Två inlägg om energi- och drivmedelskrisen

Här är två inlägg om energikrisen. Jag höll på att skriva ”om klimatkrisen”. Men det hade varit fel. Någon klimatkris finns som bekant inte. Mer korrekt är att säga att dessa kriser är en följd av klimatpolitiken som gjort oss dåligt förberedda på de följder som Putins angrepp på Ukraina har haft. Först ut är Henrik Jönsson:

Henrik Jönsson skriver: ”KRIGSEKONOMIN sätter världen i brand – men är Putin verkligen huvudansvarig för Sveriges unikt höga drivmedelspriser? Meningarna går isär, beroende på om du frågar ekonomer eller socialdemokrater.

Det är som vanligt en mycket pedagogisk och tydlig förklaring hur fördyringar, avvecklingar och regleringar som politiker på ideologisk grund genomdrivit just nu destabiliserar hela Sverige.

Nästa video är en intervju med Björn Gillberg på samma tema:

Riks TV skriver: ”Christopher Jarnvall och Björn Gillberg pratar om hur vindkraften gör att svenskarna får finna sig i ojämna elpriser i Sverige. Hur kommer det sig att vi kom till den här punkten?

Björn Gillbergs formuleringsförmåga och underfundiga humor gör intervjun väl värd att lyssna på.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Jag läste i ett tidigare inlägg att KD’s förslag att minska reduktionsplikten röstades ner i riksdagen.
  Jag följer inte kontinuerligt de politiska händelserna men jag förutsätter att det ändå hände under tiden vi haft en minoritetsregering – och solklart är att Socialdemokrater och Klimat-talibanerna inte ensamma kan stoppa en sådan här fråga.
  Att det överhuvudtaget finns grupperingar i riksdagen som inte förstår vart nuvarande klimat- och energipolitik leder är anmärkningsvärt.
  Jag tror att att det är en oerhört viktig fråga för Sveriges förmåga att överleva som välfärdsstat att den riktiga vetenskapen, de riktiga ingenjörerna likväl som de riktiga miljökämparna engagerar sig intensivt i kommande valrörelse. I det fallet är Gillberg ett föredöme!
  Jag inser att många yrkesverksamma inom de här kategorierna helst inte vill in i politikernas tyckande – men samtidigt så har politiken mer eller mindre kidnappat vetenskapen – så egentligen handlar det om en kamp för yttrandefrihet och vetenskaplig frihet.

 2. Lennart Bengtsson

  Det är möjligt att våra politiska företrädare är intelligenta även om de bra på att dölja detta eftersom de inte vill sticka ut. Säkert är flera relativt väl förtrogna med gällande föreskrifter, lagar och förordningar. När det däremot gäller kunskap i naturvetenskap och framför allt fysik har jag ännu inte lyckats finna någon med några sådana insikter med det kan ju bero på att de lyckats dölja detta för allmänheten. Att landets energiförsörjning ser ut som det gör kan ju bero på detta.

  Däremot är de nästan utan undantag verbalt begåvade framför allt i tal och i minspel.
  Men eftersom de har blivit valda av folket måste man ändå utgå från att det är sådana företrädare som medborgarna vill ha.
  Annars skulle de ju inte rösta på dom?

 3. Håkan Bergman

  Ni som har kärnfull har fått mail, kolla inkorgen. Andra kan gå hit, saker börjar hända men vi får ha tålamod.
  https://www.knxt.se/

 4. Lasse

  I dagarna kopplas Finska reaktorn(OX?) in på nätet.
  På sikt 1600 MW stadigt.
  SVD debatt har idag en kärnfull inlaga från ett litet parti som kämpar under spärren (L)

  Henrik J är slagfärdig och bra på att uttrycka folkets ilska.
  Vad kan regeringen göra åt dyr diesel?
  Kanske ta bort frityroljekravet-30% av dieseln skall innehålla frityrolja i form av HVO-100.
  Hela EU dräneras på denna olja så vi kan gå före 😉

 5. Jan

  #2 Lennart Bengtsson

  Politiker som är naturvetenskapliga och tekniska analfabeten styr sveriges energipolitik vilken granskas av en journalistkår som är dito analfabeten.

