Sämre elproduktion och sämre dammsugare

marian o jonny

I en mycket välskriven artikel på Second Opinion skriver Marian Radetzki och Jonny Fagerström om den misslyckade vindkraftssatsningen. Artikeln borde få en mycket större spridning. Här är några citat:

Vindindustrin har nu kollapsat etiskt och ekonomiskt efter att under en lång följd av år ha lovat guld och gröna skogar till privatpersoner, offentlig sektor och småföretag.”

Även skattebetalarna i svenska kommuner som satsat på vindkraft, har drabbats hårt. Värst har det gått i Karlstad och Hammarö kommuner. Karlstad Energi belastades 2012 med 48 miljoner i vindkraftsfiaskot ”Vindpark Vänern”, ett äventyr som invigdes 2010, och som bara under 2013 kostat kommunernas skattebetalare 120 miljoner kronor pga flera havererade verk. Även vindkraftsbolaget Samkraft AB är på obestånd och behöver akut få in nära 100 miljoner kronor, vilket slagit hårt mot ett flertal kommuner, till exempel Gävle, Sandviken, Söderhamn, Eskilstuna, Bollnäs, Ljusdal och Nordanstig.”

Vindindustrin och Energimyndigheten agerar nu gemensamt för att regeringen, vid vårens ”Kontrollstation 2015” i elcertifikatsystemet, ska höja subventionsambitionerna för vindkraften. Man propagerar också för ett högre elpris.

Den vindindustriella bubblan är en konsekvens av EUs regleringsiver inom energisektorn. Motiveringen har man hämtat från ett påstått klimathot och föreställningen att lösningen på detta hot är s.k. ”förnyelsebar” energi.

Men klåfingrigheten slutar givetvis inte med detta. Vi har redan sett ett genomfört förbud mot glödlampor, etanol i bilarnas tankar och nya påbud inom byggsektorn. Det senaste påhittet är att i ett första steg förbjuda dammsugare med en effekt över 1600 watt efter den 1:e september. Enligt en DN-artikel så innebär det att mer än hälften av alla dammsugare som finns på marknaden idag kommer att försvinna från europeiska butiker. Från september 2017 kommer man att förbjuda alla dammsugare med en motoreffekt på över 900 watt.

I artikeln sägs också en annan intressant sak:

Dammsugarproducenten Electrolux uppger att man inte bara anpassat sig till det nya regelverket, utan även arbetat för en effektbegränsning.

”Vi har arbetat aktivt för att EU skulle ta det här steget och har redan anpassat vårt produktutbud till de nya reglerna. Electrolux nya dammsugare lever mer än väl upp till de nya kraven, samtidigt som de är mer effektiva än tidigare modeller, sett till dammupptagning – vilket är det viktigaste måttet”, säger Daniel Frykholm, presschef hos Electrolux, i ett mejl till DN.””

electrolux

Det europeiska dammsugarförbudet har även uppmärksammats på WUWTs blogg där ovanstående bild är hämtad.

Ja, det är väl som vanligt då. EUs beredvillighet att reglera olika marknader i klimathotets namn öppnar upp för allehanda lobbygrupper som vill tjäna en extra hacka genom att kunna höja priser och få bort mindre konkurrenter. Mönstret är tydligt. Staten och kapitalet, och allt det där.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Ja, det är otroligt hur lättledda EU-byråkraterna är. Electrolux säljer nya dammsugare och Philips säljer lågenergilampor samtidigt som man får betalt för att skaffa elbil. Allt är ett slag i luften för klimatet.

 2. Ingvar

  Den korkade nomenklaturan i Bryssel påverkas av smarta lobbyister från Electrolux och Electrolux får ett försprång på marknaden.
  Effekten på klimatet är väl ungefär lika stor som om hela nomenklaturan i Bryssel skulle uppföra en regndans på torget i Bryssel. Det skulle i alla fall ha ett visst underhållningsvärde.

 3. Apan

  #2
  Herregud, tänk om de skulle dansa fel dans. Bäst att lägga några miljarder på danslektioner som ger rätt klimat först.

 4. Stickan no1

  Man har tidigare också förbjudit enklare cirkulationspumpar.
  http://www.energimyndigheten.se/Foretag/Ekodesign/Produktgrupper1/Cirkulationspumpar/
  Helt utan åtskillnad över gångtider. På de vanligaste sparar man ungefär lika mycket effekt som en glödlampa drar. Mer kostnaden är oftast mer än 1000 kr.
  Samtidigt säljs elelement som vanligt.
  Det verkar vara svårt att hålla isär effekt och energi för våra folkvalda beslutsfattare.

