Översvämningar i Valencia

ValenciasNedebord

Vad visar detta diagram då? Jo, det visar dygnsnederbörd i Valencia, från det mätningarna började 1937 till nutid. Data  kommer från European Climate Assessment. Tyvärr går det bara fram till sista augusti i år, så skyfallen 29-30 oktober är inte med. Där rapporteras det ha kommit mer än 300 mm på många platser i närheten av Valencia, med bland annat 491 mm på 8 timmar i den närbelägna ravinen Chiva.

Korrigering 23/11: Värdena på Y-axeln är i 0,1 mm/dygn, inte mm/dygn.

Vi kan jämföra det med värdena i Valencia i oktober 1957, förra gången det var stora översvämningar i trakten. Då kom det 571 57,1 mm i själva Valencia den 12 oktober. Dan efter hade det lugnat sig lite, och det kom bara 28 28,1 mm. Ytterligare en dag senare, den 14 oktober, öppnade sig skyarna igen och det kom hela 1251 125,1 mm.

Till det kommer det att det knappt två veckor tidigare, 1-3 oktober, hade fallit mycket regn, med över 200 20 mm den 1:a och 2:a, och 387 38,7mm den 3:e. Så marken kan redan ha varit ganska mättad med vatten när regnet började att ösa ned den 12:e.

Efter översvämningarna i oktober 1957, bestämde sig myndigheterna att ändra loppet för floden Turia, som tidigare gick rakt igenom centrala Valencia. I stället drogs en ny flodfåra söder om Valencia. Ett problem som senare har uppstått med detta är att staden Valencia har tillåtits expandera mot och runt den nya flodfåran. Vilket naturligtvis har lett till att det nu finns byggnader som riskerar att översvämmas där. Och de blev översvämmande i år.

EU vill att medlemsländerna ska riva dammar för att återställa natur. Vilket bland annat ignorerar att naturen har anpassat sig sedan lång tid tillbaka till att dammarna finns där. Så när dammarna rivs, blir det en rejäl miljöförändring för allt levande i närheten.

Spanien har rivit en hel del dammar de senaste åren, men jag vet inte om det bidrog till att översvämningarna blev värre än de annars skulle ha blivit.

Brustna dammar kan ha bidragit till att översvämningarna blev värre. Det har hänt många gånger de senaste årtiondena att dammar har brustit, endera för att de inte har underhållits ordentligt eller för att de inte har tömts i tid när meteorologer har varnat för kommande skyfall. Bland annat har det hänt i Libyen och Tyskland de senaste åren. Fast jag vet inte om detta hände nära Valencia.

Naturligtvis var de klimathotsreligiösa genast där och skyllde årets skyfall och översvämning på klimatförändringar. Med klimatförändringar menar de då egentligen global uppvärmning som de påstår vara orsakad av mänsklighetens växthusgasutsläpp.

Enligt uppgifter, var årets översvämning den 77:e i Valencia sedan 1300-talet. Om det stämmer, så skulle alltså 76 stycken, inklusive den 1957, ha haft naturliga orsaker, medan den 77:e berodde på klimatförändringar, orsakade av människor.

Jag har hittat en sammanfattning om översvämningar i östra Spanien, från Copernicus. Valencia återfinns i diagram 13. Jag har inte räknat ihop det totala antalet. Kanske blir det just 76 stycken? Årets händelse är ju inte med i denna sammanfattning. Hur som helst, så visar diagrammet att den värsta perioden för översvämningar i Valencia var i slutet av 1500-talet och början av 1600-talet. Orsakades dessa översvämningar av klimatförändringar orsakade av människor, enligt de klimathotsreligiösa?

