Svalbards sorgesång

Kerry på Svalbard

Förra onsdagen var jag i Oslo som turist. Vi skulle ta båten över till muséerna och upptäckte då att det var många polisbilar parkerade i hamnen och helikoptrarna surrade över staden. Det visade sig att Oslo hade besök av USAs utrikesminister John Kerry. Hans besök innefattade bland annat en resa till Svalbard för att se effekten av klimatförändringarna och då naturligtvis underförstått orsakad av människans utsläpp av växthusgaser.

Den glaciär som han fick titta på heter Blomstrandbreen. Jag tog kontakt med Jon Ove Hagen på Oslos Universitet för att höra om denna glaciär möjligtvis är en pulserande glaciär enligt den undersökning där han medverkat. En pulserande glaciär beter sig lite annorlunda än andra glaciärer och är mycket vanligare på Svalbard än på andra ställen. Dessa glaciärer kan förbli nästan stilla i femtio till hundra år och så plötsligt börja flyta ner mot havet med hög hastighet. Sedan kan de vara stilla i femtio till hundra år igen tills de plötsligt börjar avancera igen och så vidare. De pulserande glaciärerna på Svalbard är inte i samma fas samtidigt. När en del avancerar är andra stilla.

Det visade sig att John Kerry stod och tittade på just en sådan pulserande glaciär som just nu är i en fas då den hastigt rinner ner mot havet, Blomstrandbreen. Den kan ju förvisso vara påverkad även av en uppvärmning men i skrivande stund har jag inte fått något svar på hur mycket som i så fall är vad.

Greenpeace har, passande nog, just nu en kampanj med en video med en man som spelar piano på en flotte som flyter framför en av glaciärerna i Wahlenbergfjorden som också ligger på Svalbard. Flotten är utformad så att den ska likna ett isflak. Dramatiken är fulländad när musiken tätnar samtidigt som glaciären kalvar i bakgrunden.

Denna glaciär är inte en pulserande glaciär. Problemet, enligt Jon Ove Hagen, är att bilden som Greenpeace presenterar lika gärna kunde vara tagen för 100 år sedan. Glaciären skulle betett sig likadant då som nu.

”Det er nok mulig det er både mer smelting og noe mer kalving i dag enn for hundre år siden, men det kan en ikke se av filmen. Men som symbolbilde og illustrasjon er den jo flott.”

Pianisten spelar på sitt låtsatsflak framför en glaciär som beter sig som den har gjort de senaste 100 åren och  USAs utrikesminister flyger långt för att titta på en pulserande glaciär. Hade de verkligen inte något vettigare att lägga tiden och pengarna på?

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Alltid skall man behöva misstänka alarmisterna för falska alarm. Tack Lena för denna.
  På Grönland aviserades om rekordtidig start på avsmältningen-men inget om att den går i normal takt nu.
  Väldigt normal: http://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/

 2. Ann L-H

  Lena, klimathotet ger byråkraten Kerry en ursäkt att uppleva Svalbard i midsommartid. Vad som i övrigt ligger bakom visiten i norr kan vi bara ana. Undrar hur han tänker.
  Men! Din upplevelse i Oslo påminner om en annan resa i midsommartid, denna gång 1964. Mina syskon och jag mellanlandade i Oslo på väg hem med tåg från de norska fjällen. Poliser, stor folkmassa och mitt i detta en flintskallig liten man, Chrusjtjov! Vi såg den, flinten. Resan blev extra lyckad och vi hade mycket att berätta när vi kom hem.
  En liten koll nu på morgonen, om mitt minne inte lurat mej, lyfte fram understreckaren i svenskan. Många gamla välkända namn och minsann en annan tid och ett annat hot. Förutom de historiska vibbarna är finessen med artikeln är att ”Krusse” lite senare i Göteborg satte Tage Erlander i en pinsam situation, som gav det underbara svaret ”I am just a bureaucrat, I´m not supposed to think”. Ursäkta OT, OT men kunde inte låta bli:
  http://www.svd.se/chrusjtjovs-odesdigra-goteborgsvits

 3. Thomas P

  Mer relevant är att Svalbards glaciärer faktiskt krymper:
  http://www.npolar.no/en/themes/glaciers/svalbard.html
  Att sen Kerry besöker just en som genomgår en extra skjuts är kanske inte så förvånande. Långsiktiga trender är inget man kan se vid ett enstaka besök.

