Öppen Tråd

cinderella

Ingen is här inte. Dags för veckans tråd om valfritt ämne om väder, klimat och energi.

Trevlig helg, önskar

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Ja, hav kan faktiskt frysa … missa inte detta utsnitt ur TV3-såpan http://www.tv3play.se/program/svenska-hollywoodfruar/598535#__federated=1 även om det gränsar till lyteskomik (lite konstigt att hon dessutom har lätt Norrlandsdialekt)

  Annars så påstår bl.a. Aftonbladets pålitlige expert, f.d. TV-meteorologen Martin Hedberg att den varma (hetaste) mars förebådar en klimatkatastrof http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20646609.ab

 2. Lennart Bengtsson

  När jag tar del av Matin Hedbergs klimatprognos förstår jag varför så många är besvikna över KVAs klimatyttrande förutom alla de som i likhet med Åke Sundström är besvikna även över det som inte står mellan raderna i yttrandet. KVAs yttrande är knappast ens sexigt. Eftersom världshavet i genomsnitt har stigit med mindre än 0.1°C under de senaste 100 åren räcker detta för att stilla min oro åtminstone för dagen. Blir det snöyra i fjällen senare under månaden är det väl istiden som är på väg eller något annat förfärligt. Risken är ju ännu större att bli påkörd av en bil , skjuten av en gangster eller sprängd i luften av en terrorist men det är ju inte alls lika farligt som den hemska klimatkatastrofen.
  LennartB

 3. Lejeune

  …så även i dagens SVD:
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/nytt-varmerekord-pa-jorden-i-mars_4497878.svd

 4. Sigge

  Visst blir man lite trött på alla som utifrån ett fåtal månader eller enstaka år förutspår framtida klimatutveckling. Enligt min uppfattning så är 5-årsmedeltal t o m för litet för att ha någon uppfattning om klimatet förändras. Om 2015 blir rekordvarmt är väl ännu lite tidigt att förutspå. Det har bara gått 3 månader.

 5. Ingemar Nordin

  Rekordvarmt mars sedan 1880? Jag tror inte det.

  https://www.klimatupplysningen.se/2015/04/03/uah-mars-2015/

  Eller glömde stormedia att kolla och rapportera om sattellitmätningen härom veckan?

  ”Mycket av värmeenergin hamnar i havet och har sugits ner i djuphaven.” säger Martin Hedberg. Någon där nere i bråddjupen suger och, suger … Och nu kommer värmen!!!

 6. Arne

  Järfälla kommun tvingar alla anställda att genomgå en obligatorisk kurs i miljöarbete, först kan man anta att det ska handla om sådant som berör yrkesrollen men nej det hela går ut på hur man ska leva på det privata planet.
  Inte konsumera, sopsortera, inte använda fossila produkter, etc etc allt för att undvika den kommande klimatkatastrofen.

  Helt j*vla otroligt att det tvinga på denna propaganda och ha det på arbetstid med obligatorisk närvara för samtliga kommunanställda!

 7. Ingemar Nordin

  Arne #6,

  Man får hoppas att någon eller några deltagare noterar alla felaktigheter och tar upp dem vid frågestunden/diskussionen. Det hela kan kanske vändas till en skeptisk fördel och få folk att tänka själva?

 8. Jacob Nordangård

  Min prognos är att värmen stadigt kommer att öka inför Parismötet. Propagandamakarna arbetar för högtryck. Deras anletes svett kommer ensamt att höja havsnivåerna till bibliska proportioner.

 9. Sören G

  I Studio Ett i P1 i går hade man ett inslag om en holländsk miljöorganisation som har stämt nederländska staten ”för att de inte gör tillräckligt för att begränsa klimat-ändringarna”. – Reportern i P1 trodde att den här organisationen hade en chans att vinna ”om de fick en tillräckligt modig domare”.

 10. Lasse

  #5
  Tidningarna är snabba på att ta till sig utlåtanden om klimatet som alarmerar.
  ” mars låg världens medeltemperatur 0,85 grader celsius över snittet under 1900-talet och 0,05 grader högre än mars 2010, den tidigare varmaste.”

  Men det finns väl lika många mätserier som i tungviktsboxningen?
  Kanske bör man ta mätningarna som en indikation.
  Men vad kan ligga bakom?
  Tyska sidan ger en hint: http://notrickszone.com/#sthash.NogUhhqA.dpbs

  Koll
  PDO: http://www.woodfortrees.org/plot/jisao-pdo
  AMO: http://www.woodfortrees.org/plot/esrl-amo

 11. Olaus Petri

  Kan någon hjälpa en lekman med att förklara hur ”den allt snabbare globala uppvärmningen” hittar ned i djuphaven utan först värma upp atmosfären (hiatusen alltså)? Är det inte det senare som ”växthuseffekten” står för?

  Det eniga vetenskapen var ju helt övertygad om att ”avtrycket” skulle visa sig först i atmosfären, nu tycks den sugas upp allt snabbare istället, av ett djuphav där mätmetoderna är mycket klena. Det var ju därför som Trenberth’s ”travesty” om den saknade värmen blir så intressant. 🙂

 12. Olaus Petri

  Korsfararkurs finns nu på University of Queensland:

  https://papundits.wordpress.com/2015/04/18/climate-change-australia-get-a-university-degree-in-global-warming-propaganda-and-denial/

 13. Slabadang

  Aftonbladet!

  Vi har lärt oss att Aftonbladet är ett fantastiskt bra exempel och samtidigt bästa förklaring till varför förtroendet för gammelmedia är totalt bortsopat. TT gör sitt bästa för att nå ned till Aftonbladets låga nivå och har tydlig bottenkänning. Att det skulle vara bra för gammelmedias affärsideer att börja sluta publicera ren skit finns tydligen inte med hos vare sig AB DN SVD SVT SRs policys. Det byggs varumärken med högt förtroende i parti och minut på nätet, i suget från behovet av saklig intellektuellt hederlig kritiskt granskande journalistik. Alla gamla svenska privilegiesystem är missbrukade intill oigenkännelse, oseriösa profitörer med sina blidder och bludderprofeter suger miljarder ur stadskassan.

