Stoppa stödet till vindkraften

Stoppa stödet till vindkraften
Att ersätta lönsam elproduktion som ger åtta miljarder i skatteintäkter med olönsam elproduktion som kräver stora subventioner är oklok politik. Subventionerna till vindkraften bör tas bort, skriver fem kristdemokratiska kommunpolitiker i dagens SvD
Gå gärna in och stöd med kommentarer!
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. bom

  Tänk att få uppleva att politikerna (om än på kommunnivå och i ett parti som hänger på en skör tråd) äntligen håller på att vakna upp! Det som fläckar artikeln är dock trosbekännelsen till ”den förfärliga koldioxiden” som pliktskyldigast flätas in på slutet. Kan man hoppas på att nästa skriv från vederbörande avlivar det föregivna hotet också? Sedan eller i koppling kommer ett suddigt angrepp på biltransporter. Vad vill dom med det? Ha mera etanol och RME-bränsle kanske eller ska vi ha elbilar igen?
   
  Ny börjar det blåsa kallt för miljöpartiet (och centern)! När vindkraften nu ligger i sotsäng så blir det väl till att skrika om solel istället?
   

 2. Staffan

  Brännpunkts-inlägg av Vetenskapsakademin för ett år sedan: (april 2012):
     ”Att en gigantisk vindkraftsutbyggnad genomförs i ett land som Sverige, som redan har ett väl fungerande och fossilfritt elsystem, är obegripligt. Pengarna borde i stället läggas på att minska utsläppen i transportsektorn, ”
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/meningslos-satsning-pa-vindkraft_7075891.svd

 3. Helge

  Synd att det inte är hela KD som står bakom inlägget. Det är en bra beskrivning av verkligheten. Oavsett om man tror på alarmismen eller inte så  står inte subventionen i paritet till nyttan (om det ens finns någon nytta).

 4. Argus

  Jag föreslår en smula pragmatism. Låt KD enas om det ostridiga: vindkraft är crap.
   
  Då tror/kan hoppas jag att nästa steg inte känns lika svårt att ta. Låt oss kalla det för ’det naturliga steget’ ( 🙂 ):
  CO2 skräcken är också crap.
   
  Som jag blev påmind om häromdagen: klimatdebatten är 50% religion och 50% politik (med spårhalter av vetenskap), så det är svårt att förvänta sig en helt hastig omsvängning!

 5. LBt

  Bra att detta tas upp, svensk vindkraft måste visa att de kan klara sig på egen hand, satsa på att förnya vår kärnkraft istället.

 6. Lars Jonsson

  Vi får glädjas över denna artikel, och alla kommentarer som håller med. Hoppas att de skriver av övertygelse snarare än av rädsla för att åka ur riksdagen – med politiker vet man aldrig säkert. 

 7. Labbibia

  LBt
   
  För en gångs skull är vi eniga! 🙂
   

 8. AOH

  Lars Jonsson  # 6
  ——-av rädsla för att åka ur riksdagen – med politiker vet man aldrig säkert——- 
  Så sant det är. Kanske att det  ändå finns  några av  våra   t r e h u n d r a f y r t i o n i o  riksdagsledamöter som har insikten:  ” jag vet att klimatpolitiken är fel” men vågar  inte säga något.
  Så rätt hon sjunger Louise Hoffsten:  ” Only the dead fish follow the stream”

 9. Slabadang

  Sent ska syndarna vakna!
  Bra för Sverige dock att fler börjar inse vansinnigheten med vindkraft!

 10. bom

  #3
  Jag hoppas att vad vi ser är en trevare från (eller via?) KD. Man kan alltid avfärda de skrivande och rätta in dom i ledet. Kommentarerna har väldigt få miljöstollar (några trötta och felinformerade kärnkrafthatare bara). De flesta ger beröm och visar samma ÄNTLIGEN-känsla som vi här. Det skall bli väldigt intressant att se hur C-MP-V skall kontra det här. Tänk om hela alliansen (ja utom de fastkörda centristerna då?) står bakom denna försöksballong?
   
  Johnny verkar ha anledning att fira idag! Tänk om det blir ett genombrott bland riksdagsmännen också!

