Sveriges Radio tar bort klimatkorrespondenten

SRs klimatkorre

Tjänsten som klimatkorrespondent kommer att tas bort som en del av Sveriges Radios sparpaket. Tjänsten innehas av Marie-Louise Kristola för närvarande.

Totalt är det 180 tjänster som försvinner och 100 personer som varslas. Även vissa program kommer att försvinna när Sveriges Radio nu ska spara en kvarts miljard kronor meddelade vd Cilla Benkö. Hon berättade också att många har reagerat på att de tar bort just klimatkorrespondenten men kunde inte svara på frågan om varför just den tjänsten försvinner. Vill man vara lite konspiratorisk kan man tänka sig att de tog bort något som folk i allmänhet tycker är viktigt för att de ska protestera eftersom Cilla sa att hon tycker att det är bra att folk protesterar.

SVTs klimatkorrespondent, Erika Bjerström verkar få köra på som vanligt. Nu senast åkte hon ner till Ghana eftersom vissa jordbrukare använder en metod att odla kakaobönor så att vi får vår choklad även i framtiden trots klimatförändringarna. Metoden går ut på att skydda kakaoträden med andra träd som växer högre och på så vis har bönderna lyckats öka skördarna. Det framgick inte om det har varit någon temperaturförändring att tala om men det är väl ingen som förvånas över det.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan Lindström

  Men hur ska vi hantera tillvaron utan att få ett klimatlarm i timmen/om dagen osv. … Spela upp huthigeneralen istället (lånat dramaturgin och höjda röstläget från Nordkorea?)??

 2. Leif Andersson

  Saknaden blir kanske inte så stor efter klimatkorrespondentens bortgång. Reportagen har som mest bjudit på journalistprosa och anekdotiska berättelser om ett svunnet klimat.

 3. Peter Lindkvist

  Jag tokade det också som att Cilla Benkö säger sig ta bort klimatneurotikern Kristola för att få svenska folket att protestera mot nerdragningen av Public services resurser. Vad förvånad hon ska bli när det visar sig – trots hennes övertygelse – att majoriteten av svenska folket tröttnat på larmandet och har riktiga problem att lösa. Samtidigt upplåter SVT generöst med tid för landsförrädarna Svenska Freds att bre ut sig i ett långt reportage medan resten av samhället rustar för överlevnad. Vi behöver ingen statsfinansierad sekt inom media.

 4. Per Karlsson

  Kristola är en värdig representant för Public Service – hennes CV innefattar Journalisthögskolan, Stockholms Filmskola och Drama på Umeå Universitet. Naturvetenskapligt illitterat. Naturligtvis.

 5. Sören G

  I morse i ”Tankar för dagen” i P1 kåserade klimatkorrespondent Marie-Louise Kristola om att vi står inför sorgliga förändringar. Sanden hade spolats bort på någon sandstrand och någon plats hade upplevt upprepade översvämningar. Detta kommer förstås att bli värre i framtiden menade hon.
  Stormarna har väl inte blivit värre och kommer inte heller att bli i varmare klimat. Likadant med översvämningar. Ett kallare klimat ger mer stormar och extremväder.

 6. TorbjörnR

  Temperaturen i Ghana har ökat mindre än 1 grad på 120 år.
  Samma temperatur nu som 1930.

  https://climateknowledgeportal.worldbank.org/country/ghana/climate-data-historical

 7. Sören G

  Och Erika Bjerström https://twitter.com/schmeele/status/1752317398005248039?cxt=HBwWzsC3nfXYvdEwAAAA&cn=ZmxleGlibGVfcmVjcw%3D%3D&refsrc=email

 8. Ivar Andersson

  Klimatkorrespondenten Marie-Louise Kristola har mest pratat väder eftersom hon inte förstår skillnaden mellan väder och klimat. Jag kommer inte att sakna henne.

