Pachauri go home!

Trycket på Raj Pachauri ökar. Nu kräver till och med chefen för brittiska Greenpeace, John Suaven, att Pachauri packar ihop. Han menar att det anmärkningsvärt att Pachauri kände till misstaget om glaciärerna i Himalaya men valde att inte korrigera det före Köpenhamnsmötet.

”Mistakes will always be made but it’s how you handle those mistakes which affects the credibility of the institution”, säger John Suaven. ”Pachauri should have put his hand up and said ‘we made a mistake’. It’s in these situations that your character and judgment is tested. Do you make the right judgment call? He clearly didn’t.”

Om IPCC ska kunna återvinna folkets förtroende krävs en ny kapten på skutan.

”If we get a new person in with an open mind, prepared to fundamentally review how the IPCC works, we would regain confidence in the organisation”, säger John Suaven.

Jaha, vad säger Raj då? Han är visst helt klart inne i den s.k. förnekelsefasen. Han svarar nämligen inte i telefon men har visst sagt till indiska televisionen att han tror att attackerna på honom kommer från företag som fruktar att deras vinster kan sjunka på grund av den klimatstrategi som IPCC förespråkar.

Vilken tur att Pachauri ändå har sin alternativa karriär klar.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Hin Håle

  Klassisk peka-finger-grej. John vill bara undvika att dras ned med Pachauri till botten och istället kunna landa lite granna på fötterna efter AGW-debaklet. Eller på ordsspråkssvenska. Råttorna lämnar det sjunkande skeppet.

 2. Jag såg Pachauri intervjuas av Saeed Naqvi i indiska In Conversation.

  Jag måste säga att den som lyssnat på den intervjun skulle aldrig anställa den mannen i någon form av chefsposition, oavsett hur många rätt eller fel som förekommit i hans organisation… 

  Maken till brist på lyhördhet och omvärldsinsikt får man nog leta länge efter i alla de olika debatter och intervjuer man sett kring klimatfrågan.

 3. John Silver

  Be till Gud att han sitter kvar och drar med sig hela s****n ner i avgrunden.
  Heja Patchy, stå på dig!

 4. Greenpeace har också gjort en del ”misstag”. Har de nånsin erkänt något av dem?

 5. Tege Tornvall

  Börsras – Pachauri preferens: inga köpare.

 6. Christopher E

  Är det inte bättre att han sitter och drar ner panelens anseende lite till, så att världen kan koncentrera sig på viktigare saker?

 7. Christopher E #6

  Jag personligen skulle föredra att man snabbt hittar en ny och kompetent CHEF som kan gå in och röja upp i verksamheten.

  Så att man kan börja jobba med att kartlägga de verkliga problemen i stor skala.

 8. Patrik

  Komiskt att Greenpeace kräver avgång baserat på den senaste tidens framkomna tveksamheter, som delvis handlar om att IPCC har baserat delar av sin rapport på… Greenpeace. 😀
  Undrar om John Suaven ens vet om det? 🙂

 9. Olaus Petri

  Patrik, du missförstår Suaven. Det han anser är fel är att inte samtliga referenser i IPCC-rapporterna är från Greenpeas’ think tank. 🙂

 10. Micke Johnsson

  Greenpeace har ju humor:) Först så ljuger man ihop en historia till IPCC sen så sågar man dem när det uppdagas… Hallelulija

 11. Christopher E

  Uffeb #7;

  Du har nog rätt…. men då ska det vara en chef som förutsättningslöst redovisar forskningsläget för AGW, och inte som nu körsbärsplockar och förvränger för att ”bevisa” ett redan bestämt postulat för beslutsfattarna.

  ”I hope this report will shock people, governments into taking more serious action” – Rajendra Pachauri innan rapporten var klar.

