Perspektiv på klimatfrågan 2022

GWPF uppmanade medlemmarna i deras vetenskapliga råd att välja ut den eller de bästa böckerna de läst under året och kort motivera sitt val.

Svaren kommer här:

Best Books of 2022 (mailchi.mp)

Listan och svaren är både inspirerande och berikande. Flera av böckerna har varit uppe till diskussion här på KU, men inte i media eller bland våra beslutfattare. Listan är bred och rik, det är bara att välja och vraka. Man skulle verkligen önska att åtminstone några av böckerna skulle ha debatterats nu inför det halvår när våra representanter ska leda EUs beslut i klimatfrågan.

Det krävs naturvetenskaplig allmänbildning för att förstå resonemangen och budskapet i de flesta böckerna, men den lilla boken ”Climate at a Glance for Teachers and Students: Facts on 30 prominent Climate Topics” borde kunna studeras brett i vårt samhälle, inte minst bland våra mediestjärnor och tvärsäkra politiker och naturligtvis i all undervisning för tonåringar.

Boken är författad av Anthony Watts och James Taylor.

 514Zygco8jL. SX298 BO1204203200

Ann Löfving-Henriksson

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    ”A balanced and rational approach to climate change” är rubriken på den sida man kommer till när man följer Anns förträffliga länk ovan – som jag läser det, en alternativ syn i kontrast med det rådande narrativet.
    Vi har ofta diskuterat vad det är som lägger sin våta och unkna filt över vetenskapen när man öppet strävar efter att smalna av frågeställningen i stället för att vidga den

    Jag hittade en liknande mycket intressant diskussion på nätet, men inom ett helt annat område, genus- eller möjligen jämställdhetsfrågan … och observera, jag vill på intet vis föra in en debatt om genus i klimatfrågan – men i nedan länk hittar ni en intressant diskussion om vad som riskerar hända när pk-politiker blandar sig i hur universiteten sköter sin verksamhet. Vad som händer med forskningen när avsmalnade direktiv följer med betydande resurser.

    https://www.youtube.com/watch?v=D19yD8tHB-A

    Är det möjligen en spegelbild av vad som hänt inom klimatforskningen? Och är det så vi vill att våra skattepengar används?

    I övrigt ett välförtjänt Gott Nytt År till samtliga!

  2. Claes-Göran Carlsson

    Berglins i SvD idag: Annonsintäkterna för Thailandsresor behövs för att kunna avlöna olyckskorparna som skambelägger oss i artiklar i samma tidning.
    Gott Nytt År. Humorn behövs i tider som dessa.
    Claes-Göran Carlsson

  3. Gunnar Juliusson

    En ny term för välkänt fenomen: ’Urban Heat Corruption’.

    https://wattsupwiththat.com/2022/12/31/questions-remain-over-met-office-claim-that-2022-was-the-u-k-s-hottest-year-on-record/

  4. Ann Löfving-Henriksson

    #1 Magma tack för länken till vad som kan hända och händer när pk-politiker blandar sig i hur universiteten sköter sin verksamhet. Mycket bra diskussion!
    Du sätter nog fingret på min tanke med att visa upp den här boklistan. De som fritt fått välja viktig bok är alla fria akademiker och de av dem som på ett eller annat sätt framträtt på KU opponerar från sin specialitet, från olika slag av tidsperspektiv till aktuell atmosfärsfysik, mot den politiskt styrda klimatpolitiken.
    Universiten, övriga utbildningsanstalter, aktivister, media och politiker i väst har i övrigt med nära nog en mun kapitulerat inför den mäktiga fienden till fri debatt och hur varje stat ”sköter sin verksamhet”. Det är FNs politik som styr och ”dissidenterna” behandlas illa.
    Frågan är hur ska var och en få upp ögonen för vad denna utveckling leder till – och vilka motiv som styr den.
    Återigen. Tack för Din kommentar med länken. Det tog tid så här dagen efter.

  5. Lars Cornell

    Tack Ann.

    Som ett ljus i mörkret har du gjort ett fantastiskt bra jobb under året som gått.
    Det är riktigt att det krävs naturvetenskaplig allmänbildning för att förstå resonemangen.

    Med kunskap har man förmåga att välja VAD man skall tro på.

    Utan kunskap måste man välja VEM man skall tro på.

    Förenklat ligger skillnaden i vetenskap och politik i orden VAD och VEM.

  6. Magma

    #Ann 4
    Jag har ofta tänkt på hur den så kallade kulturen på bred front går ut med mantrat ”på armlängds avstånd” för att de skall få hålla på med egen vald självuppfyllelse på samhällets bekostnad … men från lärosätena hörs inte ett knyst när politikerna är inne och talar om för forskarsverige vad som de anser är viktigt att forskningen kommer fram till.
    Men det är klart, kan man få ett ”extra” anslag på 300 milj, som jag tror nämns inslaget, så tystar det säkert en hel del kritik.

  7. Sten Kaijser

    Lars C #5

    Vem eller Vad — perfekt beskrivning av politikers och journalisters dilemma!

  8. Ivar Andersson

    #6 Magma
    Ett ”extra” anslag (eller muta) på 300 miljoner. Men i Sverige förekommer inte mutor men påtryckningsmedel som har samma verkan

  9. Roland Salomonsson

    Krävs det allmänbildning, så är merparten av svenska politiker diskvalificerade p g a indoktrinering!

  10. Även Judith Curry har ett par böcker som hon rekommenderar. De ingår i subkategorin Cli-fi. För det mesta brukar Cli-Fi handla om domedagsprofetior om när jorden blir överhettad och hjälten är en mycket PK individ som skall rädda världen. Men dessa två böcker varnar istället för den energifientliga klimatpolitiken som nu förs i USA och Europa:

    Winter Games, by Daniel Church
    Poorly Zeroed: A Net Zero Travesty

    https://judithcurry.com/2022/12/19/cli-fi-the-net-zero-sub-genre/

  11. Thomas Anderson

    Tack för info och bra boktips, nr 2 och 3 är beställda.
    Koonin har jag läst två ggr, den är oerhört faktafylld och med hans tyngd som granskare på IPCC gör det hela ännu intressantare.
    Egna tips. Bjorn Lomborg, False Alarm intressant och kul läsning med focus på vad som genererar mest åtgärd per krona istället för det som låter bra
    Alex Epstein, Fossil Future. Tar ur oss villfarelsen att vi klarar oss utan fossil energi. Allt vetenskapligt presenterat.
    Michael Shellenberger, Apocalypse Never. Främst en levnadsberättelse från starten av Greenpeace till uppvaknandet inför alla lögner inom ”gröna sektorn”. Många bra exempel på att små åtgärder gör nytta, fossilt är inte döden och naturen är fantastisk på att lösa problem på egen hand