Under korkeken

 tjur

(bild från:http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/odlat-kott-kan-minska-miljoproblem)

Ekot har idag den här feta rubriken :

Köttlobby ligger bakom dieter

 

Med detta tycker jag att läsaren vilseleds  att tro att själva idén till kosthållningar som LCHF och Stenålders/Paleokost med lågt kolhydratsinnehåll skulle komma från köttindustrin men det är naturligtvis helt fel.

Livsmedelsverket skriver ex om stenålderskost och nämner en svensk avhandling från 1994 som beskrev matvanor och hälsotillståndet hos befolkningen på ön Kitava i Papua Nya Guineas övärld, där människorna fortfarande delvis lever som våra stenåldersförfäder. Ur dessa rön utveklades stenålderskost som går ut på att äta en kost som ligger så nära den vi, genom årmiljonerna har blivit biologiskt anpassade för. Från stenålderskost har, som jag har uppfattat det, LCHF växt fram men baserat på att kroppen, enligt dem,  behöver mycket fett och lite socker (även fruktsocker). 

Det är stora skillnader mellan ex LCHF och stenålderskost bl a eftersom den senare inte går ut på att äta mycket fett. Den stora likheten mellan dem skulle jag säga är att man inte äter spannmålsprodukter (inklusive ris).

Men det som är det viktiga och riktigt problematiska med ”köttdieterna” är att de har så stor klimatpåverkan enligt Ekot. Klimatforskaren Christel Cederberg uttrycker sin stora oro för utvecklingen.

”– Det är faktiskt väldigt illa eftersom köttkonsumtionen i Sverige redan i dag är ganska hög, säger Christel Cederberg.”

Enligt WWF är det dock bra för klimatet med djur som går fria och betar:

”All boskapsuppfödning innebär utsläpp av metangas som bidrar till växthuseffekten. Ny forskning tyder på att utsläppen kompenseras i betade gräsmarker. Genom upptag av koldioxid i växterna och lagring av kol i marken blir nettoeffekten ändå positiv i naturbetesmarkerna och växthuseffekten minskar. Permanenta gräsmarker som inte plöjs har visat sig ha kolsänkeförmåga i paritet med skogsmarkerna. ” 
 
Är det dåligt eller inte för klimatet att äta nötkött menar de eller handlar det snarare om vilken sorts nötkött, dvs hur korna och tjurarna har fötts upp?
 
Reportrarna Malin Olofsson och Daniel Öhman på Sveriges Radios ekoredaktion verkar för det första ha missförstått det hela och kallar kosthållningarna för bantningsdieter men banta gör man ju bara en viss tid medan dessa kosthållningar är en livsstil. För det andra tycks de missa att det ex finns vegetarianer som äter LCHF och att den viktigaste tanken inte är att äta mycket kött utan att ta bort just spannmål (och lägga till fett vad gäller LCHF) och proteiner finns det ju i så mycket annat än i just nötkött.  

Sist men inte minst nämner man inte med ett ord alla de som är glutenintoleranta och alltså inte kan äta spannmål (havre och ris går bra) och de gör ingen analys kring om det kanske kan vara så att vi inte mår så bra av en kolhydratsrik kost eller varför fetman ökar i världen.

Märkligt det där med att alla tycks vara köpta av en lobby i val av sina åsikter, det kan inte vara så att människor tänker själva? 

Avslutningsvis får vi önska Malin Olofsson och Daniel Öhman lycka till med försäljningen av deras nyskrivna bok ”Matens pris” som genom Ekot och alla tidningsrubriker idag har fått fantastisk mycket gratisreklam.

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ann L-H

    Lena – underbar rubrik!
    Jag måste ha missat den del i inslaget där Malin O. beskrev de negativa effekterna på hälsan som denna diet ger upphov till. Hade hon något att säga där?

    I veckan har jag via min man upplevt akut hjärtinfarkt, ballongsprängning och dagsfärska kostråd. Kolhydratfattig kost och mjölkprodukter verkar ju vara den stora kostboven åtminstone vid hjärt- och kärlsjukdomar. Den naturliga kost, som människan varit hänvisad och anpassad till genom årtusenden och mer, är ju rena medicinen, dvs kost som står hjärtdoktorn nära.

