Times Atlas skandalen – med knorr

Greenland ice cover in Ti 007

I veckan har det utspelats ett lite märkligt drama kring en mycket prestigefylld kartbok, mer bestämt om Grönlandskartan i HarperCollins Times Atlas. Man har nämligen gjort Grönland betydligt grönare än verkligheten. På kartan så är istäcket på ön reducerad med 15% sedan 1999. Dvs, man hävdar med bestämdhet att isen smält så mycket på bara 12 år! Om detta kommenterar utgivarna:

“ för första gången så måste den nya utgivningen (av atlasen) ta bort 15% av Grönlands en gång permanenta istäcke – vilket förändrar en yta motsvarande UK och Irland till ’grön’ och isfri.”

Och vidare:

“Detta är ett konkret bevis på hur klimatförändringen ändrar planetens yta för evigt – och att den gör så i en alarmerande och accelererande takt”

Man tar sig för pannan. Har alltså det postmodernistiska tänkandet även spridit sig in i kartografins anrika och traditionsfyllda värld? Kan man förändra världen bara genom att rita en ny karta?

Mycket riktigt så har den nya Times Atlas (med det facila inköpspriset på £ 150) blivit hårt kritiserad av en så gott som enig expertis. Grönlandsisen har möjligen minskat med 0,1%, inte med 15%. Atlasen anger områden som täcks av flera 100 meter is helt felaktigt som ”gröna”. Man får anta att utgivarna av Times Atlas anser att intet pris i termer av trovärdighet och prestige är för stort för att gynna ”saken”. Läs mer t.ex. här, här och här.

georgrafi utbildning

Nu till knorren:

Den välkände bloggaren på The Telegraph, James Delingpole, skrev en satirisk artikel om hur Times Atlas i sin aktivistiska nitiskhet även funderar på att radera bort Maldiverna, Tuvalu och stora delar av Bangladesh. Detta eftersom dessa landområden ändå kommer att sjunka under havsytan – allt enligt klimatalarmisternas (inklusive FN-chefens) budskap.

Vissa har tagit detta skämt på största allvar och protesterat å det kraftigaste. Ahmed Mahlouf, ordförande för Maldivernas Progressive Party of the Maldives (PPM), sände ut ett pressmeddelande som dels informerade folket om beslutet att ta bort Maldiverna från kartan, dels fördömde president Mohamed Nasheeds jippo med att inför världen visa hur man håller regeringssammanträden under vattnet och på så sätt bidra till att ”radera ut landet, radera ut religionen och radera ut folket”.

Ja, man bör nog vara lite försiktig, och försöka hålla sig till fakta, när man gör nya kartor.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magnus A

  Maldiviska regeringen, som inte förstod satiren, trodde kanske att de skulle få klimatpengar bara de var positiva till att försvinna från kartan som nämnts i självaste Telegraph… Något tragikomiskt här och kommer att tänka på filmen Local Hero med Burt Lancaster…

  Men helt klart sjuk metod! Kommer att tänka på kritisk teori, där forskaren har ansvar att påverka observerat studieobjekt och syfte är att progressivt förändra verkligheten. Man kommer även att tänka på diktaturer som förskönar verkligheten. Här ska den ändras enligt domedagsläran (som nu under halva befolkningen tror på va?).

 2. Magnus A

  Aha, var alltså stort missnöje, men första artikel om det i Haveeru Daily (maldivisk tidning) rapporterade Delingpoles satir rätt neutralt.
  Artikel borttagen men skärmdump:
  http://1.bp.blogspot.com/-rQb97Df3otk/Tn1_j1GZdCI/AAAAAAAAAMk/cPL4r9ymzwU/s1600/maldiverna_timesatlas_funny.jpg

  Undrar om de som skrev serien Lucky Luke hade kunnat hitta på nåt lika tokigt? (Lucky) Luke warmer? Nä, mer kaffe! 😛

 3. Bim

  Ni hånar de här duktiga kartritarna. Jag tycker deras karta stämmer ganska väl med verkligheten. Om hela Grönland smälter så höjs ju havsnivån sju meter. Nu är det som tur är bara 15% som smält och det stämmer ju ganska bra med att havsytan stigit 1,05 meter… eller?