  Lasse #1 Jämför då med nsidc:s sida där avsmältningen är betydligt över det normala:
  http://nsidc.org/greenland-today/
  Skillnaden är referensperiod där NSIDC använder 1981-2010 och DMI 1990-2013. Att det blir så stor skillnad säger en del om den accelererande avsmältningen på Grönland.

 4. Lasse

  #3 Thomas
  Tack för att du så tydligt visar på den acceleration som nu avtar.
  Skall bli spännande se fortsättningen-i alla fall för oss som tror på att historien upprepas.
  http://www.woodfortrees.org/plot/esrl-amo/from:1900

 5. Lasse

  #4 forts -Om historien upprepas eller ej kan man ju filosofera över-tex med stöd av detta midsommarväder.
  1900-2015 för fyra städer i Sverige: http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.22597.1465806386!/image/midsommar_www_2015.png_gen/derivatives/Original_1004px/midsommar_www_2015.png
  Trenden är i alla fall inte helt uppenbar-trots att vi fått 10% mer soltimmar under en 30 årsperiod!

 6. kopp

  #3

  ”…Svalbards glaciärer faktiskt krymper…”
  Sedan 2001, ja. Kanske. ”Artikeln” var ganska sparsam med detaljer. Händelsevis ligger forskningsinstitutet du länkar till under Norges klimatministerium. Undrar vad som hände om de rapporterade att Svalbards glaciärer beter sig som de alltid gjort…

 7. Thomas P

  Lasse #5 ”Trenden är i alla fall inte helt uppenbar”

  I ett diagram som täcker ett intervall på 35 grader, väntar du dig att en uppvärmning på ~1 grad skall sticka ut?

  kopp #6 ”Undrar vad som hände om de rapporterade att Svalbards glaciärer beter sig som de alltid gjort…”

  Och så var det dags för vanliga konspirationsteorierna.

 8. kopp

  #7

  Tycker du att man kan dra långtgående slutsatser om glaciärerna, baserat på data sedan 2001, med tanke på att du just skrev ”Långsiktiga trender är inget man kan se vid ett enstaka besök.” ? Hur gamla är Svalbards glaciärer ?

 9. Christopher E

  Det är fullkomligt normalt om Svalbards glaciärer minskar något i dagsläget. Det har de väl gjort i varenda värmeperiod tidigare också. Och ökat under kallare perioder. Den utbredning som smälter nu har väl troligen tillkommit under Lilla istiden.

  Vad det handlar om i Kerrys fall är det vanliga. Eftersom politiker tror att kalnving beror på GLOBAL UPPVÄRMNING! har man nog medvetet valt ut denna glaciär i en aktiv fas för att göra honom nöjd.

  De här nöjesresorna till Arktis som andra betalar, och där ansvarsfulla politiker låter sig fotograferas med bekymrad min framför en kalvande glaciär, har blivit omåttligt populära på senare tid.

 10. Thomas P

  kopp #8 ”Svalbard’s glaciers have retreated from their maximum positions in the 1920s.” För massbalansen har man data i alla fall för vissa glaciärer sedan 1967.

  Christopher #9 Även du håller här med om att avsmältningen beror på global uppvärmning. Enda skillnaden är att du anser denna vara helt naturlig, vad som orsakar denna naturliga uppvärmning har du dock inte lyckats förklara nu eller någon gång tidigare.

  ”har man nog medvetet valt ut denna glaciär i en aktiv fas för att göra honom nöjd.”

  Man kan naturligtvis ha åsikter om sådant här, men så är det överallt där politiker besöker. Man visar en stor sprängsalva i en gruva, hur man lyfter dit ett stort betongstycke i en ny tunnel osv. Man visar inte det tråkiga, genomsnittliga gnetandet. Jag tror politiker är väl insatta i hur det fungerar.

 11. Fredrik

  #10 ” Jag tror politiker är väl insatta i hur det fungerar.” Menar du att de är väl insatta i tekniken/vetenskapen bakom verksamheten/företeelsen de för dagen besöker eller i hur media agerar?

