TCS föregångare för MSM

Vestas börs
Mycket av det vi skrivit här på TCS om grön energi, dess låga effektivitet, höga kostnader och stora behov av subventioner börjar nu bekräftas i MSM. Även våra artiklar om skiffergas-, och energirevolutionen i USA börjar nu komma fram allt mer. I dagens SvD Näringsliv granskas den gröna energin under rubriken ”Röda siffror för grön energi”. Bolag inom grön energi har som regel tappat runt 90 procent av börsvärdet och konkurserna har stått som spön i backen. Ett exempel är danska Vestas som är, eller åtminstone har varit, en världsledande tillverkare av vindkraftverk. Sedan hösten 2008 har aktien rasat 96 procent. Se börskurvan ovan.
Orsakerna är bla att subventionerna blivit mindre rundhänta samt att energipriserna börjat peka nedåt vilket försämrar investeringskalkylen.
”Parallellt med utbyggnaden av förnyelsebar energi har energikonsumtionen dämpats kraftigt av den globala lågkonjunkturen. De senaste decenniernas avindustrialisering av Västvärlden reducerar ytterligare energikonsumtionen i vårt närområde, skriver SvD vidare.
Avindustrialiseringen av Västvärlden i klimatets namn är sannolikt det allvarligaste problemet i vår tid. Här har EU ett betydande ansvar. Även det något som TCS berört i tidigare inlägg.
Kanske är det så att våra snart 8 miljoner besök här på TCS börjar urholka MSM-stenen. Det finns nämligen rätt många tecken på att politiker och journalister läser vår blogg.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lejeune

  OT: Dr. Max i sedvanlig god form med ett nytt inlägg:
  http://andaslugnt.blogspot.se/

 2. HenrikM

  Det är lustigt att Svd inte gör en liknande analys för vindkraftsetableringen i Sverige. Det är ju inte svårt att inse att vindkraften i Sverige kommer vara nästa krisbranch (om det inte redan är det!).
   

 3. Lasse

  Det är väl även en sund nedgång i prisbilden på vindkraftverken som sätter press på lönsamheten.
  Jag gillar alternativ energi eftersom oljan är en bergänsad resurs.
  Solen ger oss redan nu energi i överflöd-det gäller bara att kunna nyttiggöra den när den behövs. Kan denna molekyl göra det?
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/solenergi/article3586965.ece

 4. Lasse

  #1 Trevlig blogg-men en sak fattar jag ej.
  Arktis is har smält mer än tidigare observerats-därmed är mer vatten öppet nu under isläggningsperioden. Innebär detta inte att haven avkyls mer än om de vore täckta med is?
  Det talas om albedo som påverkas och en mörkare yta som exponeras-så långt är jag med, men var finns solen? Är det inte avsaknaden av sol under denna tid som lägger tillbaka isen. Jag förstår inte problemet!
  Tydligen inte heller havet eftersom isläggningen varit mer intensiv än nånsin och nu är ytan åter istäckt i normal omfattning. Avsaknaden av is under hösten bör ha kylt haven rejält.

 5. ThomasJ

  Förhoppningsvis tar SvD-debatt-redaxen till sig TCS’ all direkt/indirekt info INNAN de fortsätter trampandet i klaveret, typ detta:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sverige-bryter-sina-klimatloften_7698052.svd
  Gå in och kommentera!  😀
  Utengemärkt bra att få bekräftelse att droppar kan urholka stenar… Bra jobbat!  😀  😀  😀
  Mvh/TJ

 6. Lars

  Jag började för 15 år sedan att argumentera mot vindvansinnet och fick konstant mothugg , numera håller de flesta med mig . Det är inte min förtjänst , tack TCS och i synnerhet Jonny Fagerström.

 7. Peter F

  Lasse#4
  Snart ikapp 2007 http://nsidc.org/arcticseaicenews/

 8. Gunnar Strandell

  Lasse #4 och Peter F #6
  Här tycker jag att det är på sin plats att påminna om några kloka ord från signaturen Thomas. Vinterisens yta täcker varje år den yta som är tillgänglig och hur mycket som blir kvar efter sommarens avsmältning hänger på hur tjock isen hinner bli innan våren kommer.
  Faktorer som tillförsel av varmt vatten och strömning under isen samt snötäckets tjocklek på isen, spelar då stor roll, enligt några av mina mina blötare erfarenheter.

