Öppen Tråd

novemberlöv

Här kommer veckans öppna tråd. Fritt valt ämne om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Kommer hem efter en promenad längs kajer som byggts för 100 år sen.
  Som håller ännu och som har upplevt en landhöjning på 52 cm sen dessa byggdes.
  Kajernas krön borde då ligga långt över vattenståndet idag.
  Det gör de på platser där grunden är fast.
  Där grunden består av lera så sjunker kajens stenmur allteftersom leran sjunker. Rustbädden följer med ner. Detta gör den inte där marken är fast under. Då ruttnar plankorna. Något som ses som en skada av vår kommuns konsulter. Vilket föranleder dem att riva murarna och bygga nya framtidssäkrade kajer. (Rustbäddar behövs ej på fast mark!)
  Härvid använder konsulterna det material som Lst förser dem med ang framtida vattenstånd. Dessa är grovt alarmistiska!
  Då hamnar överkant kaj på nivån +2 m (RH2000) dvs 2 m över medelvattenstånd idag.

  Finns det något som talar om att vi har ett stigande vattenstånd -rensat för landhöjningen 5,2 mm/år-i Stockholm.
  Visst-takten ligger kring 2 mm/år.
  Finns det något som talar om att vi har förändring i denna ökning.
  Det återstår att se-fick köpa en excelfil av SMHI och återkommer.
  Preliminärt så ser det ut som om även Stockholm saknar trender på samma sätt som resten av SMHIs stationer.
  Men framtiden är oviss-vilket gör att en framtidskommun bör ha beredskap att agera -DÅ

 2. Lasse

  Ledsen för dubbelpostning
  Redaktören kan plocka bort första posten där fel finns.

 3. Daniel Wiklund

  I dagens lokaltidning läser jag en insändare skriven av en riskdagsledamot (Emilia Töyrä (s)) med rubriken att Sverige ska vara ett globalt föredöme i klimatarbetet. Det är vår tids ödesfråga skriver hon, som en papegoja. Hon skriver ”Genom ett nytt klimatinvesteringsstöd till kommuner och regioner(KLOKT-stöd)…” Det räcker inte med smart klimatpolitik, nu ska den vara klok också. Dessutom inför regeringen ett så kallat bonus/malus-system där miljöanpassade fordon med relativt låga koldioxidutsläpp premieras vid inköpstillfället med en bonus och fordon med relativt höga utsläpp får högre skatter. Man är tydligen smart om man anammar miljöpartiets klimatpolitik, tala om att ribban för att vara smart ligger lågt. Och för kommunerna så räcker det att man premierar fordon med låga koldioxidutsläpp för att man ska räknas som klok. För att man ska komma över den klokribban så ska man också bestraffa dom som kör omkring med fordon som släpper ut mycket koldioxid. Och det är just det som politiker som Romson tycker att göra, att fostra sina underlydande. Romson bryr sig inte mycket om miljön, vilket hon ju bevisat några ggr. Men hon missar inte ett tillfälle att klämma åt dom som ”syndar”. Och där är hon inte ensam bland politikerna, det visar ju insändarskribenten. När det gäller politikernas smarthet och klokhet ligger ribban väldigt lågt.

 4. Kenneth Mikaelsson

  I politik är dumhet inget handikapp
  :Napoleon Bonapart

 5. BD

  Saker som förstörs vid skyfall…
  http://heltnormalt.aftonbladet.se/truthfacts/2014/09/25

 6. Sigvard E

  Daniel Wiklund 3#
  Vilken är lokaltidningen?

 7. PatrikK

  Detta program får man ju inte missa! Glöm inte att ta blodtrycksmedicinen först.
  http://www.svt.se/runda-bordet/fem-gaster-samtalar-om-amnen-som-paverkar-vara-liv

 8. Daniel Wiklund

  Läser just att Obama ska skänka 3 miljarder dollar till FN-s klimatfond. Vi måste öka takten säger Obama, man undrar verkligen vad det är som gör att klimatfrågan är värd nästan vilka uppoffringar som helst. Kan det vara ett sätt att döva sina egna dåliga samveten, ett sätt att också lägga ut dimridåer för att skymma de verkligt viktiga frågorna. Obama har ju gott om sådana frågor. (lokatidningen som jag refererade till är Norrbottenskuriren)

 9. Slabadang

  SVT serverar indoktrinering.