 11. Slabadang

  Här är en grabb i riksdagen som satsar på lite fel hästar?
  Carl B Hamilton :
  ”Mina hjärtefrågor
  Jag arbetar främst med ekonomisk- och näringspolitik samt energi- och klimatfrågor. Dessutom ligger euro- och EU-frågan mig varmt om hjärtat.”
  Att försvara invandringspolitik Euron, EU energi och klimatpolitiken är ju en kul idè så där … och vad som var populistiskt i går är raka motsatsen idag.Det här är en gubbe som inte kommer vinna en enda röst till FP i nästa val och hur han kan lyckas pricka uteslutande frågor som redan har framtiden bakom sig bevisar väl vad vi behöver veta om honom.
  De hästar han satsat på måste vara de hästar som saknas i stallet på Lena Ek?
  Han var uppe i riksdagsdebatten i veckan om invandringen och framförde att våra invandrare från Norra Afrika Syrien och Afghanistan var mer handlingskraftiga och initiativrika än det folk som valt honom dvs det svenska folket!!!!!!
  Hur tänkte du då carl B Hamilton ? Var det på de framstående univeristeten i Somalia och alla de Afghanska uppfinningarna som du associerade till? Asea Ericsson volvo Sandvik Saab Scania Alfa Laval Atlas Copco mfl mfl har sitt ursprung från Syrien med sitt väl fungerande välfärdsystem och stabila trygga samhällsstruktur.
  Skjuter vi inte tillräckligt mycket med kalaschnikov här i Sverige ? Har vi för få getter och kameler? Ägnar oss inte tillräckligt ofta åt sjöröveri ? Ber vi inte till gud tillräckligt ofta typ sex ggr per dag… eller vilken typ av handlingskraft och initiativkraft det du talar om? Å du Carl … som nationalekonom… vad säger arbetslöshetssiffrorna? Hur tolkar du in initiativkraften och handlingkraften där?
  …..
  Kommentar modererad
   

 12. Pelle L

  Slabadang
  😀  😀  😀  Elak och fyndig som vanligt!
   
  Man kan undra om Carlen bor i riksdaghuset.
  Hur skulle han annars hitta hem?

 13. Slabadang #11,

   

  TCS är en klimatblogg så att lufta dina aversioner mot bestämda politiker för vad de anser om till exempel invandringsfrågan och euron är väldigt OT faktiskt. Speciellt som Hamilton av praktiska skäl knappast har möjlighet att försvara sig här.

 14. bom

  Kommentar borttagen

 15. Staffan

  ”Men vad tycker du vi ska göra åt klimatet istället?”   Första frågan när Ebba Busch chattar i SvD.
     Han menar de där 0,8ºC som upphett(s)ningen ökade med förra seklet (enligt Wiki), eller hur?
     Man skulle ju kunna tala om ”petroleum” som tar slut, i stället – och inte bry sig om frakking.  Då hade det varit viss realism i debatten.  I varje fall om man anser att kärnkraft är ett hot mot vår existens.
     By the way:  VAR har det blivit otrevligt mycket varmare?  Och HUR MYCKET?  Jag tycks aldrig kunna få något svar på den frågan.

 16. Björn

  Bra artikel i SVD, men inte ett ord om miljöförstöringen och landskapsförfulningen. Men huvudpointen var väl subventionerna till vindkraften i första hand och de extra miljarder som behövs för att bygga ut infrastrukturen i form av regionnät och stamnät. Håller med till fullo, ta bort alla subventioner. Varför skall vi konsumenter, eller över huvudtaget någon betala för detta konstlade elände?

 17. Slabadang

  Pehr !
   
  Du har rätt ! 🙂 Hade carl B hamilton haft viljan att kommunicera och ta feedback så kunde han öppnat ett kommentarsfält på sin blogg och i avsaknaden av den möjligheten så blev TCS klimatkoppling med Hamilton som det blev. Min iakttagelse var i tankeförlängningen av att KD politiker nu äntligen insett det vansinniga i vindkraften och att politiker alldeles för sent inser att tåg som nyss gick redan spårat ur. Jag hävdar att pro-EU pro-klimatpolitik och nuvarande linje i invandringsfrågan är lika körda som vindkraften och är fascinerad av den rigiditet och tunnelseeende alltför många makthavare besitter. Tondövhet i kombination med förlorade fingertoppar? 

