Statliga stöd gör snabbt branscher till heta sektorer för riskkapitalister. Det gäller exempelvis solcells- och vindkraftföretag. Men detta skapar bubblor där företag kan göra riskfria vinster medan skattebetalarna får stå för notan, skriver Lydiah Wålsten, ansvarig för programområdet Miljö, tillväxt och konsumtion, Timbro.
Gå gärna in och kommentera!
Gå gärna in och läs om FN:s synpunkter på EU:s energi- och klimatpolitik. Finns på bloggen: http://vildmarken.wordpress.com
vildmarken!
Jamen det är ju suveränt! FN pucklar på EU. Dinosaurernas kamp. Må bägge stryka med
Tack för länk. Bra att det kommer lite motreaktioner nu!
Och..bra artikel av Lydia W.
Det rör på sig, tror jag…
Av mina egna aktier så har två av tre minskat i år. Den tredje, Volvo, är inte riktigt uppe i det jag betalat för aktien.
Mina egna aktieaffärer har inte gått så dåligt, det är värre med en pensionsfond som haft mycket teknik som data och telecom i sin portfölj. Den låg bla tungt i Nokia som gått ännu sämre än Vestas.
Att vindkraftstillverkarna går dåligt är inte konstigt. En produktionslina som byggdes upp för 3-4 år sedan tillverkar omodärna produkter idag. Utvecklingen av vindkraft har gått väldigt fort och konkurrensen mellan tillverkarna är hård.
Priset på Nokia har kunder/aktieägare bestämt genom att vända dem ryggen för bättre alternativ. Priset på Vestas som tappat 90% kommer ifrån den uppgång politikerna skapade, men vars nedgång består i att kunderna/aktieägarna vänt dem ryggen då affärsiden är hopplöst olönsam utan extremt stora subventioner. Den marknad för typ Vestas och ”new energy” alà FN består av ”etiska” och ”miljöfionder” som skickar dessa aktiernas svartepettrar mellan varandra i sin ideologiskt styrda konstgjorda marknad.Du har tydligen inte Apple i portföljen och inte heller bolag som sysslar med frackingteknik! Ingen av dessa aktier är styrda av politiska interventioner på marknaden utan utav värdet på de tjänster och prdukter dessa bolag skapar.
Är politik att vilja? Nä bra politik är att kunna!
😀 😀 😀
Det är ju som Vildmarken säger att ingen har frågat folket. Regeringen har bara i enfald köpt vindindustrins lögner och fjantat iväg för att göra sig märkvärdiga inför Conny Hedegaard (som verkar vara ett av de värsta stolpskotten i hela kommissionärsbaletten inom EU – vilket inte säger litet! Kolla bara in van Rumpan -Junker -Barrosso). 🙂
Electrolux gynnas!
Som ekonomisk konsument så gjorde jag en lönsamhetskalkyl och kom fram till att 30 år är en lång livslängd för kyl och frys. De fungerar bra fortfarande-men drar ström som motiverar ett utbyte om elen håller sig över 1 SEK/kwh och apparaterna håller i 20 år!
Får jag därtill 200 Euro (som föreslogs) så rusar jag!
Vilket kan ge ett års rush och 19 års vaccum hos Elux!
Test av kommentarsfunktionen efter det att BOM anmält problem
/C-G
Det jag ville få fram var ett förslag att få Göran Lysen att ta sig an regeringens brott mot Århuskonventionen. On Topic på Timbroinslaget.
Hoppas nu detta kommer fram via Bing/Microsoft!
Minns ni Göran Lysen professor em. i folkrätt i Uppsala som brukade skriva här för något år sedan. Regeringen har utan varje tvivel knäsatt en energipolitik med vindkraften som vi inte fått ta ställning till på minsta sätt. Detta skulle vara ett brott mot FN:s Århuskonvention. Buss på dom Göran!