 9. Lasse

  Kistola saknas redan.
  Lider av lågt blodtryck 🙂

  Tony Heller har en bra video om värmen i västra Afrika.
  Enligt modellerna från Nasa var det en värmebölja där 1884.
  Grunden för detta är ett halvårs mätningar på en station.
  Dvs noll koll.
  https://realclimatescience.com/2024/01/true-blue-climate-scientists-2/#gsc.tab=0

  Dålig vetenskap ger alarm!

 10. Nr 1 Staffan Lindström.
  En tillvaro utan klimatlarm – ja, då kunde journalisterna och SVT ta upp att en ansvarslös klimatpolitik givit södra Sverige Europas Sämsta Effektsituation, enligt Europeiska stamnätsorganisationen EWTSO – E.

  Att vara sämst i Europa är inget roligt – uniper installerar nu ytterliggare oljeeldat i Karlshamn men det saknas fortfarande mer än 90% av självförsörjande i södra Sverige – nedmonteringen av kärnkraften dom senaste åren har bevisat existensen av total ansvarslöshet.

 11. Tege Tornvall

  Kanske behåller Sveriges Radio någon sagostund där klimatkorrespondenten kan fortsätta sin gärning?

 12. SatSapiente

  #10 M Blomgren
  Karlshamnsverket har 3 block (ångpannor) där block 1 är långtidsavställt. Block 2 och 3 har moderniserats och försetts med modern rökgas-, NOX- och avsvavlingsrening, vilket troligen block 1 saknar.
  Ska Uniper verkligen bygga ett block 4 i Karlshamn eller är det så att block 1 ska väckas ur sin långtidsdvala genom att uppgradera dess reningsanläggning?
  Karlshamnsverket har även en gasturbin på 36 MW för att kunna starta de stora pannorna vid en blackout (dödnätsstart).

 13. Nr 12 SatSapiente
  Tydligen skall uniper ta/flytta ( 20 MW ) från oskarhamn – baskraft trots allt…skillnaden mot väderberoende är ju onekligen himmelsvid.

 14. TorbjörnR

  #13 SatSapiente

  De flyttar dieselkraftverk helt nya som skulle användas vid O2.

 15. Göran

  Angående träd i Ghana. Problemet med torka har förmodligen funnits länge och nu har man kommit upp med ett försök till lösningen av det. Bara en helt naturlig utveckling som knappast har att göra med att temperaturen stigit 1 grad Celsius.

 16. Lena Krantz

  Nu har de skrivit en ny artikel och även gjort en ny intervju där tjänsten som klimatkorrespondent inte nämns.
  https://sverigesradio.se/artikel/vd-cilla-benko-om-omorganiseringen-pa-sr

 17. Lasse

  Nyss i P1-talk show:
  Vi lägger ut klimatrapporteringen på alla korrespondenter säger Cecilia Benkö
  Behåller klotet och skärper bevakningen.
  Väldigt viktigt område.

  Kanske slipper vi inte kris toka 😉

 18. TorbjörnR

  Lite OT men i samma ämne.

  Verkar som woke media i USA tvingas sparka sk journalister pga dålig lönsamhet. Vanligt folk vill inte läsa deras artiklar längre.

  Undrar när DN och SvD drabbas i Sverige?

  https://youtu.be/ydQArbXx3HI?si=wtVIGRBOkzSkis-o

 19. Jan R

  Att odla i skugga från högre träd har använts även historiskt. T.ex. hade portugiserna stora odlingar av teak i indonesien. Därunder odlades lokalbefolkningens grödor. Förbättrade skördar mot att dom som ersättning skötte träden.

 20. Nils

  Aldrig aldrig aldrig förklaras de tidigare värmeperioderna.

  Vätgasen ska rädda oss tillsammans med vindkraft.
  Finns inte någon kalkyl hur det ska fungera.

  En vätgasbil drar dubbelt så mycket el som en batteribil.
  Sedan behövs komplicerad teknisk utrustning för att producera vätgasen. Sådant kostar.

