Översvämningar i Valencia

ValenciasNedebord

Vad visar detta diagram då? Jo, det visar dygnsnederbörd i Valencia, från det mätningarna började 1937 till nutid. Data  kommer från European Climate Assessment. Tyvärr går det bara fram till sista augusti i år, så skyfallen 29-30 oktober är inte med. Där rapporteras det ha kommit mer än 300 mm på många platser i närheten av Valencia, med bland annat 491 mm på 8 timmar i den närbelägna ravinen Chiva.

Vi kan jämföra det med värdena i Valencia i oktober 1957, förra gången det var stora översvämningar i trakten. Då kom det 571 mm i själva Valencia den 12 oktober. Dan efter hade det lugnat sig lite, och det kom bara 28 mm. Ytterligare en dag senare, den 14 oktober, öppnade sig skyarna igen och det kom hela 1251 mm.

Till det kommer det att det knappt två veckor tidigare, 1-3 oktober, hade fallit mycket regn, med över 200 mm den 1:a och 2:a, och 387 mm den 3:e. Så marken kan redan ha varit ganska mättad med vatten när regnet började att ösa ned den 12:e.

Efter översvämningarna i oktober 1957, bestämde sig myndigheterna att ändra loppet för floden Turia, som tidigare gick rakt igenom centrala Valencia. I stället drogs en ny flodfåra söder om Valencia. Ett problem som senare har uppstått med detta är att staden Valencia har tillåtits expandera mot och runt den nya flodfåran. Vilket naturligtvis har lett till att det nu finns byggnader som riskerar att översvämmas där. Och de blev översvämmande i år.

EU vill att medlemsländerna ska riva dammar för att återställa natur. Vilket bland annat ignorerar att naturen har anpassat sig sedan lång tid tillbaka till att dammarna finns där. Så när dammarna rivs, blir det en rejäl miljöförändring för allt levande i närheten.

Spanien har rivit en hel del dammar de senaste åren, men jag vet inte om det bidrog till att översvämningarna blev värre än de annars skulle ha blivit.

Brustna dammar kan ha bidragit till att översvämningarna blev värre. Det har hänt många gånger de senaste årtiondena att dammar har brustit, endera för att de inte har underhållits ordentligt eller för att de inte har tömts i tid när meteorologer har varnat för kommande skyfall. Bland annat har det hänt i Libyen och Tyskland de senaste åren. Fast jag vet inte om detta hände nära Valencia.

Naturligtvis var de klimathotsreligiösa genast där och skyllde årets skyfall och översvämning på klimatförändringar. Med klimatförändringar menar de då egentligen global uppvärmning som de påstår vara orsakad av mänsklighetens växthusgasutsläpp.

Enligt uppgifter, var årets översvämning den 77:e i Valencia sedan 1300-talet. Om det stämmer, så skulle alltså 76 stycken, inklusive den 1957, ha haft naturliga orsaker, medan den 77:e berodde på klimatförändringar, orsakade av människor.

Jag har hittat en sammanfattning om översvämningar i östra Spanien, från Copernicus. Valencia återfinns i diagram 13. Jag har inte räknat ihop det totala antalet. Kanske blir det just 76 stycken? Årets händelse är ju inte med i denna sammanfattning. Hur som helst, så visar diagrammet att den värsta perioden för översvämningar i Valencia var i slutet av 1500-talet och början av 1600-talet. Orsakades dessa översvämningar av klimatförändringar orsakade av människor, enligt de klimathotsreligiösa?

Den uppmärksamme läsaren lägger märke till att den högsta dygnsnederbörden i Valencia var över 2500 mm. Det hände inte i oktober 1957, utan 17 november 1956, då det kom 2626 mm. Det verkar inte ha orsakat särskilt mycket översvämning, märkligt nog. Kanske för att det inte hade fallit en droppe från och med 25 oktober till och med 15 november? Fast å andra sidan påstås torr jord vara dålig på att absorbera vatten, så att det blir större risk för översvämningar.