    Men har man skrivit en ”miljö- och klimatmedveten” pk-bok som måste lanseras är nog hälsoaspekterna ovidkommande. 

  2. Slabadang

    Bra Lena!

    Protienerna är nog köpta av ”Big Beef” och alla som blir feta av kolhydratrik kost är republikaner.

  3. bom

    Köp för all del inte en bok som är författad av dessa amatörer! Det är väl bara Livsmedelsverket som är mer vilse i pannkakan?

  4. Magnus

     
    ”Är det dåligt eller inte för klimatet att äta nötkött menar de eller handlar det snarare om vilken sorts nötkött, dvs hur korna och tjurarna har fötts upp?”

    Det handlar om nötkött överhuvudtaget eftersom det bara är en liten bråkdel av allt nötkött som kommer från gräsbetande djur, och med den konsumtion vi har idag skulle det vara stört omöjligt att få fram tillräckligt med gräsbetat nötkött för att fylla efterfrågan.

  5. ThomasJ

    bom #3: Det é la ”…inte bara Livsmedelsverket som är mer vilse i pannkakan.” …, oder 😉

    Där finns ju en nedranns mängd av dessa -ve(ä)rk som irrar omkring i pannkakssmeten… suck!

    Mvh/TJ

  6. Ingemar Nordin

    Tröttsamt det där med att de skulle vara köpta av ”köttlobbyn”. Vänsterfolk verkar aldrig komma över sin gamla marxism att ”intresset aldrig ljuger”. Alla vet ju att alla AGW:are är köpta av oljeindustrin, General Electric, banker och försäkringsbolag.

    Men (från det ena till det andra) jag tror verkligen på odlat kött. Den vetenskapliga och tekniska forskningen gör stora framsteg på området. EU har varit ointresserad (förmodligen beroende på det stora katolska inslaget: ”against EU values”). Men jänkare, Kineser och Indier driver på. Redan idag kan man odla ”köttfärs” i stora tankar med vegetarisk näringslösning. Att åstadkomma muskelfibrer (som i kyckling eller nötkött) lär dock dröja.

    Jag hoppas emellertid att jag på ålderns höst skall kunna käka hamburgare och korv av framodlat kött i effektiva svenska köttindustrier!

  7. Det finns en bok ute i hyllorna som heter ”Vegomyten”, och som menar sig slå hål på myten att vegetarisk kost är miljövänlig. Jag har inte läst den men skulle gärna vilja, för att bilda mig en egen uppfattning (vilket etablissemanget ju inte gillar). För i mina öron låter det konstigt när det skulle vara fel att äta kor som äter gräs. Det låter som det mest naturliga man kan göra. Något känns fel, ungefär som det gjort hela tiden med klimathotandet. Därmed inte sagt att det är så i köttfallet, men det låter skumt.

  8. bom

    Just nu gör Aktuellt en våldsam reklam för vindkraften som är populärast av allt!!!
    Johnny och co var är ni?

  9. Jonny Fagerström

    Jag är här!
    Jag är alltid här
    🙂

  10. Verkligen tröttsamt att höra ,de är köpta från någon lobby,man
    kommenterar så när man inte vet vad man talar om.
    Det är bättre att vara tyst ,än att upprepa rena dumheter.
    Lobbyn finns alltid,så beskriv dessa lobbyfasoner istället,med konkreta metoder.
    ALI.K,

  11. Lena Krantz

    Ann L-H #1

    Tack, jag kom på den när jag var ute och rökte!

    Jag vet inte hur mycket de tar upp ang olika hälsoeffekter i deras bok men artiklarna på SR är mest inriktade på vad nötkött kan ställa till det på olika vis.

  12. Lena Krantz

    Magnus #4

    Jo fast då är det ju ändå sättet som nötkreatur föds upp på som borde kritiseras.