Den uppmärksamme läsaren lägger märke till att den högsta dygnsnederbörden i Valencia var över 2500 mm. Det hände inte i oktober 1957, utan 17 november 1956, då det kom 2626 262,6 mm. Det verkar inte ha orsakat särskilt mycket översvämning, märkligt nog. Kanske för att det inte hade fallit en droppe från och med 25 oktober till och med 15 november? Fast å andra sidan påstås torr jord vara dålig på att absorbera vatten, så att det blir större risk för översvämningar.

Över huvud taget visar diagrammet ovan att det flera gånger har kommit mer nederbörd under ett dygn än vad det gjorde 29-30 oktober i år, och än det gjorde 14 oktober 1957. Och det tydligen utan att det ledde till förödande översvämningar. Tydligen behövs mer än stor nederbörd för att det ska bli en rejäl översvämning.

Nej, för de klimathotsreligiösa existerar ingen klimathistoria före de senaste årtiondena. De vill inte veta av att det har varit något extremväder tidigare i världshistorien, för sådana går inte att skylla på växthusgasutsläpp.

Det är värt att notera att terrängen nära Valencia är speciell. Staden själv ligger vid Medelhavet, ett hav som kan vara varmt, och var det i oktober. En bit inåt land är det ganska slätt, men några mil in tronar höga berg upp sig. När varm, fuktig luft blåser in över land, kommer den att lyftas över bergen, kylas av och börja lämna ifrån sig nederbörd. För det är ju så, vilket de klimathotsreligiösa nog inte fattar, att det räcker inte med varm, fuktig luft för att det ska falla rikligt med nederbörd. Den luften måste också kylas av, så att den inte kan hålla lika mycket vattenånga längre. Då kondenseras vattenångan till snöflingor eller regndroppar, som sedan kan falla nedåt.

Så här ser diagrammet ut när jag gör rätt:

NederbordValenciaKorrigerad

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Matsa

    OT Erika Bjerström har köpt sig en dieselbil:

    https://www.di.se/nyheter/jag-stirrade-dumt-sedan-bytte-jag-sekt/

    Artikeln är tyvärr låst för mig. Kanske någon annan har möjlighet att läsa och berätta mer om detta?

  2. Kanonbra Kars K.
    Det där borde Svt och Media ta upp – istället hade media igår artiklar om ” Hur dumma svenskar är som fortsätter att resa till katastrofens Spanien” – just nu ligger malaga på 3: e populäraste destination.

    CO2 och värme och kyla och därmed skyfall har alltid funnits, särskilt i Spanien.
    Dessutom missar många att Spanien har ett otroligt bra öringfiske, en kallvattensälskande art.
    Redan Hemingway fiskade efter dessa och numera kan man boka färdiga paketresor till dom spanska öringarna.

  3. Magma

    Enkelt och tydligt resonemang av Lars. Historien är alltid intressant, då hände otroligt mycket utan att det diskuterades under några COP -möten, utan våra strävsamma förfäder jobbade på lokalt och i det tysta för att försöka begränsa naturens framtida härjningar genom exempelvis fördämningar och att leda om flodådror.
    I dag ser jag i SVD en djupt troende Emma Weisner vid COP29 beklaga sig för att inte Sverige behållt ledartröjan i rusningen mot EU’s ekonomiska undergång.
    Samtidigt ser vi hur våra nordliga län drabbas av djup nattkyla (-28 grader) och halvmeterdjup snö redan i november – allt förmodligen drivet av den globala uppvärmningen.

  4. Ann lh

    Lars! Tack för att Du hjälper oss att se de senaste översvämningskatastroferna i och runt Valencia i ett större perspektiv.
    I media läste jag att man, på grund av problem med återkommande översvämningar, ändrat riktningen på floden som ursprungligen gick genom centrala staden. På så sätt skapades ny mark att bygga på och det blev rätt klart att även denna katastrof var ”Mann-made”.
    Det är svårt att rå på Naturen.
    En annan mer närliggande ”katastrof” som media berättar om är problemet med de försvunna ormstjärnorna på bottnarna utanför Lysekil. De är försurningskänsliga efter vad lab. tester tyder på. OK, men hade forskaren tagit prover på vattnet de normalt levde i? Inte vad vi fått höra. Kanske det finns andra förklaringar än antropogen snabb ”försurning” av havsvattnet (!) just kring Lysekil.
    Dessutom, plötsligt finns det mängder med små, små blåmusslor runt våra öar.
    Katastrof?

  5. Tack Lars, lite av hur jag tänkt om saken. Man har alltså bestämt sig för att sätta sig själva till herrar över naturen och fördela vattnet efter eget huvud. Nu finns det gott om exempel på att man kan göra så och få det att fungera över tid, men i dom flesta fallen så handlar det då om vattenkraft, det finns alltså nån som gör sig en slant på att se till att allt underhålls och fungerar som tänkt. Men hur håller man igång en organisation som ska sköta det man byggt i Valencia och som ska hålla över tid? I länken nedan finns bilder från anläggningen jag tror ska ”göra jobbet”, om allt fungerar som jag tänkt ska där börja med en bild som visar nåt som jag tror är tre dammluckor, på den till vänster står det Rascanya och det ser jag är en till liten flod genom staden norr om Turia men vad Robel och Favara är har jag inte hittat, men säkert finns nån här som vet.
    Naturens herre!

  6. Tege Tornvall

    På seniorträff med SPF menade flera att vi måste se framåt och inte bakåt. Framåt mot en ljusnande framtid med ”förnyelsebar” energi. Inte bakåt mot otrevliga historiska händelser, som de inte känner till eller inte vill erkänna.

    De hänvisade till vad de läst, sett och hört i media och menade att ”forskarna” (bestämd form pluralis) samfällt varnar för hotande uppvärmning. Med regnet i Valencia som belägg. De kunde varken skilja mellan miljö och klimat eller mellan väder och klimat.

    Jag har erbjudit mig att hålla föredrag på nytt möte och röra om i grytan med realistisk slev. Kan inte fler realister hålla föredrag i sina hemtrakter i föreningar och andra sammanhang? Vi kan tillhandahålla enkla, klara PDF- eller JPEG-bilder med bifogad text att utgå från.

    Detta föreslår jag här KR:s styrelse som en konkret medlemsaktivitet runt om i landet. Praktiskt taget gratis. Synpunkter?

  7. Nr 4 Ann
    Ja, vilken soppa och vilken alarmism ( ! ) om dessa ormstjärnor!
    Du har helt rätt i konstaterande av Lab tester – dom blir helt missvisande. Havet har inget som helst stabilt pH – varken på dygnsbasis eller i årstidsväxlingar, det växlar hela tiden, bl a pga strömmar och tidvatten osv.

    Typexemplet på alarmism och dålig journalistik stod svenska medier för I somras, när professorerna stod på kö för att berätta om att Maneterna försvunnit från västkusten, pga klimatförändringarna – när så en uppmärksam medborgare..påminde professorn om att ” förra året, när det var massor av maneter, sa ni också att det berodde på Klimatförändringen”.
    Helt hopplöst!
    Och naturligtvis slingrade professorerna sig ur sin fadäs med den vanliga bortförklaringen- ” Det kan vara lokalt ”….

    Man blir tokig på allt detta vetenskapliga missbruk, av professorer inom hav och klimat!

    Människan har förstört havet – det är sant – men skyll för tusan inte det som händer i havet på klimatet.

    Själv lever jag på hoppet om att överfisket stoppas pga vikten av fiskbestånden – som kolsänka…Det är det enda som kan stoppa skövlingen.

  8. Lasse

    Tack Lars K
    Ofattbara stora nederbördsmängder. Har en del erfarenhet av dimensionering av dagvattenanläggningar och siffror vi räknade med var betydligt lägre(135 l/s Ha eller 50 mm/timme)
    Kan konfirmera att infiltrationen är svår efter lång torka, markluften stoppar.
    Det var länge en berättelse om sinande magasin och begränsad vattentillgång i Spanien. Sen kom det så det räckte. Har full förståelse för bristen på planering för dessa sällan återkommande flöden. Studerar man kartbilden så finns det stora magasin uppströms som borde kunna stoppa flöden som rinner igenom dessa.

