Rödgrön färgblindhet

påskliljor
Påskafton 2012-04-07
Vi börjar med att önska alla TCS läsare Glad Påsk. Klockan är 06 04 och det är 3,2° C ute och 17,6° inne. Jag hade naturligtvis för avsikt att skriva detta inlägg igår, men nu sitter jag här i köket med en kopp Roibuste och filosoferar lite om allt och inget. Hundarna sover tungt men gråsparvarna tjattrar trögt i vår lilla kaprifolhäck intill uthuset vars enkupiga tegel verkar ha en oemotståndlig dragningskraft. Vår koltrast sjunger med djupa andetag från linden och på taknocken sjunger ett par starar ikapp. Här borde springa en sädesärla kring den stenlagda gården och örtlandet, men de verkar vara lite försenade i år. De har förvisso anlänt men jag har bara sett ett ett fåtal i trakten till dags dato. Hon brukar annars anlända punktligt mellan den den en tredje och femte april.  Det är en grå och kylig påskaftonsmorgon efter en natts regn, men de gula påskliljorna som blommar tappert intill stenmuren utanför köksfönstret berättar att det trots allt är vår. Där har de blommat troget varje vår sedan jag kom hit till Hamra på södra Gotland 1976. Vilken fantastisk uppfinning, blomsterlöken egentligen är.
Jag tillhör dock de som välkomnar det kyliga vädret, inte i egenskap av klimathotsskeptiker utan för att våren stannar upp något. Värmen under mars har t.o.m. lockat fram vitsippor, såg jag igår och jag vill gärna dra ut på våren för att hinna med, att se, känna och måla. Jag blir lätt stressad av när allt går för fort, det gör våren till slut i alla fall, men den tidiga blåsippsvåren får gärna smyga sig in. Igår långfredagen var jag ute hela dagen och målade, storspovar, skärfläckor och bläsänder, sittandes i min Volkabuss anno 1976 i skydd från den iskalla vinden. Gårdagen var också grå med inslag av regn men bitvis lyste en svag sol igenom molntäcket och det där vidunderliga vita aprilljuset skänkte magi åt landskapet. Det är intensiteten i ljuset som frambringar de miljoner och åter miljoner av olika nyanaser i fjolårsgräset, de späda gröna skotten, i trädgrenar, stammar, stenar och knoppar.
Med ögon känsliga för grönt av Barbro Hörberg kanske kan passa denna dag, ett mästerverk från 1974 med Bengt Hallberg på piano. Hon gick sorgligt nog bort redan 1976. Det är många män som har svårt att urskilja fina nyanser mellan rött och grönt och ca 8% av den manliga befolkningen kan överhuvud inte skilja mellan rött och grönt. Kanske har de en annan känslighet eller upplevelse av naturen så här års, men för mig är de varma rödaktiga tonerna i sprickande knoppar den första grönskan en lisa för skälen. Flera småfåglar, som rödhake, taltrast och ängspiplärka har en bruntonad rygg som när fjädrarna är nyruggade har en tydlig olivton men som bleks av dagsljuset och antar en mer neutral brun ton. Björnmossa med sin varma gröna ton och kopparfärgade hanblommor ger denna vibrerande sensation där ögonen söker att avläsa nyanser mellan grönt och rött, som en sinnenas gymnastik.
Värre beställt tycks det vara bland våra politiker och där är kvinnornna inget undantag, alla tycks sakna Barbro Hörbergs ögon känsliga för grönt. Åsa Romson har i veckan pratat om en ny klimatlag och Karin Hatt och Lena Ek om miljöbilar. Deras okänsliga ögon för de verkligt gröna frågorna, naturen, gör deras närmast röda förslag i grön förklädnad till brun politik i betydelsen fadd och fantasilös, typ vissna löv. Romsons debattinlägg har tidigare diskutterats på denna blogg här men jag kan inte låta bli att beröra den ånyo helt kort. I artikeln nämns ordet klimatkatastrof 2 gånger, klimathot 3, klimatkris 2 och ordet diciplin 3 gånger och klimatlag 2. Hon skriver att Sverige inte har en klimatpolitik värd namnet och det tydligaste beviset är att ”klimatutsläppen” (hon menar koldioxid) ökade med 11% år 2010, och nu kommer den mening som jag tycker bör lyftas fram och ges klassisk status:
Att regeringen skyller ökningen på på högkonjuktur och kall vinter är ytterligare ett bevis på dess oförmåga att hantera klimatkrisen.
Jag vill inte analysera sönder meningen, den tål att filosofera över. Vi får bara hoppas på att ingen ur regeringen skyller den kalla påsken för att vi eldar för mycket i våra fritidshus, eller att konjukturen verkar peka uppåt igen.
Anna-Karin Hatt och Lena Ek hade en späckad artikel den 5 april om hur de och Centern skall visa vägen mot en fossiloberoende fordonspark 2030, här hyllas E 85 och fordonsgas, regleringar, miljöbilspremier, supermiljöpremier, kontinuerlig justeringar av fordonsskatten, regler för förmånsbilsystemet, bonus-malus system, osv, osv och sammanfattar det hela med att:
Ingen vet idag vilka tekniker eller vilka drivmedel som kommer att vara lösningen för framtiden, Och det är inte politikens uppgift att peka ut den.
Också något att fundera över. Centern Sveriges grönaste parti kunde ju t.ex avsätta 20% av skogsmarken till naturskog, då skulle skogstransporterna med fossildrivna lastbilar minska med 20% och sverige bli lite grönare, men deras ögon verkar inte vara speciellt känsliga för grönt. Tacka vet jag Barbro Hörberg.
Jag är också en miljösyndare, inte förrän alldeles nyligen sedan fick jag ut lappen med ”Ingen reklam tack” på min lantbrevlåda. Det har jag skämts för en längre tid. Och tro det om ni vill, det var självhäftande lappar från Sverige Naturskyddsförening som kom upp, så jag får tacka dom för att ha skickat dessa med medlemstidningen. Här finns andra lappar av karaktären, ”Rädda isbergen. Stäng frysen” eller ”Kontakta mig inte i onödan”. Den senare hade jag behövt sätta upp på SNF´s redaktion. Dagen efter fick jag Dagens Nyheter med en hel bilaga, en annonsbilaga från Sveriges Naturskyddsförening, i papper med annonser och pseudoinformation – vi kan inte värja oss från propagandan.
Nu har Koltrasten tagit sångpaus och söker efter mask i den fuktiga gräsmattan. Kaffet doftar gott och det är dags att publicera denna betraktelse. Det kommer en bild snart, hoppas jag.
tulpaner