 9. Ann L-H

  Nästa steg i MSM är måhända att lite öppna dörren på glänt till lite funderingar kring om de allra värsta katastrofscenarierna är realistiska eller ej. Har väl dörren öppnats på glänt så vet man aldrig vart det tar vägen. Den kan öppnas fortare än man anar, det är många som vill få komma ut visa världen att det där har jag aldrig trott på …

 10. ThomasJ

  Förra veckan var där två ’konkurrerande’ TV-kanaler(?) on Air, den ena från Algoraklet, den andra från WUWT – jättelika skillnader i form av främst ’resurser’ för sin ’sak’… 😉
  Nevertheless finns WUWT-TV’s inslag, peu-en-peu, publicerade, denna är mkt ’titt-/hörvärd’:
  http://wattsupwiththat.com/2012/11/23/the-next-video-from-wuwt-tv-dr-ross-mckitrick/
  Och där kommer fler inslag via div. ’ubåts-tubar’… Enjoy!  😀
  Mvh/TJ

 11. Peter F

  Gunnar #7
  Har Thomas tagit semester och åkt till Maldiverna ! Eller Doha kanske ?
  http://www.climatedialogue.org/

 12. ”Det finns nämligen rätt många tecken på att politiker och journalister läser vår blogg”
  Det verkar också som UI inhängade postningar är i respons till vad som diskuteras här, dvs de följer också ämnena (även diskussionerna, men är för rädda för att delta på en jämn spelplan). Men deras senaste postning är en direkt kopia av Lena Krantz Klimattoppmöten på 83 sekunder.

 13. Slabadang

  Ann L-H!
   
  Orientera dig i den nya verkligheten! TCS ÄR numer den ledande median för klimatfrågan. Att Maiggie hade rätt ananlys av läget från början var det frö som såddes för att förhindra och minska möjligheten till den desinformation maktens språkrör spred. Ett koncept som nu när den bevisats få rätt i princip på alla punkter har byggt har byggt ett varumärke med en självklart pålitlig position på mediamarknaden. Det är inte längre viktigt vad MSM gör eller hur de agerar. De har fått lära sig att sanningen ändå vinner till slut och de stpr nu som förlorare i denna fråga som ICKE TILLFÖRLITLIGA inkompetenta manipulativa och maktens dräng.
  Jag kan inte tacka SIs medlemmar och alla kommentatorer nog för denna insats och vi har gemensamt bevisat att vi är starkare än hela MSM och SVT tillsammans när det väl skall göras bokslut om folkopinionen. SVT/ SR står ju som självlysande partiska osakliga inkompetenta idioter i sin jämförelse. Nätet med de kvalitativa bloggarna har tagit över MSMs makt och inflytande. Det måste sviiiiiiida nåt fruktansvärt i skinnet på på alla msm-redaktioner. De har sålt ut sig!!
  Läs bara kommentarerna i dag på Svenskans klimatkyrkeartikel, var kommer kunskapen ifrån ??? TCS ÄGER klimatfrågan!!!

 14. ThomasJ

  Slab & L-H;: Right you is – damned right! Som ’vi’ säger här på Bästkusten!
  Sunt förnuft besegrar ALLT. Period!
  Mvh/TJ

 15. Peter F

  Slabadang#12
  Bra men hur fasen ska vi knäcka detta vansinne. Jag kämpar på alla kommentatorsidor från Sunsdvall och norrut

 16. Jan-ErikS.

  Även om politiker och journalister läser denna blogg så är ju frågan om de kan ta till sig vad de läser här inne. 

 17. ThomasJ

  Peter F. #14: ”Men hur fasen…vansinne”. Tja, givet gällande lagar/regler finns där deFacto inte speciellt många ’sätt’ o/e [legala] vägar att få respons för sitt kämpande på allehanda sidor… Tyvärr är strukturen inom politiken (oavsett styrande) i Sverige till fullo utlagd för att BEVARA den egna makten resp. -innehav. Om sedan samhället går fullständigt i krasch, spelar de maktinnehavande personerna över huvud taget ingen roll, nada, zilch, etc… and that IS more than sad…  🙁
  Tidigare i em var vi på väg ’hem’ från en 8-timmars ’båt-tur’ för att vittja hummerkupor + kräftburar, (fick bara 6x små ’svartingar) och, som vanligt, diskuterades i/kring ’feskeritemat’ och speciellt då vilken noll-relation, -kompetens där finns/är hos de ~ 500+ pappersvändande, högavlönade personer som inte ’tycker det är intressant att följa med ett fiskefartyg’ (så ÄR det!!). Summasumarum är att det inom ’worse than we know-departementet’ med Eskilsson & EK i toppen fortsatt blir som det hittills varit… Kolla företrädesvis in onsdagens ’Uppdrag Granskning’.
  Mvh/TJ

 18. OT
  Way to go!
  http://www.climatechangedispatch.com/home/10754-skeptics-pursue-mass-ny-police-complaint-against-climatologist-james-hansen

 19. OT
  Ytterligare en undersökning som inte hittar nån ”hotspot” som IPPC:s modeller påstår
  http://hockeyschtick.blogspot.com.es/2012/11/new-paper-shows-no-hot-spot-as.html