  13. blev extremt irriterad när jag läste denna. Hela tanken att miljömuppar skall ofra sin egen hälsa för ”miljön” är absurd. Hela iden med att ha en ”bra miljö” är väll ändå att människan skall må bra. 

    Vi som inte tänker i ecotalibanbanor har ingen anledning att bry oss om dessa planekonomiska dravell tanka. 

  14. Kristian Grönqvist

    Naturligtvis kan inte köttlobbyn lastas för den tillfälliga trenden annat än i marginellt avseende.

    Vår grundläggande diet styrs av vilken genetisk folkgrupp vi härstammar från rent förhistoriskt.

    En dell (odlarna) bosatte sig vid floddalar och levde på jordbruk. Har naturligtvis inga problem med gluten.
    En annan del bosatte sig i magra områden och tvingades leva på boskap som klarade sig där. De har inga problem  med laktos.
    En del hamnade på öar och blev fiskare.
    En del i skogar och blev jägare -samlare. Klarar varken gluten eller laktos.
    En del i polartrakter och klarar inte alkohol.

    Vår kost grundar sig inte på en enstaka stenålderskost. Den finns av ett flertal sorter. Hemligheten är att veta vilken genetik man har. Kostar mellan 5000 och 10.000 kr.

    Vårt matsmältningssystem anpassar sig till specifik mat vi ätit i årtusenden. Egentligen mycket enkelt, när man sätter sig ner och tänker igenom problemet.             

  15. Helge

    OMG, vad blir nästa avslöjande, att veganer är sponsrade av grönsakshandlare?!

  16. Pelle L

    Kristian #14
    Härliga resonemang! Det känns så befriande när någon förtroendefullt förklarar att det egentligen är mycket enkelt.
    Nåväl alltså, öbor äter fisk, bor man vid en flod äter man bröd, svårare är det inte.
     
    Kan du visa oss, som inte är så insatta, var vi kan fördjupa oss i denna kunskap?
    För det är väl inte bara något som du har kommit på när du har satt dig ner och ”tänkt igenom problemet”?

  17. I Aktuellt idag elpriset stiger nog inte,dammarna är välfyllda tydligen.
    En glad nyhet för många .
    ALI.K.

  18. Helge

    ALI.K. #17
    Dammarnas fyllnadsgrad styr endast priset marginellt, oljepriset styr mer.

  19. S. Andersson

    Jag tillämpar själv BPK-diet med extra B-vitamintillsats. D v s Bullens Pilsnerkorv med öl. Av denna diet blir man inte bara gammal och frisk utan också särdeles smart. Kanske rent av klimatsmart eftersom korven säkert inte innehåller några större mängder kött…

  20. Helge#
    Befarar nog det.
    Men jag tog upp det som dagens nyhet bara,sen får vi se om det blir andra tongångar om elpriser senare under året.
    ALI.K.

  21. Såg just ett intressant program om internet på kunskapskanalen. De tog upp klimatrörelsen som exempel men inte som jag hade väntat mig. De visade hur klimataktivister organiserade sig för aktioner.Inget om climategate,

  22. Gumma

    Pelle L. Jag kan rekommendera en bok av ”Kostdoktorn” den heter Matrevoltionen (Ät dej frisk med riktig mat). Det är en aspekt av matfunderingarna. Rätt eller fel kan inte jag avgöra, men intresant är den. Kan rekommendera fler spännande böcker ang. vår föda om någon är intresserad.

    Håller med Ingemar att man blir lite trött på att folk är ”köpta” så fort man har en annan syn på saker. Låter f.ö lite läskigt med odlat kött? även om det kanske fungerar, blir det lika näringsrikt tro?

    F.ö. har LCHF en liknande historik som det här med klimatet. Att plädera för den typen av kost gör man inte ostraffat. (trots att det verkar fungera för väldigt, väldigt många) Det är sedan 2008 (tror jag)  godkänt av Socialstyrelsen för behandling av diabetessjuka och överviktiga, om personen så vill, eftersom det idag finns så pass mycket veteskap o beprövad erfarenhet kring detta.

