Rekordår i år igen igen

Det är ju populärt med återbruk. Här kommer en favorit i repris från 2018. Ämnet är alltid lika aktuellt.


Det har varit många väderrekord i år (igen). Men det finns ju så många rekord man kan slå. Jag tänkte göra ett försök att räkna ut hur många rekord vi ska slå i snitt per år. Nedan finns en lista på väderrekord och antalet rekord det går att sätta på ett år. Naturligtvis är dessa rekord inte oberoende av varandra och vissa rekord är motsatsen till andra rekord.

Varmaste året             1
Varmaste årstiden           4
Varmaste månaden            12
Kallaste året             1
Kallaste årstiden           4
Kallaste månaden            12
Varmaste dagen             1
Varmaste dagen i årstid        4
Varmaste dagen i månad         12
Kallaste dagen             1
Kallaste dagen i årstid        4
Kallaste dagen i månad         12
Blåsigaste året            1
Blåsigaste årstiden          4
Blåsigaste månaden           12
Blåsigaste dagen            1
Blåsigaste dagen i årstid       4
Blåsigaste dagen i månad        12
Regnigaste året            1
Regnigaste årstiden          4
Regnigaste månaden           12
Regnigaste dagen            1
Regnigaste dagen i årstid       4
Regnigaste dagen i månad        12
Mest soltimmar under året       1
Mest soltimmar under årstid      4
Mest soltimmar under månad       12
Minst soltimmar under året       1
Minst soltimmar under årstid      4
Minst soltimmar under månad      12
Snörikaste året            1
Snörikaste årstiden          4
Snörikaste månaden           12
Högst snödjup under året        1
Högst snödjup under årstid       4
Högst snödjup under månad       12
Lägst grundvattennivå under året    1
Lägst grundvattennivå under årstid   4

Totalt blir det 209 olika rekord. Och jag har säkert missat ganska många rekord. Antag att det finns ett hundratal större städer i Sverige som rekord kan slås i. Sen kan man säkert räkna ut ett rekord för Sverige som helhet. Då blir det 209*101 olika rekord, dvs 21109 olika rekord man kan slå per år. Om man tar rekord på 100 års-period, av typen ”Varmaste maj i Falun på 100 år”, skulle det i snitt innebära att man ska slå 211 rekord per år.

Det skulle alltså vara rekord om vi inte slog något väder-rekord under året!

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Årets konstigaste ”rekord” är – europas mycket varma oktober, 4:e högsta någonsin – trots att skandinavien hade en extremt kall oktober och att europas väder bestod av massor av nederbörd och blåst.

  När europa har varma oktobervärden så brukar högtryck och mycket sol behövas – men numera är regnen, blåsten..och kylan rekordvarma.

  DET är verkligen oroväckande.

 2. Magma

  Du har naturligtvis genomskådat alarmistmedia … och visst har vi sett exempel på fler rekord … varmaste uppmätta ytvatten i bottenviken i augusti … varmaste uppmätta marktemperatur i i Aten en onsdag i september … och så vidare …
  Att det sedan finns människor som har betalt (lön) för att driva frågan är kanske inte så märkligt. Det i all propaganda som är allra märkligast är att det finns människor som tror på narrativet.

 3. Adepten

  Haha😂 Du glömde badtemperaturen per decenium, centennium och millennium och epoker😉
  Allt har blivit uppochner nu🙄 Vädervarningar styrs inte av klimatet, det styrs av samhällets förmåga att värja sig och elpriset styrs av vädret😖
  Och säker har jag också glömt något🤓

 4. Ett klimatrelaterat rekord rapporterades nu på morgonnyheterna – från unep.

  Världen satte nytt rekord i utvinningen av olja,gas och kol.

  När skall ljuset lysa upp mörkret – om att mer olja,gas och kol behövs Så Länge vi satsar vidare på vindkraft.
  Eu, Fn och västvärlden vägrar förstå att det behövs ofantliga mängder av back – up när det blåser för lite eller för mycket.

  Att ställa om till elektrifiering utan att bygga ny kärnkraft är lika galet som att Sverige är rekordvarmt, år efter år.