 4. Bim

  En sak till slår mig. Maldiverna är redan dränkt. Funderar på att åka dit och rädda åtminstone någon.

 5. pekke

  Visar hur stor påverkan en artikel eller bloggpost trots att den är en satir kan ha om den dyker upp på rätt ställe.
  Magnus A #2 Jag försökte hitta orginalartikeln som du har som skärmdump i går, men den var som du säger blank.
   
  Men det finns artiklar som verkar vara sanna och ändå inte får uppmärksamhet, kanske för att denna beskriver hur det går till i Uganda när man planterar träd för klimatkompensation, vi måste ju rädda klimatet, kosta vad det kosta vill.
   
  ” KICUCULA, Uganda — According to the company’s proposal to join a United Nations clean-air program, the settlers living in this area left in a “peaceful” and “voluntary” manner.
  People here remember it quite differently.
  “I heard people being beaten, so I ran outside,” said Emmanuel Cyicyima, 33. “The houses were being burnt down.”
  Other villagers described gun-toting soldiers and an 8-year-old child burning to death when his home was set ablaze by security officers. ”
   
  http://www.nytimes.com/2011/09/22/world/africa/in-scramble-for-land-oxfam-says-ugandans-were-pushed-out.html?_r=3&scp=3&sq=uganda&st=cse
   
  Kanske dags för de som klimatkompenserar att börja granska hur deras pengar används, speciellt när deras avlatsbrev börjar få en blodröd färg.
   
  Eller tycker AGW/miljörörelsen att det är ett billigt pris för att rädda klimatet.

 6. Ingemar Nordin

  Bim #3,

  Du slår som vanligt huvudet på spiken! Vi har ju fått lära oss att ”climate change” redan är här, att vattenivån stiger i accelererande takt, att alla stormar, snöoväder och värmeböljor klart visar detta! Och nu när vi med egna ögon kan se (i Times Atlas) att isen smält med 15% på Grönland, så måste ju även Maldiverna och Tuvaluva ha försvunnit. Den katastrofala globala uppvärmningen är ett faktum!

  Kanske dags att sudda bort Göteborg också? Havsytan stiger ju och kommer väldigt snart att dränka hela staden (om vi inte skär ned på våra koldioxidutsläpp förstås). Det blir ännu en bekräftelse på hur rätt IPCC har.

  pekke #5,

  ”man måste knäcka ägg för att göra en omelett”. Undrar om United Nations clean-air program är etikgranskat?

 7. Peter Stilbs

  Nästa scenario är väl att IPCC använder denna karta som bevis för ….

 8. Ivh

  Det är bara en tidsfråga innan ni här på climatescam påstår att IPCC står bakom kartan och att Delingpoles ironiska kommentarer är saker som IPCC anser.
   
   

 9. John Silver

  Steve McIntyre har ochså en vinkling på fenomenet:

  http://climateaudit.org/2011/09/22/brian-hoskins-and-the-times-atlas/

  med video:

  http://www.youtube.com/watch?v=cqoZ9HPcsL4&feature=player_embedded

 10. Janne

  Pekke #5

  Max hamburgare ”klimatkompenserar” genom trädplantering i Afrika, de säger inte var, man skulle skicka länken till dom om hur det går till.

  Själva har Max en slogan om ”Bättre eftersmak” runt deras CO2-kompensation. Den eftersmaken blir lite fadd här.

 11. Peter Stilbs

  En variant som förekommit i flera år är att presentera en Grönlandskarta där man markerar var det förekommer avsmältning (ex 1 meter på ett 500 m tjockt istäcke) på sommaren. Den normala läsaren fattar inte detta, utan tror att isen helt försvinner där.