  Förresten, när man skriver Pachauri i Googles sökruta är de två översta sökförslagen:

  pachauri resign
  pachauri railway engineer

  😀

 12. L

  Tidigare hade IPCC ett tidsbegränsat förordnande som förlängdes inför senaste rapporten. Undrar om man nu bara kör på och skickar fakturor till de deltagande länderna? Man har också ägnat sig åt ett underligt arbetssätt där varje land får granska rapporterna men inte ändra innehållet? Man får bara ha åsikter om stavfel i princip.
   
  Behovet av IPCC som kanske fanns en gång har nu gett svaret att vi inte förmår att greppa över det globala klimatet och kan avsluta det jobbet som med tiden övergick till politik istället för vetenskap.

 13. S. Andersson

  Råkade titta in på Professor Svenssons sajt, ja ni vet Erik Svensson, alias ”Lunda-Stalin”. Två saker roade mig lite där:
   
  1. Han har börjat ta in annonser. Ser man på, när fan blir gammal…
  2. Han kan inte stava till Storbritannien. Inte så ovanligt men för en person av hans kaliber (?)…

 14. Håkan Bergman

  Britterna hade väl i inledningen av andra världskriget lite funderingar på att ta Adolf av daga, men insåg sen att han faktiskt var en tillgång!

 15. Labbibia

  S. Andersson # 13
  Här har vi en annan ”gammal” kommunist som inte har något emot det kapitalistiska systemet……..så länge det gynnar honom själv.
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1868878/lars-ohly-salde-lagenheten-inte-nojd-med-vinsten

 16. John Silver
  Jag håller fullständigt med dig, det sämsta vore om järnvägsekonomen ersattes med Lord Monckton…
  Nu ska IPCC få hela FN-skutan att sjunka…
  -Stå på dig Patchy!

 17. S Andersson – Noterbart är att killen inte vågat nämna klimatet på en och en halv månad. Givet hans tidigare helt hysteriska tonläge är det onekligen lite underhållande, men inget att förvånas över rörande någon som fullt allvar drömmer om kommunismens återuppståndelse …
   
  Labbadia, Ohly är falskare än så. Han hyrde tidigare (efter en separation) lägenhet i andra hand under flera år. Först efter att han fixat nytt boende och flyttat, gick till hyresnämnden och sa att han betalt för mycket och krävde tillbaks pengar. Tror han fick tillbaks ~50 tusen. Han är lika falsk som politiken han suktar efter …

 18. Hur skulle det se ut i landet om JonasN var ledande politisk journalist?
  Hade det gällt sedan 15 år skulle nog väljarkåren valt helt annorlunda, med det landet kunnat använda 100tals miljarder effektivare för liv och natur.
   
  Vad tror ni andra?

 19. Olaus Petri

  Glöm inte heller att Lasse-jag-spelade-med-Nacka-nästan-jämt-också satte sin dotter i en friskola:
   
  http://www.expressen.se/1.382226

 20. Slabadang!

  Det här får ni inte missa!

  Dellingpole på Daily Telegraph blir intervjuad av den något brusige
  Alec Jones på Infowars.Intervjun är färsk och jag blir glad över hans analys av vad som håller på att hända.Jag stärks av övertygelsen att vi har en ny politisk medborgarrörelse i sin linda.Lustigt nog är det  Kristdemokraterna som snuddat vid begreppet ”medborgarna mot etablissemanget”.Ett parti som startar med detta som grundläggande värdering kommer få ett otroligt gensvar från alla som är trötta på etablissemangets manipulationer och propaganda.Det är dags att flytta makten från etablissemanget tillbaka till medborgarna.
  Klimatpropagandan stärker bilden av att den politiska sektorn världen över är korrumperad och manipulativ.Att profilera sig som motsatsen och verkligen stå för medborgarintresset, medborgarmakten och insyn,kommer bli en jättesucce.En världsomspännande demokratisk revolt mot världsetablissemanget.
  Det är inte svårt att förstå de gemensamma problemen för medborgarmakten världen över när man lyssnar på Dellingpole.
  Vi ? är inte ensamma om att vara skittrötta på prasselmedia politiskkorrekthet och överförmynderi.Miljoner medborgare kommer att inse att staten är något som skall dansa efter dersas pipa och inte tvärtom.Ett parti som tar de demokratiska grundvärderingarna på största och första allvar kommer att sopa mattan med hela den korrupta världeliten.Dert finns en otroligt stor del av världens medborgare som tycker sig ha tappat inflytande och makt.Det är inte en höger eller vänsterfråga egentligen det är en demokratisk anständighetsfråga. De Svenska grundlagarna skall reformeras så att banarepublikens politrukers stora ängar förminskas till en liten rabatt.Ängarna skall vara vikta för medborgarna och rabatten skall vi snabbt kunna rensa ifrån ogräs och sätta nya plantor.

