Ständiga attacker av klåfingriga politiker på dina pensionspengar

AP-fonderna, som förvaltar en stor del av våra gemensamma pensionspengar, utsätts för ständiga attacker av klåfingriga politiker. Ofta används ”gröna” motiv till att använda pensionspengarna. Frågan är inte om utan hur mycket som kommer att förskingras i dåliga ”gröna” investeringar. AP-fondernas hundratals miljarder är ett gefundenes fressen för alla politiker. Några exempel:

Först Vänsterpartiet (f.d. Kommunisterna – numera grön utanpå men lika röd inuti)

hammaren

”Vänsterpartiet vill ändra reglerna för hur pensionsspararnas pengar ska investeras så att AP-fondernas mål inte ska vara högsta möjliga avkastning. Första AP-fonden borde bara få placera pengar i så kallat samhällsnyttiga verksamheter och andra AP-fonden skulle göras om till en grön fond för miljöinvesteringar.” Källa

”Tredje och fjärde AP-fondernas mål bör också omformuleras…..få ett särskilt
uppdrag att placera en del av kapitalet i förnyelsebar energi och sälja de
stora innehaven i de stora oljebolagen.” Källa

Tänk dig att få leka med miljarder kronor av andras pengar och går det åt skogen och pengarna försvinner händer ingenting. Inget fängelse, inget slavläger i Sibirien. På sin höjd en liten notis i en PK-tidning i Stockholm.

Men storföretagens bästa vän – Moderaterna – de måste väl ändå vilja ha maximal avkastning för pensionärerna?

Finansmarknadsminister Peter Norman (m): ”Alla investerare har möjlighet att skärpa sitt miljö- och klimatarbete genom att formulera tydliga krav på de bolag de investerar i. Det vore önskvärt att AP-fonderna gick i bräschen för en sådan utveckling,…....de statliga AP-fonderna bör vara pusselbitar för att Sverige ska vara en drivande kraft för att återhämtningen blir klimatssmart”

Källa

Biståndsminister Gunilla Carlsson (m) vill att AP-fonderna ska investera sina pengar i Afrika. Det pågår en diskussion mellan Peter Norman och Anders Borg om att låta pensionsfonder investera mer i Afrika.” Med tanke på korruptionen i Sida och hur biståndspengar slösas bort så kommer nog pensionspengarna att hamna på bankkonton hos korrupta presidenter. Gunilla Carlsson borde nog läsa om hur sjätte AP-fonden slösade bort 565 miljoner på ett afrikanskt TV-projekt. Korruption fanns också med.

Miljöpartiet är naturligtvis också ute efter dina pensionspengar. ” ..… friare investeringsregler för AP-fonderna vill vi stimulera byggnationen av 30 000 nya lägenheter för unga till 2018.”  Källa

Mer verklighetsfrånvänd än Miljöpartiet kan man nog inte vara.

”AP-fonderna skulle kunna generera mervärden i form av bättre framtid genom att investera i framtidens gröna tekniker och grön samhällsutveckling. Vilken nytta har man av en hög pension om en allt större andel av den går åt till att betala för översvämningsskador, stormskador, skördebortfall, nya epidemier, höjda försäkringspremier etc?” Källa

Centerpartiet har just fått igenom att 700 miljoner kr ska satsas på en ”grön miljöfond”. Visserligen inte av AP-fondens pengar men skattemedel tas till detta. I en replik på DN-debatt anser Per Wimmer med all rätt att detta driver fram en grön bubbla.

Per Wimmer: ”Det statliga riskkapitalet tränger ut privat kapital genom att de med skattebetalarna i ryggen kan ge bättre villkor. Statligt riskkapital gör också att företag blir mer inriktade på att vinna politikernas än kundernas gehör. Ju större subventioner som ges och ju större de statliga riskkapitalsatsningarna och den statliga styrningen blir desto mer lönsamt blir det att påverka politiker istället för att utveckla nya produkter.”

Per Åsling (c): ”Centerpartiet vill bland annat låta AP-fonderna investera mer i infrastruktur…. Att låta AP-fonderna placera mer i infrastruktur skulle därför både bidra till pensionernas utveckling och ekonomisk tillväxt.” Källa

”Staten ska inte genom AP-fonderna äga aktier i oljebolag….Centern vill ”klimatsäkra” pensionerna….” Källa

Min kommentar: ”Klimatsäkra pensionerna” lär betyda drastiskt reducerade pensioner. Centerpartiet är det största floskelpartiet av alla partier i Riksdagen.

Socialdemokraterna med Stefan Löfven i spetsen ligger lågt i de flesta heta frågor av valtaktiska skäl. Men tro inte att de är bättre. Vid en (s) seger 2014 kan vi vänta oss en kaskad av gröna tokerier. ”Vi anser att sjätte AP-fonden bör starta en ny riskkapitalfond för klimatsektorn.”

De riksdagspartier som mest verkar vilja värna om pensionspengarna och undvika gröna tokerier är Folkpartiet och Sverigedemokraterna. Men jag kan ha missat något. Inte förvånande är att i en tidigare granskning  hade Folkpartiet och Sverigedemokraterna den bästa energipolitiken.

Trycket på AP-fonderna är hårt och de har redan börjat förskingra dina pengar. Med förskingra menar jag inte att de gjort något brottsligt utan tvivelaktiga investeringar baserade på politiska direktiv och PK-tryck istället för bra avkastning.  Tredje AP-fonden beslutade nyligen om tvivelaktiga investeringar:

Kerstin Hessius, VD AP3: ”Tredje AP-fonden (AP3) har inlett ett samarbete med Generation Investment Management och har investerat 50 miljoner dollar i Generations nya globala kreditfond (Fonden)…. överföringen till en koldioxidsnålare ekonomi…Generation Investment Management grundades 2004 av Al Gore (som tilldelades Nobels fredspris två år senare för sitt arbete med att motverka klimatförändringen) …..

