Time to Eat the Man

Hund

Herald Sun skriver idag om en makaber historia. En indonesisk man lämnade sina nio hundar utan tillsyn och utan mat och åkte bort i 14 dagar. Han blev funnen i måndags i sitt hem på Riau Island (en provins i Indonesien) med huvudet avhugget från den lemlästade kroppen.

Två av hundarna hade blivit uppätna av de andra hundarna men de sju som levde när ägaren kom hem var mycket hungriga och gick till attack.

Jag kom att tänka på en annan artikel från i maj i år. DN skrev om en studie av Robert Vale och Brenda Vale vid Victoria University i Wellington. De har gjort beräkningar och kommit fram till att en stor hund förbukar mer resurser än en stadsjeep. En stor hund, ex en schäfer, har ett ekologiskt fot (tass?) avtryck som motsvarar 1,1 hektar medan en stadsjeep endast förbrukar 0,41 hektar. Robert och Brenda delger sina resultat i boken ”Time to Eat the Dog:The real guide to sustainable living”.

Den indonesiske mannen som gick ett sådant makabert öde till mötes hade alltså inte bara gjort sig skyldig till grovt djurplågeri, han hade dessutom förbrukat jordens resurser motsvarande nästan 10 hektar bara för sina hundar, en riktig klimatbov.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Olaus Petri

  Vad tror vi om denne något trinde herre? Är han en klimatbov eller klimathjälte?

  http://svt.se/2.22584/1.2523485/sexmeters_krokodil_fangad_-_vager_over_ett_ton 

 2. Slabadang

  Lena k!

  Denna story är väl en bekräftelse på hur makaber hela ”carbon fingerprints” debatten har blivit. Kan man se cockerspanieln som mer klimatvänlig än taxen? Kanke en utredning skall tillsättas för att också titta på om det inte också finns ett klimatvetenskapligt genusperspektiv på val av hund? Kan man genom ”information” och ”ökad kunskap” i frågan få oss at välja en ”klimatsmart” och ”genusneutral” hund? 🙂

  Lena …. det är svårt att acceptera demokratins alla parasiter. 

 3. Hasse på Fogdö

  Vad har denna story med klimatet att göra ?

 4. freetheworld

  Hasse #3

  Du är ny här, va… 

 5. Thomas

  Hundars ekologiska fotavtryck kommer från maten de äter, och de här hundarna fick ju ingen mat, utom då husse.
   
  Rent allmänt skall man vara försiktig med att plocka en siffra framräknad för ett i-land och tillämpa på ett u-land. Det blir som snubben som räknade ut hur mycket metan en ko släpper ut och multiplicerade med antalet kor i världen, utan att ta hänsyn till att en Indisk ko väger kanske tredjedelen så mycket och äter mindre än så. 
   
  Vad är t ex ekologiskt fotavtryck på en katt som lever på att jaga råttor som annars skulle ätit upp lagrad säd? Borde rimligen vara negativt.

 6. Labbibia

  Huvudlöst agerat av hundägaren.

  En sedelärande historia det där…….Se alltid till att dina husdjur har mat och vatten om du måste lämna hemmet. 

  För övrigt är ju hela idén med ”ekologiska fotavtryck” hit eller dit bland våra fyrfota bara trams!

 7. Helge

  Helt klart är att dylikt undertrycks men är trots allt sant. Vi har idag ca 360.000 hästar i Sverige, en 10% ökning sen 2004. Misstänker att de avger minst lika mycket växthusgaser som den svenska bilparken och hästar av idag måste nog betraktas som finnas till för vårt nöjes skull. En katts fotavtryck motsvarar en golf som körs 1500 mil om året, en medelstor hund 2 stycken V8 SUVar som körs 500 mil.
   
  Det finns 1,6 miljoner katter i Sverige, en 30% ökning sen 1998. Det finns 800.000 tusen hundar i Sverige. Tar vi sen alla smådjur så kan vi nog lugnt konstatera att våra husdjur bidrager väsentligt till att växthusgaserna.
   
  Antalet registrerade bilar är ca 4,4 miljoner, tillkommer avställda på ca 1 miljon, men de körs ju inte. Vilka som bidrager mest till våra växthusgaser är svårt att säga, men en hel del av bilmilen är säkert husdjursrelaterat.

 8. Helge

  Thomas #5
  Tror att de andas också. De har dessutom olika attiraljer, och de har veterinärbesök, mediciner mm. Men du kanske i sann klimatanda inte har något husdjur? Själv har jag en medelstor hund, en Tollare.

 9. Thomas

  Helge, här i västvärlden daltar vi med hundar och ger dem attiraljer och veterinärbesök. Jag tror inte det var så aktuellt för de där hundarna. Fast i och för sig om husse återfanns ”med huvudet avhugget” så kanske de inte bara fått en yxa utan lärt sig använda den också.
   
  Jag har ingen hund. Däremot tar jag hand om hundar åt bekanta ibland och dessemellan går jag som dyggywalker på hundstallet. (Så nu får jag väl höra att jag borde hjälpa svältande i Afrika istället för själlösa djur)

 10. Helge

  Thomas #9
  nu pratar jag inte om hundarna i artikeln utan om husdjur i Sverige, och hur det kan komma sig att vi kan ägna timmar och spaltkm åt ganska obetydliga fenomen, men aldrig nämner vår husdjur ens med en stavelse?

 11. Om hundbajset jordiseras av trädgårds- och koloniägare m fl  så minskas klimatavtrycket bl a genom att konstgödsel sparas och växtligheten frodas och som i sin tur binder in mer koldioxid… Kolla ”Djurens Rätt”.