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Holmfrid

    Notera att centern halkat ner mot riksdagsspärren – mera krav på bilismen när bensinpriset är 16 kr/l är ju korkat. Ek/Hatt verkar ha tunnelseende.  Obegåvat!
    Alliansen är värd ett bättre öde än dessa sänken.

  2. Bim

    Hej Lars!
    Skönt inlägg med lite filosofiska tankar kring röd och grön färg som spelar så så fint tillsammans, speciellt i närliggande valörer som i det nästan osynliga spelet i ett porträtt där ljusa röda halvtonerna kan glida över i en grön ton. Plötsligt sjunger färgerna, förstärkta av varandra.
    Man kan se det lite grand i utsikten från ditt fönster, i gräset där valörerna ligger ganska nära varandra.
    Synd att det inte funkar i politiken där rött och grönt tillsammans blir rena katastrofen.
    Glad Påsk alla läsare av TCS som åtminstone söker sanningen i en förljugen klimathotarvärld.
    Glöm inte; klimatet är okej! Det är hoten som inte är okej!
     
     

  3. Lät mysigt, och trevligt filosofiskt.
    Själv får jag bjuda dig/er på ett gott skratt med den här artikeln,
    Native trees put to the carbon test,
    http://www.smh.com.au/environment/conservation/native-trees-put-to-the-carbon-test-20120404-1wdeg.html
    Och nej, det är inte en 1 april artikel.

  4. Karlsson

    Tack för en jordnära och fin skildring av färger och våren ankomst. Det kändes nästan att vara närvarande i din gamla folkabuss.
    Att sverige som ligger vid polcirkeln och har färre innevånare än London och andra storstäder ska ”leda” och ”gå före” kostar oss bara pengar i skatter och pålagor  – det får inget resultat överhuvudtaget, som visas i en nyligen publicerad rapport. 
    http://www.dn.se/debatt/ingen-effekt-av-att-sverige-gar-fore-i-klimatpolitiken
     

  5. Gaupa

    Hej Lars!
    Jag tycker också att det är skönt att våren stannat upp.
    Att kunna gå på skaren är en upplevelse, jag inte vill vara utan.
    Ögonen blir känsliga för det starka vita ljuset, så månskenspromenad över
    gnistrande snö är nästan att föredra.
    Det kanske är bra, att dessa politiker, ordar vitt och brett, om allt de vill.
    Det får folk att fundera och kanske undvika att rösta på deras partier.
    Skogen är ju en resurs, som måste brukas med förstånd. Jag tycker mig se 
    en ganska bra utveckling, i förståelsen av skogsbruket ,världen över.
    På lång sikt, kan det nog bli bra. 
    http://skogeniskolan.se/nyheter/i-dag-ar-det-varldsskogsbruksdagen 
     
     

  6. Lena Kantz

    Tack Lars för denna fina gotlandsbetraktelse samt de lite mer trista politikerbetraktelserna!

  7. István

    Rädda isbergen! Det gillade jag.  Här fattas det lagstiftning.
    Rederier skall betala skadestånd, ifall deras skepp seglar på ett  isberg!!! 

  8. L

    Glad Påsk Lasse!
    Här i innerskärgården har måsarna ersatt havsörnen och kråkorna bygger bo. Men i övrigt är det nollgradigt och det går gäss på vågorna, så det är skönt att kunna sitta inne och bara ta det lugnt utan dåligt samvete,
    Våra politiker orkar jag inte ens tänka på, men har sedan en tid funderat på om dom besitter någon form av inverterad intelligens..?

  9. Gaupa,
    Ja, du har rätt. Det har skett vissa positiva saker avseende skötseln av skogen och den skall naturligtvis utnyttjas. Jag skulle önska att man kunde bevara åtmintone 5-10% av skogen på alla ytor för att ha en succesion av olika åldrar. 

  10. István 
    Det är ju hundraårsminne efter Titanic nu den 12 april så det kanske är dags att förbjuda alla fartyg att gå nordligare respektive sydligare än 50° till skydd för isberg.

  11. John Silver

    ”Ingen vet idag vilka tekniker eller vilka drivmedel som kommer att vara lösningen för framtiden”
    Ha:
    http://www.darkroastedblend.com/2012/04/steam-buses-trucks.html

  12. BoE

    Och inte dränktes vi i hästskit heller kring sekelskiftet 18/1900 så som den tidens alarmister ”visste” låg i en nära framtid pga häst-droske trafikens alldeles för snabba tillväxt i storstäderna.

  13. AOH

    http://www.klimaretter.info/klimaretter-info-retten-7
     
     
    Tyska infomagasinet  „ klimatretter.ifo“ ( klimaträddare )  vädjar om ekonomisk stöd.
     
    „….Notbetrieb! Notbetrieb! Notbetrieb!…..
    klimaretter.info ist in Not geraten, seit 1. April bekommen die Redakteure unseres Magazins kein Geld mehr. Daher können wir den Umfang unserer Berichterstattung nicht mehr in der gewohnten Breite aufrecht erhalten, sondern nur ein schmales Notprogramm anbieten. Ob es weiter mit dem Magazin zur Klima- und Energiewende geht, hängt nicht zuletzt von Ihnen ab.
    Redaktörer har inte fått någon lön sedan 1.april   (inget aprilskämt ). Vad lär vi oss av det? . Vilseleder man – kan det gå illa.
    Undrar våra klimaträdda får sig en tankeställare?   Hi – Hi
     

  14. Björn

    Ja, Centern idkar idealistisk och sanslös miljöpolitik på bekostnad av Alliansens väljarstöd. Vi som är ett av världens mest CO2-fria länder, skall trots det bestraffas med enorma skatteuttag på resterande CO2- emission. Var finns förnuftet i en sådan politik? Det är dags att Reinfeldt, Borg och andra ledande inom Alliansen bekänner färg. Stöder de denna planekonomiska strategi som Centern förordar? Incitamenten för en expansiv och innovativ utveckling rycks undan med en sådan politik som Centern och Även Mp: s Åsa Romson, står för.
     
