Svante Axelsson blir klimat-tsar

klimattsar

Bild: Aftonbladet

På miljöpartiets dag, den 8 juni, så annonserade Isabella Lövin (MP) att regeringen utsett en nationell samordnare för ett fossilfritt Sverige.

Enligt uppgift skall Axelsson bl.a. se till att göra landet koldioxidneutralt till 2045.

”– Det är ett enormt spännande uppdrag. Och enormt viktigt. Paris siktade mot 1,5 grader, då krävs det stordåd. Nu måste vi samlas för att göra det här nästan omöjliga till verklighet, säger han.”

Ett viktigt delmål är att utsläppen från transportsektorn ska minska med 70 procent  till 2030. Axelsson skall förhandla/samtala med näringsliv, offentliga organ och andra organisationer.

Axelsson går före: ”Jag köper mycket ekologiskt, har etanolbil, cyklar så mycket jag kan, åker tåg… Jag äter kött, men har gått ner i konsumtion.” Men i själva verket berör hans uppdrag betydligt mer än dessa små livsstilsförändringar; hela Sveriges näringsliv, jordbruket, skogsbruket, handel och, inte minst, ekonomin och jobben i alla dessa näringar måste förändras i grunden.

Utan tvekan stärker härigenom MP (stryp)greppet om Sveriges klimat- och energipolitik. Axelsson måste ju rimligtvis ges en hel del finansiella resurser och politisk makt för att fixa det här åt regeringen. Det finns anledning att vara orolig för hur ett litet minoritetsparti på detta sätt får ett enormt inflytande på mycket centrala delar i samhället.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. latoba

  Det finns bara ett sätt att stoppa detta. Att se till att MP åker ur riksdagen vid nästa val. Om nu inte övriga partier stöder utnämningen av Axelsson. I så fäll är framtidsutsikterna för Sverige mycket dystra.

 2. Verner

  Kan inte låta bli att fundera på hur denna extremtyckare skall få Sverige Fossilfritt och till vad nytta det skulle vara. Svante Axelsson tillhör en av de mest extrema lobbyister i klimatfrågan och har visat så usel kunskap i energifrågor att han saknar trovärdighet i alla dessa frågor.
  Han är en av dessa lobbyister som förordat att Sverige skall gå i Tysklands fotspår med Vindkraft och solceller.
  Jag har här på sidan redovisat fakta om solceller möjligheter i Sverige https://www.klimatupplysningen.se/2015/10/30/lasarbrev-om-solel/
  Precis som Fridolin med kolbiten tror jag att Axelsson om några år står och funderar på vad han gett sig in på.
  Vindkraft vet vi är olönsam och Intermittent energikälla som aldrig kan vara annat en ett komplement till den baskraft som Sverige behöver.

 3. Kenneth Mikaelsson

  Denna den grön röda smörjan kommer att självdö inom snar framtid pga en döende ekonomi ..
  Och det kommer att va lika inne att säga att man är en miljöpartist som det vore att säga att man är pedofil..
  Jag vidhåller min tidigare förutsägelse att vi kommer se bruket av giljotinen innan 2019

 4. bom

  Axelsson har varit i SNF snart 17 år och åstadkommit inget utom att låta SNF förvandlas från medlemsorganisation till ett regeringsannex. Han verkar ha inget lärt under 17 långa år. Vilken kvinna kommer att överta SNF? Något ex-språkrör kanske?

 5. Joachim

  Ända trösten är att dom mest trogna S väljarna som har bil för att få ihop vardagspysslet (och det är många) kommer fundera om S verkligen bryr sig om dom. För att bedriva korståg mot oss bilister från den lilla extremistföreningen är inte mycket att bry sig om men i regeringen kommer den här mannen vilja ödelägga livet för många.
  Man kan undra vad Löven tycker om det här? Inte blir det lättare att övertyga S väljarna på landsbygden.

 6. Ingvar i Las Palmas

  Våra politiker lever i en klimatbubbla skapad av maktsugna och neomalthusianer.

 7. Lars Cornell

  #1) Det kan förändras.
  Nu har Mp+V+S+C en bräcklig majoritet bakom sig.
  Om två år är det val och då kan mycket väl
  M+L+KD+SD få majoritet.
  Det skulle innebära en efterlängtad omsvängning av energi-
  och klimatpolitiken med mer förnuft och mindre fanatism.