  Vindkraft för nationell kraftförsörjning leder till enorma behov av back – up…och back – up är ofta fossilt…undra när dom andra skall inse detta…

 5. Nr 3 Adepten
  Ja, badtemperatur och vattentemperatur är inte längre samma sak.

  Första veckan juni i år åkte vi ut för att bada i ljungkile, på västkusten – det var rekordvarmt sas det, kalasväder, sol och dryga 20 grader i solen…men natten hade varit ovanligt kall…och den grunda havsviken höll bara 11 grader – vi skippade badet…
  Juli blev också kylig och regnig liksom august…ja våren var ju faktiskt oxå kall..

  Med lycka tänker jag tillbaka på september i mitten på 1990 – talet – då hade sverige haft 20 tropiska nätter på raken, från augusti till första veckan i september – då var havsvattnet riktigt gött i september.
  Så var det även i mitten på 1970 – talet, där runt 74 till 76 – det var extremt varma somrar och havvoch sjöar var rekordvarma.
  Ja det var ju extremt höga vattentemperaturer i västsverige i slutet på 50 talet oxå 1957, 59 – fantastisk värme, tufft för bönderna dock.

  Men allra varmast var det ju hos oss i västsverige 1947 – torraste och soligast någonsin – nästan alla brunnar torkade ut och nödslakt var tyvärr nödvändigt – vattentemperaturerna i våra sjöar nådde då rekordnivåer…

  Så här i västsverige är vi vana vid värme.

 6. Magma

  Samtidigt som man larmade om varmaste östersjötemperaturen i somras hade vi 6,8 grader vid vår badstrand på östra Gotland. Mycket nyttigt för barnen att uppleva alarmismen som så tvetydig och fånig som den är. Larmen funkar bara om man inte själv kan se med egna ögon hur något är. Patric Moore pratar om detta och exemplifierar med isbjörnsutrotning och plastkontinenten i Stilla havet.

 7. Daniel Wiklund

  På text-tv nu ” varmare och varmare dag för dag” i evigheters evighet. Luleå har ju egen temperaturdtatistik sen 1921. Medeltemperaturen för oktober sen 1921 är plus 2,1 grader. I år blev det minus 1,5. Varmaste året var 1961 med 7,2. Näst varmaste 1987 med 6,2 och tredje varmaste 2000 6,1. 1924 var det plus 4,7. Kallast var det 1960 med minus 4,1. EU-s klimatövervakningstjänst ( låter som nåt John Cleese hittat på) Copernicus är det som larmar. Biträdande direktören Samantha Burgess säger ” Och det blir ännu varmare”. Vågar dom ens sova dom som jobbar på Copernicus.

 8. Stefan Eriksson

  Det är ”rekordmånga” filurer som ser sin viktigaste uppgift här i livet; att detektera ett ”rekord” som i media omsätts till intäkter för upphovs-innehavaren.
  ”Rekord-branschen” omsätter ansenliga belopp.

 9. Nr 7 Daniel W
  Ja – verkligheten är det enda som inte passar in i klimathotsteorin.

  Detta har dock gått att lösa genom Reanalys av äldre värden och därefter en stabil interpolering – och vips, så blir det massor av nya rekord.

 10. Björn

  Sammanfattningsvis kan man säga att det råder rekord i desinformation.

 11. Adepten

  Ja, nu när vi är inne på egna observationer så kan jag konstatera att under min tidsepok har temperaturtrenden varit +0,2 grader per decennium.
  Varmaste sommartemperaturen +20 grader 2018. Kallaste sommartemperaturen +13,5 grader 1977. Varmaste vintertemperaturen -2 grader 2020. Kallaste vintertemperaturen -18 grader1986.
  Egna iakttagelser är att max och min periodicitet verkar ligga på 11år och 22år, ses tydligast på vintertemperaturerna. Vad kan detta bero på Solen och NOA kanske? När det gäller badtemperaturer har det alltid varit för kallt.

 12. Nr 11 Adepten.
  Om man väljer smhi som källa istället för egna observationer – syns följande, där jag bor – södervom vänern.

  Årsmedeltemperaturvariation 1931 – 2020 ca 0,0 grader.

  Årsmedeltemperaturvariation 1961 – 2020 + 0,2 grader decennium.

  Frågan är vilket intervall som bäst mäter klimat?

 13. Tege Tornvall

  En gammal skolkamrat hävdade med emfas att rapporterade mätningar trumfar faktiska upplevelser. Mot rapporterat mätt varmt ytvatten satte jag att badande i både Norge och Sverige upplevt ovanligt kallt badvatten. Det trodde han inte på.