  Programförklaringen är det mest förljugna jag läst:

  SVT:

  Runt bordet möts personer som är nya för många av oss, med ansikten som är välbekanta för de flesta. Alla har specialkompetens kring ämnet som diskuteras. Vi strävar efter en mångfald i fler perspektiv än det politiska: våra deltagare representerar yrkesmässiga, erfarenhetsmässiga och akademiskt fakultetsmässiga olikheter.

  Programmets idé är inte att skapa polarisering, utan snarare kommunikation. I en tid som präglas av ett hårt debattklimat vill vi uppmana till lyssnande, öppenhet och utveckling snarare än hårdvinklad debatt.

  Runda bordet sätter tilltro till tittarnas förmåga att dra egna slutsatser. Programmet strävar inte efter att presentera sanningar eller definitiva lösningar. Vi hoppas att istället att det leder till fortsatta samtal: såväl offentligt som hemma vid köksborden.

  Runda bordet väcker i bästa fall nyfikenhet och eftertanke – kanske genom att väcka fler frågor än det besvarar.

  Hahahahaahhaha!! Nej SVT det är slutna små tältmöten med folk som tycker samma sak och programmen är gjorda för att frågor INTE skall diskuteras!

  Inbjudningslistan till första programmet klimatet:

  Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Recilience Centre, Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige, Karin Bradley, lektor i hållbar stadsutveckling KTH, Gustaf Arrhenius, professor i filosofi och Olof Persson, vd och koncernchef Volvo.

  Ha ha ha ha ha ha ha!!!

 10. Slabadang

  Patrik K!

  Tack för tipset! 🙂 Opartisk saklig oberoende …. ha ha ha ha ha moa ha hah ha ha ha!!

  Ämnena ..: klimat, Europa, rasism, arbete, klass och klyftor, samt religion. Det är inte svårt att gissa hur inbjudningslistan till de kommande tältmötena i respektive PK-kyrkan ser ut.

 11. Peter Stilbs

  Slabadang #9 – de tre första kan man omedelbart placera genom sin tillhörighet. Gustaf Arrhenius beskrevs här förra veckan https://www.klimatupplysningen.se/2014/11/03/politikernas-parallella-universitetsvarldar/ och Volvo-mannen är säkert PK så det bara lyser om det.

  Skandal är vad det är.

  Märkligt nog hölls en ”fördiskussion” på ca 10 min innan Stefan Jarl’s dokumentär ”Godheten” slutligen visades på Kunskapskanalen för ett par veckor sedan. Visningen i SVT innan valet i september stoppades ju av någon/några på SVT eller med inflytande över det. Där var man nästan rabiat i sitt försvar av att SVT minsann MÅSTE vara opartiskt och inte ensidigt sända program av detta slag.

  http://www.svtplay.se/video/2417194/infor-godheten

  och ja – det var tydligen ett eftersnack också – som jag inte såg

  http://www.svtplay.se/video/2417256/efter-godheten

  Men själva dokumentären verkar inte längre visas – men den finns visst på YouTube, vad jag minns – bara trailern är kvar http://www.svtplay.se/klipp/2413947/godheten

  Jaha – och hur många 1000 klimatalarmismprogram och Rapport/Aktuellt-inslag har vi inte sett under åren?

 12. Slabadang

  Runda bordet

  Kommer att publiceras i SVT Play

  Svenskt samtalsprogram från 2014. Del 2 av 6. Vad innebär det att vara europé? Vad förenar egentligen Europa med dess många kulturer, länder och valutor? Och hur stämmer det med dagens EU? Är EU fortfarande ett fredsprojekt, eller vad ska vi ha den gemensamma unionen till? Gäster: Katrine Marçal (fd Kielos), journalist och författare, Mats Persson, direktör Open Europé, Anamaria Dutceac Segesten, statsvetare med inriktning Europafrågor, Daniel Sachs, vd Proventus samt Nasim Aghili, dramatiker och regissör. Fördjupande samtalsprogram där fem gäster med olika perspektiv på Europa möts i ett rundabordssamtal.

  Sänds i HD Textat sid. 199
  Sänds även:
  SVT2 6 dec 13.40
  Om programmet
  7 dec 20.00
  SVT2
  Runda bordet

  Kommer att publiceras i SVT Play

  Svenskt samtalsprogram från 2014. Del 3 av 6. Vad är rasism? Hur ser rasismen i Sverige ut idag? Hur kan det komma sig att nationalistiska partier går framåt, samtidigt som svenskarnas attityder till invandring är mer positiva än någonsin? Angeläget och fördjupande samtalsprogram som vill inspirera till dialog om de stora frågorna som påverkar vårt samhälle och våra liv. Fem gäster med olika perspektiv på rasism möts i ett rundabordssamtal. Gäster: Bengt Westerberg, fd partiledare FP, Kitimbwa Sabuni, organisationskonsult och talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund, Irene Molina, professor i kulturgeografi, Elena Namli, professor i etik och Per Wirtén, författare och journalist

  Haha ha ha ha ha ha roligast av allt är väl ” samtidigt som svenskarnas attityder till invandring är mer positiva än någonsin?” Jovisst det vet vi ju ??? Ha ha ha ha ha En miljon svenskar som röstat på ett helt nytt parti av i huvudsakligen bara det motsatta skälet-. Men det är klart de säger ju ”invandrare” och inte nvandringspolitiken.

 13. tolou

  ”For those who followed this research, the paper strongly rebuts some interesting critiques of the planetary theory of solar and climate variation”

  http://tallbloke.wordpress.com/2014/11/15/nicola-scafetta-coherence-between-planetary-solar-and-climate-oscillations-a-reply-to-some-critiques/

 14. Ljusning från USA!

  Googla in ” The greatest Hoax” av senator Inhofe. Köp boken! Nu börjar slutstriden!

  Jag var ikontakt med Inhofe redan 2003 då han var ordförande i U.S. Senate Environment and Public Works Committee och lämnade ”Minority Staff Report (Inhofe): More Than 650 International Scientists Dissent Over Man-Made Global Warming Claims.
  Nu tar Inhofe över styret av Senatens miljökommite. Han har nu förklarat ”krig” mot IPCC och Obama och kommer att göra allt för att få slut på AWG-eländet.
  Det är kanske snart tid för MP, Rockström, Wijkman,m.m. att lämna fartyget och gå i livbåtarna.
  Skall bli oerhört intressant att följa Senator Inhofe agerande. Häng med!

 15. Slabadang

  SVTs ”Runda bordet”

  ha ha ha ha ha ha i den absoluta botten i allmänhetens förtroende ligger Eu-kommissionen och EU parlamentet.

  SVT publicerar idag :

  http://www.svt.se/nyheter/varlden/storbritannien-redo-lamna-eu

  Ha ha ha ha ha ha ”Runda bordet” bjuder in en liten liten minoritet rabiat EUvänlig liten sekt att debattera och ”analysera Europa”. SVTs Eubevakning är om möjligt ännu mer perverst ensidig än klimatfrågan det vetetusan om det går att skilja en totalt ensidig indoktrinering från en annan?

  Längst ner på förtroendebarometern hittar vi EU-institutionerna och värt att observera är att endast 7% av allmänheten har högt förtroende för Radio och TV. Gatekeeperserna på SVT är fasiken rent roliga att studera. Nordkoreanska arbetarpartiet måste vara i djup beundran av SVTs ledning ?

  Sjukvården 13 50 23 11 3 100 +49
  Universitet/högskolor 8 47 39 5 1 100 +49
  Radio/TV 7 45 38 8 2 100 +42
  Polisen 8 47 29 12 4 100 +39
  Riksbanken 9 38 42 8 3 100 +36
  Domstolarna 8 40 35 12 5 100 +31
  FN 6 32 40 15 7 100 +26
  Grundskolan 4 39 39 15 3 100 +25
  Riksdagen 5 34 43 13 5 100 +21
  Regeringen 9 34 33 16 8 100 +19
  Svenska kyrkan 6 26 42 14 12 100 +6
  Kungahuset 9 26 35 14 16 100 +5
  Dagspressen 3 26 43 20 8 100 +1
  Försvaret 5 20 49 -17 -9 100 -1
  Kommunstyrelserna 2 22 49 20 6 100 -3
  Storföretagen 2 22 47 21 8 100 -5
  De fackliga org 3 22 43 22 -11 100 -9
  De politiska partierna 1 19 50 22 8 100 -10
  Bankerna 4 23 35 26 12 100 -11
  EU-kommissionen 1 14 48 24 13 100 -22
  Europaparlamentet 1 13 47 25 14 100 -25

  Det finns en kritisk organisation med mycket väl underbyggda asrgument mot EU. SVT skiter på sig för att de skall komma till tals. Tunga namn som krossar EU.

  Styrelse

  Michael Sohlman, ordf. – michael.sohlman@forumeudebatt.se

  Lennart Berg – lennart.berg@forumeudebatt.se

  Anne-Marie Pålsson – anne-marie.palsson@forumeudebatt.se – Blogg

  Stefan de Vylder – stefandevylder@forumeudebatt.se – Hemsida

  Förtroenderåd

  Ett förtroenderåd har knutits till tankesmedjan. Till ledamöter i förtroenderådet väljs personer som stöder tankesmedjans verksamhetsidé och som vill bidra med idéer och synpunkter på verksamheten. Hittills har följande personer tackat ja till att ingå i detta förtroenderåd:

  Inga-Britt Ahlenius P-O Eriksson Paulina Neuding
  Niklas Amberg Anders Ferm Eva Nisser
  Rune Andersson Lotta Gröning Markus Pettersson
  Lars Anell Sverker Gustavsson Mats Qviberg
  Villy Bergström Sven Hagströmer Birgitta Swedenborg
  Anders Björnsson Claes Hemberg Hans Tson Söderström
  Runar Brännlund Sigfrid Leijonhufvud Carl Tham
  Stefan Carlén Nils Lundgren Lars Wohlin

 16. Slabadang

  Undersökning av Der Speigel :

  Hyckel hyckel cyckelnyckel nä taxi å flyg!

  The results of the survey show that the Green Party voters fly the most: 49% have flown at least once in the past 12 months. They were followed by the communist Die Linke (42%), the conservatives CDU (36%) and lastly by the socialists SPD (32%).

  When asked who had never ever flown in a jet, 17% of the communists said they had never flown, 16% of the conservatives, 13% of the socialists and 0% of the greens. All Green party voters surveyed said they had flown at least once in their lifetime. Flying for me, but not for you.

  – See more at: http://notrickszone.com/#sthash.oAZchbKx.dpuf

 17. Håkan Bergman

  Slabadang #16
  Historien om Sea Shepard var ju också rätt talande. RTFM!
  ” People who say ”RTFM!” might be considered rude, but the true rude ones are the annoying people who take absolutely no self-responibility and expect to have all the answers handed to them personally. ”

 18. bom

  #16
  No tricks har fler pårlor. Grinpiss har dumpat brännolja i havet. De skaffade en ny Seashepheard båt av japansk tillverkning men manualerna var bara på japanska. Ingen kunde någon japanska så dom körde på känn och spillde. Nu i domstol tycker dom att felmanövern måste vara japanernas skuld. Själva står de ju över sådant.

  Sigmar Gabriel har vunnit stort i popularitet av att snoppa av aktivisterna. Indien har förbjudit GP och NZ har börjat beskatta GP i stället för att kasta skattepengar på denna falska do gooder-organistion.
  ”L Michael Hohmann
  10. November 2014 at 00:09 | Permalink | Reply

  Hooray for Sigmar Gabriel! When will other politicians heed this quote from the book in http://tinyurl.com/ptgrz34 :
  “Global warming did serve a couple of useful purposes. The issue has been a litmus test for our political class. Any politician who has stated a belief in [man-made] global warming is either a cynical opportunist or an easily deluded fool. In neither case should that politician ever be taken seriously again. No excuses can be accepted.”
  – See more at: http://notrickszone.com/2014/11/09/federal-minister-of-economics-sigmar-gabriel-ending-coal-is-mass-disinformation-of-the-people-an-illusion/#comments

 19. bom

  PS
  Dags för Ormsson att skänka sitt miljöfarliga vrak till Grinpiss kanske – nä då inte alls för nu skall hon bränna sex miljoner skattepengar på en båt som skall forska i havet! Är det hennes egen båt kanske? Skall inte den till Kurrekurreduttön?

 20. Peter Stilbs

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19864180.ab

  Dagens idioti – bygga artificiell skärgård på Skånes östkust…

 21. Pelle L

  bom 319
  Hold your horses!

  De sex miljonerna gäller endast
  ”Regeringen satsar i budgeten för 2015 medel för att påbörja projektering och nybyggnation”.
  Märk ordet ”påbörja”.

  Att bygga fartyget kommer nog att kosta åtminstone ett par hundra miljoner.

 22. Håkan Bergman

  Peter S. #20
  Man kan inte vara nog försiktig med brännvin, nu gäller det att skydda bränneriet i Åhus. Vem f*n vill ta risken att Absolut blir vattenskadat?

 23. Björn

  Enligt Wikipedia: ”Under 1900-talet steg den globala genomsnittstemperaturen med 0,74 ± 0,18 °C”. Då skall man betänka att denna uppvärmnings orsaker påstås vara antropogen CO2, men vad man undviker att tala om, är att uppvärmningen är ett resultat av samtliga s.k växthusgaser. Men jag upprepar mig här beträffande Raymond Pierrehumbert´s artikel, Infrared Radiation and Planetary Temperature, där Raymond hävdar att den globala uppvärmningen är ett resultat av växthusgaserna och där CO2 står för 1/3 del av dessa, resten är vattenånga.

  Nu kommer vi till det kontroversiella, nämligen att av dessa 0.74 grader C som är den totala globala uppvärmningen under 1900-talet, är då bara 1/3 av 0.74 grader, alltså 0.247 grader C, orsakat av CO2. Men den antropogena delen av dessa 0.247 grader C är då ytterligare bara 1/3 av 0.247 grader C, eftersom det antropogena avtrycket 100 ppm, är opproximativt 1/3 av 380 ppm. Det antropogena avtrycket är då totalt ca 1/9 av 0.74 grader C, alltså 0,0822 grader C. Konklusionen är således att det antropogena avtrycket under ca 100 år, har orsakat en ökning av den globala temperaturen med endast 0.0822 grader C och inte 0.74 grader. Kommentera gärna detta, eftersom jag inte har sett några tidigare kommentarer kring denna anomali. Har jag fel i sak?

  http://geosci.uchicago.edu/~rtp1/papers/PhysTodayRT2011.pdf

 24. bom

  #21 Pelle L
  Sex mille räcker väl möjligen till det egna familjevraket. Det var väl därför jag undrade om det handlade om en jävsskandal än en gång. Jag tycker att Dina 200 mille bör gå till ersättning för de av miljöpartiet bortsnillade Helikopter 4 (de hade alla gått mindre än 10000 timmar och köparen i USA tjänade miljoner – skandalaffären var så god att de vill inte diskutera- undrar vem som har färska stålar på Caymanöarna?). Vi behöver ju inte bara vattenbombare utan även målsökande antiubåtsvapen bums!

 25. ces

  Om man propagerar för PK-miljön blir man rikligt belönad: Charlotte Unger tar över som vd på Svensk Vindenergi efter att nuvarande vd:n Annika Helker Lundström blir regeringens miljömålssamordnare för näringslivet. Unger kommer närmast från en tjänst om omvärldsanalyschef på Läkemedelsverket och har tidigare varit miljöchef på myndigheten. Innan dess var hon i tio år på miljödepartementet.

 26. Thomas P

  Björn #23 ”. Har jag fel i sak?”

  Om du menar allvar är det bara tragiskt. Liknar mest den här sketchen:
  https://www.youtube.com/watch?v=xkbQDEXJy2k

 27. Björn

  Thomas P [26]; Uttryck dig vad som är fel i sak, i stället för att ironisera. Något korn av sanning finns väl?

 28. Olav Gjelten

  I motsättning till många andra vänner här på klimatupplysningen har jag allt svårare att ta ställning FÖR västerlandet, MOT Isis, FÖR Obama MOT Putin, FÖR kärnkraft, MOT olja, gas och kol, MOT kristendommen (precis som den ens skulle existera i vårt samhälle där klimatreligionen s a s är den enda tillåtna). FÖR feminismen, åtminstone tycks människor här välkomna ett samhälle där männen ytterligare skall diskrimineras.
  Jag har också väldigt svårt att se den välsignelse som folken i Irak, Afganistan, Libyen, Syrien och Ukraina borde känna för det stöd som ”demokretirörelserna” i dessa länder fått av västländerna.

  Sanningen är nog tvärt emot den att begreppet ”Västerlandet”, som stod som frihetens bålverk MOT kommunism och na-ism också stod för rätten att fritt kunna välja trossamfund, den samhällsformen finns helt inte längre. Tvärt emot anser jag det vara etiskt helt förkastligt, att ens föreställa sig försvara det gamla, fina västerlandet genom att ta ställning FÖR klimatreligionen, miljöhysterin genom att uttrycka stöd för alla de krig som västpolitiker ständigt startar för att ta makten från enskilda länder och regioner till EU och Obama-administrationen och som stöds av alla vänsterextrema krafter.

  Hör gärna av dig du som på något sätt känner som jag. Det är inte du och jag som bytt åsikt, utan det är extremistiska vänsterrörelser i vår omvärld som skickligt använder sig av gamla hedersbegrepp som du och jag har svårt att förstå i sin ”moderna” tappning.

 29. Lasse

  Björn
  IPCC hävdar att vi står bakom mer än hälften av den uppvärmning som skett sen 1950.
  Ca 0,2-0,3 grader alltså.
  Huruvida det är CO2 enbart eller som du säger H2O oxå är oklart.
  Tohmas P har säkert en annan åsikt?