Inom ränteportföljen har AP3 tidigare investerat i Världsbankens gröna obligationer och AP3s investeringar i hållbara räntebärande tillgångar uppgår till totalt 2 050 miljoner kronor efter denna investering.” Källa

Suck – känner inte VD för AP3 – Kerstin Hessius -till felaktigheterna i Al Gores film och bok? Uttalandet av Al Gore (2008) ”The entire north polar cap vwill be gone in 5 years” är numera klassiskt.  Detta inger inget förtroende för pensionärernas pengar. Detta framåt i tiden. Bakåt har AP3 lyckats hyfsat med att förvalta pengarna på tio års sikt (4.7% inflationsjusterad).

Gröna investeringar är ofta osunda investeringar då gröna företag verkar på en osund marknad. Efterfrågan skapas genom politikers subventioner. Skulle subventionerna upphöra rasar efterfrågan. Exempel är vindkraften i Sverige. Utan subventioner skulle mycket få vindkraftverk byggas. De skulle vara en stor förlustaffär.

Sen säger jag inte att alla gröna investeringar är dåliga. Även här kan man hitta guldkorn.

Det finns ljuspunkter också. Sjätte AP-fonden verkar trassla sig ur sina dåliga gröna investeringar, exempel. Det bådar gott för styrelsen och VD. Hur illa det var ställt förut med sjätte AP-fonden kan du läsa här och här.

Ebba

Styrelseordförande i AP6 Ebba Lindsö

Pensionärerna kan om politikers klåfingrighet fortsätter räkna med ännu lägre pensioner. Redan nästa år slår ”bromsen” till igen och pensionen sänks med 300 kronor. Alliansens valfläsk om 100 kronors skattesänkning är en droppe i havet.  Omkring år 2000 överfördes totalt ca 260 miljarder kronor från AP-fonden till statskassan. AP-fonderna har alltså tidigare blivit rejält åderlåtna. Motivet den gången från politiska klassen var att ”pengarna inte behövdes” nu när ett nytt pensionssystem skulle införas. Vi ser det idag när bromsen återigen slår till.

Anmärkningsvärt är att ingen av pensionärsorganisationerna säger ett knäpp om de gröna tokerierna. Värnar de verkligen pensionärernas intressen? PRO och SPF – varför reagerar ni inte?

Det har visats om och om igen att politiker förstör mer än de hjälper med sina ”gröna” satsningar. Det bästa de kan göra för vår framtid är att hålla fingarna borta och ge möjlighet att utan subventioner och med enkla regelverk utveckla företagen.

Är du under 50 år och tror att du kommer att leva drägligt på din statliga pension i framtiden? Be afraid, be very afraid!

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan R

  De som 2009 placerade sina pengar i en fond för förnyelsebar energi har idag ca 20-30% kvar av sitt investerade kapital (trots att vi under 2013 sett en smärre uppgång). Om politikerna vill satsa pensionspengar av ideologiska skäl föreslår jag att de gör detta via sina egna PPM konton, där finns flera Clean Tech fonder att välja på (alla med lika taskigt track record.)

 2. Björn

  Att använda framtida pensionärers ackumulerade fonder för att stöda ideallitet, är närmast brottsligt. AP-fondernas placeringar skall endast bygga på så stor avkastning som möjligt, oberoende av placeringens verksamhet. Med tillräckliga uppgifter om företagens ekonomiska utveckling, skulle datorer kunna utföra valet av lämpliga placeringsobjekt i stället för diverse indoktrinerade mänskliga placerare.

 3. Peter Stilbs

  Tack, Per – egentligen undrar jag själv om nästan alla politiker blivit tokiga.

 4. QSL

  @Peter Stilbs: Jag tror du kan sluta undra undra. Politiken är full av lättkorrumperade men i grunden ärliga människor som vill göra rätt. Det är nåt i luften i maktens korridorer som förändrar dem.Att vara politiker idag är inte att lyssna på folket och tänka på hur deras vilja skall genomföras på bästa sätt utan snarare mer att lyssna på NGO:er och lobbygrupper och hur den egna makten skall kunna bibehållas så länge som möjligt (givetvis har jag fel).
  Det borde utfärdas varningstext på röstsedlarna och en mängd andra ställen i stil med det som står på cigarettpaketen närhelst det handlar om vad politikerna kan göra med oss, våra liv och våra pengar.

 5. Nedan finns en länk till en adresslista alla riksdagsledamöter. Skriv och bråka!!
  http://www.nova-data.se/MAIEUTIC/maieuticW.nsf/0b2c97b629c1e95a80257667004ee320/c2ddff755aeb2d44c12577b80063bbb0/$FILE/riksdagsledamoter.txt.
  Så här skrev jag:
  Läs och förskräcks!

  https://www.klimatupplysningen.se/2013/09/09/standiga-attacker-pa-dina-pensionspengar/#.Ui1lHz_LJbQ

  Pensionspengar är medborgarnas pengar. De är inte till för att politiker skall leka världsfrälsare från ett undergångsscenario som de själva målat upp och som är ett enda stort falsarium.

  Pensionsfonderna skall ha som mål att förvalta medborgarnas pengar säkert och med vettig avkastning. Punkt!

