Sveriges energikris

Vindkraft

Sverige befinner sedan ett antal år tillbaka i en mycket allvarlig energikris. Många nya företag får nobben när de vill utöka sin verksamhet. Andra kan inte ens starta. Och en del har redan gått i konkurs eller flyttat. De vägras uppkoppling till nätet eftersom kraftnäten inte kan garantera hållbar och jämn tillförsel av el. Jobb och utveckling försvinner och det hjälper liksom inte att kalla det hela för en ”grön omvandling”. En sådan har för övrigt vare sig visats vara nödvändig eller möjlig.

Istället för att ställa om vår elproduktion till en mer pålitlig och hållbar energiproduktion (baskraft) så har vi serverats floskler och fantasier om ”förnyelsebar” elproduktion som sol- och vindkraft, i kombination med batterier, vätgas, och havskraft. Motståndet mot kärnkraften och propagandan för sol- och vindkraft har hållit på nu sedan kärnkraftsomröstningen 1980, dvs i snart 45 år. Men löftena uppfylls aldrig. De kostar bara mer och mer pengar och man hoppas ständigt på ”framtiden” då allt skall fixas.

Det är en mäktig motståndare som energirealisterna har emot sig. En majoritet av riksdagens partier är antingen direkta motståndare till kärnkraft eller så tveksamma att besluten drar ut på tiden. Endast bloggar som denna och en del andra icke statligt kontrollerade media har vågat påtala galenskapen.

Henrik Jönsson sammanfattar läget mycket bra och pedagogiskt i sin senaste krönika:

HJ presenterar sitt inlägg så här:

Energikrisen fördjupas i Europa – samtidigt som planerbar baskraft avvecklas och ersätts med oplanerbara energikällor som vind- och solkraft. Hur fungerar förnybar energi? Kan lagring i batterier och vätgas lösa de oplanerbara energikällornas leveransproblem? Och vad händer med ett samhälle som prioriterar klimatideologi framför tillgången på tillförlitlig energi? Dessa frågor tar jag upp i veckans video om “FÖRNYBARA FANTASIER”.

Om du missat det på Youtube så håll till godo här.

Ingemar Nordin

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars Cornell

    Jan Ericson i Ubbhult, M riksdagsman, har 2024-01-13 också en mycket bra artikel i samma ämne.
    http://www.ericsoniubbhult.se

  2. Tack för denna!
    Onekligen syns dom enorma kostnaderna för energiomställningskrisen i Europa – 10 000 – tals miljarder har spenderats på bara några år av desperata regeringar över nästan hela Europa, nedläggningar av det planerbara, subventioner, bidrag och diverse räddningspaket.

    Så vad har vi fått för dessa 10 000- tals miljarder?
    En industri idag i kris och därmed ett samhälle i kris.

    Man undrar rent av – finns det någon…Ryssland, Kina…som orkestrerar Krisen och dumheten??

    Bilar och flygplan var inte vanliga före 1950!
    Temperaturutvecklingen Global near suface, enl copernicus, gisp, Berkeley, Jra – HadCruts osv..
    1910 – 1940 = + 0,6 grader/= 30år
    1940 – 2000 = + 0,6 grader/ = 60år

    Dessutom stod enligt dessa institut temperaturen stilla 2003 – 2012, vilket förvånade dom en smula.

    VAD är det vi rids av? Vad är det vi offrar oss för?

    Vad är det som inte stämmer OCH vad är naturliga variationer?

    Varför följer solinstrålningskurvan dom senaste 100 åren temperaturutvecklingen exakt – i Sverige?
    En solinstrålningsvariation på 800 eller 1000, tycks utgöra hela temperaturvariationen – vi har.

    Dessutom följer smhi:s 35 mätstationer nästan exakt samma temperaturutveckling mellan 1900 – 2024 som den globala – det tycks visa att våran temperaturserie är mycket representativ för den globala utvecklingen.

    2022 lämnade smhi ut en rapport om våran temperaturutveckling, där våra namnkunnigaste meteorologer och klimatologer stod med bland underskrifterna:
    Sveriges temperaturutveckling 1860 – 1930 talet + 0,2 grader/decennium därefter, fram 2021 0,13 grader/ decennium.

