Snart blir jorden mångalen

wolf moon 55631052
Den 19:e mars passerar månen närmare jorden än den gjort på nära 20 år. Otäckt, eller hur? Ja, det verkar faktiskt vara en del som tycker det. Det sägs att jorden kommer att drabbas av jordbävningar, vulkanutbrott, tsunamis och våldsamma stormar…om man får tro vad som skrivs på nätet. Jordbävningen och tsunamin i Indiska oceanen 2004 inträffade till exempel bara ett par veckor före den senaste supermånen (som uppenbarligen var mindre super än den som väntas). Rymdfysikern Gabriella Stenberg är dock inte orolig. ”Att vi skulle få mycket sämre väder av det här är jag tveksam till. Avståndet mellan jorden och månen varierar hela tiden. Men det blir lite skillnad och man säga att månen drar lite mer i jorden, framför allt i vattnet, när den är närmare”, säger hon.
Mer om detta i Daily Mail och Australiens news.com.au.
Passande nog kommer jag den 19 mars att befinna mig på Malmö Stadsteater som visar Shakespeares ”Mycket väsen för ingenting”.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Rosenhane

  Hej Maggie,
  hoppas ni får trevligt med Shakespeare den 19.
   
  Kommer att tänka på en uppsättning av Hamlet på stadsteatern för några år sedan.
  Helena Bergström hade huvudrollen och kläckte bevingade ord på löpande band.
   
  De jag minns bäst var:
  – Att va’ eller inte va’, ja det kan man ju fråga sig!
  och
  – Man kan ju bli lite blek om nosen om man tänker efter…
   
  Kanske dags att döpa om *Mycket väsen för ingenting’ till ’Mycket väsen och lite ull, sa han som klippte grisen’…. 😉

 2. tty

  I och med att tidvattenskrafterna blir maximala finns det nog en reell möjlighet att jordbävningar kan komma att utlösas. Fast de skulle ju i och för sig ha inträffat inom en snar framtid i vilket fall som helst.

 3. Inge

  Månens avstånd till jorden ökar hela tiden iom att den tar kraft av jordens rotation. Man menar ju på allvar att månen uppstod för sisådär 3 miljarder år sedan genom att en himlakropp i storlek som Mars nuddade vid Jorden och vid krocken skapades alltså månen som sedan har avlägsnat sig hela tiden. Vi solförmörkelse täcker månen ibland hela solytan , ibland inte, beroende just på att avståndet varierar lite. Jag kan inte tänka mig att det skulle ha någon nämnvärd betydelse för jordbävningar e.d. Medelavståndet är 384400 km.

 4. Dan

  På Spaceweather.com finns bland mycket annat en tabell över Potentially Hazardous Asteroids, den närmaste i dagens lista är en 9m asteroid som passerar på 0.3 Lunar Distances. Rätt nära.

 5. Slabadang

  Glöm inte Piers Corbyn SLAT teknik!
  Att månen i kombination med solen driver vårt väder och klimat är faktiskt ingen fråga längre.När folk börjar inse svårighetsgraden i det Corbyn lyckats med så inser man också att han har en fungerande metod.
  Det svåra är att beräkna svårighetsgraden utfrån traditionell meteorologis måttstockar.Vi hamnar så långt utanför skalan över vad standardmeteorologi förmår att man får skapa helt nya förutsättningar för beräkningarna.
  Det är väl inte en fråga om månen påverkar oss utan om hur och hur mycket.
  Piers hävdar att vi är inne i en tvåårsperiod med lite extra extremväder enligt SLAT.
  Vad månen än har för påverkan rent fysiskt så år den mysig! 🙂

 6. Det påminner ju om larmandet om ”jupitereffekten” för många år sedan. Alla planeterna ”radade upp” sig på samma sida om solen och det skulle leda till katastrofala jordbävningar och vulkanutbrott och allt möjligt. Vad jag minns inträffade ingen av katastroferna. Dessutom var det där ”uppradande” inte särskilt rakt. Det var väl drygt 90 graders vinkel mellan de planeter som var längst ifrån varandra.

 7. Torsten Wedin

  Slabadang #5:
  Du hann före mig om detta.
  Totte

 8. bom

  Haaa Expressen har grävt upp ”den sjätte stora artdöden”. Om sådär 300 år så är de flesta fåglar-groddjur-däggdjur utdöda. Det är naturligtvis allt människans fel. Det kommer att ta miljoner år att reparera om det nu alls går – då måste man lagstifta redan idag. Ja det skall allt fan vara miljöminister.
   
  Hälften klientelet har glömt sitt Valium idag och ser med entusiasm fram emot tvärstoppet. Några andra talar om ”Grön Makt Rörelsen” och dess ondska. Vi skall vara glada för att de som kommenterar i skitblaskan inte kommenterar här. Dom får till och med hr Piprök att förefalla sansad.

 9. Håkan Sjögren

  bom # 8 : Det är nog inte fråga om om de glömt sitt valium utan frågan är vad dom har rökt? Mvh, Håkan.

 10. Pär Green

  I dagens DN!
  Dricksvattnet för närmare två miljoner människor är hotat. I takt med att klimatet förändras kommer det att bli allt vanligare att saltvatten tränger in i Mälaren. Det spår SMHI i en ny rapport.
  Länsstyrelsen i Stockholm har låtit SMHI och Statens geologiska
  institut, SGI, göra en studie över hur ett varmare klimat kommer att påverka regionen. En viktig slutsats är att nederbörden
  i Stockholm kommer att öka kraftigt vintertid det närmaste seklet med upp till 60 procent. Vintrarna blir blötare och skyfallen fl er. Däremot kommer somrarna att bli varmare och torrare. – Det är viktigt att kommunerna planerar för detta, annars finns risk att både hus och avloppsledningar svämmas över, säger Christina Frost på länsstyrelsen i Stockholm. EN ANNAN STOR förändring är att det blir vanligare att havet står så högt att det tränger in i Mälaren. I dag händer det i genomsnitt två gånger per år, men enligt SMHI:s nya analyser kommer det att öka till 23 dagar per år i slutet av seklet.
  Även om man räknar bort landhöjningen kommer havsytan att stiga med upp till en halv meter fram till sekelskiftet. – Om vi får in tillräckligt mycket havsvatten blir Mälarens vatten bräckt. Det klarar
  inte dagens dricksvattenverk. Det är en fråga vi tycker måste
  lyftas in i kommunernas planering, säger Christina Frost.
  En annan förändring är att risken för bränder i skog och
  mark kommer att öka kraftigt. – Det är helt nya siffror för oss,
  och de pekar på en rejäl ökning, säger Christina Frost.
  ANNIKA NILSSON
  annika.nilsson@dn.se 08-738 16 21