  Toyotas vätgasbil har 700 bars tryck på gasen. Det är 300 gånger högre än i bildäcken. Ändå behövs 2 liter tankvolym/körd mil.

  Dumma politiker och agendasättande journalister för fram idiotiska lösningar.

  Och hur kan sossarna lägga ner 4 fungerande kärnkraftverk när att avet att vi behöver el?

  Maktkåta och dumma Magdalena röstade alla för avstängning ringhals 1 och mot återstart ringhals 2 2020 januari vid omröstning i riksdagen.

  Hur kan man vara så sanslöst verklighetsfrämmande som sossarna och centern och mp och vpk 2020?

  Man ser aldrig en seriös kalkyl för grönt stål och diverse annat.

  Det kommer att bli dyrt. Men det måste ju politikerna som lade ner fungerande kärnkraft för fyra år sedan vetat-.

  Det handlar inte om miljö— det handlar om makt och att höja skatter för mera makt

  Pga det höga trycket blir det nödvändigt att bygga bilen runt tanken. Alltså helt värdelösa cylindriska tankar som tar väldigt mycket utrymme i skuffen.

 21. tty

  #19

  Det är som sagt inget nytt. Jag har sett kakaobuskar under skuggträd på Hispaniola och kaffebuskar under skuggträd i Guatemala.

 22. SatSapiente

  #13,14
  Det är tydligen de fyra reservkraftsdieslarna från O2 som ska till Unipers Karlshamnsverk. Helt nya 5 MW/st, endast provkörda.
  Man kan ju undra över ekonomin i detta, dieslarna drivs med EO1 (diesel) medan brännarna i de stora pannorna drivs med EO5 (tjockolja).
  Uniper måste ha fått dem billigt (skrotvärde?), iofs inom koncernen, men det blir för dyrt att köra dem för att producera energi under längre perioder. Enda fördelen med dieslarna är kort starttid, full effekt inom någon minut, jämfört med 10-tals minuter för en gasturbin. Och 20 MW är inte särskilt mycket, man redan har en gasturbin på 36 MW.
  Block 2 och 3 i Karlshamn kan tillsammans ge max 670 MW.
  Minimum utmatad effekt vid högsta beredskap (panna i drift och generator fasad mot nät) är 40 MW.
  Block 1 togs ur drift 2015 och uppges användas som ”reservdelslager” för Block 2 och 3. Troligen en mycket lång startsträcka för att få Block 1 i drift igen.

 23. Torbjörn R #18

  Bra video som väl samanfattar vad som är felet bakom att folk inte prenumererar på tidningar eller tar SVTs ”nyheter” på allvar. Istället för fakta och realistiska analyser så blir man serverad pekpinnar och predikningar in den rätta tron.

  Bubbelvärlden spricker alltmer och många journalister och EU vill tysta internet.

 24. Berra

  #5 Sören G:

  De hänvisar till att ”stormen” Babet (som knappt kom upp till nivån hård vind i Sverige) är orsaken…

  https://sverigesradio.se/artikel/osterlen-forlorar-sin-vackraste-badstrand

 25. tty

  #24

  Om man är så oförsynt att man går in på kommunens hemsida och kollar så beror det alltså på att trappan ned till stranden har rasat.

  Men kan man inte bygga en ny då? Jo, men det kräver strandskyddsdispens, och länsstyrelsens handläggningstid är 12 månader.

  I det här fallet är det tydligen klimatets fördröjande inverkan på svensk byråkrati som är problemet.

 26. tty

  #24-25

  Det är tydligen den här trappan som pajat:

  https://www.google.se/maps/@55.6418165,14.2776976,3a,75y,213.48h,85.59t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipMH2l9IkWNdcjsg6ic43uvF7VAw1RWSEeL9DMEO!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipMH2l9IkWNdcjsg6ic43uvF7VAw1RWSEeL9DMEO%3Dw203-h100-k-no-pi-0.5465574-ya2.340577-ro1.3233471-fo100!7i5376!8i2688?entry=ttu

  Det behövs väl inte direkt någon klass 5 orkan för att få erosion där.

