Regeringen överens om kärnkraften

Barsebäck
Det blir ingen ny lag som uttryckligen förbjuder statliga ”subventioner” till kärnkraft. Det beslutade regeringen i dag, efter åratal av diskussioner, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Allianspartierna har varit oeniga kring vad som ska tolkas som kärnkraftssubvention. I centerns stränga tolkning har allt varit subvention. Att staten investerar i en lönsam och vinstdrivande verksamhet är INTE en subvention.
Läs SvD
Uppdatering: DN: Regeringen överens om kärnkraft
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. robjoh

  Så när får vi se en liknande lag för vindkraftverk?

 2. robjoh

  Oj noterar att jag läste fel, tar tillbaka min tidigare kommentar.

 3. bom

  @robjoh   ???????????
  Det vore väl jättebra om staten slutade helt att subventionera vindkraften(och slutade reglera/strypa all energiverksamhet överhuvud taget!!!) Se bara på Tyskland och photovoltaic de senaste veckorna! Konkurserna yr i luften!

 4. robjoh

  @bom
  Jag läste att staten skulle ha en lag emot att subventionera kärnkraft, och då tyckte jag att om det gäller borde vi göra samma sak för vindkraft. Så ja de får gärna sluta subventionera vindkraft, men min kommentar handlade om en reaktion på att jag läste fel.

 5. OT: Hörde just på nyheterna att Fortum importerar Neapels sopor ( inkl. Hg-lampor) för att brännas i Sthlm! Hur är detta miljömässigt? Det blir massor av aska ( 20% blir aska vill jag minnas) som innehåller tungmetaller, gifter, dioxin.. Vart tar detta vägen? Urlakning?
  Och rökgaserna? Renas de? Hur och var tar ”bortfiltrerade” gifter/dioxin vägen?
  Är det vettigt att transportera sopor 2200 km (fågelvägen)?

 6. bom

  Tänk att det skulle erfordras att Stadsbudskåren rullade ut en sparkande och skrikande Maud Olovsson (med ett stycke av dörrposten fortfarande kramat i ena handen) från tjänsterummet i industridepartementet för en tillnyktring i energifrågan. Fälldin som kokade spiksoppan på 70-talet hade egentligen rätt (facit Fukushima) utan att själv veta. Sextiotalsteknikens usla säkerhetstänkande var inte bra. Sedan fick vi den okunniga Madame Dahls idiotier ovan på detta och förlorade Asea Atom till ett tacksamt Westinghouse, vilket kostat oss miljarder. Nu sitter vi här med utgamlade KKV som knappt håller ihop och minst tre av sju partier befinner sig fortfarande på sextotalets kunskapsnivå(nä låt gå för alla sju). Jag röstade första gången i mitt liv på centerpartiet (för det gjorde ju min far och han borde ju veta?). Efter Hedlund gick det bara utför Orphan Annie verkar ju nu åtminstone marginellt bättre än Mad Maude, men ingen röst från mig – never! Jag längtar efter konkurs av Arise Windpower – med Mad Maud i styrelsen kan det bara vara en tidsfråga? Nu vill jag se en statlig satsning på gen IV för något vettigt måste vi ju göra av de 98% som finns kvar i våra gamla bränslestavar! Bruka elcertpengarna till att köpa en G4 och låt KTH lära upp sig. Gärna i Ågesta eller ännu bättre i Barsebäck! RO skall vi nog glömma.

 7. Håkan Bergman

  Bra att det rörs om i grytan, våra 3 klimatpartier, C.V och MP kommer att bränna sitt krut på att slåss inbördes om en krympande skara klimatoroade. Tiden fram till nästa val blir intressant. En liten visa tillägnad fru Hatt månne:
  http://www.youtube.com/watch?v=DIo5QvaJ2yc

 8. Pelle L

  M.Sc.Eng. #5

  Märkligt att detta blir en riksnyhet först när det är kgl Hufvudstaden som är inblandad.
   