 11. Pär Green

  Är det en AC-varg på bilden?
  (en skjuten en)

 12. Ulrik

  Pär Green #10. Nu blir Andreas Carlgren glad igen. Han klagade ju på dåliga dygnsprognoser från SMHI. Det här är långsiktigt så det kan han klassa som med säkerhet korrekt och således användbart som hot och skattehöjare.

 13. tty

  Fler skogsbränder är mycket positivt när det gäller biologisk mångfald. Vi har många hotade arter i taigan som är beroende av återkommande bränder för att överleva och som har det mycket besvärligt därför att det praktiskt taget inte blir några skogsbränder längre.
  Den där SMHI-studien har jag kommenterat förut. Enligt den har de två senaste vintrarna absolut inte inträffat, så ni ska veta att om ni tycker att snön har legat sedan mitten på november så har ni fel. Enligt alla SMHI:s supermodeller kan snötäcket nämligen inte vara längre än 85 dagar i Mälardalen 2010/2011. Kolla här om ni inte tror mig (fig 4-50, sid 52):
  http://www2.lansstyrelsen.se/stockholm/SiteCollectionDocuments/Sv/miljo-och-klimat/klimat-och-energi/klimatanpassning/klimatanpassningsprojekt/Regional-klimatsammanstallning-Lst-Stockholm.pdf
  Troligen är de övriga prognoserna i ungefär samma klass…

 14. bom

  En AC-varg är en bra varg! Är det Västerbotten Du syftar på med AC-prefixet? Då har västerbottningarna slirat litet med sina bössor för det finns en ryssvarg som redan hunnit söder om Ljungan.

 15. Pär Green

  Fråga till! annika.nilsson@dn.se
  På vilken fakta bygger din artikel på?
  ”göra en studie över hur ett varmare klimat kommer att påverka regionen”
  Varför inte göra en studie på hur ett kallare klimat påverkar regionen?
  Tror du på att det blir ett varmare klimat?

 16. Torsten Wedin

  Det verkar som om Annika Nilsson får bli budbärare när det blir så mycket trams att inte ens Karin Bojs vill skriva under det hela. Det har hänt förr.
  ANNIKA NILSSON: Tror du att alla klimatförändringar innebär högre temperatur? Då kommer du att bli besviken om 15-20 år när mammelucker blir av nöden moderna igen, pga kylan.
  Totte

 17. Bertel

  tty # 13
  På ekonyheterna sa talesman för SMHI(ang kritiken om dåliga prognoser) att de skulle ”vidga” parametrarna för vintrarna har varit kallare än förväntat dvs han erkände indirekt att deras sk klimatprognoser har varit felaktiga och som din hänvisning till denna förträffliga länk bekräftar. 

 18. Torsten Wedin

  Pär Green #15:
  Jag tror att politikerna kommer att tas med byxorna nere när den verkliga kylan sätter in. Källa: Piers Corbyn, diverse solforskare samt Landscheidt.
  Totte

 19. Håkan Sjögren

  Torsten Wedin # 18 : Ett råd till politikerna ad modum Gunnar Sträng : Lämna inte rumpan bar för motståndarna att slå på. Byxorna skall sitta på den kroppsdel som ni själva sitter på, anser mvh, Håkan.

 20. Per Green # 10
  Nej, det är är väl en artikel som har ett par veckor på nacken?
  Och slutsatserna i den är så fulla med felaktigheter att man måste undra om de var onyktra när de skrev ner skräpet!
  Jag är säker på att jag kommenterat det här på TCS tidigare.
  Kort resumé med min kommentar inom parentes.:
  Enligt undersökningen skulle det bli varmare vintrar! (jaha, har inte AGW-skojarna numera inriktat sig på att den globala upppvärmningen orsakar kallare vintrar i våra trakter?)
  Mer nederbörd vintertid, men då i form av regn. (se förra parentesen)
  Mindre vårflod. (Hittills är det bara ovanligt stora vårfloder som varit nära att orsaka översvämningar i Sthlm, men då på Mälarsidan.) Med mindre vårflod Minskar följdaktligen risken för översvämningar.
  Saltvatteninträngning på grund av att havet stiger… (Tjenare! Ännu så länge är i allafall landhönjingen högre än den beryktade havshöjningen i området. Sthlm Stad tar tydligen ingen hänsyn till AGW-hysterikernas favorituttryck ”Kommer att” för de håller just nu på att SÄNKA kajhöjden på vissa kajer på havssidan, eftersom landhöjningen gjort att det knappt går att kliva ombord på de skärgårdsbåtar som lägger till där.)
  När ska folk vakna till och börja reagera på allt trams?
  De snackar så oerhört mycket dynga, våra kära
   

 21. Torsten Wedin

  Labbibia m.fl:
  Är det någon som vet vilket datum artikeln var införd i DN? Jag tänkte be en kompis, som fortfarande litar på ”Gammelmedia”, att skanna in artikeln.
  Totte

 22. Peter Stilbs

  http://www.dn.se/sthlm/varmare-vader-hot-mot-dricksvattnet
  Torsten #21  – här är den – i dag!

 23. Pär Green

  Nej, tyvärr i dagens DN!
  Se Peter:s länk!
  http://www.dn.se/sthlm/varmare-vader-hot-mot-dricksvattnet

 24. Torsten Wedin

  Tack Peter #22!