  http://www.youtube.com/watch?v=yhARvofZ6zk&NR=1

 21. Slabadang!

  John Suavens logik??

  ”IPCC har publicerat Greenpeacerapporter som vetenskapliga
  Puchari måste därför omedelbart avgå! Att våra Greenpeacerapporter är rena propagandan borde han förstå” ?
  Snacka om självmål!!

 22. J-O

  DN sparkar 100 –  får Karin Bojs vara kvar ..?
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/minst-100-ska-bort-pa-dn_4209689.svd

 23. Slabadang, vilket hopp du föder i mig… tackar för det.
  J-O: Har inte sockerbaren med hedersdoktorstitel redan fått sparken?
  Har någon läst något av henne?
  L.´s analys att det sista var skrivet av Erland Perland, stämmer nog.

 24. Slabadang!

  Gunnar!
  Visst blåser det kraftigt åt medborgsarmaktens håll?
  Men det får ju inte bli som i sagan om mössen som samlades till stormöte för att besluta om bästa sättet att skydda sig mot katten.
  Alla enades om att en bjällra knuten om kattens hals var bästa lösningen och hurrarop följde beslutet.Men vem skulle sedan av mössen knyta bjällran om kattens hals?

 25. S. Andersson

  Slabadang! #20: Sverige kan inte vara en bananrepublik. Sverige är en monarki.

 26. CCJM

  Slabadang #20
  well spoken!!
  A Government of the people, by the people, for the people som den gode Abraham sa

 27. Slabadang!

  Bojs har kommenterat uppgiften om att 100 ska bort på DN!

  Neeeeeej !!!Troooooo dem inteeeeee!!! Det är minst sextusen som ska bort!!! Ny mediaforskning visar att journalister riskerar att vara utrotade redan år 2o35! Nätet hotar kårens överlevnad och därför måste alla inse att nätet måste beskattas avgiftsbeläggas och ransoneras.Fortsätter det som nu så när vi en ”tipping point” för gammelmedias fortlevnad redan nästa Torsdag.
  Användningen av nätet måste ställas under internationella panelen för ”journalismens överlevnad”. Hela jordklotets existens hotas av journalistikens erodering.Jordklotet kan faktiskt sluta snurra om vi inte tar hotet mot oss på allvar.Därför tyckar jag att ni ska sätta in hundra spänn på vårt VVF (SP) konto. ”Rädda mig” (Vi Vill Fortsatt Sprida Propaganda.

 28. Slabadang!

  S Andersson!

  jodå! Kungen har ju ingen makt i banarepubliken.Han är banankung!

 29. Lyssnartips!
  Under Canada Free Press kan man lyssna på en hel timma där Tim Ball beskriver utvecklingen av klimatfrågan från 70/80-talet fram till Climategate. Det är mest en sammanfattning av vad han tidigare skrivit men nu i ett svep och oerhört avslöjande.
  Ett måste att känna till för alla som har synpunkter i frågan!

 30. Ann L-H

  Har du en länk?

  Vill också tipsa på The Spectators föredömliga artikel om att det var bloggarnas grävande arbete som ändrade riktningen på klimatdebatten:

  http://www.spectator.co.uk/spectator/thisweek/5749853/part_5/the-global-warming-guerrillas.thtml

 31. Håkan Bergman

  Slabadang # 27
  Kan man bli journalistfadder? Adoptera en journalist?

