Öppen Tråd

varmkall jord

Varmt eller kallt? Debatten går vidare: Fritt valt ämne om väder, klimat och energi.

Trevlig helg!

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. BjörnT

  2014 varmaste hittills. Och det ärknappast en slump.

  http://mashable.com/2015/01/16/2014-earth-warmest-year-not-random/#:eyJzIjoiZiIsImkiOiJfajB0YzNobnhqcWw2OHhvaSJ9

  Although it may not have been warm where you live, scientists announced Friday that 2014 was the Earth’s hottest year since record-keeping began in 1880. The climate milestone was made possible in large part by exceptionally mild ocean temperatures and above-average temperatures on most continents.

  Remarkably, the warmth came without the assistance of an El Niño event in the tropical Pacific Ocean. These events are naturally occurring ocean and atmospheric cycles that tend to boost global temperatures. Previous El Niños have been responsible in part for the prior warmest years, such as 1998 and 2005, according to data from the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

 2. BjörnT

  Energiwende tuffar på!

  Germany’s green energy transition project, Energiewende, is boasting significant progress compared to one year ago. For the first time, 2014 renewable energy sources were the most important source in the country’s power mix.

  With a share of 27.3%, renewables took first place, replacing lignite for the largest share in energy consumption. These are the results from a study titled, “The Energiewende in the energy sector: the state of affairs in 2014”, presented by the Berlin-based think tank Agora Energiewende.

  Because of developments in renewable energy sources and energy consumption, 2014’s harmful power generation through hard coal was reduced to its lowest level since 1990. Along with the mild 2013/14 winter, this contributed to a considerable reduction of carbon-dioxide emissions in the energy sector. Such emissions were also at their second-lowest levels since 1990.

  “In 2013, we were still able to observe that undesired carbon-dioxide emissions increased parallel to capacity additions for renewable energy sources. During its time, we named this phenomenon the Energiewende paradox. Today we can determine that the trend has been broken. Renewables are growing again and greenhouse gas emissions are falling,” said Patrick Graichen, director of the Agora Energiewende think tank.

  http://www.euractiv.com/sections/energy/renewables-dominate-german-energy-mix-311101

 3. Lejeune

  I DN står klimatlögnerna som spön i backen, i vanlig ordning.

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/2014-var-varldens-varmaste-ar/

 4. BjörnT

  Danska kronan är urstark, norska kronan rasar. Jämfört med den svenska kronan.

  Kan de bero på katastrofen med att förlita sig på vindkraft? 🙂

  Denmark has been long been a pioneer in wind power, having installed its first turbines in the mid-1970s when oil shocks sent the import-dependent nation on a quest for energy security. Thirty-seven years later, the country has set a new world record for wind production by getting 39.1 percent of its overall electricity from wind in 2014. This puts the Northern European nation well on track to meet its 2020 goal of getting 50 percent of its power from renewables.

  http://thinkprogress.org/climate/2015/01/07/3608898/denmark-sets-world-record-for-wind-power/

 5. Daniel Wiklund

  Björn T har vaknat på rätt sida idag, glad som en lärka. Den danska kronan är stark, framtiden är ljus. Jag skulle vara lite mer försiktig med att dra några långtgående slutsatser. Med den ekonomiska krisen hösten 2008 i färskt minne. Men vem vet, kanske Indien och Kina tar efter Danmark. Men det svänger i den ekonomiska branschen. Det är inte länge sen fonden som Norge har där vinsterna för gas och olja placeras översteg 5000 miljarder, en miljon till varje norsk invånare. Minns inte att du Björn T då framhöll den norska ekonomin som urstark, men jag kanske har missat det. Det är ju bara att gratulera danskarna och tyskarna, framtiden är deras.

 6. BjörnT

  Daniel Wiklund. Varför skulle jag gratulera norrmännen till att ha tjänat en massa pengar för deras tur att ha rikliga oljefyndigheter och enorm vattenkraftstillgång?

  Möjligen gratta dom till att ha hanterat tillgångarna vist i jämförelse med ett land som t.ex. Venezuela.

 7. Lars

  Danmark har ingen ”egen” valuta. Den danska kronan är fast knuten till euron. Om den danska kronan är stark, så beror det på att euron är stark. Sverige och Norge har däremot egna fritt flytande valutor.
  Att den svenska valutan är svag beror på en mängd olika faktorer, men är samtidigt en välsignelse om man sysslar med export och köper i kronor och säljer i dollar 🙂

 8. Christopher E

  BjörnT ”glömde” förstås att kommentera den tyska ekonomin…

  Både Grekland och Spanien har bättre ekonomisk utveckling än Tyskland, som är ett sänke i Eurozonen nästan helt utan tillväxt. Spanien har för övrigt kraftigt minskat subventionerna till ”förnybar” produktion.

  Norge drabbas av det låga oljepriset. Det är ju synd, men vi ska inte glömma att klimatalarmisterna, som en ideologisk back-up när inte vädret gör vad de vill, sagt att måste byta ut oljan ändå för den tar slut och blir så dyr och bla, bla, bla. Jaha.

  Vidare ”glömde” han att den mest globala temperaturserien från satelliter inte har något rekord alls. Det var just UAH han själv envist använde i sina försök att visa, till och med mot vad IPCC erkänner, att temperaturutvecklingen inte ens saktat in. Men nu är den bortglömd igen.