    Trots det är det ett himla liv kring det här, och nu denna bok också. Men, men  jag ska läsa den först innan jag dömer ut den helt. Tyvärr är det mångas världar och anseende (och födkrokar) som står på spel gällande kostfrågan också, precis som med klimathotet.

  23. Ann L-H

    # 14 – Skulle en något mer nyanserad bild vara önskvärd finns det hjälp att få tex här:
    http://www.staffanlindeberg.com/Evolutionsmedicin.html 

  24. Lena Krantz

    Ingemar Nordin #6
    Eftersom jag röker måste jag vara köpt av tobakslobby och eftersom jag äter typ (inte renlärigt) stenålderskost måste jag vara köpt av köttlobbyn och som klimathotsskeptiker är jag naturligtvis köpt av oljelobbyn.

    Inga sådana pengar i sikte dock, märligt!

    😀

  25. Karlsson

    Bra skrivet – äter själv LCHF sedan flera år och bli lite trött på journalister som inte riktigt vet vad de talar om.

    LCHF handlar inte om att äta mer kött ( proteiner finns även i fisk, fågel och ägg samt andra produkter) utan att ersätta energiintaget från kolhydrater ( socker ) med energi från fett

    Att skjuta bredvid målet – kanske man kan säga. 

  26. svempa

    Horace Engdal sade en gång i samband med en debatt ang. frågan om man skulle gå över till undervisning på engelska på olika nivåer i svenska skolsystemet, att ”Som svensk blir man dummare på engelska, och den första konsekvensen tycks vara att man inte märker det”. 

    Det är väl ungefär som för dessa vegan-förespråkare som försöker agera klimatprofeter. Proteinbrist?

  27. Lena Krantz

    Karlsson #25

    Tack! Jag är bara lite halvt insatt i LCHF men då hade jag förstått saken rätt ändå.

    Själv äter jag stenålderskost men det blir verkligen inte alltid ”by the book” plus att jag just nu testar att vara glutenfri.

    Tydligen är det väldigt många i det här landet som förmodligen/kanske är glutenintoleranta utan att veta om det (diffusa symtom).

  28. ANN L.H#
    Bra art,Neanderfolkets gener mot infektioner har förts över till Homo
    Sapiens tydligen,hörde någon forskare berätta om detta i program
    nyligen på SVT.
    ALI.K.

  29. Ivh

    Ingemar Nordin #6
     
    Varför är det jobbigare att höra att vissa forskare är ”köpta” av företag som finansierat deras forskning än det ständiga tjatet om att klimatforskarna är ”köpta” av politikerna.
     
    En stor del av den svenska livsmedelsforskningen kring hälsa stöds av jordbrukskooperationen och LRF. Är det fel?
     
    Personligen så har jag alltid mest litat på kostråden som kommer från ”mainstreamforskarna”. De flesta forskare får ju ungefär samma resultat. Jag är alltid skeptisk mot enstaka forskare som kommer med sensationella resultat som motsäger consensus. Men det är klart om någon forskare hade sagt att det vore nyttigt att dricka en lite öl om dagen så hade det varit lättare att följa det rådet än att man skall äta mycket linser och böner.
     

  30. Ivh #29,

    Vad som nu verkar pågå är ett paradigmskifte (jmfr. Kuhn) inom kostråd. Jag kan förstås inte säga säkert hur det är i en så oerhört komplex fråga som näringslära. Jag tror ingen vet allt. Men vad man gjort är att man låst sig vid vissa axiom, framför allt att animaliskt fett orsarkar fetma och hjärt- kärlsjukdomar. Det lär bero på en amerikansk forskare på 50-talet, Ancel Keys, som redan tidigt avslöjades som fuskare, men som var en duktig lobbyist. Han lyckades, utan bevis, övertyga senatorer om att fett är farligt, vilket spred sig över världen och resulterat i de kostråd vi har idag – kostråd som troligen lett till enorma lidanden i form av fetma och sjukdomar. Det här håller nu på att rasa.

