Populism går alltid hem

Gårdagens vinnare blev helt klart miljöpartiet som nu får ytterligare en plats i EU-parlamentet. Miljöpartiets kandidat i Värmland, Eva Hallström, tror att framgången beror på ”att Miljöpartiet lyfter fram klimatfrågan och vikten av att göra någonting åt våra utsläpp av växthusgaser.” (PS Är det någon mer än jag som tycker att Eva Hallström ser ut som en man?) Och Ulf Holm, miljöpartist från Lund, tror att även partiets ställning i fildelningsfrågan avgjorde.
Igår eftermiddag (efter att ha röstat) gjorde jag för skojs skull Aftonbladets webbtest EU-profiler som var avsett att hjälpa väljarna att hitta ”rätt” parti. Konstigt nog hamnade jag i den kvadrant där i princip inga politiska partier fanns. I ytterkanten av min ”valsfär” fanns Junilistan och kd, men det tycktes inte finnas något parti som speglade mina egna intressen. Då föddes förstås tanken på att det rimligen borde finnas plats för ytterligare ett riksdagsparti i Sverige…

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tege Tornvall

  Flertalet partier ägnar mycket tid och kraft åt pseudo- och symbolfrågor.
  Tege

 2. Urban

  För drygt 20 år sedan kom Miljöpartiet in i riksdagen med hjälp av säldöden. Senare visade sig att sälarna dött av en virussjukdom…
  Nu har vi ”klimatfrågan”. Undrar just hur den kommer att utvecklas under de närmaste tjugo åren.  Jag känner en viss oro för att miljöfolket inte är färdiga med frågan.

 3. Fredrik

  Jag tror att klimatbubblan, precis som Per Welander skriver, kommer att pysa ut långsamt. Men bara så länge vi har kvar friheten att kommunicera fritt. Lagar som FRA och barnporrfilter som missbrukas (http://swartz.typepad.com/texplorer/2007/07/polisen-vr-cens.html) riskerar att till slut att tysta obekväma åsikter som t.ex.  The Climate Scam för fram.
   Ändamålsglidning går inte att undvika när man ger myndigheter olika verktyg, därför måste man hålla hårt på grundläggande demokratiska rättigheter. Att Piratpartiet igår kom in i EU-parlamentet är därför något som jag på sikt tror kommer att gynna klimatdebatten.

 4. Joakim

  Jag lider av samma problem som ni Maggie?
  Att välja riksdagsparti är som att välja mellan pest eller kolera

 5. Håkan S

  Jag såg Magnus Betnér framföra sitt ”Tal till nationen” i TV häromdagen (repris i kväll 21.00 på TV5). Han ironiserade bl a över isbjörnarnas situation – idag och historiskt. Av publikreaktionerna att döma hade han ett kraftigt stöd för sina åsikter. Så visst kan det finnas en plattform för ett nytt parti. Kanske något på temat ”tänk fritt”. Jag går gärna med.

 6. Murveln

  Maggie, vad i all världen menar du med att  ”Eva Hallström ser ut som en man”?

 7. Murveln: Jag menar precis det jag skriver. Varken mer eller mindre. 🙂

 8. Rosenhane

  Maggie
  Visst ser hon ut som en man; iofs inget konstigt med en transing i mp.
  Klimatrealisterna – 15 % sept 2010!

 9. Patrik

  Symptomatiskt att MP fick gigantiskt stöd i Stockholm och där av de yngre väljarna (studenter).
  Gaia-kulten är troligen den störst växande urbana religionen i Sverige och säkerligen i andra länder också.
  Människor som ser sig som intellektuella men ändå behöver något att ”klamra fast vid” i tillvaron och som aldrig skulle kunna tänka sig att ansluta till ngn av de vanliga religionerna kan nog hitta många andliga upplevelser inom Gaia-kulten.
  Önskar att någon kunde göra en avhandling i detta ämne, men eftersom de som i dagsläget går och funderar på vad de ska skriva om härnäst antagligen tillhör gruppen som jag nämner ovan så lär det väl inte hända särskilt snart… 😉

 10. Kjell_A Jönsson

  Den blinda tron på CO2-teorierna är Miljöpatiets framgångsnyckel.  Carl Schlyter ville ju minska det exportberoende industrilandet Sveriges  redan låga utsläpp med  hela 80 %  !! 
  Enligt  TV-reportaget i går kväll fick Miljöpartiet i Stockholms stad fler röster än Socialdemokraterna.
  Det är en allvarlig signal då urbaniseringen fortsätter och de nya väljarna  i Stockholm saknar den förankring i landsbygd, brukssamhällen och reella livsvillkor som tidigare fanns genom  mormor  och morfar,  farmor och farfar, etc.
  Det är ”inne”   för ungdomar i storstäderna att ”brinna”  för klimatet då man sitter på pubarna och ölar  och vinar.
  Jag erinrar mig  i sammanhanget ungdomar under 60-talet som med stor glöd kämpade mot Vietnam-kriget och USA, men inte kunde peka ut Vietnam på en karta.  USA-hatet var ofta kombinerat med Kennedy-kärlek, trots att det var J F Kennedy som igångsatte kriget.(Vilket  var ett av historiens största politiska och militära misstag)
  Den nya generationen behöver något att ”brinna för”  och en fiende att kämpa  mot.  Miljöpartiet har skickligt utnyttjat dessa krafter.
  Vad som nu behövs är ett   SAKFRÅGEPARTI där SANNINGSSÖKANDE blir den nya ideologin.
  Maggie som är  kvinna,  ung,  söt, intelligent, kunnig, klok, verbal,  karismatisk, etc  skulle som ordförande i ett Sakfrågeparti bli en svår nöt för Maria Wetterstrand att knäcka.
  Kjell-A  Jönsson

 11. Tege Tornvall

  Problemet med ”klimatfrågan” är att den ger politiker ett fiskalt egenintresse. Alla utvecklade stater behöver stora skatteintäkter för sina åtaganden. De kan inte nämnvärt sänka en skatt utan att i smyg höja en annan. För detta lämpar sig miljö och klimat utmärkt. Vem vill inte ”rädda miljön”?
  Tege

 12. Lejeune

  Dags för ett parti i stil med ”klimatrealisterna” eller nåt’  liknande, skulle få min röst i alla fall!

 13. Ingemar

  Någon som vet vart Anders Wijkman tar vägen, nu när han får lämna Bryssel? Att han i det tysta fick träda tillbaka som kandidat på KD-listan tyder väl också på att man inte var helt nöjd med honom?

 14. Ingemar: Intressant fråga. Undrar om Wijkman är besviken.

 15. Torsten Wedin

  Jell_A_Jönsson #10:
  ”Maggie som är  kvinna,  ung,  söt, intelligent, kunnig, klok, verbal,  karismatisk, etc  skulle som ordförande i ett Sakfrågeparti bli en svår nöt för Maria Wetterstrand att knäcka.”
  Instämmer!

 16. Enfrågepartier verkar ju vara inne nu, så det kanske är dags att grunda Klimatrealistpartiet?

 17. L

  Att starta ett Klimatparti är att lyfta en pseudofråga som dagens partier använder sig av. Känns helt fel att göra vetenskap till politik. Däremot kan man organisera en lobbyverksamhet som visar hur lite substans det finns i alla hot som media och politiker kommunicerar. Lite som SI redan gör, men på ett betydligt folkligare plan.

 18. Rosenhane

  L
  Ser du inte hur svårlobbat det är i den här frågan?Dessutom,  klimatetvetenskapen är ju redan politik.
  Kör Maggie!

 19. Rosenhane

  Klimatvetenskapen var det!

 20. L

  Rosenhane, varför inte återföra frågan till där den hör hemma och ställa de rätta frågorna som media och politiker försummat?
  AGW har ju närmast blivit en vandringssägen där ingen har kunskap.

 21. Rosenhane

  L
  Har i dagarna talat med Hökmark, Corazza m fl och det ska nog till en mirakulös lobbyingverksamhet  för att få dom att ta reson…
  Är helt enkelt rädd att det inte går.

 22. L

  Det är möjligt att man får spela med och istället be politikerna att kvantifiera hur klimatkrisen ser ut och i vilken utsträckning dom anser att politik kan förändra klimatet? Att peka på IPCC som pekar på datamodeller är fel svar. Dom måste själva formulera trovärdiga svar.
  Det skulle sannolikt bli knäpptyst.

 23. Tege Tornvall

  L: Du kan ha rätt i att det för längre att be politiker att specificera och kvantifiera ”klimathotet”, hur de tror sig kunna mildra det, vilken faktisk verkan de tror det får, vad det skulle kosta och vad man annars kunde göra med samma pengar. Att be dem redovisa faktiska observationer, inte bara hänvisa till IPCC.
  Tege
  På samma sätt som Fred Goldberg ber Erland Källén att precisera sina källor.
  Tege

 24. Christopher E

  Kjell A Jönsson
  ”Carl Schlyter ville ju minska det exportberoende industrilandet Sveriges  redan låga utsläpp med  hela 80 %  !! ”
  Det är inga problem med miljöpartiets nymatematik… 80%, det blir ju bara 3,8% för varje län, eller om även det känns för tungt, endast 0,28% per kommun. Det ska vi väl klara!
  (Jag tänker ha roligt åt deras matematik länge ännu).
  I övrigt Kjell, din analys av den gröna trendens fäste hos urbana invånare är helt korrekt. Dessa asfaltsindivider tror att hela Sverige har buss och T-bana utanför dörren, har aldrig sett ett landskap fördärvas av vindkraft osv.

 25. Lejeune

  Blotta hotet om att ett klimatparti är möjligt borde få de etablerade partierna att tänka till, mot bakgrund av det jämna parlamentariska läget, SD mm.

 26. L

  Det är konstigt att både media och politiker är så imponerade av Al Gore att dom inte ens ifrågasätter att han vägrar svara på frågor i samband med sina frälsningsmöten..? Använder han hypnos..?

 27. UK Independence Party, som är skeptiskt mot både ökad EU-makt och AGW, lyckades utomordentligt bra i gårdagens val.

 28. Magnus

  Det är helt klart dags för ett nytt parti efter moderaternas transformation till ett arbetarparti…
  Ett parti med följande profil skulle få min röst:
  Stark tro på individens frihet
  Verkar för en minimal stat som är stark inom sin kärnverksamheten.
  Låga skatter då skatter dödar initiativ
  Tror på att demokratier som har ekonomisk och individuell frihet är den bästa vägen mot en god miljö.
  Satsar på utbildning och forskning
  Ser invandring som en resurs för Sverige.
  Tror att borttagande av handelshinder samt stödjande av  individens utveckling är bästa sätter för den fattiga delen av världen att öka sitt välstånd och även att förbättra sin miljö
  Tar avstånd från idén att människan på något nämnvärt sätt påverkar klimatet.
  Satsar på att upprätthålla upphovsrätten
  Verkar för att EU fokuserar på verkligt pan-europeiska frågor, dit jordbruks stöd inte hör.

 29. Kolla på killen längst upp till höger på bilden. Den är från TV-serien ”Hem till byn2
  http://www.svd.se/multimedia/dynamic/00158/13525761_158796b.jpg
  Minns inte vad han heter men han kanske klätt ut sig itll miljöpartist.

 30. Det ska inte stå ”Hem till byn2 utan ”Hem till byn”

 31. Apropå mp:s röster så fick m i det lilla distrikt i Årsta som jag var valförrättare i 110 röster, sossarna, 114, fp 139 och mp 171 röster!
  Maggie om du startar ett parti kanske det skulle kunna heta Maggies parti eller privatpartiet. Klimathotsskeptiska samlingspartiet blir kanske lite för långt. Hur som helst. Nån form av folklig rörelse som agerar utåt och kanske inom de etablerade partierna borde arbetas fram av er som har kunskap och organisationsförmåga. Vi andra kan ju bidra med våra eventuela strån i de rörelser vi  f n arbetar inom.

 32. Rosenhane

  Kalle Strokirk#29
  Dom ser ut som vädervänstermuppar hela bunten! 

 33. L

  Jag lyssnade på Aktuellts sammanfattning av valet, nära 20 minuter, med experter, väljare och partiledare. Det mest slående var att inte någon nämnde klimatfrågan, allt annat fanns med. Visserligen sa man miljö ett par gånger, men från att klimatet varit en så viktig fråga igår är det lite märkligt att den inte finns med idag.

 34. Rosenhane

  L
  Just därför är jag glad idag att jag kryssade Alf Svensson eftersom klimatet  inte toppar hans prioriteringslista.
   En känsla smyger sig på  att  detta val kanske kommer att medföra en liten  ändring av den sedvanliga  politiska kartan; nya  småpartier som är att räkna med kan dyka upp(jag menar på ett helt annat sätt än tidigare), vilket  då borde innebära en blåslampa i häcken på de etablerade partierna, till fromma för mer sansade överväganden i dårpippisammanhang som klimatet.

 35. erik

  Re maggie 27
  Spana in Nigel Farage från UKIP  på youtube angående global warming http://www.youtube.com/watch?v=_PL48IhnulI&feature=related .

 36. Patrik

  …alltmedan det idag har varit köldrekord i Sverige:
  Västervik/Gladhammar -0.1° vilket är nytt rekord. Tidigare rekord var 0.0° i juni 1867.
  Ulricehamn -1.1° vilket är det lägsta i juni sedan 1935.
  Lund 3.6° vilket är det lägsta i juni sedan 1962.
  Norrköping 0.2° vilket är det lägsta i juni sedan 1962.
  Kristianstad 1.1° vilket är det lägsta i juni sedan 1975.
  Men… Det är ju bara väder såklart. 😉

 37. Labbibia

  Patrik # 36
  Nej, det är det som med det Orwellianska nyspråket kallas ”Global Warming” . 🙁

 38. Rosenhane

  Labbibia
  Kanon, Antiorwellianrna, där satt den! – Emanuel S  m fl. nu kommer det att sopas rent må ni tro!!

 39. Rosenhane

  erna, måste gå till optikern…

 40. Labbibia

  Rosenhane # 34
  Stämmer det som de sa på Aktuellt ikväll, att Alf blir KD:s representant istf Ella Ballong, eller vad hon nu heter?

 41. Rosenhane

  Labbibia
  Alf behöver ca 14.000 markeringar för att det ska gå vägen om man förlitar sig på  företrädare för parollen ”Gör som Ian, kryssa nian”. Stockholmarna har varit något svalare men det lär ha kryssats mer nere i ”Bibelbältet”!
  Ella”Snart är det försent” ter sig en aning tunn ur flera synvinklar 🙂

 42. Gunnar Littmarck

  Magnus
  Vi delar visioner, ska vi formulera ett komplett partiprogram till nästa val?
  Det borde vara möjligt att uttrycka sig så klart att majoriteten av de som är missnöjda med dagens frälses odugliga ovisionära framtid, väljer en ny genomtänkt lösnin g.
  Jag tror att Internet kan sopa rent hus om bara program och visioner är optimala vad gäller effektivitet att uppnå en tillvaro där f\de flesta får utvecklas och förverkliga sig.

 43. Gunnar Littmarck

  Det  var någon här med 150 i IQ som (proteströstade) på milöparasiterna.
  Var är han?
  Mina hormoner och adrenaling behöver slippa tyglar och bromsar…
  Det är så befriande att få gå i mental kamp utan  att behöva visa hänsyn..
  Ja ja kanske visar du dig på min blogg….

 44. Toprunner

  Gunnar L:
  Han kanske räknade som en MP ?.. och hade 50 själv… för att sedan åtnjuta de övrigas samlade 100  🙂 !

 45. Rosenhane

  Gunnar Littmarck
  Undran
  Är jag ensam om att tycka att du är en veritabel pratkvarn?