 8. Peter F

  Skattefrihet för lönearbete och motsvarande skatteuttag i energi- och miljösektorerna.

  Gissa vem som lär ha förordat denna skatteomställning som heter duga !!

 9. Lejeune

  2018 kommer allt närmare för var dag, och det ska vi nog vara tacksamma för!

 10. Sören G

  Hu!

 11. latoba

  #7. Ja men tyvärr tillhör ju, M, L och KD, jämte S, V, C och Mp, fortfarande de klimathotstroende.

 12. Ann lh

  Miljörörelsen har lyckats försätta väst i ett tillstånd av tankenarkos. Axelsson och hela miljörörelsen följer blint löftet som alltsom oftast ges från FN och klimatpanelen, Clintonfalangen med Obama, EUs starka ledare med Merkel i spetsen om att avkarbonisera dvs avcivilisera, avdemokratisera och avhumanisera väst.
  Men, här och var börjar några vakna upp ur narkosen, bedövningen släpper, nya tider väntar, efter Brexit kommer det att myllra av -exits och snart nog kommer de att växa till sig mer och mer och i detta vinddrag blåser tankesömnmedlen bort, demos vaknar och ser till att återta den hotade friheten, Vetenskap, vett och sans.

 13. Allan Forsling

  Så länge inte svenskt näringsliv talar klarspråk när det gäller svensk konkurrenskraft och möjligheter till utveckling, då går det på det här sättet. Jag saknar Curt Nicolin. Nu är det mesar i ledningen för näringslivet.

 14. ThomasJ

  I sanning hårresande. Rena rama Nordkorea!
  I det fall, att Sverige haft en Författningsdomstol (ngn som undrar varför vi inte har slikt??) hade en
  utnämning till en lobbypost för ETT av riksdagspartiernas vansinnespolitik, och i synnerhet av en sån inkompetens charlatan som Svamle Snaxelsson, renderat åtal.

  Att Svenskt Näringsliv med flera övriga organisationer finner sig i detta fullständigt idiotiska ’styret’ av landet är också hårresande, om än måhända inte lika högt… 🙁

  Arma Land !

  Mvh/TJ

 15. Ingvar i Las Palmas

  #13 Allan, #14 ThomasJ

  Som jag sagt tidigare, jäkla mähän.
  Håller med, saknar Curt Nicolin.

 16. #3 Kenneth Mikaelsson
  »Jag vidhåller min tidigare förutsägelse att vi kommer se bruket av giljotinen innan 2019»
  Menar du bokstavligt eller som metafor?
  (Jag har själv länge hävdat att jag kommer att få uppleva hur sverige har blivit totalitärt i gammal sovjetrysk stil, och jag räknar inte med att ha mer än 20–25 år kvar. Risken att dö i ett interneringsläger för dissidenter ter sig inte helt negligerbar. Fast med utvecklingen de senaste åren kanske ett framtida inbördeskrig är troligare.)

 17. Ingemar Nordin

  ”– Det är genom arbete, tunga argument och kompromisser som vi kan uppnå resultat i politiken, i all synnerhet när vi som 7-procentsparti måste inse att 93 procent av väljarna faktiskt röstade på något annat, sade språkröret Isabella Lövin”

  Ja, det var många som röstade på något annat än MP. Men den insikten verkar inte satt några spår i partiets politik.

 18. JIMMY

  Citat fritt översatt till Svenska
  ” När du ser att samma misantropi malthus politiska ej folkvalda NWO- U,N diktat världsregerings agenda fortsätta- och fortsätter hur du än försöker rösta eller röstar och att alla Svenska partier är i en ohelig religiös kartell totalitärt uniforma med en hermetiskt total likriktning samt även (totalitär demokratur) ( ledande svar= låtsas sken dagisnivå retorik lingvistik semantik game debatter) kartell MSM median i Sverige..

  Då borde du veta om -att du lever i 100% tyranneri !!!

  Källa Alan Watt Canada!!!