  Hur mycket av egna privata pengar satsar dessa politiker på  sk.  ”Gröna”  och ”Klimatsmarta” företag?

  Hur många miljarder av skattepengar har redan försvunnit i svarta hål under förevändning att ”Rädda klimatet”

  Och för att spä på galenskaperna så finns det faktiskt starka indicier på att vi faktiskt går mot ett kallare klimat!

  http://wattsupwiththat.com/2013/09/08/the-climate-grain-production-relationship-quantified/

  Dags för en ”revolution” som i Australien?

  https://www.klimatupplysningen.se/2013/09/07/australien-rostade-emot-koldioxidskatt/#.Ui1tPj_LJbQ

  Våra politiker skall sluta leka världsfrälsare med medborgarnas pengar. Nu!

 6. Slabadang

  Tack Per för att du lyfter fram denna rena förskingring av pensionspengar!
   
  De tar pengar ifrån de fattiga och ger till de rika parasiterna. Få saker gör mig så heligt förbannad som när våra FÖRTROENDEVALDA stjäl från pensionärerna. Jag har kampanjat hårt för att denna utsugning/förskingring av pensionärerna skall upphöra och vi har redan ”Etikrådet” som styr över APfonderna där FNs dj…la ”gröna” ”hållbara” direktiv redan är ett inplanterat skadligt virus i pensionsförvaltningsdirektiven. Å vad har då dessa surt förvärvade pensionpengar spelats bort på då? Jo dessa förbannat idiotiska ideer till ”vindkraft” ”solkraft” och  ”biobränsle” energitekniker som vi lämnade på sjuttonhundratalet respektive 1850 nu har dessa vedeldnings och väderkvarnstekniker döpts om till ”Eco” ”Renewables” och ”Sustainable” och ses som ”Green technology”. När skall de satsa på en Volvo som väger åtta ton och drivs av vedeldad ångmaskin och kostar fyra miljoner och gör max trettiokilometer i timmen? Lugn bara lugn det är Hessius som kommer öppna pensionärernas plånbok för att investera i denna ide ingen med förnuftet oskadat skulle satsa på. 
   
  När vi siktar ur alla dessa ”gröna riktlinjer” vad blir då kvar som uppfyller kraven på att vara både ”Grönt” och lönsamt? NADA!!! Inte en enda investering!! Inte en enda aktie! Dessutom måste pensionstjuvarna leda i bevis att dessa bolag med en eventuell potential att klara kombinationskravet lönsamhet/sustainable INTE skulle ha fått investeringar med det gamla relevanta raka enkla tydliga systemet där avkastningen sätts som enda kriterie. Varför skulle det gamla hederliga direktiven för l pensionärernas skydd missa sådana tekniker/bolag?
   
  De kan lika gärna byta ut buzzordet ”sustainability” mot ”rödprickighet” det säger exakt lika lite för den som skall investera och bedöma risk/avkastning. Orden och målsättningarna i dessa välmenade ”gröna” direktiv är totalt obegripliga. Vi har ju hela fondbrancher som betecknar sig som ”gröna”. Gemensamt för dessa är att de har fondförvaltare som då är specialicerade på just dessa investeringar och investerar BARA enligt dessa gröna direktiv som dessutom utgör hela profilen för fonderna och hur har det då gått för dessa? Jo de har något väldigt viktigt gemensamt och det är att det gått totalt åt helvete med avkastningen de senaste fem åren och framtiden ser ännu mörkare ut. Vad som gör det etter värre är att i dessa fonder så är andra förvaltare som leker med andra pensionärers pensioner de största investerarna en dubbel trippel eller fyppel torsk för många pensionärer.
   
  Vad som saknas är inte mer gröna ideer,viljor,buzzord,skattestålar,överstatlighet,klåfingrighet,politisering eller parasitering. Det saknas helt enkelt tekniker och ideer med potential att uppfylla de dubbla formella målsättningarna/kraven för investeringar. Den enda effkten vi har fått är att lönsamhetskraven= fungerande affärsidè har sänkts och byts ut till att istället tillfredställa rena usla ”gröna” tiggerikritierier från Grinpiss Rockström och Wijkman.
   
  Det pricipiella problemet som nu hotar pensionärerna är politisering som i klartext betyder bristande respekt för olika funktioner och funktionärers integritet kompetens och uppgift. Man upplöser helt enkelt gränserna mellan olika roller och funktioner och blandar ihop dem till en flummig soppa där ingen längre vet vem som har ansvaret för vad och ej heller kan skilja på mitt, ditt och andras. Därför går inget ansvar att heller utkräva då situationen uppstår att alla kan peka på varandra.
   
  Politikerna vet inte idag vilka verktyg som tillhör dem och vilka som tillhör andra. Vi lever i en allt mer flummigt dysfunktionell demokrati där integritet personligt ansvar självständighet är utrotat och ingen har makten att försvara den då alla de som har makten gör allt för att förstöra den, krossa den, och förtiga dess inskrift i våra redan svaga och pissiga grundlagar. Med EU i spetsen så håller ALLA västliga demokratier på att bygga sina politbyråer. Journalisterna klappar händerna och försöker skynda på utvecklingen.
   
  Jag har försökt via finansmarknadsministern respektive finansdepartementet såväl som direkt mot ”Etikrådet” klarlägga varför dessa direktiv och policys är så obegripligt totalt åt helvete och man får liksom börja från botten och först reda ut de grundläggande principerna för både stadsförvaltning och politiskt beslutsfattande och vad vitsen med ansvars och rollfördelning utgör!
   