 25. D Lundkvist

  Avståndet mellan månen och jorden ökar med fyra cm per år. 😉
  http://scienceray.com/astronomy/the-disappearing-moon/

 26. D Lundkvist

  Då lär vi se klimatförändringar som heter duga. När jordaxeln börjar wobbla och luta mer än 23 grader. Men det är inge spännande nu, för det händer inte förrn´s om 400 miljoner år. Då har vi flyttat från det här dårhuset för länge sen, förhoppningsvis. 😉

 27. Torsten Wedin

  D Lundkvist #25:
  Tack för den länken och påminnelsen. Jag kände till detta men kom inte ihåg några siffror.
  Totte

 28. Pär Green

  En insändare!
  Nog för att Sossarna förstört Sverige tillräckligt med Socialism. Men ”Alliansen” har visat sig vara värre. Inte nog med att dom kör samma sossepolitik.. Reinfeldt visste väl att svenskarna var ett lättstyrt och väl kontrollerat folk men inte riktigt hur dumma och lättstyrda svenskarna var.För snälla människor blir utnyttjade, som att ta godis från ett barn. Staten ska inte ha nåt att göra med elen, man har inte privatiserat nåt, man har totalblåst folket genom att fortsätta monopolet.
   

 29. Per Green
  Ber om ursäkt. Jag läste om samma sak i SVD den 24 feb.
  Tydligen frågan om återvinning från DN:s sida? 🙂
  Här är länken till SVD:s artikel:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/geotekniker-varnar-for-ras-och-oversvamningar_5965283.svd

 30. Pär Green

  Labbibia # 29′
  Har man inget nytt är det repriser som gäller!
   

 31. Pär Green # 30
  Precis! Vadsomhelst duger, bara det håller klimathotsgrytan kokande……..

 32. Pär Green

  Labbibia # 29
  Ett sorts försvar:
  Hej!
  För uttalanden i artikeln i DN så ber vi att få hänvisa till Christina Frost på Länsstyrelsen i Stockholms län.
  När det gäller bakgrunden till artikeln så finns bl a två aktuella rapporter som berör dagens och framtidens klimat. Dessa analyser har tagits fram på uppdrag av Länsstyrelsen och utförts av SGI och SMHI . Mer information finns att tillgå i sammanställningarna som finns på följande länkar:
  http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/SiteCollectionDocuments/Sv/miljo-och-klimat/klimat-och-energi/klimatanpassning/klimatanpassningsprojekt/Regional-klimatsammanstallning-Lst-Stockholm.pdf
  http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/SiteCollectionDocuments/Sv/miljo-och-klimat/klimat-och-energi/klimatanpassning/klimatanpassningsprojekt/Riskomraden-Lst-Stockholm.pdf
  Om du är intresserad av specifika frågor kring SMHIs analyser i materialet är du välkommen att kontakta Sten Bergström, e-post: Sten.Bergstrom@smhi.se.
  Med vänlig hälsning
  Eva-Lena Jonsson
  informationschef
   

 33. Torsten Wedin

  Pär Green #32:
  Både svaret och de dokument hon länkar till är kvalificerad”mumbo-jumbo”. Det finns inga belägg för att temperaturen kommer att stiga kontinuerligt. Den har tvärtom planat ut och t.o.m börjat sjunka.
  Slutsatserna i dokumenten är rena gissningar utgående från gissningar om orsaken till den för denna gång avslutade s.k. globala uppvärmning.
  Är det frivilligt att stöda dessa (SGI och SMHI) via skattepengar?
  Totte

 34. Pär Green

  Torsten Wedin # 33
  Och övriga, tacksam för argument!

 35. Pär Green

  Ett praktexempel!
  Försökte att följa länken:
  Sten.Bergstrom@smhi.se
  Du kommer att logga in på platsen ”smhi.se” med användarnamnet ”Sten%2EBergstrom”, men webbplatsen kräver ingen autentisering. Detta kan vara ett försök att lura dig.
  Är ”smhi.se” den webbplats du vill besöka?

 36. Torsten Wedin

  Per Green #35:
  Datormognaden är tydligen inte heller så hög på SMHI.
  Ska vi då lita på deras datorgenererade prognoser?
  Totte

 37. Torsten Wedin

  Per #36:
  Felet kan vara i din dator. Det funkar i min. Om du för muspilen över länken så kan du längst ner Internet Explorers fönster se att länken egentligen lyder mailto:StenBergström@smhi.se
  För att kunna klicka på en sådan TROR jag att du måste ha en SMTP-klient installerad. Har du enbart webbmail så kan det förklara det hela.
  Totte

 38. Torsten Wedin

  Per #35 skulle det vara i förra.
  Totte

 39. Stockholm är väl det enda ställe i Sverige som är varmare nu än i slutet av 30-talet. Det vill säga det enda ställe som är drabbat av global uppvärmning. Förmodligen stiger väl havsytan mycket snabbare i Stockholm än genomsnittet för världen.
  Vadå urban uppvärmning och urban värmeö? Det har ju forskarna korrigerat för! Det vet väl alla?
  Det är märkligt att det genast blir ironi att försöka argumentera som en klimathotstroende.

 40. Peter Stilbs

  Jag har förstått att det finns en halvkommersiell del av SMHI som har som affärsidé att sälja alarmism re övervämningsrisker till kommuner och landsting. Tyvärr verkar de ha koldioxid och ”klimatförändringen = ”mer regnande enligt klimatmodller”” som ledstjärna, snarare än mer reella faktorer.
  Och folk i allmänhet vill bo ”strandnära” – och kommuner och samhällen lockar också med det.
  Där jag bor i Åkersberga har exempelvis byggts massa nya bostäder direkt vid kanalen, och många fler är på gång i en helt ny stadsdel – avsedd att ligga på tidigare obebyggd mark. 
  Gissa varför den har varit obebyggd? Jo, Givetvis för att den inte för så länge sedan låg under vatten.
    

 41. Peter Stilbs
  Argumenten som SMHI SGI etc framför när det gäller Sthlms framtid som undervattenstad är inte heller de direkt av ”raketforskarklass”
  milt uttryckt.