 6. Gunnar Juliusson

  #2. En orsak till att vi har usla politiker är ju att vi inte röstar på politikerna själva utan på politiska partier som själva väljer sina representanter, inte utifrån de som skulle vara bäst för folket utan utifrån sin interna karriärväg. Dagens personkryss är ju en mycket svag mekanism, och beträffande ministrar väljs ju dessa helt av statsministern. Partistödets nuvarande utformning gör också partierna ekonomiskt oberoende av att attrahera medlemmar. I USA och Storbritannien måste politiker personligen framträda inför folket för att bli valda, vilket minskar risken för inkompetens vid makten.
  Att få till en vettig konstitution i Sverige blir förstås svårt då politikeradeln främst värnar sitt egenintresse. Hade vi dock haft vettiga media som ständigt påpekat politikens tillkortakommande hade vi varit närmare en lösning.

 7. Ulf Westberg

  #1

  Naturligtvis blev det nedröstat. I teorin har Sverige en enpartiregering, men MP och V skulle inte rösta för en minskning av reduktionsplikten, speciellt V som har ambitioner att vara med i en vänsterregering i framtiden.

  C har helt förlorat fotfästet i det politiska landskapet, det är inte förvånande att lantbrukare ger större stöd till SD än C, Fälldin roterar nog intensivt i sin grav nu. Det är lätt att se i SVT’s opinionsunderlag att C har ett stort stöd av unga och av kvinnor och rör sig mer och mer mot att bli ett storstadsparti. De har ingen förståelse i riksdagskretsar om vad som sker i landet, det är syntomatiskt att lantbygdspolitiker från C skriver en debattartikel MOT C’s politik.

  https://www.expressen.se/nyheter/mullret-fran-centerns–missnojda-karnvaljare/

 8. Erik A.

  #2

  Omogna människor väljer omogna ledare.

 9. Leif Andersson

  Var är näringslivet i dessa frågor? Det verkar som om de accepterat miljörörelsens beskrivelse och lösning på problemet. Varför då?

 10. Lasse

  I dagarna påminns vi om hur viktigt det är med en upplyst och fri debatt.
  Det kan gå väldigt fel när oppositionen tystas.
  Detta gäller tydligast i totalitära stater där opposition aktivt tystas och makten får den information de vill ha utan förankring i verkligheten. Då går det väldigt fel! Jasägare får skulden och JASägare belönas typ 🙂
  Vi har PK frågor där vi som är på fel sida tystas tills det havererar.
  Klimatfrågan är en av dessa.
  Vi kan få ont om mat när fossilgaser skall fasas ut!

 11. Staffan

  Elsa Widding står på 12:e plats på SDs riksdagslista om jag inte minns fel.

 12. Lasse

  Ett till inlägg kommer i dag kl 13:
  Denna gång regeringens!

  Sent kanske eftersom oljepriset sjunker.
  Nu 108 USD per fat eller 6,5 SEK per liter.

 13. Anders

  #6 Gunnar Juliusson. Håller med till fullo! Vi borde verka för direkta personval och inte låta partiernas toppar välja vilka som tillåts bli ”valbara” kandidater.

  Jag skulle dessutom vilja gå så långt att de politiska ungdomsförbunden skulle införa en 18-årsgräns. Varför ska omyndiga få leka politik? Under lång tid har dessa ungdomsförbund producerat ”broilers” som valt bort utbildning till förmån för den politiska banan. Usch för sådant!

  Varje valbar politiker borde ha haft ett eller flera jobb under minst 10 år innan han/hon ska få agera folkvald – oavsett instanser (kommun/region/riksdag).

 14. Ivar Andersson

  Enligt regeringen är det Putinpriser i Sverige. Så det är Putin som bestämmer energiskatter och andra avgifter till staten. Regeringen måste gå i Putins ledband. Kan man bli flatare utan att helt tappa ansiktet?

 15. Urban

  Varför ska Sverige bränna så mycket biodiesel? Det blir ju samma resultat om flera fordon bränner samma mängd. Enda skillnaden lär väl bli att fler delar på kostnaden för biodrivmedlet som är dyrare än det fossila.

  Politikerna äventyrar hela ekonomin genom mantrat att Sverige ska gå före, ligga först och ha ledartröjan.

  Det hela får mig av någon anledning att tänka på Pyrrhus.

  Vilket parti ska jag rösa på i höst för att få in lite sunt förnuft i energipolitiken? Vi måste få stopp på nedmonteringen av det energisystem som har gett oss vårt välstånd under så många år.

 16. stig morling

  Urban! När jag var grabb sade vi att: ”Dum går först”.
  En definition på den sanna byråkraten: ”Hen är en person som gärna ser att jorden går under, bara undergången sker i samklang med gällande lagar och förordningar!”
  Salve
  Stig

 17. mattias

  Det senaste ”paketet” gör mig bekymrad – det verkar vara mycket som politiker och journalister fortfarande inte förstår: åtgärderna riktade sig bara till privatpersoner (väljare). Åkerinäringen och svenskt jordbruk riskerar att slås ut och konkurreras ut av utländsk dito som har lägre bränslekostnader. Och åtgärderna ska finansieras genom lån. Inte ett ord om att den föreslagna skattelättnaden på bränsle om drygt en krona är långt under de skatteintäkter som fås in med nuvarande bränsle och elpriser. Eller är det något jag har missat?

 18. Brutus

  #3 : Håkan B : Citat från reklamen ”Proven construction tech incorporated into the BWRX-300 design adopt advanced concrete solutions proven in the gas and tunneling industries. Using a combination of modular and open-top techniques it can be constructed in 24-36 months on a plot of land the size of a football field.”
  Dvs om företaget håller vad reklamen lovar redan 2025 skulle vi kunna fylla på energiproduktionen med SMR! Om politikerna får tummen ur och om tillståndsprocessen sköts smidigt. Vad väntar man på??

 19. Bernt O

  Det finns enorma naturresurser i Ryssland. Man glömmer lätt bort hur stora fraktvolymer det handlat om bara till de finska djuphamnarna som nu varslar om permitteringar. Antrasit, järnpellets, gödsel – listan kan göras hur lång som helst.
  Här en artikel om tre mindre kända kort i Putins ( Putlers ) rockärm – tyvärr bakom betalvägg men rubrikerna är tillräkligt tydliga.https://www.svd.se/putins-okanda-trumfkort

 20. Fredrik Gustafsson

  #9
  ”Var är näringslivet i dessa frågor? ”
  Många av dom håller upp fingret för att känna från vart subventioner kan tänkas falla ut i den ”gröna omställningens” namn!

 21. Enough

  Det kommer ett par tusen tillbaka till villaägare för höga elpriser, det kommer någon tusenlapp för alla bilägare…….min fråga till Damberg; på vilket sätt har detta valfläsk en strukturell betydelse? Eftersom du inte ändrar i systematiken, tror du på biobränsleinblandning ( som vi till största delen importerar) och fler vindparker som gör elsystemet ännu mer instabilt? Vad kan du egentligen om våra viktiga energisystem?

  Jag hoppas att svennebanan ser igenom de enkla och trubbiga försöken att tillfälligt skyla över år av vanskötsel av landet, men har tyvärr inte stora förhoppningar om att det händer…….Värre är att M är kvar i Reinfeltstankar, och förmodligen inte är kapabla att vända den dåliga trenden för landet….

 22. Fredrik S

  Sitt lugnt i båten, kulturjournalisterna har har läst Klimatpanel och vet fortfarande vad som krävs.

  https://www.expressen.se/kultur/ide/skatta-skiten-ur-oss-i-stallet-mikael-damberg/

 23. Rossmore

  # 15 Urban m.fl.

  Efterlyser studier/undersökningar/observationer av vad som händer med t.ex. bränsleförbrukning i främst dieselbilar med nuvarande reduktionsplikt. Har sett flera indikationer via inlägg på bloggar etc att förbrukningen går upp. Även att det finns andra konsekvenser som påverkar förbränningsmotorns effekt och funktion.

  Någon som har koll?

 24. Idag blir man som bilägare glad. Får 1000 kr av regeringen. I stödpaket ser man också till att tillföra 3,9 miljarder till klimatbonusen. Vilket innebär att den som köper en elbil får 70000 kr. Inte några futtiga 1000 kr. Men det är väl det som kallas allas lika värde. Den som köper en elbil ser ju till att klimatet blir bättre och att jorden inte brinner upp. En mycket provokativ politik att ge mig 1000 kr och min granne som nyss köpt en elbil fick 70000 kr. Regeringen skyller allt på Putin. Är det hans fel/förtjänst att elbilsägarna fortsätter att gynnas. Damberg personifierar dumheten.