 14. Ivar Andersson

  Greta sätter nya rekord genom att gripas av Polisen både i Sverige och utomlands.
  Men hon verkar rätt slokörad för tillfället när hon hamnade i tjärtunnan och rullades i fjädrar.

 15. Joachim

  Jag tänker så här:

  Vi är uppenbart inne i en trend där globala medeltemperaturen blir varmare.

  Det vet vi eftersom satellitmätningarna startade 1979, och trenden sedan dess är +0,14 grader per decennium.

  Denna varmare trend verkar dock ha startat redan i mitten av 1800-talet. Sannolikt var temperaturen stigande från ca 1850. Med en kort kyligare trend ca 1940-1979.

  Så länge vi är en varmare trend kommer värmerekord att dominera.

  Sannolikt ska vi vara glada över att temperaturen stiger. När trenden vänder nedåt vet vi inte hur mycket kallare det blir.

 16. Om det blir en kall och snörik adventsperiod hos oss på västkusten i år igen – så kan man börja fundera på om vi närmar oss ett rekord.

  Statistiken för snö på jul i vårat område göteborg – vänerborg sträcker sig gott och väl 120 år tillbaka – den visar att frekvensen är intakt.
  Ungefär var 3:e jul finns chansen/risken.

  Dom två senaste åren har det vräkt ner snö redan i november – så snart kanske en ny kallare trend har etablerat sig.
  Vårarna har dessutom blivit sena på senare år.

  Om det blir kallare i skandinavien dom närmaste åren – så måste det väl räknas som rekord, mitt i det varmaste klimatet någonsin?

 17. Joachim #15,

  Enstaka månader eller år spelar mindre roll i klimatsammanhang. Trender är intressantare men säger förstås inget om framtiden.

 18. UffeH

  En stor orsak till ”rekord” värmen är väl de stora avvikelserna från ”normaltemperaturen” på Antarktis där man uppmätt stora avvikelser under hösten.
  Det är lätt att sätta värmerekord när polarområdena blir mindre kalla, ofta med många grader, det borde påverka medelvärdet uppåt, finns det fler normalt kalla områden som har upplevt varmare temperaturer (färre minusgrader) under sommar och höst i år är det någon som vet?
  Det enda jag vet med säkerhet är att det inte varit en sommar som jag kommer att minnas som den varmaste och som lockat mig till badstranden.

 19. KGR

  #15,17
  👍

 20. Paul Håkansson

  OT

  Ny rapport kritiserar satsning på fossilfritt stål i Norrland

  Idag presenterar vi vår första rapport ”Från brunt till grönt”.

  Rapporten belyser de investeringar som LKAB:s, SSAB:s och H2GS planerar i Norrland på vad som i media benämnts som fossilfritt stål. Rapporten som författats av ekonomie doktor David Sundén innehåller en djupgående analys av satsningarna utifrån ett teknik- och marknadsperspektiv.

  Rapporten är viktig eftersom omställningen av stålindustrin till fossilfria produktionsmetoder kommer att få betydande konsekvenser för miljö, konkurrenskraft, ekonomi och samhället i stort.

  Rapporten är den första i en serie inom ramen för Skandinaviska Policyinstitutets projekt ”Samhällsekonomiska effekter av att producera fossilfritt stål i norra Sverige”. Detta delprojekt lägger grunden för en företags- och samhällsekonomisk bedömning av satsningarna på att producera fossilfritt stål i norra Sverige

  – Företagens satsningar är omfattande, komplexa och svåra att värdera för utomstående. Med denna rapport får politiker och tjänstemän en möjlighet att själva bilda sig en uppfattning och göra egna analyser, säger David Sundén, ekonomie doktor och författare av rapporten.

  David Sundéns viktigaste slutsatser i rapporten:

  Satsningarna kan inte förväntas leda till vare sig förbättringar på stålets kvalitet eller produktionskostnader.
  Tekniken ger inga konkurrensfördelar.
  ”Det gröna stålet” kommer fortfarande innebära stora mängder koldioxidutsläpp.
  Vinsterna från den högkvalitativa järnmalmen riskerar slarvas bort på ett projekt som kan bli helt olönsamt.
  Bolagen satsar allt på ett kort vilket gör att de saknar alternativ att falla tillbaka på.
  Elåtgången för att producera kommer påverka hela nordiska elmarknaden.
  Inom ramen för ett större forsknings- och analysprojekt ”Svensk industripolitik” kommer Policyinstitutet under ledning av professor Magnus Henrekson publicera ett flertal rapporter som på olika sätt belyser dessa osäkra konsekvenser och risker.