 20. CFACT har fräshat up hemsidan och har överskådliga länkar
  http://www.cfact.org/

 21. Vad kostar EU?
  http://autonomousmind.wordpress.com/2012/11/24/richard-corbett-and-his-trivial-5-figure/

 22. Det är alltid kul att läsa Tanja, blogosfärens F1-förare!
  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2012/11/23/systemfel-som-hotar-varlden/
   

 23. Slabadang

  Peter F!
  Du har redan knäckt dem genom att ha fakta på fötterna.Du har rätt och de har fel!! Det är inte svårare än så. Det räcker och resten är bara en fråga om hastighet innan …..  de fattar de som sprattlar i nätet men inte kan sluta. Till slut kan de inte röra en fena utan är så intrasslade i lögner att bra den höga spruckna falsetten står till buds … som Jide i TV4 inslaget. De är redan körda peter folk är inte så korkade som vi kan luras tro av medierna. även i riksdagshuset så börjar de tycka att det blir allt mer piiiiiinsamt

 24. Ann L-H

  Inte MSM precis men ändå – Miljövänner För Kärnkraft (MFK) är tyvär kända för att argumentera för (C)AGW. Nu höjs det röster där för att tex läsa in sig på vad Lindzen har att säga och sedan ta sig en ordentlig funderare över det. Olof Hellström fd vVD för ÅF är en av föregångarna där. Även han hör av sig till våra politiker med lästips. Ser ut att bli infekterat – och intressant. 

 25. Anders L.

  Jag vet inte vad ni menar med att isläget i Arktis är ”normalt”, eftersom det fortfarande är det minsta istäcke som någonsin uppmätts vid den här årstiden. Jag tror också att TCS har en mycket självöverskattande bedömning av sin egen betydelse. Själv går jag ju in på siten då och då, eftersom det finns ett ganska stort underhållningsvärde i att titta in i denna den utochinvända logikens högborg, men tack och lov så pågår den globala energiomställningen för fullt så att mänskligheten kan ta steget in i den post-fossila eran utan alltför stora konvulsioner. 

 26. L

  Anders L, marsch tillbaks till drömmarnas värld, verkligheten är inget för dig.

 27. Jonny Fagerström

  # 25 Enligt Bloggportalen är TCS Sveriges största Miljöblogg, så det får anses klart att den läses av både politiker och journalister.
  Global energiomställning? ”Utan konvulsioner”, hm? Fortfarande består världens energiproduktion till ca 80 % av fossila bränslen, och ”grön energi” står på konkursens rand. Är det det som avses med ”utan konvulsioner”? 🙂 

 28. Anders L #75
  Vad är underhållningsvärdet med att titta in den utochinvända logiken?
  Om du är så nöjd med att omställningen pågår förstår jag inte varför du gör ett inlägg istället för att bara titta in och förnöjas.
  Vad, förutom att lufta din egen inställning till den här bloggen är egentligen meningen med ditt inlägg??
  Vem tror du är intresserad av din inställning rent allmänt  när tråden handlar om vindsnurror, industrialisering och ekonomi
  Tramsigt är bara förordet.

 29. AOH

   
  AndersL  # 25

   
   
  ”……..men tack och lov så pågår den globala energiomställningen för fullt så att mänskligheten kan ta steget in i den post-fossila eran utan alltför stora konvulsioner…..”
   
   
  Tänk så rätt L # 26 har : ”   Anders L, marsch tillbaks till drömmarnas värld, verkligheten är inget för dig….”
   
   
  Det planeras  för 1200 nya kolkraft –anläggningar  i världen. Kallar du det för ”postfossil era”?
   
  http://www.achgut.com/dadgdx/index.php/dadgd/article/klimaschutz_immer_beliebter/
   
  Einem Bericht des “World Resources Institute” zufolge ist derzeit der Bau von weltweit 1.200 neuen Kohle-Kraftwerke geplant. Wie MarketWatch berichtete, sollen die meisten der Kraftwerke in Indien und China entstehen
   

 30. Slabadang

  Anders L!
   
  Det enda som är jobbigt med TCS är att den har och får RÄTT …. HELA tiden .. det är faktiskt lite tjatigt numer och det skulle ju pigga upp lite om den hade fel nån gång!!! 🙂 ja menar kolla på UI de har ju inte haft en siffra rätt på TRE ÅR och även riktiga bottennapp skapar ju sin uppmärksamhet. En orsak till uppmärksamhet TCS varit dålig på att skapa. Lite trist att det är så himla RÄTT sakligt seriöst och kunnigt utan minsta lilla lucka nånstans att behöva täcka igen. Ja inte mer än typ att Jonny råkar skriva två procent istället för grader och rätta omedelbart efter påkallelse.
  Redaktionen kan ju för tusan att för hand måla klimatet och miljön bättre än vad de allt snabbare klimatmodellerna räknar fel. Det e tungt att vara alarmist i dessa dagar Lbt … jag vet …. jag vet … jag förstår. Det blir lite samma känsla som för mig när punken dog ut … lite trist och tomt så där va skulle man göra med alla säkerhetsnålarna??? Å kängorna då?.. de gick att använda till kortare fjällvandringar istället. man anpassar sig helt enkelt! Hittar nya grejor att engagera sig i och gilla. 🙂