    Europa behöver lugna ner sig och göra en analys av energi och klimat och därur samhällsbyggnaden framåt.
    Vår ledare har försatt oss i en energikris ( där mycket av kostnaderna undanhålls folket ) och nu gungar hela samhället och hela demokratin.

  3. Ivar Andersson

    Indonesien baserar sin energiförsörjning på kol

    2025-01-13

    Efter en vecka i Indonesien (världens 4:e största nation) får man perspektiv på det här med energiförsörjning och utsläpp. Tillväxten i Indonesien baseras till stor del på kolkraft, kol finns i överflöd, ofta ligger det så grunt att man kan gräva upp det med grävmaskin eller rent av med spadar! I stort sett all el produceras av kolkraft. Utöver detta har man stora tillgångar av både olja och gas.

    De som inbillar sig att Kina, Indien, USA och Indonesien (världens fyra befolkningsmässigt största länder) ska avstå från de billiga energikällor de har nationellt (kol, olja, gas) är enligt min mening lite naiva.

    Sverige och EU kommer aldrig bli ett föredöme som inspirerar och påverkar resten av världen. Världens fyra största länder ser tvärtom hur EU:s politik på energi och klimatområdet allvarligt skadat vår välfärd och konkurrenskraft. Vi är snarast ett avskräckande exempel. Resten av världen struntar i oss och går sin egen väg. Faktum är att övriga världen ser fördelar med att vi i EU frivilligt slår undan benen på vår egen konkurrenskraft.

    https://www.ericsoniubbhult.se/

  4. Lasse

    Elkrisen är dubbel.
    Onödigt låga ersättningar till elproducenter när det blåser.
    Onödigt höga ersättningar när det är kallt och stilla.
    För oss konsumenter är det sällan som elpriset till producent som är det dominerande.
    Men det är svårt att sälja in ny kraftproduktion.
    Kanske kan Tyska valet ge oss kärnkraft om de startar upp sina verk.
    För det är inte vi som behöver mer el. Speciellt inte om alla ”gröna” satsningar klaras av med ett streck över planerna 😉

  5. Lasse

    Dax att hylla vindkraften:https://www.youtube.com/watch?v=4U4db0UA9y8&t=0s
    63 dar runt jorden med bara vindens hjälp.
    9 dagar bättre än förra rekordet.
    Utvecklingen går framåt!
    Finish of Charlie Dalin, winner of the Vendée Globe 2024

  6. tty

    #5

    Ja, det går undan så länge man håller sig nere i ”the roaring forties” och ”the howling fifties”. Men lustigt nog tror jag knappt det finns ett enda vindkraftverk där nere. Fast det är inte riktigt sant. Gårdarna på Falklandsöarna har oftast små vindsnurror. Det är ju nämligen i stort sett det enda bebodda området på Jorden där vindkraft faktiskt fungerar, där blåser i stort sett alltid.

    Men det finns faktiskt ett vattenkraftverk på Sydgeorgien.

  7. Claes-Erik Simonsbacka

    Mykkänen öppnar för statligt stöd till nya kärnkraftverk
    14 januari 2025

    ”Finland behöver ny kärnkraft, säger Kai Mykkänen (Saml). Det kräver statligt stöd, enligt ministern.”

    https://www.hbl.fi/2025-01-14/mykkanen-oppnar-for-statligt-stod-till-nya-karnkraftverk/

    Mvh,

  8. Sven Vilner Eriksson

    Eletroluxchefen Hans Werthen sade 1976: ”Vi lever i den stora skitsnackartiden”, Det gäller fortfarande! En arbetskamrat hade en skylt på sin dörr ”Kunnskap är Mackt”. Det är sant. Sven Stolpeskrev om kulturminister Zackrisson ”Han stod på höjden av sin tids obildning” även detta på 70-talet så dumheten är inte ny.

  9. Arild Fuglerud

    Ingemar gör som vanligt en kort och pedagogisk sammanfattning av vad energikrisen i Europa handlar om. Och Magnus B (#2) kompletterade med vad klimatförändringarna i stora drag handlar om utifrån lättillgängliga mätdata.