 14. Bim

  Olaus Petri # 11

  Vad jag undrar är hur värmen kunde veta att troposfären var ett dåligt gömställe och hur kunde värmen hitta just till djuphavet och inte till de grundare hav.

 15. Carbomontanus

  Til alle

  Jeg får bråke litt jeg og, da.

  Her i Oslofjorden er det særlig varmt, og jeg kan se på nettstedet Yr. no som anbefales intenst herfra for å kunne følge med i verden, at i Stockholm og Uppsala går det svært paralelt med hva vi har, og som referanser bruker jeg Igaliku i Austerbygd bakom Grønland, det gamle bispesetet Gardar i indre fjordstrøk, og Moskva og Jekaterinburg. Så bruker jeg Utsira fyr, og Providence i Rhode island for der har vi slektninger.

  Nordover har vi Trondheim tromsø og Longyearbyen. Dere kan bruke Umeå og Torneå og Kiruna.

  Brukbare fjelltopper er Glittertind og f. eks Kebnekaise.

  Over there så er været meget mer dramatisk vekslende. Vi har det til sammenligning lunt og stille og jevnt her vi bor.

  Isen skal dere ikke undres over, for dere har brakkvann. Hva som mer er underlig er at det ikke fryser totalt i Stockholms skjærgård, så umulig og trangt som det er der. Jeg fatter ikke at de store båtene der klarer å frekventere Østerled.

  Skal dere vite om sjøen må dere bruke Göteborg og la oss si Kosterøerna. der er det skikkelig salt og vestlig pålandsvind.

  Fjärlin vingad syns vid Haga, det må dere holde øye med. ellers er ikke verden istand. Og Gubben Noah, hva var det han gjorde? Det samme har vi gjort her i vestveggen på 100 moh, og det går opp og ned. Ifjor bar det enormt, men frosten og forholdene kan gi det en smekk. Blåfrost og vinterkulde synes å være uvesentlig, men for 4 år siden kom det minusgrader på grønt løv. Alle de andre løvtrærne besto med eleganse. Vitis vinifera derimot tålte det ikke og felte grønt løv som ikke var gulnet, og avlingen neste år blev deretter, elendig.

  Epler og plommer og moreller derimot har ingen problemer og frør seg vilt og bærer til meget høy kvalitet.
  tomater kan man ha i solveggen, det går helt fint.

 16. Kenneth Mikaelsson

  En liten hint… De kommer inte hitta nåt värme rekord i djuphavet heller .Sen Obama sa sig vara gud och bestämde att alla bokstavs byråer skulle tänka som honom så går det inte att lita på några siffror om den globala temperaturen…
  Titta i stället på vad och hur isarna vid polerna reagerar en mycket tillförlitlig termometer..
  sen att vi i ultima tule har haft en mild vinter beror nog mest på att vår kyla hamnade runt medelhavet i år..
  snöade i israel i går…

 17. Kenneth Mikaelsson

  Sen kolla upp NASAS prognos för solcyckel 25 och sen jämför den prognosen mot nuvarande solcyckel 24
  så kanske ni fattar proportionerna på lögnen..

 18. Carbomontanus

  @ #16 kenneth Mikaelsson.

  Sjekk på langtids temperaturkurven hva sol max eller min gjør av forskjell og inntrykk, så vil du kunne se at sol- sykkelen er en av nekter og klimasurrealistbevegelsens store og karakteristiske løgner og trollinger og spammmmer og bløffer.

  så enkelt sjekker vi opp og kontyrollerer og dømmer og vurderer.

 19. Kenneth Mikaelsson

  Läsvärt: http://wattsupwiththat.com/2015/04/17/developing-world-abandoning-obama-green-agenda-turning-to-china-for-help/

  Kanske vore en bra klubb att gå med i.. efter vi dömt och låst in skurkarna och lögnarna i riksdag och regering..

 20. Kenneth Mikaelsson

  Jepp jag håller koll.. Carbomontanus

  ett bra ställe att få en överblick är detta:
  https://www.youtube.com/watch?v=v0DcpRAPk_w&list=PLHSoxioQtwZcqdt3LK6d66tMreI4gqIC-&index=9

 21. Slabadang

  Bricländerna ger Obama mittfingret!

  American diplomats are upset that dozens of countries — including Nepal, Cambodia and Bangladesh — have flocked to join China’s new infrastructure investment bank, a potential rival to the World Bank and other financial institutions backed by the United States.

  IMF porträtteras som den feta grisen som tittar den på den nya söta kultingen (BRIC)/ MF-banken:

  http://www.ft.com/cms/s/0/f7b876a0-170e-11e4-b0d7-00144feabdc0.html#axzz3XectKVj6

  Grymt?

 22. Ingemar Nordin

  Den nya Asiatiska finansieringsbanken är en bra konkurrent till Världsbanken som helst snöat in på klimathotet och knappt längre fungerar som en finansieringskälla för utveckling.

  Satsningen på kol i BRIC-länderna visar också det futila i Parismötet och hela den förhandlingsprocess som FN satte igång på 90-talet. Vill man att det skall släppas ut mindre CO2 så finns det bara ett vettigt alternativ, nämligen att satsa på att utveckla nästa generation av kärnkraft. Samt därefter fusionskraften.

  Världen behöver energi, massor med energi.

 23. Lennart Bengtsson

  BIM

  Det är litet missvisande att säga att ”överskottsvärmen” dvs den lilla del på ca 0.4 Watt/m2 nettovärmeökning, gömmer sig i havet. Det är helt enkelt så att havet har en enorm värmekapacitet då det rör sig om en dryg miljard kubikkilometer vatten. För att värma upp ett gram till 1°C behövs 1 kalori eller 4.1855 Joule.( jag använder 4 vid snabb huvudräkning)
  Baserat på tillgängliga mätningar under de senaste 40 åren har 90% av överskottsvärmen hamnat i havet, De övriga 10 % har smält is och snö samt värmt upp jordytan och atmosfären. Temperaturökningen i världshavet har under de senaste 100 åren stigit med högst 0.1°C så gott det nu kan beräknas. Havens medeltemperatur är ca 3.5°C. Problemet för framtiden är därför främst hur värmen fördelar sig i havet. Blandas värmen ned effektivt dvs vid blåst inga stora problem om inte blir problemen stora. Hittills har det blandats ned väl.