  Henrekson kommenterar Sundéns slutsatser i rapporten så här:
  – Det handlar här om de största investeringarna i svensk industris historia i relation till BNP. Det är ofattbart hur lättsinnigt samhällets ledande skikt sett på såväl de företags- och samhällsekonomiska riskerna, säger professor Magnus Henrekson.

  Kontakt: David Sundén (rapportförfattare), 072-323 36 99, david.sunden@lakevilleconsulting.se, eller Magnus Henrekson (professor, projektledare), 070-222 97 00, magnus.henrekson@ifn.se

  https://policyinstitutet.se/2023/11/08/ny-rapport-kritiserar-satsning-pa-fossilfritt-stal-i-norrland/

 21. mattias

  #20
  Sämsta bortförklaringen: H2 Green Steels vd Henrik Henriksson slår tillbaka hårt mot granskningen av jättesatsningarna i norra Sverige. Rapporten missar flera avgörande punkter, enligt stålbolagets vd.

  ”Planeten håller på att brinna upp och vi har inte tid att vänta”, säger han.

 22. Paul H #20,

  Farhågorna för ”grönt stål” har ju framförts gång på gång här och på andra ställen. Men politikerna är både blinda och döva. Satsningarna innebär inte bara hög risk utan är en säker förlustaffär. Men, som sagt, det är ju bara skattepengar och nedlagda jobb det handlar om – inget som berör politikerna i Stockholm.

  Det är dock bra att frågan om realistiska kostnader och konsekvenser kommer upp på bordet., Osäkert dock om det når fram till de styrande politikerna om rapporten inte nämns i TV.

 23. Sören G

  Koldioxiden är väl jämnt fördelad i atmosfären. Då bör uppvärmningen, om den nu skulle bero på detta ämne, vara jämnt fördelad över Jorden.
  Om det däremot är Solen som styr väder och klimat är det inget konstigt om värmen blir ojämnt fördelad. Molnigheten kan variera och jetströmmar och havsströmmar värmer och kyler på olika platser.

 24. Paul Håkansson

  mattias
  16:22, 2023-11-08

  Jo jag läste det uttalandet men bedragare likt honom drar sig inte för något. Att hela nordiska elsystemet kommer att haverera bryr han sig inte ett dugg om. Det har byggts upp en kluster av ”golddiggers” inom det sk ”gröna” där Harald Mix är anstiftaren och storbedragaren. Med sig har en ett antal medlöpare likt Henriksson som tänker sko sig å det grövsta. Vill dom ha sin el så får dom bygga den själva, svårare än så är det inte. Det har de gjort i Finland.

 25. Joachim

  Ingemar #17
  Trender säger inget om framtiden är lite väl drastiskt tycker jag. Däremot vet vi inte när trenden byts till sin motsats. Men visst, vi kan bara förlita oss på sannolikheter angående framtiden.

  Hur är det med trenden av långa nedisningar? Kan höjd CO2-halt i atmosfären stoppa en ny istid?

  Angående rekord är det effektivt för alarmisterna. Med mer och exaktare mätning av alla väderhändelser så är det självklart att nya ”rekord” kan identifieras och framföras som argument precis hela tiden. I många fall på platser eller i ”grenar” som inte kunnat mätas tidigare.

  När alla kaotiska väderhändelser sker kommer naturligtvis en del extrema förutsättningar sammanfalla på samma plats och tid, och vips har vi ett lokalt rekord. Det är nog som Magnus avslutade sin spaning:

  Om det inte slås något rekord är det ett extremt rekord i sig.

 26. Stefan Eriksson

  Ingmar #22
  ”Kors i taket”, som det brukar heta, när något helt oväntat händer. Och i Aktuellts 18-sändning fick rapporten ett eget inslag, inte bara en kommentar i flödet.
  SVT lär erhålla en reprimand från ”sannings-ministeriet”.

 27. Nr 17 Ingemar N
  När det gäller trender har vi i sverige tur 1.- vi har riktigt långa mätserier, via våra 35 ursprungsstationer.
  2- vi ligger långt norrut på globen och får därför dubbelt så hög uppvärmning som globalt.