    CO2 har kanske en viss betydelse för klimatförändringar men det mesta bygger på teorier och lite verkstad (= signifikanta mätdata)

  10. Fredrik Lundell

    Samma som i Bulletin häromveckan. Tyvärr betalvägg, men i alla fall.

    https://www.epochtimes.se/i-december-blev-det-vindstilla-och-elpriserna-skot-i-hojden

  11. TorbjörnR

    OT: Magnus Blomgren

    Här kommer en ny indikator från SMHI som säkert intresserar dig😀

    https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/ny-klimatindikator-foljer-utvecklingen-av-marina-varmeboljor-1.212757?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2fPhGivSDbPDzE9xQyXYfnndoOi3ScBKYRv7qRkhwiQceLwnp2qkI_bUA_aem_B077v-nG8kQ94AQGZRWkBg

  12. iah

    #11
    jag antar att man kommer till samma hysteri som med korallreven. alla dog eller skulle i alla fall upplevas som om dom dog. i verkligheten blev i huvudsak inga förändringar. det är skit att vi skall behöva uppleva alla förändringar på 0,1% som katastrofer.

  13. Tege Tornvall

    #6. Jag minns en engelsk skämtteckning just om Falklandsöarna.

    Den lokale fårfarmaren med ung son lutar sig mot vinden: ”Don’t despair, my son. One day all this will be yours.”

  14. Sören G

    #11
    ”Marina värmeböljor blir vanligare i takt med den globala uppvärmningen”. – Vad är det som värmer havet? Och varför har det blivit varmare sedan Lilla istiden? Eller varför var det varmt (varmare än nu) på medeltiden, romartiden och bronsåldern? Och kallt emellan dessa perioder.
    Knappast koldioxid. Däremot vet vi att det varit mer solsken eller mindre albedo.
    Främst beroende på mindre moln i tropikerna.
    Solens strålar inom det synliga spektrat tränger många meter ner i havet och värmer ytvattnet. Infrödstrålning från växthusgaser tränger inte ens en mm ner vattnet.

  15. Tege Tornvall

    I förtid intecknas framtiden med inflationsdrivande belopp, som skulle behövas för annat. Inget värdeskapande. Ut med dem!

  16. Tyckte väl att jag kände igen galningen på vindkraftsvingen.
    Mad Ed

  17. Sven Andersson

    #11
    SMHI:s nya klimatindikator bygger på ytvattentemperatur. Fisken lever väl inte på ytan. Dessutom varierar yttemperaturen mycket mera och oftare än vattentemperaturen längre ner enligt SMHI. Den nya klimatindikatorn är rena bluffen. Långt under gymnasienivå.

  18. TorbjörnR

    #17 Sven Andersson

    De mäter från fasta installationer 1 meter under ytan.

    Är väl ett seriöst koncept men kan knappast kallas klimatindikator med totalt 5 mätpunkter runt Sverige.

    Dock med deras fartygsmätningar som komplement så bör de trots allt skilja sig rejält från satelliterna.

  19. UWb

    Klargörande från Niklas Wykman gällande kärnkraft, tydligt och bra:

    https://www.svd.se/a/73QkR8/niklas-wykman-karnkraften-ar-nodvandig-for-sverige

    Sedan meningslöst svammel från Mikael Odelberg som inte är värt att bemöta.

    https://www.di.se/debatt/regeringen-slar-sonder-elmarknaden/

  20. Tege Tornvall

    #19. Han heter Odenberg.

  21. Tege Tornvall

    #18. Envar som badar i svenska vatten märker att ytvattnet är varmare (mindre kallt). Redan i benen upplever vi detta. Det är alltså Verkligheten.

  22. Lasse

    Mer sol ger varmare vatten.
    Instrålningen är väl en bra klimatindikator?
    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.185098.1673534470!/image/Stockholm_longterm_G_y_linesb%20%28002%29.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/Stockholm_longterm_G_y_linesb%20%28002%29.png

    Vill man inte överlåta åt SMHI att ”tolka” vattentemperaturen så finns den här:
    https://www.ostersjon.fi/sv-FI/Ostersjon_nu/Vattenkvalitet/Temperatur

  23. Uffe

    Är det vatten med badtemperatur som är värmeböljan i havet?