 42. Pinotubo är nu ca 20 års sedan dess utbrott,men det har nog inte med
  Månen att göra.
  Gravitations vågår  eller svängningar har ingen större inverkan på Jorden.
  Hur det påverkar väder vet man inte.
  ALI.K.

 43. Den klimatmodell som SMHI är bara en mattematisk konstruktion i
  fall att så och så blir utfallet enligt en trend i temperaturen.
  Sen har man förlångt denna modell till 100 år.
  Men det är bara en modell,ett antagande utifrån en temperaturökning,och om den skulle fortsätta.
  Inget med verklighet att göra,bara en hypotes.
  ALI.K.

 44. Internet Explorer är väl en skitläsare med buggar och har sitt eget liv.
  Gå över till Mozzilla Firefox,är betydligt bättre.
  ALI.K.

 45. Djävulens advokat

  Ni snackar bara dynga!
  Alla vet ju att havsnivårena stiger allt snabbare på grund av att isen i arktis smälter bort.

 46. Pär Green #35 och Totte #36
  Vad är det för konstigt ni upplever med mailadressen till
  Sten Bergström på SMHI????
  Adressen är Sten.Bergstrom@smhi.se
  såvitt jag kunnat se.
  Är det bara fel på datorn? Kan det vara fel på han som sitter vid tangenterna? Eller blir det baar fel i huvudet på grund av ilska och förutfattade meningar om allt elände som kan drabba oss på grund av andras sanslösa (obegripliga) inkompetens?
  Klimatet och vädret tycks slå klorna i alla på ett sätt som börjar likna
  sandlådans bataljer, men också kan kännas igen i vissa vuxnas mer religionsbaserade bataljer.
  Men det kanske löser sig utan att vi behöver ockuppera SMHI eller riksdagshuset.
  Det kanske löser sig utan att vi behöver ockupera SVT eller DN och SVD.
  Det kanske löser sig om vi sansar oss och börjar tänka mer själva.
  Det kanske löser sig snabbare om vi ägnar mer tid åt att tänka själva än att sprida andras tankar till fler.
  Det kanske blir bättre lösningar om vi lyssnar och funderar mer än kastar glåpord över de som har tänkt en egen tanke.
  Men många anser att det inte behövs några lösningar.
  Det finns ju inget problem.
  Naturen har sin gång och vi människor gör som vi vill utan att naturen bryr sig. Så har det alltid varit.
  Och det var värre för mänskligt liv innan vi fanns, så varför klaga?
  Det fanns ingen som kunde klaga då, så varför ska vi många miljoner år senare klaga?
  Löjligt.
  För att inte tala om skatter. Det är väl i alla fall ett påfund av djävulen. Om jag gör något bra så ska andra också ha glädje av det.. Sjukt tänkt. Om jag gör något bra så är det väl för mig själv.
  När vi sitter i byhyddan i skogen och har elden tänd för att hålla rovdjuren borta så är det väl för sjutton jag som fixade tändstickorna som ska vara skyddad. De som samlade ved får väl göra en egen eld på annat håll. Resten får dra vidare och kanske göra en del rovdjur mindre intresserade av mig.
  Men grannen med eld i den egna byhyddan är välkommen. Vi är trygga och har mycket att prata om.

 47. Uffeb
  Oj!

 48. Gunbo

  Uffeb,
  Oj, bra!

 49. Staffan Lindström

  Bertel { 09.03.11 at 15:30 } ….
  Staffan Lindström { 26.02.11 at 02:52 } Ingemar jag gjorde just några sökningar på SMHI:s klimatmodeller för Stockholmsområdet…4-6C varmare på 90 år…1. Värmeöeffekt …. 0 träffar…2. Urbant klimat … 0 träffar 3. Stadsklimat [som tom Gösta Liljeqvist har med i sin Klimatologi från typ 1969… … 0 träffar … 4. UHI som i ”Urban Heat Island” … SURPRISE SURPRISE!!! … 0 träffar … Hallå, hallå är någon hemma på SMHI?? Jag kräver mina skattepengar tillbaka tills SMHI EJ kräver betalt?? för att delge kreti och pleti elementära kunskaper…Sökning på kunskapsbanken på SMHI på värmeöeffekt…00000000 igen…TABU???”
  … Denna min nattliga drapa… var det den som fick Andreas Carlgren att plötsligt åka till Norrköping för att se om det verkligen fanns någon ”hemma” där…??? 😉 Gömd ”hommage” i det han talar om ”…kriSLäge…” [Kom ihåg alla varelser är sitt/sina eget/egna universum/universa…] Men som vanligt var det nu korttidsprognoserna som inte höll måttet… Bara vanligt semestersvenssongnäll alltså….

 50. Gunbo
  Bra?
  Hur menar du då?

 51. Jan-Erik S.

  Beträffande landhöjningen.
  Det påstås ju bl.a att Maldiverna är på väg att sjunka.
  Hur är det, har man undersökt ev. landsänkning?

 52. Uffeb
  Du må ursäkta mig för det jag nu skriver……..
  Men vad menar du egentligen? Vet du det ens själv? Eller försöker du bara dela ut tasksparkar lite på måfå i hopp om att träffa rätt genom slumpens försorg?
  Vad försöker du säga?

 53. Jan-Erik S.

  SL #48:
  Försök att strukturera det du skriver. Aningen rörigt.

 54. Jan Erik S # 50
  Nja, det påstås, åtminstone av en del att Maldiverna är på väg att översvämmas…..det är en viss skillnad.
  Enligt exempelvis Prof. Nils Axel Mörner är det, med hans egan ord, Bullshit!

 55. Staffan Lindström

  { 09.03.11 at 21:37 }  Labibibbia… Shania rules… F.ö. har jag en hel oplockad gåsfarm med Sten Bergström… Sten om du läser det här?? 😉

 56. Staffan Lindström # 54
  Låter som om dunen efter herr Bergström kommer att räcka till åtskilliga vinterjackor? 😉

 57. Staffan Lindström

  ”Labibibbia”…tänkte öppna en lättdrucken tjeckisk 3.5 men ser av stavningen…;-) att LABBIBIA… =SL=

 58. Bertel

  Labbibia # 29
  Som grönaktivist med lidelsefull väntan på raset av det kapitalistiska bygget(inkluderar dammar, klimatet mm), blir gårdagens hot dagens alarm och åter hörs medial trumvirvel som medvetet smeker vår rädslan i att morgondagen bär med sig än värre i sitt sköte än vad MSM:al trumvirvel. 