  Tips till badsugna, åk ned till stranden vid Krivareboden, 1,5 km norrut istället. Där behövs ingen trappa.

  https://www.google.se/maps/@55.656191,14.2758958,3a,75y,26.02h,79.2t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipP3nYwTRdvrJ6jQY6HDnacz_bE9pfqOy3eQRNQ!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipP3nYwTRdvrJ6jQY6HDnacz_bE9pfqOy3eQRNQ%3Dw203-h100-k-no-pi-0.65759987-ya86.112976-ro2.9195414-fo100!7i7200!8i3600?entry=ttu

 27. Torbjörn R #18,

  Lyssnar nu med ett halvt öra på på vad-han nu-heter som intervjuar Ebba Busch. I början tyckte jag hans stil var rätt bra; tuffa frågor och krav på besked. Men i intervju efter intervju så blir det bara tjatigt. Samma frågor om och om igen. Alltid från vänsterhåll. Svar har han redan fått. Varför inte sätta in en intervjuare som kan variera frågorna från olika vinklar. Varför inte sätta in en intervjuare som kan något om ämnet som han/hon frågar om?

 28. Peter Lindkvist

  TTY #25

  För något år sedan rapporterade svensk media om ett klimatrelaterat händelseförlopp på USAs västkust där stormvindar och havshöjning orsakat att landmassor kommit på glidit och rasat ut i havet. Tragedin var total, hus var krossade och människor hemlösa. För skoj skull gick jag till den amerikanska originalartikeln där en kommunal tjänsteman mycket riktigt berättade att det som hänt var att området var ett problemområde och att man helt enkelt hade rivit husen.

 29. TorbjörnR

  #27 Ingemar N

  Håller med. Det verkar vara fokus på att ”sätta dit” även fast svar erhållits.
  Sen vrider ju sig politiker så mycket så kan förstå taktiken från intervjuaren ibland.

  Men det blir så tråkigt och man lär sig absolut ingenting när det nästan aldrig blir några resonemang. Nu var det uppenbart då hörde på slutet att det var viktigt om målen 2030 skulle klaras och då sa Busch rakryggat att hon inte kunde svara. Bra!

  Har du sett att de tagit bort Agenda 2030 ur vissa regleringsbrev till myndigheter?

 30. Mats Kälvemark

  #20 Nils
  På söndag 4/2 kommer ett inlägg av Evert och mig: ”Hur hållbara är bubblor av (vätgas)stål!
  Är baserat på mycket seriösa rapporter av ekonomie doktor David Sundén som nu har levererat del tre i en serie analyser, som dissekerar förutsättningarna. Bakom finns Skandinaviska Policyinstitutet och professor Magnus Henrekson är projektledare för rapportserien. Rapporterna visar på att projekten dels är omöjliga att genomföra, men också att satsningarna får förödande inverkan på elpriserna, inte bara i Sverige utan även i Norge och Finland. Storleksordningen 90 miljarder kr/år som belastar konsumeneterna. Missa inte detta inlägg här på KU.

 31. Nr 30 Mats Kälvemark.
  Ja – och inte att förglömma är den smått otroliga natur och kulturförstöringen som dessa projekt i norr drar med sig.

  Idag har vindkraftindustrin i Markbygden, med ca 1000 vkv, slagit upp ett hål i det norrländska inlandet på 450 Kvadratkilometer – som ett stort meteoritnedslag.
  NU vill dom bygga 6000 vkv ytterliggare i norr för den gröna omställningen.

  Om dom vill ta ytterliggare 2700 Kvadratkilometer i anspråk för industrimark med vindkraft – så kommer vi att se en extrem nivå av Mark, Vatten och Miljöförstöring i våra känsligaste miljöer.