 18. Slabadang #11
  Man förväntar sig nästan ett utspel om löntagarfonder i folkpartistisk tappning av detta snille.
   
  Pehr Björnbom #13
  Dessa vanföreställningar hänger ofta ihop- Att Hamilton inte har kompetens att använda internet hör inte hit. Eftersom en hel hop människor har röstat för att företrädas av honom måste vi dras med honom och har därmed rätten att granska och kritisera vad han gör.

 19. Slabadang #17,

   

  Tips: Du kan kontakta Hamilton med epostadressen som finns på hans hemsida:

  http://www.folkpartiet.se/hamilton

   

  Så slipper du gå via TCS och dessutom är ju Hamiliton skyldig att läsa sin epost eftersom han är riksdagsman (men han läser kansike inte TCS för någon sådan skyldighet har han inte).

 20. Perfekt #18,

  Jag tycker det verkar som Hamilton i det stora hela är en  bra och kompentent person. Men jag vill naturligtvis inte pådyvla dig min åsikt.

 21. Pehr Björnbom #20
  Det skulle föra alltför långt från ämnet att i detalj dissekera hans i många stycken verklighetsfrämmande idéer så jag släpper det.

 22. Perfekt #21,

  Tack!

 23. Jimmy

  OT  men kring temat politiker/vindkraft 
  Roger Helmer (UKIP) om sin premiärminister i jämförelse med Margaret Thatcher…   ”…and now we have a conservative Prime Minister who seems to want to talk about gay marriages and windfarms…”
  http://www.youtube.com/watch?v=1RfbjNPHnVM

 24. Christer Löfström

  ”Vetenskapen är helt enig om klimathotet.” / (kd)
  Debattinlägget är skrivet av okunniga och hyllas här bara för att det är negativt mot dagens regler för etablering av vindkraft.
   
   
   

 25. Iven

  Alliansen skulle nog vinna många politiska poäng på att komma till insikt om vindkraftens och solpanelernas omotiverade och onödiga subventioner och deras förfulande intrång i den vackra  svenska landskapsbilden.
   
  Kan dessa energialternativ inte bli ekonomiskt självbärande, är det väl bäst att de helt  försvinner som energialternativ. Dessutom är det högst diskutabelt att politikerna vill tillåta en skattesubventionerad verksamhet att förfula det vackra svenska landskapet (utanför Storstockholmsregionen) med dessa monster i f.ö. gränslöst stor omfattning.

 26. Staffan

  Minnesota lider av ”klimatet”.   I södra Minneapolis kom 15-20cm snö, berättar juristen John Hinderaker (18 april).  Sista biten upp till garaget tog en halvtimme, eftersom plogaren inte hunnit dit.  (Men Hinderaker fick hjälp att skotta av sin fru och tonårsdotter.)
     Snövallarna längs gatan var 1½ meter eller mer.  Usch för klimatet!
  http://www.powerlineblog.com/archives/2013/04/april-is-the-cruelest-month.php

 27. Helge

  Slabadang
  Carl Hamilton har inte tidigare vurmat för vindkraft så tror inte han har börjat. Men tyvärr finns det många som lyssnar på Rockström på politikersidan.
  http://www.dn.se/debatt/skrota-satsningen-pa-mer-vindkraft

 28. Sigvard E

  Här har vi ånyo ett obalanserat inlägg (Slabadang 11) som flyttar fokus från de sakfrågor som TCS borde hålla sig till. Den samlade kompetens som uppträder på TCS behöver inte ”förstärkas” med invektiv och oförskämda nedsättande omdömen.  När ett överilat inlägg följs av kritik och debatt om själva inläggets lämplighet förlorar TCS en del av sin trovärdighet. Låt oss vårda detta utmärkta kunskapsforum och hålla oss till saken. Det är ju många som läser och TCS har en folkbildande roll som inte skall underskattas.

 29. Ingemar Nordin

  Jag tror att KD kan vinna många röster om partiledningen antar förslaget i artikeln ovan. Det finns ett allt starkare folkligt motstånd mot vindkraften i landet, särskilt utanför storstäderna.

  Frågan är dock om de vågar? Å andra sidan, vad har KD att vinna på om Alliansen vinner om de själva hamnar utanför riksdagen? Det allt övergripande målet för Reinfelt är att vinna nästa val, och för det behöver han än så länge att KD tar sig över spärren.

 30. Skogsmannen

  Ingemar m.fl!
   
