Timbro om subventionsbubblan

Timbro
Statliga stöd gör snabbt branscher till heta sektorer för riskkapitalister. Det gäller exempelvis solcells- och vindkraftföretag. Men detta skapar bubblor där företag kan göra riskfria vinster medan skattebetalarna får stå för notan, skriver Lydiah Wålsten, ansvarig för programområdet Miljö, tillväxt och konsumtion, Timbro.
Gå gärna in och kommentera!
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. vildmarken.wordpress.com

  Tack, Lydia Wåhlsten för denna artikel! Underbart att den publiceras i SvD dessutom!
  Gå gärna in och läs om FN:s synpunkter på EU:s energi- och klimatpolitik. Finns på bloggen: http://vildmarken.wordpress.com  

 2. Mycket bra skrivet av Lydia W.
  vildmarken!
  Jamen det är ju suveränt! FN pucklar på EU. Dinosaurernas kamp. Må bägge stryka med

 3. Gaupa

  vildmarken # 1
  Tack för länk. Bra att det kommer lite motreaktioner nu!
  Och..bra artikel av Lydia W.
  Det rör på sig, tror jag… 

 4. Jan E M

  Det finns inga säkra vinster.
  Av mina egna aktier så har två av tre minskat i år. Den tredje, Volvo, är inte riktigt uppe i det jag betalat för aktien.
  Mina egna aktieaffärer har inte gått så dåligt, det är värre med en pensionsfond som haft mycket teknik som data och telecom i sin portfölj. Den låg bla tungt i Nokia som gått ännu sämre än Vestas.
  Att vindkraftstillverkarna går dåligt är inte konstigt. En produktionslina som byggdes upp för 3-4 år sedan tillverkar omodärna produkter idag. Utvecklingen av vindkraft har gått väldigt fort och konkurrensen mellan tillverkarna är hård. 

 5. Slabadang

  Jan EM!
  Priset på Nokia har  kunder/aktieägare bestämt genom att vända dem ryggen för bättre alternativ. Priset på Vestas som tappat 90% kommer ifrån den uppgång politikerna skapade, men vars nedgång består i att kunderna/aktieägarna vänt dem ryggen då affärsiden är hopplöst olönsam utan extremt stora subventioner. Den marknad för typ Vestas och ”new energy” alà FN består av ”etiska” och ”miljöfionder” som skickar dessa aktiernas svartepettrar mellan varandra i sin ideologiskt styrda konstgjorda marknad.Du har tydligen inte Apple i portföljen och inte heller bolag som sysslar med frackingteknik! Ingen av dessa aktier är styrda av politiska interventioner på marknaden utan utav värdet på de tjänster och prdukter dessa bolag skapar.
  Är politik att vilja? Nä bra politik är att kunna! 

 6. bom

  Underbart att se torpedstrimmorna peka rakt midskepps mot regeringens s k energipolitik. Vad skall Gåsleverdepartementet med energiminister Fnattihatt nu ta sig till? Alle man i livbåtarna för där finns det kanske mer champagne?

 7. Bim

  Bom!
  😀 😀 😀 

 8. bom

  Tack Bim! Nu tycker jag att det börjar finnas fog för att Johnnys förening anlitat juristexpertis för att stämma regeringen för brott mot Århuskonventionen. Behövs det pengainsamling så får vi väl pynta upp.
   Det är ju som Vildmarken säger att ingen har frågat folket. Regeringen har bara i enfald köpt vindindustrins lögner och fjantat iväg för att göra sig märkvärdiga inför Conny Hedegaard (som verkar vara ett av de värsta stolpskotten i hela kommissionärsbaletten inom EU – vilket inte säger litet! Kolla bara in van Rumpan -Junker -Barrosso). 🙂

 9. Lasse

  Die Grune: ”Det tyska miljöpartiet De Gröna och en av landets största miljöorganisationer, Bund, efterfrågar ett utbytesprogram där konsumenterna ges ett ekonomiskt incitament för att byta ut sina gamla vitvaror mot nyare energieffektiva produkter.
  Electrolux gynnas!
  Som ekonomisk konsument så gjorde jag en lönsamhetskalkyl och kom fram till att 30 år är en lång livslängd för kyl och frys. De fungerar bra fortfarande-men drar ström som motiverar ett utbyte om elen håller sig över 1 SEK/kwh och apparaterna håller i 20 år!
  Får jag därtill 200 Euro (som föreslogs) så rusar jag!
  Vilket kan ge  ett års rush och 19 års vaccum hos Elux!

 10. Miljönär

  Luften i vindbubblan har inte bara blåsts upp av subventionerna direkt, utan när Riksbanken sätter räntan till ynkliga 1.5% så skapas det krediter i massor. Och de säker sig gärna till det som är mest på modet för stunden och sånt som är högst belånat och med förväntad utdelning längst bort i framtiden. Som IT-bubblan på 1990-talet eller nu vindustrin och liknande gröndustrier. Bubblan slår större slag i sån verksamhet än inom t.ex. traditionell verkstadsindustri.

 11. Test av kommentarsfunktionen efter det att BOM anmält problem

  /C-G

 12. bom

  Jag kan inte skriva till TCS längre via Firefox! Få se hur detta går? Är det något viruselände kanske? Jag kunde först inte skriva till Johnnys skriv – men till LB:s en gång men sedan var det kört där också.
  Det jag ville få fram var ett förslag att få Göran Lysen att ta sig an regeringens brott mot Århuskonventionen. On Topic på Timbroinslaget.
  Hoppas nu detta kommer fram via  Bing/Microsoft!    

 13. bom

  Test

 14. bom

  Se där Det var ju en lättnad Bing är så plottrig.
  Minns ni Göran Lysen professor em. i folkrätt i Uppsala som brukade skriva här för något år sedan. Regeringen har utan varje tvivel knäsatt en energipolitik med vindkraften som vi inte fått ta ställning till på minsta sätt. Detta skulle vara ett brott mot FN:s Århuskonvention. Buss på dom Göran!