  Det första alternativet tror jag inte på, de flesta politiker kan inte beskriva hur en bil fungerar, varför ett flygplan flyger eller hur ett kärnkraftverk alstrar elektricitet.

  Faktum är att de flesta politiker jag träffat uppvisar en häpnadsväckande brist på allmänbildning, till och med naturvetenskap/teknik som tillhör åk 9 eller gymnasiet klarar de inte av att beskriva på ett sätt som övertygar en om att de greppat principerna.

 12. Lasse

  #10 Thomas P. Just glaciärernas utbredning och som nu tillbakadragande är väl knappast ett bra exempel på global uppvärmning orsakade av växthusgaser. De växte fram till mitten av 1800 talet och har därefter dragit sig bakåt-och blottlagt trädstubbar.
  Sen har vi nog olika förmågor att se trender i mätningar, eller frånvaro av trender.(#7) Jag kollar mer på färg än på stapelstorlek-över eller under 20 grader!

 13. Christopher E

  #10 Thomas P

  Glaciärer världen över har av allt att döma där data finns i genomsnitt krympt något i denna omgång sedan innan några signifikanta växthusgasutsläpp kom igång. Man kunde gjort samma reportage på 1920-talet, fast då fanns väl ingen lyxbuffé med ren, lax, hjortron mm uppdukad på hotellet i Longyearbyen.

  Dina exempel med sprängsalvor osv var väl inte så lyckade, om än mer smakfulla än jämförelser med att gå förbi en döende människa häromdagen. Sprängsalvor och betongblock är ju normalt för byggen osv, men på Svalbard gäller det dels att ljuga om att kalvningar blivit vanliga, dels att påstå att de inte normala utan istället ett hot.

  Vad gäller naturligt/onaturligt, jag vet inget tillfälle i jordens historia då det inte varit uppvärmning eller nedkylning. Jag vet också att dessa ägt alldeles oavsett om vi funnit en färdig förklaring eller inte. Att vi är i en värmeperiod nu är inget kontroversiellt, uppgången började för århundraden sedan. Att den kan ha fått draghjälp av lite extra växthusgaser senaste tiden är heller inte särskilt märkligt.

  De växthusgaserna lär ju minska heller när sådana som Kerry inte tycker att de behöver ”gå före” och istället pendlar till 78:e breddgraden med jetplan på sightseeing. I samma anda, såg häromdagen sista avsnittet av Barriärrevet på SVT Play med Attenborough. Han beklagade sig över uppvärmning och ”försurning” från en helikopter med vilken han for omkring och pekade ut de hotade reven…

 14. Lennart Bengtsson

  De flesta av jordens bergsglaciärer fortsätter att minska vilket sannolikt också gäller de på Spetsbergen. Skattningar är inte lätta men information från gravitationssatelliter stödjer detta. Grönland och speciellt Antarktis är svårt eftersom kalvningen är så sporadisk. Trots en viss smältning på Grönland uppgår dock nettoytackumulationen sedan 1 september förra året tills nu( enligt danska väderlekstjänsten) till ca 500 kubikkilometer eller 500 miljarder kubikmeter eller ca 7 kubikmeter is för varje människa på jorden inkluderande såväl klimataktivister som klimatskeptiker. Det bör räcka till många kvällsgroggar och att kyla många midsommarsnapsar. Hur stor kalvningen blir på Grönland vet vi inte men utan kalvning kommer Grönland att växa.
  Men det vore bättre om klimataktivisterna kunde koncentrera mer på Vatnajökull som passar bättre som kanariefågeln i kolgruvan.

 15. Lennart Bengtsson

  OBS Det skall förstås vara 70 kubikmeter per person och inte 7 så det blir ännu mer groggar att kyla

 16. kopp

  #10

  ”För massbalansen har man data i alla fall för vissa glaciärer sedan 1967.”

  Inte enligt ”artikeln” du hänvisade till. Hursomhelst, vi har allt från 10 till 100 års data för glaciärer som funnits på Svalbard i hundratusentals eller miljoner år (vet inte exakt när Svalbard hamnade vid polarcirkeln och ”frös ned”). På tal om långsiktiga trender.