 59. Jan Erik S # 50 (igen)
  https://www.klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2009/10/Mörner-letter-Maldiverna.pdf

 60. Staffan Lindström # 56
  Öppna 2 st och återfå fokus! 😀

 61. Bertel # 57
  Den som väntar på något gott väntar alltid på tåget som redan har gått! 😛

 62. Labbiia #51
  Du är usäktad.
  Jag försöker inte ”dela ut tasksparkar på måfå”, jag råkar bara försöka förmedla mina egna tankar om en liten detalj kring den konstiga polariseringen av allt som har med klimat och väder att göra.
  Tankar som jag naturligtvis förstår själv.
  ”Men vad menar du egentligen? Vet du det ens själv?”
  Den retoriken är välkänd här. Den brukar bli utan svar eftersom den är så urbota meningslös.
  Vad jag försöker säga är det jag skriver.
  Vad försöker du tolka in mellan raderna? Det finns inga dolda budskap.

 63. ursäkta… usäkta är samma sak men snabbare stavat.

 64. Staffan Lindström

  { 09.03.11 at 22:49 } … Labbibia… din kommentar var så underbar att jag nog öppnar den ändå… 😉 … … Uffeb … ”ockuppera SMHI” var en underbar Freudian 😉  …. Übrigens är väl Christina Frost på Länsstyrelsen i Stockholm och Lisa Frost på SMHI inte släkt??!! Ja, det är pig/dränglördag…

 65. Lena Krantz

  Uffeb #45
  Du skrev:
  När vi sitter i byhyddan i skogen och har elden tänd för att hålla rovdjuren borta så är det väl för sjutton jag som fixade tändstickorna som ska vara skyddad. De som samlade ved får väl göra en egen eld på annat håll. Resten får dra vidare och kanske göra en del rovdjur mindre intresserade av mig.
  Men grannen med eld i den egna byhyddan är välkommen. Vi är trygga och har mycket att prata om.
  Kanske är jag lite trött (sovdags strax) men jag förstod inte riktigt denna metafor. Menar du att att man inte behöver ved för att få eld? Eller att de som har tändstickor är förmer än de som har ved? Varför skall någon ha större rätt (till skydd) än någon annan?
  Ärligt så fattar jag inte vad du menar.
  Du får gärna svara kort och koncist då du har en tendens att använda många ord (i onödan kanske?).
  🙂

 66. Uffeb # 61
  Jag har förstått (tror jag åtminstone) att du tror att de som frekventerar TCS som kommentatorer nästan allihop mer eller mindre är en samling politiskt ”mörkblå” individer, vars enda mål är att få skatterna sänkta i rent egoistiskt syfte.
  Jag har sagt det förut, och för att göra poängen kristallklar:
  Det är fel!
  De flesta som kommenterar här må vara borgerliga väljare, men det är inte relevant i sammanhanget. Det viktiga är ju vad som är ”sant” eller inte, i klimathotsdebatten.
  Och jag tror att du håller med mig när jag säger att klimathotet idag används i nästan vilket sammanhang som helst om det kan inbringa pengar/kapital/vinst/profit/välj det som passar.
  ”Klimathotet” har helt enkelt blivit ett försäljningsargument, varför jag tycker att du riktar dina verbala ”tasksparkar” åt totalt fel håll.
  Själv är jag bara intresserad av vad som är sant eller inte, och enligt min uppfattning ligger klimathotsetablissemanget just nu i brygga, för att tala brottarspråk. Det är nästan, men bara nästan, game over.
  I Sverige är dock läget inte riktigt lika prekärt för klimathotsprästerna, men det beror nästane nbart på att svenska media, till skillnad från internationellt, är (tyvärr) rena propagandamaskinen.
  Att upptäcka det har varit smärtsamt, men det är icke desto mindre ett faktum.
  Jag tycker att du borde ta till dig det sista, Uffe. Bevisen räcker till både dom och fängelse!

 67. Lena Krantz #64
  Det handlade bara om att de som samlar ved kanske har en viktigare uppgift än han som satt hemma med tändstickorna…
  Väldigt mycket ironi alltså. 
  Jag vet att det är lurigt med ironi om man inte står på en scen och har direktkontakt med publiken, men ibland kan jag inte låta bli.
  Speciellt inte efter att någon missuppfattade en mailadress till SMHI som något mystiskt konspiratoriskt… 

 68. Uffeb
  Vad tycker du då om SMHI:s oförmåga att prognosticera kommande väder beroende på att de inte ens har rätt parametrar med i sina datamodeller…….
  Snötäcke i mellan/SydSverige i max 85 dagar……
  Verkligheten tog SMHI med överraskning kanske man kan säga?

 69. Tillägg till mitt eget # 67
  Uffe
  Ska vi gissa på att den envetna propagandan om den globala uppvärmningen har påverkat utfallet i SMHI:s prognoser? Bara som en hypotes?

 70. Staffan Lindström

  { 09.03.11 at 22:44 } Jan-Erik S. … vänta bara tills jag läst ”Finnegan’s Wake” i esperantoöversättning… JJ rules too, you know…

 71. Labbibia #65
  Bra skrivet Labbibia.
  Håller med om det mesta. Jag uppfattar en del högljudda här som extremhöger, men det är förhoppningsvis fel.
  Hysterin i media har jag alltid varit motståndare till, men jag har sett okunnig hysterin från det hållet i så många andra sammanhang att jag inte längre bryr mig.
  När det gäller din sista mening så känns den för mig som en hysterisk överdrift.
  ”Jag tycker att du borde ta till dig det sista, Uffe. Bevisen räcker till både dom och fängelse!”
  Ungefär som i diktaturer menar du, fast tvärtom?
  Eller menar du att vi i Sverige lever i en diktatur?
  Vi har ju en lång tradition med demokrati och rösträtt och skaffar oss de politiker vi önskar.