  Senaste var det om gruvbrytning på Grönland i förra söndagens(?) SvD

  ex: färgbilden 1992/2002 på sidan http://thulegreenlandsite.com/greenland_map.html

 12. Bosse J

  Öhh, jag misstänker att Times redaktörer menade att 15% av istäcket försvunnit, inte 15% av ismassan? Deras karta visade ju också förlusten (som inte ens den var verklig utan helt enkelt ett klantigt misstag på grund av att de jämförde äpplen med bananer) i ytterkanterna där tjockleken inte alls är i närheten av medeltjockleken på istäcket.
  Dvs, 15% avsmältning av istäcket från ytterkanterna kan näppeligen ge 1 m havsnivåhöjning.
  Jag tyckte att det förklarades rätt bra på WuW (http://wattsupwiththat.com/2011/09/19/atlasgate-deepens-nsidc-rebuts-being-a-specific-source-of-the-times-atlas-15-greenland-ice-loss-claim/#comment-747480) och Climate Audit (http://climateaudit.org/2011/09/20/the-times-atlas-and-y2k/#more-14596).
   

 13. Bim

  Ingemar Nordin #6

  Göteborg  ligger nog ganska risigt till. Men politikerna i Öckerö kommun planerar redan att höja Öckerö cenrtum 2,3 meter, enligt en bekant politiker där.

   Jag har frågat honom vilket tidsperspektiv de har på den katastrofala havsnivåhöjningen.
  Är det 10, 20, 100 år eller rent av femhundra år.

  Är det 100 år? Alltså 2,3 cm per år så får väl stigningen börja rappa på om den skall hinna med.

   Är det 500 år du talar om? Alltså 0,46 cm per år så kanske det är möjligt, men tänk då på att Göteborg bara är knappt 400 år.

   Du hinner flytta hela Öckerö till Skaraslätten som någon AGW-frälst miljöpartist föreslog om Göteborg. Jag förmodar att hon menade Göteborg med alla kommuner, annars vore hon ganska cynisk. Man kan ju inte offra skärgården.

  Köp en snorkel och simma lugnt!

 14. István

  Jag ser trots all mycket positivt på Times Atlas senaste forskningsresultat.
  Om nu:”Detta är ett konkret bevis på hur klimatförändringen ändrar planetens yta för evigt” , så slipper vi framtida istider! 
  Det blir ändå mycket lindrigare att flytta Göteborg till Skaraslätten, än t.ex. till södra Spanien, om nästa istid skulle slå till.  

 15. Lars Jonsson

  Läste det förskräckliga om trädplantering i Afrika, förvånar mig inte. Såg även att de tänkt plantera eukalyptus och tall. Med andra ord, vanligt industriellt skogsbruk. Först får man klimatkompensation för att plantera, om 30 eller 50 år kommer man att skaka på huvudet avseende klimatkompensation och då fäller man skogen till massaved. Om det skall vara någon som helst ”ekologisk” nytta med att plantera träd i Afrika så borde det vara inhemska trädslag. Detta är något av de värsta jag hört.

 16. lvh # 8

  Du är rolig du!
  Istället för att antingen erkänna att detta är ett ovanligt flagrant exempel på verklighetsförfalskning från AGW-propagandistiskt håll, så gör du verbala påhopp på de som kommenterar på TCS.

  Jag förstår att du inte försvarar förfalskningen, för det går ju inte. Men är det inte bättre att bara hålla snattran då? Dvs, låta bli att kommentera.

 17. Ivh

  Labbibia #16
   
  Det var Peter Stibs dumma kommentar ovanför min som fick mig att skriva kommentaren.
   
  Bim #13
   
  Öckerö har problem länge med att det ligger så lågt, med vatteninträngningar i kulvertar och liknande.