 17. LBt

  Jon Ove Hagen säger
  ”Det er nok mulig det er både mer smelting og noe mer kalving i dag enn for hundre år siden, ….”
  och du skriver
  ”…. en glaciär som beter sig som den har gjort de senaste 100 åren ….”
  för att försöka göra en poäng

 18. Lennart Bengtsson
  Det blir ju en himla massa is var. 😀

 19. LBt

  Du får här hela meningen från mejlet.
  ”Det er ut fra bildene vanskelig å se eksakt hvilken bre de er foran i Wahlenbergfjorden. Jeg har vært flere ganger i Wahlenbergfjorden, men bare i April/Mai da fjorden er helt islagt og vi har bare vært innerst i fjorden der Etonbreen kalver i havet. Den er det ikke. Når det er sagt sier filmen ingen ting om klimaendringene. Breen kalver i havet hver sommer, også for hundre år siden kunne du tatt liknende bilder. Det er nok mulig det er både mer smelting og noe mer kalving i dag enn for hundre år siden, men det kan en ikke se av filmen. Men som symbolbilde og illustrasjon er den jo flott. ”

 20. Lasse

  http://www.su.se/forskning/ledandeforskning/naturvetenskap/klimat-hav-och-milj%C3%B6-lfartiklar/artiklar/renare-luft-i-europa-avsl%C3%B6jar-ett-varmare-arktis-1.274779
  Att det blivit varmare kan ha med rening av utsläppen att göra!
  Gissar att Kerry inte informerades om denna aktuella rapport från Stockholms universitet.
  Knyter ihop lite av den diskussion som följde efter gårdagen oxå!

 21. Thomas P

  Lennart #14 ”Trots en viss smältning på Grönland uppgår dock nettoytackumulationen sedan 1 september förra året tills nu( enligt danska väderlekstjänsten) till ca 500 kubikkilometer ”

  En sådan siffra är direkt missledande. För det första är det inte rimligt att räkna på ackumulering så att man inte tar med den tid på året den stora avsmältningen sker, och för det andra är det just ytackumulering, dvs den tar inte med kalvning av isberg. Totalt förlorar Grönland is.

  kopp #16 ”The Norwegian Polar Institute has been measuring the mass balance of selected glaciers in Svalbard since 1967-1968.”

  Lasse #20 Blir det inte tröttsamt om att älta det där med ”renare luft” luften var än renare i början av 1900-talet.

 22. Lasse

  #21 Thomas P
  Inte tröttsamt alls att påpeka att det finns en förklaring som Kerry inte känner till. Kanske fler som inte förstår det samband mellan värmen och rening av utsläppen. Utsläpp som var än mer besvärande i början av 1900 talet. Ångmaskiner och vedeldning i storstäder orsakade enorma smogproblem.
  Lite som de Kina upplever idag.

 23. sibbe

  Politiskt korrekt, så lärde jag mig skålande på svenska i Finland på slutet av 60-talet. Jag som aldrig varit politiskt korrekt. Som tyskfödd borde jag ha hatat USA som bombade bort nazisterna!Många av min mors kusiner och småkusiner fick offra sina liv för Führern den gången.
  Jag tyckte det var enda möjligheten av bli av med diktaturen – som Kohl tyckte sedermera . Kohl och jag har gått en lång väg, fastän vi (då) var i fel politisk läger. -Jag törs inte säga min mors mening…-
  Jag har aldrig druckit brännvin på samma sätt som nordbor gör – sorry. Bara en gång, och det ångrar jag fortfarande: politisk inkorrekt, eller. I do run, run, …
  Men ett gott glas vitvin gör också – satisfaction.
  Som ”sextiotalist med svenska som huvudspråk brukar jag skanna Youtube på fina melodier. Klart att jag har Abba på både skiva och cd men alla dessa fina svensktoppshittar som ”lyckliga gatan” etc finns nu på You tube, bara man kommer ihåg en aning av namn.. -ni vet. Nånting…
  Då det gäller klimathotet hör jag till dem som inte tar det på allvar.
  Återigen på fel fot, politiskt okorrekt. Politiskt okorrekt är också min syn på mitt (förra) ””””fosterland””” Vaterland””” som jag nu åter sviker: EU har fel namn: det borde vara
  D (eutsche) U. Jag hoppas att UK voterar för utträde för politisk inkorrekthet. Tyskland borde inte ha den dominerande ställningen i EU som nu –
  – Som de troligen får ännu mera om UK hoppar av…
  Politiskt korrekt är ingen på den här bloggen -utom Thomas icke tvivlaren, utom Sigge, utom Lbt , han med mirakelräddningen kall fission, fastän mirakel-fussion redan finns i Ryssland…
  Tack, att jag får vara med här, på den här bloggen, det känns bra… bland politisk inkorrekta…