  Intressena bakom den gröna omställningen kräver tillgång till hela svenska folkets energisystem – MEN deras ekonomiska och tekniska och logistiska kalkyler är Rena Drömmar – ingen verklighetsförankring.

  Dom som följt bl a H2GS :s sagoberättande om malmtillgången och deras dragningar inför eu – kommisionärerna att dom minsann kan ta energin ur Lule Älv – utan att ha förankrat detta hos varken våra folkvalda beslutsfattare eller hos svenska folket – Häpnar.

  Vi ser Northvolts alla miljöbrott, arbetsrättsliga brott och fok som rentav dött i deras fabriker – medan VD:n mjölkar ur företaget 100 – tals miljoner i aktieförsäljningar och fyller på i andra änden med skattemiljarder i bidrag.

  Jag har svårt att se något mer ogenomtänkt och farligt industriprojekt i denna skala i Sveriges historia.

 32. Björn

  Bara ordet ”klimatkorrespondent” får ett löjets skimmer över sig. Det går ju inte att referera klimat, utan endast väderrelaterade händelser, vilket vilken välutbildad korrespondent eller journalist som helst, kan referera om. Klimat är ett långvarigt tillstånd som i sig inte kan orsaka dynamiska händelser. Nej, bort med onödiga och löjeväckande titlar.

 33. Sören G

  #32
  Precis. Man har föreställningen att extrema väderhändelser blir vanligare i ett varmare klimat. Fysikens lagar säger tvärtom vilket också statiken visar. Det är varmare nu än under Lilla istiden då det var kraftigare stormar och oväder.
  Därför rapporterar journalister med en grön agenda extremhändelser i vädret och menar att det beror på utsläpp av koldioxid för att påverka opinionen att sluta köra bil, flyga, äta kött osv.

 34. Fredrik J

  Sveriges Radios VD Cecilia Benkö hade under 2021 och 2022 en lön på mellan 238 000 kronor och 269 000 kronor per månad.

  Fast det är inte så mycket om man jämför med Vattenfalls VD Anna Borg, som 2021 hade en månadslön på c:a 1 300 000 kronor. 2022 hade den höjts till 1 875 000 kronor per månad, inklusive pensionsavsättningar.

 35. Mats Växjö

  #32 Javisst, ”klimat” brukar väl definieras som statistik över väder under 30 år?
  ”väderstatistik-journalist”?

  Motsvarande gäller för benämningen ”klimatförnekare” som torde avse någon som förnekar att man kan beräkna statistik på, exempelvis, väder, under någon väl vald
  period.

  Är den som tror att väder under längre perioder aldrig varierat ”klimatkonservativ”? 🙂

 36. BD-Nille

  #30 Mats Kälvemark
  Med H2GS kommer det antagligen att bli som med ekonomiskt blödande Northvolt. Samma folk i bakgrunden, Harald Mix med flera.

  När ekonomin inte går i hop kommer de att ropa efter statlig eller EU-hjälp. Och likt Northvolt kommer pengakranen att öppnas. Men i längden går ju inte detta!

  Bidragskapitalisterna går dock inte lottlösa när korthuset rasar och den gröna bubblan spricker.

  Möjligen kan H2GS omkring år 2028 producera helt konventionellt elektrostål från skrot, och kalla det fossilfritt… Något stål baserat på vätgasbaserad järnsvamp lär aldrig bli verklighet i Boden.

 37. BD-Nille

  #5 Sören G
  Ja, jag läste en krönika från ”klimatkorrespondenten” Kristola i SR:

  https://sverigesradio.se/avsnitt/solastalgi-sorgen-nar-en-kar-miljo-forandras-marie-louise-kristola-stockholm

  Hon är om möjligt mer insnöad och mer aktivistisk än Erika Björström.

  I Kristolas CV kan vi återfinna utbildning i Teatervetenskap och Arabiska språk…

  https://www.linkedin.com/in/marie-louise-kristola-6a45ab35/details/education/

  Arma Sverige!