  Dessa 2 faktorer ger oss utmärkta möjligheter att mäta trender.

  Dock får vi inte använda dessa långa mätserier offentligt – utan vi skall utgå från perioden 1961 – 2020.
  Utvecklingen under första halvan av 1900 – talet är till synes aldrig med i den offentliga klimatberättelsen.

  För oss som hyser tilltro till svenska temperaturmätningar sedan 1900 – talets början syns liten källa till oro – ens i vårat nordligt belägna land.
  Vi har sett uppgångarna förr och önskar mer av trender än jämförelsen mellan 2 stycken perioder – 2 blir ganska ynkligt.

  Trender från våra 3 eller helst 4 klimatperioder från dom 35 mätstationerna – är det minsta man kan begära när det handlar om klimat och inte väder.

 28. Joachim #25,

  ”Trender säger inget om framtiden är lite väl drastiskt tycker jag.”

  En statistisk trend är egentligen av noll värde för att förutsäga framtiden. Den kan inte ens förutsäga sannolikheten för ett framtida utfall eller trend. I så fall måste trenden kompletteras med en teori om vad som orsakar förändringar i klimatet, t.ex. solförändringar i framtiden, framtida havsströmmar etc.

 29. Sören G

  I nyhetssändningarna så är det ingen tvekan. ”Det blir varmaste året hittills och det beror på våra utsläpp från fossila bränslen”. Ingen tvekan där om orsaken. Inte heller någon tvekan om konsekvenserna. Inslagen på TV illustreras med förtorkade jordar, folk som svettas, översvämningar och stormskador. Och skogsbränder.

 30. Adepten

  #12 Magnus Blomgren

  Jag bor och vistas vid den ”extremheta” mellersta delen av Bottenhavet som är helt utfiskat på strömming, sik och harr pga. utländska supertrålare, sälar och skarv.
  Badtemperaturen är för det mesta för låg när det är frånlandsvind.

  Jag noterade att efter 1995-2000 började det bli varmare än vad det brukade vara, detta hade ett samband med byggandet av Öresundsbron, en typisk urban påverkan på vind och omsättningsflöden av friskt havsvatten från havsströmmarna, Baltiska strömmen och Jutska strömmen, i Kattegatt.

  När det gäller temperaturtrenderna var de;
  +0,12 grader per decennium mellan 1901 – 2023 och +0,10 grader per decennium mellan 1901 -1960.
  Man får väl ändå tro att efter 1960 är klimatdata mer rättvisande än tidigare.

 31. Daniel Wiklund

  När jag imorse for ut på min cykeltur tittade jag på termometern för att se hur jag skulle klä mig. Hade då läst på text-tv att den globala temperaturen var rekordhög, plus 15,3 grader. Vilken termometer ska jag titta på. Nu har jag ingen termometer som mäter den globala temperaturen så jag fick nöja mig med temperaturen i Luleå som var 0 grader. Kanske Clas Ohlson har global temperaturmätare. Får väl i så fall köpa en där.

 32. BD-Nille

  #7 Daniel Wiklund
  ”Näst varmaste [oktober] 1987 med +6,2”

  Ja men i januari 1987 var det svinkallt i lumpen nordväst BODEN på fältövning, cirka -28 som genomsnitt för den veckan. Svårt var det för stockholmarna….. Allvarligt talat så var vi norrbottningar i genomsnitt lika klena inför kylan, kanske dock lite mer vana med att sådant väder kan uppstå.

  Enligt Bohnsack var medel jan-87: -18,7 grader !!

  Slutet av januari-99: Under minus 40 grader i stora delar av Norrbotten. Då var jag i tjänst i en Elförsörjning som ställdes för stora utmaningar.

  Enligt Bohnsack var medel jan-99 -12,4 grader. Inte värst. Men 28-29 januari var det svinkallt.

  Bara mina anekdoter, bara väder.

  Är köld enligt ovan något att eftersträva? Har de som eftersträvar det ens upplevt sådan köld?

 33. Nr 30 Adepten.
  Efter 1995 fick vi en rejäl uppgång i våra nordliga temperaturer – sannolikt beroende på den plötsliga uppgången i havstemperaturen vid Island från 1985 – det tar sedan 10 år innan glaciärer och landtemperaturer följer denna uppgång i havet – samma hände första halvan av 1900 – talet.

  Jag såg stora effekter av uppgångarna även hos oss på västkusten – uppgångarna i dom Isländska havstemperaturerna kuliminerade för flera år sedan och vi har redan sett effekterna av detta – med avtagande uppgångar, för Grönland bröts trenden med allt tidigare vårar redan 2005, vilket fick stor betydelse för dom kommande avsmälningarna av havsisen – som vi sett få en tydligt utplanad kurva sedan flera år.

  Östersjön är en katastrof, ekologiskt – och effekterna på fisk och plankton är enorma – alldeles för lite uppmärksammat.
  Här på västkusten har sillen funnits kvar tillsammans med makrill och öring – torsken och en mängd andra arter är nästan utrotade – havsreservaten tillåts att trålas på dom sista individerna.

  Haven är oändligt viktiga för livsmedel och vem vet vad detta haveri leder till i framtiden..och hur kolcykeln i dom döende haven påverkas…

  Moderna temperaturmätningar blir allt mer beroende av algoritmer, tolkningar och diverse utvärderingar – och våra havstemperaturmätningar säger olika saker beroende på om det är smhis forskningsfartyg eller satelliter som rapporterar.
  Det kanske har blivit bättre mätningar – men jag är osäker på om man känner mätobjekten tillräckligt väl för att göra anspråk på den absoluta sanningen.

  Nya mätmetoder är intressanta – men jag tror att det för framtiden blir fortsatt viktigt att tillmäta uppsalaserien och Bohnsacks Luleåserie stor vikt – historiska mätningar är oersätterliga och skall inte utsättas för diverse knådande och reanalyser, låt rådata stå kvar – dessa mätningar är tillräckliga för sitt syfte – att förstå klimatutvecklingen.

  Vi är nog annars många som häpnar över utvecklingen av NAO:n, mycket ”negativ” trend och 2023 har begåvats med massor av ostvindar hos oss – vad kommer detta att innebära för våra temperaturer i Skandinavien och Europa?

 34. Håkan Bergman

  Alliance for Responsible Citizenship har jag inte sett nämnas här, här lite länkar.
  https://www.arcforum.com/
  Många för oss kända debattörer, ett exempel, fler hittar ni på samma youtubekanal.
  https://www.youtube.com/watch?v=Klcsgp3wrh4

 35. BD-Nille

  Givetvis kommer Sverige även framgent drabbas av ett heltäckande köld-högtryck. Kanske kommande vinter, med all ny ”grön elektrifiering” kan det bli utmanande.

  Rekordet (temat här är ju Rekord) för Sveriges maximala förbrukningseffekt är absolut inom räckhåll. Det är 27000 MW den 5 feb 2001, om man ska tro nedan artikel.

  Artikeln nedan är från SR 7 januari 2010, citat;

  ”Läget är lite ansträngt faktiskt i det svenska elnätet. Så ansträngt att Svenska Kraftnät höjer från normal drift till ansträngd situation, man går från grönt till gult kan man säga.

  Det betyder att produktionen inte räcker till riktigt och att det är risk för effektbrist, och det innebär att kraftsystemets störningsreserver används för att täcka förbrukning.”

  Detta var ändå år 2010. Sedan dess har fyra reaktorer med 2800 MW planerbar effekt avvecklats. Plus diverse kraftvärme.

  Det är ostridigt vilka som är ansvariga för detta sabotage av elförsörjningen.

  Bevare oss för en köldvinter i hela Sverige 2023/2024.

  https://sverigesradio.se/artikel/3355050

 36. Nr 35 BD – Nille
  Onekligen intressanta rekord.

  Här kommer ett rekord till – i projektoptimism.

  Dom nordliga, gröna, industriprojekten bygger i rekordtakt för produktion inom ett fåtal år – Sedan…skall dom bygga energiförsörjningen – motsvarande halva sveriges elproduktion.

  VEM förstår den planeringen? Produktion först – sedan energiproduktion – verkar både bakvänt och som att någon fått något om bakfoten.

  Tidsaspekten för detta mirakel till elproduktion – är i paritet med dom bibliska underverken – OCH det är väl passande till klimathotet och dess teori?

  Upp med tusentals vindkraftverk, bygge av vätgaslager – sedan är det bara att köra igång….tidsåtgång i projektplanen? Inom 2 år?

  Ohh, vi lever i intressanta tider.

 37. Håkan Bergman

  Ingemar N. #28
  Dom trender för temperaturen som t.ex UAH redovisar är i stort sett linjära trender. Ökningen av CO₂-halten är också i stort sett linjär. Nu säger fysiken att effekten från CO₂ inte är linjär alltså måste nån annan faktor spela in som gör temperaturtrenden linjär. Den som vill extrapolera får ha en bra förklaring till det som överstiger den logaritmiskt avtagande effekten för CO₂.

 38. Ett nytt område för klimatrelaterade rekord är takbränder i solcellsanläggningar.

  MSB skriver att 79 sådana bränder bröt ut mellan 2018 – 2022, ett i månaden.

 39. Göran S

  Många på den här siten måste nog acceptera att det är PK narrativet och propagandan om en förestående klimatkatastrof som gäller för majoriteten av befolkningen i väst. Oavsett hur mycket objektiv fakta du kommer med, så är den stora stora majoriteten i väst numera helt tondöva och indoktrinerade. Vi skall i panik och som godhetsknarkare med alla till buds stående medel reducera koldioxidnivåer för att ej överskrida max 1,5 graders målet och när detta passerats blir det absolut max, max två grader annars går jorden under.
  Sedan spelar det ingen roll att Sverige redan nu med skogen är en koldioxidsänka (för den egentligen nyttiga koldioxiden), nivåerna skall ner i solidaritetens namn. Vad säger Kina och Indien, vi sänker 2060 eller 2070 eller 2080 eller inte alls …
  De flesta verkar inte förstå att detta är enbart globalistmaffians sätt att få massorna medgörliga för diverse andra inskränkningar för att ta global kontroll, styrning och förslavning över oss via G20, FN, WHO, WEF mfl. Dessa ”klimatåtgärder” hotar nu vår frihet, ekonomi och välstånd. Det ser vi. Det är global kontroll och makt det handlar om men hur får man ”Svenne” att fatta?
  Faktaresistensen är total även bland anhöriga, det känner nog många igen, men hur skall man kunna nå fram innan sista tåget har gått och vi är tillbaks till medeltiden igen, där många har svultit ihjäl på vägen?
  Det måste till något speciellt som vänder vågen, en ny istid? Brrrr … Hur omvända, det verkar inte funka med fakta, då är du klimatförnekare?!

 40. Ivar Andersson

  Trots klimatlöften – olja, kol och gas ökar: ”Det ser mörkt ut”
  Regeringar planerar att producera 110 procent mer fossila bränslen till 2030 än vad som krävs för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader – och 69 procent mer än vad som är förenligt med 2 grader, enligt The Production Gap Report. Den är gjord av bland andra Stockholm Environment Institute (SEI) och mäter gapet mellan länders planerade produktion av kol, olja och gas och Parisavtalets temperaturmål.

  Blev det nytt rekord?

 41. UffeH

  #40
  Denna rapport från SEI säger alltså att det finns ett linjärt samband mellan CO2 och temperatur, undra om det finns någon referens till forskning som visar på detta samband.
  Om inte undrar man lite var de fått sina siffror ifrån, datormodeller, eller modeller av modeller, för i verkligheten finns inte detta raka samband.
  Sen produktionen av fossila bränslen har ett direkt samband med efterfrågan, och efterfrågan ökar i utvecklingsländerna och det får inte kritiseras, de som är lovade stora bidrag från FN fonder för skador som uppstått av vår fossilanvändning.
  Det är skillnad på CO2 och CO2 beroende på vem som släpper ut den det vet ju alla, Kinesisk CO2 påverkar inte klimatet medan CO2 från Europa är förödande.

 42. Sten Kaijser

  UffeH #41

  små förändringar är alltid ”linjära” enligt Taylors formel.

  Det är inte så att koldioxid som kommer från förbränning i uländer inte räknas. Tvärtom så förhindras all förbränning av fossila bränslen i uländer genpm att den rika världen inte tillåter investeringar i fossila kraftverk.

  Däremot kan de inte förbjuda folket att förstöra skogarna i sin jakt på de goda biobränslena.

 43. Berra

  #36 Magnus B:

  Kan inte tanken vara att bygga fabrikerna och sedan stämma skiten ur staten för att den inte
  levererar den elen den lovat?