  Sådana här ”sopaffärer” har varit på gång länge i sydsverige, se tex
  http://hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.1413953-upphandlingsstrul-forsenar-avfallsimport-fran-italien
   
  Skillnaden är kanske att här kan man inte hänga ut det privata profithungriga Fortum, utan det rör sig om de kommunala bolagen i Halmstad, Helsingborg, Jönköping och Linköping
   
  Citat från Hallandsposten:
  Fakta
  Vill ha 60 000 ton om året
  Förutom Hem deltar Öresundskraft AB, Jönköpings Energi AB och Tekniska verken i Linköping i upphandling av utsorterat brännbart avfall. Stena Recycling ska i sin tur ansvara för logistik och transporter.
  Tillsammans, och inledningsvis, vill de importera 60 000 ton avfall om året vilket motsvarar en tredjedel av allt avfall som förbränns på Kristinehed.
  Den italienska leverantören betalar för att bli av med avfallet.

 9. Gunnar Strandell

  Pelle L #8
  Visst är det en travesti att Sveriges kommuner satsat på sopförbränning utan att ta reda på hur mycket det fanns.
  Men den Italienska maffian är nog glad över att deras rykte blir räddat.
  Har någon frågat vilken nytta organisationen SKL gör? 

 10. Gösta Walin

  Jonny, jag förstår inte din kärnkraftsiver. Har du inte besökt uranbrytningens avfallsgårdar i dina hemtrakter där avrinnande vatten måste behandlas i all evighet. Och det var ju bara lite provbrytning.
  Jag är fullständigt ense med dig angående vindkraftens fördärvlighet, men varför denna kärnkraftsiver när det finns nästan hur mycket fossila bränslen som helst. Är det koldioxiden som du fasar för?
   

 11. Bäckström

  Gösta W
  Thorium i smältsaltreaktorer gen 4 är det vi ska satsa på.
  Inte de gamla tryckkokarna med kass effektivitet.
  Då behöver vi inte bryta Uran. Vi kan använda det nuvarande ”avfallet” till att köra reaktorerna, samt/eller mata in Thorium (vilket idag klassas som avfall idag vid gruvor, (och som man nu måste ta hand om för en kostnad då det är radioaktivt).
  Just nu får man tom betalt för att ta hand om det!
  Så.
  Glöm 70-talets teknik.
  Det finns framtid i detta.
  /Bäckström 

 12. Olaus

  Gösta Walin nr 10.
  ”Har du inte besökt uranbrytningens avfallsgårdar i dina hemtrakter där avrinnande vatten måste behandlas i all evighet. Och det var ju bara lite provbrytning”.
  Menar ni Ranstad? I så fall ljuger berörd länsstyrelse angående resultatet av efterbehandlingen av urangruvan.
  ”De uppställda miljömålen har uppnåtts avseende kvaliteten på det lakvatten som tillförs den naturliga recipienten”.
  http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/miljo-och-klimat/verksamheter-med-miljopaverkan/fororenade-omraden/efterbehandlingsprojekt/Pages/Ranstad.aspx
   

 13. Pelle L

  Gunnar Strandell #9
  ”Har någon frågat vilken nytta organisationen SKL gör? ”
   
  Bra fråga!
  Avsikten är väl främst att hålla ner den kvinnliga sjukvårdspersonalens löner.
   
  Nästa fråga: Vilken nytta gör organisationerna som kallas Landsting?

 14. Holmfrid

  #10,  Gösta Wallin,
  Hur länge räcker kolet?  I dag har stålverken svårighet att få tag i kol till rimliga priser.  Aleklett i U-sala menar att kolet går mot samma situation som oljan men tidsfördröjd.

 15. Pelle #8
  Sthlm + maffia blir riksnyheter. Sopförbränningen i Lidköping bränner sedan länge importerat avfall. Ser anläggningen från sv-sluttningen på Kinnekulle där jag bor. Inte trevligt! Försökte stoppa bygget en gång i tiden…