 72. Staffan Lindström

  { 09.03.11 at 23:32 } … Labbibia, en MYCKET viktig fråga… Om de långa, i tiden, modellerna överdriver uppvärmningen så borde även de korta…eller?? Natt-temperaturerna på vischan t.ex… Nästan alltid alldeles för höga vid klart väder och svaga/inga vindar….SMHI:s alltså! Om Trafikverket hade en egen prognostjänst skulle vi då få bättre mintempprognoser, t.ex.??

 73. Labbibia #68
  ”Ska vi gissa på att den envetna propagandan om den globala uppvärmningen har påverkat utfallet i SMHI:s prognoser?”

  Om du menar väderprognoserna för de närmaste dagarna, som vi ständigt tar del av, så tror jag inte för ett ögonblick att de påverkats av propaganda.
  Om du menar meteorologers bidrag till propagandan (t ex avhoppade föreläsare) så tror jag att det beror på deras större kunskap om klimat och väder än oss vanliga snöskottare och vedsamlare.

 74. Uffeb # 70
  Visst har kvällstidningarna alltid varit hysteriska, där är vi överens. Men när de lite fiiiinare tidningarna DN och SVD, samt, och det är nog det viktigaste, SVT beter sig likadant som kvällstidningarna, då är det fara å färde! Och SVT har tyvärr visat sig vara den värsta  propagandmegafonen för CAGW av dem alla.
  SVT, som skulle garantera oss objektiv, salkig och opartisk information. Tjena!
  Jag menar att bevisen för SVT:s brott mot de stadgar som reglerar deras sändningsrätt är vattentäta. Och i en rättstat och demokrati döms man på bevis, ingenting annat. 
  Vi har ”demokrati”, men formen är faktiskt inte mycket att hurra för just nu. FRA-lagen- Datalagringsdirektivet-Upphävande av kommunal vetorätt- osv osv osv…..Är det verkligen en sådan ”demokrati” vi vill ha?
  Det finns bara ett sätt återvinna den verkliga demokratin, och det är att vi medborgare börjar engagera oss på allvar. Den tid är förbi, när vi kunde ta för givet att alla politiker arbetar för folkflertalets bästa.
  Tyvärr….. 

 75. Jan-Erik S.

  Labbibia #55:
  Gick inte o öppna länken.
  Hursomhelst så har jag hört det bara rör sig om erosion på Maldiverna och att havsnivån är oförändrad eller to.m sjunkit. Skulle ändå vara intressant att veta om landsänkning förekommer naturligt någonstans.

 76. Jan-Erik S.

  Labbibia #58: Skulle det vara…

 77. Staffan Lindström # 71
  Ja, man kan ju exempelvis spekulera lite i varför det engelska MetOffice de senaste åren varit så katastrofalt fel ute i sina långtidsprognoser?
  Har det att göra med att de matar in felaktiga (för varma) temperatuer i sina superdatormodeller? Jag tänker alltså tanken att MetOffice får (masserade) tempdata från HadCru (Phil Jones), stoppar in dessa i sina modeller….och ut kommer…..ja vad som kommer ut vet vi.
  För det sägert sig självt i datavärlden…..skit in= skit ut.

 78. Zzzzz
  Ska läsa vidare i en suveränt bra skriven och fängslande bok av Denise Mina..
  SMHI kämpar vidare och ger nog f-n i vad regeringen vill ha för precisa väderprognoser. Men det kanske är ett led i regeringens privatisering av allt… för då blir ju allt bättre. Regeringen kan ju inget.
  Zzzzz

 79. CecilB

  D Lundquist:
  ”The Moon formed over 450 billion years ago”
  Hela läsningen gav mig ett intryck av någon som gör en och annan miss(fatalitet). Om jag vet mina saker så, 450 miljarder år. Då fanns inte tid en gång. Vetenskapen av idag säger att den började för 13,8 miljarder år sedan. Jag var därför tvungen att kontrollera andra siffror. Dessa verkar dock stämma bra. Bortsett från allt klagande här så var det en intressant läsning och visste inte om delen där om woblande jordaxel pga månens avstånd till jorden.
   
  Min åsikt:
  Jag är helt övertygad att månen påverkar vädret. Varje fullmåne så är vädret oftare klart än molnigt exv. Den påverkar havets höjning temporärt. En och annan sköldpadda har byggt sin fortlevnad på den. En art av sköldpaddor ska tydligen använda den när de föds och vattnet därmed är närmare boet för att minska risken för att bli uppäten av landdjur. (om jag kommer ihåg rätt).
   
  Jag har även börjat förstå innebörden av ’klimatkyrkan’. Religion och rädsla hör ihop. Samma metod som under medeltiden, ja förresten, ALLA tidevarv och kulturer, skall massan styras med rädsla. Terror eller yttre hot (gudar, kometer, shaman-liknande yttranden, etc). Hur AGW-religionen kunnat sprida sig är bortom min förståelse. Detta i sig gör mig rädd. Mer för folk än en TROlig uppvärmning av planeten. Alla skor sig på den och urvattnar ekonomin enligt mig. Förbereden eder! Undergången är närstående! Gör er plikt och skänk så mycket ni kan till våra isbjörnar, till vind- och solkraftverksparker! Gören edra synders förlåtelser innan det är för sent! Vi måste skövla skogen för att få förnybar energi till pellets och etanol, samtidigt som träden/växtligheten konsumerar CO2 och suger upp vatten.
   
  Folk köper det ändå. Som amen i kyrkan..
   
  Det är lite ”som vanligt är” att, seriös forskning är som oftast tråkigt vetande för de flesta och man måste ta i med huvudrubriker som gör Aftonbladet grön av avund för att sälja AGW till folket. D.v.s. Forskning som tages fram används sedan som grund för ändamålet att skrämma upp folk.
   
  Ville bara lätta på korsetten.

 80. Jan Erik S # 74
  Hmmm….Det funkar när jag klickar på länken?
  Men Googla på ”Maldiverna Mörner” så löser det sig säkert.
  Visst förekommer landsänkning, såväl som landhöjning.
  Men i klimathotsbranchen så är det ju stigande havsnivåer beroende på smältande polarisar som är problemet……….
  Problemet för dem är ju bara att havsnivåhöjningen varit ganska konstant bra länge nu…….Har ingen länk till hands men det finns massor med info om detta ute på nätet.

 81. Staffan Lindström

  { 09.03.11 at 23:53 } Uffeb, vänta lite nu här…vad är hönan och vad är ägget?? Naturligtvis är inte propagandan orsak till korttidsprognosfel utan överdrivna uppvärmningsmodeller orsak till alarmistköret, ytterligare förstärkta av sensationsmassmedia, managementbyfearpolitiker, återförsäkringsbolag och allsköns andra krämare… Om man inte fått in så mycket skattepengar på CO2skatt t.ex. skulle det inte gå att pytsa ut desamma på alla dessa ”välgörande/välvilliga/klimatsmarta”….Eller är jag ute och senvintercyklar??

 82. Bertel

  Labbibia och Jan-Erik.
  Länken som tty angav kanske ger en hint.
  http://www2.lansstyrelsen.se/stockholm/SiteCollectionDocuments/Sv/miljo-och-klimat/klimat-och-energi/klimatanpassning/klimatanpassningsprojekt/Regional-klimatsammanstallning-Lst-Stockholm.pdf.
  Eftersom MetOffice och SMHI samarbetar, bör deras sk parametrar vara likvärdiga ang framtida väder/klimat, dvs vintratrna som vi har upplevt är en chimär, skapad av våra opålitliga sinnen, endast elräkningen följer osanningen om vädret.  🙂 

 83. Bertel # 81
  Exakt!

 84. Slabadang

  Klimatmaffian!
  Jag har svårt att bestämma mig om jag tycker att VP eller C ska ut först!
  Är Vp kvar i riksdagen så är risken lika med noll att de får ministerpost.
  Centern har ju tilldelats inflytande över de departement där de besitter den historisk säkerställda absolut sämsta kompetensen så mitt val blir nog Centern.
  Carlgren som klimatstalinist tillfogar Sverige och demokratin en otroligt stor skada.Han jobbar endast på direkt uppdrag av SNF SEI  och WWF och att han sitter i deras ficka är ju helt klarlagt.Olofsson göder LRF.
  Helhetsbilden är nu klarlagd och vi kan utan att skämmas och utan att det minsta darra på manchetten bevisa att vi har med en internationell klimatmaffia att göra.Det är exakt rätt benämning på vad det handlar om.Klimatmaffia som infiltrerat demokratierna via FN. Skattebetalarna tvingas finansiera en maffia punkt slut!
  EUs Connie Hedergard tillhör denna maffia IPCC ,Carlgren Lars Westermark  Lillieskiöld på naturvårdsverket SNF WWF Arkelsten. SVTs vetenskräpsredaktion K Bojs Blaffan är så korrupta att man baxnar.
  Med falska hot och lögner snabbar de nu på att sno åt sig så mycket det går innan IPCCs lögner avslöjas som den patetiska pseudovetenskapliga smörja den är.Klimatmaffian styr våra riksdagsmän.Maffian styr utsläppsrätthandeln.
  B Santer Mann Smith Wahl Briffa Osborne P Jones Connoly Salinger mfl är kriminella bedragare. Så kallar man dem vid dess rätta namn.De har medvetet för egen vinnings skull bedragit hela världens skattebetalare på klimatmaffians uppdrag.
  Vad får skattebetalarna för alla dessa multimiljarder stoppade i fickorna på klimatmaffians capos och soldater.
  Ingen asolut NOLL effekt på något klimat!
  Svindyr EL!
  Sänkt levnadsstandard.
  Propaganda
  En totalt utflippad energipolitik
  En klimatmafioso varje kommun och varje myndighet.
  Minskat demokratiskt inflytande
  Hjärntvättade uppskrämda barn med minskat sjävförtroende och med minskad framtidstro
  Politruker i FNs fjärran expertpaneler som skall styra våra liv
  En klimatmaffia kontrollerad världsregering.
  Det är dags för en ny omvänd klimatpropaganda.I den första filmen är redan på gång och den talar klarspråk det kan jag lova. 🙂 🙂 🙂 🙂
  Den kommer ge ett eko ut i alla led som slår alla skeptikerbloggar tillsammans med hästlängder.Nu får det ta me fan va nog! 🙂 Nu får de smaka på sina egna metoder! Å fy fasen va jag längar efter att den kommer ut. Jag blir förvånad om den inte kommer tillhöra den absoluta popularitetstoppen på YOUTUBE!!
  Klimatmaffians politruker kommer få svårt att både svälja och le när de ser den. Snilleblixten slog ner! Kabam!!!!

 85. Slabadang
  Håller filmen bara hälften av vad du lovar så lär det bli braksuccé!
  Jag håller tummarna för dig Slabadang!
  Jag träffade i jobbet en man i går. Intelligent, välutbildad. Vi började prata om ”vädret”.
  Plötsligt säger han: Hörrödu, jag börjar verkligen fundera på det här med klimathotet!? Är det verkligen sant det som sägs i TV?
  Jag berättade för honom att jag ägnat 2-3 år av nästan all min fritid åt ”klimathotet” och frågade honom…….
  -Du, om hela Nordpolen smälter bort, hur mycket tror du att havsnivån höjs?
  Han funderade en några och sa sedan: För f-n, ingenting ju!
  En ny skeptiker var född! 🙂

 86. ”funderade några sekunder” ska det vara i mitt # 84

 87. Staffan Lindström

  { 10.03.11 at 00:48 }  … Där tog du i igen… Måste iväg till MIN maffiaarbetsgivare, förlåt det är Transport ju… Närmast daglöneri att arbeta som tidningsbud i Stockholm… Men vad gör man inte för att vara oberoende av BP et consortes…
   

 88. Slabadang

  Labbibia!
  Med humor från underläge mot övermakten kan det inte bli fel!!! 🙂

 89. Slabadang

  Labbibia!
  Har du nån kolv du kan jacka i? En för varje nyskapad skeptiker?

