Snabb tillväxt av den arktiska isen

Arctic Ice 3-5 Nov.2013.

Bild: Arctic and Antarctic Research Institute

Den arktiska isen har vuxit till sig snabbt sedan minimat för c:a 6 veckor sedan. Nordostpassagen är nu tillproppad. Nordvästpassagen var helt stängd under sommaren. Och det ser ut som att det ligger väldigt mycket gammal och tjock is runt kring Nordpolen och kring Kanadas/Alaskas kuster.

Jag hoppas verkligen att den arktiska isbeläggningen (eller den antarktiska, för den delen) inte är någon ”kanariefågel” för hur klimatet kommer att utveckla sig.

h/t Lennart Bengtsson

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Björn

    Tyvärr kan det inte annat än bli kallare när solaktiviteten avtar. Var kommer energin ifrån annars? Här är några ord från professor Mike Lockwood: Unfortunately, I now find myself in the position of being cited as predicting that the current rapid decline in solar activity will plunge the world into a “Little Ice Age”.

  2. Salasso

    Thule har just nu minus 20 grader! Här uppe i norra Sverige har vi kall och klar luft och genomgående temperaturer på minus. Så brukar det vara så här års och denna vinter har börjat helt normalt. Antalet klimatalarmister minskar stadigt , perioden med milda vintrar verkar ha förbytts till en period med kalla eller helt normala vintrar. De två senaste vintrarna har också varit normalt kalla.
    Vindsnurrorna här uppe står ofta stilla här på vintern när det vid stabila högtryck också är svaga vindar. Vissa vk parker står också nedisade långa perioder men det uppmärksammas sällan av medier trots att det är medborgarnas miljarder som satsas på detta vindkraftsfiasko!

  3. Enligt The Cryosphere Today (http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/) är istäcket i Arktis ungefär på normalvärdet mellan 1979-2012, medan havsistäcket i Antarktis är större än något annat år mellan 1979 och 2012. Dags för larm i media om allt större istäcke sammantaget, kanske?

  4. Sirapsodlaren

    Göran Johnsson #3
    http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/global.daily.ice.area.withtrend.jpg

    Den globala trenden ser inte så alarmerande ut. Intressant att det vid en första anblick ser ut att vara en relativt stabil ismängd under de år som den globala medeltemperaturen har ökat, och en minskande mängd när temperaturen stått stilla (fram tills nu).

    Det kanske kan förklaras med någon form av energiprincip, antingen är luften varm eller så är haven (ytvattnet) varma.
    Någon som orkar räkna ut hur atmosfärens värmekapacitet förhåller sig till havens? Motsvarar atmosfären 1 cm av havets ytvatten? 10 cm?

  5. Svend Ferdinandsen

    NSIDC fik vist en hjerneblødning da de så hvor hurtigt isen voksede. De var helt tavse siden 25/10 og er først kommet igang for nylig. Måske de overvejede nye måder at beregne det på?

  6. Sten Kaijser

    Hej Sirapsodlaren,
    som du vet kan lufttrycket ”lyfta vatten 10 meter” vilket innebär att vikten av atmosfären motsvarar 10 meter vatten. Eftersom värmekapaciteten för luft är ungefär 0,3 (mot vattnets 1) betyder det att detta motsvarar 3 meter vatten, men eftersom haven bara utgör knappt 3/4-delar av jordytan så är atmosfärens värmekapacitet ungefär de översta 4 meterna av haven.

  7. L.C.

    http://www.svt.se/tittarservice/tyck-till/dialog/315555

  8. Pelle L

    För de nytillkomna läsare här på bloggen som undrar över Sirapsodlarens signatur, så finns källan här:
    Citat:
    ”Och larmrapporter kommer överallt ifrån. Kornodlare, sirapsodlare och ostron­odlare har alla samma budskap: De har alla noterat olika förändringar i klimatet som de aldrig tidigare sett maken till.”

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/monicagunne/article16107903.ab

    Det är faktiskt lika roligt varje gång man läser det 🙂

    Tack till Sirapsodlaren för att du odödliggjort detta journalistikens mästerstycke 😀

    Sirapsodlare i alla länder, förenen eder!

  9. Gunbo

    Angående isen i Arktis så var den lika utbredd den här tiden 2008, året efter det förra minimat i september 2007.
    http://igloo.atmos.uiuc.edu/cgi-bin/test/print.sh?fm=11&fd=05&fy=2008&sm=11&sd=05&sy=2013

  10. Pelle L

    Gunbo #9
    .
    Hade inte du tröttnat och dragit vidare?
    Vad är det nu du vill försöka skrämma oss med?
    Din länk säger ju bara
    ”No data available
    for selected date

    Please enter another
    nearby date”

    Ujujuj, vad är det nu?
    För mycket is eller för lite is eller, hemska tanke, för lagom mängd is 🙁

  11. Peter F

    Is till teet http://www.dailymail.co.uk/news/article-2487760/UK-weather-Bonfire-Nights-white-Snow-falls-Northern-hills-temperatures-dipping-freezing-point.html#ixzz2jpjdPlP4

  12. Klas L

    Enligt Cryosphere Today, finns det just idag mer havsis globalt än det gjort på 20 år!

