva alstret, vilket går att göra från och med den 1 oktober.
Frågan är bara varför sången inte kallats – Earth’s Burning (How can we sleep when our Earth is burning?)…

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Patrik

  ”How can we sleep when our earth is turning” lyder väl andra strofen i refrängen om jag inte missminner mig. 🙂
  Undrar vad den skallige miljöaktivisten som började som advokat och som var sångar i bandet blev av – någon som vet? 🙂

 2. Patrik

  Yo! Förresten…
  Idag har jag gått med i Naturskyddsföreningen! För 24:-/månad så kan jag stödja deras seriösa miljöarbete OCH jag har plötsligt rätt att inkomma med motioner till deras årsmöten.
  Kvinnan som ringde för att sälja medlemskap var riktigt seriös och kunnig faktiskt, det var inte det vanliga ”högläsandet efter mall” som det brukar vara vid telefonförsäljning.
  Hon verkade faktiskt uppriktigt trött på klimatsnacket också! När jag sade att jag blev glad för att hon inte hade något klimatrelaterat att komma med (alls faktiskt) så sa hon:
  ”Jag brukar inte prata så mycket om klimatet faktiskt, om någon undrar så brukar jag säga att det snart är ett klimatmöte i Köpenhamn.”
  Så… Nu uppmanar jag alla här på bloggen att också bli medlemmar!
  Om vi ska kunna påverka, varför inte göra det ”inifrån”? 🙂
  PS. Det står faktiskt ingenting om ”klimat” på deras förstasida:
  http://www.naturskyddsforeningen.se/
  🙂

 3. pekke

  Patrik
  Om jag inte missminner mig så har jag för mig att han faktiskt jobbar för Australiens regering med just miljöfrågor.  😉
   

 4. Patrik

  Såg nu att det faktiskt står ”Eu-kommisionen sviker i kli…” i en länk i ”Aktuellt”-rutan… Antar att det inte fortsätter ”…pulver” utan antagligen ”…mat”. 🙂
  Men det står iaf inte särskilt mycket och iögonenfallande om det där. De har inte något menytillval som innehåller ordet ”klimat” t.ex. Jaja… 🙂

 5. Patrik

  pekke>> Å fanken… Antar att han inte heter ”Plimer” i efternamn. 😉

 6. Patrik
  Sångaren och front man i Midnight Oil blev miljöminister
  Men deras slagdänga ’Beds are burning’ handlade inte om klimathotet utan om den vite mannens skuld till urbefolkningen.
  Jag såg dem live i USA ngt år efter deras popularitetstopp, och de var iaf varse att de inte var i alldeles rätt miljö för sin aktivism … Men det var en bra konsert!

 7. Jonas B

  Jag har flera goda vänner som är aktiva inom Naturskyddsföreningen. Ingen av dem är särskilt klimatoroad. De ser i varje fall betydligt allvarligare hot mot vår miljö än CO2 och blir aningen besvärade när jag tar upp frågan.
  Fast det är klart, de jobbar bara lokalt. Bossarna i ledningen plockar ju in massor av kulor på att sälja avlatsbrev, så de lär inte byta ståndpunkt i första taget.. 

 8. Patrik

  Jonas N>> Ok, that figures. 🙂
  Jonas B>> Aha, intressant. 🙂 Ja, jag fick verkligen intrycket av kvinnan att hon var uppriktigt trött på det. Hon gick inte heller på min fint när hon pratade om sulfater i Östersjön och jag frågade om hon visste att där är fullt av dihydrooxid också. Hon hade hört den förut tydligen. 🙂

 9. Patrik

  Förresten, alla har väl sett detta nu:
  http://wattsupwiththat.com/2009/09/13/some-results-from-gosat-co2-hot-spots-in-interesting-places/#comment-187616
  Intressant utveckling… 🙂

 10. Rosenhane

  För första och enda gången saknar jag Michael Jackson, tänk er en variant på ”We are the world” fast med klimatet som tema!!
  Friggebo – känn dig akterseglad!!!

 11. Anders L.

  Jag undrar vilken kampsång skeptikerna skulle välja … ”Hakuna Matata”, kanske?

 12. DJ

  Patrik:
  Mig veterligen finns det inget som heter dihydrooxid på svenska. Däremot diväteoxid eller divätemonoxid.

 13. Anders L, helt rätt nivå för dina grubblerier …

 14. Björn

  Jag har precis hittat denna bloggen och har inte läst allt för mycket än, det kommer, men tror ni helt ärligt att all koldioxid och alla andra saker vi släpper ut inte skulle på verka jorden något? vet att detta inte passar in i denna pungten men jag hittar ingen annan stanns att ställa frågan tyvärr :/

 15. Torsten Wedin

  Vi har ju för f-n redan sjungit för (mot) klimatet:
  Du ska inte tro….
  Melodi: Idas sommarvisa.
  Du ska inte tro det blir varmare
  utav litet koldioxid.
  Det hävdas ju bara av larmare
  som snart får ge upp med sin strid.
  Vi vet ju att solen det är som styr
  den värmer ju luften och allt.
  Men nu har den tagit seme-e-ster
  så nu kommer det att bli kallt.
  Planeterna skapar en plasmavåg
  på solen som då släpper ut
  protonvind mot alla plane-e-ter
  det gör ju att molnen tar slut.
  Men nu har det blivit ett minimum
  och fläckarna syns inte mer.
  Globala uppvärmningen har tatt slut
  och temperaturen går ner!!!!

 16. Olaus

  Förre sångaren i Midnight Oil, Peter Garrett i dag miljöminister, är intressant. Han var länge en skarp kritiker av kärnvapen i rollen som grundare av Nuclear Disarmament Party.
  Jag tror även att han ogillade kärnkraft, eftersom en uppmärksammad konsert med bandet ägde rum vid en avlägset belägen urangruva, Jabiluka uranium mine.
  Efter att han blivit miljöminister har han dock ändrat uppfattning och gett klartecken till utvidgning av Beverley urangruva. Han har också gett tillstånd till att öppna Four Mile- urangruvan.
  Australien, som saknar civil kärnkraft, påstås i dag ha större koldioxidutsläpp per capita än USA.
  Men Peter Garrett har inte ansvar för klimatfrågor. En särskild minister, Penny Wong, sköter dessa frågor.

 17. Björn: Välkommen till The Climate Scam! Beträffande din fråga. Jag tror att alla pålästa s.k. skeptiker är överens om att det vi släpper ut i atmosfären påverkar, men på olika sätt och i olika grad.

  Jag vet inte om du läste nyheten om de bruna molnen. Det handlar alltså om partiklar som bildas när människor bränner ved eller kodynga för att värma sina bostäder eller laga mat. En mycket stor del av den fattiga befolkningen världen över gör detta eftersom de saknar elektricitet.

  De bruna molnen påstås ha en värmande effekt. Kanske är den senaste tidens uppvärmning till stor del relaterad just till bruna moln.

  Koldioxiden är en växthusgas och naturligtvis har den en viss förmåga att värma, eller rättare sagt stråla tillbaka värmen. Men den förmågan avtar med koncentrationen. De första molekylerna värmer mycket, sen blir effekten mindre och mindre. Skeptikerna menar ofta att ett tillskott av koldioxid vid dess nuvarande koncentration i atmosfären (ca 387 ppm) inte har något större effekt.

  Du får väldigt gärna fråga mer. Det finns en hel del mycket kunniga människor här som säkert kan svara på dina frågor.

 18. S. Andersson

  Björn: Vill bara bifoga till Maggies utmärkta ”programförklaring” att rätt många av oss här är skeptiska till att det bara skulle finnas en möjlig förklaring på eventuella klimatförändringar. Jag tycker inte att det är vetenskap att låsa fast sig vid en förklaringsmodell och strunta i, ja till och med motarbeta andra alternativ.
   
  För mig personligen var detta startskottet till att studera bakgrunden till klimatalarmismen närmare. När jag ställde frågor om varför man inte ville ens diskutera alternativ, fick jag personangrepp som svar. ”Plattjordare”, ”kreationist”, ”science is settled”, ”du är ingen forskare” etc. Detta fick mig att misstänka att det låg en vovve begraven någonstans och när jag läste vidare insåg jag att det handlade om en hel hundkyrkogård.
   
  Det är på denna hundkyrkogård vi skeptiker bedriver våra arkeologiska utgrävningar.
   
  Välkommen hit med eller utan spade!
   

 19. Steve

  Re kommentar­formaterings­problem # 18: Skriv inte i Word;  då kommer diverse formaterings­tecken med. 
  Använd i stället Wordpad.  Wordpad.exe finns kvar i såpass nya PC som Vista — i min burk här:
  C:\Program Files\Windows NT\Accessories\wordpad.exe
  Använd annars Windows sök-funktion — ”Avancerad sökning”, alla filer.
  Eller enklast av allt, använd Notepad, med enbart oformaterad text:
  c:\Windows\notepad.exe
  c:\Windows\System32\notepad.exe
  Markera sedan den färdiga texten och kopiera in den i kommentarfältet.

 20. Men tänk om S Andersson verkligen ville skriva den text som visas?
  Kanske en mycket djup dikt eller ett hemligt meddelande till militanta AGW:are Andersson kanske är en infiltratör….
   
  Då är mitt arsle en tulpan.  🙂

 21. ThomasJ

  Ang. använda Word: det går eg. bra, men man måste tillse att div. koder/egenskaper ej kommer med. Detta kollar man under ’Verktyg -> Alternativ -> Utskrift’ ->> ’Inkludera med Dokument’: kryssa av rutorna för:
  – Dokumentegenskaper
  – Fältkoder
  – Dold text.
  Valfritt kan ’Ritade objekt’ vara ikryssat.
  Testa detta.
  Mvh/TJ

 22. S. Andersson

  Hej allesammans. Nej, jag hade inte tänkt att skriva allt det där. Inget hemligt meddelande ens till utomjordingar. Det egendomliga är att jag inte skrev i Word eller något annat program. Jag misstänker att det beror på att jag har problem med bokstaven ”å” som inte finns på mitt tangentbord på vanligt sätt.
   