 31. AOH

  AndersL   #  25
   
   
  Komplettering till #   29
   
   
  http://www.wri.org/publication/global-coal-risk-assessment
   
  Proposed Coal-Fired Plants By Installed Capacity (MW)
   

 32. Slabadang

  Anders L!
   
  Ett litet tips!! Kolla upp ”fracking revolution” och skriv ett nytt inlägg efter det!!

 33. Slabadang

  Jonny!
  Som komplemant till aktiekursen på Vesta så har vi de enorma tappen på ”miljö och etikfonder” där de som leker med andra personers oensioner är de absolut största delägarna, ja du vet typ AP-fonder Folksam och alla de good doers som kapts av de gröna charlatanenas och opportunisternas ”investeringspolicy”. Snart ska de väl luras att satsa resten på Skrockstöms speglar i sahara och i ute rymden också? Vilka tjyvar!! Vilka oseriösa banditer!!

 34. Ann L-H

  Spanarna brukar vara lyssnansvärda. Jag brukar sent på kvällen avlyssna  diverse radioprogram i min lilla Ipod, så även ikväll. Normalt ger det skön insomning men så icke ikväll.
  Gabriella Ahlströms spaning gällde ordet debatt. Spaningen var rörig men visade framför allt att den självuppskattande kultureliten inte kräver av sig själv att ha på fötterna då de uttalar sig. Hon utgick från  Världsbankens klimatrapport om att ”det skulle bli fyra grader varmare”. Jonas Hallberg invände ”Men vad vet en bank om klimat”. Gabriella A. pladdrar oberört vidare och talar om orkanen Sandy över N.Y. och om klimatförnekare som enligt henne ju är en liten minoritet men som dras fram och får alltför stor plats bara för debattens skull. Se´n gick det hela ut på att mediadebatten numera är för ytlig, utan kunskap och analys vilket man ju till stor del kan hålla med om, men att hon själv var hon ett strålande exempel att okritiskt gå på ytligheten i ”debatten” låg dock utan för hennes analys. Men tummen upp för Jonas Hallberg! 
     

 35. Inge

  25 % av Kinas vindkraft är oansluten pga dålig planering m.m.:
  http://alfin2300.blogspot.co.uk/2012/11/chinas-great-green-bubble-of-overbuilt.html

 36. Staffan

  Eskimåerna klarar sig nog,  #25.  -12ºC just nu i Iqaluit, Nunavuts huvudstad.  På tisdag blir maxtemperaturen -16ºC.  Att det är lite mildare idag har att göra med att det snöar.  (Wunderground)
  Det verkligt positiva med allt detta är att man lärt sig att det inte går att lita på media.  Inte ens när det gäller såpass enkla saker som grader Celsius.
  (Komplicerade saker som USA:s statsskuld … där vågar murvlarna överhuvud taget inte skriva något.  Man vill ju inte säga något som kan ses som negativt mot idolen Barack Hussein och hans vänner.)

 37. Peter F

  Ann L-H#34
  Jag blev också besviken på ”spaningen”. Liksom jag blev förgrymmad över inslaget i ”Medierna” där man ifrågasatte att P3 låtit en ”skeptiker” yttra sig. Skämmes.

 38. Staffan

  Vi har det mycket mycket bra nu i Sverige, bör jag tillägga till #36.  Vår statsskuld är på nivån 32% (av BNP);  i Grekland är den väl 165%  (och i USA  105%,  ingen förbättring inplanerad detta decennium).
  – I ”Legatum Prosperity Index” (välfärdsindex) ligger tre länder i topp:  Norge.  Visst.  Danmark.  Javel.  Och – Sverige!  (Finland, med bland euro-länderna, är nr 7.  Men ni vet att de får garantier av EU när de ”lånar” till t.ex. Grekland?  Tyskarna måste stå fär det.)
  http://www.prosperity.com/Ranking.aspx
  http://www.nationalreview.com/corner/311242/collateral-tuonela-andrew-stuttaford
  – Det här får ni heller inte veta något om i våra media.  Och det kan man ju förstå;  vid STV röstar 82% rödgrönt (S, V, Mp) [enligt JMG, Göteborgs Universitet].  (52% Mp!)
  – Fast ”Den som är satt i skuld är icke fri”, blev vårt motto.  Vem som sade det?  Gissa!