  24. Nr 11 TorbjörnR
    Jo, tack – ännu en parameter att mäta – och på ett mycket oeffektivt sätt.
    Temperaturen vid väderöarna ( som dom redovisar i länken ) visar några av dom högsta värmestaplarna 2023 å 2024 – när vi i just detta område hade några av dom kallaste sommarmånaderna på 2000 – talet….så frågan blir vad mäter dom.
    Normalt brukar värmebölja i havet räknas från 25 grader i svenska vatten – och uppstår vanligen i grunda vikar.
    Att vi sommaren 2023 å 2024 skulle ha haft ovanligt många dagar ( jämfört resten av 2000 – talet ) med 25 grader på 1 meters djup – vid väderöarna ! – är ju bara för LUSTIGT – direkt ORIMLIGT.

    Dessa 2 senaste somrar har inte haft flera veckor av 25 gradigt vatten – dom mäter alltså något annat.

    Mätningar är intressanta – jag har ägnat hela livet åt detta – dom säger att dom inte hittat några tydliga trender under dom senaste dryga 20 åren – och det kan man förstå – eftersom djupvattnet I skagerak slutade sin uppvärmningsfas ca 2003!

    Man kan lättast se utvecklingen i havet i rapporter från smhi:s forskningsfartyg Svea – där har inga värmeböljor noterats, på 1m djup – på senare år.

    Jag skall verkligen titta djupare på dessa väderömätningar framöver – intressant!

    Djupvattenmätningarnavi skagerak visade annars den snabba uppgången I havet 1980/90 – talet – men alltså har det inte ökat efter 2003.

    Vi här följer vanligtvis varm och kallperioderna i havsströmmarna på samma vis som island/Grönland – och även där har havstemperaturerna vänt ner – det blir mycket intressant att följa framöver – landtemperaturerna följer ju med fördröjning på ca 10 år.
    Värt att notera är i detta fall – dom sena starterna på smältsäsongerna ( våren ) på Grönland senaste decenniet – stark korrelation med havsvattnet där.

  25. Nr24 mig själv
    Såg att mätningarna var minst 5 dagar över 90% percentilen på medelvärdet, oavsett årstid – då blir det inte den traditionella betydelsen av 25 grader – som vanligtvis cirkulerar i artiklar och media när man pratar om värmebölja I havsmiljöerna.

    Dom kommer således att mäta mycket väder ( högtryck, vindstilla ) vilket kommer att försvåra omvandlingen till klimat och havstemperatur.
    MEN visst – år 2061 – har vi 2 klimatperioder att jämföra, utifrån denna mätseriestart från 2001 – mindre intressant än mätningar i djuphavet enligt mig – men nästan alla mätserier är intressanta – man kan lära sig mer om helheten!

    Än så länge får vi väl således nöja oss med att denna nya mätserie från 2001 inte kunnat spegla något av 2000 – talets klimathysteri – med extremt varma hav enligt svt, media, FN och Eu…

  26. TorbjörnR

    #24-25 Magnus B

    Hoppades du skulle vara intresserad😀
    Vore kanon om du följer upp lite framöver med tanke på dina kunskaper.

    Har frågat vilka gränser de använder.

  27. Nr 26 TorbjörnR
    Absolut skall det följas, för dom vill mäta dessa lite luddiga värden av ngn orsak – luddigt säger jag – för även dom värdena kommer att vara omöjliga för vanligt folk att märka av – och kan, som vi ser för 2023, ge höga värden i dessa mätningar – trots ett relativt kallt år – på helåret.

    Man anar ugglor ii mossen – hur kunde väderöarna ha ovanligt mycket ” värmeböljor ” när både årsmedeltemperaturen och havstemperaturen var hyfsat lågt..?? Rätt märkligt.. media och svt tar sådana värden och basunerar ut ” värmeböljorbi havet ökar ” – även om smhi inte hittat den trenden.

    Kort sagt tror jag att dessa mätvärden kan ha samma effekt och avsikt som våra rekordvarma ytvatten.

    Oavsett – viktigt att följa upp.

    Några särskilda kunskaper har jag dock inte – utan följer bara med i utvecklingen med ögon från ett långt liv av ganska avancerad mätteknik I vätskor och metaller…Man blir kritisk och noggrann när man jobbat med hundradelar och tusendelar och kornstorlekar i legeringar och annat – mätosäkerhet och förutsättningar för att kunna mäta ngt ordentligt – är avgörande för resultatet – och agenda måste uteslutas.

    Det är viktigt att komma ihåg – nästan vad som helst kan bevisas med dåliga och agendastyrda mätningar!

    Och inom klimatfrågan – finns Massor av Agendor!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *