President Trumps första år med ny klimat- och energipolitik

President Trump har varit vid makten ett år. Vi ska i denna artikel gå djupare in på vad som hänt med klimat och energi i USA under 2017 och vad vi kan förvänta oss 2018. En fortsättning på Ann Löfving-Henrikssons utmärkta artikel Trump vs det klimatindustriella komplexet.

donald_trump2

Svensk gammelmedia är fullkomligt förhäxade i president Trump. Enligt en undersökning beställd av TT hade president Trump 227.000 träffar medan Stefan Löfven bara hade 83.000. Ofta får du se den bedrövligt partiska reporten Carina Bergfeldt rapportera om president Trump.

carina_bergfeldt2

Carina Bergfeldt (Svt) rapporterar inte neutralt om Trump

Man kan fråga sig varför svenska gammelmedia med Sveriges Television i främsta ledet håller på med denna hatkampanj mot president Trump. Är det för att dölja de stora problemen i Sverige?

Först ett sidospår om de som anklagar president Trump för att ha dålig mental hälsa. American Psychiatric Association (APA) har satt ner foten och skriver att nu får det vara slut på ’Armchair’ Psychiatry. Det är oetiskt att professionella psykiatriker eller psykologer uttalar sig om offentliga personer de inte undersökt. Så här skriver APA:

”The Goldwater Rule embodies these concepts and makes it unethical for a psychiatrist to render a professional opinion to the media about a public figure unless the psychiatrist has examined the person and has proper authorization to provide the statement,” said APA CEO and Medical Director Saul Levin, M.D., M.P.A. ”APA stands behind this rule.”

Att klassa någon som mentalt störd utan att ha genomfört en vederhäftig undersökning är felanvändning av psykiatri och det är oacceptabelt och oetiskt. Motsvarande svenska organisationer borde också sätta ner foten. Vet inte om det är Sveriges Läkarförbund eller Svenska Psykiatriska Föreningen som är branschorganisation.

Vita Huset har publicerat resultatet av årliga undersökningen av president Trump och hälsan, även den psykiska, befanns vara utmärkt. Får vi se motsvarande publicerade undersökningar för Stefan Löfven? Eller kanske F! ska publicera Gudrun Schymans hälsodata!?

Även i Sverige pågår försök att ställa psykiatriska diagnoser via media. Lotta Back, gruppledare Vänsterpartiet, gick till angrepp mot Ann Heberlein (M) – Ledarsidorna – och hävdade att Heberlein var sjuk och att det var oansvarigt att Göteborgsposten publicerade en artikel av Heberline. De kommunistiska ränderna går aldrig ur Vänsterpartiet. Alla historiekunniga vet hur kommunisterna i Sovjetunionen spärrade in kritiska på mentalsjukhus.

Även ”klimatförändringarna” försöker psykologerna ge ett svar och lösning på. Titta på sid 32 – 34 i Psykologtidningen.

Tillbaka till USA och klimat och energi.

Det två stora händelserna under 2017 var att utse Scott Pruitt till chef för USA:s miljöskyddsmyndighet EPA samt att USA ska dra sig ur FN:s Parisöverenskommelse.

Scott_Pruitt

EPA:s chef Scott Pruitt

Obama var en rödgrön president. Han försökte på olika sätt runda kongressen där Demokraterna inte hade majoritet. Gäller både Parisöverenskommelsen och EPA:s klassning av koldioxid.

Nu ska vi titta på vad Trump har åstadkommit inom energi- och klimatområdet. Listan är inte alls komplett utan vill visa på exempel.

EPA

 • ”Sue and settle” har börjat tas bort. Det tillät EPA och miljöaktivister att förhandla bakom lyckta dörrar utan insyn från kongressen.
 • Börjat reducera antalet anställda inom EPA.

Globala Uppvärmningen

 • USA håller på att dra sig ur Parisöverenskommelsen. Det beräknas vara klart 2020. Många tror att USA redan lämnat Parisöverenskommelsen men så är inte fallet ännu. USA har annonserat att de lämnar överenskommelsen. Min anm. Svensk gammelmedia har svårt att hålla sig till fakta här. De påstår att USA redan lämnat Parisavtalet. Dubbelfel – det är inget avtal utan en överenskommelse och USA är kvar till 2020.
 • Har tagit bort ”klimatförändringarna” i den nya globala listan över hot mot USA i nya nationella säkerhetsstrategin.
 • Har dragit tillbaka ”sociala kostnader för kol” i nya bestämmelser
 • Har startat processen att få till ett ”red team” (klimathotskeptisk) för att tillsammans ”blue team” (klimatalarmistisk) utvärdera hela hypotesen om att människan orsakar globala uppvärmningen.
 • USA har inte dragit sig ur UNFCCC (United Nation Framework Convention on Climate Change). USA har heller inte dragit sig ur finansieringen av IPCC.

Energi

 • Regeln att olje- och gasbolag ska rapportera metanutsläpp har tagits bort. Orsakade massa onödig byråkrati enligt bolagen själva.
 • Godkänt pipeline Keystone XL som Obama blockerat. Redan då försökte Republikanerna stoppa blockering men nu har Trumpadministrationen  godkänt Keystone XL.
 • Dakota Access Pipeline har godkänts. Obama bromsade byggandet av oljeledningarna.
 • Obama förbjöd oljeborrning till havs i delar Atlanten och runt Alaska. Nu har president Trump via en exekutiv order upphävt förbudet.
 • Tagit bort regeln att klimatpåverkan och klimateffekter ska tas med i miljögranskningar.
 • Corporate Average Fuel Economy (CAFE) standards har tagits bort. Dessa gynnade utländska biltillverkare och höjde i onödan priset på nya amerikanska bilar.
 • Snabbat på processen att få miljötillstånd för nya oljeledningar, broar, kraftledningar. En federal byrå hanterar allt med tidsgränserna där målet är att allt ska vara klart inom två år från processen påbörjas.
 • Påbörjat borttagning av restriktioner mot frakking.
 • Clean Power Plan som begränsade koldioxidutsläppen från existerade gas- och kolkraftverk har börjat tas bort. Men en del arbete återstår. Kan bli klart 2018.
 • En översyn av bränsleekonomimål för bilmodeller 2021 – 2025 har påbörjats. Inte klart ännu.
 • En undersökning om oljeborrning ska tillåtas i tolv skyddade havsområden har påbörjats.
 • Trump har öppnat upp för att kunna lagra kärnavfall vid Yucca Mountain. Frågan inte definitivt avgjord än.

Ovanstående är bara exempel om vad som har gjorts och vad som pågår. Det finns hundratals regleringar Trumps administration försöker ändra på. Men det tar tid och presidenten har inte oinskränkt makt. Det stora som Trump vill åstadkomma är att ta bort restriktionerna på att producera egna fossila bränslen (läs olja och gas). Koldioxidutsläppen har minskat rejält då en övergång sker från kol till gas för elproduktion.

Under valkampanjen använde Trump ofta uttrycket ”drain the swamp”. Detta syftar inte på klimat eller energi utan på att rensa upp i byråkratin i Washington. Från början kom uttrycket från att kunna reducera malaria skulle man ta bort vattnet i kärren. 1980 använde Reagan uttrycket i sin valkampanj med syftning på att minska byråkratin i Washington.

Om nu gammelmedia i Sverige så hatiskt och frenetiskt hela tiden skriver om Trump – bidrar inte Klimatupplysningen till att förstärka detta genom att också skriva om president Trump? Min uppfattning är att svenskarna genom gammelmedia fått en helt snedvriden bild av vad president Trump står för. De flesta svenskar tror på den enorma propagandan de utsätts för om Trump. Nu fokuserar jag på klimat och energi men det gäller naturligtvis många andra områden.

Även president Reagan, som blev en av de mest populära presidenterna någonsin, var också utsatt för en förtalskampanj på 1980-talet av svensk gammelmedia. Både Reagan och Trump har den egenheten att de försöker genomföra sina vallöften. Inte som svenska politiker som tror sig kunna ljuga fritt i varje valrörelse och sen är det glömt.  ”Det är jättedyrt att tanka bensin som det är. Vi ser inget behov av att höja bensinskatten” så sa finansminister Magdalena Andersson (S) före valet 2014. Vi vet alla att den andra meningen inte var sanning.

Betydelsen av omläggningen av USA:s klimatpolitik får en stor påverkan på hela världen. Kanske inte på Sverige som lever i sin egen klimatbubbla. Men på övriga världen utanför EU.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Bra Per.
  Retar mig oxå på hur media har vinklat alla nyheter om Trump. Han är förvisso ingen diplomat och kanske borde ta och lägga ifrån sig twittertelefonen lite oftare. Men han representerar en del av folket som länge stått i skuggan av alla smarta och välformulerade liberaler.
  Klimatfrågan har han tagit upp som en del av de svårigheter som ensidigt försvårar för inhemsk industri till förmån för importen. En import som sker från länder med stora reella miljöproblem.
  Media har svårt att hänga med. Nu visas att riktiga luftföroreningar är den stora hälsorisken:
  https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180123101914.htm

 2. Ingvar i Las Palmas

  Utmärkt genomgång Per!
  Det är olycksbådande att svensk media är så genomsyrat av propaganda istället för nyhetsrapportering.

 3. Ingvar i Las Palmas

  The Gore effect 🙂
  http://www.cfact.org/2018/01/24/scientists-set-up-camp-in-davos-to-warn-about-global-warming-and-get-buried-by-snow/

 4. Håkan Bergman

  Undrar om inte svenska medias rapportering om Trump på sikt kommer att slå tillbaka på media själva. Och inte ens i Davos kan man avhålla sig från att angripa Trump. Macron slår sig för bröstet i frågan om kol, Merkel väljer, av förklarliga skäl, en annan anfallsvinkel. Nå idag kommer Trump själv till Davos, om hans flygplan får plats bland dom andras småfjuttar.
  https://www.dn.se/nyheter/varlden/michael-winiarski-merkel-till-attack-mot-trump/

 5. Peter F

  Läste någonstans att i USA är 95 procent av media mot Trump. I Sverige är det 100 procent ! Nåväl vi ska ju alltid vara värst.

 6. Christer Löfström

  Per Welander, du som minglar m Svenskt Näringsliv, vad sägs där om Trump?

 7. sibbe

  Till Trumps infriade vallöften kan läggas skattereformen, och Obamacare genom bakvägen. Och vallöftet om höjda tullar för varor som bevisligen dumpas som t.ex solpaneler från Kina, kom ju i början av veckan. Just dumpningen av solpaneler från Kina har påtalats av tyska industrin, utan att Merkel ingripit där. Sitter man i glashuset (Tyskland är ju rekordhållare i export) kastar man inte med stenar.
  Att Trump har minskat USA:s bidrag till UN är väl fakta? IPCC har ju bara en budget mindre än
  10 miljoner $, såvitt jag vet, så där hoppar väl Sverige in ifall någon annan minskar sitt bidrag. Hur är det med finansieringen av Parisöverenskommelsens miljarder? Det var väl en av Obama:s sista utbetalningar från EPA:s kassa.? På samma sätt förresten som i Tyskland, före valet betalade miljöministeriet ut en knapp miljard.
  Ja, medierna har en hel del att tugga fradga då namnet Trump kommer upp. Så är i synnerhet svenska journalister väldigt stressade, antar jag. Säg inte att de inte jobbar!

 8. Guy

  Det blev en aning oklart för mej om artikeln gällde President Trumps första år med ny klimat- och energipolitik eller svensk medias reaktioner på Trumps göranden.

  Världen är komplex. Dom gröna förekommer i många former, men enklast är det att dela upp dom i två slag. Dom som värnar om miljö, hälsa och välfärd beaktande att ”lagom är bäst”. Så den politiska vingen vars enda agenda är politisk makt med hjälp av alarmism och katastrofscenario. Den sidan ger blanka f*n i miljö och natur, WWF är ett ypperligt exempel på en tiggarorganisation som utnyttjar alarmism för sin penninginsamling.

 9. Christer Löfström #6: Jag minglar inte med Svenskt Näringsliv. Men sen Curt Nicolin slutade har Svenskt Näringsliv glidit in mot det politiskt korrekta. Ett avskräckande exempel var när Leif Östling fick sparken för sitt uttalande och vad han fick för pengarna.

  I övrigt struntar de flesta inom näringslivet (inte organisationen) i klimatfrågor men är försiktiga att uttala sig utanför åsiktskorridoren. Kanske tycker annorlunda men håller tyst. Sen löntagarfonderna kommer nu det första stora angreppet på företagen med förslaget om vinstbegränsning vilket i praktiken dödar de privata skolföretagen. Ska bli intressant om Svenskt Näringsliv tar upp kampen. De är märkligt tysta.

 10. Guy #8: Alla läsare gör sin egen tolkning. Kanske OCH i stället för ELLER. Spelar det nån roll?

 11. Håkan Bergman

  Jag har inte brytt mig särskilt mycket om medias drev mot Trump, jag vet ju sen länge hur våra media fungerar. Men nu när jag kollat runt lite blir det rent bissart, DN t.ex. har en hel avdelning om Trump, 3475 artiklar, man snittar alltså nästan 10 om dan sen han blev vald! Vad tror man sig uppnå med det? För nog måste man väl ha en agenda, inte kan det vara så att man tror att svenska folket törstar efter att läsa om Trump, Trump och mera Trump.

  https://www.dn.se/om/donald-trump/

 12. Sören G

  På tal om WWF. Läste Teknikens Värld på biblioteket. Där stod det att 50 000 djurarter utrotas varje år. Lite längre ned stod det att 12 000 djurarter är hotade. – Då borde det väl röra sig om att en halv miljon djurarter är hotatde på 10 års sikt.

  Tidningen var f.ö. full av alramism om den hotande globala uppvärmningen och en massa förslag hur man skulle kunna kyla ner planeten.

 13. Sören G

  #11
  ”inte kan det vara så att man tror att svenska folket törstar efter att läsa om Trump, Trump och mera Trump.”
  Och svenska folket röstar inte i amerikanska val.

 14. Ulf

  Vore intressant att veta ner i detalj hur det går med red och blue team. Detta kan nämligen inte ens svensk media ignorera. Får man två ordentliga team här så kan man inte fortsätta prata om 97 procent inte ens svenskar är så lättlurade.
  För svensk del ser jag detta som den viktigaste åtgärden av alla och det är synd att det tycks gå trögt.

 15. Ulf

  Och Per du borde inte använda ordet gammelmedia det förknippas med SD och det är tätt synd att bjuda journalister på lätta poäng.

 16. Ulf #15: Har aldrig hört talas om att ordet ”gammelmedia” kopplas ihop med SD. Kan ge dig massor av exempel av personer som INTE är Sd som använder sig av det ordet. Tycker din åsikt är något långsökt men det kanske finns personer som gör den kopplingen. Som du.

 17. Arne Nilsson

  Ulf #15 Vad spelar det för roll om någon kopplar ihop något begrepp med SD? Över en miljon svenskar sympatiserar med dem. Vad är problemet? Låt oss nyttja de ord och begrepp vi är bekväma med. Var inte rädd. I Sverige blir man inte satt i finkan om man uttrycker sin åsikt.

 18. JMM

  Trump har gjort mycket nytta för oss ”klimatskeptiker”. Här är Lars Berns syn på saken:

  http://jmm.nu/lars-bern-om-klimatalarmismen/

 19. Lasse

  Trump spelar på samma planhalva som SD.
  Lika klumpiga och orädda samt lätta att avfärda tills de sitter vid makten!
  Därtill så är bägge tveksamma till den klimatpolitik som förs.
  http://thoralf.bloggplatsen.se/kategori/194333-klimathysteri/

 20. Alla: Tycker vi avslutar pratet om Sd nu. Det finns ingen koppling mellan min artikel och Sd. Om Sd eller något annat parti tycker lika som Klimatupplysningen – så bra. Denna artikel redovisar vad Trumps administration gjort. Utan att ta ställning om de olika åtgärderna är bra eller inte. Att jag gillar att USA lämnar Parisöverenskommelsen är ingen hemlighet.

 21. Svempa

  Jag tror för min del att utvecklingen i USA (med t.ex Red och Blue team) kommer få stor inverkan också i Sverige. Svenska journalister tar nästan uteslutande inspiration från over there. Kanske snabbas det på av att ytterligare en omgång av riktigt kallt väder är på gång i Nordamerika.

  Enligt MSN har detta drivit upp priset rejält på naturgas:

  ”The threat of another blast of bitterly cold arctic air bearing down on the U.S. is sending natural-gas futures prices to their highest level in more than a year.

  On Tuesday alone, prices surged by more than 6.8%.”

 22. Svempa

  #21 den automatiska spellcheckern spelade spratt igen.

  Källan var WSJ. Wall Street Journal

 23. jp

  ”USA håller på att dra sig ur Parisöverenskommelsen. Det beräknas vara klart 2020. Många tror att USA redan lämnat Parisöverenskommelsen men så är inte fallet ännu. USA har annonserat att de lämnar överenskommelsen. Min anm. Svensk gammelmedia har svårt att hålla sig till fakta här. De påstår att USA redan lämnat Parisavtalet. Dubbelfel – det är inget avtal utan en överenskommelse och USA är kvar till 2020.”

  USA har aldrig ratifierat parisöverkommelsen, dvs USA har aldrig officielt anslutit sig till parisöverkommelsen, Obama anslöt USA med en presidentiell executive order, det är inte samma sak som officiell ratifiering.

  Desförutom är parisöverkommelsen inte juridiskt bindande, så vilket land som helst kan när som helst gå ut ur hela överenskommelsen.

 24. Christer Löfström

  # 9 Per W

  Svenskt Näringsliv ger inte upp frågan om vinster i Välfärdsföretag! (s) vill inte ha Reepalus förslag.
  Tror inte ens Reepalu själv vill ha sitt förslag. Han o Dan Olofsson har kanske varit i Sydafrika och kokat ihop en plan.

  Beträffande löntagarfonder, så gjordes grova misstag då de avskaffades. Enorma summor skyfflades in i det svenska forskningsfinansieringssystemet, inte minst för energiomvandling och miljö.

  Min fråga gällde allmänt hur man ser på Trump i svenskt näringsliv, som arbetar för frihandel och som föredrar kärnkraft före andra sätt att producera el.

 25. Lars Cornell

  #23 C.L.
  Att Trump säger upp handelsavtal behöver inte innebära att han är emot fri handel.
  Om man är för fri handel är det bara att handla, eller hur?
  Varför behövs det handelsavtal om inte den fria handel på olika sätt, tex med subventioner och stadsstöd, satts ur spel.

 26. Ivar Andersson

  #21 Svempa
  ”Svenska journalister tar nästan uteslutande inspiration från over there. ” Jag är pessimist och tror att svenska MSM väljer de delar av debatten som passar MSMs agenda och blundar för den andra delen som inte passar.

 27. Lars Cornell

  Trump kritiseras för sitt sätt att vara, mindre för det han uträttar.
  Om man respekterar ingångna avtal som blivit till dogmer och inte fungerar,
  DÅ skall man kritiseras.

 28. Ulf

  Svar 16,17

  Jag noterar bara vad som är vedertagna fakta sedan får ni tro vad ni vill. Klimatfrågan är för viktig för att schabblas bort på enkla misstag. Det är trots allt rätt många miljoner som inte röstar så. Gammelmedia är ett fjantigt och kontraproduktivt uttryck.

 29. Lars Cornell

  Jag läser om faktagranskning inför valet.
  https://www.svt.se/kultur/medier/svenska-nyhetsmedier-startar-samarbete-for-faktagranskning-under-valet
  ”Varje deltagande redaktion kommer självständigt att göra sina faktakollar men enligt gemensamma principer. Faktakollarna samlas sedan på en gemensam spridningsplattform och på konton i sociala medier.”

  Vem skall avgöra vad som är sannt eller falskt?
  http://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/statliga-institutioner-och-fake-news_H510218

  Josef Fransson (SD) har skrivit en motion om det. I Riksdagsdebatten förra veckan sa han bland annat:
  ”Det är som att sätta räven att vakta hönsgården”.

 30. Fredde

  1000 flygplan landar i Davos inför stormötet , de flesta är privatjet- ligger det inte nåt motsägelsefullt i det?
  Det är klimatflummande på högsta nivå!

  https://www.washingtontimes.com/news/2018/jan/24/inside-the-beltway-carbon-footprint-1000-private-j/

  Men, svensk PK-media bara rabblar om Trump….
  De kommer nog inte nämna att det är rekordmycket snö i Alperna nu.

 31. Bernt Ekholm

  Svar #17

  ”I Sverige blir man inte satt i finkan om man uttrycker sin åsikt.”

  Det är bara en tidsfråga innan detta sker!

  https://samnytt.se/71-ariga-denny-kallade-islam-for-fascistisk-ideologi-atalas-for-hets-mot-folkgrupp/

 32. Lars Kamél

  Min kommentar om Pers artikel är att ”blue team” väl ska bestå av klimathotstroende? Klimatalarmister är en minoritet bland de troende.
  #12: Många hävdar att det pågår en sjätte massutrotning, men förmodligen håller ingen paleontolog med. Under de fem massutdöenden som syns i geologiska lager har inte bara arter försvunnit utan också hela grupper av arter. Vilket inte har hänt i modern tid.
  Fakta är dessutom att ungefär 800 kända arter har utrotats sedan år 1500. Européerna började utforska övriga delar av världen i slutet av 1400-talet och dit de kom försvann ofta arter. Främst på öar, dit vi också kan räkna den väldigt stora ön Australien. 800 arter på drygt 500 år är inte i närheten av någon massutrotning. Visst är det troligt att en hel del okända arter har försvunnit, men för att få till en massutrotning behövs det åtminstone hundratals gånger fler än vad som är känt. Vilket förefaller helt orimligt. Några av de utrotade borde i så fall ha lämnat spår efter sig. Vi borde ha hittat många lämningar av arter som har dött ut de senaste århundradena, men sådana finns knappt. De som är utdöda sedan 1500 är vanligen sådana som européer fann dit de kom och sedan utrotade. Eller som dödades av de husdjur som européerna hade med sig.
  Det där med 50000 utrotade djurarter per år är alltså en rent påhitt. Ett orimligt påhitt, dessutom. Kanske är till och med 5 utdöda djurarter per år ett för högt tal.

 33. Håkan Bergman

  Apropå Macrons kritik av Trumps energipolitik.

  https://wattsupwiththat.com/2017/11/18/climate-hypocrite-president-macron-sucking-coal-power-from-britain/

  Till råga på allt kommer en del av kolet från USA.

  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/france-coal-power-station-emmanuel-macron-davos-shut-2021-a8176796.html

  ”France only produces around 1 per cent of its energy from coal-fired stations, but the commitment is a signal that the country is determined to lead on climate issues.”

  En ynka procent m.a.o., Merkel måste bli grön av avund. Det börjar bli trångt där framme i täten, Sverige får lägga på ett kol.

 34. pekke

  Inlägg på Expressen kultur om ” fake news ” som är intressant, alla bör ta sig tid att läsa den.

  https://www.expressen.se/kultur/journalister-ar-inga-sanningskommissarier/

 35. Karl Eider

  #33 pekke

  En riktigt bra och klarsynt artikel. Alla borde läsa den, särskilt journalister och politiker. Märkligt att den fick publiceras.

 36. Claes Forsgårdh

  Trump har ju utsett sitt Fake News Award i USA. Om vi gör detsamma i Sverige och tar lite olika kategorier inom klimatet:
  ”Bästa” TV-kanal: SvT (totalt ohotade)
  ”Bästa” rikstäckande tidning: De nominerade är: SvD, Expressen, DN samt Aftonbladet. Vinnare:??
  ”Bästa” kvinnliga journalist: Nominerade: Jenny Stiernstedt, SvD, Carina Bergfeldt och Erika Bjerström SvT
  Vinnare: Jenny Stiernstedt
  ”Bästa” TV-expert: Johan Rockström,
  ”Bästa” politiker: Nominerade: Isabella Lövin, Fridolin och Daniel Helldén, alla från MP. Vinnare??
  Det finns ett enormt urval för ett Fake News Award i Sverige inom många områden.

 37. Rider

  Must see!
  Ambassadör John Bolton ger Sky News reporter svar på tal.
  ”You are a munchkin”

  http://www.breitbart.com/london/2018/01/25/watch-amb-john-bolton-eviscerates-sky-newss-kay-burley-live-you-are-a-munchkin-in-the-media/

 38. Ann Lh

  Medan SvD skriver att afrikanska länder tänker bojkotta Trump verkar Europas ekonomiska höjdare uppskatta honom och vad han åstadkommit:
  http://dailycaller.com/2018/01/25/european-ceos-trump/

  På Världens Nyheter fortfarande SvD rapporterar Gunilla von Hall under rubriken ”Vägrar att vara i samma stad som Donald Trump”. Hon ser där fram emot att kongresshallen i Davos kanske inte blir så överfull som Donald Trump tänkt sig när han pratar i Davos. von Hall har till och med hittat någon som ”hittar vilken ursäkt som helst för att slippa skaka hand med honom”. Cecilia Malmström åker i varje fall hem före Trumps tal liksom Macron.
  Intressant att ledarna för länderna som genom tiderna fått enorma bidrag från USA tänker bojkotta Trump, palestinierna hotas med att bli av med sina bidrag om de inte ställer upp på fredsförhandlingar … men
  ”Ugandas president: I love Trump because ”he tells Africans frankly” är vidare en ickesvensk artikel i Canadafreepress.com

 39. Fredde

  På tal om Fake news, så lurar censuren runt hörnet.

  Föga förvånande är SVT en av de drivande i ”projektet”, som kommer kosta 8 miljoner och syftar till att styra nyhetsflödet så att inte olämplig information nåt svenska folket.

  ”I ett unikt utvecklingsprojekt ska flera ledande svenska nyhetsredaktioner motverka att ”fake news” och ogrundade påståenden får spridning och spelar en avgörande betydelse i det svenska valet 2018.”

  Dert intressanta är att när Thoralf begärt och fått information om detta, så är stora delar överstruket!
  Det går inte att läsa allt, så redan där är censuren igång…

  Titta gärna här, så får ni se:

  http://thoralf.bloggplatsen.se/2018/01/18/11508792-vinnova-sekretessbelagger-ansokningar-morkar-att-sodertorns-hogskola-ingar/

 40. Lasse

  I Davos skall Trump tala idag. För delvis tomma läktare.
  De som väljer att avstå att lyssna ogillar hans tal om isolerat USA-America first.
  Kanske borde de stanna och lyssna på den man som väljer bort och försvårar import från länder med uppenbara miljöproblem med industri som lever med helt andra villkor än den Amerikanska.
  Liberala regler för miljön passar inte in i en modern värld!

 41. Christer Löfström

  ** KOMMENTAR BORTTAGEN AV MODERATOR – UTANFÖR ÄMNET **

 42. Ann lh

  # 40, vad har din kommentar med Trump att göra?

  ** URSÄKTA ANN. MODERATORN OCH DU GICK OM VARANDRA. #40 har tagits bort **

 43. Svempa

  #36 Rider

  Det är alltid uppmuntrande att se personer som inte låter sig fösas runt av ignoranta journalister som endast är ute efter att driva sina agendor. Det gamla publicistiska idealet lyser alltsom oftast med sin frånvaro.

 44. Peter F

  Var kan man se/höra Trumps tal i Davos idag ?

 45. Ann lh

  # 43 Peter, jag tror inte att vi får se och höra talet via svensk media, men förhoppningsvis kommer det snabbt upp på Trumps eget twitterkonto, The Hill eller dailycaller.com

 46. Peter F

  #44 Ann lh

  Tack

 47. Christer Löfström

  ** Kommentar borttagen av moderator. Maila Klimatupplysningen om du inte är nöjd med åtgärderna. Ska inte diskuteras på bloggen. **

 48. Daniel Wiklund

  ”…väldigt känsliga…” skriver Christer L. Du om nån verkar väldigt känslig. Du har höga tankar om dig själv som anser att det är ”censur!!!!!” om du får en kommentar borttagen av moderatorn.

 49. Peter F

  Här verkar Trumps tal sändas. https://www.youtube.com/watch?v=xp43RF3bm0k

 50. Ann lh

  Tack, tack Peter F

 51. Lasse

  #48
  FöretagVDar som beskriver vad de gör för investeringar i USA får beröm av Trump och berömmer hans insatser för företagandet.
  Det ger onekligen en annan bild av president Trump.

 52. ALLA: Att driva en gratis blogg är inte lätt. Allt arbete är ideellt och inget får något betalt.

  Vår erfarenhet är att det inte går att ha anonyma kommentarer som är helt fria utan moderering. Vi modererar för att undvika att det hela spårar ur. Vi äger bloggen och det är inte ”censur” att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna. Det finns flera moderatorer som jobbar parallellt.

  Den vars kommentar blir borttagen blir ofta upprörd men vi vill INTE ha någon diskussion på bloggen om reglerna. Ni får gärna maila Klimatupplysningen om ni har relevanta synpunkter.