 24. Bim

  Lennart Bengtsson # 23
  Jag förstår.
  Jag ser det inte så förenklat som min beskrivning ovan. Jag reagerar bara på propagandan om att värmen låg som en hotspot i troposfären men eftersom det var lätt att kolla så försvann värmen istället ( enligt propagandan) ner i djuphavet.
  Sådana uttalanden i tidningar och andra medier får ju varje normalt tänkande människa att undra vad det är för människor som sprider lögnerna, De verkar ju inte vara några ljushuvuden.

  Jag har ju tidigare framfört min helt oprofessionella tanke att jorden har någon slags termostat, och havet med sin stora volym kan jag mycket väl tänka mig kunna utjämna värmetoppar med kyligare perioder även med ganska låga tidsperioder mellan tack vare trögheten som den stora massan utgör.

 25. Håkan Bergman

  #23 #24
  Frågan är varför det här verkar komma som en överraskning, det borde väl i himmelens namn vara förusett.

 26. sibbe

  Funderingar på lördagsförmiddag:
  återvänd från vår årliga påsksemester i Sverige. När jag för nästan 50 år sedan flyttade till Norden= Sverige, undan en inkallelse från tyska armén, hade jag en liten baktanke i huvudet: lära mig snabbt svenska och börja studera i Uppsala. Men det blev University of life istället, fastän jag bodde i fyra år i Sverige så kom jag aldrig ens i närheten av Uppsala universitet. Men nu hälsade jag på. Min äkta hälft och jag reserverade en ”Uppsaladag” och vi for via ”Norralänken” från Värtan genom berget och på E-4 norrut. Parkerade i Uppsala city och gick genom studenternas kvarter. Morgonkaffe, lunch, eftermiddagsfika – ett kort besök. På väg tillbaka sökte vi och vår gemensamma första bostad i Tureberg – som hade rivits för länge sedan.
  Mina tankar flyter när jag kör och när jag styrde tillbaka bilen till norra länken utan att köra fel vilket jag är ganska stolt på, tyckte jag att man hade fantastiskt fina bilvägar i Stockholm.
  Jag hade just läst om Fridolin som måste ta flyget från och till Bromma eller var det från och till Arlanda för att han hade det för bråttom, som de flesta andra svenska regeringsmedlemmar. Är man grön så är det väl ok. Eller? Men det måste ändå svida i varje grön hjärta när man kör på de storstilade motorleden i Stockholm. Visserligen har man ju infört tullar men ändå. Och svida gör det annars för de gröna var de än befinner sig. Tyska delstaten Hamburg hade nyligen val, och de gröna ville in i regeringen och absolut förhindra att Elbe-floden skulle fördjupas – man lyckades komma i regeringen och fördjupningen av Elbe skall utredas – och fördjupas. Samma sak var när det bildades en delstatsregering i Hessen, där de gröna skulle förhindra en ny terminal vid flygplatsen – utredning – klartecken för byggandet. Även de svenska gröna har fått sluka en massa grodor för att få tillgång till svenska statens flygplan. Man ville stoppa genomfarten Stockholm – den byggs. Man ville ta bort Bromma – Man använder flygfältet.
  Här i Finland så hoppade de gröna i god tid före valet av, men det tycks inte honoreras av väljarna. De kommer knappast ens att tillfrågas när nästa regering bildas. Centerpartiet väntas bilda regering, och slopa miljöministeriet. Får se om det löftet håller!
  Här på Finlands näst största ö Kimitoö har kommunfullmäktige beslutat att man inte behöver något avstånd av vindkvarnar till närmaste hus. En folkomröstning mot byggandet närmare än 1500 m kastades i papperskorgen. Fullmäktige besökte i fjol Gotland, där de fick se hur bra satsningen på vindkraft var. Vi har ju här i Finland en liten annorlunda inriktning om hur man subventionerar vindkraft. Själva kraftverket byggs av ett bolag med bidrag av EU:s landsbygdsstöd (49%), de övriga pengarna kommer från bankerna och får delvis statliga garantier. Själva driften finansieras med statliga subventioner, som troligtvis kommer så småningom att dyka upp på våra elräkningar. Jordbrukarna på vars mark vindkraftverken byggs får mellan 2000-4000 € arrende per mölla. Kommunen får fastighetsskatt. Alla är nöjda. Nej, inte jag! För jag och vi andra får betala kalaset. Förhindrar vindkraftverk CO2 utsläpp? Jag frågar fast jag vet svaret.
  Björn Lomberg skall reda ut ett liknande spektakel i Australien. Egentligen skulle vi behöva honom här som utredare i Norden, eller hur?

 27. Björn

  I olika rapporter finns det antydningar om att kortvågig strålning (SW) orsakar uppvärmning av moln. Värme orsakar IR (LW). Man kan undra vad som kommer från vad, i den IR-strålning som når jordytan. Allt påstås vara back radiation. Någon som vet?

 28. tolou

  En bild säger mer än tusen ord?
  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Solar%20SSN/SunspotsMonthlySIDCandHadCRUT4GlobalMonthlyTemp_Forecast_zpsb68ca81d.gif

 29. LBtt

  Oron sprider sig, då gäller det att hitta en bra mätserie och någon hundradel så att man hamnar rätt. Jag kan tänka mig att året blir jobbigt här på KU.

  Men kanske LENR vinner allmänt erkännande framåt årsskiftet med resultatet att den fossila energisektorn kollapsar och utsläppsbegränsningar inte blir något man medvetet behöver eftersträva. Återstår att se vilka konsekvenserna blir av att luftföroreningarna över Kina och Indien försvinner om 4-5 år eller vad det kan handla om. Blir det månne nya värmerekord?

  Hur som helst är det nog LENR vi har att hoppas på och förutsättningarna tycks goda, finns i verkligheten men inte i teorin, kartan måste ritas om. Med kärnkraft generation IV är det lite tvärtom, finns i teorin men inte i verkligheten. Och något annat som kan begränsa utsläppen har vi just inte.

 30. John Silver

  Fackföreningarna demonstrerar mot den socialdemokratiske finansministern.
  Demonstrationståg i huvudstaden den 25.e april!
  (I Tyskland)
  JA, ich fahre nach Berlin !

  https://www.igbce.de/103140/aufruf-demo-berlin-energie-25-4-2015
  http://notrickszone.com/2015/04/18/growing-unrest-german-trade-union-to-protest-co2-plan-that-threatens-100000-jobs-and-affordable-and-reliable-energy/

 31. Ingemar Nordin

  Sören G #9,

  Om den gröna miljöorganisationen som stämmer den Holländska staten för att den gör för lite. – Jag skulle tro att det handlar om ett rent propagandatrick för att få medial uppmärksamhet.

  Kanske SI och Klimatsans skulle stämma den aktivistiska klimatorgansisationen, kallad ”regeringen”, för att de gör för mycket? Det skulle kanske ge rubriker? 🙂

 32. Rosenhane

  Olaus Petri #11

  De förhåller sig nog med den globala uppvärmningen som försvann ner i djuphaven som med Elis i Taserud:s skruvhål för baklyktan på cykelskärmen, d.v.s. en fantasiprodukt från början till slut! 🙂

 33. Kenneth Mikaelsson

  Jo du Björn.. du vet väl hur varmt det blir när ett moln skymmer solen…

  Back radiation är ju ren ut skrattretande… fattar inte att det finns folk som går på sån skit..

 34. sibbe

  Hittills har Tysklands fackföreningar hållit tand för tunga länge, men nu är 100.000-tals arbetsplatser (och fackmedlemmar) i fara. Man demonstrerar FÖR kolgruvor!
  (Das darf doch nicht wahr sein)
  En av Tysklands starkaste fackföreningar för gruvdrift, kemi och energi tycks vara så onöjd med sina socialdemokrater att de måste demonstrera för sin brödföda.
  Kontrarevolutionen på gång:
  Die Bundesregierung ist dabei, falsche Weichenstellungen in der Energiepolitik zu treffen. Mit schwerwiegenden Folgen. Am Ende steht der soziale Blackout ganzer Regionen. Erst trifft es die Kraftwerke, dann die Tagebaue. Die gesamte Wertschöpfungskette reißt. Wer kurzfristig aus der Kohle aussteigen will, riskiert eine sichere und bezahlbare Energieversorgung. 100.000 Arbeitsplätze stehen auf dem Spiel. Nicht mit uns. Es reicht. Wir wehren uns!
  Wir kämpfen für eine sozial gerechte Energiewende, für Wachstum und gute Arbeit.”
  Demo 25.4.15 1.Maj-demonstrationerna kommer att ha samma tema
  Kort och gott: vi är över 100.000 som ni vill sparka. Vi, som garanterar en säker och betalbar energi. Det räcker nu. Vi går till motattack.!
  Rör inte vårt jobb, tyska regering!
  Som sagt, kontrarevolutionen tycks vara på gång

 35. Rosenhane

  En liten tjäderleksrapport:

  En tjädertupp har sedan ett par dagar slagit sig ner på Hedvig Eleonora kyrkogård i Stockholm. Både fågeln och de tillströmmande observatörerna tycks ha blivit skogstokiga eftersom det är den första observationen av tjäder i innerstan sedan 1911. Kan ju inte bero på något annat än klimatförändringarna eller den globala uppvärmningen som försvann ner i havsens djup.

 36. Kenneth Mikaelsson

  Till alla strålande ljushuven..

  http://www.biocab.org/Downwelling_Radiation_and_EMRP.pdf

 37. Carbomontanus

  @ Björn & al ”27

  Den lille istid LIA synes efter nyere forskning mer å ha vært lokal for nordatlanteren og nord & vesteuropa , og synes rimeligvis å kunne tilskrives solens korttbølgede stråling UV og røntgen, som særlig preger solmaxima. det skjer en ca 10% økning, og dette påvirker stratosfæren og ozonskiktet særlig i polområdene og virker på jetstømmens fordeling. Solens hovedstråling i watt, dagslys og varme osv endrer seg forbausende lite, visstnok bare innenfor 1 promille.

  Den varme middelalder og vikingene som dyrket korn på Grønnland og vindyrking i England er klart spamm og troll og qvakk og overtro og fanatisk religiøs politisk propaganda i det alt avgjørende.

  Vulkanisme har undertiden betydd meget i LIA. Svære katastrofer pg av Katla på Island foruten vulkanisme i den fjærne østen som også kan være enorm og virke globalt. Men det er karakteristisk for LIA at vær og klima i Europa har vekslet meget og raskt, noe som ikke ligner solen men heller vulkaner.

  Det gjelder her mye å være innstilt på og ville ha rett og sant svar, og ikke minst å kunne tåle rett svar,………. og ikke ri på et vedtak fra Thinktank om hva forklaringen iallefall ikke er og hva den heller bør være, av hensyn til Big Coal. For da viser det seg at ens argumenter og forslag blir videre falske og absurde, når man i utgangspunktet må ri på og misjonere og værne en falsk føring og påstand.

  Nord og nordvestgrensen i Europa og dertil høyden over havet som betyr en svær temperaturforskjell…..

  ………..røper og avslører seg særlig klart i den geografiske grensen for kalkmurte kirker med indre puss med frescomalerier, forskjellig fra de verdensberømte russiske tre- katedralene i nord- områdene av Novgorod Erkebispedømme og de like verdensberømte stavkirkene i Nidaros erkebispedømme.

  Og skyldes noe så u- bønn- hørlig som sommerens varme- sum og sesongens lengde, som er meget avgjørende for mulig herding av våtkalk.

  Gransk den videre frekvensen av kalkmurte stenkirker med indre puss og fresker forskjellig fra kirker av grovt furutømmer likeså innvendig bemalte, i Lund og Uppsala Erkebispedømmer fra den varme middelalder.

  Forekomsten og grensen dreper det religiøst politiske salge av den varme middelalder.

  Paven måtte ekstra gi dispensatione for trebygg der murpuss var fysisk umulig på grunn av for kort sesong og lav sommertemperatur for mulig sikker carbonatisering av våtkalk.

  Lærdommen og visdommen til- siktet og til- passet bedehuset i texas der jorden er flat stemmer hverken med SAGAen eller kirkehistorien og bygningshistorien og handels og næringslivs- historien i norden.

  Dessuten , Mureraaaa må ha øl you see, ellers så streiker dem og så murer dem skjevt. Og man må ha rike beiter med lang sesong for å sikre okse- kraft til å slepe sten. Hesten var for lett og hadde ikke matchvekten. Og det forutsetter grov skog som kan belastes for å brenne kalk og eventuell teglsten, når man ikke har ”sea coal”.

  tilstrekkelig grov skog og varme hadde man hele veien i sørsverige og i øst- hanseatisk område og langs hele norskekysten helt opp til Alstadhaug på Helgeland men ikke lenger i nord og ikke høyere over havet,

  I den varme middelalder.

  På Island finnes ikke kalkmurt sten og teglstensbygg fra den varme middelalder. Nordvest- klimagrensen i den varme middelalder var St Magnus på Orkenøyene, og stenene taler.

  Idag har vi det faktisk endel varmere enn som så, u- aktet hva expertene og salget måtte mene. Det er lett å forvisse seg om selv uten å måtte spørre thinktank og bedehuset i texas. Vi er da ikke av den kirke og av den religion? Vi er da ikke klima- kirkere?

 38. Carbomontanus

  # 33 Kenneth Mikaelsson

  det heter seg at lave skyer har en kjølende virkning og høye skyer scirrus har en heller varmende virkning.

  Det er hva man kan ta standpunkt til og se etter om det er sant.

  Du har Parasoll- effekten på dagtid som er markant og helt åpenbar, men dertil ullteppe- effekten om natten når det er stjerneklart. Det er ganske klart, men hva blir summa summarum av det?

  Så vil også dagslengden og solhøyden bety noe, det er også innlysende. Det slår ut dramatisk lett observerbart som sommer og vinter, et fenomen som imidlertid ikke er globalt.

 39. Sören G

  31# Ingemar Nordin
  Om en sådan rättegång kommer till stånd så borde väl klimatfrågan komma att belysas från alla håll. Och allmänheten skulle kunna få höra något annat än klimathotspropaganda om medierna rapporterar om den.

 40. Kenneth Mikaelsson

  #37

  Enkelt moln= kyla i det stora hela

  visst dämpar även utstrålning på en kall vinternatt .. och det känns nog mest på våra breddgrader..

 41. Daniel Wiklund

  Text-tv har braskande rubriker, nästan som ett nytt världskrig är på gång. Nya värmerekord har slagits, och våra dysterkvistar modell krösamaja ser hur det förebådar katastrofer. Att ordet värme numera har sån negativ klang, snart förebådar väl varmhjärtad också klimatkatastrofer. Förmodligen (förutom att många tjänar pengar på att skrämmas, behöver nya anslag) så säger det mycket om budbärarnas eget psykiska tillstånd.

 42. Christopher E

  #29 Lbt

  ”Oron sprider sig, då gäller det att hitta en bra mätserie och någon hundradel så att man hamnar rätt. Jag kan tänka mig att året blir jobbigt här på KU.”

  Vad består oron i? De enda oroliga individer jag kunnat se över att mars skulle blivit fem hundratals grad varmare på fem år är Martin Hedberg och du och några alarmister till. Jag kan ärligt säga att jag inte ens märkt av det. Om vi nu låtsas att det inte är ett mätfel, vilket är troligt, då satellitserien utan UHI mm inte håller med om ”rekordet”.

  ”Och något annat som kan begränsa utsläppen har vi just inte.”

  Det finns ju en enklare och självförklarare lösning, och det är att inte gå in för att minska utsläppen alls. Då är problemet som aldrig var ett problem redan löst.

  Vad gäller LENR, så är jag objektivt öppen för att den skulle kunna finnas och tänker på intet sätt håna de som försöker. Men du tar ut det hela i förskott när du hävdar att den redan ”finns”, för något konkret bevis för det har inte ännu setts till. Tyvärr. Du länkade till saken häromdagen som om det nu skulle vara klarlagt, men det var bara en synnerligen miljöreligiös investerare som försökte hålla intresset uppe. Det fanns ju absolut inget konkret i den länken, och det är svårt att förstå vad gjorde dig så uppspelt av det.

 43. Carbomontanus

  Dr.K Michaelsson #33

  ”back radiation” får jeg til og kan vise med noe så enkelt som en glødelampe og et amperemeter og et lampeglass eller en alufolie.

  Nekter og surrealist- siden falsker her klart i elementær fysikk og lanserer til fortred Paver og falske profeter og deres advokater og sleske selgere om disse ting.

  Man tvinges og henvises til å måtte juge og falske om så mye annet også, om man hiver seg på den store vogn / galeien og skal salge og værne og fremme og føre et slikt falskneri i utgangspunktet og i katekisme- grunnlaget,……..

  ………… noe jeg altså da fra- råder.

  For husk alltid at den som ler sist ler best, mens de som ler først kan få både puppen og slipset i rulla og bli lange i maska.

  Joseph Postma- doktrinene er et klart falskneri og er blitt drept av WUWT ved selveste Anthony Watts, antagelig på begjæring av Roy Spencer.

  Om man ikke selv har noe bedre, så følg heller opp CONSIL- vedtaket i Vegas af 2014 som har reformert hele klima- kirken og religionen og gitt ut helt ny katekisme til studium for alle de blinde troerne der jorden er flat, de som ikke har lært å orientere seg selv men som må lite på overmennesket og på expertene i anonymt flertall.

 44. Carbomontanus

  # 40 Daniel Wiklund

  For å ta det litt alvorlig, så later det til at trusselbildet er noe av en archetyp og nødvendighet for menneskeslekten. Dommedag og apokalypsen dertil og helvete må være der for å kunne innskjerpe moralen.

  Det er klart at man begynte å trevle efter ny apokalypse og nytt trusselbilde da terrorbalansen bleknet og falt bort. Og det synes heller klart at klima- trusselbildet har inntatt en lignende funksjon.

  Dette tror jeg vi bare må være klar over , men kan vi få det vekk? Neppe!

  Og hva gjør vi med det?

  Mitt råd er at man bør unngå å være med og vrøvle selv.

  Trusslene var og er reelle, men man bør iallefall ikke gå i spinn og drive og vrøvle om dem. For da oppnår djevelen hva han vil. Og han synes å være en realitet.

 45. sibbe

  # 29 LBtt
  Björn Stevens, en av tre styrelseledamöter i Hamburg Max Planck-institutet för meteorologi har gjort en studie: (MPIM). Artikel publicerad i Journal of Climate. Han är medförfattare till IPCC:s klimatrapport:

  Rethinking the lower bound on aerosol radiative forcing
  Based on research showing that in the case of a strong aerosol forcing, this forcing establishes itself early in the historical record, a simple model is constructed to explore the implications of a strongly negative aerosol forcing on the early (pre 1950) part of the instrumental record. This model, which contains terms representing both aerosol-radiation and aerosol-cloud interactions well represents the known time history of aerosol radiative forcing, as well as the effect of the natural state on the strength of aerosol forcing. Model parameters, randomly drawn to represent uncertainty in understanding, demonstrates that a forcing more negative than −1.0 W m−2 is implausible, as it implies that none of the approximately 0.3 K temperature rise between 1850 and 1950 can be attributed to northern-hemispheric forcing. The individual terms of the model are interpreted in light of comprehensive modeling, constraints from observations, and physical understanding, to provide further support for the less negative ( −1.0 W m−2 ) lower bound. These findings suggest that aerosol radiative forcing is less negative and more certain than is commonly believed.
  ”Ännu en som inte lyder moder klimatkyrkans bud ? ”

 46. Ingvar

  #29 Lbt
  Har du inte förstått att det hela inte har ett dugg med klimatet att göra???
  Figuere är tydligt med det. Holdren har sagt. ”Det värsta som kan hända planeten är 0m människan får tillgång till rikligt med energi billigt”.
  Vakna upp!!

 47. Mikael W.

  USA och världen styrs av George Soros!
  https://www.youtube.com/watch?v=pPLm0-uAZbs

 48. Håkan Bergman

  ingvar #44
  Stör inte Lbt nu i hans nyvunna tro. Han kan ha haft en uppenbarelse, Gud har visat sig och utpekat Rossi som den nya profeten. Allt ska tydligen uppenbaras mot slutet av året, kanske det blir en second coming!
  I avvaktan lite uppbyggelig musik. Schysst vokalissa, men vad är det för blick hon ger Ludde vid runt 4:30?
  https://www.youtube.com/watch?v=wyLjbMBpGDA
  Och kolla in, två jordglobar, jojo!

 49. Lennart Bengtsson

  Man kan inte öppna fönstret en mild marsmorgon och konstatera att klimatet har ändrat sig. Bara för att konstatera en robust/tillförlitlig klimatändring krävs observationer över en period på minst ett halvsekel. Detta har vi i stort sett nu. Att planeten är utsatt för en långsam uppvärmning kan vi notera från de faktum att värme absorberas i första hand i världshavet. Detta vet vi kanske bäst från observationer som säger att volymen ökar mer än tillskottet av smältvatten( radaraltimetri + gravitationsmätningar). Det stöds vidare av alla ARGO-bojarna som mäter temperatur och salthalt ned till ca 2 km. Detta motsvarar i stort sett 0.4 W/m2. Att jorden redan till stor del anpassat sig till den ändrade strålningsbalansen på ca 3W/m2 ser vi från att vi trots allt strålar ut mer värme än tidigare genom att jorden redan har blivit ca 1° C varmare. Så länge jorden behagar bete sig som tidigare finns det ingen anledning att bli vettskrämd utan först om jordsystemet börjar bete sig annorlunda dvs ändra på den balans som beror främst på molnen. Det är detta som är den främsta orsaken till att flera forskare är oroade för en mycket varmare planet. Även om jag personligen inte delar denna uppfattning kan jag ändå inte avskriva den. Jorden har en effektiv förmåga att stråla ut värmen enligt Planck lag dvs proportionellt mot fjärde potensen av absoluta temperaturen.
  Grips därför inte av skräck för framtiden utan försök att njuta av den kyliga aprilluften och de ljuvliga blåsipporna.
  Om några decennium har vi säkert ett nytt energisystem på gång och redan nu är fysikerna på gång att formulera om kärnfysiken för att förklara LENR som verkar vara empiriskt belagt. Betänk att empirin alltid föregår teorin. Säkert vet vi detta först om något eller några år. Inte ens Einstein skulle ha lyckats med sin relativitetsteori eller kanske ens funderat på saken om han inte hade haft Michelson-Morleys experiment från 1887 att tillgå.

 50. LBt

  Bra att ni förstår att LBtt är LBt. Blir så av misstag och dålig syn.

  Tidsperspektiven är viktiga, LENR kommer förhoppningsvis att avgöras inom det närmaste året, 60-årscykeln först om 10-20 år, kärnkraft generation IV om 30-40 och katastrofsenarierna kanske först om 100-200.

 51. sSren G

  Nyheterna rapporterar om kommande vårvärme i termer av ”gjädjebesked”. Samtidigt målar man f#n på väggen för en 0,1 C höjning i någon temperaturmätningsserie. Hur schizofren kan man vara?

 52. Carbomontanus

  Til alle
  Om Lennart Bengtsson #47
  Nå begynner han å komme seg. Nå demrer det for ham. Jeg gav ham skrekkelig juling her forleden. Og er ikke helt alene om det. Men kan han bare ta til det vesle vettet han måtte være blitt utdelt, så bør vi alle ta til takke og være glade.

  Hr. Bengtsson: Vannets karakteristiske og fenomenale thermostaterende evne på mange måter,….. man fristes til å begynne å fantasere om intelligent design eller naturens viselige innretning.