 24. Peter F

  Thomas P

  Enligt DMI förlorar Grönland c 200 gigaton is per år de senaste 10 åren. So what ? Det är ju bara en försvinnande liten del av ismassorna. Vad är ditt problem ? Rädd att drunkna ?

 25. kopp

  #21

  Ok, det stod ju i så i inledningen. Artikeln påstår dock att endast sedan 2001har ”the glaciers’ net mass balance …shown a general negative trend..”. Dvs. 15 år…. av 100,000+ ? Gissningsvis kommer hela Svalbard permanent bli täckt av is under nästa nedisning.

 26. Lasse

  Sigge Politisk korrekthet är en färskvara!
  OT Vill du uppleva gamla örhängen så är P4 plus en radiokanal för dig/oss.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4951&artikel=6457967

  Trevlig midsommar!

 27. sibbe

  Så skriver NZZ, neue Züriche Zeitung, Schweiz , politiskt korrekt förstås:
  (Neue Züriche Zeitung:

  ”Im Mississippidelta geht die Heimat der Biloxi-Chitimacha-Choctaw langsam, aber sicher unter. Peter Winkler hat die ersten amerikanischen Klimaflüchtlinge auf ihrer schrumpfenden Insel Isle de Jean Charles besucht und einen arg zerstrittenen Indianerstamm angetroffen. Soll man bleiben oder die Hilfe aus Washington annehmen und eine neue Heimat suchen?”
  Oh.– hör just låten o Hit the road, Jack on You tube – tja…Och efter detta kom min favorit: Cue sera sera…- You tube ,ljuvliga Doris Day. Tja…. Doris är bra!!!!

 28. Håkan Bergman

  sibbe #27
  Det verkar ju inte vara en helt ny idé att bygga husen på pelare där.
  https://www.google.se/maps/@29.3896123,-90.4851946,3a,75y,347.12h,84.25t/data=!3m6!1e1!3m4!1siXsXy3LwSNYLdjbLzT4lPA!2e0!7i3328!8i1664

 29. tty

  Det här med pulserande eller svämmande glaciärer är onekligen ett intressant kapitel. Om nu Blomstrandbraen håller på att svämma kommer det dock att ett problem. Den har dragit sig tillbaka ett antal år (som pulserande glaciärer brukar göra) vilket gjort att den tidigare Blomstrandhalvöya blivit Blomstrandöya, och den har därför varit ett favoritutflyktsmål för klimatskrämmarresor. Om den nu skulle bli en halvö igen så blir det ju problem. Det bör tilläggas att Blomstrandbräen ligger vid Kongsfjorden, en av bara två hamnar på Svalbard där stora kryssningsfartyg kan gå in, och att det finns ett bra flygfält bara 10 km bort vid Ny Ålesund tvärsöver fjorden (det finns förresten en förtöjningsmast för luftskepp också), så logistiken duger t o m för politiker. Det finns t o m en hamn på Blomstrand(halv?)öya, vid ett gammalt marmorbrott.
  För övrigt måste man gratulera Kerry, för en svämmande glaciär är en mäktig upplevelse. Jag hade turen att Perito Moreno-glaciären svämmade första gången jag besökte Patagonien. Ljudnivån är häpnadsväckande, isen rör sig så snabbt att man kan se rörelsen och väldiga issjok kalvar kontinuerligt. Tyvärr fick vi inte gå närmare glaciären än 100 meter, för att inte träffas av issplitter. Jag tror förresten att Al Gore sedermera gjorde rätt stor sak av hur mycket Perito Moreno dragit sig tillbaka i ”An Inconvenient Truth”.
  En ännu maffigare, och på sitt sätt ännu mera sevärd, pulserande glaciär på Svalbard är för övrigt Sefströmbraen vid Ekmanfjorden, en ”bifjord” till Isfjorden. Den svämmade 1896 och plogade då upp sediment från fjordbottnen till två stora öar, Coraholmen (3×2 km) och Flintholmen (1,5×1 km). Kanske de enda platser i Världen där man kan vandra omkring på färska djuphavssediment! Just nu är isbräckan nästan en mil längre upp i Ekmanfjorden. Området är lätt åtkomligt från Longyearbyen, men med tanke på när svämningen inträffade är väl platsen politiskt ointressant. Annars är stället ytterst fascinerande och jag minns att jag såg smalnäbbad simsnäppa på Coraholmen, en art som annars är sällsynt på Svalbard.

 30. Håkan Bergman

  Lasse #26
  Tack för länken till P4 plus, lite märkligt ändå att musik för oss gamlingar är så otillgängligt för just gamlingar. Jag klagar inte för egen del, överårig hacker som jag är, men många i min ålder, bara just 70+, och över har faktiskt inte dator och bredband. Nå jag påmindes om en gammal pärla i P4 plus.
  https://www.youtube.com/watch?v=sINN_5FOvUQ

 31. tty

  Sibbe #27

  Att Mississippideltat sjunker har naturligtvis inget med klimatet att göra. Det beror på att invallningarna hindrar nytt sediment att avlagras (eftersom man ville slippa undan de årliga översvämningarna). Hela området sjunker dock kontinuerligt p g a tyngden av sedimenten. Det är typ 10 kilometer ned till urberget under deltat.
  Sedan gör naturligtvis olje- och naturgasutvinningen sitt till, även om man numera försöker pumpa vatten eller koldioxid för att ”ersätta” uttagen.
  Hela norra golfkusten från Texas till Alabama sjunker 4-10 mm per år, vilket man f ö lätt ser på kustmorfologin, det är en typisk ”ria-kust” med översvämmade floddalar och barriäröar.
  Florida och Yucatanhalvön däremot som är tektoniskt stabila karbonatplattformar noterar bara 2-3 millimeter höjd havsnivå per år.

  Apropå Blomstrandglaciären (#29) så har jag hittat en artikel i Journal of Glaciology från 2010 som förutsade att glaciären snart skulle ”svämma” baserat på förändringar av glaciärens morfologi ”uppströms” som tydde på att den började ”lossna”. Troligen två nöjda glaciologer idag:

  http://www.igsoc.org:8080/journal/56/195/j09j128.pdf

  Om någon undrar varför det är så mycket svenska namn på Svalbard så beror det på att svenska polarforskare var mycket aktiva där under andra hälften av 1800-talet. Stora delar av ögruppen är därför kartlagda och namngivna av svenskar.

 32. tty
  Tack, det är alltid mycket intressant att läsa dina kommentarer.

 33. Rider

  Detta hände sig på den goda tiden, den gamla goda tiden.
  http://app.musicme.com/artist/povel-ramel/video/varför-är-där-ingen-is-till-punschen?-6B37645859706A426E3873

 34. Øystein Nordfjeld

  Nordlands avis 17. November 1936 :

  ”…. I den anledning har Morgenbladet henvedt sig til forskjellige norske videskapsmenn, hvis iaktagelser i korthet går ut på at middeltemperaturen i Norge er steget med hele 3 grader i løpet av de siste 50 år. Det er direktøren ved Meteorologisk Institutt, herr Hesselberg, som sammen med meteorolog Birkeland arbeider med dette spørsmål.

  ”… Men mest opsiktsvekkende er en oplysning fra dosent Hoel. Han gjør opmerksom på at middeltemperaturen på Svalbard for november-mars siden 1918 har steget med 7 grader. Det er en temperaturøkning så voldsom at den har vakt opmerksomhet i den internasjonale meteorologiske verden. Denne temperaturforandring har i den grad minsket breene på Svalbard at det er inntrådt landskapsforandringer.” ”….. Han gjør likeledes opmerksom på at temperaturen har steget på Øst-Grønland, og at breene også der viser avtagende størrelse….”.

  Det er ikke nytt at både hav- og lufttemperatur svinger ganske mye i naturlige sykluser i disse områdene. I motsetning til de fleste andre steder på kloden, finnes det god dokumentasjon på hvordan klimaet var på Svalbard og Grønland på denne tiden. Dette skyldes bl.a at meteorologien hadde kommet ganske langt i Norge på denne tiden, og fordi man stadig hadde ulike polarekspedisjoner som kartla klima og isforhold. På grunn av kampen om rettighetene til Grønland, tok danskene også en rekke luftfoto av isbreene der. De viser større tilbaketrekning på 1920-1930-tallet enn vi har i dag.

  Siden det ikke er mulig å laste opp foto sammen med innlegg her, sender jeg kopi av avisartikkelen jeg siterte fra til administrator – som om ønskelig kan legge denne ut på siden her.

  God midtsommerfeiring.

 35. Svend Ferdinandsen

  Hvad skal vi med alle disse klimaforskere. Nogle presidenter kan jo med det samme se at der sker noget fuldstændig enestående og at det er vores skyld.
  Send dem til Grønland og Svalbard midt i vinteren, så de kan få et mere nuanceret syn på sagen.

 36. Peter F

  Rule, Britannia! Britannia, rule the waves:
  Britons never, never, never will be slaves.

 37. Ann lh

  Peter F, yes!

 38. Peter F

  Jag har inte följt med i Brexitdebatten. Har klimatfrågor eller energifrågor berörts ?

 39. Ingvar i Las Palmas

  Intressant att läsa kommentarerna i pressen runt Brexit.

  Alla pratar om det i storpolitiska drag. I stort sett alla partier och politiker tycker att det är fel av England.
  Eftersom det är folket som röstat direkt så är det en majoritet som har tröttnat på det odemokratiska EU och vad de ställt till med och som påverkar dem.

  Makteliten och petimeterbyråkraterna i Bryssel har fått en örfil av det engelska folket. Så enkelt är det.

 40. Håkan Bergman

  Ja vilken dundertavla av Cameron, allt han ville uppnå var att döda kravet på en folkomröstning för överskådlig tid och så gick det så här. Nå nu avgår han, men fan vet om det inte t.o.m. blivit än värre för honom om remain vunnit, hans ”undantag” lär ju inte ha haft stor chans att godkännas av varken EU-parlamentet eller EU-domstolen i dagens Europa.

 41. Sigge

  #39 Peter F

  Det har inte varit något om klimat- eller energifrågor i Brexitdebatten. Det har mest handlat om invandring och ekonomi. Den enda koppling till klimatfrågorna är att den minoritet som är klimatskeptiker överlag röstat för Brexit.

 42. Ann lh

  Även för övrigt, Glad Midsommar!

 43. Olav Gjelten

  Öystein Nordfjeld skriver i sitt debattinlägg # 34 att temperaturen på Svalbard har stigit med 7 grader sedan 1918.
  Märkligt nog finns exakt samma uppgift (7 graders temperaturökning) att läsa på en norsk geografilärobok för folkskolan från 1950-talet vad gäller Svalbard. Så temperaturökningen på Svalbard (om den är riktig) kan KNAPPAST skyllas på mänskliga utsläpp av CO2. Den eventuella temperaturökningen där har även stått stilla i 60 år.

 44. John Silver

  Oh, happy day!
  Snart är det bara kärringländerna Sverige och Tyskland kvar i EU.
  ha ha

 45. o

  Gällande folkomröstningsresultatet i England har jag sett ett helt nytt argument har tillkommit. Eftersom majoriteten av de yngre vill vara kvar i EU och att det är de som längst skall leva med beslutet, skulle det enligt samma logik vara deras röster som skulle vägas tyngst.
  I feminismens Sverige menar säkert många att kvinnoröster skall vägas tyngre än röster från män.

 46. Fredrik

  #45 Olav Gjelten Har du tillgång till boken? Skulle du kunna knäppa ett kort på bokens utgivningsår och på texten som säger det?

  Alltid bra att ha sådant material tillgängligt.

 47. Thomas P

  För temperaturtrenden på Svalbard kan man också titta på figur 5 i den här artikeln:
  http://www.polarresearch.net/index.php/polar/article/view/21349

 48. sibbe

  Tja, nu har majoriteten av Uk:s befolkning varit politiskt inkorrekta. Gratulerar! Tackar, tar emot.
  Jag var tidigt uppe i morse, och tog emot de besvikna tyska tidningarnas reaktioner:
  Gav mitt enkla bidrag som en av de första insändare i alla de tre On linetidningar, Spiegel, FAZ och Fokus.
  Mycket kort : ”Geschafft” – Jetzt ist die EU endlich dass was sie in Wriklichkeit schon lange ist: die Deutsche Union. – Ungefär äntligen blir EU till det de ju egentligen är, nämligen tyska unionen…
  Jag som tyskättling har lärt mig att vara en ödmjuk tysk, jag bär med mig mina förfäders synder. Det tycks nuförtiden inte längre tolereras. För min korta insändare blev censurerat av alla 3 Onlinetidningar…
  Troligen för att jag står på deras ”bannlista” för övriga värre klimatologiska övertramp…

 49. sibbe

  Storbritannien i kris? Dumt prat. De kommer att få samma rättigheter och skyldigheter som Schweiz och Norge i frihandleszonen: varför? : se nedan:
  UK, förenade kungariket har knappt 65 miljoner invånare, är näst störst efter D i EU. Staten är den 5. största ekonomin i världen.
  Större är bara USA, Kina, Japan och ”Tyskland” förstås.
  Största importen: gissa rätt, från Tyskland ca 90 miljarder €/år. Exporten till Tyskland dryga 35 miljarder €. Gissa rätt igen, att tyska industrins lobbyister står i kön utanför Angela Merkels tjänstebostad för att försäkra sig om bibehållen tullfrihet för tyska produkter till UK. – BMW sålde i fjol hela 286000 = tvåhundraåttiosextusen bilar till UK! 10 % av BMW:s omsättning! Nästan lika många ”mersor” också…

  Visste ni att UK betalade en, (genom Maggie) visserligen reducerat summa på 110 miljoner pund PER VECKA till Brüssel netto?
  Finland bidrag till EU är knappa 3 miljarder brutto, och man får 800 miljoner tillbaka – korrigera mig gärna, det är gamla siffror! Vad betalar Sverige?
  Angela Merkel har ledd Tyskland till ett invandrarvänlig republik (hon är uppväxt under DDR-regimen som hatade utlänningarna) och förändrat sin parti som förr var högerorienterad borgerligt till ett socialdemokratiskt parti. CDU har minskat i galluparna från 41 % i fjol till under 29 % just nu – även här kommer det att bli räfst och så vidare. Merkel blir nog knappast gallionsfigur inför nästa val i Tyskland. Sossarna är under 20 %. ”Tyskkdemokraterna” AfD står i dag på 12-15 %. Gissa rätt, det är redan politisk kaos i Tyskland. Om Löfven tror att EU är i kris, så har han inte frågat Merkel. För hon tycker inte att nånting måste ändras…

 50. sibbe

  Ganska intressant: lade in ungefär samma kommentar (som ovan) till svenska Yle – som censurerade mig bort, antagligen genom att signatur sibbe är bannlyst för -ni vet fruktansvärda klimatologiska oliktänkande-
  medan HBL ändå tog in min insändare? Tecken på att man är rädd för sin arbetsplats eftersom mer än 50 jobb försvinner?

 51. ces

  #38 UKIP som har drivit Brexit-kampanjen är mycket skeptiska till klimathotet. Ytterligare en effekt av Brexit är denna: http://www.euractiv.com/section/climate-environment/news/un-boss-brexit-would-mean-rewriting-paris-agreement-on-climate-change/

 52. Ingvar i Las Palmas

  Independence day

  Monckton:
  https://wattsupwiththat.com/2016/06/24/thank-you-america/
  Pointman:
  https://thepointman.wordpress.com/2016/06/24/independence-day/

 53. Olav Gjelten

  Gällande geografiboken från år 1960 jag hänvisar till # 43 har jag lagt ut fotografier från boken på min facebooksida. Fick inte in bilderna här på Klimatupplysningen.
  Är det inte intressant detta med en 7 graders temperaturstigning på Svalbard från 1920 till 1960 – alltså långt innan CO2 utsläppen startade på allvar?