 12. Glömde att det också blir en kolsänka.
   

 13. Skogsmannen

  Är någon av hundarna är misstänkt för själva halshuggningen?

  Finns det några tassavtryck på något mordvapen? 🙂

 14. Lena Krantz

  Thomas och Skogsmannen

  Det var kanske lite dåligt översatt av mig. Med ”avhugget” menade jag mer ”avskilt från kroppen medels hugg av hundkäftar”.

   

 15. Skogsmannen

  Lena!

  jag förstod nog vad du menade – jag kunde bara inte låta bli. 🙂

 16. Thomas

  Lena, din översättning var helt OK, det var originalet ”was found with his head cut from his body” som var väldigt konstigt. ”Torn” eller ”ripped” hade varit mer normala ordval.

 17. Lena Krantz

  Thomas #16

  Det är sant, det var ett konstigt ordval från början.

  Tack, nu känns det bättre!

 18. Lena Krantz

  Skosmannen #15

  Det var rätt kul, man ser nästan jyckarna beredda med yxan gömda bakom dörren.

  😀

 19. Pelle L

  Avhugget = chopped off
  cut ungefär = kapat
   
  Jaja, men era reflektioner om hästar som husdjur är intressanta i olika perspektiv. De förbrukar ju väldiga resurser i föda, transporter och annat.
  Sätt det tex i perspektiv med debatten om ”barnfattigdom”.
  Enda ”kvadratsmarta” husdjuren är väl silverfiskar.
  Mycket lättskötta också!

 20. Lena Krantz

  Hasse på Fogdö

  Jag kanske skulle ha citerat detta från DN-artikeln:

  ”Christian Azar, professor i fysisk resursteori på Chalmers i Göteborg, anser att det är fel att fokusera för mycket på individens utsläpp, eftersom det riskerar att ta fokus från det som är långt viktigare i klimatpolitiken, behovet av politiska styrmedel.”

  Men man kan lätt bli övertydlig också så det bästa du kan göra är att läsa originalartiklarna som jag länkar till.

 21. Lena Krantz

  Pelle L #19

  Jag har inga silverfiskar men en och annan pälsänger hittar jag ibland. Fast jag skulle gärna ha en hund om jag bara kunde få till vardagen så att jag kunde sköta om den på rätt sätt, man vill ju inte att den skall stå bakom dörren med en yxa en vacker dag!

  😉

 22. S. Andersson

  Den sedelärande historien om den maliciöse mannen och hans hungriga hundar får i alla fall mig att inse att allt är hundarnas fel. Jag undrar nu bara om IPCC tagit med ”dog forcings” i modellerna?

 23. Lena Krantz

  S.Andersson #22

  *fniss*

  Förmodligen inte. Kor finns väl med som metanforcing men hundar nej!

  För att vara lite seriös kan man ju undra om någon har gjort någon slags beräkning på hur många djur som levde på jorden för säg en miljon år sedan jämfört med nu? Det skall väl vara under en interglacial för att det skall vara jämförbart och man får ju räkna oss människor som djur också i sammanhanget. Antal däggdjur kanske?

 24. tty

  Det är säkerligen betydligt flera stora djur under istiderna än under mellanistiderna. Biomassan är mycket högre på stäpper och savanner än i skog, och det är mycket mindre skog under istiderna.

 25. ThomasJ

  Det vore la bra mkt bättre om ’man’…:

  http://www.regeringen.se/sb/d/15086/a/174403

  bara super till rejält nog… oder..;) 
  Arma Land!

  Mvh/TJ

 26. Lena Krantz

  tty #24
  Man kanske skall räkna antalet kilo däggdjur?
   
   

 27. Bertel

  Lite OT men inehåller reflektioner gällande, ”carbon fingerprints”.

  1. Bättre att äta en hund än att bli uppäten, Koreansk koldioxidminskning.

  2. Bättre att ha en hund än bära en handväska från Mischa Barton. Paris Hilton koldioxidminskning.

  3. Bättre att ha kossor i våtmarker än gössel på ängen. Bondepraktikans koldioxidminskning.

  4. Det var bättre förr. Amishfolkets koldioxidminskning.  

  🙂

   

 28. Bertel

  OT och har ingen bärighet gällande artikeln ovan, men oroande och glädjande.

  Oron gäller framtida uppvärmningskostnader som villaägare, men det glädjande är att pravda(sanningen) spår kallare vinter/vintrar utan hänvisningar till koldioxidutsläpp.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13584381.ab

  PS.Börjar sanningen komma ikapp sanningen.DS  

 29. S.E. Hendriksen

  Måske kanibalisme kan redde planeten :  Æd din nabo

 30. Måns B

  Lena K

  ”han hade dessutom förbrukat jordens resurser motsvarande nästan 10 hektar bara för sina hundar, en riktig klimatbov.”

  Det var väl precis detta han inte gjorde, vilket väl också var skälet till att han mötte det öde han gjorde. 😉

 31. Peter Stilbs

  Kom att tänka på denna låt med Adam Ant – från tidigt 80-tal ”Dog eat Dog” – bra låt – men lite makabert nu

  http://www.youtube.com/watch?v=wtxuPqjSJDc

  Adam själv lär efter denna tid varit inspärrad pga psykproblem i flera omgångar

  http://en.wikipedia.org/wiki/Adam_Ant

  Ja, det är en tunn linje mellan geni och galning