  Vi må gå inn for vassdragsværnet,.

  Vannets damptrykkurve, som er en realitet, i kombinasjon med Aristoteles: ”Det som stiger opp må også uvegerlig falle ned…” (det var før man oppfant romrakettene..) gir oss et visst fremtidshåp.

  Og så må vi innskjerpe en ting til. Blåsippor sa han, det er særlig viktig. Vi må slutte å ligge i krig mot alt vi ikke forstår. Nå mer en noensinde gjelder det å botanisere og ta vare på og værne den hjemmehørende og robuste floraen og sikre høy diversity av samme, for vi vil trenge det mer enn noensinde. Unngå monokultur.

  Fotosyntesen er vårt eneste seriøse carbon sink. Gå inn for de grønne verdier, slå et slag for skogbruket og fler- bruket, og for havbruket fiskeriene og at det må gjøres sustainable.

 53. tty

  Carbomontanus #37

  ”På Island finnes ikke kalkmurt sten og teglstensbygg fra den varme middelalder. Nordvest- klimagrensen i den varme middelalder var St Magnus på Orkenøyene, og stenene taler.”

  Hvalsey kyrka på Grönland är murad med kalkbruk, liksom St Olafs kyrka på Unst, Shetlandsöarna , Piteå, Luleå och Kalix kyrkor i Sverige och klosterkyrkorna på Solovetsköarna i Vita Havet.

  Det har aldrig slagit dig att det krävs kalksten för att göra kalkbruk. Försök hitta kalksten på Island eller Färöarna får du se hur lätt det är.

 54. Rosenhane

  Just nu i tv2 en föreställning från Dramaten tidigare i år med geniale rockpoeten Bruno K. Öjer.

  Här hans dikt Dumheten som har bäring på klimathotspsykosen:

  Dumheten har bara ett ansikte
  människans
  och mot dumheten kan du inte slåss
  dumheten kan varken besegras
  eller stängas av
  den sprider sitt våld
  flinar mot dig överallt i samhällsmörkret
  och det råder brist på allt i världen
  men inte på dom
  som villigt särar på pannbenen
  och låter sig våldtas av all skamlös dumhet
  den känner inga gränser
  färdas snabbare än jordklotet
  och kan få ett helt land
  att krympa till en sjaskig lägenhet
  där idiotin rinner längs väggarna
  och kräver att få bli sedd
  kräver att bli hyllad och älskad av alla

 55. Christopher E

  #51 sSren G

  Så sant. Jag skrattar ofta åt denna galenskap. Inslag om klimathot och klimatpolitik i nyhetssändningen, inbjudna ”experter” lägger pannan i djupa veck och varnar för den hemska uppvärmningen, politiker tävlar i präktighet om att ”agera”…

  … och sedan kommer vädret. ”Nå, Helen, får vi behålla den härliga värmen?”, ”Tyvärr ser det ut att bli kallare till helgen, men i början av nästa vecka ser det bättre ut med temperaturer lämpliga för stranden igen, ja faktiskt över normalt om vi har tur och prognosen håller”, ”Tack Helen, då håller vi tummarna för varmare väder då” osv

  Samma parodi upprepas gång på gång.

  Svenskarna oroar sig lydigt över CO2-utsläpp, värme och en marginell förtunning av ozonskiktet när Rockström mfl ger svavelpredikan. Köper svenskt och ekologiskt och gud vet vad.

  Sedan tar de flygplan till Thailands tropikvärme och fläker ut sig på stranden i UV-strålning tusentals procent större än här hemma. Och plötsligt går det alldeles utmärkt att äta genmodifierad, besprutad och framför allt billig mat utan minsta problem.

 56. Håkan Bergman

  Kalkputs behöver CO₂ för att härda, det löste man med fyrfat där man lät träkol eller senare koks brinna, att det dessutom blev varmt var förstås en bonus. Vi byggde ett hus hemma i Jämtland runt mitten av 50-talet och farsan putsade källarväggarna med kalkputs och sen fick det härda med fyrfat. Det finns många missförstånd om det här idag, skolböckerna på min tid lärde om kalkens kretslopp från kalksten till bränd kalk, sen släckt kalk och sen återhärda till i princip kalksten igen. Men skolan verkar inte lära ut hur cementbruk fungerar i det avseendet, troligtvis för att ingen riktigt vet hur det funkar. Det är ju en viss skillnad, cement behöver vatten för att härda.

 57. Håkan Bergman

  Om man inte begriper ovanstående kan det gå riktigt illa.
  https://carboneutral.wordpress.com/2010/01/12/new-smart-paint-could-help-reduce-carbon-emmisions/
  ”In theory, the paint works by reacting with carbon dioxide in the atmosphere to produce calcium carbonate – the main constituent of limestone – and alcohol.”
  Men att man kan få alkohol som biprodukt är ju inte illa.

 58. tty

  Håkan Bergman #56

  Det är en ganska komplicerad process när cement hårdnar. Mycket förenklat hydreras silikater till hydrosilikater och kalciumoxid till kalciumhydroxid. Det måste finnas tillräckligt med vatten för att det skall fungera bra och få full styrka vilket är anledningen till att man vattnar betong.
  Sedan övergår i och för sig kalciumhydroxiden även i betong så småningom till kalciumkarbonat genom att reagera med koldioxiden i luften, vilket gör betongen ännu starkare, men det går mycket långsamt. Det är dessutom inte enbart av godo eftersom pH-värdet sjunker vilket armeringsjärnen inte mår bra av.

 59. Mats R

  #48 et al.

  Jag har med tiden insett att ju varmare det är, desto roligare har man. I Salento, alltså ”klacken” på den italienska ”stöveln”, anordnas varje år ”La Notte di Taranta”, som är Europas största folkmusikfestival. Den börjar med konserter på olika platser över hela Salento och kulminerar vanligen sista lördagen i augusti på torget i Melpignano, som inte har ändrats mycket sedan 1500-talet. Den musik det handlar om kallas oftast ”Taranta” och är främst baserad på tarantellamusik och dess moderna variant, kallad ”pizzica”. Det intressanta med den här musiken är att den är extremt flexibel, ungefär som blues, så artisterna kan göra ungefär vad de vill med den. Dess rötter går mycket långt tillbaks i tiden och nutida varianter kan ta sig i princip vilka former som helst, typ tidig musik, barockmusik, rock, jazz, hip-hop, och naturligtvis traditionell musik. Ett bra exempel på hur det låter är det här, ”Pizzica di San Vito” aka ”Sankt Veits Tantz”, framförd av ”Briganti di Terra d’Otranto”. Som de flesta tarantaband har de inte bara vokalissa utan även danserska. Om det var kallt som F-n i Salento tror jag inte att den här musiken skulle finnas… https://www.youtube.com/watch?v=j3MF2kTvhSQ

 60. Lennart Bengtsson

  Tankarna går till gumman i Albert Engströms teckning som kommenterar predikantens utmålande av helvetets fasor med orden ” Men käre pastorn tänk på de goe värmen”

  Men av Salentos värme till Södermalm kanske vi skulle se hela MP dansa tarantellan eller som i ingressen till Edgar Alle Poes The gold-bug:

  ” What ho! what ho! this fellow is dancing mad!
  He hath been bitten by the Tarantula”

 61. Ingvar

  Jänkarna är inte dumma. Hur är det med svenskarna?
  http://www.cfact.org/2015/04/14/the-american-people-arent-stupid-enough-to-buy-the-manmade-climate-change-crisis-narrative/

 62. Gunnar Kjelldahl (C)

  Jag anar en oro i det vetenskapsförnekande lägret, med tanke på den aktivitet som uppgifterna om 2014:s och även årets inledande månaders temperatur givit upphov till. Det tycks ju som om teorin om att jordens uppvärmning skulle ha stannat av, ser ut att spricka! Jag tänker nu inte hävda att enstaka månader eller år utgör något bevis, men däremot att trenden mot fortsatt uppvärmning för tillfället är stark, och att den utgår från en redan hög nivå.

  Verkligheten är ju att det aldrig varit någon särskild paus om man ser det i det någorlunda långsiktiga perspektiv som alla seriösa forskare på området menar att man måste göra. Den enda chansen till att få ihop en ”18-års paus” är ju att dels bara se till atmosfärstemperaturen, och dessutom att lägga en trendkurva där ett enda år, extremåret 1998, utgör en väsentlig del av inledningen. Startar man en trendanalys som börjar några år tidigare eller senare, så syns det ingen utplaningen längre.

  Verkligheten är också att 2000-talet var ett varmare årtionde än 1990-talet, och att 1990-talet var varmare än 1980-talet. Det står också klart att den första halvan av 2010-talet är varmare än 2000-talet. Decenniestatistik är mer relevant att använda om man ska dra slutsatser om klimatförändringar, än att förvränga statistik genom att lägga startpunkt för en trendkurva på ett valt ställe, där resultatet styrker den egna tron.

  Effekterna av uppvärmningen blir också allt mer påtaglig, där man i olika vetenskapliga studier ser en accelererande avsmältning från glaciärerna, och stigande havsnivåer. Därför är det oroande att den uppåtgående trenden förstärkts det senaste året, och kan förväntas förstärkas än mer, då det enligt ENSO-prognosen El Nino med minst 70% sannolikhet förväntas råda det kommande halvåret. Utifrån den redan höga temperaturnivån, så kan det leda till ett nytt extremår, med en ordentlig höjning av de tidigare rekordnoteringarna.

  Men det blir ju bra för de som vill ha en ny startpunkt att lägga utplanande trender från. Då kan man kanske på nytt om ett par årtionden hävda att ingenting har hänt.

 63. Mikael W.

  http://www.orthodoxytoday.org/blog/2011/08/sun-causes-climate-change-not-humans/

 64. Daniel Wiklund

  Vad tröttsam du är Gunnar K, densiteten i det du skriver är oerhörd låg. Du skulle kunna ta bort nästan alla ord och man skulle förstå lika lite eller lika mycket, välj vad som passar. Du är verkligen en politiker uti fingerspetsarna, du orerar så mycket så du lär nog bidra till jordens ”uppvärmning”. Och eftersom du jublar när man kan konstatera att det blir varmare, så lär du väl istf att dra ner på ditt ordbajseri öka det istället.

 65. Nog finns det oro i det vetenskapsförnekande lägret. Och du, Gunnar Kjelldahl, tillhör det lägret! Ni klimathotstroende förnekar att CAGW-hypotesen är vetenskapligt motbevisad och förnekar alla de mätningar och observationer som motbevisar den. Om ni nu inte erkänner vad data säger, men försöker hitta på bortförklaringar som påstås visa att CAGW-hypotesen trots allt stämmer med data.

  Vi klimathotsskeptiker är däremot det vetenskapsbejakande lägret och har vetenskapen på vår sida. Dessutom blir vi allt fler och får allt fler forskare på vår sida.

 66. Alienna

  Något jag aldrig förstått, och knappast någonsin heller kommer lyckas förstå, är hur man kan vara en forskare *utan* att vara skeptisk.
  Är inte det en oxymoron?

 67. Guy

  Gunnar K

  För länge sedan, då du hade en annas åsikt än dom flesta skribenter på bloggen, visade du en fast tro som dom flesta alarmister, sansad på sitt sätt. Nu verkar det ha brutit ut i full panik utan en tillstymmelse till sansad tankeförmåga.

  Påminnde mig om den här snutten:
  https://www.youtube.com/watch?v=TmfcJP_0eMc

 68. tty

  GK(C) #62

  Har du läst ”Skollärare John Chronschoughs memoarer”? Om inte, gör det. Jag tror det skulle vara nyttigt för dig, både som person och som stilist.

 69. Carbomontanus

  @ # 68 tty

  Nei tvertimot. jeg synes man burde legge vinn på en viss balanse og opplysthet både i stilspørsmål og i calorimetrien og systemanalysene.

  For hvis ikke mestrer og behersker det, så stiller man seg selv som person i et betenkelig lys.