 32. Jonas det här tror jag ska fungera:
  http://canadafreepress.com/index.php/article/19624

 33. István

  John Suaven har humor
  Påminner om Graucho Marx:
  ”Jag vill inte gå med i en klubb som vill ha sådana som mig till medlemmar”

 34. Christopher E

  István;

  😀 😀 😀

  Aldrig har jag sett det Groucho Marx-citatet träffa mer mitt i prick! Fyndigt.

 35. Isván, hatar att komplettera andras välvalda citat, men… som vanligt..
  Han ansökte att bli medlem i N.Y´s mest ansedda societetsklubb.
  Då han blev antagen blev det skriftliga svaret (fritt översatt):
  Jag kan inte tänka mig att bli medlem i en klubb som kan tänka sig mig som medlem.
   
  Den klubben hade för låga antagningskrav…….

 36. Slabadang!

  Nog finns detbåde humor och humör på denna sida!

  Jag har svårt att koncentrera mig på arbetet…det här är mycket mer intressant!

 37. Anders Mohlin

  Håkam Bergman #31.
  Vem skulle vilja adoptera en journalist?
  Eller, är de flesta inte redan adopterade av politiker, WWF, m fl som vill trycka ut sitt budskap ogranskat? 🙂

 38. Håkan, Slabadang och Anders.
  Det här med pressen och journalister är ett intressant ämne.
  Jag ställde en fråga (en fundering) i en tråd som handlade just om journalistik.

  Vad tror ni? Nu har jag förenklat frågan.

  Kan man lita mer på en frilansande än en fast anställd journalist?

  Finns det skillnader i trovärdighet och ansvar?

  Ingen kan ju veta, så man lär ju sålla bland allt man läser, men vad tror ni? 

 39. Uffeb.
  Långsiktigt mer på den frilansande journalisten, tar du bort presstöd och säljer ut inavlade SRT, blir det nog än mer uppenbart.
   
  Men vi kan och ska aldrig lita på journalister, eller experter heller för den delen.
   
  Riktiga karlar(och kvinnor) som verkar för ett hållbart styrelseskick och resursbruk, skaffar själva expertkunskap i alla discipliner.
   
  Eller hur alla?

 40. Uffeb:
  Gå till ditt personliga bibliotek.
  Plocka ner Måsen av Bach.
  Läs om den, men inte på 45 min.
  Läs mellan raderna, se inte på bilderna, tänk och känn…
   
  Lycka till!

 41. Gunnar L #39

  Jag fattade det som att du tror mer på den frilansande journalisiken, men att det tar tid innan den får genomslag.
  Presstödet måste bort först så att fritt och privat finansierat media kan överleva utan stöd.

  Och vi ska aldrig fråga någon annan om vad som är bäst, vi måste bli bäst själva.

  Först då kan vi ställa om världens utveckling i rätt riktning…
  vi som har läst på, har högst IQ, och vill allas bästa.

  Jo det låter ju bra. Fixa det så kan vi andra luta oss tillbaka.  😉

 42. Gunnar L #40

  Jag har nog läst Måsen tre gånger tror jag. Fantastiskt härlig bok.

  Tyvärr lånade jag ut den till någon elev, so lånade ut den till en annan elev, o s v  när vi pratade om entreprenörskap och livet, och den finns inte längre i min bokhylla.
  Jag har andra av Bach, men jag saknar Måsen.

  De som läser det här och inte läst Måsen, bör ge den en chans. Det är en tunn bok med ett härligt innehåll.

 43. Gunnar L #40

  Var det Måsen som fick dig att bli som du är, eller är det du som har inspirerat boken?

 44. J-O

  Spiken i kistan ?  Indien drar sig ur IPCC och startar eget !
   
  http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/climatechange/7157590/India-to-pull-out-of-IPCC.html

 45. coming to take you away ha ha ho ho hi hi ha ha. what a glories feeling….

 46. Varför försvann 99% av min kommentar?
   
  Ja ja …
   
  Fick Måsen av farsan vid , typ 18… vet vem som lånade den sist… köpte en ny… bara köp nya och ge bort… en bra bok ger avsevärt, mer än en öl i baren eller ett opersonligt one night stand..
   
  Vet vem som lånade mina Black Sabbat (en gång spelade, jag spelade direkt in på rullband…)och inte heller lämnade tillbaka… ni kanske får besök….  så var det slutet …….från kommentaren ovan ….typ… eller.?????????? jag ger mig , bygget skriker efter kreativt skapande, gör inte era det?

 47. Lena Krantz

  Jonas N
  Intressant det där om att det är och var bloggarna som gjorde det hårda jobbet som till slut gjorde det möjligt för alla snedsteg att komma fram.
  Men jag tror faktiskt att han har en god poäng där. Även skeptiska forskare tror jag fann och finner det mödan värt att fortsätta om de vet att det finns många intresserade.
  Så kom inte och säg att inte den här bloggen fyller ett mycket gott syfte! (kom ihåg det Maggie).
  😀

 48. Lena Krantz

  Sedan tycker jag att det vore väldigt skönt om den lille obehaglige indiern kunde ta och dra iväg någon annanstans.

  Han kan ju med fördel gå på en expedition till Himalaya…..

 49. Lena Krantz

  Helst skulle han ta med sig den stora ännu obehagligare amrikanen…

  😉

 50. Holmfrid

  Tittade på Badawi´s intervju med Pachauri på BBC World för 10 min sedan.  Han är pressad och förnekar felaktigheter andra än småfel, som inte påverkar den allmänna bilden.  Egna förtjänster i sin rådgivande roll förnekas och pengarna går till hans institut. Är kritisk till brittiska tidningar, som han menar har dubbel agenda, som britterna bör rätta till.  Efter Vaclau Klaus i Cop börjar man inse spelets höga insatser. 
  Norge är med i spelet genom Brundtland (FN) och tilldelar Nobelpris till obskyra aktörer.  Obama uppmuntras inför Cop15 med Nobelpris.  Vi får hoppas på Kina/Indien.

 51. Lena Krantz

  Holmfrid
  Ja verkligen. Vad jag förstår tänker de komma med sin egen rapport i november, alltså före nästa stora klimatkonferens. Hmm….fast den kanske inte blir så stor när allt kommer omkring?

 52. Lena#49
   
   
  Här en föregångare till den obehaglige amerikanen och hans lika obehaglige indiske kompis. Budskapet är ungefär detsamma: Den västerländska kulturen står i lågor och slutet är nära.
  YouTube – Arne Imsen Jesus kommer
  Maranatapastorn Arne Imsen och hans budskap är ju helt enkelt en tidigare upplaga av Al Gore och hans ideer. Dessutom hade Imsen en vapendragare som hette Målle Lindberg, exteriört inte olik en viss tågingenjör.
  YouTube – Målle-Predikanten
   
   

 53. Lena Krantz

  Rosenhane
  Ja nog finns det vissa likheter…

  Kanske framför allt det apokalyptiska budskapet

  bättra dig du lilla människa annars går jorden under

  🙂

 54. Slabadang #27
  Just så ska en slipsten dras………
  Gutta cavat lapidem
  non vi
  sed saepe
  cadendo

 55. Lena Krantz

  Öppnade andra länken först nu….men herregud är det verkligen sant, seriöst?
  Har karln skrivit en tantsnuskroman?
  *asgarvar*
  Ja men vad skall man säga?

 56. Lena Krantz #55
  Köp den, läs den och berätta för oss.
  Ett gott asgarv förlänger livet jättemycket.

  Jg tvivlar på att han skrivit boken själv.