  Sedan har vi haft en temperaturuppgång i bortåt 400 år avbruten av tillfälliga nedgångar och platåer. Just nu är vi på en platå sedan millenieskiftet. Att då något enskilt år ger ett nytt ”rekord” är inte så konstigt, speciellt inte sådana små som förra året som är inom felmarginalen. Ytavläsningarna är dessutom kontaminerade av UHI och ökar en del som inte har så mycket med jorden som helhet att göra.

 9. Ingvar

  Jo det gäller att ha koll på den totala bilden. Igår small det till för Euron. Schweiz nationalbank tog bort spärren på 1.2 som lägsta växlingskurs gentemot Euron och Francen rusade mot Euron och orsakade panik på valutabörserna. En större broker, Alpari UK blev insolvent. och tvingades stänga.
  Rysslands ”rating” har sänkts och riskerar att sänkas ytterligare

 10. BjörnT

  Christopher E. Javisst svider det med fakta…. 😉

  UAH har jag tagit upp 3-4 ggr (2014 tredje varmaste året sedan 1979) och jag förutspådde redan då att de landbaserade mätningarna nog skulle visa 2014 som det varmaste åren som vi nu ser både från NOAA och NASA.

  Satellitmätningarna verkar behöva El Niño för att slå rekord…….

  Och jag skulle nog föredra Tysklands BNP-tillväxt framför Greklands även detta år….

 11. Sigge

  Björn T

  Du ska nog inte hänvisa till fakta som motsäger Stockholmsinitiativets religion. Risken är att de spärrar Dig. Om Du bara skriver resultaten utan att länka till fakta så kan de avvisa Dig som en lögnare.

  Bland de religiösa här på bloggen så har ju Lejeune redan uppfattningen om att det är en lögn att 2014 skulle vara varmaste året sedan mätningarna började.

  Säkert kommer flera skribenter att hävda att satellitmätningarna fått annat resultat. För UAH var 2014 det 3:e varmaste året.

  Att det skiljer lite mellan olika institut som mäter globala temperaturen är inte så konstigt. Att satellitmätningarna skiljer sig från marknära beror på att de inte mäter på samma ställe. Nu har satellitmätningarna inte pågått tillräckligt länge för att med någon större säkerhet räkna ut en trend. UAH har trots det publicerat ett resultat som är en temperaturökning 0,14 grader per decennium.

 12. BjörnT

  Christopher E. Tyskland sänke…. de hade en BNP-tillväxt på (uppskattat) 1,4 % 2014. Såvitt jag kan se fortsatte Greklands BNP att minska, åtminstone på denna chart: http://www.tradingeconomics.com/greece/gdp

 13. BjörnT

  Sigge. Det är högt i tak härinne. Ingen risk att man blir utsparkad så länge man håller en någorlunda anständig ton.

 14. Sigge

  Björn T

  OK. Jag förstår. Jag läser bloggen ofta men har sällan tid att skriva. Jag har fått en annan uppfattning om bloggens takhöjd.

 15. Daniel Wiklund

  Även vi i Sverige har fått ta del av Norges oljeinkomster. Det är många campingplatser som skulle få klappa ihop om inte norrmännen kom hit. Och när dom åker hem köper dom allt som ryms i deras bilar och husvagnar. Dessutom är det väl ett antal svenskar som arbetar i Norge, närapå hälften av alla sjuksköterskor tex. Och vad är det för fel på vattenkraften, här uppe i Norrbotten har vi så gott om vattenkraftsel så det finns utrymme för 40 datahallar, Facebook bygger just nu sin andra hall i Luleå. (dom drar enorma mängder el). Det är inte vindkraftsel som driver dom hallarna. men nåt ljushuvud har tänkt bygga Europas största vindkraftspark i Markbygden i Piteå. Men den utbyggnaden har just nu time-out pga ekonomiska problem.

 16. Sigge, om du menar att du har ngt vettigt att tillföra, eller bara att ngt som hävdas här är fel eller kan ses från ett annat perspektiv, tycker jag absolut du skall kommentera. Till skillnad från i stort sett alla alarmist- och klimathotstroende bloggar uppmuntras diskussion och debatt här.

  Men jag iofs inte förvånad över att du fått ett helt felaktigt intryck …

 17. Lasse

  Björn T Är du Dansk? Då är du att gratulera! DMI är nämligen bra på att sammanställa sina uppgifter på ett pedagogiskt sätt:
  http://www.dmi.dk/vejr/arkiver/maanedsaesonaar/201402/vejret-i-danmark-aaret-2014/

  Vad är det som är speciellt med vädret i Danmark under 2000 talet-som är den varmaste uppmätta perioden?
  Antalet soltimmar är rekordhögt!
  Nu låg 2014 något under snittet så det kan väl aldrig vara solen som ger den höga snitt temperaturen-eller?
  Kolla de månader som solen värmer mest-Maj, Juni och Juli. Över snittet på 2000 talet under fem månader 2014. Kort sagt:
  Solen värmer!
  Till lycke!

 18. Christopher E

  BjörnT,

  Jag är ingen ekonom, naturvetare som jag är, men det varit svårt att missa alla skriverier om Tysklands ekonomiska svårigheter och bekymren med omställningen under året. Här är tex en artikel jag läst som utmålar Tyskland mfl som sänke:

  http://www.economist.com/news/europe/21633832-germanys-economy-getting-too-weak-pull-europe-out-its-crisis-sputtering-engine

  Men hur det än är med den saken så finns det just ingenting som ”svider” för mig vad gäller temperatur. Att ytmätningar fått ett medel som om glömmer felmarginaler kanske är något ”rekord” på kort sikt är tämligen ointressant och har hypats rejält i media och av dem som lever på klimathoteri. Doande som ditt och andras var givetvis väntat. För mig är det inget rekord så länge inte atmosfären hänger med, ytdatat är alldeles för klumpigt och masserat för att kunna diskutera så här små skillnader med. Det är ju i princip samma data som de olika instituten behandlat lite olika, men ni räknar upp temperaturkonstruktioner som om det vore oberoende mätningar. Sedan tror jag nog att det på sikt blir varmare oavsett utsläpp ändå. Det är bara positivt eftersom jorden är rätt kall för närvarande.

  Sedan om vindkraftsutbyggnad ”svider”. Tja, byggs den i andra länder där jag slipper se den är det ju inte så mycket mitt problem. Byggs den här och jag tvingas se naturen och miljön förstörd och dessutom se min och landets ekonomi skadad svider det så klart om man använder det ordet. Om miljöförstöring, sänkta fastighetspriser och försämrad konsumtion hos hushållen ger dig skadeglädje så är det inte mycket jag kan göra åt det.

 19. Lasse

  #16 Björn T Forts: Nu är ju inte SMHI sämre men de har inte samma service. De mäter också solinstrålningen. De har gjort det sen 1983.
  Hade de trott att solinstrålningen hade samband med CO2 så hade vi nog sett dessa kurvor då och då.
  Nu får vi skeptiker dra fram dem:
  http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/stralning/solstralning-i-sverige-sedan-1983-1.8243

  Vad säger SMHI om solens betydelse för temperaturen tror du?

 20. BjörnT

  ChristopherE. Jo, det verkar ju gå bra för Greklands ekonomi….. http://www.zerohedge.com/news/2015-01-16/greek-bank-run-spreads-all-four-largest-banks

  Men dom kanske har byggt nåt vindkraftverk som störtat dom i fördärvet igen. 😉

 21. ChristerL

  Jag gör två observationer:

  Trots alla värmerekord som kablas ut så anges fortfarande siffran +0,8 grader som temperaturökningen sedan förindustriell tid. Summan av alla årsökningar tycks ge oförändrad slutsiffra. Hur går det till?

  Vart tog peak oil vägen? Ett argument för att ställa om till ett fossilfritt samhälle har, förutom koldioxiden, har varit att det skulle bli så billigt i förhållande till att leva med de rusande oljepriserna. Hur kunde det bli så fel?

 22. Lasse

  #19 Björn T
  Nu vet jag inte om du missat bloggens huvudinriktning.
  Klimatfrågan!
  Det är en sak att säga att klimatet blivit ändrat -en annan att förklara vad det beror på-en tredje om det är skadligt-en fjärde om vi kan göra något för att påverka utvecklingen-en femte om detta är ekonomiskt motiverat.
  Det finns en logisk kedja som kopplar ihop frågan som du missar om du direkt hoppar från en temperaturangivelse till en åtgärd som att sätta upp vindkraftverk.
  För att inte tala om direkt till BNP utveckling från vindkraftverk!

 23. pekke

  Finns det skillnader/avvikelser i mätmetod och mätutrustning mellan gammaldags manuellt avlästa glastermometrar och moderna automatiska termometrar ?

  http://notrickszone.com/2015/01/13/weather-instrumentation-debacle-analysis-shows-0-9c-of-germanys-warming-may-be-due-to-transition-to-electronic-measurement/#sthash.KiRPhzmz.dpbs

  http://wattsupwiththat.com/2015/01/12/another-bias-in-temperature-measurements-discovered/

  ” 2014 var Sveriges varmaste år med 0,15 grader över 1934 ”

  När började man använda termometrar med en skala indelad på hundradels grad ??

  För övrigt ang. ekonomi, skulle norska kronan falla mot svenska kronan samtidigt som den norska ekonomin börjar kärva så kommer det att påverka svenska exportinkomster eftersom Norge är en stor importör direkt och indirekt av svenska varor och tjänster, i gränslänen skulle det kunna bli en ekonomisk katastrof om norskarna minskar sin handel i Sverige.

 24. Ingemar Nordin

  Pekke #23,

  ”För övrigt ang. ekonomi, skulle norska kronan falla mot svenska kronan samtidigt som den norska ekonomin börjar kärva så kommer det att påverka svenska exportinkomster eftersom Norge är en stor importör direkt och indirekt av svenska varor och tjänster, i gränslänen skulle det kunna bli en ekonomisk katastrof om norskarna minskar sin handel i Sverige.”

  Så vitt jag kan förstå så är läget för Norge mycket allvarligt. Med ett oljepris under 50 dollar per fat så lönar det sig väl knappast ens att pumpa upp den. Investeringarna minskar och många servicenäringar som är beroende av stora inkomster från oljerelaterade verksamheter blir lidande. Visserligen gynnas landets övriga exportindustri av en låg Nkr, men det ersätter knappast oljeinkomsterna.

  Jag har försökt spana lite i norska tidningar om detta men det verkar inte pågå någon större debatt. Alla har blivit lugnade av statsministerns och finansmarknadens nedtoning av problemet. Jag tror att det har skrivits mer om det i svenska Dagens Industri än i Norge. Konstigt. Det är ju trots allt en dryg halvering av oljepriset som har skett under de senaste månaderna, och en del spår att det låga priset kommer att bestå och eventuellt minska till 40 dollar/fat.

 25. Björn

  Tillbringade nästan hela veckan i Norge.

  Det skrevs och sas ganska lite om oljeprisfallet och NOK-försvagningen.

  Nu kostade 0,4 liter öl i alla fall bara 150 kr på mitt hotell och inte 160 kr som förra gången……

 26. Sigge

  Björn T, Ingemar Nordin m fl.

  Oljesektorns andel av den norska ekonomin minskar lite för varje år. Det är inte längre så stor katastrof för Norge om oljepriserna sjunker. När oljesektorn var som störst så var det runt 20% av BNP och då sparades hälften i oljefonden. Det är 15 år sedan. Sedan dess har norsk oljeproduktion halverats. Högre oljepriser har till viss del kompenserat. Förra året var nog oljesektorns andel av norska ekonomin mindre än 15% och hälften sparades nog i oljefonden.

 27. pekke

  Ingemar N. #24

  Så länge som de har oljefonden att luta sig mot så klarar de sig nog ett tag till, men om oljepriset inte går upp snart kan det bli problem, de har ju redan nu varslat personal som jobbar inom oljeindustrin p.g.a. höga personalkostnader, de har tydligen hög a-kassa i Norge, men man kan undra hur det kommer att påverka den utländska arbetskraften i Norge om varselvågen sprider sig utanför oljeindustrin så att arbetslösheten ökar.

  http://www.svd.se/naringsliv/oljeraset-oroar-inte-norge-trots-varselvag_4238947.svd

  Är en privatinvestering i Tysk vindkraft ett säkert kort ?
  Nja.. I vissa fall liknar investeringarna ett pyramidspel !

  http://www.spiegel.de/international/business/wind-power-investments-in-germany-proving-riskier-than-thought-a-946367.html

 28. pekke

  Sigge
  Läs min SvD-länk.

  ” I ett land där olja, naturgas och sjöfart står för 61 procent av exportinkomsterna och 24 procent av bruttonationalprodukten är oljepriset omdebatterat. ”

  Vad tror du skulle hända om inkomsterna från olja och gas skulle sjunka dramatiskt i framtiden ?

  Det är en positiv handelsbalans med inflöde av pengar som ser till att ett land kan vara välmående, den interna ekonomin genererar inga inkomster, man måste ha ett större ekonomiskt inflöde än utflöde för att kunna bli välmående.

  Deras handelsbalans föll med 11 % 2013 – 2014.
  Olja och gas stod för c:a 55 % av deras export förra året vilket är c:a 12,5 % ned sedan 2013.

  http://www.ssb.no/muh

 29. Thomas P

  Christopher #8 ”Både Grekland och Spanien har bättre ekonomisk utveckling än Tyskland, som är ett sänke i Eurozonen nästan helt utan tillväxt. ”

  Tänk vad mycket man får lära sig på den här bloggen. Ni gör verkligen allt för att ha en annorlunda syn på tillvaron än alla andra. Jag tror nog EU skulle klara sig bättre om alla länder var som Tyskland än om alla var som Grekland, även om Grekland haft bra tillväxt någon månad efter en lååång recession.

 30. sibbe

  Äntligen högre temperaturer, äntligen mål…
  Den gode vännen som jag bruka motionera tillsammans med dagligen, överraskar mig nu och då med oanade upplysningar. För något år sedan berättade han nästan andlöst om hur bra Finland spelade mot förre världsmästare Frankrike. Till saken hör att han är totalt ointresserad av all slags sport, vad det än må vara. Om fotboll vet han att ett antal killar springer efter en boll. Punkt slut. Men man måste ju vara fosterländsk och hejar på de sina. Hur matchen gick? Frankrike sköt en gång mot det finländska målet några minuter före slutet och for hem med 3 poäng. Hur bra Finland än var, de fick inte bollen över mållinjen. Vad har det med klimatet att göra?
  Regeln i fotboll säjer att bollen bör vara ett helt varv över mållinjen för att gälla som mål. Alltså ”signifikant” över mållinjen. NASA:s temperatursiffror är de facto och än mindre de jure inte signifikant, då det gäller ett rekordvarmt år 2014. Det är helt klart fusk, hur man än vänder sig. På samma sätt som när Maradonna fick bollen över mållinjen med hjälp av ”guds hand”. Domaren såg inte vad som hände och dömde mål för Argentina som blev sedermera världsmästare. De klimathottrogna medierna i de germansk-talande länderna norr om alperna och i USA begår samma fel som domaren i matchen mot England. https://www.youtube.com/watch?v=-ccNkksrfls

 31. Ingemar Nordin

  pekker #28,

  Eivind Reiten som har varit oljeminister och verksam i branschen säger:

  ”Jag är inte särskilt intresserad av att vi ska få krispaket och skattejusteringar när vi får ett litet dopp i oljepriset, säger han.”

  OK, att oljeindustrin inte får några krispaket är ju rimligt. Men han tycks utgå från att det handlar om ”ett litet dopp i oljepriset”. Hur vet han det? Det har dykt upp många nya spelare på marknaden sedan de började borra olja till havs. Inte minst innebär den nya (landbaserade) frackingtekniken att man kan få upp olja i mycket större mängder, och billigare i bl.a. USA. Därtill kan skiffergasen ersätta olja på sikt i transportsektorn.

  Jag tror att det låga oljepriset är här för att stanna.

  Kanada är i en liknande situation som Norge och de verkar ta det här på ett mycket större allvar och det diskuteras mycket där. Bl.a. kommer de omedelbart att skära i sin statsbudget. Kanske har de inte samma reserver som Norge, men …

 32. Slabadang

  Ta inte demokratin för givet!

  Varför denna sida både behövs och är populär är ett dubbelt bevis på att svensk media utgör och är det största organiserade hotet mot både demokratin och dess viktigaste fundament yttrandefriheten!

  Antalet besök på klimatskeptiska sidor är hundrafalt upp till tusenfalt fler mer populära än etablissemangets egna inklusive aktivisternas. Skillnaden i information är som att besöka två olika planeter. Det betyder att det finns ett allmänt intresse för information som inte styrs av MSM. En verkligt dold gigantisk marknad ligger öppen för den som bestämmer sig för att ta vara på denna marknad. Marknaden består av den stora del av allmänheten som har lågt ned till totalt krossat förtroende för gammelmedia i dess olika former.

  Här föreligger en otroligt stor affärsmöjlighet för ett varumärke som bestämmer sig för att intjäna förtroende för det. När den redaktionella makten och kontrollen av en media delas samt både styrs och ägs av allmänheten kommer det att ske saker och ting ….. fort för missnöjet och frustrationen över sakernas tillstånd är enorm. Jan Helin och Thomas Mattson på Aftonbladet respektive Expressen såväl som Mette Friberg på SVT gaptillställningen för vänsterextremister som kallas ”debatt” på SVT tillhör ledarfigurerna vars makt är genom hycklerier manipulationer och formell ställning men med extremt svagt förankrat förtroende bland allmänheten.

  De är mycket medvetena om att de spelat bort sina kort och allt handlar nu för dessa individer om att med alla tilgängliga medel bibehålla makten över sina egna icke förtjänta positioner och jornalistförbundet och mediaetablissemanget tänker inte släppa in en käft inom territoriet för de vet att de är rökta på två sekunder när verkliga alternativ finns. Allra sist tänker de lämna över makt och inflytande över sitt jobb till allmänheten. Tänk att det har blivit ”kontroversiellt” att ha en öppen demokratisk debatt idag ! När du funderar på för vem det är ”kontroversiellt” så fattar du samtidigt snabbt varför allt fler frågor anses vara ”kontroversiella” . Det blir det ”karma” som skapas när man lever i sin egen lilla bubbla och är extrem istället för representativ för en bred allmän moral och förnuft.

  Situationen är i längden ohållbar och dammen kommer att brista för de mörka krafter som sitter med makten och kontrollen över svensk samhällsdebatt. Folk har redan röstat med först och frömst fötterna genom att med ett långfinger i luften vända media ryggen. När det anordnas alternativa debatter runt ett varumärke som fokuserar på de grundläggande demokratiska principerna kommer det ske i följande ordning.

  1. Etablerade och redan ”hallmärkta” ”experter” och ”debattörer” kommer vägra delta och journalister i synnerhet.
  2. Det skapar extra utrymme för de debattörer experter som inte är godkända av gammelmedia.
  3. Skillnaden kommer skapa både intresse och förtroende och därigenom publik.
  4. När skillnaden för villkoren för debatten blir tydlig hamnar gammelmedia i en ännu snabbare nedåtgående spiral och ett nytt varumärke är etablerat med intjänat förtroende och därigenom sitt värde.
  5. Vinnare och förlorare kommer att kåras och vem som endast överlevt tack vare ett manipulativt stöd av journalister kommer bli tydligt. Vem som klarar av att möta vem som helst i en öppen debatt avslöjar den som inte klarar av denna kvalitativa urvalsprocess av argumenten.

  Till slut är det den media folk har högst förtroende för och inte den vi tvingas finansiera som kommer att vinna sin publik genom att förtjäna sitt förtroende. Det är en ganska enkel match mot en konkurrent som förskingrar och förskingrat sitt i allt större och snabbare omfattning. Det artificiellt manipulativa och konstruerade tvingas tävla med det autentiska. En läggmatch!! Det behövs inte många miljoner för att dra igång och finansiera ett sådant varumärke. Idag behövs inget sändningstillstånd för att producera allt programinnehåll på nätet OBEROENDE av Allan Larssons internationellt samordnade hjärntvätts kontroll.
  Croud Sourcing i strukturerad samordnad form slår dessa manipulativa och kontrollerade ”nyhetsbyråer” med hästlängder.

  Ska vi hitta bevis för denna helt öppna marknadspotential behöver vi bara titta på och förstå vad som står i SOM-institutets undersökningar. Allmänheten klassar sig allra längst ner på inflytande och makt över media och villkoren för samhällsdebatten. Endast 7% av allmänheten har högt förtroende för public service … (varför då?). Journalistkåren ligger i den absoluta botten i förtroende och Jan Helins Och Thomas Mattssons alster allra längst ner. Kan en potentiell ny gigantisk marknad bli mer tydlig att ta vara på ? …. samtidigt som vi skapar en bättre demokrati och ett förnuftigare samhälle där alla känner sig inbjudna att delta i debatten såväl som ta del av den?

  Att samla de alternativa bloggar och debattörer som är uppskattade med högt förtroende på nätet ser vi ALDRIG i Tv-soffor men deras publik gemensamt är gigantiskt mycket större för de ämnesintresserade än de ämnesdresserade som visas upp i gammelmedia. Det är bara stålar och en sammanhållen plan som saknas och hör går det alldeles utmärkt att kombinera en fantastisk möjlighet att bygga ett varumärke på demokratins grunder och syften och samtidigt låta allmänheten både öga och tjäna både information och stålar på att investera i varumärket !! Intellektuell hederlighet kontakt, styrning från och av allmänheten och fakta blir en del av den centralt viktiga policyn. Organisationen tillika affärsidèn är tydligt skalbar internationellt. ABC i Aussi BBC i England i alla länder finns en stor marknad som inte litar på sina journalister och de villkor som tillämpas för samhällsdebatten

  Att starta upp med just de ämnen som anses ”kontroversiella” inom gammelmedia är en gratislunch att slafsa i sig. En debatt utan politiker och journalister i ämnen de gemensamt misshandlat svårt blir att starta med stort försprång och blir den hare grodan aldrig hinner ikapp. När nya ”experter” tar itu med gammelmedias så försvinner de gamla privilegierna. Vanligt folk ges både en röst makt och kontroll men framförallt ett verktyg och en resurs att bruka och förbruka. Klart som fan de kommer att skrika sprattla och strata emot i gammelmedia. Hade Stenbäck levt hade han säkert köpt iden på stående fot. En sällsynt tydlig affärsmöjlighet ligger framför fötterna på den som vågar utmana den nuvarande makten och kontrollen över media.

  Nätet vinner i allt större utsträckning och det finns tydliga bevis på en betalningsvilja för bra journalistik som här på KU WUWT kostdoktorn Avpixlat Flaschback Wikipedia. Newsmill utgjorde ett hot mot den svenska journalistkårens makt och kontroll. Genom ”hostile take ower” från gammelmedia är den idag död men bekräftade den marknad jag lyfter fram.

 33. Iven

  Den tyska ”Energiewende” är i högsta grad kontroversiell. Bl.a. p.g.a. orimligt stora subventioner för s.k. hållbar energiproduktion. Vill man informera sig om de verkliga förhållanden, bör man även läsa kritiska källor, T.ex. EIKE och inte bara PK-propagandaorgan som PIK mm.

 34. Björn

  Björn [25]; Tyvärr så använder du ett alias som redan finns på den här bloggen! Vänligen använd ett annat alias. Mitt alias är Björn sedan flera år tillbaka och vill av naturliga skäl inte bli sammanblandad med en ny ”Björn”.

 35. pekke

  Ingemar N. #31

  Kanada verkar även de ha en stor export av olja/gas precis som Norge, Venezuela som verkar vara helt beroende av sin oljeexport står tydligen inför ruinens brant.

  Vad kommer att hända med energipriserna överlag om allt fler länder börjar med fracking och de som har stora tillgångar av kol och gas även plockar upp dessa, Kina och Ryssland ingick ju ett avtal under året om att utvinna gas och kol i Sibirien samtidigt som Indien satsar allt mer på att utnyttja sina egna koltillgångar samtidigt som de prospekterar ev. metanhydrater utanför kusten vilket även Japan gör utanför sin kust.

  Om råvarupriserna minskar på kol, gas och olja, hur kommer den framtida energimixen se ut i framtiden globalt och lokalt i div. länder om den trenden håller i sig ?

  Framtida energipolitik kommer nog bli både rörigare och oförutsägbar än vad många tänkt sig de senaste åren.

 36. Johan M

  #11 Sigge

  Om 2014 var det varmaste året sedan 1880 så är det säkert inte svår att hitta en temperaturserie från en mätstation som visar på ett betydligt varmare 2014 (det saknas inte stationer där 2014 inte var varmast). Vilken är din favoritstation?

 37. BjörnT

  Björn #32. Sorry. Brödsmulor under T:et. Ska kolla noggrannare i fortsättningen, att T:et kommer med.

 38. Björn

  Tyvärr är inte trovärdigheten hög när instituten tävlar om vem som bäst lyckas uppfylla profeternas siande om en ständigt ökande global temperatur. Alla påståenden om 2014 som det varmaste året sedan 1934 borde bestämt dementeras, om klimatforskningen skall fortsatt ha någon trovärdighet. Vi har uppnått en temperaturplatå och i det läget tala om ett nytt temperaturrekord, är en vetenskaplig anomali.

 39. Björn

  Björn T [35]; Det går ju att använda haklapp om det smular för mycket. 🙂

 40. Daniel Wiklund

  Tänk att få höra Thomas P säga att han lär sig mycket på den här bloggen. Då har jag fått en förklaring varför du är så aktiv här.

 41. Ann LH

  Som en liten illustration till Slabadangs kommentar är den pågående pinsamma historien kring anställningen av Alice Teodorescu på GP i Göteborg. De framtida ? kollegorna på tidningens kulturredaktion har skrivit brev till övriga anställda och protesterat. De kan inte gå med på att hon kan få möjlighet att sätta sin prägel på tidningen, hon är inte ”tillräckligt liberal”. Hon har vuxit upp i en kommunistdiktatur och den erfarenheten gör att hon har en annan uppfattning i vissa frågor än de övriga i journalistkåren.
  Hela havet stormar och än vet vi ännu inte slutresultatet. Att den nuvarande ”kultureliten” skulle ge sig iväg har nog inte föresvävat dem, men hoppas kan man ju. Ferlin siade tidigt om detta i när skönheten kom till byn. Här är det fråga om skönhet och konkurrens i alla dimensioner

 42. Bengt Abelsson

  #32 Slabadang

  Jag kom och tänka på när en stor amerikansk hotellkedja skulle bemanna ett nybygge i Warsawa strax efter murens fall: Den första punkten i kravlistan var att de nyanställda på inga villkors vis fick ha arbetat på hotell tidigare.

 43. Börje S.

  #32 Slabadang

  Om du inte redan har gjort det, ta en titt på Lars Berns senaste:

  http://antropocene.se/2015/january/tredje-statsmakten-i-upplosning.html

 44. Slabadang

  Bengt A !

  En bra början 🙂 … men alla skall ha rätt till en andra chans. Ja inte riktigt alla …. men väldigt många blir offer i totalitära system och vågar helt enkelt inte göra vad som är rätt. Under ny ledning och under nytt anställningsavtal så kan människor blomma ut.

 45. Slabadang

  Börje S!

  Man kan nästan tro att jag samordnat med Lars Bern, men jag vet att det är så många som är så trötta på alla hycklerier och allt falskspel i media så de spyr. Det är bara ett initiativ med lite större ambitioner som krävs för att begrava MSM och public service för alltid! Vi är tillräckligt många och fler som föraktar MSM och public service än de som försvarar den. Så enkelt är det!!

 46. Johan M # 36 m fl

  Ett WUWT-inlägg av Bob Tisdale:
  http://wattsupwiththat.com/2015/01/17/on-the-biases-caused-by-omissions-in-the-2014-noaa-state-of-the-climate-report/
  påpekar ömma punkter i NOAAs tillkännagivande av att 2014 varit ”varmaste året”. Det visar sig (pkt 1 av 3) att rekordet inte är signifikant. 2014 är endast 0.04 oC varmare än nr 2, och den osäkerhet som årets siffra har är +/- 0.09 oC. För att hitta dessa felgränser måsta man söka ett stycke ner i pressmeddelandet.
  KU-läsare känner igen sig. Är en ökning en ökning om den ligger inom felgränserna – vad säger Pehr och Thomas? I detta fall är ett ”rekord” ett rekord om det ligger inom felgränserna?
  /C-G

 47. Slabadang

  Ann LH !

  Låt dem prata på sig och avslöja sig själva alla de totalitära kommunister som ockuperat ”kulturreadaktionerna” i MSM och vem bryr sig om vad de tycker … egentligen …. mer än deras polare på andra ”kulturredaktioner” ?

 48. ceebee

  Tillbringade 2 veckor i Kalifornien över nyår. Vi hade räknat med behaglig temperatur men det var lika kallt som här hemma kallast på de senaste 120 åren enligt lokala uppgifter.
  Ett enstaka kallare/varmare år är inte en onormal eller skadlig Klimatförändring. Klimatet har alltid varit föränderligt. Det är dom frågor som ställs i #22 som är dom viktiga.

 49. Kenneth Mikaelsson

  Bra med istidscirkulation på jetströmmar… blir liksom lite lagomt varmt överallt .. 🙂

  se det vita regnet i florida..

  https://www.youtube.com/watch?v=hbRTGqnEJLw

 50. Peter F

  Här har ni chans att kommentera Bojs senaste katastrofteorier.

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-nar-doggerland-gick-forlorat-i-havet/

 51. Lejeune

  2014 det varmaste året hittills, årets klimatlögn kanske?

  http://wattsupwiththat.com/2015/01/17/saturday-silliness-its-the-warmist-year-evah/

  http://wattsupwiththat.com/2015/01/17/on-the-biases-caused-by-omissions-in-the-2014-noaa-state-of-the-climate-report/

  http://www.climatedepot.com/2015/01/16/scientists-balk-at-hottest-year-claims-we-are-arguing-over-the-significance-of-hundredths-of-a-degree-the-pause-continues/

  http://www.thoralf.se/

  http://judithcurry.com/2015/01/16/warmest-year-pause-and-all-that/

  http://joannenova.com.au/2015/01/2014-noaa-nasa-produce-weakest-science-on-hottest-fantasy-in-modern-record/

 52. Bengt Abelsson

  Bagdad Bojs

 53. Sigge

  pekke #28

  Det man gör i Norge när oljepriserna sjunker är att mindre avsätts till oljefonden. Därför påverkas inte den norska inhemska ekonomin lika mycket som vi i Sverige tror av ett oljeprisfall.

  Johan M #36

  En enstaka mätstation är i globala sammanhang ointressant. Det är medelvärdena av alla mätstationerna som är intressanta.
  Egentligen är ett enstaka år också ganska ointressant utan det behöver vara längre perioder. I metrologiska sammanhang använder man sig av 30-årsperioder. Det kanske är lite överdrivet men 20-årsperioder bör det nog vara.

 54. Ingemar Nordin

  Sigge #53,

  ”Det man gör i Norge när oljepriserna sjunker är att mindre avsätts till oljefonden.”

  Det utgår jag ifrån som ganska självklart. Säg, halverar de skatter och löner också?

 55. Slabadang

  Styrkor och svagheter!

  Jag har just gått igenom trafikrankingen av de svenska hemsidorna. Det väcker frågor framförallt om SVTs position som informationskälla. Rensar vi listan från hemsidor som inte har karaktären av ”samhällsdebatt” så blir det en topplista där de förändrade styrkeförhållandet inom MSM samt mellan MSM och de fria alternativen.

  Då ser topplistan från de 100 populäraste ut enligt följande.

  1. Aftonbladet (rank nr 6)
  2. Expressen (rank 12)
  3 DN (rank 15 )
  4. Flaschback (rank 17)
  5 SVD (rank 19)
  6 SVT.se (rank 26 )
  7 DI (rank 38)
  8 SR.se (rank 68)
  9 GP (rank 76)
  10 Avpixlat (rank 88)
  11. Fria tider ( rank 91)

  Vad handlar övriga på topphundra sajter om .. Google.. banker .. väder.. blocket… youtube mm mm

  Vi ser då att vi har en stor mängd av MSM typ Sydsvenskan GT och andra tidningar som inte ens kommer med på 100- listan. Det ger mig en intressant statistik att fundera över. Kostdoktorn ligger rankad som nr 243 medan socialstyrelsen totalt ligger rankad på plats 1524 inklusive sina kostråd !

  Betänk sedan vilka resurser respektive hemsideoperatörer förfogar över i förhållande till antal läsare ?
  Antal läsare kontra budget ?

  Att SVT.se ligger på sin generande låga ranking trots sitt uppdrag och trots sina miljarder talar väl sitt tydliga språk om att folk redan röstat med fötterna ? För ungdomar är SVT.se lika intressant som en hemsida om knyppling ? SR då?
  Vad kan vi dra för slutsatser av och vilka möjligheter ligger i statistiken? Med anledning av Jacobs Nordangårds initiativ Lars Berns analys av en MSM i kollaps Klimatupplysningen spöar UI med sju ljusår.. det hör ihop …. vad går att göra ? Åt vilket håll blåser vindarna? vad är viktigt? Vad har ett brett intresse?
  Hur bred/smal måste man vara? Vilka besökare är man ute efter? Vad är besökarna ute efter?

  Croudsourcad Workshop här om ämnet?

 56. Kenneth Mikaelsson

  https://stevengoddard.wordpress.com/2015/01/18/how-gavin-cheated-to-create-the-required-talking-point/

 57. Slabadang

  Kenneth M!

  Man förvånas inte längre över gubbarna i Cliamtgatebreven. Nu försvann ju till och med den ”tempökning” som inte var statistiskt säkerställd och representerar Grönland mer än 0.09 C av den globala tempen så är de så pinsamt rökta inför allmän beskådan … IGEN!!!! Vilka fifflare !!

 58. Kenneth Mikaelsson

  Har ni hört i MSM om snöfallen och det kalla vädret ända ner till den tjugonde bredgraden? eller Floridas vita regn? säger bara att detta är STORT… och att jag har en känsla av att vi kommer att känna av det..

  från järnålder till blyets tids ålder.. välkommen..

 59. Peter F

  Kenneth #58

  Vi som läser http://iceagenow.info/
  …..vi vet. Har tipsat flera tidningsredaktioner om detta, men inte heller,,,,,,,,,,,,,,,

 60. Sigge

  #54 Ingemar Nordin

  Det är ju inte så att det norska samhället är opåverkat av oljeprisfallet. Oljefonden fungerar som en buffert som gör att oljeprisets fluktuationer märks mindre i Norge än vad det annars skulle gjort. Oljefonden har vid flera tillfällen ökat kraftigt i värde när oljepriserna sjunkit. Dessutom har ju den norska oljeproduktionen i stort sett halverats under de senaste 10 åren.

 61. Johan M

  >53 Sigge

  >En enstaka mätstation är i globala sammanhang ointressant.

  Håller helt med, men det globala medelvärdet kommer från mätstationer. Om vi inte kan lita på mätstationerna hur skall vi då kunna lita på medelvärdet?

 62. Håkan Bergman

  Dagens icke-nyhet i DN
  http://www.dn.se/ekonomi/klimattema-i-davos-da-aker-tusentals-hojdare-jetplan/