  13. Intressant nog minskar utbredningen sedan ett par dagar tillbaka.
    http://ocean.dmi.dk/arctic/old_icecover.php
    Den här tiden på året brukar inte innebära isavsmältning så förklaringen kan vara att isen packas ihop av strömmar och vindar. Det är i så fall en bra sak inför nästa sommar.

  14. Gustav

    #8:

    Hahha! Visste inte alls detta men det var ju hilarious! Tack för att du upplyser oss.

  15. Lasse

    Jag måste erkänna-jag har blivit periodare!
    Söker samband mellan olika indikatorer och periodiska klimatsystem-som jag hävdar finns.
    Isläget är välkänt sen satellit-eran startade i slutet av 70 talet. Dessförinnan vet vi lite men inte heltäckande om isläget över åren.
    Jag vill koppla isläget till två perioder-den 12 månaders period som är självklar och den som styrs av Atlantic Multidecal Osilliation (AMO). En kurva säger mycket!
    Såhär redovisas den i Woodfortrees:
    http://www.woodfortrees.org/plot/esrl-amo/from:1850/to/plot/nsidc-seaice-n/from:1850/scale:0.01

  16. Olav Gjelten

    En av orsakerna till att jag blev klimatskeptiker eller klimatrealist för tjogotalet år sedan var att jag ständigt
    märkte medias extrema vinkling i klimatfrågan. Det här gällde särskilt teve. Varje gång det kunde rapporteras om att det var ovanligt varmt eller ovanligt tort någon stans i världen, blev rapporteringen enorm och det var var höjd bortom all tvivel att ”växthuseffekten”, dåtidens flumuttryck, var orsaken. När det lika ofta var extremt kallt föranledde det sällan någon rapportering och alltid, alltid fick vi veta att kylan bara var inom ramen för normala avvikelser. Lägg märke till att klimatalarmisterna för tjugo år sedan fortfarande inte kommit på att gardera sig. I dag vet vi att all sorts väder, utöver det helt normala, är ett bevis på de klimatförändringar som de så förhatliga koldioxidutsläppen tvingat fram.

    Bli därför inte förvånade om vi snart får veta att också isutbredningen beror på människoskapade klimatförändringar och att koldioxidutsläppen måste bekämpas med unnu kraftigare beskattning på drivmedel och mycket annat.

  17. Jerker Andersson

    Sättet på som isen i arktis växer och smälter på påminner mer om en process som har en extern påverkan under en viss tid och som orsakar en tillfällig förskjutning av jämviktsläget och som sedan svänger tillbaka till ett naturligt jämviktsläge när denna faktor försvinner.

    Exakt vad denna faktor är kan man spekulera i men vad det än är som får isen att bli mindre på somrarna så försvinner denna faktor helt på höst, vinter och vår. Jag talar alltså om de kraftiga svängningarna sommartid och inte den överliggande sjunkande trenden men den kan mycket väl vara påverkad av samma process som får isavvikelsen att pendla så kraftigt mellan sommar och vinter.

    En spontan spekaultiv tanke som slog mig var att de kraftiga svängningarna i avvikelser från genomsnittet var att de började ungefär samtidigt som som Kina började accelerare sina utsläpp från kolkraftverk. Det jag kom att tänka på då var att kanske är isen lite smutsigare uppe arktis nu jämfört med tidigare vilket gör att avsmältningen accelererar när solen klättrar upp över horisonten och lyckats smälta bort nysnön på toppen och kommer åt den lite skitigare snön undertill. Detta skulle kunna ge en push på avsmältningen fram tills det att isen är avsmält och skiten är sköljd ner i havet.
    Så fort solen triller ner under horisonten så finns ingen sol-driven forcing kvar och isen är alldeles för liten i förhållande till de temperaturer som råder och därav den snabba återväxten till det maturliga jämviktsläget som råder just nu.

    Det kan ju naturligtvis ha helt andra orsaker med, stormar vet vi ju att de kan pressa ihop isen kraftigt vissa år men ser man helheten över flera år så verkar det precis som det är rytmisk årligt återkommande yttre påverkan som bara sätter in under sommartid när solen träffar isens yta.
    Det finns redan väldigt tydliga foton från Grönland med smältsjöar som är svarta på botten och där det inte sköljs bort varje år.
    Samma sak som acckumuleras i de grönländska smältsjöarna hamnar med 100% säkerhet även på artkis is fast där sköljs det mesta ner i havet årligen pga av naturlig avsmältning så man får inte samma krafitga ackumulation.

  18. tty

    Göran JOnsson #3

    Ser man till den totala mängden havsis på Jorden (alltså Arktis + Antarktis) så är ytan just nu ca 22,5 miljoner kvadratkilometer (=50 gånger sveriges yta). Det är den högsta siffran sedan 1994!

    http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/global.daily.ice.area.withtrend.jpg