Trump vinner över den gröna energilobbyn

Trump

Det ser ut som Trumps förslag om en stor skattereform har gått igenom i senaten. Representanthuset har sedan tidigare varit för en variant av reformen. Det återstår bara att kompromissa ihop de båda kamrarnas versioner så att presidenten kan skriva under före Jul. Bl.a. så minskas bolagsskatten från 35% till 20%. Den underminerar också delar av Obama Care. (länk, länk)

För sans och förnuft i klimatpolitiken innebär detta en stor seger eftersom reformen innehåller en kraftig neddragning av de federala skattesubventionerna till sol- och vindproduktionen. De gröna energilobbyisterna rasar. USA går därmed åt samma håll som Storbritannien.

Det finns en ständigt återkommande myt att s.k. ”förnyelsebar” energi skulle vara så billig, och att den skapar så många gröna jobb. Sanningen är den att sådan energiproduktion knappast kan överleva utan subventioner och statliga regleringar som fördyrar elen för vanliga elkonsumenter och/eller går ut över skattebetalarna. Detta drar undan medel på andra håll vilket i mycket högre grad minskar antalet industrijobb. Trumps förslag innebär ett närmande till marknadsekonomi på lika villkor. Inte att undra på att alla de energibolag som levt högt på skattesubventioner och höjda elpriser är förbannade.

Förhoppningsvis innebär detta att energibolagens rent-seeking och gröna ideologikampanjer i media får sig en knäpp på näsan och att de istället inriktar sig på att leverera billig och pålitlig energi till oss konsumenter.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  I öppen tråd uppmärksammades att USA drastiskt ökat sin självförsörjning av energi (tty-tack)
  Det som sker är anmärkningsvärt eftersom USAs budgetunderskott till stor del består av import av energi.
  Vad som ligger bakom dessa siffror och om de är tillfälliga vet jag ej.

  Vi fick i veckan höra om problem med vår biogassatsning, den finner konkurrens från Dansk detta eftersom Danskarna fick dubbelt stöd.
  Det är väl som med vindkraften, när det blåser så exporterar vi el, subventionerad Svensk el.
  När det inte blåser riskerar vi få in el från kolkraften, som inte är renad i samma utsträckning som vår avställda reservkraft. Därmed ger vindkraften smutsigare luft!

 2. PelleB

  Johan Ehrenberg ,chefredaktör ETC och solcellsentrepenör, skriver debattartikel i Dagens Industri 1 december: ”Halvera priset på solel”
  Han anser att paneler är överprissatta av EU dumpningstullar och svenska regler som hindrar småföretag och husägare att bli nettoprducenter.
  Om de senare ändras skulle jag kunna använda solceller på mitt fritidshus som källa till mitt året runt boende. Inte med ”ledningar” men med ”blankett ifyllande”.
  Skall jag investera 300000 kr inför ett generationsskifte?

 3. Guy

  Att skattereformen skär i subventionerna för slump-el är troligen det enda bra med reformen. Det enda bra med Trump är att han kommit åt klimatflummet. Å andra sidan kunde antagligen vilken som helst republikan ha skött det.

  Skattereform till fördel för vänner och bekanta är kanske inte det smartaste för ett starkt skuldsatt land. Om det visar sig generera sysselsättning och investeringar kan det ha en poäng. Återstår att se.

 4. Masen

  Uppsalas kommunala bostadsbolag Uppsalahem har stoltserat med ”Nordens största solcellsfasad” på ett av sina nybyggda hyreshus. Nu avslöjar UNT siffrorna bakom denna investering:
  ”Kostnaden för båghusets solceller beräknades till omkring tre miljoner kronor och huset bedömdes kunna producera cirka 70 000 kilowattimmar (kWh) el per år”
  http://unt.se/nyheter/uppsala/storsta-solcellsfasaden-nu-skyms-den-av-nybygge-4833317.aspx

  Elpriset i Elområde SE3 är just nu 29,57 Euro/MWh, dvs ca 30 öre/KWh. Det betyder att en investering av 3 MSEK genererar en intäkt (innan subventionerna) på 21000 kr/år, vilket innebär en return-of-investment på 142 år (under förutsättning att inget underhåll eller reparationer behöver göras). Även vid ett elpris på 1 kr/KWh tar det 42 år att räkna hem investeringen under samma förutsättningar.

  Nu byggs ett nytt hus söder om Uppsalahems hus som skymmer solcellerna …

 5. Ingemar Nordin

  Guy #3,

  ”Att skattereformen skär i subventionerna för slump-el är troligen det enda bra med reformen. ”

  Syftet med inlägget är att informera om USAs framtida energipolitik i och med skattereformen. Inte att göra någon total utvärdering av skatterna i USA. Jag är inte tillräckligt insatt för att göra något sådant.

 6. Bra Ingemar! President Trump genomför det han gick till val på. Inget konstigt och ärligt. ”Drain the swamp”. Att ta bort subventioner innebär ett effektivare samhälle. Även i Sverige borde man ta bort subventionerna av sol- och vindkraft och elbilar. Är de tillräckligt bra så klarar de sig själva annars är det en belastning för skattebetalarna.

  Sämre är att säga en sak före valet och omedelbart efter ändra sig. Har fortfarande inte glömt vad Moderaterna sa om trängselskatten före valet för att ändra sig direkt efter.

 7. Peter Stilbs

  Det sade dom inte ett ord om i går på TV-nyheterna

 8. Guy

  Ingemar Nordin # 5

  Jag tror mycket få kan utvärdera vad skattereformen kommer att föra med sig. Nationalekonomi är en aning som klimatet. Ingen vet exakt hur det fungerar.

  Min kommentar gällde konsekvensanalys, som det har talats om och saknats här på bloggen. En påminnelse (kanske onödig) om att bara för att en följd av ett beslut är bra behöver inte alla följder vara det.

 9. Håkan Bergman

  Masen #4
  Snacka om lekstuga. Kanske inte så bra läge nybygget förutan heller, trafikled och järnväg inpå knuten, det blir till att tvätta fasaden ofta. Smalspåret som går där trafikeras väl mest på sommaren, för det mesta med diesel men även ånglok emellanåt, men ångloken kanske har partikelfilter? Och dieslarna är väl också museediton.

 10. Ingemar Nordin

  Guy #8,

  En konsekvens av att införa lika skattemässiga villkor för energiproduktion borde vara att mindre pengar läggs på att stötta olönsam och opålitlig vind- och solkraft. Istället blir det förhoppningsvis en mer balanserad marknad där. Och förhoppningsvis gynnar det industri och energipriser i allmänhet, vilket normalt innebär fler jobb. Vilket i sin tur gynnar fattiga människor som nu går utan jobb. Men detta är naturligtvis under förutsättning att allt annat är lika, vilket det inte är. Så, som du säger är det väldigt svårt att göra prognoser om utfallet på sikt.

  Tydligen gillar börsen i USA förslaget, förmodligen mest beroende på att reformen drar ned bolagsskatten till svensk nivå (22%) eftersom index stigit med 20-25% sedan före valet. Det borde också gynna jobbskapandet.

 11. Ingemar Nordin

  forts #10,

  En viktig sak att ha i åtanke är att reformen gäller endast på federal nivå. Delstater som Kalifornien t.ex. kan fortsätta med sina subventioner som de vill.

 12. Lasse

  Följ pengarna:
  https://wattsupwiththat.com/2017/11/29/winning-grant-applications-for-climate-change-research-are-down-40/
  Kanske lite sent för fredagsnöje:
  https://wattsupwiththat.com/2017/12/01/friday-funny-bonus-edition-josh-on-manns-call-for-trench-warfare/

  Men det viktigaste är väl att Trump förändrat attityderna som förbjuds vara alarmistiska på EPA.
  Merit hos en kan vara tvärt om hos andra:
  https://www.theguardian.com/environment/2017/may/31/donald-trump-worst-things-climate-change-environment

 13. Björn

  Trump är pragmatiker och inser som sådan att USA som nation står och faller med tillgången på energi. Han inser att det är nödvändigt för den ekonomiska utvecklingen att använda den rika tillgången på fossil energi som finns nom landet. I övrigt har han prioriterat utvecklingen av kärntekniken vilken kommer att bli den naturliga avlösaren av den fossila energin. Nationen har inget att förlora bara att vinna. Världen lika så eftersom god ekonomi påskyndar den tekniska utvecklingen och spridningen av den.

 14. sibbe

  Guy:
  Inte är USA så mycket mera skuldsatt än Finland. Per capita. Dessutom lånar de i US-dollar, vilket gör att USA inte har några valutarisker. Och OM nu Bush junior gjorde 10 (tyska) biljoner i skulder så hade han ändå att sköta ett krig mot terrorister. Obama krigade mot klimatförnekare och även detta kostade 10 biljoner. Varför får inte Trump kriga mot klimatalarmisterna och öka skuldbördan med ytterligare 10 biljoner?
  Det förnuftiga i Trumps skattereform torde vara att företagsbeskattningen sänks men att man måste beskatta även utlandsintäkter, som nu ligger i västindiska paradisbanker. Skulle vara något för finska regeringen?

 15. sibbe

  Congratulations to @ABC News for suspending Brian Ross for his horrendously inaccurate and dishonest report on the Russia, Russia, Russia Witch Hunt. More Networks and “papers” should do the same with their Fake News!
  Skrev Trump på twitter…

  Alla våra fina medier använde sig av en fejknyhet från ABC, naturligtvis, då det gällde att Flynn erkände att han ljugit inför FBI om sina kontakter till Ryssland. Men Trump har inte bett honom att ta kontakt med Ryssland.
  ABC:s journalisten Ross blev för den här fejken suspenderat för 4 veckor. Nämnde någon av våra medier detta? Nej? Naturligtvis inte….

 16. Karl Eider

  #9 Guy

  Tror du har rätt om jämförelsen mellan nationalekonomi och klimatvetenskap. Tittar man på konjunkturinstitutets ekonomiska modeller och klimatmodellerna så uppvisar de vissa likheter. Matematiska modeller som styrs att en uppsjö av utvalda parametrar, vilka man varken helt förstår eller kan sätta tillförlitliga värden på.

  https://www.konj.se/var-verksamhet/forskning/modeller-och-modellutveckling.html

 17. Sigvard Eriksson

  #15# Sibbe. DN skriver om detta i dag.

 18. Guy

  Sibbe # 14
  Kanske det.

  # 15
  Man vet ju inte nuförtiden vad som är fake news och vad som inte är det. I Finska nyheterna var det inget tal om Trump utan det var svärsonen Kuschner det var fråga om.

 19. Ingemar Nordin

  Peter S #7,

  ”Det sade dom inte ett ord om i går på TV-nyheterna”

  Det är som vanligt med public service. De serverar halvsanningar och undviker att berätta om nyheter som går emot deras agenda. De är också den värsta spridaren av rykten och rena fejknyheter. De är kort sagt en fara för demokratin.

 20. sibbe

  # 18 Guy
  Men så var väl även nyheten om att Trumps svärson bad om hjälp av Ryssland en Anka.
  Der Spiegel är gärna ut med alla dessa fake-nyheter, MEN det måste jag säga, tidningen berättar nog om att det inte var riktigt så som man skrev om. Ja vart försvann artikeln, nu fick jag söka:
  http://www.spiegel.de/politik/ausland/flynn-ermittlungen-trump-nutzt-falschmeldung-a-1181486.html
  Resten av mina webbtidningar hade nog bara den här fakenyheten att Trump personligen gav order åt Flynn eller att hans svärson gjorde det. Ingen dementi där inte. Och detta var inte sannt.
  HBL kör nog samma race när Bonsdorff skriver:
  ” Amerikanska medier har rapporterat att personen i fråga var ingen mindre än Jared Kushner, presidentens svärson.”
  Alltså NYT och WP, och NCC. Bevis behövs inte, då demokraternas medier rapporterar.
  Trumps dagar ’är räknade anser HBl:s utsände i USA. Alltså: han åtalas av representanthuset, döms där mot republikansk majoritet, och döms med 2/3 majoritet i senaten saom har reps majoritet. Inte bara osannolikt, utan helt osannolikt. Republikanerna fick ju inte bort Bill Clinton som var ändå ganska nära att sparkas.
  = Clinton ställdes inför riksrätt men frikändes den 12 februari 1999. Och då hade reps majoritet i båda kamrar.
  Vi ser här: våra reporter ljuger inte bara om den globala uppvärmningen med smältande isar utan också om personer som inte tror på dylikt.

 21. mängan

  Apropå problemen med intermittent sol och vindenergi finns faktiskt en ljusning och jag har nämnt det tidigare.
  Svenska Saltx är på väg att lyckas , deras teknik är unik i sitt slag.

 22. Greger

  #21
  Det handlar om lycksökeri. Det där med att lagra energi i salt är gammalt som gatan. Vem har inte erbjudits att köpa ”handvärmare” att stoppa in mellan handen och handsken. Refad el Sayedvarningar

 23. Bensan

  #21
  Saltx är samma typ av företag som vertikalodlings företaget Plantagon som lurat Linköpings kommun med indianhövdingar för att få mark och övrskottsvärme till ett vansinnesprojekt. De stackars investerarna måste hela tiden skjuta till pengar till ett resande marknadsföringssällskap som lever på konferenser och frottering med klimatbeslutsfattare i världen. Den renaste energikällan är kärnkraft och den bästa och billigaste och säkraste källan till ökat välstånd i utvecklingsländerna är kol- och oljekraftverk. För transportsektorn kommer vätgasdrivna bränsleceller för elbilar att vara framtidens lösning.

 24. mängan

  #22 Ok Greger jag fick ungefär samma reaktion förra gången men..
  news.vattenfall.com/sv/article/pilotprojekt-anvander-salt-for-energilagring
  https://www.di.se/nyheter/svenska-saltx-technology-i-samarbete-med-kinesisk-vindjatte/
  saltxtechnology.com/sv/press-releases/saltx-avtalar-om-att-salja-exklusiv-licens-for-gasvarmepumpar-i-kina/
  news.cision.com/se/saltx-technology-holding-ab/r/saltx-technology-vinner-e-on-s-och-veckans-affarers-e-prize,c2366179
  http://www.verkstaderna.se/article/view/570825/saltx_vinner_tungt_euprojekt

 25. mängan

  Länkarna blev sådär..
  https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://news.vattenfall.com/en/article/pilot-project-uses-salt-energy-storage&ved=0ahUKEwjThOCa7e7XAhWSbFAKHZwoAnEQFggzMAU&usg=AOvVaw3z6e6sKmyAYOZ7JmUNveh1

 26. mängan

  Många som verkar vansinniga då Benson..
  http://braenergi.oresundskraft.se/salt-en-spjutspetsteknologi/
  http://saltxtechnology.com/sv/press-releases/energimyndigheten-finansierar-saltx-projekt/

 27. Michael

  Green energy policy perfectly encapsulated in one headline: China’s first all-electric zero-emissions cargo ship is going to be used to transport coal.

  https://qz.com/1137026/chinas-first-all-electric-cargo-ship-is-going-to-be-used-to-transport-coal/

 28. Roland Salomonsson

  Trumps budget är samtidigt ett hårt slag mot NWO och finansoligarkerna, som försöker kapa friheterna från världens befolkningar. Budgeten stöttar faktiskt BRICS omläggningar och motstånd mot NWO. Trump öppnar upp för att via u-landshjälp på nytt få inflytande bland u-länder (där de senste åren i princip BRICS haft monopol). Även Sveriges ”hållbara” politik får indirekt ett grundskott.