  Syftet är att kommentarerna ska tillföra läsarna mer kunskap. Det finns mycket kvalificerade personer som kommenterar. Men moderering är nödvändig för att hålla en hög kvalitet. Hoppas ni läsare förstår detta. Vi har många, många läsare men bara mycket få som kommenterar. De relevanta kommentarer som följer reglerna (97% , siffran låter bekant eller….?) är vi tacksamma för.

 53. Peter F

  Imponerande tal av Trump. Snacka om lagledare som peppar sitt folk

 54. Ann lh

  Trumps tal med eftersnack avslutades just. Säkerligen kommer många att reta sig på de ständiga upprepningarna av hur bra Amerika är och hur bra det går för landet osv, men det jag framför allt fäste mej vid var hur han tryckte på varje nations ledares och dess medborgares rätt och inte minst skyldighet att arbeta för sin nations bästa, samtidigt som de fria suveräna nationerna sida vid sida måste samarbeta för allas bästa.
  Under en fråga efteråt klämde han in vilken skillnad det skulle ha varit om ”reglerarna” fått fortsätta att strypa landet. Då skulle ekonomin gått ner lika mycket som den nu gått upp.
  Av applåderna att döma uppskattades talet och det verkade inte som om det var någon massflykt därifrån under talets gång.

 55. Peter F

  #53 Ann lh

  Var det något nytt i talet ? Inte vad jag kunde höra, men likväl uppfriskande positiva toner. Tänk om vi hade sådana politiker

 56. Ann lh

  # 52 Peter F, peppa inte bara sitt folk utan alla som på allvar vågar lyssna på honom och vad han har att säga.

 57. Ann lh

  Peter, svar på Din fråga. Nej ingenting nytt utan mera att han förpackat in det, vi tidigare hört i ny förpackning, det som var och är relevant just där och då. Men, som jag skrev, det var suveränt (!) att han återigen hävdade värdet av suveräna nationer, det kan inte upprepas nog ofta, särskilt bland alla de församlade globalisterna.

 58. Peter F #48: Tack för länken. Bra tal av president Trump.

 59. Guy

  OT, men ändå.

  https://www.thegwpf.com/a-climate-sceptic-just-took-charge-of-eu-environment-policy/

 60. Henric Franzén

  Tycker att KU har väldigt intressanta och kunniga inlägg om klimatet. Dock tar politiken lite väl mycket överhand ibland, men ok, klimat och klimatpolitik går väl hand i hand…

 61. pekke

  Trump gjorde sitt tal i Davos, om det var bra eller dåligt kan man diskutera, men salen var fylld enligt WSJ !

  https://twitter.com/rebeccaballhaus/status/956866918245371904

  Hoppas det går att se, annars så går det att läsa hennes twitter.

 62. Thomas P

  Tycks som EPA:s nya regler kan ha negativa effekter för fågellivet:
  https://www.nakedcapitalism.com/2018/01/trump-administration-rolls-back-protections-for-migratory-birds-drawing-bipartisan-condemnation.html

 63. Bengt Abelsson

  # 62
  Ja, och kul att se att du bekymrar dig över vindkraftverkens fågeldödande.

 64. Thomas P

  Bengts inlägg #63 belyser varför jag sällan orkar kommentera här längre. Ni kan läsa vilken text som helst och bara se de bitar som passar era förutfattade meningar.

 65. Michael E

  #62, tja Thomas P det finns ju en annan vinkel på lagförändringen än den som framgår från den artikel publicerad på den neo-marxistiska blogg du länkade till. Enligt Blomberg news, https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-22/trump-is-said-to-reverse-strict-obama-era-policy-on-bird-deaths-jbi84akp,

  “During the Obama administration, seven oil and natural gas companies were prosecuted for killing 28 birds at the same time that wind energy companies were allowed to kill thousands of birds, including bald and golden eagles,” said Kathleen Sgamma, president of the Western Energy Alliance. ”Today’s solicitor’s opinion returns the rule of law and will help prevent the disparate treatment of industries.”

 66. Ivar Andersson

  #64 Thomas P
  Synd att orken tryter. Du ska ju rädda jorden från alla katastrofer som koldioxiden orsakar.

 67. Lennart Bengtsson

  Man kan ha många uppfattningar om president Trump men få personer har fått en sådan massivt negativ press som Trump fått i svenska media. I detta fall kan man säga att de lever upp till Herbert Tingstens beskrivning att Sverige är så dj-a litet att det bara kan ha en uppfattning åt gången.

  Att Trump är kritiskt till Parisöverenskommelsen beror säkert på att han inser, till skillnad från svenska media, att den knappast kommer att ge något konkreta resultat eftersom realistiska alternativ till fossil energiproduktion saknas i den mängs som behövs. Jag föreslår att läsarna och mediarepresentanter sätter sig ned och ser vad som egentligen hände med Kyotoavtalet. Inte ens de länder( men något enstaka undantag) som skrev på avtalet lyckades leva upp till alla löften om att gå tillbaka till 1990 års utsläpp av växthusgaser.
  De fakto har nästan 1/3 av den antropogena växthuseffekten efter 1750 tillkommit efter 1990!
  USA är faktiskt en av de få länder som under senare år lyckats hålla nere utsläppsökningen.
  Orsaken till den globala ökningen är 1) att jordens befolkning fortsätter att öka, 2) inte minst utvecklingsländerna vill få ett bättre liv och 3) alternativen till fossil energi såväl tekniskt som ekonomiskt existerar ännu inte utom i några energimässigt lyckliga länder som Sverige och Norge som tillsammans står för 2 promille av jordens befolkning!