     
     

  15. Urban

    Tack Lars för ett lästvärt inlägg.
    Den här typen av lågmälda betraktelser känns befriande som en motvikt i dessa tider där den som kallar sig miljövän kan framför vilka galenskaper som helst och dessutom tro på dem själv.
    Centern förnekar sig som vanligt inte. Kommer att tänka på gamle Olof Johansson som sa nej till allt så även Öresundsbron.  Var skulle vi vara idag om denna typ av politiker ensamma skulle få bestämma?

  16. Thomas

    BoE #12 ”Skeptikerna” å sin sida skulle hävdat att fler hästar alls inte var något problem, att hästskit var ett ”livsämne” som gynnade växterna och därför borde bejakas.

  17. Gaupa

    Lars J # 9
    Jaa. Det kanske är svårt att uppnå, men jag ser ju skog i många olika stadier
    här, där jag bor. Det sker ju ganska naturligt, eftersom ingen avverkar all sin skog ”på ett bräde” och det finns alltid ”bitar” som ligger ”oländigt till” som förblir orörda. Det räcker ganska långt, ifråga om artrikedom.
     
     

  18. Bim

    Thomas # 16
    Hästskit är ett ickeproblem jämfört med klimatfanatiker. 😀 

  19. Skogsmannen

    Bim!
    Speciellt när det finns ”tekniska lösningar” som  
    eliminerar hästskitsproblematiken i moderna droskor. 
    Då är det svårare att bli av med klimatfanatiker. Men trenden pekar faktiskt på att även detta fenomen är på väg att bli ett ickeproblem 🙂

  20. L

    Thomas, när jag tog körkort fanns det arbetshästar lite här och där i Stockholm, men problemet var spårvagnarna! Jag skulle hellre se hästar här igen istället för dessa nya spårvagnar…

  21. Th #16. Men hästar kan ju återvinnas.
    .
    Jag besökte nyligen en vindkraftpark i ett skogsområde. Och jag undrar, hur mycket minskar gator och andra renhuggna ytor fotosyntesen vilket ju höjer koldioxidhalten. I det fallet räknade jag till ca 2 km x 20 m avskogad yta per vindkraftverk. Är det någon som vet? 

  22. Bengt Abelsson

    Säg storleksordning 350 ton CO2.
    5 m3sk/ha, år och 20 års livslängd och 50 % halt C i torrmassan.
    Men sedan växer det bättre vid sidan av dessa vägar så netto blir inte så hemskt.

  23. Christopher E

    Thomas #16
    … och de ju fick ju rätt också i så fall. Hästgödsel blev aldrig någon katastrof. Hästarna försvann från städerna, och det skedde helt utan speciella hästskatter,  regleringsiver, anti-hästlagar av en dåtida Romson och en ”omställning” bekostad av subventioner på diverse loseralternativ politiker förälskat sig i…
    Där ser man! 😉
    Business as usual är en utmärkt idé.  

  24. Mr. G.

    Tack Lars för ett fint besök i verkligheten.
    När det gäller teoretikerna Hatt & Ek’s visioner så föreslår jag att de inför nästa val inför en transportlösning som bygger på beprövad teknik och en funktionstestad flerhundraårig servicenäring.

    För Centerns nya valmanifest år 2014:
    

- Förbjud allt annat än eldrivna fordon i tätorterna.


    – Kompensera elfordonens begränsade räckvidd  genom att återinföra böndernas hästhållningstvång. Det finns ju redan fler än 300.000 hästar i Sverige.


    – Bygg upp en ny gröna jobbskapande unik blågul företagssektor som tillverkar fordon som kombinerar el- och hästdrift. Tidsåtgången vid hästbyten är troligen kortare än vid batteribyten. Dessutom behöver man inte bära/forsla byteshästen till fordonet, eftersom den är självgående. Transportkapaciteten och hastigheten avgörs givetvis av hur många hästkrafter man spänner framför fordonet.