  Det är väl ganska uppenbart att KD måste göra något med de opinionssiffror de har. Men jag tror faktiskt inte att detta gjort att de ändrat åsikt i frågan, snarare tvingat fram detta utspel ”trots” riskerna (kom ihåg att politiker av ren självbevarelsedrift är fega).
   
  Att man låter några lokalpolitiker göra detta utspel är väl även det ett typiskt exempel på hur de politiska partierna provar sina utspel. Skulle det gå åt skogen är det bara för ledningen att dementera (jfr A Lööf för ett tag sedan). Går ”provkörningen” väl kan partiledningen ”ansluta” till förslaget och driva frågan vidare.
   
  Att man inte utmanar klimatfrågan kan bero på att man vill ta en sak i taget. Att utmana både vindkraftsindustrin och klimatindustrin kan helt enkelt bli för mycket. Med det menar jag att skall man gå till angrepp mot något skall man angripa både med kraft och precision. Att både angripa vindkraft och klimatpolitik samtidigt kan minska den totala effekten av budskapet varför resultatet av utspelet kan hamna under ”tröskeln”. Vi får väl se vad detta leder till!
   
  Jimmy, #23!
   
  ”…and now we have a conservative Prime Minister who seems to want to talk about gay marriages and windfarms…”
   
  Tror inte att jag skall försöka återge det råa skratt som följde av detta citat (men min fru brukar säga att jag blir riktigt förbannad eller skrattar så rått ungefär var fjärde år). 

 31. Lars Cornell

  I min kommun Västervik stod nyligen den folkpartistiske representanten och talade som en miljöpartist för vindkraft.
  Det verkar som om folkpartiet har problem med diciplinen i leden.

 32. Lars Cornell

  IN #29
  Att ta avstånd från vindkraft, så som de gör i artikeln, kan vara ett sätt för KD att få stanna kvar i riksdagen.

 33. Guy

  Rent ut sagt och rent mänskligt. Jag skiter om sahara är full av stollesnurror men jag blir tokig om min skärgård är det!  Dom enda ”vindkrafts”-politiker som jag kan respektera är dom som tar en fullstor snurra på sin bakgård.
  PS. Gäller journalister också!

 34. Toprunner

  Kommentar borttagen

 35. Christer Löfström #34
  Och?
   

 36. Förlåt Christer Löfström #24 skareva

 37. pekke

  Sigvard E #28
   
  ”  När ett överilat inlägg följs av kritik och debatt om själva inläggets lämplighet förlorar TCS en del av sin trovärdighet. Låt oss vårda detta utmärkta kunskapsforum och hålla oss till saken. Det är ju många som läser och TCS har en folkbildande roll som inte skall underskattas. ”
   
  Så du vill att detta forum skall bli strikt vetenskapligt/akademiskt och ha en folkbildande roll.  ?
   
  Hör jag ljudet av flyendet från din vision när ordet folkrörelse nämndes från alla som brukar läsa denna blogg och inte är akademiker!??
   
  Jag är är arbetare och gillar vetenskap och har kommenterat i flera år här och t.o.m. slagits med T.P om hur giftigt CO2 är, som vatten ungefär kom vi fram till slut.
   
  TCS har aldrig varit ett vetenskapligt forum om klimatforskning, utan ett forum om hur klimatvetenskapen både vetenskapligt och politiskt skenat mot nån politisk/religiös uppfattning.
   
  Så fort du nämner ordet folkrörelse så hukar jag mig som arbetare och kollar på de andra folkrörelserna som funnits tidigare och sitter å hukar i nåt bortglömt hörn.
   
  Det ända som kan vända politiker är vart vinden vänder och vad det senaste modet är, fast det är ju media som styr modet så du får vända dig dit.
   
  Men försök inte att få TCS bli nån vetenskaplig/akademisk blogg som dissar oss på på golvet, det bästa med TCS har alltid varit att man kunnat ge sin åsikt på den postade artikel och även gett utryck för den politiska delen vare sig man är akademiker eller icke och behöver inte vara akademisk skolad för att begripa vad saker å ting handlar om.
   
  Ska allting här på TCS bli strikt modererat efter vad varje artikel handlar om så är det go´natt för TCS.
  Folkrörelse kommer det inte bli om man måste vara akademiker för att kommentera.
   
   
  The Climate Scam har alltid varit väldigt öppen ända sedan Maggie T. startade den, låt oss hålla den så även i framtiden.
   
   

 38. pekke

  Sigvard  E.
  Varför inte göra gäst-post om hur TCS borde skötas ?
   