    Intressant är att forskare publicerat peer-reviewade rapporter i 40 år som visar att fett är farligt. Nu verkar det mesta ha varit fel. Känns det igen? Fett är troligen inte alls farligt, utan det är främst kolhydrater som gör oss feta och sjuka. Ett helt etablissemang av dietister, forskare och hälsoprofeter kämpar nu med näbbar och klor för att bevara sitt gamla invanda paradigm.

    Därmed inte sagt att man ska bli fanatisk. Kroppens näringsomsätting är oerhört komplex (vilket Keys missade) och man vet verkligen inte allt. Jag älskar LCHF, blir smal och stark av den. Men min fru, som kommer från en annan kultur, kan inte alls äta så mycket fett, utan mår illa av det, åtminstone mentalt. 

  31. Ann L-H

    Jag läser om mitt inlägg i #1 och ser ett pinsamt fel. Får skylla på turbulensen hemmavid de senaste dagarna. Det borde stått något stil med  med ”kost rik på snabba kolhydrater i kombination med mycket mjölkprodukter är tillsammans den stora boven …”
    Huruvuda köttproteiner har någon negativ effekt på hälsan har jag inte sett rapporter om ännu. Ger Malin O. besked?
     

  32. KristianA

    Sockerindustrin har inga lobbyister? Spannmålsindustrin? All forskning som visar att fett är farligt, vem sponsrar den tro? Gräddproducenterna?
    Glöm inte bort att bakom alla ”fettlarm” ligger även en biljardrörelse i form av läkemedelsindustrin som tjänar gigantiska summor på att vi fortsätter vara feta och lida av massa olika välfärdsssjukdommar. 
    ”Fett är farligt”, ”akta dig för kolesterol”, ”lightprodukter innehåller mindre socker”.  Ligger säkert inga särintressen bakom.
    Varför blir vi bara fetare och fetare ju mindre fett vi äter, borde man inte dra några slutsatser av det?? Många som slutar med eller minskar sockerintaget behöver t.ex.  plötsligt mindre insulin. Tror ni läkemedelsföretag stöder sådan forskning?
    Som vanligt (precis som inom”klimatforskningen”) tänk efter lite själv. Finns massor av dolda agendor och en enorm politisering (troligen farligare än lobbyism). Lobbyisterna kan bara föreslå en ”fettskatt” men politikerna kan verkligen genomföra den.
    Kör på en modifierad LCHF-diet idag. Man kan  väl säga att jag kommit halvvägs, har börjat med High Fat-delen. Jag har ändå gått ner några kilo på ett par veckor. Smör, feta såser på vispgrädde. Mums!

  33. Gumma

    Mikael ”30” Jäg äter också åt LCHF-hållet och mår bra på det. Inte strikt men det beror på att jag inte är sjuk i diabetes eller är överviktig (ännu) Men vore jag det skulle jag direkt övergår till den striktare varianten.

    Och Karlsson ”25” precis så har jag lärt mej, att det är inte proteinmängden man ska öka utan dra ner på kolhydrater och ersätta det med mera fett. Men då ska det vara fett som är naturligt (smör, grädde m.m) Det är oerhört mättande och man blir inte småsugen hela tiden.

    Fel är också att man ska vräka i sig fett, däremot behöver man inte vara rädd för fettet och visst kan det säkert uppfattas som mycket av alla som i alla år ätit fettsnålt.

  34. Håkan Sjögren

    Ivh # 29 : Efter att ha uppfattat kvaliten på många forskarrapporter skulle jag inte drömma om all låta ”forskare” lägga sig i vad jag äter. Jag äter vad jag mår bra av. Mvh, Håkan.

  35. magnus

    Det är inte helt okänt att lobbyorganisationer påverkar vår konsumtion. Här är några exempel där det inte råder några tvivel/hemligheter. Men man har kanske inte alltid varit så noga med att poängtera vem som är avsändaren av budskapet.:

    Mjölk i kaffet. ”Barista” blir en svensk trend 
    http://www.pastan.nu/merpastan/bakom-lattetrenden-1.39859

    Och 6-8 skivor bröd om dagen rekommenderas av socialstyrelsen. Eller var det brödinstitutet

    http://www.faktoider.nu/socialstyrelsen.html

    Färgbranchen sponsrar inredningspriogram på tv och så ska alla måla om

    http://www.e24.se/business/reklam-och-media/sponsorer-far-roll-i-tv-4s-program_69721.e24

    Diamonds are forever är väl ett klassiskt uttryck. Som myntades av en reklamnisse på DeBeers  

    http://www.phrases.org.uk/meanings/a-diamond-is-forever.html

    och så vidare

    Men inte kött eller oljeindustrin. Dom håller inte på med sånt 🙂

     

  36. magnus

    Nästa gång du blir sugen på en latte i Stockholm skall du fundera på detta:

    Har jag tänkt ut det själv eller ärt det mjölkfrämjandet som tänkt åt mig?

    Men inte kött och oljeindustrin.

    Dom håller inte på med sånt:-) 

  37. Gumma

    Håkan Sjögren,…precis. Jag brukar fråga min mamma hur det såg ut i butikerna när hon var barn/ung. Där stod inte pallvis med läsk(socker), pallvis med chips, pallvis med godis, pallvis med flingor (mera socker) pallvis med smaksattfil/youghurt (ännu mera socker) m.m i hennes matbutik. Frukt och grönsaker var det ont om.

    Dom levde på kött/fisk, riktigt smör och grädde och mjölk och visserligen åt dom potatis och mjölmat, men man kombinerade inte maten med den öerhörda mängd socker som vi dagens människor får i oss. 

    Så vad är naturligt för oss att äta egentligen, utbudet som finns idag? tänker man efter lite så känns det väldigt onödigt och onaturligt med allt vi har tillgång till numera.

  38. Vad hände med kostcirkeln, alltså balanserat intag av föda och motion?

  39. Johan Lindahl

    Kostcirkeln liksom socialstyrelsen 6-8 brödskivor om dagen och liknande rekommendationer handlar om några slags generella råd men jag tror att vi idag är på väg bort från dem. Människor vill äta det som de själva känner att de mår bra av och det tycker jag är bra.

    Bra är också de matkassar som man kan prenumerera på eftersom det innebär att man lagar mat från grunden och det tror jag är bland det viktigaste (förutom att man väljer kosthållning) eftersom det är svårt att veta vad halvfabrikat egentligen innehåller.

     

  40. I Sverige finns 350000 rådjur, 120000 älgar och ökande antal vildsvin. Mikael Karlsson i Naturskyddsföreningen menar att vi tål 2000 vargar som lever av dessa.  Varför inte låta dessa proteiner gå till vår proteinkonsumtion i stället.  Förr lät bönderna nöten beta i skogarna för att dryga ut betena samtidigt som köttet blev högre kvalitet.

    Hörde igår att tyskarna börjar tvivla på den förnyelsebara energin. I Schwartzwald dämmer man dalgångarna i Alperna för att reglera vindkraften, vilket folk protesterar mot samtidigt som man börjar rygga för de 100000 MW vindkraft som skall beskoga den tyska landsbygden.  Solpanelerna subventioneras med 60% till investering och 2.50 kr/kWh till drift – allt detta i en sol- och vindfattig del av världen.  25000 MW vind levererar i dag ca 32 TWh till nätet, vilket betyder ca 18% verkningsgrad.   Europa riskerar bankkrasch när subventionerna tvingas bort som nu är på väg i Spanien.  Kritiken växer nu i Tyskland mot Merkels energipolitik, särskilt i näringslivet som ju besitter kompetens i ämnet.

  41. magnus

    Kostcirkeln har nog ersatts av tallriksmodellen. Same same

    http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/Tallriksmodellen/ 

  42. Kristian Grönqvist

    Pelle L

    Jag tar med tveksamhet del av Dina översvallande ord. I mitt fall är det redan överspelat. Jag är lycklig pensionär. Jag föreläste om detta i Sverige på åttiotalet och början av nittiotalet som paleoantropolog och i diverse gourmetsammanhang.

    Kunskapen får Du leta fram själv.   

  43. Kristian Grönqvist

    PS

    Men du kan börja med med Svante Pääbo på Max Planck.

  44. Slabadang

    Mikael!

    Jag delar din analys till fullo och det är nu tragiskt att se vilka fördomar om fett och kolesterol som lever kvar efter denna 50 års tid av anitfettpropaganda. Istället för att tilsätta en haverikommission på Livsmedelsverket så tycker de att en notis på deras hemsida skall motverka femtio års indoktrinerning och fungera som myndighetens flykt ifrån ansvar.

    Sen har jag gett Livsmedelverket ett litet tips. Att om de inte kan ge några använbara kostråd så låt bli!!

  45. Pelle L

    Tack för tipset, Kristian,
    men det är väl bara att konstatera att ironi inte går hem
     
    Det här är väl ungefär samma ”vetenskap”:
    http://www.staffanlindeberg.com/Evolutionsmedicin.html

  46. Kristian Grönqvist

    Pelle L

    Studien eller artikeln var stundom bra.

    Det man inte har tittat på i sammanhanget är epigenetiken. Alltså vad vi kallar den snabba anpassningen. En kort analys av dess funktion.

    När vissa människor förr blev överkänsliga för olika produkter så dog de och fick inga barn. Det dåliga arvet gick inte vidare.

    Om man tillhörde en herdebefolkning, tex masajförfäder så dog alla de individer som var överkänsliga för laktos (enkelt formulerat). Resultatet är en befolkningsgrupp som inte är laktosöverkänslig.

    I kalottområden tillåter den yttre temperaturen ingen jäsning av färskvaror egentligen. Alltså behöver den befolkningen inte kunna bryta ned alkohol, en förmåga som därmed avvecklas.

    Om man tillhör en befolkning som är odlare, bosatt vid regelbundet översvämmande floder, så får alla barn som är överkänsliga mot gluten en enopmt försämrad överlevnadspotential och sannålikt inga barn. Samma princip.

    Om man som tex Finnarna tillhör en folkgrupp bestående av samlare-jägare så blir gruppen av samma anledning överkänslig mot både gluten och laktos. Har jag uttryckt mig tillräckligt tydligt..?

    Det finns säkert en hel arsenal av kemikalier, som vi är olika känsliga för, och eftersom folk i modern tid har slumpmässigt blandats så kan vi idag med säkerhet säga att massutredningar är teoretiskt omöjliga att utläsa generella resultat ifrån.

    Detta ger vid handen att kohortstudier i de flesta fall är värdelösa, vilket vi sedan en längre tid vet, om vi då undantar nyare former av sjukdomar som existerat bara en kort tid.
    Ämnet är oerhört stort, konsekvenserna ännu vidsträcktare, vilket gör att jag i ett sånt här forum inte kan/vill vara mer detaljerad, men principen borde ha gått upp för Dig…
    De flesta medicinska kohortstudier bör man alltså ta med en nypa salt, eftersom premisserna för försökspersonerna inte ens är nästan lika…                     

  47. Pelle L

    Jo Kristian, jag tror att jag förstår åtminstone den enkla mekaniken/genetiken.
     
    Men jag har lite svårt att se hur vi skall tillämpa dem här och nu, efter alla folkvandringar och annan mänsklig blandning.
    Japaner är öbor och gillar sushi?
     
    Avstå från säd, avstå från mjölk, avstå från fisk, avstå från jästa livsmedel (surkål och surströmming ok men alkohol?), avstå från nötter: Vad blir det kvar? Animaliskt baserad LCHF?
     
    (Förresten, varför tål då sydost-asiater alkohol så dåligt?)

  48. Kristian Grönqvist

    En del av det kalottutseende som är mycket kännspakt är mongolvecket hos en del befolkningar. Det har visat sig att att kalottvarelser företrädesvis har sneda ögonspringor kanske för att inte drabbas av snöblindhet lika lätt.

    De sydostasiatiska folken har spridits dit rätt sent och har därför fortfarande mongoloida drag, vilket annars är typiskt för polarfolk.

    Du kan nog tänkas hitta andra förklaringar också, be my guest…

    Angående runda till sneda ögon kan Du se det redan i Sverige. Åk till skåne och se hur många svenskar Du ser med sneda ögon och höga kindknotor. Åk sedan till Kiruna och se hur många med runda ögon Du ser… Rätt frapperande.     

  49. Kristian Grönqvist

    Tillämpningen är att Du tar ett prov på ditt DNA (5-10 000 kr) och äter i princip det Din folkgrupp ätit. Då bör Du iaf vara van. Med förbehållet att Du kan vara blandras i flera generationer, vilket ger dig ingen rådgivning alls. Då kan du tro på vilken utredning Du vill.
    Take Your pick. 

  50. Pelle L

    Aha, så det är därför finnar har så dåligt ölsinne!

  51. Det kan gott nämnas att journalisten Daniel Öhman själv gått lobbyisters ärenden, i en uppmärksammad skandal förra året. Öhman samarbetade med kampanjorganisationen Djurrättsalliansen, närvarade vid ett inbrott de gjorde och använde deras propagandamaterial till ett reportage om grisuppfödning i Ekot.
     
    Andra medier hade tidigare tackat nej till organisationens påtryckningar just därför, och för att organisationen kravet att ”nyheten” skulle sändas samtidigt som de genomförde en stor demonstration mot grisuppfödning. Ekot gick dock med på alla punkter…
     
    Tala om att kasta sten i glashus:



    http://80.76.149.139/nyheter/2009/11/27/svt-tackade-nej-till-grisb/


    http://hn.se/asikter/kronikor/1.662003-etisk-kollaps-for-ekot
     
    Angående inbrottet: http://www.second-opinion.se/so/view/922

  52. Ivh

    Håkan Sjögrem #34
     
    Tyvärr är det ju så att det är forskare som kommer med revolutionerande uppgifter som får stort utrymme i medierna. För det mesta bygger deras udda resultat på dåligt utförd forskning.

  53. Kristian Grönqvist

    Pelle L

    Du har uppenbarligen inte förstått något alls, eller så gör Du Dig lustig på vitsar under ölkafenivå eller på fjortisnivån ungefär. Pärlor åt svinen var det visst…  

  54. Pelle L

    Kristian, sorry om jag har trampat dig på tårna!
    Tänkte inte på att du kanske bär på finska gener.
     
    Men tillbaka till allvaret:
    Att göra ett gentest för att ta reda på vad man skall äta verkar lite långsökt,
    speciellt som väl de flesta av oss är vad du kanske lite ogenomtänkt kallar ”blandras”.
    ”Då kan du tro på vilken utredning Du vill” säger du.
    Verkligen konstruktiva råd. Eller som du påpekade
    ”Egentligen mycket enkelt, när man sätter sig ner och tänker igenom problemet”.
     
    PS Var hittade du vitsen?

  55. Ann L-H

    Richard B – stort tack för tråden till Hallandsposten.
    Malin O. har tidigare utmärkt sig som miljöaktivist genom Klotet så det är inte ett dugg förvånande att hon slår sig ihop med djurrättshaverister, men att ekot, ekot, ekot inte hissar röd flagg är mer än upprörande.

  56. Lena Krantz,
    Absolut är det så. Jag förstår jag att det handlar om generella rekommendationer och att dessa aldrig blir individanpassade (säkert var de dessutom inte ens anpassade till kontorsarbetande människor när jag lärde mig dem i slutet av 80-talet), vilket de mer bör vara.
    Däremot är jag fortfarande övertygad om att det fanns en sanning i cirkeln/tallriken, nämligen att vi bör eftersträva balans i intag/uttag, precis som i mycket annat i livet. Tyvärr är det så att vi lätt får dåliga vanor i tidig ålder i dagens samhälle (ett i-landsproblem).