    – återuppfinn gästgiveri-systemet som en tillväxtsektor inom besöksnäringen
     

- överför alla tunga transporter till järnväg.  
    – förkorta transporsträckorna med vintertransporter på slädar över frusna marker och vatten. Medel- och vintertemperaturen i Sverige/Världen kommer ju att sjunka kraftigt när Sverige når noll-utsläpp av fossilkoldioxid! Eller?
    –   återinför hästar och oxar i jordbrukets nygröna teknologisprång.
    

- överför all mark som används till att odla biobränslen till att odla föda för människor och hästar/oxar. Hästarnas föda kräver redan idag endast 185.000 hektar.
    –   Återinför timmerflottning på älvar och sjöar/hav.
    – förbjud fartyg som inte drivs av en vedeldad ångmaskin/turbin 
     –   förbjud en transportsektor som (ännu!) inte finns med i några rapporter från Miljödepartementet, Greenpeace SNF eller WWF  – dvs. de VERTIKALA transporterna. Den insparade elkonsumtionen från landets ca 120.000 hissar och otaliga rulltrappor överförs till elfordonselkonsumtionen i den horisontella transportsektorn. Folkhälsofördelen med det ökade trappgåendet sänker dessutom sjukvårdskostnaderna och ökar apostlahästarkapaciteten.
    – Tätorterna får friskare luft. inga miljödieselpartiklar förmörkar vår ljusblå himmel. Hästspillningen hamnar på ”bystan” som gödning.
    – Alla fordons- och drivmedelssubventioner kan avskaffas och skatterna sänkas.
    – Kräv könsbalans/rättvisa i hästhållningen. Just nu är det feminina inslaget dominerande – 85%.
    Resten får Madammerna Hatt och Ek spinna ihop själva även om de skriver i DN att de/politikerna inte behöver tänka fram lösningarna. Jag skänker mitt förslag utan kostnad till Centerpartiets strateger
    För övrigt anser jag att konsumtionen av Isbergssallad bör förbjudas i den gröna visionen. 
    Mer om svensk hästhållning här: 
    file:///Users/lars/Downloads/fakta_del_1_hstsverige.htm 
    Glad Påsk!

  25. Mr. G.

    Moderaterna som ju kallar sig – positionerar sig – som ”New Labour” bör hålla ett öga på vad som händer i Australien där de gröna – bl.a. Centerpartiet – hjälper dem att få väljarna att överge partiet framför valurnorna:
    http://www.theaustralian.com.au/news/opinion/earth-to-gillard-watch-bob-brown/story-fn8qlm5e-1226315848343 

  26. Thomas

    Christopher #23 du verkar blanda ihop två saker här. Det är skillnad mellan att hästskit inte skulle varit ett problem och att utsläppen minskade så småningom. När det gäller CO2 argumenterar ni ju här för att utsläppen inte är något problem, inte för att det nog löser sig självt. Det finns ju ingen automatik i det senare, i många fall har miljöproblem minskat först när man infört regleringar eller förbud.

  27. L

    Thomas, jag har för mig att IPCC räknar med att CO2 ska minska allt eftersom olja och kol ersätts av billigare energi, utan förbud…

  28. Thomas

    L #27 menar du att du inte har tillgång till IPCC:s rapport så att du kan kolla istället för att ”ha för dig”? Fig 10.26 beskriver utsläppsscenarierna, i några ökar de, i andra minskar de om några decennier.

  29. ThomasJ

    Detta tycker jag är nedranns bra:
    http://www.elp.com/index/from-the-wires/wire_news_display/1621584677.html
    I synnerhet när betänks att vissa alarmistpotentater – nu senast Svante Axelsson – här på lokal niva försökte hjärntvätta publikum att Kina bygger ut sol & vind…
    Snacka om aktersegling…  😉
    Mvh/TJ
    Mvh/TJ

  30. L

    Thomas, jag tänker inte på scenarierna utan på verkligheten där utsläpp av CO2 minskar från så gott som alla industriellt utvecklade länder.
    Att utvecklingsländer har en ökning är ganska ofrånkomligt just nu, men även dom kommer att minska utsläppen efter en tid.
    Sen är det en annan historia att om nu CO2 inte har någon allvarlig effekt på klimatet, så kommer utsläppen säkert att fortsätta i takt med nya fynd av olja och gas, om inga billigare alternativ dyker upp.

  31. ThomasJ
    Tack för tipset, mycket intessant