 18. lvh # 17

  Och på vilket vis var den dum, menar du? Har kanske inte IPCC tidigare använt sig av massor med ”vetenskapliga artiklar” som visat sig vara något helt annat? Hopkokat av miljöaktivister osv….. 

 19. lvh # 17 forts

  När inte ens Thomas (ja du vet vem) kommenterar denna tråd, kan man vara helt säker på att det inte finns något att fösvara. och eftersom han var här inne på TCS och kommenterade i en annan tråd, så har han säkert läst den här också.

  Ibland kan tystnad vara öronbedövande……..;-)  

 20. Thomas

  Den som vill försvara Times kan ju alltid hävda att de bara vill framtidssäkra sin atlas inför framtida avsmältning 🙂
   
  Nä, Times gjorde bort sig, men notera hur dem som ni vanligen kallar ”alarmister” som BBC eller RealClimate går ut och påpekar felet. Ändå kan inte Peter Stilbs avhålla sig från en ironisk kommentar om hur han tror IPCC kommer använda sig av atlasen.

 21. Thomas # 20

  Eftersom Times Atlas karta över Grönland redan är avslöjad som ”fake” så lär väl inte ens IPCC vilja kännas vid den.
  Dock skulle det inte förvåna mig ett dugg om kartbilden kommer att dyka upp i svenska media som SVT, DN och Svd……vad tror du?

 22. Thomas

  Labbibia, vad jag tror är att ni kommer att frossa i det här misstaget på samma sätt som ni frossar i alla andra misstag som begåtts. Ja, inte av folk på er sida förstås. De får säga vad skit som helst.

 23. Lena Krantz

  Thomas #22

  Du tror inte att det frossas om motståndaren gör ett misstag oavsett sida?

  😀

 24. Ingemar Nordin

  Så, en av de stora frågorna kring detta kartiologiska drama är huruvida IPCC kommer att inkuldera Times Atlas som ytterligare ett ”bevis”?

  Tja, jag skulle inte vilja bedöma det som HELT uteslutet. Detta med tanke på hur IPCC hanterat s.k. ”grey litterature” i sin rapport från 2007. Jag kan påminna om ”glaciergate” (om Himalayas glaciärer), Amazongate (baserat på en Greenpeacerapport om att Amazonas kommer att råka ut för en stor torka), Africangate (drastiskt minskade skördar), och alla de andra ”gates” som dykt upp efterhand, se http://notrickszone.com/2010/08/03/climate-scandals-list-of-94-climate-gates/ 

  Vidare så har en, i IPCC-sammanhang, ”tung” vetenskapsman som Brian Hoskins ställt upp på Times Atlas sida. Han säger t.ex. ”Scientists like me will talk about a gradual melting of the ice sheet. But if you take a snapshot now and then, you suddenly see a bit of Greenland has gone green. That makes you realize something is happening in the frozen north. It’s not quite as frozen as it used to be.” Se vidare http://climateaudit.org/2011/09/22/brian-hoskins-and-the-times-atlas/ .

  Å andra sidan, som Labbibia påpekar i #21 ovan, så kanske IPCC drar sig för att publicera redan avslöjade felaktigheter. Och kanske har de bränt sig lite med skandalen kring Himalayas glaciärer.

  Å den tredje sidan, så verkar IPCC helt okänslig för kritik. Felaktigheten i Himalayas glaciärer påpekades ju redan på reviewstadiet, vilket dock inte hindrade IPCC från att acceptera rapporten och publicera den. Ja, IPCCs ordförande, Pauchauri, gick ju t.o.m. ut och försvarade påståendet om smältande glaciärer och kallade kritiken för ”voodo-science”.

  Inför sitt arbete med AR5 så vägrar man fortfarande att ”flagga” för vilken av den relaterade litteraturen är partsinlagor från Greenpeace och WWF, och vilken som är peer-reviewad litteratur i vetenskapliga tidskrifter. Detta öppnar uppenbarligen upp för att låta Times Atlas vara en del av den ”grå” litteratur som man kommer att hänvisa till som ”bevis”. Ingen utanförstående läsare kommer att veta huruvida deras karta är granskad av polarexperter eller inte.