Över huvud taget visar diagrammet ovan att det flera gånger har kommit mer nederbörd under ett dygn än vad det gjorde 29-30 oktober i år, och än det gjorde 14 oktober 1957. Och det tydligen utan att det ledde till förödande översvämningar. Tydligen behövs mer än stor nederbörd för att det ska bli en rejäl översvämning.

Nej, för de klimathotsreligiösa existerar ingen klimathistoria före de senaste årtiondena. De vill inte veta av att det har varit något extremväder tidigare i världshistorien, för sådana går inte att skylla på växthusgasutsläpp.

Det är värt att notera att terrängen nära Valencia är speciell. Staden själv ligger vid Medelhavet, ett hav som kan vara varmt, och var det i oktober. En bit inåt land är det ganska slätt, men några mil in tronar höga berg upp sig. När varm, fuktig luft blåser in över land, kommer den att lyftas över bergen, kylas av och börja lämna ifrån sig nederbörd. För det är ju så, vilket de klimathotsreligiösa nog inte fattar, att det räcker inte med varm, fuktig luft för att det ska falla rikligt med nederbörd. Den luften måste också kylas av, så att den inte kan hålla lika mycket vattenånga längre. Då kondenseras vattenångan till snöflingor eller regndroppar, som sedan kan falla nedåt.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Matsa

    OT Erika Bjerström har köpt sig en dieselbil:

    https://www.di.se/nyheter/jag-stirrade-dumt-sedan-bytte-jag-sekt/

    Artikeln är tyvärr låst för mig. Kanske någon annan har möjlighet att läsa och berätta mer om detta?

  2. Kanonbra Kars K.
    Det där borde Svt och Media ta upp – istället hade media igår artiklar om ” Hur dumma svenskar är som fortsätter att resa till katastrofens Spanien” – just nu ligger malaga på 3: e populäraste destination.

    CO2 och värme och kyla och därmed skyfall har alltid funnits, särskilt i Spanien.
    Dessutom missar många att Spanien har ett otroligt bra öringfiske, en kallvattensälskande art.
    Redan Hemingway fiskade efter dessa och numera kan man boka färdiga paketresor till dom spanska öringarna.

  3. Magma

    Enkelt och tydligt resonemang av Lars. Historien är alltid intressant, då hände otroligt mycket utan att det diskuterades under några COP -möten, utan våra strävsamma förfäder jobbade på lokalt och i det tysta för att försöka begränsa naturens framtida härjningar genom exempelvis fördämningar och att leda om flodådror.
    I dag ser jag i SVD en djupt troende Emma Weisner vid COP29 beklaga sig för att inte Sverige behållt ledartröjan i rusningen mot EU’s ekonomiska undergång.
    Samtidigt ser vi hur våra nordliga län drabbas av djup nattkyla (-28 grader) och halvmeterdjup snö redan i november – allt förmodligen drivet av den globala uppvärmningen.

  4. Ann lh

    Lars! Tack för att Du hjälper oss att se de senaste översvämningskatastroferna i och runt Valencia i ett större perspektiv.
    I media läste jag att man, på grund av problem med återkommande översvämningar, ändrat riktningen på floden som ursprungligen gick genom centrala staden. På så sätt skapades ny mark att bygga på och det blev rätt klart att även denna katastrof var ”Mann-made”.
    Det är svårt att rå på Naturen.
    En annan mer närliggande ”katastrof” som media berättar om är problemet med de försvunna ormstjärnorna på bottnarna utanför Lysekil. De är försurningskänsliga efter vad lab. tester tyder på. OK, men hade forskaren tagit prover på vattnet de normalt levde i? Inte vad vi fått höra. Kanske det finns andra förklaringar än antropogen snabb ”försurning” av havsvattnet (!) just kring Lysekil.
    Dessutom, plötsligt finns det mängder med små, små blåmusslor runt våra öar.
    Katastrof?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *