Tyskland finansierar nya kolkraftverk med ”klimatpengar”

Kolkraft2

Den tyska regeringen vill uppmuntra byggandet av nya kol- och gaskraftverk med miljontals euro från en fond med ”klimatpengar” som syftar till att ta fram ren energi.

Planen har fått hård kritik men ministeriet för ekonomi och teknik har försvarat idén. En taleskvinna sade att det var nödvändigt eftersom regeringen nu ställer om från kärnkraft till andra förnyelsebara energikällor och tillade att pengarna kommer att främja de mest effektiva anläggningarna. Årliga anslag för dessa nya anläggningar kan komma att uppgå till totalt mer än € ​​160 miljoner per år mellan 2013 och 2014, rapporterar tidningen Berliner Zeitung på onsdagen. Finansieringen av initiativet är begränsat till fem procent av fondens årliga utgifter mellan 2013 och 2016.

Fonden tillkom först som uppmuntran till operatörer av kärntekniska anläggningar att utveckla nya förnyelsebara energikällor. Nu när kärnkraften ska fasas ut senast 2022 är fondens syfte istället att betala för forskning för att minska koldioxidutsläppen från byggnader, utveckla förnybara energikällor och lagringsteknik för dessa.

Oppositionspolitiker och miljögrupper menar att planen nu slår fel eftersom den istället främjar klimatpåverkande produktion. De oroas också av att pengar som avsatts för andra värdefulla projekt kan minska som följd av beslutet. Oliver Krischer, en ledamot av förbundsdagen från De Gröna, anser i Berliner Zeitung att man istället borde uppmuntra fler investeringar i energieffektivitet. Den tyska påtryckargruppen Friends of the Earth (Bund) menade att ytterligare kolkraftverk var helt onödiga. Finansdepartementet meddelade i sin tur att Tysklands mål att minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent till 2020 inte skulle skadas av det nya initiativet.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jan-Erik S.

  Härligt!
  Utökade utsläpp av CO2 kanske skjuter den kommande globala nedkylningen (istiden) några år 🙂 

 2. Håkan Sjögren

  Jonny : Hur skall man bära sig åt för att minska något, som inte finns,nämligen växthusgaser, med 40 %? Mvh, Håkan.

 3. Håkan Sjögren

  Jan-Erik S. # 1 : Godtyckliga utsläpp av CO2 påverkar inte temperaturen vare sig uppåt eller,troligen, neråt så tyvärr är det bara att invänta den kommande nerkylningen mot en ytterligare istid och i tid flytta sig och familjen till tropikerna. Mvh, Håkan.

 4. Det är väl jättebra med nya kolkraftverk. De som finns i Kina hade ju en högst avkylande effekt på även de största AGW-kramarna 🙂

 5. bom

  Nå men ni ser ju vad den Tyska regeringen försöker göra! På det här viset visar dom det Tyska folket att det gröna partiets agenda är omöjlig och att de skall ge fan i att stötta utopisternas osammanhängande smörja.
  Om de hade försökt att köra rakt fram och behålla kärnkraften så hade de gröna tagit över delstat efter delstat, Nu kan man bygga ut kolkraften och smyga in kärnkraften tillbaka vilket väl behövs för att hålla Europas mäktigaste industriland rullande. Miljöpartiernas försök att greppa makten genom att sänka hela landet i energikaos kommer då kanske att misslyckas!

 6. Jan-Erik S.

  HS #3:
  Jag är väl medveten om detta.
  Men enligt PK-forskare inverkar ju CO2 på klimatet med ökad temperatur som följd.
  Detta samtidigt som vi närmar oss en global nedkylning.
  Logiskt sett så borde ju utsläpp av CO2 INTE beskattas.
  Således: Inför straffskatt på de energiformer som INTE släpper ut CO2!

 7. Håkan Sjögren

  Bom # 5 : En mycket träffande analys. Kanske ska vi göra på samma sätt för att bli av med ”förstörelsekramarna” i Sverige, dvs vidta åtgärder för att minska miljöpartiets inflytande radikalt. Mvh, Håkan.

 8. Slabadang

  kaos!

  When you no longer know the difference between truth and lies cant separate reality from propaganda or right from wrong. You cant even see the difference between functionality and caos they seems to be the same …. you get confused
   and you want order. Thats when you rather be red than dead , or brown instead of blue. No one is no longer able to make rational logical decisions any more. The propaganda has exploit and used the open democracys rights to express yourself ….to kill it … by leading it into caos!

 9. ThomasJ

  Kritisk analys/rapport från Tysklands ’avknäpperi-vansinne’:

  http://www.thegwpf.org/international-news/3444-germanys-nuclear-abandonment-called-into-question.html

  Mvh/TJ

 10. AOH

  O T
   
  http://www.silobreaker.com/a-carbon-price-label-is-allimportant-schellnhuber-5_2264705883621556224A
   
   
  Egentligen vill jag inte förstöra fredagsmyset för någon här hos T C S men titta och lyssna på en av de extremaste exempel av A G W-representanter S-huber.
   
   
  Analysera dennes ärliga blick och substansen i uttalanden när han  ger prognoser för år 2300.
   
  Tänk på att denne S-huber är såt kompis med  Frau Merkel , och ”våra vänner”  R-ström, C-gren, Wj-man m.fl. och tyvärr ännu fler.
   
  Det är precis som Strindberg säger ” det är synd om människorna” 
   
  Fortsätt nu med fredagsmyset.     Ha – Ha 

 11. AOH

  Sorry – det blev dubbel länk. Jag âterkommer inom kort.

 12. bom

  #9 TJ  Din länk visar ju hur tunna argument grönsiskan Bärbeh Höhn kommer med.
  Oj det är ju så dyrt och svårt  och tar så lång tid att återstarta gamla kärnkraftverk så vi får ta och spara el i stället.
  AOH #9 Ja där sänkte Du mig nog. Jag hade glömt bort att die Frau Merkel  har Schellnhuber som rådgivare (den post som Rockström så hett eftertraktar här i vårt land). Mina tyska vänner är helt eniga de gillar inte Merkel alls. De tycker hon är otydlig och saknar ledaregenskaper. Vi får hoppas att Schellnhubers utnämning var ett annat försök att att stryka den gröna falangen medhårs.
  Här hemma friar ju Rajraj intensivt och oblygt till mp – ja så till den grad att Hr Slug börjar oroa sig och vifta med armarna. Priset för mp:s ingående i alliansen torde dock svida i allas våra skinn om det nu skulle bli så.
  Vi får väl hoppas på en svinkall vinter igen om nu det skulle kunna få upp ögonen på våra blundande politiska nickedockor. Skulle jag vara optimist som Maggie C så skulle jag väl tro att Fridolin skulle vara bättre än Carlgren. Detta infall ger mig dock stora otäcka fjärilar i magen.

 13. AOH

  Ǻterkommer till     #   11
   
  http://www.eike-klima-energie.eu/
   
  Klicka pâ
   
  Klimaforscher und Kanzlerinberater Prof. Schellnhuber erneut widerlegt. Kein völkerrechtsverbindliches 2 ° Ziel vereinbart
   
  Och därefter video:
   
  Update: Soeben gefunden: Schellnhuber: Nicht kleckern sondern klotzen
   
   
  Hoppas att det fungerar. 
   

 14. Thomasj

  AOH #13: Schellenhuber: Nichts gewesen – nur Spesen!  🙂

  Mvh/TJ

 15. Thomasj

  Mer ’kul’:

  http://www.youtube.com/watch?v=kiepwQfROsE&feature=player_embedded

  Mvh/TJ

 16. Bertel

  ThomasJ # 15

  De(i Tyskland) har många bollar(balonger) i luften för närvarande, vi får se vart de landar om ca fem år.

  http://www.youtube.com/watch?v=jQYQTFudrqc
    

 17. ThomasJ

  Bertel #16: Tack för den revivern! Låten togs ju [direkt] över av the green zealots över hela världen och blev nån form av ’musikalisk mantra’.
  Försvar till slik lönndom är, som jag föredrar, detta – 2x versioner:
  http://www.youtube.com/watch?v=XMbvcp480Y4
  alternativt:
  http://www.youtube.com/watch?v=spBOZa87xIY&feature=related
  Enjoy!  😀 !!

  Mvh/TJ

 18. ThomasJ

  Bertel #16, igen..: Om fem år är det redan femton år försent att komma till tänke. …………………………What’s left? What’s for the people? When? How? Where? Why?
  Go figure!

  Mvh/TJ

  Kommentar modererad

 19. Pär Green

  Jonny!
  Nu har fått bekräftat hur en Kommentar modererad
  Får ett snabbt slut på kommentarer!
  Är det ditt intresse och målsättning?

 20. Jonny Fagerström

  #19
  Fel, och det är inte min målsättning!

  TCS går mot bästa julimånaden någonsin vad avser antal besök och antalet kommentarer har absolut inte minskat heller.

  Däremot kommer inriktiningen avseende efterrättelse av regler att gälla även fortsättningsvis.

 21. Pär Green

  Jonny # 20
  Kvantitet är inte detsamma kvalitet!
   

 22. Jonny Fagerström

  #20
  Helt klart! Men även kvaliten på kommentarerna ökar när personangrepp och ovårdat språkbruk  försvinner. Nya kommentatorer som inte tidigare deltagit vågar sig nu fram att delta i debatten.
  Även en del gamla återkommer. 

 23. Pär Green

  Jonny!
  Är TCS din reträtt?
  Motion till FSL årsmöte 2011 om ändrad Vision och Värdegrund Frågan om ändrad Vision och Värdegrund har inte fått tillträde till FSL:s styrelserum under ca ett halvt år utan ställs nu direkt till FSL:s årsmöte. FSL har bl.a. i artiklar i DI d. 14 mars, 15 mars och 29 mars 2011, blivit utmålad som klimatskeptiker. VKV-industrin och politiker har skickligt utnyttjat denna svaghet inom FSL:s styrelse och därmed försvagat det arbete som FSL gör för att stoppa byggandet av VKV intill bostäder. Klimatförnekelse innebär att man förnekar pågående temperaturhöjningar i atmosfären, vilka i sin tur är föranledda av en ökande koldioxidhalt dvs. en fysikalisk effekt. När en i styrelsen samtidigt arbetar för VKV-frågan i föreningen och på annat håll arbetar med att förneka klimatförändringarna, så spiller detta över på den fråga som FSL länge har drivit, nämligen att bemästra VKV intill bostäder. Att förneka klimatförändringarna kan jag som vetenskapsman inte göra, eftersom min kunskap utgår från verkligheten och utmynnar i den. Jag kan inte längre hålla föredrag för FSL:s räkning, eller göra yttranden eftersom frågan om klimatförnekelse förstör den möjligheten. Det finns inte en Regering på jordklotet som förnekar klimatförändringar, inte en kommun i Sverige el. ett Landsting heller, som gör det. För FSL innebär klimatförnekelse ett oöverstigligt hinder i möjligheten att bistå av VKV drabbade grannar – ett löjets skimmer faller över FSL, som över Stockholmsinitiativet, utsedda till Årets Förvillare 2010, http://uppsalainitiativet.blogspot.com/#uds-search-results . Stockholmsinitiativets politik är som följer,  http://www.stockholmsinitiativet.se/politik/ , citat: • ”Att verka för att klimat?, energi? och miljöpolitiken inom Sverige och EU baseras på kritisk granskning och erfarenhet av tidigare satsningar.
  • Att verka för att synliggöra den pågående och planerade klimatpolitikens generella biverkningar som miljöförstöring, minskad tillväxt i de utvecklade länderna, och svält och fattigdom i utvecklingsländerna. • Att verka för att samhällets stöd till effektiviseringar och förnyelse inom klimat?, energi?, och miljöområdena sker genom stöd till forskning och utveckling och genom investeringar i infrastruktur snarare än genom skatter, subventioner och regleringar.” FSL skall enligt nuvarande Vision och Värdegrund verka för att, citat: ”Att synliggöra den pågående och planerade klimatpolitikens generella biverkningar som miljöförstöring, minskad tillväxt och storskaliga etableringar av vindkraft. Att klimat- och energipolitiken i Sverige baseras på kritisk granskning och erfarenhet Att samhällets stöd till effektiviseringar och förnyelse inom klimat-, energi-, och miljöområdena sker genom stöd till forskning och utveckling samt genom investeringar i infrastruktur snarare än genom skatter, subventioner och regleringar.” Jag önskar därför efterhöra Din åsikt i frågan – om FSL skall bistå av VKV drabbade grannar eller driva klimatförnekelsen enligt nuvarande Vision och Värdegrund. Om det visar sig att en majoritet av FSL:s medlemmar är klimatskeptiker, så har jag ingen plats i FSL längre, utan ber att få tacka för mig. Min motion är att FSL skall verka för, citat: ”att förhindra storskaliga etableringar av vindkraft med följande närliggande mål:
  1. Regeringskommission om Vindkraft
  2. Tredjepartsgranskning av ansökningshandlingar om Vindkraft
  3. Kontroll av Forsknings- och Provningsinstitut, SP, av bullermätning inom Vindkraften
  4. Genomgång med JK av rättsröta inom Vindkraften

 24. Jonny Fagerström

  Nej!

  Jag aviserade redan i vintras till valberedningen att jag inte var intresserad av återval vid årsmötet eftersom jag:
  A: Jobbar heltid
  B: Inte själv är drabbad av vindkraft
  C: Inte vill ägna mig åt interna styrelsestrider.

 25. Pär Green

  Jonny # 24
  Efter uttalande från B, och SFL, sa jag upp mitt medlemskap i FSL.

 26. Jonny Fagerström

  #25
  Jag anser att du gjorde rätt!

 27. Pär Green

  Jonny # 24
  ”Inte själv drabbad av vindkraft?”
  Bryt ihop och kom igen, vi är alla drabbade av vindspektakel på ett eller annat sätt!

 28. Jonny Fagerström

  #27
  Ja, sannolikt kommer jag att fortsätta kampen! Men först lite semester för att hämta nya krafter..

 29. Bertel

  Jonny Fagerström # 28 och ALLA andra skribenter.

  Vill jag lyfta fram det mycket positiva(dvs avstår från att gå in på modereringsfrågan för tillfället.    :)) som ni skribenter har åstakommit.

  TCS, (pga än bredare kunskapsbas som skribenterna, var för sig, lyfter fram  i sakfrågor),har blivit än bättre,(trots att TCS var redan utmärkt kunskapskälla innan ”vaktombytet” och trots att jag saknar Peter,s fredagsroligt så in i h-e).

  Lite sommar/semesterhälsningar från 70-talet till er alla skribenter och ”chilla”.   🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=wvUQcnfwUUM

   

     

 30. Jonny Fagerström

  #29
  Tack Bertel!
  Jag är säker på att Peter återkommer med fredagsroligt. Han har aviserat en välförtjänt semester för tillfället.

  Vår förhoppning är att det har blivit så som du säger, en blogg med bredare kunskapsbas. Jag vet också att du/ni alla önskar att vi kommer ut med ett dokument som klargör våra avsikter med bloggen, ett önskemål som vi självfallet ska försöka efterkomma.

  Jag vill dock att alla ska veta att det var lite bråttom innan övertagandet. Alla skribenter var inte klara och det blev ”flying” så att säga. Vår ambition är att ha ett skribentmöte efter semestrarna där vi gemensamt klarläggar vad vi vill med bloggen framöver.
  Jag tror att jag redan nu kan säga att vi vill att fler ska engagera sig i bloggen och att den ska/kan bli ett verkligt politiskt påtryckningsmedel på sikt. Det är dock så att ett visions- och måldokument för bloggen måste tas fram samfällt av alla oss skribenter och det kan inte ”skakas ur höger arm”. Alla måste vara med i båten. Därför kan det dröja lite, vilket jag hoppas att ni har tålamod med.

  När det gäller moderering så är det dock så att där gäller den ”lägstanivå” som någon av skribenterna har när det gäller tolerans, därför kommer den nivån som nu gäller inte förändras tillbaka till vad som förut gällde.
  Det är det enda som är helt säkert!