  9. Lasse #8
    Dom enda som har, förhoppningsvis, förmågan att hantera sällan återkommande elände är militären. Dom har ett system för att öva den förmågan på alla nivåer utan att behöva starta ett krig om året för att testa den och i bästa fall så lyckas man också avskräcka en potentiell angripare bara genom att demonstrera sin förmåga. Men tyvärr räcker det inte med avskräckningsförmåga när man har med naturen att göra.

  10. Staffan Lindström

    Copernicus/ECAD har tydligen hittat ett nytt globalt regnrekord… 2626 mm mot WMO:s 1892 mm i Fok-Fok La Reunion januari 1966… Men som Groucho Marx sa: ”Om ni inte gillar de här åsikterna har jag andra….”

  11. Tege T #6,

    OT. Jodå. Vi på Klimatrealisterna har flera gånger uppmuntrat våra medlemmar och läsare att hålla föredrag på egen hand runt om i landet. Hittills har vi haft återkommande events i Stockholm och Helsingborg. Och det händer säkert då och då även i övrigt. Föreningen kan bistå med råd och dåd om så önskas.

    Jag vill också påminna om det bildförråd som vi har samlat under ”föredrag mtr”, https://klimatupplysningen.se/foredrag-mtr/

  12. Medelhhavsklimat och EU – bidrag.
    Dagens industri skriver idag om : Fruktodling i Italien, det har blivit svårt eftersom det har blivit för varmt och torrt…jösses.

    Sedan läser man om att Italien år 2013 råkade få med en bakterie från Sydamerika, från importerade kaffeplantor – vilket på kort tid slog ut bl a över 20 miljoner olivträd.

    Trots torkan satsar så Italien nu på odling av mango och avokado – och har redan blivit världens näst största kiwiodlare – alltså tropiska frukter som behöver extrema mängder vatten – jämfört den traditionella odlingen
    Samma fenomen av EU – bidrag finns i Spanien och går ofta till anläggningar för konstbevattningar från dom sinande grundvattenreservoarerna – horribel landskaps och naturförstöring – med klimatbidrag.

    Dagens industri vinklar odlingarna som plågade av klimatförändringar – men där finns inget nytt under bidragssolen.

    Vi blir blåsta på skattemedel till sagor och banditer.

    Sverige behöver bli tydligare i kommunikationen kring dessa flöden av klimatrelaterade skatter och bidrag – eller själva söka bidrag för klimatrelaterad snöröjning och isbrytning.

  13. Daniel Wiklund

    OT Det brukar bli snöoväder när det är klimatmöte. På klimatmötena så är det den globala uppvärmningen som står på dagordningen. Ovädret som råder nu är bara väder, inga klimatförändringar. För ovanlighetens skull så är det tydligen inte koldioxiden som orsakar ovädret.

  14. Stinsen

    Nederbörden i Valencia beror på ett välkänt fenomen i Spanien (och förmodligen annorstädes också där förutsättningarna geografiskt och metereologiskt är likartade).
    Benämningen är DANA ((Depresión Aislada en Niveles Altos), enkelt förklarat som isolerat lågtryck på hög nivå, som drar in kalla luftmassor från norr över Medelhavet.
    Detta tillsammans med en geografi som under historiskt lång tid skapat laguner (albufera på spanska) innanför barriärer som byggts upp mot Medelhavet har skapat förutsättningar för katastrofer som den i Valencia. Det finns flera bra Youtubegenomgångar om detta.

  15. Berra

    OT:

    Gissar på att en aktie kommer att störtdyka på börsen imorgon

    https://sverigesradio.se/artikel/scania-lanar-ut-100-miljoner-dollar-till-northvolt

  16. Lars i Huddinge

    Ang. översvämning Valencia.
    Hur kunde allt komma så plötsligt?
    Jo, det var ju detta som hände.
    En damm brast uppströms Valencia enligt Klimatvett.fi.
    https://www.youtube.com/watch?v=cVIpfvddw-g
    Enligt länk nedan så är det ju inte första gången det händer.
    https://247valencia.com/la-riada-de-valencia-the-flood-that-submerged-a-city/?origin=serp_auto
    Varför meddelar inte MSM detta som är så uppenbart?

  17. OT
    Märkligt väder i kväll – västkusten drabbas av svår kyla – Henån på ön Orust slår till med 14 minus och Forshällån, vid havet utanför uddevalla klämmer i med drygt 15 minus.

    Märkligt att dessa kuststationer ligger bland landets absolut lägsta temperaturer denna novemberkväll – vi hör ju jämt om det kokande havet och att klimatkrisen syns tydligast där – men inte denna kväll.

    Även förra veckan hade vi ovanligt låga dagstemperaturer på väderöarna och måseskär, nära 0 mitt på dagen var det då – trots milt inflöde från syd och högre temperaturer in över land.

    Kanske någon ovanlig meteorologiska funktion har trätt in – men det syns iaf ingen klimatkris här – eller något..varmaste år på 125 000 år…

    En av dom kallaste novemberkvällar jag upplevt här I väst, men…jag är ju bara knappt 60 år.

  18. Magnus b. #17
    Nä dom där siffrorna kan inte stämma, ser mera ut som borttappade decimalkomman.
    Temperaturer med decimalkomman.

  19. Nr 18 Håkan Bergman
    Jodå – det stämmer – enklast går du in på stationerna å kollar.
    Forshällaån 22.20 minus 15,2 – det varierar rejält inom västsverige.

  20. Nr 18 Håkan B
    Ser nu att du kanske läste att det gällde måseskär å väderöarna ikväll – men det gäller stationerna vid kusten innanför, alltså forshällån och Orust.

  21. Nä nä Magnus, du kollar väder på trafikverkets karta anar jag, då kan jag bräcka dig Nysäter också utanför Uddevalla -20,2. Byt väderleverantör!

  22. Nr 21 Håkan
    Varför byta? Jag bor själv nära flera mätstationer vid trollhättan – den närmaste visar ca 8 grader minus – medans min egen visar 11,6.

    Just denna typ av väder visar hur svårt det är att mäta ” den globala temperaturen ” dom lokala variationerna brukar vara omkring 2 – 4 grader men vid dessa låga temperaturer skiljer det rejält.
    Vad tror du den globala medeltemperaturen 2m över marken säger i kväll.

    Jag är ju pimpelfanatiker och för bok över isläggning och islossning vid mina hemmasjöar – och det är väldigt ovanligt med pimpelpremiär i november hos oss – men i år blir det på håret att man kan ta sig ut på småtjärnarna på lördag morgon – vi har verkligen ovanligt låga temperaturer denna höst..

  23. Ann lh

    # 17 till # 22
    Utetemperatur 05:23 Orust Västra – 10 grader C

  24. Nr 23
    Ja, just denna morgon fortsätter västsverige att tillhöra dom kallaste platserna i Sverige- både när man tittar på smhi och trafikverket, Ullared var näst kallast i Sverige.. kallast var Blåhammaren.
    Kallast i sverige på trafikverket var fortsatt forshällaån, vid fjordsystemet utanför uddevalla med minus 16,4.
    Hos mig på vischan, utanför trollhättan var det 14,4 i morse.

    Dessa temperaturer, trots en svag västlig vind – fascinerande och mycket ovanligt.

    Ovanligt är ju också banan för lågtrycket över Finland- antagligen därför västsverige fick låga temperaturer för november, även i 100 års perspektiv.
    Skrämskott av bore – samhället måste fortfarande vara berett på låga temperaturer 2024, trots klimathot och varmaste på 125 000 år…osökt..tänker jag på alla köldrekord som slogs förra vintern..hu.

  25. pekke

    #23 – 24
    Satt i går kväll och tittade på vägverkets tempmätare i Värmland, Dalsland och neråt, de flesta var rejält kallare än SMHI:s officiella stationer i området, flera av vägverkets hade tvåsiffriga minusvärden medan SMHI:s stationer bara var ensiffriga ?

    Så stora mätfel kan det inte vara längs vägarna, nej det handlar nog som ni säger att det är lokala variationer.
    Så att mäta en medeltemperatur kräver nog enorma mängder mätpunkter över ett större område.

  26. OT
    Kallt väder trycker upp sveriges energikonsumtion tii ca 22 000 MW nu på morgonen, Sverige lyckas exportera men Danmark importerar 3000MW – och kör på drygt 80% värmekraft – trots att dom har enorma mängder havsvindkraft.

    Det känns lite som att dessa novembertemperaturer försöker vissa oss något.

  27. Nr 25 Pekke
    Visst är det så, jag lyssnade på smhi:s väderrapport i morse, 5 i 7.

    Där sa dom att kl 6 var landets lägsta temperatur 13 minus i Småland – det är verkligen ett märkligt väder där västsverige är kallast I landet, trots en svag pålandsvind – en vädersituation jag knappt upplevt på mina 60 år..
    Ngn kanske har en förklaring?

  28. Lennart Bengtsson

    Det måste vara något helt fel med Ditt diagram, det är åtminstone för mig fullständigt obegripligt

    Årsnederbörden i Valencia uppgåt till 454 mm/år. Juli är den torraste månaden med 9 mm och oktober den regnigaste med 74 mm. Välutbildate meteorologer känner till detta eller borde göra det. Det är inte ovanligt att Spaniens Medelhavskust kan ha häftiga regn inte minst i oktober med en kombination av aktiva atmosfärvirvlar och samtidigt varm vatten i Medelhavet. På grund av orografin är besvärliga översvämningar i de äldre tättbyggda kuststäderna inte ovanliga och oktober är normalt den månad då detta oftast inträffar.

    Ditt märkliga diagram som saknar definition är fullständigt obegripligt. Enligt den spanska vädertjänsten fick området kring Valencia uppskattningsvis omkring 300 mm den 29/30 oktober, och på visa lokal platser i området upp till en årsnederbörd på 8 timmar. Detta är fullt möjligt vid ett väl utvecklat konvektivt system men som framgår av årsnederbörden extremt ovanligt (Jag studerade ett dylikt oväder på några mils avstånd i Boulder Colorado sommaren 1976 med en liknade nederbördsmängd och med ca 300 människor som drunknade)

    Det vore fint om Du kunde beskriva Ditt diagram på ett begripligt sätt då det måste vara helt fel.

    Lennart Bengtsson

  29. Lennart B: ”Det måste vara något helt fel med Ditt diagram, det är åtminstone för mig fullständigt obegripligt

    Årsnederbörden i Valencia uppgår till 454 mm/år. Juli är den torraste månaden med 9 mm och oktober den regnigaste med 74 mm. Välutbildade meteorologer känner till detta eller borde göra det. Det är inte ovanligt att Spaniens Medelhavskust kan ha häftiga regn inte minst i oktober med en kombination av aktiva atmosfärvirvlar och samtidigt varm vatten i Medelhavet. På grund av orografin är besvärliga översvämningar i de äldre tättbyggda kuststäderna inte ovanliga och oktober är normalt den månad då detta oftast inträffar.

