Öppen Tråd

spaceship-lenticular-cloud

Bild: Avdelningen märkliga (Alien?) moln.

Här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi. Glöm inte att ställa om klockan i natt!

Trevlig helg!

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Roland H

  Norsk journalist om klimatjournalister.
  http://forskning.no/meninger/kronikk/2015/03/norske-medier-trenger-ikke-klimajounalister-0

 2. Ann lh

  Och Löfven är i Kina, myser vid dess ledare, talar om mänskliga rättigheter och att han hoppas på ett ambitiöst globalt klimatavtal till hösten. Men nog borde han besinna sig och först sopa rent framför egen dörr, fundera över sina undersåtars rättighet att få del av en öppen debatt kring ”klimathotet” och inte minst upplysa oss alla om vad det sk klimatavtalet går ut på – medan tid är.

 3. Sören G

  Den knäppaste sammansättningen med ordet ”klimat” som jag sett är nog ”klimaträttvisa”. – På Diakonias hemsida uppmanas man att skriva på för ”klimaträttvisa”. Är det för att man vill ha samma klimat på hela jorden? – Då skulle man också kunna säga så här: ”Det är orättvist att vi ska ha det så kallt här i norr när de som bor i Söderhavet har det varmt och skönt”.

 4. Earth Hour

  I kväll den 28 mars kl. 20.30 – 21.30 (Earth Hour) avser jag tända alla lampor i min bostad, till stöd för de tankar och de ideal som vägledde upplysningen.

  Mörkrets vänner släcker.

  (Nationalencyklopedin: Upplysningen var en intellektuell strömning under 1700-talets senare hälft med centrum i Frankrike. Vanligen avses den krets filosofer och författare som med förnuftets och vetenskapens hjälp sökte skapa en sammanhängande rationalistisk världsbild och kritiserade dogmatism och maktfullkomlighet i kyrklig eller statlig form.)

  Gör mig gärna sällskap i ljuset, och bjud med dina vänner. Behovet av upplysning är oändligt!

  Lucas Lux

 5. John Silver

  Här finns det märkliga moln så det räcker och blir över:

  http://cloudappreciationsociety.org/find-a-cloud/#p=1&t=cloud84&i=0

 6. För den som vill ha ett allternativ till kvällens mediajippo finns Light Hour:
  https://www.facebook.com/events/402687349904063/

 7. Lasse

  Zlatan gjorde det igen-ett fantastiskt osannolik mål!
  En annan beundransvärd person finner jag i Willis Eschenbach.
  Nu har han hittat ökenutbredningen genom att studera två olika mått på solinstrålningen-där växthusgasen vatten skiljer de olika mätningarna åt.
  En skillnad på -50 till +125 W/kvm.
  http://wattsupwiththat.com/2015/03/28/the-desert-finder/#comment-1892717

 8. Daniel Wiklund

  Jag tänker tända fler lampor än vad jag normalt har: ) Så att eventuella ”spioner” ska se var kättarna finns: ) Vi i Luleå är ju av Naturskyddsföreningen bjudna till Ormberget (några km från Luleå centrum) så att vi därifrån kan se ut över Luleå när lamporna släcks. Upplysningens tid är just nu långt borta.

 9. Håkan Bergman

  Om det blir klart väder i kväll ska man ta det lugnt med utomhusbelysningen så att man inte strålar ut för mycket energi i rymden, vi vill ju inte få det kallare. Årets alternativa Earth Hour inträffar mellan 02.00 och 03.00 senare i natt.

 10. Christopher E

  Regeringen chockhöjer skatten på bensin med 55 öre litern. Ytterligare ett brutet vallöfte i en allt längre lista av det röda partiet. Typisk rödgrön politik, barnfamiljer, landsbygdsbor och sämre bemedlade ska klämmas åt i första hand.

  Det sorgliga är ju att även om vi återställer till en mindre inkompetent regering i nästa val, kommer de inte att sänka en en sådan skatt ändå. De går bara uppåt. Det är ju det de har det fiktiva klimathotet till. Att skylla på.

 11. Olle R

  Att tända alla lampor ikväll gör nog ingen större skillnad om man vill sprida maximalt mycket av ”livets gas”.
  jag tänker sätta på alla gasplattor och ugnen på full effekt, utan att tända på, öppna alla fönster och balkongdörrar i lägenheten för att vädra ut metangasen i atmosfären utan explosionsrisk. Pga nedkylningen av lägenheten öppnar elementens termostater för fullt och det lokala fjärrvärmeverket, delvis fossileldat, får jobba lite hårdare. Detta kostar mig inte ett öre eftersom jag betalar ”flat rate” på både gas och värme.
  Under tiden åker jag ut till stugan och tänder en koks-brasa på ett ton. På detta sätt orsakar jag utsläpp som överträffar en Thailandsresa med nästan 50% men på ett mycket billigare sätt. Jag tror dock inte att jag kommer upp i samma utsläpp som en veckas heliskiing på Kamtjatka. Det senare är också ruskigt dyrt, 58 000 kr enligt artikel i SvD resor, vilket inte tilltalar en smålänning..
  På koksbrasan grillar jag en hel ko som säkerligen pruttat en hel del metan under sin livstid. Tyvärr orkar jag nog bara äta en hundradel så jag får kasta resten. Med den enorma värmeutvecklingen i koksbrasan kan jag nog elda upp resterna.. (Hoppas grannarna inte klagar på lukten)

  Vad ska ni göra ikväll? 🙂

 12. Håkan Bergman

  Olle R. #11
  Jag ser en viss utvecklingspotential för konceptet. Till nästa år kan du flygfrakta hit en japansk kobebiffko.

 13. Ingvar

  Framtidens transportmedel?
  Om de Gröna Khmererna får som dom vill alltså.

  http://notrickszone.com/2015/03/27/meet-germanys-sustainable-transportation-of-the-future-worse-than-the-communist-east-german-trabant/#sthash.eAbxmDvy.dpbs

 14. Lasse

  Ang nedsläckning så är börsen stängd-
  Annars kan man ju satsa lite på solcellsbolag eller vindkraftsbolag.
  Bra förbränning av pengar och så ställer bolagen som satsar på solel eller vindel till det ordentligt i näten.
  EROEI är dessutom lågt. http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_returned_on_energy_invested

  Fö så noteras att Arktis isläge , som för nån vecka sen gav upphov till larm, inte är så mycket att tala om längre! http://www.smhi.se/bloggar/vaderleken/2015/03/24/rekordlagt-havsismaximum-i-arktis/

 15. Kenneth Mikaelsson

  Läsvärt :

  http://www.breitbart.com/london/2015/03/27/why-climate-change-is-a-moral-crusade-in-search-of-a-scientific-theory/

  På tal om moln : https://www.youtube.com/watch?v=sAVG7rOwiro

  Undulatus Asperatus

 16. Henrik

  Fantastiskt sant angående kvällens spektakel!!

  http://www.svt.se/opinion/article2795600.svt

 17. tolou

  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Solar%20flux/Solar%20flux%20daily%202014_FC_zpswimtqacs.png

 18. Salasso

  https://m.facebook.com/NejTillVindkraftDarDuBor?refsrc=https%3A%2F%2Fsv-se.facebook.com%2FNejTillVindkraftDarDuBor

 19. Henrik

  Dagens sanning!

  http://www.svt.se/opinion/article2795600.svt

 20. sibbe

  I Amerika oroar sig ingen längre om klimatuppvärmningen. Det är skandal, kommer inte hela tiden nya horrormeddelanden från de 97 %tiga klimathotsforskare? De tycks nämligen har gripits av panikångest, när de kläcker ur sig allt mera otroliga, obevisbara och närapå lögnaktiga studier och temperaturuppgifter. Giss måste ty sig till hundradelsgrader för att bevisa att fjolåret var det varmaste nånsin. Så hade man under hela fjolåret uppvevat förväntningarna på en kommande super El Niño som skulle öka temperaturen med 2-3 tiondedelar. Klimatguden var inte nådig och vägrade att lyda.
  Och vinterns Arktisisen hade den lägsta tillväxten – visserligen bara för en dag, men man tager vad man haver. Men att danska meteorologiska institutet har helt andra fakta kring arktisisen än NASA:s endagsslända intresserar inte medierna.
  Kring ”vart försvinner värmen-frågan” kläcks nästan dagligen nya teorier– bara en är utesluten: att klimatet har naturliga temperaturförändringar.
  Den stadig växande Antarktishavsisen kommenterades som vanligt inte i den klimahottrogna pressen. Men gårdagens ”upptäckt” av att packisen lär vara extrem tunn kom naturligtvis på titelsidan. Att det var bara skräpforskning som ligger bakom, intresserar förstås inte medierna.

  Men däremot Rahmstorffs och också Manns nya påhitt om att Golfströmmen håller på att ge upp. Naturligtvis tittade man inte på fakta från ADCP :s bojor som visar tvärtom att strömmen är mycket livskraftig, fakta intresserar dessa fuskforskare inte. Och att sedan påstå att Golfströmmens påstådda minskning beror på att det blir kallare på grund av att det blir varmare begriper väl inte ens de klimathottrogna journalisterna.
  Hur sade Judith Curry: Brilliant to use climate models that don’t correctly simulate internal variability, particularly the PDO, to claim that the AMO and PDO aren’t correlated and not part of a stadium wave oscillation. /sarc   The stadium wave paper showed that it is  the lag that gives rise to maximum correlation between the AMO and PDO.  Steinman and Mann conclude that the linear detrending is likely to cause artificially high observed (lagged) correlations between the AMO and PDO  in the stadium wave.

  So where does all this leave us?  Internal variability only partly explains the pause – how big that part is remains somewhat unclear, but there is growing evidence that it is the major cause of the pause.  The critical issues are how long will the pause last, inability of climate models to simulate a pause beyond 20 yrs with increasing CO2, and what will happen once the internal variability flips to a warming situation.
  Is there a looming ‘warming spurt’ at the ‘end’ of the pause?  Maybe, but it depends on what is going on with the sun.  Many solar scientists expect a coming solar cooling.  How increasing CO2, solar cooling and internal variability will play out in terms of influencing the global climate over the next several decades is of central importance to our understanding of the climate system, which still has substantial uncertainties (no matter what the IPCC, EPA etc say).
  Bottom line: The pause in global warming is NOT finally explained.
  Det verkar så att dessa ominösa 97 %-forskare börja bli desperata. Bidragen till studier försvinner i samma takt som temperaturpausen fortsätter…  

 21. Så förslavas vi (satir).
  https://www.frihetsportalen.se/2015/03/life-in-usurpia/

 22. Arne

  Earth Hour indoktrineringen körde dagis hela dagen igår, de hade nedsläckt hela dagen och pratade om hushållning. Blev så jädra förbannad!

 23. latoba

  Två saker:
  1. Jag kommer att hedra Earth Hour med att tända alla lampor jag har
  2. Vore intressant att veta hur många hycklare det finns i Sverige. Med hycklare menar jag då alla de som gladeligen åker på charterresor samtidigt som de tror på klimathotet. En klimatalarmist borde åka cykel eller gå till fots till Kanarieöarna och Thailand medan alla som åker flyg borde få skriva under ett upprop där de förbinder sig att verka för att slopa alla klimatskatter.

 24. Peter F

  Arne. 22

  Vilken kommun ?

  De flesta kommunerna har sagt nej till klimathysterin om jag förstått det hela rätt.

 25. LBt

  sibbe #20,
  kan ligga mycket i vad JC säger, en enkel 60-årscykel med liten amplitud ca 0,1 C kan inte bara förklara ”plattformen” utan även 1910-40 och 1940-70. Tyvärr tyder denna förklaring då dessutom på att de senaste 100 årens temperaturuppgång huvudsakligen är en följd av växande CO2-koncentration. Om 10-20 år vet vi, är 60-årscykeln verklig vänder temperaturen signifikant uppåt kanske mot 0,2-0,25 C per decennium, har de solfläckstroende rätt vänder temperaturen nedåt. Det är med andra ord mycket vi inte vet, en återhållsam attityd till utsläpp inom ramen för vad utveckling och tillväxt tål känns rätt så länge osäkerheten är så stor. Vem vet, det kanske blir Rossi som frälser oss om några år.

 26. Slabadang

  Henrik !

  Vetenskräpsfascisten Schytt på SVT har väl påsklov?

  http://www.svt.se/opinion/article2795600.svt

 27. Sigvard E

  Här är två typiska förnekarbidrag (sic!)
  http://www.pt.se/opinion/debatt/skandal-eller-vetenskap-9173363.aspx
  http://www.helahalsingland.se/opinion/insandare/far-en-minister-ljuga-hur-mycket-som-helst

 28. Alienna

  ”Vi välkomnar en faktabaserad diskussion i sakfrågorna” — Anna Axelsson, Naturskyddsföreningen http://blogg.naturskyddsforeningen.se/klimatbloggen

 29. Ingemar Nordin

  Sigvard E #27

  Mycket bra insändare!

  Men att kalla dem för ”förnekarbidrag” är verkligen under din värdighet. Låt skränflocken behålla sin smutskastarterminologi för sig själva!

 30. Ingemar Nordin

  Roland H #1,

  En riktigt bra krönika från en klok journalist i Norge. Jag önskar att våra egna läser hennes artikel!

 31. Kenneth Mikaelsson

  Verkar ha hittat en kompis åt LBt… http://iceagenow.info/2015/03/we-carbon-tax-redistribute-wealth-bill-nye/

  Verkar ha samma mål i siktet….

 32. Ingvar

  #15 Kenneth
  Lysande analys!

 33. latoba

  I Go’kväll i SVT1 i kväll har man Earth Hour-tema. Bl a lagar man mat som inte kräver ugn. Arma människor! Dilemma: Stöder man Earth Hour om man tittar och därmed bidrar till tittarsiffrorna eller protesterar man genom att ha TV:n på och därmed visar att man inte släcker ner?

 34. Kenneth Mikaelsson

  Latoba…. Det är inte lönt att reta sig på idioter och lättledda… ta det med congress kvinnan som hävdar att kvinnor blir prostituerade av climate change .. vill nog hävda för att bli kvinna i congress en så ÄR man prostituerad.. vem vet kanse det hon menade… 🙂

 35. Kenneth Mikaelsson

  Nu var det nån jä*el som snodde ett K

 36. Ingemar Nordin

  Kenneth M #31,

  ”ebola will not do it”

  Påminner mig om en understreckare som Anders Wijkman skrev redan på 80-talet i SvD där han i vanlig ordning tillskrev människans ”fotavtryck” skulden för allt elände som drabbade Gaia. Med beklagande framhöll han att inte AIDS i Afrika skulle ha någon större inverkan på befolkningsökningen. Snacka om en kallhamrad cyniker!

  Jag har svårt att förstå att alla dessa moraliskt skrupellösa individer och organisationer (Greenpeace, WWF och Naturskyddsföreningen) som vill förhindra utvecklingen i fattiga länder är så omhuldade av massmedia, myndigheter, regeringar och internationella politiska fora.

 37. Ann LH

  Sigvard E. #27 Lysnade! Kvalitet lönar sig. Kanske har det börjat öppnas små springor i åsiktskorridoren lite här och var. Heder åt de redaktörer och redaktioner som låter lite upplysningsljus spridas vidare.

 38. Rob

  LIght Hour 2015 på Facebook just nu: 587 ”gilla”. Earth Hour: 959 414. Kommentarer på det, förutom era vanliga avfärdanden?

 39. Kenneth Mikaelsson

  #38 ja inte råder det nån brist på idioter….

  Här nått trevligare : http://www.weatherbell.com/

  har en bra genomgång på el ninjos : http://www.weatherbell.com/saturday-summary-march-28-2015

 40. John Silver

  Vaffa e Facebook för nåt?

 41. Ingemar Nordin

  Rob #38,

  År efter år körs denna manifestation ut via medierna och kommuner och en del ämbetsverk ställer lydigt upp. Men år efter år så kan man konstatera att Earth Hour bemöts med en stor gäspning av allmänheten. Reportrar är ute på stan för att kolla, man tittar på elförbrukningen etc, men alltid samma resultat: ingen släcker, inte ens det minsta lilla dipp i elkonsumtionen kan skönjas. Earth Hour är en enda stor flopp som endast engagerar en del journalister och politiker. Resten av befolkningen är helt likgiltiga.

 42. Mystiskt!
  Det var en lång tråd påFB under en uppmaning till att delta i Earth Hour men nu tycks någon ha raderat den helt och hållet. Det var många väldigt negativa, förmodligen för många. Minns tyvärr inte vilken organisation det var.

 43. Daniel Wiklund

  Det är inte mörkläggning som behövs, det är sånt som kan behövas under krig, annars är det upplysning som verkligen behövs i dubbel bemärkelse. Ett ställe där dom definitivt inte har stängt strömmen är Facebookhallarna i Luleå. Där finns stora dieselkraftverk om det skulle bli strömavbrott. Men det kanske inte dom som hyllar Earth Hour på Facebook tänker på.

 44. Arne

  Peter F #24

  Järfälla, fröknarna var så nöjda att berätta när man hämtade. :-/

 45. Alienna

  Ingemar #36
  Jag kör alltid med helt öppna kort när jag är inne på nån ’skrupellös’ domän. Så därför har jag skrivit ett par ggr till Svante i hans blogg. Jag var så uppriktig senast, att jag med 97% säkerhet skulle finna mig vara blockerad från det stället, nästa gång jag behagade våga mig dit.
  Men näää…! I skrivande stund, är jag fortfarande inte blockerad.

  Betyder? Ingen aning.

 46. ces

  Obamas partikamrater överger honom: http://dailycaller.com/2015/03/27/senate-passes-bill-blocking-a-carbon-tax/

 47. latoba

  Och Svenska kyrkan jamsar med. Under Earth Hour skulle det ringas i domkyrkoklockorna i Strängnäs! Ska Strängnäsborna behöva skämmas. Jag är glad att jag redan har gått ur.

 48. Noterar att inhägnaden, med benäget stöd av Thomas P, försöker intala sig lite präktighet.

  Måste säga att de stackarna ter sig allt mer isolerat världsfrånvända. Med tanke på både vilka stollerier och stollar de både själva har vidarebefordrat och gett brett utrymme försöker de nu dissa att Per W berömde James Inhofe. Följer man deras länk till vilken mörker man Inhofe skulle vara, hamnar man igen i Inhägnaden och lite indignerat bludder om att han sa att ClimateGate-mailen var komprometterande.

  Vidare gör man ett stort nummer av att de öppet ekofascistiska idéerna som John Holdren skrev om med makarna Ehrlich, inte var ett politiskt handlingsprogram, bara funderingar kring hur sådana kunde utformas.

  Thomas P tar detta som intäkt för att vi som påminner om vilka tokar som Obama gjort till Czarer skulle vara en ’extrem rörelse, som bara lyssnar på likasinnade’!?

  Visst undrar man ibland hur det står till däruppe hos klimathotssektens återstående troende? Trots att vi som betraktar hysterin härifrån har fått rätt i nästan allt vi har sagt, och våra besrkivningar av vad som huserar i deras sekt också har stämt om och om igen, verkar de hoppas på någon slags ultimat upprättelse eller revansch mha antingen temperaturen, som spurta ikapp deras förhoppade katastrofscenarier, eller iaf en renässans för den sortens totalitär politik som kan få tyst på alla dem som inte blint accepterar alla deras våta drömmar om en annan värld med bara lydigt troende …

  Ingen av dem har någonsin haft minsta bekymmer med den utbredda ekofascism som hakat på klimathoteriet. Men när detta kritiseras, här tom med exempel utgivna i tryck, börjar de böla och tycka att skeptikerna inte är tillräckligt respektfulla mot dem …

  Ömkliga skenheligt falska figurer … som nu när klimatet inte varit hotande på snart 2 decennier blir de bara argare för att folk inte förstår hur farligt det faktiskt är.

 49. Monodemon

  Vissa brinner mer för Earth Hour än andra…
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/borjade-brinna-under-eldshow

 50. Håkan Bergman

  test!

 51. Håkan Bergman

  Vi har sommartid idag, inte mycket sommar ute dock, och inte på bloggen heller. Dags att ställa om klockan!

 52. Stackars Inhägnaden.

  De följer ingående kommentarer och diksussionerna här, men vågar inte knysta ett pip.

  Nu påstår de att ’lögnerna upprepas om och om igen’ (syftandes på Holdren/#48)!?

  Svårt att avgöra vad de öht kan tänkas syfta på. Även när de i det efterföljande vill ge skenet att minsann deras ”syfte var att informera och sakligt diskutera snarare än propagera” blir det smått obegripligt? En sajt vars ’bästa argument’ ofta är raderknappen!?

 53. Peter F

  Att Inhägnaden befolkas av humorbefriade personer har väl inte undgått någon. För att bäst beskriva de AGW-troendes budskap föreslår jag sketch nr 1 i denna länk. Även de övriga sketcherna kan på många vis illustrera de svårigheter AGW-budbärarna orsakat sig själva.

  https://www.youtube.com/watch?v=UI8CWptOEm8

 54. Alienna

  #52, ….. Jag har aldrig kommemterat på den bloggen, men nu gick jag in dit och skrev till professor Lars……. Häpp …… Jag verkar vara blockerad från att posta kommentar på den sidan….
  Kan det bli så, bara för att man råkade kommentera i OH:s blogg för ett tag sen…?

 55. Totalt oseriösa ….

  Men det har sedan länge varit min observation att de som skränar om klimathotshotet …. inte motiveras av klimatet eller vad det nu skulle få för sig i någon diffus framtid. Det är själva skränandet, och det inignerade poserandet som är den centrala drivkraften.

  Det räcker med att se hur upprörda de blir över att ännu ngn del av deras omhuldade klimathotförhoppningar tagits ifrån dem. De måste helt enkelt hata verkligheten …. för den förlöjligar dem nästan hela tiden. Och det alla brösttoner till trots om hur präktig man ju själv hävdar att man är.

  Alienna, de släpper säkert igenom ngt från dig. Men tro inte att de tillåter debatt/diskussion om ngt de redan bestämt att alla borde tro!

 56. Alienna

  #55, Njaee… Det verkar vara nåt system som gör att jag öht inte kan posta något. Där man skall ange signatur e.dyl. är ’ur funktion’ för mig (min IP?)

 57. Skogsmannen

  Kors i taket! Kunskapskanalen sände nyss ett riktigt sakligt program om fracking med geologen Iain Stewart. Pågår det en palatsrevolution?

 58. Skogsmannen

  Missade länken.

  http://www.svtplay.se/video/2795071/frackning-bergets-gomda-energi/frackning-bergets-gomda-energi-avsnitt-1

 59. Monodemon

  Mer om Earth Hour:
  http://www.di.se/artiklar/2015/3/30/svenskar-struntar-i-earth-hour/