  Nu har jag kontaktat SD på högre nivå och de skrattar njutningfullt och medhållande till mina sakliga argument och jag har ytterligare sjutton järvägsvagnar fyllda till bredden med argument allt ifrån rent principiella ned till detaljer till varför gröna parasiter och bänga omdömeslösa politiker skall ge fasen i att råna pensionärerna eftersom de uppenbarligen inte har en susning om vad de sysslar med eller talar om. Jag sitter med specialistens granskande ögon på och jag vägrasr använda ordet ”expert” vilket idag är ett söndersmulat begrepp utan värde. Jag begriper konsekvenserna för varje beslutsfattare kopplat till dessa direktivs hela beslutskedja samt tillämpning och de måsta få en mycket snabb död dvs inte individerna utan direktiven. 
   
  SD har spel här ett spel mot öppet mål och endast möjligen FP kan klara sig med hedern i behåll i denna fråga om grundläggande rätt och fel, mitt, ditt och andras! Det gäller bara att kunna formulera vilka uppenbara tokigheter och orättvisor som pågår och jag tror att jag är ganska bra på att göra det tydligt och så enkelt det går … hoppas jag? I den här fajten så är det handskarna av som gäller!
   
  Integritet och självständighet för både individer företag vetenskap och myndigheter är inte bara en rättighet. Det utgör samtidigt en mycket viktig FUNKTION för utveckling kunskaper ansvar och utgör basen för en funktionellt effektivt fungerande demokrati.
   
   

 7. Jensen

  Det viktiga är inte om klimathotet är rätt eller fel.
  Det avgörande är hur oerhört  fasaväckande  hotet är!
  ACT NOW!
  (s..c)

 8. Erik

  Problemet är det politiska poserandet.
  Media domineras (Kent Asp) helt av hel- och halvkommunister och det är inför dessa journalister som politiker poserar och från vilka man ivrigt söker godkännande.
  Svenne Banan läser fortfarande i stor utsträckning MSM och uppfattar det skrivna som varande hyggligt OK gällande sanningshalt och formar därifrån sin världsbild.
  När papper som nyhetsformat mer och mer försvinner och ersätts av Internet så kommer förmedling av nyheter att bli mer jämställd mellan ”fria” aktörer och MSM. När MSM bara är en hemsida tillsammans med Klimatupplysningen så är MSM inte längre MSM utan istället bara en hemsida i högen av hemsidor.
  När så MSM någon gång i framtiden inte längre är en lika dominerande kanal så bortfaller också poseringsmöjligheten, det finns ingen scen som vi känner den idag – åskådarna finns inte där – och då måste politiker börja ta diskussionen på riktigt.
  Politikerklassen kanske inser vart det är på väg och skulle då kanske försöka begränsa Internet, men det vore väl alltför konspiratoriskt att tänka så?

 9. Slabadang

  QSL 4#
  Visst är det precis som du säger många ”vill väl” men vi måste kräva kunskap omdöme och ansvar. Inkompetens och aningslöshet är inget försvar utan livsfarligt när den sitter i toppen och förvaltar både trygghet och framtid för landet.

 10. Ett stort problem är att MSM domineras av journalister med sympatier för Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De är inga riktiga journalister utan driver hellre sin egen grönröda agenda än att granska kritiskt. Politiker kan nästan göra vilka gröna tokerier som helst och ändå få applåder från MSM. Konstigt att inte Sd driver frågan om AP-fonderna hårdare. Det är öppet mål och de flesta vill trots allt ha en bra pension oavsett partisympartier. Folkpartiet vill nog men vågar inte stöta sig för mycket med de andra Allianspartierna. Kd tyckar allt och ingenting så de verkar marginalisera sig själva.

  Klimatfrågan är historiens största bluff men verkligheten börjar sakta komma ikapp, i alla fall utanför Sverige.

 11. Hayek

  Re. #3
  ”Tack, Per – egentligen undrar jag själv om nästan alla politiker blivit tokiga.”
  Det som hänt är att tokstollar trängt undan de vettiga politiker som fanns förr. Verkar vara någon sorts naturlag där tokstollar drar till sig nya tokstollar samtidigt som vettiga människor inte står ut och lämnar politiken. Ingen aning vad som kan göras åt detta tyvärr.

 12. Håkan Bergman

  Skamligt minst sagt. När pensionsöverenskommelsen, som ligger till grund för dagens pensionssystem, träffades var en av hörnstenarna att pensionssystemet skulle vara helt skilt från statsbudgeten. Mycket klarsynt, tyder på inte så lite självinsikt hos den tidens politiker. Nu mindre än 20 år senare är man där och försöker installera bakdörrar in i systemet i bästa NSA-stil, frågan är om vi klarar att stoppa detta? Pensionärsorganisationerna lär inte göra nåt, dom organiserar dagens pensionärer, vi kommer bara att beröras marginellt, dom som måste förstå det här är folk under 50, det är deras framtid som står på spel. Jag måste säga att jag är rätt pessimistisk, hur ska folk som knappt klarar av att planera sin ekonomi mellan två avlöningar, jo skrämmande många har problem med det, fås att tänka ekonomi på tidsskalor på 20-30-40 år?

 13. Karl-Johan Lehtinen

  Det ögonblick förnyelsebar energiproduktion blir billigare än nuvarande alternativ, kan det bli någon mening med den. Problemet är det inbyggda systemfelet med t ex biomassa som bottnar i att utvinna råmaterialet för produktion kommer att på nytt åderlåta regnskogarna, skogarna (dom som är kvar) i Europa och åkermarken. Även om man skulle ta i bruk det mesta av resurserna, skulle man ändå inte kunna få ut mera än ca. 5-10 % av behovet.

 14. Björn-Ola

  En ny organisation behövs.
  De framtida pensionärerna.
   

 15. Mattias

   
   
  Mer olja och vapen (kanske även narkotika?) till maximal avkastning och utan styrning av etiska direktiv är alltså vad herrarna här förordar? 

 16. Håkan Bergman

  Mattias #15
  Du missade prostitution, mycket lönsamt, har satsat lite i Warzawa just i år.

 17. Peter Stilbs#3: Politikerna är inte tokiga även om det verkar så. De vill behålla sina jobb och position. Avviker du så åker du ut. Säger Borg och Reinfeldt en sak så gäller det. Nu gäller att AP-fonderna får åderlåtas (förskingras) i gröna drömmar. Knapptryckarkompaniet av Anne-Marie Pålsson ger en bakgrund till toppstyret.

  Sevärd Youtube med Pålsson http://www.youtube.com/watch?v=qu0h9lZFebQ

  Demokratin förfaller och det är ett systemfel att folkets röst får mindre och mindre betydelse. Alla partier i sjuklövern och MSM har ett stort ansvar för detta. Massinvandringen är annan fråga där inga avvikelser tillåts.

 18. Slabadang

  Mattias!
  Vet du att det fanns nåt tidigare innan den kulturmarixtiskt gröna revolutionen som hette ”lagar” som styrde vad som var tillåtet eller ej. Då var det riksdagen som beslutade om dessa lagar och olja är en högst legitim verksamhet som säkerställer vår välfärd och gör att vi kan transportera oss från punkt A till punkt B. Oljebolagen är inte beroende av mig men du och alla andra är beroende av den nytta de tillför i hela kedjan från utvinning till att du kan tanka moppen vid pumpen. Efter den gröna revolutionen så skall vi nu då styras av ”direktiv” istället för lagar. Direktiv som dessutom är totalt obegripliga och omöjliga att följa eftersom de bygger på totalt verklighetsfrämmande subjektiva flumord som ”hållbart och förnyelsebart.
  vad som avgör avkastningen är konkurrensen på den vara eller tjänst som vi frivilligt köper vi kan välja in och välja bort utan tvång (förutom om man köper svensk el idag då vi tvingas finasiera det gröna vindflummet vare sig vi vill eller ej).
  Krig eller rädslan för krig är vad som driver efterfrågan på vapen och inte tillverkningen av dem. Du har inte en siffra rätt Mattias för du begriper inte vad du talar om eller hur vår värld fungerar. Hela produktionskedjan av narkotika är redan förbjudet i lag.
  Du trodde att du skulle kunna komma in och dra en PKfloskel men här blir varje floskel granskad och rensad ned till sina enskilda molekyler. Verksamheter meåste antingen vara lagliga eller ej ällt annat är obegripligt dysfunktionellt flum och skall det ställas krav på verksamheter så gör man det med hjälp av skatter etableringstillstånd och annat: Etiska riktlinjer är bara rena dumheter som grädde ovan på löken på laxen i överförmynderi.
  Jag fattar inte hur du kan skriva en så totalkorkad kommentar! Är det verkligen så som du tror att det funkar … att vi gillar våld och narkotika bara för att vi kan lägga i bevis att etiska riktilinjer ’är SK?
  Eller var det bara i det tillfälliga tillståndet av ett vanligt hjärnsläpp du råkade befinna dig i när du kommenterade?

 19. Mattias #15: Olja är en alldeles utmärkt investering och  i varje sund aktieportfölj bör olja ingå. Ditt trams om narkotika förlöjligar dig bara.

 20. Lasse

  #15
  Nja-men en vettig resurssnål utveckling där annat än politiska ställningstagande styr.
  Du förutsätter att det finns en världsetik som skall styra vår ekonomi-vem sätter upp den och varför?
   

 21. Helge

  Jag har inte förrän på senare tid förstått hur det fungerar, alltid haft en ursäkt att det är nog journalisten som inget begriper, eller att man rättar till det i nästa sändning. Men så sker inte, snarare blir det ännu mer vinklat.

  Tidningarna och SVT har en mycket medveten taktik där saker först vinklas med bisatser utan att direkt ljuga. Sen trappas det hela upp undan för undan. Nästa steg slutar man nämna invändningarna i bisatserna.  Man slutar nämna att det finns avvikande åsikter utan betraktar det som en ”nästansanning”. Sen låtsas man som om alla tycker så, i vilket fall alla som är något. Man blandar in stickrepliker i alla möjliga och omöjliga sammanhang t.ex nöjesprogram, skämtar nedlåtande osv. Många går på detta, och många börjar upprepa den färdigpaketerade ”sanningen”, lite förnumstigt för att visa att man hänger med.  Om det kommer mycket invändningar börjar man servera färdiga förklaringar, på varför det finns så många ”kufiska” avvikare, hur de tänker fel, att vetenskapen är tydlig osv.
  Var det verkligen så redan för 20-30 år sen? Är det bara det att man förr inte förstod eller hade tid så man köpte det hela pga tidsbrist, dvs karriär och barn tog stora delar av tiden. Ju mer jag studerar ”sanningar” från förr ju mer hål hittar jag även i dem. Just nu läser jag om Fluor, dess giftighet och hur det mycket medvetet och systematiskt gjordes till något ganska ofarlig ja tom nyttigt i allmänhetens ögon.

 22. Ingemar Nordin

  Tack Per!

  Fondering av pensionspengarna är betydligt sundare än den Ebberöds bank som man konstruerade 1958 med ATP-reformen. Men man missade tydligen att skriva in avkastningskravet i grundlagen. Så nu är det grön ljus för politikerna i riksdagen att göra vad de vill med alla miljarder.

  Trist. Det är ju så förutsägbart det hela. Frestelsen blir för stor för kleptomanerna. Och inte går det att skylla på okunskap heller …

 23. Ingemar Nordin

  Helge #21,

  Jag tror att allmänheten var minst lika lättlurad förr. Public service upptäckte sin maktposition redan på 70-talet och utnyttjade den maximalt för sin ideologiska propaganda för Kina, Kuba och alla de andra diktaturerna. TV2 bemannades ju som bekant genom att man lät ett FNL-tåg promenera rakt in i de nya lokalerna 🙂

  Nätet utgör tack och lov en glugg ut till annan information och på sikt så kommer detta att ha en betydelse.

 24. Helge #21: Du har så rätt. I fallet klimatet med stora osäkerheter finns det alltid några forskare som är alarmister och hotar med domedagen. Dessa franhålls alltid. Att sen massa andra forskare har motsatt uppfattning förtigs systematiskt.

  Sen utnyttjar man alltid sina PK-experter. I fråga om brott tillfrågas ALLTID Jerzy Sarnecki vilket PK-media vet att han har en PK-åsikt att det aldrig är brottsligens fel om brott begås. Han blev också belönad med en professorstitel för han var PK. Johan Rockström får alltid uttala sig i TV i fråga om klimat eller miljö. Jenny Madestam är en annan PK-statsvetare som alltid får uttala sig i TV.

 25. Ingemar #23. I slutet på 60-talet lyssnade jag på ett anförande av Bengt ”vetbäst” Westerberg. Han sa då att FNL var den tredje kraften i Vietnam närmast jämförbar med sossarna i Sverige. Redan då visste jag att han ljög och var en bedragare. Utanför Sverige visste alla att FNL var en del av Nordvietnams kommunistiska rörelse. Redan då ljög politiker och media. Olof Palmes vurmande för kommunistiska diktaturer kritiserade knappast av media som då hade blivit rejält vänster.

  Röda Korset tappade sen sitt goda rykte genom enorma arvoden till Westerberg.

  Problemet idag att att Alliansen blivit de nya socialdemokraterna. Då är det tillåtet att subventionera gröna drömmar och styra det mesta via staten. I strategin gäller det att slå sönder familjen vilket uppfattas som ett hot av politiska klassen. Staten ska ju vara den goda modern som alla ska vara beroende av. Det bästa är om så många som möjligt är beroende av bidrag och subventioner. Svenska kyrkan var tidigare ett hot men numera PK-desarmerad. PK-kontrollen över MSM och Svt är en viktig hörnsten i Orwellska propagandan. I klimatfrågan tillåts inga avvikelser. Visst, några enstaka riksdagmän har uttryckt skepsis. I försvarsfrågan har Alliansen hamnat till vänster om sossarna.

  Även storföretagen spelar med i de gröna drömmarna då det gynnar dem ekonomiskt. Tänk dig att få sälja ”miljöbilar” där staten betalar en del av köpeskillingen eller sälja vindkraft med subventioner.

  Stängningen av Lundberg var ett annat exempel på vad som händer om du inte är PK. Övergreppen var absolut inte acceptabla men blev mest en förevändning för att PK-stänga skolan. Värre övergrepp har förekommit i många skolor och då kommunala.  

  Sd, som inte är PK, har fått sjuklövern att gå i taket. De är ett reellt hot mot makten. De måste bekämpas till varje pris med alla metoder rena som orena. Detta sagt fast jag inte är Sverigedemokrat. 

 26. Sirapsodlaren

  Helge #21, Ingemar Nordin #23
  De som bara tittar på TV eller läser tidningar är säkert lika lurade (eller ”trollade” som det heter på internetspråk) som förr.
  Det som skiljer 70-talet från idag är den så kallade räckvidden, dvs hur många som tittar på/läser TV/tidningar.
  Alla MSM tappar tittare/läsare. Och det beror på att de yngre generationerna ratar dessa medier. Se tex http://www.radioochtv.se/Documents/Publikationer/Medieutveckling_2012-2.pdf, tabell på sid 23.
  Så den stora samhällsförändringen som är på gång är att den relativt indoktrinerade äldre generationen (som bara haft en statlig TV-kanal) succesivt kommer att bytas ut mot en mer välinformerad och kritiskt tänkande ny generation.
  MSM kommer då helt ha spelat ut sin roll som ”den tredje statsmakten”. Det spelar då inte längre någon roll att 80% av journalistern är rödgrönbruna, eftersom ingen längre kommer att läsa deras alster.
   
   

 27. Glasklar

  Eftersom AP-fondernas tillgångar bara motsvarar ca 4 års ålderspensionsutbetalningar, så spelar det inte så stor roll om de tappar typ 10% varje år. Eller med andra ord: skadan är redan skedd, det finns inget sparat till din pension. Planen är att löpande öka skatterna på arbetarna för att betala din pension. Eller bara trycka pengar och på så sätt både betala och sänka din pensions köpkraft. När en burk hundmat kostar 1000 kr så får pensionären hålla tillbaka även på den födan, även om staten håller sitt pensionslöfte och betalar ut konstanta X kronor per månad.
   
  I grunden handlar deras propagandatrick helt enkelt om att ljuga om att det inte kostar något. De vet alltså att det kostar mer än det smakar, men de väljer att ljuga för att dölja det!

 28. Rosenhane

  Äntligen en vettig artikel i SvD om vindkraftsvansinnet och lite annat:
   
  http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/bibliska-prognosen-vindkraften-pa-vag-mot-kollaps_8498966.svd#comment-1035544919

 29. Staffan D.

  Vi har det bra i Sverige!  Inte som PIGS söderöver.  Inte som euro-länderna som grupp.   Inte som UK.  Och inte som USA.   Sett hur den federala statsskulden utvecklats, sedan Demokraterna fick total makt i valen nov 2006?
  –  Och se’n kom Hussein Obama i valet nov 2008.  Och nu riskerar man att på allvar dras in i den muslimska röran därnere…  ”Bomba ett par da’r bara;  se’n drar vi oss tillbaka…”
  –  Fullt så [expletive deleted] korkade är nog inte våra politiker!

  Att politikerna låtsas tro på klimatkrisen [ja, Mp gör det nog helt ärligt] beror ju på att väljarna – och bakom dem de styrande media – faktiskt tror på den.
  –  41% av tillfrågade (och svarande) murvlar höll på Mp, årsskiftet 2011/2012, sade JMG vid Göteborgs universitet…  Ett gott skäl att inte köpa en dagstidning mer.
  –  TV borde du heller inte se.  Men jag vet ju att du gör det i alla fall.
  –  Då blir det som det blir.

  Under tiden kan du ju titta lite på vad OECD skriver, i sitt Better Life Index (maj 2013):  Sweden performs exceptionally well in overall well-being !  Vi är nummer två i världen, efter Australien (som lever högt på exporten till Kina nu).
  http://www.oecdbetterlifeindex.org/countries/sweden/

 30. Peter F

  Nice Rosenhane

 31. Christopher E

  #28 Rosenhane
   
  Tack för tipset! En mycket bra artikel och sammanfattning av vansinnet i energipolitiken.

 32. Gunnar Juliusson

  Danmarks TV1 DR1 har just sänt ett timslångt program som kritiserar handeln med utsläppsrätter och Connie Hedegaard. Min danska är inte pålitlig men jag tror att det var ett reportage i tydlig kontrast till Erika B i SVT. Dock tycks fokus vara huvudsakligen ppå momssvindlerier och ekonomisk brottslighet, snarare än den grundläggande frågan om koldioxidens roll.
  http://www.dr.dk/Nyheder/Kultur/2013/09/09/09172351.htm
   

 33. ces

  Intressant analys av valresultatet i Australien:
  WSJ Op-Ed: What changed the Australian political climate was climate change
  http://hockeyschtick.blogspot.com/2013/09/wsj-op-ed-what-changed-australian.html
   

 34. Håkan Bergman

  Glasklar #27
  ”Eftersom AP-fondernas tillgångar bara motsvarar ca 4 års ålderspensionsutbetalningar, så spelar det inte så stor roll om de tappar typ 10% varje år.”
  Tjena, hur gammal är du?
  I begynnelsen var det väl tänkt att fonderna skulle motsvara 5 års ålderspensionsutbetalningar, sen snodde politikerna 260 miljarder för att betala av på statsskulden, helt okey tycker jag, vi fyrtiotalister var sannerligen medskyldiga till statsskulden. Problemet uppstår efteråt, man lovade att betala tillbaka pengarna, har man gjort det? Nej, inte en spänn, man hade kunnat höja pensionsavgiften med en ynka halv procent så hade vi varit nästan i hamn nu, i stället har man valt att skapa en generationskonflikt, en fiktiv sådan, vi hade betalat utan att knota, vad har vi nu?
  Så här i efterhand, det är alltid lätt att vara efterklok, var det så smart att bygga ett pensionssystem med så stora fonder, få jämförbara länder har så stora pensionsfonder som vi har, kanske hade en högre pensionsavgift varit bättre? Dom här fonderna kommer för all evighet att få gamarna att ligga vakna och våndas mellan lakanen, kanske dags för ett ett helt nytt pensionssystem, ett som bygger på framtidstro?

 35. Håkan Bergman

  Glasklar #27
  ”Eftersom AP-fondernas tillgångar bara motsvarar ca 4 års ålderspensionsutbetalningar, så spelar det inte så stor roll om de tappar typ 10% varje år.”
  Tjena, hur gammal är du?
  I begynnelsen var det väl tänkt att fonderna skulle motsvara 5 års ålderspensionsutbetalningar, sen snodde politikerna 260 miljarder för att betala av på statsskulden, helt okey tycker jag, vi fyrtiotalister var sannerligen medskyldiga till statsskulden. Problemet uppstår efteråt, man lovade att betala tillbaka pengarna, har man gjort det? Nej, inte en spänn, man hade kunnat höja pensionsavgiften med en ynka halv procent så hade vi varit nästan i hamn nu, i stället har man valt att skapa en generationskonflikt, en fiktiv sådan, vi hade betalat utan att knota, vad har vi nu?
  Så här i efterhand, det är alltid lätt att vara efterklok, var det så smart att bygga ett pensionssystem med så stora fonder, få jämförbara länder har så stora pensionsfonder som vi har, kanske hade en högre pensionsavgift varit bättre? Dom här fonderna kommer för all evighet att få gamarna att ligga vakna och våndas mellan lakanen, kanske dags för ett ett helt nytt pensionssystem, ett som bygger på framtidstro?

 36. Agendor driver man fram i programmet ’AGENDA’ den officiella
  politiska ’hållningen’ i detta land,inte underligt att debatter går
  i den riktningen,PUH!
  ALI.K

 37. Pelle L

  Sirapsodlaren #26
   
  Du har nog mycket rätt i din analys.
   
  Men en sak missar du när du skriver
  Det som skiljer 70-talet från idag är den så kallade räckvidden, dvs hur många som tittar på/läser TV/tidningar.
    
  Jag tror inte att journalisterna ger ett vitten för hur många som läser deras tidningsartiklar eller som ser deras TVprogram och hör på deras radioreportage.
   
  För journalisterna räcker det med att politikerskrået hämtar sin världsbild från deras skriverier.
  Och de bor ju grannar, ses varje dag och hejar på varandra i trappuppgången där på Södermalm.
  Går till och med på varandras födelsedagsfester.
    
  Den s.k. tredje statsmakten har tagit över.
  Någon som minns ett enda fall, där media drivit på och myndigheterna inte snabbt har lagt sig.
  Syns väl tydligast i snyftreportagen om alla som det är synd om, svenskar eller invandrare.
   
  Vad folket ute i landet tycker är nog oväsentligt. De matas bäst med lite sport, lite kändisar, lite matlagning och lite mord, helst i andra länder. Och sockrat med lite allsång på Skansen/Liseberg.

 38. Staffan D.

  FN:s ”World Happiness Report 2013” listar ”lyckan” i vårt liv.
  Lyckligast är man i DK, N, CH, NL och så – Sverige som nr 5 !
  US 17,  UK 22,  F 25,  Japan 43…
  Canada 6,  Costa Rica 12,  Mexico 16
  Totalt 156 länder. 

  Sex variabler ger tre fjärdedelar av resultatet:  ”Real GDP” per capita, livslängd (med hälsa),  att kunna lita på någon,  frihet att välja sitt liv,  frihet från korruption,  och generositet.
  http://unsdsn.org/happiness/
  http://www.usatoday.com/story/news/world/2013/09/09/happy-countries/2785845/

  Mycket beror väl på en själv;  på vad man vill med livet.  En buddhist-munk med just ingen personlig rikedom kan väl vara mycket lyckligare än en svensk överklassare som gråter över att hans polare från Lundsberg blivit så mycket rikare än han…

  (Klimat?  Jomen de rätttroende [de mediatroende] är ju alldeles till sig för att det blivit 0,74ºC varmare – i årssnitt –  på de sista 100 åren.  Så’nt kan ingen människa uppfatta;  det handlar om en tyst [nåja] djup känsla av att ”nu går det år h-e…”!  –  Då vill jag nog mycket hellre vara buddhist-munk.)

 39. Håkan Sjögren

  Ingvar Engelbrecht #5 och Slabadang # 6 : Utmärkta inlägg! Men förskingringen fortsätter. I dagens SvD framgår det att pensionsfonderna fortsätter med ”gröna” satsningar utanpå de 260 miljarderna som snöts ur fonderna för ett antal år sedan med löfte att de skulle betalas tillbaka. Jag kräver att miljarderna av pensionärernas pengar betalas tillbaka för att vi skall kunna slippa ”bromsen”. Mvh, Håkan.

 40. Mattias

  Håkan (15):
  Jo jag missade visst prostitution. Skulle inte vilja ha det i min portfölj heller. Men jag tvivlar inte alls på att du tjänar bra med pengar på detta. 
   
  Sladbang (18)
  Du pratar om att vad som är lagligt är det som borde styra. Håkans exempel ovan är ett bra exempel. Han investerar gladligen i prostitution som är olagligt i Sverige, men inte i flera andra länder. Hur tänker du själv här? Är du bekväm med att dina och dina barns pensionspengar investeras i prostitution? (ingen retorisk fråga utan en seriös menad sådan, svara gärna.)
   Är det svenska lagar ska vara styrande, eller enbart lagar i det land där verksamheten äger rum? Utifrån det senare kan det vara helt rationellt och ”sunt” att investera i narkotika och prostitution exempelvis (förutsatt att det är lagligt).
  Angående att jag ”inte har en siffra rätt” så måste jag ju svara att jag över huvud taget inte presenterat några siffror. För mig handlade det bara om att lyfta en fråga som jag tyckte var intressant. Må så vara att du tar det som en ”PK floskel”.
  När det gäller vapen får jag inget svar från dig. Du säger att det är krig och rädslan för krig som driver upp efterfrågan och det är naturligtvis sant. Samtidigt krävs kapital för teknisk utveckling i alla aktiebolag ( i detta fall exempelvis till forskning om ännu mer sofistikerade minor). Själv vill jag inte bidra till att förse dessa bolag med mer kapital. Hur ställer du dig till detta? Det är ju som bekant lagligt att göra vapen men enligt folkrätten olagligt att anfalla (men lagligt att försvara sig). Även här intresserad av ett uppriktigt svar. Bör vi använda framtida pensionsmedel till investering i utveckling av exempelvis landminor?
   
  Per Welander:
  Är maximal ekonomisk avkastning den enda styrningen som bör finnas så spelar det väl ingen roll i vilken branch eller produkt eller tjänst vi pratar om. Måhända var min kommentar lite tillspetsad, men enbart med syftet att lyfta en fråga som jag finner etiskt intressant. Att du reagerar just på narkotika i mitt inlägg ( men inte vapen), handlar det för dig om att narkotika är olagligt i Sverige? Vapen är av den anledningen helt ok? 
  Kan förövrigt säga att jag tycker du lyfter en intressant fråga och kan hålla med dig om att politiker inte bör detaljstyra dessa pengar för att finansiera ofinansierade vallöften. Jag tycker dock att det är viktigt med en diskussion om hur dessa pengar kan så bra som möjligt.