  Det är väl OK att tycka så, nu när den ena författaren efter den andra påstås ha spökskrivare… 🙂

  Just nu väntar en Håkan Nesser – vem som än har skrivit den så fortsätter jag att läsa.

  Zzzzz

 57. Lena Krantz

  Uffeb
  Vid närmare eftertanke så håller jag med dig, när skulle han hunnit med det?
  Fast trots att jag är i tantåldern så inte läser jag sånt..

  Nesser är nog ett bättre val!

  😀

  Natti!

 58. Lena Krantz #57

  Har du läst Måsen av Richard Bach som Gunnar nämnde tidigare i någon tråd?

  Om inte så gör det!

  Mitt exemplar är bortslarvat. Snyft. Annars hade jag läst den för fjärde gången nu.

 59. Lars C

  Intressant om solen.
  http://science.nasa.gov/headlines/y2010/05feb_sdo.htm?list1317154

 60. Tomas

  Hej, intressant blogg det här som jag just upptäckt. Vet någon om det har publicerats något utfall för den globala temperaturen 2009? Var finns en trovärdig tidsserie att jämföra med?

 61. Tomas: Hej och välkommen! Börja gärna på sajten Climate4You. Där hittar du en mängd data om temperaturer, havsis etc.

 62. Indien får en egen klimatpanel
  Indien ska skaffa sig en egen klimatpanel eftersom man inte anser sig kunna lita på FN:s klimatpanel IPCC. Det meddelade Indiens miljöminister Jairam Ramesh enligt uppgifter i Deccan Herald idag. ”Det går en hårfin gräns mellan klimatvetenskap och klimatreligion”, säger Ramesh till en indisk nyhetskanal. ”Jag är för klimatvetenskap men inte för klimatmission. Jag tror att folk har felanvänt IPCC:s rapport.”
  Se vidare bloggen http://fredmanpakvarnberget.blogspot.com/

 63. Raj anser att vi skeptiker ska smörja in våra ansikten med asbest:
   
  http://www.foxnews.com/scitech/2010/02/05/climate-chief-critics-rub-faces-asbestos/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+foxnews%2Fscitech+%28Text+-+SciTech%29

 64. Carl #63

  Att referera till FOX”news” minskar bara trovärdigheten i budskapet.

  Om man är intresserad av kritiskt granskande journalistik så kan man använda FOX ”News” som ett exempel på effektiv propagandajournalistik av effektivaste sort.

  Man bör inte glömma att den sorten fungerar från alla extrema kanter på den politiskt endimensionella skalan… och i USA finns det ju bara en dimension. Demokrater och Republikaner.

  Liberal är ett skällsord i USA (från den republikanska sidan…)

  Konstig värld, men ganska praktiskt enkel.
  Undrar hur länge det ska fungera nu när det ”kalla kriget” är över…

 65. Uffe, jag refererar till vem eller vilka jag vill. Trovärdigheten i budskapet minskar inte bara för att det kommer från ett visst håll i ett visst land. Vilken tidning eller TV-station hade du helst sett att JAG länkade till?

 66. Carl #65

  Det är OK att referera och länka hur som helst.
  Min kommentar ska bara betraktas på samma sätt. Det är min uppfattning som jag redovisade.

  Jag kan ju inte tipsa dig om vad du ska länka till. Det avgör du själv.

 67. Det förstås, men jag hittade enbart den här länken från Fox så du kan inte klandra mej för att jag enbart tog från dom.

 68. TomatPalmen

  Intervju med P i Financial Times. Det är bara för folk på den här ”dårbloggen” att ta fram asbesthinken och börja smörja: http://www.ft.com/cms/s/0/260c9290-10d7-11df-975e-00144feab49a.html?nclick_check=1
  Påståendena av Herr P tycks inte följas av referenser till Peer-reviewed literatur rörande användning av asbestos som ansiktsmedel. Har P rätt borde aktiekurserna på företag som säljer asbest stiga, ceteris paribus.