  Kanske är det så att Trump frånsetts sin egendomliga vana till twitterkommunikation, trots allt är en kunnig och realistisk person som befinner sig i verkligheten till skillnad från våra svenska mediaaktivister som sedan länge förlorat verklighetskontakten.

 68. Guy

  Trump lyckönskar sig själv till den ekonomiska uppgången och till utsläppsminskningar mm. Faktum är att allt detta startade innan Trump blev president men det är han som smäller med hängslena. Kort är valboskapens minne.

  Det går att se saken på olika sätt.

 69. Ann lh

  # 60 Henric Franzén, klimathotsfrågan handlar ytterst om ren politik vilket de högsta beskyddarna av frågan gång efter annan har bedyrat t.ex. Ch. Figueres UNFCCC/IPCC och Ottmar Edenhofer ”We (UN-IPCC) redistribute de facto the world´s wealth by climate policy”, det handlar om att styra den stora dvs den globala omställningen av resurser.

 70. Thomas P

  Michael E #65 Jag trodde inte ”gammelmedia” var så populära här, men tydligen duger de när man kan plocka ut en mening som passar.

  Lennarts #67 Belyser också hur mycket av stödet till Trump är uppbyggt när han skriver:
  ”Att Trump är kritiskt till Parisöverenskommelsen beror säkert på …” varefter Lennart lägger till sina egna åsikter och helt utan grund antar att Trump delar dessa. Med sina många och motsägelsefulla uttalanden tycks Trump inbjuda somliga till att projicera sina egna åsikter på Trump. Själv går jag mer på hur Trump skrivit att han ser AGW som en kinesisk konspiration.

 71. Daniel Wiklund

  Jag förstår att du Thomas P blir glad varje gång du ser Carina Bergfeldt i rutan. Och jag är inte förvånad att du tar upp projektion, det vet du mycket om.

 72. Olav Gjelten

  Helt oavsett vad jag i många frågor tycker om Donald Trump så är han den av världens politiker som står mig närmast i klimatfrågan.
  Med marginal räcker detta till för att han är ”min” president och som jag skulle vilja se som vinnare över det vänstervridna EU där klimatet är själva kärnan i den nya religionen som skall omfatta hela vårt liv från vaggan till graven.

 73. Björn

  Olav Gjelten [72]; Jag håller med dig Olav. Donald Trump är en pragmatisk ledare som världen behöver ha som förebild.

 74. Ulf

  Svar 70

  Ja de är åtminstone väldigt duktiga på att förhandla. Här står vi idag med Parisavtalet där Kina inte förpliktigat sig till någonting. Förra året minskade EU och USA sina utsläpp medan Kina ökade dem så mycket att det blev en ökning totalt för världen. Eftersom detta inte stämmer in med moralismen i Sverige så har man i princip tystat ner det i svensk media. Klimatmässigt borde det vara en stor nyhet om man nu är intresserad av klimat och inte bara att moralisera över folks leverne.

 75. Ulf

  Till extrem moralisterna har nu Expressen sällat sig genom en omfattande propaganda mot flyget som står för 2-3 procent av totala utsläppet av växthusgaser. Att vi ransonerar vårt flygande påverkar alltså inte klimatet ens marginellt. Däremot påverkar det världens fattiga extremt mycket eftersom de lever på turism.
  Om vi istället skulle göra en global överenskommelse att sluta köpa nya nöjeshusdjur så är Parisavtalet uppfyllt inom 10 år med råge. Det förutsätter förstås att även Kina skriver på.
  Jag har påpekat detta för Expressen. Svaren och bristen på svar visar bara på att jag har rätt. Klimatångesten handlar bara om ett djupt behov över att moralisera över folks sätt att leva även om detta på intet sätt påverkar klimatet.

 76. Torbjörn

  #70 Thomas P
  Al Gore med flera använde sig av projisering skapade en gemensam fiende i koldioxiden.

  Hur många av av Al Gores förutsägelser har slagit in?
  Förutom att han blivit ofantligt rik på kuppen

  I ditt inlägg skriver du
  ”Med sina många och motsägelsefulla uttalanden tycks Trump inbjuda somliga till att projicera sina egna åsikter på Trump. Själv går jag mer på hur Trump skrivit att han ser AGW som en kinesisk konspiration.”

  Ja Trump bytte fiende, han antydde att det hela var bluff och la skulden på Kina eftersom de skulle få fortsätta släppa ut stora mänger koldoxid, medan USA var tvungen att minska sina utsläpp.