 46. Torsten Wedin

  Gunnar: ”Det  var någon här med 150 i IQ som (proteströstade) på milöparasiterna.”
  Du kan väl definitionen på IQ? Det det är det man mäter på IQ-tester, inget annat.  Jag har inte mycket till övers för IQ-tester (även om jag gjort bra ifrån mig på sådant) . Dom mäter ju bara ett fåtal intelligenser av de vi har, kanske inte ens de viktigaste. De mäter de som är lättast att mäta.
  Han med 150 (kan man skriva om man har så litet?) i IQ kanske föll för Milöparasiternas matematik 😉

 47. Torsten Wedin

  Topprunner:
  Bra! De var kanske tre med 50 vardera? 😉

 48. Torsten Wedin

  Rosenhane:
  Jo, men Gunnar får ju ur sig en hel del vettigt mellan orden.

 49. Torsten Wedin

  Rosenhane:
  Dessutom vågar Gunnar skylta med sitt eget namn. Det är inte många som har det kuraget.

 50. Rosenhane

  Torsten
  Mellan orden? Är det inte klarspråk som efterlyses här?
  Hur skulle det se ut om man sökte mellan orden när det gäller Wetterstrand , Sahlin eller andra företrädare för minkutsläpparmaffians uttalanden? Nej förlåt, det är ju samma indolenta  svammel hur man än vrider och vänder på det…

 51. Torsten Wedin

  Rosenhane:
  Även om Gunnar är mera ”ordrik” än du så förstår jag hans budskap bättre än ditt inlindade. Förlåt! Det var ingen kritik, mera ett beröm till Gunnar. Han är tydlig i sina formuleringar. Han kan lära andra.

 52. Torsten Wedin

  Rosenhane:
  Prata inte om Wetterstrand och Sahlin när det gäller tydlighet i retoriken. Dom är ju bottennapp.

 53. Torsten Wedin

  Apropå retorik:
  Min granne är lärare i retorik. När jag vill retas med henne säger jag: ”Retorik, det är hur man uttrycker sig när man inte har något att säga”.
  Ursäkta att jag upprepar en historia från valdagen:
  En politiker till den andra: ”Vad sa du i riksdagen idag”?
  ”Nej, jag sa inget”.
  ”Ja, det vet jag, men hur la du orden”?

 54. Torsten Wedin

  Rosenhane:
  Vad har du för IQ?
  ”Mellan orden” var symboliskt, litet ironi.  Det syftade litet på Gunnars ofta ordrika, men kunniga, kommentarer. Men nu vet jag att alla inte förstår allt.
  Jag ska skriva på grundskolenivå i fortsättningen, INTE!

 55. Rosenhane

  Torsten
  Du är en snäll människa.
  God Natt.

 56. Torsten Wedin

  Rosenhane:
  Tack och god natt!

 57. I storstäder och bland högutbildade ungdomar röstar väldigt många på mp. Är det en slump? skulle knappast tro det. mp driver en seriös politik och lutar sig mot bred forskning. Dessutom har mp en konkret agenda för vad de vill göra som är samordnad med gröna partier från hela EU. De pratar faktiskt om konkreta lösningar såsom höghastighetståg, energieffektivisering och passivhus. Oavsett vad man tycker och tror om klimatet är det lösningar som är bra för människor, jobb och ekonomin. Jämför t.ex. med centerns praktikplatser (inte riktiga jobb) eller moderaterna som vill legalisera snus och förbjuda alla andra språk än engelska, jd som ställer upp med en kreationist eller fp som går till val på euron som Europaparlamentet inte ens beslutar om så är det knappast förvånande att många högutbildade röstar på mp.
  Er kritik av vetenskapens osäkerheter är patetisk. Den är egentligen ett angrepp mot allt sätt som vetenskap bedrivs på för med er vetenskapssyn som måttståck kan man inte rättfärdiga någon vetenskap alls. Jag uppmanar er att läsa Azar: Makten om klimatet. Han ger en nyanserad bild av varför man bör bry sig om klimatet trots att vi inte kan veta 100% säkert och varför det ligger i vetenskapens natur att inte veta 100% säkert.