  Att Europeiska pumptillverkare tycker detta är toppen är kanske ingen överraskning. Helt plötsligt ökar omsättningen kraftigt på grund av regler som gör produkterna onödigt dyrare.

  Mycket av ekodesign projektet är kapat av industrin som använder begreppet som handelshinder mot omvärlden. Electrolux svar är typiskt.

  Läs också mellan raderna om EL-ändet här
  http://www.energimyndigheten.se/Foretag/Ekodesign/

  Nu införs energikrav på köksfläktar. Samtidigt som plattan under som drivs av el behöver i storleksordning 10X större effekt. Per styck.

  Alla produkter inom ekodesigndirektivet:
  http://www.energimyndigheten.se/Foretag/Ekodesign/Produktgrupper1/

 5. Dags att börja sälja svarttrimningskit till dammsugare!

 6. c

  Konsensus är att det finns ca 2 milj dammsugare i Sverige, varav ca 500 000 måste ”förnyas”. Dessa används ca en gång i veckan i ca 1 timme. Eftersom tiden för dammsugningen förlängs på grund av lägre effekt så antas årsförbrukningen bli motsvarande 55 veckors förbrukning. Samtidigt kommer många nu att behålla sina ”starka” dammsugare längre.
  EU stora klimatinitiativ innebär alltså att man per år spar ca 250 000 x 300w x 1 timme x 55 veckor under de 5 första åren efter ikraftträdandet. Kan man be Vetenskapsredaktionen i samarbete med Konsumentverket och Miljöverket räkna på hur många vindkraftverk som kan monteras ner efter detta initiativ som har behandlats vid många möten med deltagare från 28 länder?

 7. Daniel Wiklund

  När ska EU slå till mot Facebook? Bor ju granne med en Facebookhall(bygger just nu en till)som drar el motsvarande ca 36000 villor. Man jobbar hårt här uppe för att få hit fler datahallar. Landshövdingen sa att det finns el här för minst 40 hallar. Kollade just min dammsugare, den är på 1800 w. Om några dagar så är det alltså närmast kriminellt att dammsuga, tiden är sannerligen ur led.

 8. Lasse

  För att förstå frågan bör man göra en kalkyl.
  EUs 500 000 innevånare dammsuger 1 timme var i veckan.
  En sänkning med 0,4 KW-utan sugeffektförluster-ger då en besparing på 20 KWh per person eller 10 TWh för hela EU. (några kolkraftverk blir onödiga)
  Vi som behöver värme i norra Europa får ersätta besparingen med annat. I kolkraftsländer som Tyskland mfl så kan kolen värma 3 ggr den besparingen eftersom elproduktion är mindre effektiv än värmeproduktion.
  En klåfingrig åtgärd med effekt!

  Energi som går till pumpar är däremot angeläget att minska.
  Många pumpar är för stora och går för full effekt med strypta ventiler.
  Som att köra bil med full gas och reglera hastighet med bromsen!

  Mitt förslag är att spara energin ( i denna blogg och inom EU ) genom att slå ner på verkliga problem!

 9. Peter F

  Kan det vara riktigt att det även lobbas för ett vedeldningsförbud i EU ?

 10. Björn-Ola J

  Jag antar att vi inte behöver byta ut våra dammsugare.
  Generellt har jag inget emot att det sätts energikrav på produkter.
  Det görs mycket idag för att minska vårt energibehov, och det är bra.
  Men detta går inte ihop med att vi samtidigt ska bygga ut vår energiproduktion med dålig och dyr vindkraft.

 11. Helge

  Om det visar sig att man kan utveckla dammsugare som är lika bra på att städa och som drar hälften så må det vara hänt. Har ibland undrat om effekten i första hand varit ett PR-argument och därmed har man inte lagt energi på att utveckla munstycken och bra filter som inte ger lågt motstånd. Man låter köparen betala genom högre energikostnad istället för att lägga det på utveckling och högre pris på dammsugaren.

  Men om det inte är möjligt är detta bara ett irriterande trick som ger EU badwill. För om dammsugaren städar sämre så tar det bara längre tid och vinsten äts upp. Dessutom får du en skitigare hemmiljö till förtret för alla allergiker.

 12. c

  Lasse # 8 För att göra en kalkyl får man inte räkna som en EU-byråkrat. Brukar alla i din familj dammsuga en timme i veckan? Det finns ca 250 milj hushåll i EU. I södra Europa har inte ens alla dammsugare och en del har inte råd att dammsuga så ofta p g a de höga elpriserna på p g a alla vansinniga EU-beslut.
  Låt varje land besluta var de kan spara.

 13. Jimmy

  #9. Peter F
  NoTricksZone har tagit upp detta.
  UBA , Umwelt Bundesamt (vad det nu är för något) , säger att:
  ”Theoretically a seasonal ban on wood stoves is thinkable.”

  USA’s EPA är också inne på samma linje.

 14. Jimmy

  Här kommer länken.
  http://notrickszone.com/2014/08/19/eu-enviro-totalitarians-impose-restrictions-on-woodstoves-vacuum-cleaners-limited-to-900-watts-in-2017/

 15. Daniel Wiklund

  Det låter ju förtroendeingivande, att vi inte behöver byta ut våra dammsugare. Eller snarare som en sketch från Pang i bygget. Var går gränsen för vad EU ska få bestämma över? Vi behöver ju vara rädda om vatten också, hur många minuter får vi duscha, hur varmt får vattnet vara, får man spola varje gång man går på toa osv osv. Uppfinningsrikedomen är stor när det gäller att rädda oss från klimatkatastrofer, om det sen har nån inverkan på klimatet spelar mindre roll, desto viktigare är det ju att sko sig på det.

 16. Christopher E

  Reglering är helt onödig. Om det går att bygga dammsugare, pumpar mm som använder mindre el, går tystare etc och ändå fungerar minst lika bra, är det säljargument.

  Att det behövs lagar som förbjuder är oftast ett tecken på att den politiskt korrekta produkten inte är tillräckligt bra/prisvärd för att sälja sig själv.

  Praktexemplet är ju lågenergilamporna. Om det vore lika överlägsna som påstått skulle vanliga glödlampor bli osäljbara. Behövde vi reglera bort ånglok, tjock-TV, kameror med filmrulle osv?

 17. bom

  Utomordentligt välskrivet om vindkaften – tänk om SvD-Brännpunkt kunde ta in det omedelbart! Då skulle miljöpartiet förlora ytterligare tre procent! Vakna Tove Livendal – Du är väl fortfarande moderat!?

  Föregångsmännen på Elektrolux är redan klara med snålsugarna tydligen. När billigkineserna eliminerats från marknaden regleringsvägen så blir det fritt fram att ta 5000kr+ för den enklare och svagare dammsugaren som givetvis kommer att kunna nödstoppas av Fortum när vinden mojnar.
  Lenin lär ha sagt att kapitalisterna stod på kö för att få ordern på repen som de skulle hängas med.

 18. Lars Cornell

  Med rätt ’information’ kan man få svenskar att betala 3:- för att spara 1:- och svenska politiker att använda 10:- av andras pengar för att spara ingenting.

  #4. ”Köksfläkt …”. Den är faktiskt hemmets störste energislukare. Då inte den lilla mängd el den förbrukar utan den stora mängd värmd luft den pumpar ut och som måste ersättas med annan uppvärmd luft.

 19. HenrikM

  OT
  Kan ingen med tillräcklig vetenskaplig tyngd ta detta trams och bemöta det?

  Det finns väl ingen som helst vetenskap som kopplar nuvarande extremväder till klimatförändringar (särskilt då vi inte haft någon global uppvärmning de senaste 15-18 åren)? Inte ens IPCC anser väl detta?

  http://www.dn.se/valet-2014/kostnaden-for-klimatet-i-fokus-i-romsons-tal-1/

 20. Stickan no1

  #9: Ja

  Sverige använder detta som argument för att reglera vedeldning.
  Danmark är mer rakt på sak och de vill införa vedskatt
  http://www.nationen.no/nyhet/danmark-innforer-vedskatt/
  nu verkar den skrotas iofs
  http://www.lantbruk.com/lantbruk/danskt-forslag-pa-vedskatt-kaseras
  Men de ser det som ett skatteproblem.

  #13
  Det är redan infört i många svenska kommuner.

  Detta gäller tex för hela skåne
  ”Eldning i lokaleld städer, till exempel kakelugn, öppen spis, vedspis,
  kamin eller spisinsatser, inom områdena 2, 3 och 4 bör endast ske
  perioden 1 oktober – 30 april under högst två dygn per vecka. Eldstaden
  startas då upp endast en gång per dygn. Dock bör eldning aldrig ske vid
  inversion, det vill säga ett speciellt väderläge då luften inte blandas om i
  höjdled som den brukar, vilket gör att rökgaser och andra luftföroreningar
  blir kvar i marknivå. Inversion uppstår mest vid kyla och vindstilla väder”

  Man får alltså inte elda när det är kall inom detaljplan.

  Område 2 är inom detaljplan.
  Länk på denna sida: http://www.malmo.se/Medborgare/Miljo–hallbarhet/Bostad–narmiljo/Energi–uppvarmning/Vedeldning.html

  Man ser att ved och pelletspanna måste ha en särskild bedömning inom detaljplan. Dvs förbud i många fall.

 21. Stickan no1

  Missade första länken ser jag

  http://www.regeringen.se/sb/d/16243/a/194208

  Partikelutsläpp från vedeldning görs till en klimatfråga.

  Samtidigt vill naturvårdsverket ha mer skogsbränder i Sverige.

 22. Björn

  Vi måste börja ifrågasätta om det är politikers uppgift att bestämma effekttal på apparater och överhuvudtaget, att lägga sig i energifrågan. Det är huvudlöst att politiken skall bestämma watt-tal på som nu, dammsugare. Utvecklingen på apparater fortgår hela tiden och när tiden är mogen, bestämmer marknaden vad som är en optimal apparat med avseende på pris och prestanda och därmed ett visst watt-tal, för att uppnå en bra produkt. Att begränsa effektuttag och tillgång på energi, leder bara till ett stagnerande samhälle där rationalitet har ersatts av irrationella politikers förvirrade föreställning om vad som är folks bästa. Vi har åtminstone här i Sverige möjligheter att i kommande val, rösta på politiker som inser marknadskrafternas överlägsenhet, framför överstatlighet och planekonomi.

 23. Natrix

  Hos oss dammsugs det alltid gratis. Vi har termostater på elementen som går ner i effekt då dammsugning pågår.

 24. Jimmy

  OT Har ni sett Lionardo DiCaprio’s skräckvideo CARBON.
  Kolmonstret trampar sönder fina Vindkraftverk.
  Finland sägs vara ett föregångsland som var tidiga med att införa skatt på
  CO2-GIFTET!!!

  https://m.youtube.com/watch?v=pP-Twj2lzB8

  Skräckfilm javisst, men det är inte filmens budskap i sig som är skrämmande.

 25. Jan Hedman

  MP hoppas på ett nytt sälval.
  1988 på sommaren upptäcktes många döda sälar i havet runt Sverige. Senare samma år kom MP in i riksdagen genom att argumntera att ”nu har vi kommit till den punkt att sälarna börjar dö runt våra kuster“. Det visade sig efter valet bero på en virusepidemi bland sälarna
  2014 försöker MP återupprepa tricket genom att hänvisa till nya klimatkostnader. Skogsbrand, skyfall och annat välbekant. Men är man ung och grön så går man kanske på det?
  ”Vi har hört den förut“ sjöng Povel.

  /Jan Hedman

 26. Jasså, nu när myndigheterna vill reglera effekten på dammsugare reagerar ni? Men när Borg höjde fordonsskatten på effektstarka bilar och samtidigt la på en extra premie på trafikförsäkringen på effektstarka bilar, höll svenska folket käft och tyckte att det verkade rimligt. Trots att varje bilägare vet att man betalar för uttagen effekt via bensinpriset.
  Om det är principiellt fel att betala skatt för ägandet av en fastighet, måste det vara lika principiellt fel att betala skatt för ägandet av en bil och i synnerhet baserat på nominell effekt. Det har jag till och med fått Susanna Baltschefsky att hålla med om!

 27. Alienna

  Jimy #24

  Den videon tycker jag är ett utsökt bevis för att det inte finns någon som helst verklig grund för fabeln om ett klimathot.
  Det handlar ENBART om att förvilla och manipulera människors sinnen.

 28. Stickan no1

  CO2 som klimathot används av politiker för att kunna beskatta energi mer än andra varor.

  I en global värld försvinner skattebas efter skattebas och att beskatta arbete är kontraproduktivt. Genom att politisk förankra CO2 som en fara kan det beskattas högt. Annars vore det omöjligt.

  Skall man få bukt med att CO2-hotet används i politiska syften måste man nog lösa frågan hur statens intäkter kan öka både på kort och lång sikt genom att minska CO2 hotet och därmed riskera sänkta intäkter från energiskatter.

 29. Daniel Wiklund

  Videon om koldioxid gör ju att man tappar hakan. Finns det ingen hejd på tramset, snart börjar man väl mäta den koldioxid man andas ut, och beskattar den. Med tanke på de verkliga gifter som nyttjas av oss människor, och speciellt bland skådespelare och artister så kanske DiCaprio skulle göra en video om knarket.

 30. pekke

  DiCaprio skall flyga runt och rädda Världen enligt en artikel från förra året.

  ” Actor Leonardo DiCaprio is taking a break from acting to help save the environment.
  Said the Golden Globe winner, ”I would like to improve the world a bit. I will fly around the world doing good for the environment.”

  http://www.breitbart.com/Big-Hollywood/2013/01/21/Leonardo-DiCaprio-to-Fly-Jet-Around-World-To-Save-the-Environment

  ” Gör som jag säger, inte som jag gör ” verkar vara en standard hos alla dessa människor som talar om för oss vanliga stackare hur vi skall leva.

 31. Christopher E

  Host… harkel…

  Kanske det vore idé att titta lite noggrannare på stavningen av dammsugare i inläggets rubrik…?

  😉

 32. Jimmy

  Ytterligare en skräckfilm….
  Coming soon on a theatre near you!
  EXPEDITION TO THE END OF THE WORLD – THE MOVIE

  ”Climatechange has opened the fjords of Greenland’s northeastern coast to marine traffic for the first time in recorded history”

  http://www.expeditionthemovie.dk

  James Delingpole recenserar…

  http://www.breitbart.com/Breitbart-London/2014/08/21/Climate-pseuds-sail-to-Arctic-make-movie-praised-in-Salon-disappear-up-own-fundament

 33. Jimmy

  Introt till filmen ”The expedition to the end of the world” påminner om början på filmen JAWS.

  Sarkastiskt värre…
  ”Then Copenhagen gets flooded, so what? We will all move to the alps.
  Maybee we need two cars? Maybee we need a wraft.”
  http://expeditionthemovie.dk/gallery/film

 34. Jimmy

  Nu djäklar, nu börjar det bli litet mer macho- storlek på de förnybara-energi-anläggningarna.
  Släng er i väggen, ni vindkraftsverkstillverkare.
  http://wryheat.wordpress.com/2014/08/21/giant-downdraft-tower-in-arizona-another-green-energy-venture/

 35. Gunnar Strandell

  Mats Jangdal #26

  Naturligtvis har du rätt om man ser till principer.

  Men jag tycker att det är skillnad på att leka med skattesatser och att inrätta förbud. Progressiv inkomstskatt och ”Robin Hood-skatt” har jag ju fått lära mig viktiga för jämlikheten, medan förbud får mig att associera till ”Trabant”.

 36. Olav Gjelten

  Om någonting verkligen skulle behövas att energieffektiviseras så är det elproduktionen. Skrota dessa tusentals vindmöllor och bygg ut kraftverken som går på olja, gas eller kol. (Gärna för mig också kärnkraft.)
  Nu vill säkert många säga att oljan och gasen snart är slut och kolet förorenar luften. Dessa påståenden är förmodligen ännu dummare än sagan om det skenande klimatet. Frågan (som inte jag vet svaret på) är om oljan nyproduseras eller inte. Gör den INTE det kan vi i alla fall trösta oss med att den finns i sådana mängder att vi fortfarande håller på att utvinna den första procenten av mängden olja som fnns.
  Eftersom Sverige aldrig varit ett land med kolanvändning av betydning, tror många än i dag att kolet spyr ut svart rök såsom var fallet i 1800-talets engelska industristäder. Svenska myndigheter har verkligen heller inte bemödat sig att med att informera befolkningen om att kolet i dag är en ren energikälla som det finns gott om.

 37. Ingemar Nordin

  Mats J #26

  ”Jasså, nu när myndigheterna vill reglera effekten på dammsugare reagerar ni?”

  Jasså. Du har klagomål på denna blogg? Då får jag be dig att inlämna ditt klagomål i tre exemplar till vår klagonämnd som har att ta ställning till huruvida de skall ta ditt klagomål under övervägning. Detta kommer att ske inom en period på högst två år. Vi ber dig därför avvakta vårt beslut om huruvida ärendet kan drivas vidare till bloggledningen.

  Ha en trevlig dag!
  Klagomålsnämnden

  🙂

 38. Gunnar E

  Föreslår centradammsugare 2 st i serie.

 39. Ingemar Nordin

  Gunnar E #38,

  På hur många watt är en centraldammsugare? Jag vill minnas att sådana skall vara särskilt bra för hem med allergiker eftersom dammet dras ut ur huset/våningen istället för att delvis blåsas ut ur den andra änden i en vanlig dammsugare.

 40. Kristian Jonsson

  Att suga hela EU parlamentet med lastbilstransport mellan Bryssel och Strasbourg varannan vecka är ett stort städjobb. Hur många watt är de lastbilarna på?

 41. L

  Sist jag köpte dammsugare ville jag göra det enligt konstens alla regler, så jag läste på noga vad alla tester sa och vilka värden tillverkarna redovisade i alla avseenden. Jag ville framför allt ha en tyst dammsugare och köpte den som hade angett dom lägsta värdena. När jag kom hem och satte igång den så visade det sig att den tjöt betydligt värre än min gamla så jag åkte tillbaka till butiken. Då blev jag upplyst om att ljudmätningen var utan tillbehör och på denna skapades det mesta ljudet i slang och munstycken!

  Så jag fick själv testa en rad dammsugare i butiken, med munstycken och då blev en annan betydligt tystare. Och den kör jag oftast på halv sugeffekt, alltså långt under den nya effektnormen. Då kan jag dra på lite extra på den enda matta jag har som behöver extra sugkraft. Man kan ju undra om EU-byråkraterna ens har en aning om att man kan variera effekten på moderna dammsugare, eller om dom bara suttit och räknat på antal invånare x watt…?

 42. Pelle L

  L #41
  Ja, det är väl som med vindkraftferken

  Installerad effekt x antalet tilar per år (8760) ger uteffekten.
  Om sedan det verkliga effektuttaget är 23%, so what?

  Och om dammsugaren har en maxeffekt på 2000 Watt, men alla kör den på 1000 Watt,
  so what?

  Heja EU, fast tvärt om 🙁

 43. Pelle L

  Oj vad knasigt det blev
  a) vindkraftverken
  b) timmar per år

 44. Kenneth Mikaelsson

  De var ju synd att sörlänninga är så lätt ledda annars så hade det inte blivit något EU för Sverige..

  Tycker vi säger upp klubb EU och bildar ett Nordisk klubb. Island Norge Finland och ev Danmark..

  Har en känsla av att vi skulle bli ett riktigt starkt kort..

 45. Pelle L

  Det har du nog rätt i Kennet Mikaelsson #44
  Men vi har ju haft Nordiska Rådet i 60 år utan att det har blivit något av det, utom passfriheten.
  Tänk en nordisk motsvarighet till NATO…

  Men vi nordbor är väl helt enkelt för mesiga för att göra något på riktigt 🙁

 46. Kristian Jonsson

  Gissar att effektuppgiften är överdriven eftersom det är ett försäljningsargument. Nu går jag ut till pysselverkstaden och mäter effekten på mina dammsugare så får vi se.
  Tror emellertid att en bra utformad fläkt klarar sig med 1000 watt eller rent av mindre. Plocka sänder en dammsugare och upptäck att fläkten ser ut som förr.

 47. Argus

  #44

  Ja, det är kanske en riktigt bra idé. Men jag tvekar om Danmark ska vara med….
  jag har nog fått för mig att de kan vara vanskliga att göra biznizz med.

 48. Ulrik

  Nästa steg blir nog att EU förbjuder dammsugning när det blåser mindre än 10 m/s.

 49. Thomas P

  Kenneth#44 Det diskuterades efter WW II:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Nordens_historia#Efterkrigstiden

 50. Pelle L

  Ulrik #48
  Och blåser det mer än 12 m/s är det bara att öppna för korsdrag, så blåser dammet bort.

  Så då återstår bara det där förargliga intervallet 10-12 m/s 🙁

 51. Pingback

  […] i morgon förbjuds som sagt dammsugare som har en effekt högre än 1600 watt, för att sedan minska till 900 watt år 2017. […]