Elling Diesen slår ett slag för den nya generationens kärnkraft i Norge. Finansavisen 6 december. Här är texten för den som har svårt att läsa direkt på bilden. Lars Cornell har haft vänligheten att göra en svensk översättning:
– Norge bør utvikle saltsmeltereaktoren for thorium
Den globala efterfrågan på energi är omättlig. Förnybara energikällor ger mindre än 1% trots massiva subventioner och prioritet i utveckling. Koleldning resulterar i radioaktiva askberg och gruvolyckor. Alla läger i debatten bör kunna enas om att kärnkraft är den mest miljövänliga och pålitliga energikällan för dem som inte har ett vattenfall vid stugknuten. 450 kärnkraftverk står för 5% av energitillförseln. En tiofaldig ökning skulle innebära tusentals nya reaktorer. Dagens reaktorer med bränsle av uran tillhör den tredje generationen och kan inte konkurrera med kolkraft.
Vi behöver en ny generation kärnkraft som är idiotsäker, serietillverkad och konkurrensduglig. Smält Salt Reactor uppfyller dessa systemkrav. Flytande toriumbränsle har bättre motståndskraft mot spridning av vapen. Radioaktiviteten är kemiskt låst i smältan som inte kan ’skena’ och som inte är under tryck. Olyckor med radioaktiva utsläpp som Tjernobyl och Fukushima är inte fysiskt möjligt.
Smält Salt Reactor har testats under fem års drift på sextiotalet. Provdriften överträffade förväntningar men programmet stoppades i ett politiskt spel. Den levererade värmen vid hög temperatur kan producera vätgas, ammoniak, metaller och bränsle utan att turbiner används. Reaktorn kan levereras i olika storlekar och stabilisera elnätet snabbare än annan baseffekt. Därmed kan dyra och impopulära kraftledningsgator undvikas.
Kärnkraften är en ”silver bullet” för både klimat- och energikris men demoniseras i många västländer. Nyare forskning har visat att dosraten sätts för lågt vilket skapar ogrundade farhågor och komplicerar ombyggnader, drift och avfallshantering. Smält Salt Reactor kommer också att byggas under marken utan visuellt dominerande kyltorn.
Ingen nation har torium i mängd. Under toriumdebatt år 2008 visade opinionsundersökningar att den allmänna opinionen var positiv till utvecklingen av norsk toriumkraft. En relevant projekt kommer att innebära minimala tekniska risker eftersom kunskapsbasen är omfattande och verksamheten kan ske i skärmade laboratorier.
Vi har hundratals permitterade eller arbetslösa kärntekniker, inspektörer, varvsarbetare, elektrokemister, turbinkonstruktörer och robotoperatörer i världsklass. …. Neutronkällan i Halden är exakt det instrument som behövs för att kontrollera materialegenskaperna hos en Salt Smälter Reactor för lång livslängd. Det är inte torium från marken som är det gyllene ägget utan serieproduktion och drift av anläggningarna. Låt oss därför lägga undan beröringsskräcken och rulla upp skjortärmarna innan licensperioden i Halden rinner ut i 2020!
Elling Diesen
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Är det något bistånd som kan vara effektivt för att bekämpa fattigdomen så är det utveckling av energiframställning.
Det tar tid att forska fram men grundforskning är väl aldrig fel. Civil forskning dvs.
Noterar att vår Kärnkraft omhuldas (KD i SVD ) och nedläggningsbeslut kritiseras utifrån nya förutsättningar-bla billigare nödkylning.
För den som har problem med norskan kan följande förenkla:
Inlägget är uppdaterat med Lars Cornells översättning
Tack Ingemar,
det är en intressant artikel – det som kan vara intressant att veta är Gen IV som använder utbränt kärnbränsle, breeder-reaktorer och torium-reaktorer
även om man tror att kärnkraft kommer att ”bli nödvändig” så finns det fortfarande ett val.
Norge är inte i behov av vare sig kärnkraft eller annat för elproduktionen enligt vad jag läst. Det är den olönsamma exporten av el via Nord Pool som gjort att en bristsituation uppkommit.
Tidigare statsminister Jens Stoltenberg talade emellertid för döva öron när han inte ville att Norge skulle gå in i Nord Pool.
Intressant idée om torium. Läste på Wikipedia att ett ton torium kan producera lika mycket energi som 3.500.000 ton kol. Hur många vindkraftverk behövs inte för att matcha detta energiinnehåll? Vore kanske något för Sverige också.
Comparing the amount of thorium needed with coal, Nobel laureate Carlo Rubbia of CERN, (European Organization for Nuclear Research), estimates that one ton of thorium can produce as much energy as 200 tons of uranium, or 3,500,000 tons of coal.[25] Coal, makes up 42% of US electrical power generation and 65% in China.[26]
Behöver vi ens fundera över att gröngölingarnas makt och inflytande är slut?
Nu när gröngölingarnas alla ”alternativa” energikällor endast visat sig vara stora hål i huvudet etanol,vindkraft,metanol,vågkraft,energiskogar,biobränslen så tar nu mina högt älskade tekniska ingenjörer över budkaveln om vår framtida elförsörjning. Gröna idiotiska fejkalternativ mot realt funktionella.
Tänk vilken gåva det är att kunna ta del av information som inte är urvattnad och silad av utgivarföreningens eller LOs journalistförbundets korrrupta gatekeeepers.
#4 Olav Gjelten
Det var väl certifikatsystemet som Maud Olofsson lurade på dem, som han var emot?
Olav reiser et godt spørsmål : Har Norge nok el eller ikke ? Faktum er at Østfold og Trøndelag er avhengige av det svenske strømnettet. Hva skjer om Sveriges reaktorer stenges ned ? Prognoser på fortsatt befolkningsøkning, elbiler og induksjonsovner kan tyde på at dagens politikk med videre vannkraftutbygging på de få vassdrag som finns kvar, kanskje ikke kommer til å holde.
En thoriumindustri gir bare mening som eksportnæring.
Det finns två skönhetsfläckar:
Några stora kyltorn behövs inte, om det finns god tillgång till kallt kylvatten, oberoende av primärenergi.
En ångturbin behöver kylning på lågtryckssidan, och något bättre än ångturbin för att omvandla termisk till mekanisk energi syns inte än
Påståendet om arbetslösa högkompetenta ingenjörer verkar dubiöst – källa tack!
Bengt Abelsson!
Delar samma invändning som du.Får du något vettigt svar så skicka gärna en namnlista på dessa individer! Själv har jag ett litet helsicke bara att få tag i konstruktörer som kan jobba med enkla uppgifter i solid works.
Bengt A. #9
Dom här reaktorerna är tänkta att arbeta med så höga temperaturer så att man kan använda gasturbiner i stället. Nån form av kylning lär dock behövas eftersom man använder ett slutet system för turbinerna, men inget problem på våra breddgrader.
Restart i Japan fortsätter enl plan! Sverige väljer att förtidsavveckla! Why?
http://mainichi.jp/english/articles/20161208/p2g/00m/0dm/080000c
#12 Vi har en mer positiv inställning till Kärnkraften numera! Det är alla alarmisters fel 😉
”Some 30 local residents and antinuclear group members gathered in front of the Sendai plant Thursday morning to protest the reactivation.”
ニュースサイトで読む: http://mainichi.jp/english/articles/20161208/p2g/00m/0dm/080000c#csidxfd493dc6c07dc46a9615243c7b77aad
Copyright 毎日新聞
Fast miljöpartisterna föredrar vedeldat-som gav rekorddålig luft i Paris i veckan:
Kul karta: http://aqicn.org/map/world/#@g/3.5659/8.2617/2z
Tuffa tider fr Vestas!
http://www.privataaffarer.se/borsguiden/vardepappersinfo?InstrumentId=214
Salasso #14,
När Vestas går i konken så krävs ännu mer skattesubventioner och ansvarslösa investerare, typ ledningen för våra pensionsfonder.
”11”
Tanken är väl att den höga temp på nersidan av turbinsystemet skall kunna nyttiggjöras direkt i olia industriella processes. Ex-v att tillverka fordonsbränsle osv. DEn delen är dåligt framme i tankarna än. Det är då den stora effektiviteten med smältsaltmetoden kommer.
Slabadang # 10
Vad är det du vill ha ritat i SolidWork? Jag har ritat mycket i SolidWork och har programmet kvar. Tyvärr så funkar inte programmet som jag har med datorer efter Win. XP . Som numera pensionär har jag ingen lust att för dyra pengar uppdatera programmet. Kan däremot tänka mig att fixa en äldre dator om du har lust att finansiera det.
Min e-post adress finns hos KU så jag kan skicka dig bilder så du kan se vilken förnämligt program det är.
Har ritat mycket flygplan och annat. Hör av dig om du är intresserad.
Bim!
De e lustigt men det verkar som om genuin svensk yrkeskompetens snart är pensionerad i sin helhet. Ska jag hitta riktigt bra folk så hittar jag dem bland 60+ assare. Förmågan att lösa problem och uppgifter självständigt, verkar vara utrotningshotad. Curlinggenerationen sätter sina nya spår på arbetsmarknaden.
Men när jag behöver IT-tjänster produktion av bilder text till publicering/tryck , hemsidor och appar så har jag hela brigader med 80-90 talister efter mig som tigger och ber om uppdrag.
Problemet med dator/licens är ett ickeproblem det är avsaknaden av konstruktörer som kan jobba med dem är vad som som utgör problemet. Jag håller på att köra december-crescendot klart och kommer sedan ta efterlängtad ledighet över jul och nyår. Därefter tar jag kontakt med dig i Januari så kan vi titta på en första uppgift att lösa som är konstruktion,produktion och monteringinstruktion för en ny produkt. Tillverkar gör vi själva! Dassaults licensvillkor kan göra mig tokig då de tokskyddar sig med begränsningar mellan sina olika versioner och det har varit ett rent litet helvete i bland när nya ritningar skall uppdatera äldre eller tvärtom. Överkurs i vinstoptimering! Meningen med programmet SolidWorks är väl att det ska lösa problem och inte skapa dem ? 🙂 Men nog fasen är det ett bra program när det funkar, om detta råder inga tvivel! Som kallhamrad generalist blir jag ödmjukt imponerad över allt vad programmet faktiskt klarar av.
Gunnar # 16
Vilka temperaturer krävs för tillverkning av syntetiskt bränsle?
Under 2a världskriget tillverkade man fordonsbränsle med kol som bas, vill jag minnas,
Vad skulle man välja i dag?
Någon som vet?
Vattenkraft, olja och torium, Norge är verkligen energiskt begåvat.
Nu när USA bejakar kärnkraft och ska modernisera sin infrastruktur så kan verkliga genombrott ske. De kan mycket väl satsa på ny teknologi som toriumkraftverk. Om PK-tabut mot att använda kärnkraft i rymdfart bryts så kommer vårt samhälle snabbt att bli så mycket bättre och större. Permanent bas på Månen, GPS-täckning inomhus och ständig uppkoppling direkt från himlen till mobilen. t.ex.