 90. Klimatmaffian har jäkligt bråttom nu .innan hela bluffen avlslöjas.
  Det märks om man är vaksam vad de säger.
  Det pågår en väldig aktivitet nu med propaganda,den är slimmad och något finstämd,man relaterar till s.k klimatförändringar hela tiden och 2 graders målet,att uppnå genom avtal.
  SVT är mycket ’tyst om hela IPCC’ och vad som händer i USA  bl.a.
  ALI.K.

 91. England håller på att ramla ner i det ekonomiska ’hålet’ p.g.a sin satsning på vindenergi ,som inte kommer att hålla för framtiden.
  Hela nationen är ute i  den ekonomiska gungflyn,kommer att få all-
  varliga problem med sin energiförsörjning,som dom inte löst.
  Tyskland är så pass rik nation, som klarar av felsteget med sats-
  ningen på vind energin.
  ALI.K.

 92. Håkan Sjögren

  Staffan Lindström # 81 : Så länge väderprognoserna bygger på inverkan av så kallade ”växthusgaser”, så kommer de som framställer dem att prata i vädret. Mvh, Håkan.

 93. Håkan Sjögren

  Slabadang # 84 : En utmärkt sammanfattning av det politiska och religiösa läget. Tyvärr känner jag mig några år för gammal för att ge mig ut på gator och torg och demonstrera. Mvh, Håkan.

 94. Mikael

  Nu verkar Japan hursomhelst drabbas av jordbävningar. Ca 1 vecka före supermånen…

 95. Pär Green

  Uffeb # 46
  Du som vet bäst! Tror du på fullt allvar att SBK kan åstakomma ett felmedelande från SMHI?
  Du kommer att logga in på platsen ”smhi.se” med användarnamnet ”Sten%2EBergstrom”, men webbplatsen kräver ingen autentisering. Detta kan vara ett försök att lura dig.
   
  ”Är det bara fel på datorn? Kan det vara fel på han som sitter vid tangenterna? Eller blir det baar fel i huvudet på grund av ilska och förutfattade meningar om allt elände som kan drabba oss på grund av andras sanslösa (obegripliga) inkompetens?”

 96. Pär Green

  Uffeb
  Här får du lite grunder ang SBK!
  http://www.youtube.com/watch?v=9Pse_4l-Jco

 97. Pär Green

  Uffeb
  Mer SKB om du vill se Observerad lufttemperatur från SMHI från ODEN, får du detta besked??!!!!??!?!?!?!?!?!?
   
  Not Found
  The requested URL /hfa_coord/BOOS/Ferrybox/Oden/Oden_Atemp.png was not found on this server.
  Apache Server at http://www.smhi.se Port 80

 98. Pär Green

  Uffeb
  OK
  Jag skickar frågan till vår webbansvariga igen. Jag såg nu också att när man trycker på förstora bild så står det att sidan inte hittas.
  Med vänlig hälsning
  Ann-Christine Svärdstrand
  SMHI Kundtjänst

 99. Monodemon

  Som Mikael redan var inne på härovan så är det onekligen ett intressant sammanträffande med tsunamin i Japan bara någon vecka före ”supermånen”.

 100. Per-Erik Hedén

  Den 12 december 2008 var månen 9 km närmare jorden än den är nu den 19 mars. Dragningskraften på jorden från solen och månen är som störst vid nymåne, då dessa två befinner sig på samma sida av jorden. Nu den 19 mars är det fullmåne och då är solen och månen på var sin sida av jorden och den sammanlagda dragningskraften på jorden blir mindre, eftersom dom då drar åt varsitt håll.
  Tidvatteneffekten finns inte bara på haven utan även på land där den kan uppgå till 2-3 dm. Detta märker man inte eftersom marken inte är lika lättrörlig som havsytan, utan det blir mer som en utbuktning mot månen.

 101. Per-Erik Hedén

  D Lundkvist  # 26
  Den långsamma förändringen av jordaxelns lutning orsakas av planeternas dragningskraft, den s.k. planetprecessionen, och har en period på cirka 39000 år under vilken tid lutningen kan variera med omkring 1,6 grader. Det blir tre solskivediametrar som variationen ses utgöra på himlen.
  Maximal lutning skedde för omkring 9540 år sedan och den minsta blir om ungefär 10020 år. Nu är lutningen i medelläget 23,4 grader och kan vara 0,8 grader högre eller lägre.
  Det hela medför också bl.a. att norra polcirkeln för närvarande flyttar sig norrut med 14,5 meter per år. Avståndet mellan polcirkelns ytterlägen är 181,1 km. Nu befinner den sig 1456 meter söder om medelläget och kan således flytta sig ytterligare 92,0 km norrut innan den vänder. Sydligaste läget ligger 89,1 km söderut från nuvarande.
   
   

 102. Per Erik Hedén # 101
  Tack för intressant info!
  Det påminner mig om alarmistiska rapporter om ”någonting” (herregud vad var det nu för något) som flyttar sig norrut med ”oroväckande fart”
  Kan jag få lite hjälp att minnas? MånsB? TTY?
  Finns det alltså kanske en naturlig förklaring?

 103. Per-Erik Hedén

  D Lundkvist  # 26
  Det finns också en s.k. lunisolarprecession som orsakas av solens och månens kombinerade dragningskraft på jorden. Den har en period av cirka 26000 år och verkar så att jordaxeln pekar mot olika stjärnbilder under perioden utan att förändra lutningen mot solen. Det hela medför endast att årstiderna flyttar sig bakåt.

 104. Per-Erik Hedén

  Om man i en pendelklocka mäter svängningstiden för pendeln under ett dygn märker man att svängningstiden påverkas av tidvatteneffekten.

 105. Per-Erik Hedén

  Har kollat 5 års (2006-2010) större jordbävningar med datum då månen varit närmast jorden plus minus fyra dagar. 8 av 17 (47 %) inträffade då månen var närmast jorden.
  I dessa 8 fall kan det ha varit så att området mellan angränsande kontinentalplattor varit instabilt och utlösts av månens dragningskraft.