 25. Paul Håkansson

  Urban
  13:58, 2022-03-14

  Elsa Widding kommer att ta en riksdagsplats i SD och kommer att vara deras talesperson i energi- och ”klimatfrågor”. Stötta henne då hon gör en ENORM stor insats för vårt land och vårt lands framtid då hon liksom vi insett det helt verklighetsfrånvända som skett och nu fortsätter att ske i vårt land. Jag tycker att vi alla ska mangrant stå upp för henne och hennes insats i frågan.

 26. Magma

  Vladolf Putler skall kritiseras för sina övergrepp på grannlandet Ukraina, men för energikris och klimathotspolitik får stollarna i MP, regeringen och media tillskrivas ansvaret för – allt annat är dåliga ursäkter från dem som ställt till det.

 27. L

  Hamnade i en diskussion om att södra halvklotet inte märkt av värmeökningen med 1,5gr. Inte heller USA har det varit någon ökning. Är det endast Europa som har ökning eller är det vissa länder som ökning?

 28. Karl Erik R

  #27 L

  Såg ett inlägg på Klimatbalans med ett antal tidningsklipp från mer än tio länder från nästan alla världsdelar. Alla sa: ”Hos oss är uppvärmningen dubbelt så stor som världens genomsnitt.” Alla måste bli skrämda!

 29. Brutus

  #22 Fredrik S : Det var ytterligare ett exempel på stor trut och liten hjärna. Beklämmande läsning!

 30. Jan

  #22 Fredrik S
  Beklämmande kanske men knappast förvånande. Enbart ytterligare ett exempel på den bristande insikt som kulturvärden har om energiförsörjningens betydelse har för vår välfärd och i slutändan även kulturvärdens försörjning. Extra beklämmande då de inom kulturvärden har betydligt större inflytande över den offentliga debatten angåend vår energipolitiken än kunniga naturvetare och ingenjörer.

 31. Sören G

  OT
  Nu finns det ett litet hopp för korallreven enligt Vetenskapsradion i P1.

 32. Mera OT:
  Johnson uppmanar väst att ta tillbaka kontrollen över sin energiförsörjning (Finwire)
  2022-03-15 08:02
  Olja och guld håller sig kvar som hårdvaluta i en volatil utveckling. Överraskningarnas tid har bara börjat. Sopor blir kanske nästa hårdvaluta?

  https://www.avanza.se/placera/telegram/2022/03/15/johnson-uppmanar-vast-att-ta-tillbaka-kontrollen-over-sin-energiforsorjning.html

 33. Sören G

  #31
  Vetenskapsradion menar att korallreven är hotade genom den ”globala uppvärmningen”. Men att man nu kommit på att vissa arter kan anpassa sig.
  Men eftersom det finns en naturlig termostat som begränsar havstemperaturen i den fria oceanen till under 30 grader, så kan inte korallerna vara hotade.
  Medeltemperaturen på Jorden har dessutom varit många grader högre än i dag och korallerna har överlevt sedan en halv miljard år.

 34. #31,33
  Snart kommer man på att södra halvklotet toppade redan 1998 och att klotet nu är i en avkylande fas med medeltemp under sitt 30-åriga MV. Då blir nog korallerna hotade igen, enl våra visa radioprogram.

 35. Sören G

  #33
  Alltså medeltemperaturen har varit högre men inte max-temperaturen.

 36. Håkan Bergman

  Här vill våra stollar bygga ut den havsbaserade vindkraften, nu finns ju facit eftersom andra stollar redan gjort det, ett snapshot från kl. 13:00 idag:
  Danmark: Offshore 170 Onshore 139
  Nederländerna: Offshore 35 Onshore 13
  Tyskland: Offshore 445 Onshore 1227
  Summa: 2029 MW av 74853 MW installerad effekt.
  Måste vara Putin som styr vinden också.

 37. jax

  Förstår inte varför staten måste låna till ersättningen på tusen kronor per bil. När dessa bilar förbrukat fyrahundra liter bränsle har man ju betalat den summan i moms om bränslepriset, som nu, är det dubbla mot i somras (25 kr/l istf 12,50).

 38. jax

  #37 jag själv
  I högre moms ska det stå!