 19. Sören G

  Det kan bli värre
  https://wattsupwiththat.com/2016/07/07/former-un-climate-chief-christiana-figueres-pitching-for-the-top-job/

 20. Peter F

  Sören G

  Hennes uttalanden om en ändrad ekonomisk världsordning borde väl få de flesta medlemsstaterna att diskvalificera henne. Ve och fasa om inte.

 21. Ingemar Nordin

  Peter F #20,

  Det är ingen skillnad mot Ban-Ki Moon. Han var också emot marknadsekonomi och tyckte att världen måste överge detta system till förmån för en central planekonomi – för att rädda klimatet. Han blev ju omvald av den internationella politiska eliten. Demokrati och frihet står inte högt i kurs där inte.

  https://www.klimatupplysningen.se/2011/01/30/fns-generalsekreterare-vill-avveckla-marknadsekonomin/

 22. Björn

  Ja, inte ökar min respekt för dessa ”klimatexperter” som Axelsson och Rockström när man läser om deras bakgrund som agronomer. SACO skriver om agronomer: ”Agronomer arbetar med att skapa en hållbar livsmedelsproduktion. Centrala frågor i yrket är att verka för livsmedel av hög kvalitet, samt hållbar odling och djurhållning”. Det är ju inte fel med en sådan utbildning om man hamnar på rätt plats. Men steget från att hävda tillräcklig akademisk bakgrund för de som skall bli ”klimatexperter” med en agronomexamen, låter helt fel. Och det är också fel, eftersom en klimatexpert måste ha en bakgrund som forskare med djupa kunskaper i de tunga ämnena fysik, kemi och matematik i bagaget. Hur kan man annars påstå att man förstår något om klimatkomplexet?

 23. latoba

  #12 Ann lh. Naturligtvis hopps jag att du har rätt. men jag börjar tyvärr tvivla på att förnuftet ska segra. Köttgrytorna verkar betyda mer än klokhet och visdom för våra politiker och beslutsfattare.

 24. Sören G

  23 latoba
  #12 Ann lh
  Så länge inte fakta kommer fram på grund av censuren i media är det mörkt.

  Sanningen kommer naturligtvis fram till slut. Men då kan väldigt mycket ha hunnit bli förstört genom klimathotarnas inblandning i politiken.

 25. Peter F

  Vore intressant veta vad Thomas P och Gunnar KJ tycker om Axelssons utnämning och Figueras kanditatur.

 26. Salasso

  Syndaflod på väg? Trams från vb-nytt
  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/ny-data-havsnivan-stiger-i-rekordfart

 27. Ingemar Nordin

  Internet never forgets: Maggie gör mos av Svante Axelsson i direktsändning 2010:

  https://www.youtube.com/watch?v=S_4BWw_8qoU&playnext=1&list=PLA37BC163F91C423D&feature=results_main

  Axelsson visar sin okunskap om Climategate och andra skandaler kring IPCC, och upprepar bara den officiella propagandan om och om igen. Uppenbarligen har han noll koll på det klimatvetenskapliga läget. Skulle inte tro att det förbättrats under de senaste sex åren.

 28. Ann lh

  #27 Tack Ingemar för klippet från youtube. Så avslöjande för båda och för politiken. Axelsson krymper till noll och intet värde och han lyfts upp till högsta nivå medan allt vad Maggie sade och gjorde nu efter sex år får henne att växer än mer.
  Och, Lövin MP’s fynd, krymper för var gång hon uttalar sig.hon verkar inte ha en susning om det hon har nationellt ansvar för.

 29. Carin S

  Hur enkelt som helst att bli fossilfritt – skicka ut alla miljöfossiliserade personer ut ur Sverige 🙂
  Omvänt så kan han ju förbjuda allt som använder fossila energislag samt producerar mycket CO2. Då får företag o människor som inte gillar eller klara detta blir riktiga miljöflyktingar. Undrar bara var vi kan söka asyl?

  Tyvärr är det ju inte de klyftigaste som styr o har makten…

 30. Anders Mohlin

  Svante Axelsson.
  Ännu en godagspilt som skall försörjas av skattebetalarna!
  Utnämningen av honom till ”samordnare” borde med rätta kunna klassas som vänskapskorruption!

  Men vad annat att vänta då MP har sitt finger med i spelet?