  Ska TCS bli strikt akademisk och tala bli en folkrörelse ?
   
  Vänta , vänta,  folkrörelser använder väl inte fakta !?
   
  Riktiga fakta brukar va lite krångliga att förmedla till folket,
  t.e.x. att CO2 har stigit konstant sedan 1998 men det har inte temperaturen !!
   
  Hur förmedlar man det till folket när media inte vill göra det ??
   
  Det kvittar hur högt man skriker om ingen vill höra !
   

 39. pekke

  pekke #38
  Stryk ” tala ” i meningen:
  Ska TCS bli strikt akademisk och tala bli en folkrörelse ?
   
  Vilket blir:
  Ska TCS bli strikt akademisk och bli en folkrörelse ?

 40. Lasse

  KD är ett litet parti-men rymmer ändå bredd!
  Anders Wijkman är väl fortfarande med?
  Ebba Busch propagerar för en satsning på tåg med pengar som vi konsumenter betalar för elen som styrs till stöd för Vindkraft.
  Frågan är om dessa pengar finns om stödet tas bort. En annan fråga är om Wijkman finns  KD eller om KD finns i riksdagen efter valet 2014? Men jag hoppas att Ebba Busch får bestämma lite mer-hon verkar förstå en hel del!
   

 41. Ingemar Nordin

  Skogsmannen #30 Lasse #40,

  Att dra bort sitt stöd för vindkraft kan vara ett genidrag från KD (alldeles bortsett från att det är rätt och den enda anständiga hållningen av ett borgerligt parti). När implikationerna av EUs beslut att inte stödja utsläppshandeln, så innebär det också ett beslut om att inte stödja bl.a. vindindustrin på EU-nivå. Signalerna har redan börjat nå fram och investeringarna i vindkraft sjunker kraftigt.

 42. ThomasJ

  Visst ’söker’ KD efter ett/annat halmstrå för att [evtl.] ’klara’ 4%:arn 2014, men jag tror det redan är kört för dom. Förvisso stödröstade ett [stort?] antal M:are på KD förra valet – känner några – men det kommer inte att upprepas 2014. Därtill kommer att artikelförfattarna är blott ett fåtal personer – heder åt dom – som deFakto inte har en chans att få gehör för sina idéer/tänk s.a.s. ’uppåt’ i beslutspyramiden – en ’bubbla’ m.a.o.
   
  När det gäller kostnader kan det vara av intresse att Energimyndigheten ’rattar’ [dvs. styr] en summa om ~ 12 MILJARDER kronor/år(*). Två av dessa är den egna ’kostnaden’, resten är allehanda bidrag till [bl.a.] åtgärder för ’energi-omställningen’ [jfr. tysk, typ, ’EnergieWende’ oder mehr: EnergieEnde].
   
  Mvh/TJ
  (*): Uppgifter bekräftade och från RRV. 

 43. ThomasJ

  Kompletterande till #42: Från RUT [Riksdagens Utrednings Tjänst] fick undertecknad en intressant uppgift angående ’kostnaden’ (*) för ett skattebefriande av pensioner: Ett fribelopp om 10tkr/mån skulle ’kosta'(*) sisådär 10 miljarder/år – jfr. detta med Energimyndighetens ’generositet’…  😉
   
  Mvh/TJ
  (*): ’Kostnad’ är eg. fel, då personer spenderar sina pengar varvid bl.a. moms tillkommer, således är ’samhällets kostnad’ mer/mindre försumbar!

 44. ThomasJ

  Läs:
  http://noconsensus.wordpress.com/2013/04/20/345-9/
   
  Mvh/TJ

 45. Ann L-H

  Sven Börjesson – igen! I P1-morgon om priset för förnybar energi
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5511675

 46. En av de bästa video om vk. http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=ns51http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=ns47
  http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=ns43http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=ns35http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=ns34 
  http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=ns28 
  http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=ns28http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=ns27http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=t9http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=n7http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=n5http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=n4http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=n3http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=n2http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=n1http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=backup10http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=backup2http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=re2http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=cost3http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=d9http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=d8http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=d7http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=en&article=book5http://www.theaustralian.com.au/news/features/doubt-over-green-energys-clean-bill-of-health/story-e6frg6z6-1226016137554http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/11/03/194829.htm#.UXKyIgrkS8Y.twitter