  Gunnar, jag är rädd för att ditt arsle förblir ett arsle. 🙂
   
  Sorry folks.

 23. Labbibia

  Gunnar L # 20 och S Andersson # 22
  🙂
  Apropå dolda budskap.
  Var det inte Al Gores fru som tyckte sig höra satan själv i hårdrocksmusik? Om man spelade dem baklänges.
  Det var ju ett oherrans liv om detta i USA på 80?-talet.
  Vilket kanske kan ge en förklaring till Al:s baklängesargumentation ang. temperaturer och Co2-halt i atmosfären? 😉

 24. S. Andersson och andra: Jag tog mig friheten att ta bort ”dikten” i #18. Hoppas ingen blev alltför ledsen.

 25. Björn

  Maggie:  Tack för ditt välkommand!
  Jag tror inte att någon forskare eller bara intresserade i ämnet skyller enbart på ”bruna moln” eller ”idisslare”. Man ser det, eller i alla fall jag ser det, från ett ”många bäckar små” perspektiv.
  Har du en 5 liters köttgryta på spisen och heller i tre korn salt så kommer det inte att smakas av. Lägger du i två korn peppar smakas inte heller det av något. Lägg i en liten mängd grillkrydda, oregano, lite till salt och lite andra kryddor så kommer det snart att börja smaka skumt.
  En annan ståndpunkt jag har är att det vi släpper ut i atmosfären kanske inte påverkar som en enskild faktor men om man tar det vi släpper ut och sedan lägger till det som jorden själv släpper ut så blir det lite mycket. eller?
  Jag tycker att politiken utnyttjar frågan, gör den värre, och sen visar sin excellenta lösning på problemet vilket med all säkert medför en allmän felbedömning av problemet men så har det varit i alla tiden, inte bara om klimatfrågan. Allt från politiken bör man, tycker jag, granska kritiskt. Alla vill vi ju vinna.
  En annan sak i frågan är vad jag skulle kalla ”cancer idioti” först identifierade man cancer, fastställde den farlig i alla former, la fram hur man ska undvika att få det och mycket snart fick man cancer av att krama sin döende mormor. Samma sak händer nu med klimat frågan.
  Vad är er förklaring på att allt fler djur dör ut? Vad jag har läst så påverkar livet klimatet och klimatet livet.
  Tyvärr hittade jag inte minna siffror på koncentrationen koldioxid i atmosfären (har lite brotom just nu) men det hade ju varit kul och se om siffrorna matchar varandra. det gör ju sällan det när två olika läger i en fråga visar siffror. hehe
  Jag är inte här för att dumförklara någon. Jag är relativt ny i ämnet och har än så länge bara läst litteratur, rapporter och enskilda åsikter som kommer från min sida av frågan. Denna bloggen är faktiskt det första jag har läst från skeptikernas läger. (man har ju hört lite men inte mycket och dessutom nöjer jag inte mig med att ”jag hörde någon säga”)
  Vad har ni för tips om litteratur från er sida?
  Är väldigt glad att jag hittade denna blogg för som du sa maggie så märker jag att människorna här vet vad dom pratar om. väldigt intressant.
  Enligt mig är det största enskilda problemet i problemet antalet människor på jorden. Vi hade alla kunnat köra omkring i varsin hummer om vi inte var så förbanat många.
  Nu har jag slängt in saker lite huller om buller. Mest för att ni ska få en blid av mig och min stånd punkt, som absolut inte är fast än, lutar dock lite bort från er. Jag kommer att vara ett nästan daglit tillskott till bloggen och hoppas att ni kommer ge trevliga svar på mina frågor utan någon kollektiv mobbning.
   
  Jag lider av väldigt mild dyslexi, hoppas att ni har överseende. Det finns ju rättstavnings program här och jag har gått igenom texten tusen gånger. hoppas det jag har skrivit är försåtligt.
   
  måste rusa………….
   
  P.S vem fan gav Gore fredspriset? hahahahahaha
   
   
   
   

 26. Steve

  Word resp Wordpad:  Texter i Wordpad tar betydligt färre bytes i anspråk;  fördelaktigt när man skickar dem som mail-bilaga.
  Texter i Word har också med användarens, dator-ägarens namn.  Syns inte, men finns där (i princip).  Kan vara bra ibland att slippa ha med det.  (Tänkt exempel: Man är bloggare, och lägger upp en fil för nedladdning.)
  Läs in Word-filen i Wordpad, gör en liten ändring (extra blanksteg e.d.) och spara.  Då har Word’s alla styrtecken och ”författar-data” försvunnit.

 27. Morgan

  Och sångaren i Midnight Oil bär ansvar för de katastrofala bränderna utan för Melbourne förra året eftersom de gröna lyckats förbjuda att man har brandgator i området, de som bröt mot lagen och skaffade sig brandgator blev bötfällda, men det var också bara deras hus som överlevde i området.

 28. Men tänk om S Andersson verkligen ville skriva den text som visas?
  Kanske en mycket djup dikt eller ett hemligt meddelande till militanta AGW:are Andersson kanske är en infiltratör….
   
  Då är mitt arsle en tulpan.  🙂