   

 25. Gunnar Strandell

  Lars Jonsson #15
  Jag ber att få korrigera. I varma länder skördar man eukalyptus för massatillverkning efter 7 – 10 år.
   

 26. tty

  Ironiskt nog är Blosseville-kusten söder om Scoresbysund där Times har ”grönat” den största ytan troligen den del av Grönland som har varit istäckt längst (troligen minst 35 miljoner år) och som skulle bli isfri sist om klimatet blir varmare. 
  Området har de högsta bergen på Grönland (3300 meter) och är mycket kuperat och i stort sett helt istäckt. Kusten är så nedisad och ogästvänlig att inuiter aldrig har bott där.
  Däremot är istäcket ganska tunt, eftersom det inte finns några större horisontella ytor där stora ishättor kan samlas, och följaktligen har isen ”trollats bort” av Times.
   

 27. Lena Krantz #23

  Görs det misstag från båda ”sidor” menar du?
  Det är väl i så fall bara den ena ”sidans” misstag som det frossas i här… ;-D

 28. AOH

  O T
   
  Enligt UI har Stockholmsinitiativet numera ”en begränsad skara av beundrare” och  ”en svunnen uppmärksamhet”
  http://uppsalainitiativet.blogspot.com/2011/09/stockholmsinitiativets-sofistikerade.html#comments
  LBt sa…
  ”……Bättre att låta SI leva sitt liv med sin begränsade skara av beundrare…..” 
  Anders Martinsson sa…
  LBt,
  ”….Tror vi är på väg åt det hållet du anger. SI har inte längre den uppmärksamhet som de hade för några år sedan……”

   
  UPPLAGD AV ERIKS KL. 17:03   0 KOMMENTARER 
  ETIKETTER: CHRISTIAN AZARKLIMATMARKKU RUMMUKAINENSMHIVETENSKAP
   
  UPPLAGD AV OLLE HÄGGSTRÖM KL. 22:30 1 KOMMENTARER 
  ETIKETTER: KOLDIOXIDUTOMJORDISK CIVILISATION
   
  UPPLAGD AV ANDERS MARTINSSON KL. 08:00 0 KOMMENTARER 
  ETIKETTER: ETIKGEORGE MARSHALLKLIMATFÖRÄNDRINGPSYKOLOGI
   
  UPPLAGD AV ANDERS MARTINSSON KL. 16:46 0 KOMMENTARER 
  ETIKETTER: ANTARKTISGRÖNLANDSATELLITDATA
   
   UPPLAGD AV OLLE HÄGGSTRÖM KL. 22:30 1 KOMMENTARER 
  ETIKETTER: KOLDIOXIDUTOMJORDISK CIVILISATION
   
  UPPLAGD AV LARS KARLSSON KL. 17:23 0 KOMMENTARER 
  ETIKETTER: HEARTLAND INSTITUTE
   
  Kanske vi borde ändra  TCS:s   ETIKETTER  för att öka skaran av beundrare och  få mera uppmärksamhet?    

  Ha – Ha
   
   
   
   

 29. Bim

  Uffeb # 27
  Frossar du i dina egna misstag?

 30. Lena Krantz

  Uffeb #27

  Jag får nog korrigera mig själv en smula eftersom de officiella misstagen är en sak….som ex förväntade framtidsutsikter exemplifierat i det här inlägget. 

  Jag menade kanske mer i diskussionsinlägg på bloggar och i media, dvs där kan alla göra misstag och motståndarsidan är inte sen att frossa i sådana när det händer.

 31. Lars C

  Ingen vet hur klimatet är om 50 eller 100 år.
  Ingen har satt igång med AGW av ren illvilja eller maktambition. Att profitörer dykt upp är bara mänskligt, så är det alltid när det finns något nytt att slå mynt av
  Skeptikerna är inga verktyg åt big oil.
  Alla menar väl utifrån sina bevekelsegrunder och tror på sin sak. Bara idioter och krigshetsare demoniserar sina motståndare.
  Det måste ligga i allas intresse att söka sanningen. Men tyvärr så förefaller den obekväm för de flesta. Den är nämligen inte anpassad till någons tyckande, den bara är. Den kommer att pocka på uppmärksamhet förr eller senare vare sig vi vill det eller ej. En öppen debatt och förutsättningslös forskning är nyckeln till framtiden. Problem får vare sig hittas på, förstoras, förminskas eller sopas under mattan. De måste värderas och vid behov åtgärdas.
   

 32. Thomas # 22
   
  Du svarade inte på frågan?
   

 33. Ingemar Nordin

  Lars C #31,

  Du har helt rätt i att en öppen debatt och förutsättningslös (fast jag skulle hellre vilja sätta ”prestigelös” här) forskning är nyckeln till framtiden. Och därför tycker jag att det är synnerligen glädjande med att en sådan diskussion tycks vara på väg att öppnas, dels beträffande den kosmiska strålningen, och dels diskussionen om klimatkänsligheten mellan främst Dessler och Spencer (Trenberth måste vi nog tyvärr räkna bort här).

  Båda dessa forskningsfrågor kommer att locka många andra forskare att komma med sina egna bidrag för eller emot. Och så småningom kommer den politiska hegemonin kring IPCC-ortoxin att obevekligen sprängas sönder. Många ”sanningar” som nu trumpetats ut av Nature, Science och flera vetenskapliga samfund kommer att sopas under mattan i generad tystnad. Klimatforskningen kan förhoppningsvis bli en riktig vetenskap igen.

 34. Lars C

  Ingemar #33
  Jag hoppas att det blir så. Jag hoppas också att sanningssökande sprider sig som trend över världen oavsett vad det gäller. På det ekonomiska planet så kommer det att hända ett och annat åt det hållet rätt så snart.

 35. Gunbo

  Lars C #31,

  ”Alla menar väl utifrån sina bevekelsegrunder och tror på sin sak. Bara idioter och krigshetsare demoniserar sina motståndare.
  Det måste ligga i allas intresse att söka sanningen. Men tyvärr så förefaller den obekväm för de flesta. Den är nämligen inte anpassad till någons tyckande, den bara är.” (min fetning)

  Skitbra kommentar!

 36. Slabadang

  AOH!

  UI ägnar sig åt önsketänkande 🙂 . De vågar sig liksom inte ut i verkligheten och möta riktigt folk med verkliga argument. De minsta de har koll på är vetenskapen.De läser IPCC som om rapporterna vore katekesen med husförhör dagen efter.Jag tycker UI är så pinsamt så man rodnar. Hur blir man så fanatiskt okritisk lojal ?

  Det är totalt tomt i kommentarsfälten och först när de råkar skriva något som får TSC kommentatorer att reagera kan de få lite uppmärksamhet. Det finns mycket roligt om UI att bygga satir på. I glappet mellan den grandiosa självuppfattningen och verkligheten finns det en kul ravin att knuffa ut ”rädda”ktörera i. Men de är knappt värda besväret.

  Jag läste igenom Jonas Ns tråd i Deltoid 🙂 Jonas är helt grym och när motståndarna inte fattar att Jonas endast går ut i de frågor han har på fötterna så blir det som det blir. 🙂 Man tycker nästan synd om motståndarna.
  varfrö ger sig folk in i debatter de aldrig kan vinna?

 37. Bim #29

  Nej jag frossar inte i mina egna misstag. Jag frossar inte heller i andras misstag.

 38. Pehr Björnbom

  AOH #28,

  Det är inte OT med tanke på att UI där frossar i ett påstått misstag av en SI-medlem.
    

 39. L

  Med tanke på alla försvinnande glaciärer tittade jag extra noga när jag flög över alperna i eftermiddags. Där var ovanligt vitt blev svaret.

 40. Ulrik

  L #39. Det var säkert vacker över Alperna. Den som inte har vägarna förbi i närtid kan ju trösta sig med att se på Grossglockner Hochalpenstrasse i bild:

  http://www.grossglockner.at/de/service/webcams2/

 41. magnus

  L

  Då var det nog snö som fallit och inte en plötslig glaciärutbredning? 

 42. L

  magnus, självklart var det snö, men inte nysnö…

 43. L
  De gånger jag flugit över Alperna har alltid de höga topparna ”tittat upp” ovanför molnen. Ändå är de vita? Hur kan det komma sig? Kommer inte snön som nederbörd ur molnen? Kanske en fråga för Uffeb att reda ut? 😉

  (Obs Ironi…)

  Allvarligt talat, Alperna i första solljuset tidigt på morgonen är ju oerhört vackert!

 44. S. Andersson

  Arosa och St. Moritz fick 50 cm snö för en vecka sedan. Ovanligt tidigt.

 45. Ivh

  Labbibia #18
   
  IPCC har publicerat några artiklar som varit felaktiga och några som inte har tillräckligt stort vetenskapligt bevisvärde som inte går att kontrollera om det som påstås är riktigt eller inte. Det är inte en hel hop med artiklar som du påstår, det är några stycken.
   
  Jag är däremot säker på att det här felet kommer att användas som argument på den här bloggen under många år framöver om att IPCC är inkompetent även om IPCC inte har med det att göra.

 46. Ivh

  S. Andersson #44
   
  Jag har klippt gräs idag. Tjockt som f-n trots att jag klippte för två veckor sedan. För 20 år sedan så var det normalt att klippa sista gången för säsongen 10-20 september i mälardalen.

 47. Inge

  IVH

  1989 var första året en sjö i närheten gick upp mitt i vintern. Innan dess hade den gått upp i mitten av April. Från 1989 och framåt var den dåligt frusen. Jag har uppfattat det som att det var då solaktiviteten blev starkare och värmde mer, men det kanske vi inte är överens om. Jag flyttade sedan och vet inte hur isen är där nuförtiden.

 48. Ingemar Nordin

  Jag tycker mig ana två försvarstrategier från de många AGW- och IPCC-troende på den här bloggen. Dels säger ni att ett par-tre kalla vintrar inte på något sätt strider mot IPCCs prognoser. Dels påstår ni att det minsann fortfarande blir varmare. Hur skall ni ha det?

 49. Ingemar Nordin

  Jag passerar Vättern ett antal gånger under vintern. Ibland uppstår ett märkligt fenomen: Det bildas mörka dimmoln över den öppna vattenytan, sjön ”ryker”. Om detta sker tre gånger (tror jag att det var) så fryser Vättern under jan-februari. Enligt folkmun så sker detta vart 7:e år. Men Vättern var isbelagd både förra och förrförra vintern. Ett tecken på en anomali, eller är det normalt?

 50. S. Andersson #44

  Som gammal skidentusiast och alpväderintresserad så brukar jag kolla läget på diverse webbkameror där nere.

  Bland annat från Tignes där jag var en del förr om åren.

  När det gäller en halmeter tidig nysnö i St Moritz så är den väl borta sedan länge, eller handlade det om snö uppe på glaciärerna?
  I så fall är nog också den borta vid det här laget.

  För din och andras bekvämlighet så klippte jag några bilder från Tignes och la på min blogg tillsammans med lite bilder från våra golfavslutningar i månadsskiftet september/oktober från 2007 och framåt.

  Jag kan ju inte klistra in bilder här, så jag hänvisar istället till ett av dagens inlägg på min egen blogg.
  Länk här:  http://uffeb.blogg.se/2011/september/lite-funderingar-infor-vintern.html