    Ditt märkliga diagram som saknar definition är fullständigt obegripligt. Enligt den spanska vädertjänsten fick området kring Valencia uppskattningsvis omkring 300 mm den 29/30 oktober, och på visa lokal platser i området upp till en årsnederbörd på 8 timmar. Detta är fullt möjligt vid ett väl utvecklat konvektivt system men som framgår av årsnederbörden extremt ovanligt (Jag studerade ett dylikt oväder på några mils avstånd i Boulder Colorado sommaren 1976 med en liknade nederbördsmängd och med ca 300 människor som drunknade)

    Det vore fint om Du kunde beskriva Ditt diagram på ett begripligt sätt då det måste vara helt fel.

    Lennart Bengtsson

  30. Lennart Bengtsson

    Det finns ingen rimlig anknytning till climate change

  31. Lennart Bengtsson

    Detta är en rapport från regnkatastrofen 1976 norr om Boulder, Colorado som jag hänvisade till ovan. Familjen hustru och 3 barn hade planerat att besöka Big Thompson Canyon följande dag!

    https://www.weather.gov/media/publications/assessments/Big%20Thompson%20Canyon%20Flash%20Flood%201976.pdf

    Detta var vid en tid då man huvudsakligen oroade sig för att klimatet skulle bli kallare.

    Omfattande konnektiva stormsystem av liknande slag är vanliga i USA och huvudsakligen under den varma årstiden

  32. Lars Thorén

    Det verkar inte vara ovanligt med översvämningar i östra Spanien de senaste tvåhundra åren:
    Turia, 1837
    Ebro 1864
    Valencia 1897
    Júcar, 1904
    Guadalaviar, 1909
    Valencia 1916
    Turia, 1927
    Valencia 1957
    Ebro, 1982
    Valencia och Alicante 2003
    Mallorca 2018
    Murcia och Valencia 2019
    Valencia och Alicante 2020
    Valencia och Alicante 2022

  33. Bubo

    #28
    Jo, det var bland det mest obegripliga jag sett. Det är ju inte dygnsvärden som det säger, men vad kan det visa då? det är ju inte månadsvärden heller för då skulle det vara regnskog där. Bra om artikelförfattaren beskriver vad det är.

  34. Richard

    # 33
    Diagrammet är årsnederbörd och nederbörd i texten är per dygn?

  35. Ulf

    Magnus 12,

    Italien började odla Kiwi på 1960 talet. Långt innan klimatreligionen föddes.
    Sen innehåller artikeln summor som gör att det där med odling av tropiska frukter verkar faktiskt bara vara “peanuts”. Skitsummor helt enkelt. Kiwi är för övrigt inte en tropisk frukt.

  36. Lars Kamél

    Jag missade en liten detalj när jag hämtade data. Värdena är angivna i enheten 0,1 mm, inte i mm. Alltså ska alla värden i diagrammet divideras med 10 för att ska bli mm/dygn.
    Texten ska också korrigeras då.

  37. Lennart Bengtsson

    Detta gör presentationen mer rimlig. Producera gärna en korrekt figur och en begriplig text

  38. Det går inte att på nåt vettigt vis göra en graf med över 30000 värden på x-axeln, det kommer att se ut som att det alltid regnar i Valencia och det tror jag inte att det gör. Max 4 år, alltså 1461 x-värden, då kan man visa den hyggligt på en stor skärm och ser dom soliga dagarna också. Möjligen att man kan gå till 8 år.
    Valencia 1956-59.

  39. Bubo

    Heder åt artikelförfattaren som justerat artikeln efter påpekande i kommentarer.

    Slutsatsen av inlägget blir väl då att årets regn är det värsta i Valencia sedan åtminstone 1937?

    Litet skumt dock att det mellan skalstrecken på x-axeln är drygt 5 år men bara ca 20 staplar med dygnsvärden. Som Håkan i #38 är inne på är det svårt att visa dygnsvärden för så lång tidsperiod som sedan 1937. Men det betyder att det inte kan vara all dygnsvärden sen 1937 som visas utan något urval på något sätt.