  Jag hävdar i alla fall att på denna tid har befolkningsmängden dubblats och fattigdommen halverats-delvis med hjälp av fossila energikällor.
  Är det värt 0,3 graders ökning? Kan vi leva med det och lite till?Adaption!

 30. Ingemar Nordin

  Slabadang 15,

  Det är väl ingen som idag inte kan se att journalistpartiet med säte inom SR och SvT tog hem segern i vårt senaste val. Visserligen bara en minoritetsregering. Men med en i övrigt flat riksdag gentemot MPs klimatpolitik så kan denna minoritet driva igenom det ena stolleförslaget efter det andra. Journalistpartiet äger ju Public Service, och så länge licensbetalarna låter deras rätt till egen skatteindrivning pågå så händer ingenting.

 31. Thomas P

  Björn #30 Vattenångan är en positiv återkopplingen från den uppvärmning som CO2 ger, man kan alltså inte hävda att den inte är antropogen. Där ramlar en faktor tre du försöker dra till med bort.

  ” eftersom det antropogena avtrycket 100 ppm, är opproximativt 1/3 av 380 ppm.”

  Det är bara obegripligt hur du tänkt där. Tänk om, tänk rätt!

 32. Björn

  Thomas P [31]; Du menar att vattenångan inte har en egen absorption vid sidan av CO2? Beträffande 100 ppm skrev jag approximativt 1/3. Skall man vara exakt så är en tredjedel av 380 ppm, 126, men i det stora hela med så mycket andra osäkra faktorer, kan då denna approximation rubba någonting överhuvudtaget?

 33. Christopher E

  #20,22

  Åhus och spritfabriken behöver inte bekymra i dagsläget. Landhöjningen i Åhus tycks vara ca 1,4 mm/år (jag hittar inget mätt på plats, men det är interpolerat utifrån gällande landhöjningsmodell). Observera att jag passande nog för Åhus talar om absolut landhöjning 😉 så kom inte dragande med Skåne-sjunker-myten.

  Det är nära den takt med havsytehöjningen tycks ske runt våra kuster, så det betyder att för Åhus del sker nära ingen förändring av strandlinjen läge i höjdled.

  Givetvis missade Aftonbladet landhöjningen

 34. Thomas P

  Björn #32 Det kan låta elakt, men mitt förslag är att du håller dig borta från vetenskap. Du har hängt på den här bloggen i åratal och ändå skriver du sådant där. Det är precis som i sketchen jag länkade till så dumt att man inte ens vet var man skall börja med att korrigera.

 35. István

  #28
  Besvikelsen i s.k. östeuropeiska länderna är stor efter Murens fall. Med för övrigt mycket liten hjälp från den ”fria, upplysta och kultiverade” västvärlden, som man så intensivt längtade efter.
  USA och Obama ligger lågt i kurs.

 36. Björn

  Thomas P [34}; Man förväntar sig åtminstone konstruktiv kritik, men du har ju fullständigt flippat ut när du tydligen inte förmår konstruera en sådan. Vågar du inte röra dig utanför de skissade cirklarna som IPCC har satt som gränser? Vad anser du att 0.74 grader C står för? Vilka kvantitativa siffror anser du att de två växthusgaserna CO2 och vattenånga bidrar med till uppvärmningen, oberoende av varandra? Du har ju möjlighet att bidra med ditt kunnande här.

 37. Slabadang

  Björn !

  Du tar upp ett för Thomas P och hela klimahotstalibanismen känsligt ämne- Vi kan direkt stryka två av Thomas argument. 1 Vattenångan är INTE en positiv återkoppling och utan denna återkoppling inget klimathot vattenångan skapar nämligen moln. 2 Vattenångan har ed CO2 överlappande absorbtionsband och precis tvärtemot vad Thomas hävdar så är det just vetenskap du tar upp men det är i ett ämne som inte är klimattalibaner så kärt. Det du räknat på är mer rätt än fel även om det finns invändningar mot din beräkning så är den större frågan relevant om de överlappande absorbtionsbanden och CO2s betydelse. När Thomas P hävdar att CO2 styr vattenångan så är det en slutsats som mer speglar hans förstånd än om vad vetenskapen säger. Det enda vi vet om vattenångan i form av moln är att den sedan 1983 följer den globala tempersturen takt som en smäck, helt i kontrast med den totalt utflippade pseudovetenskapliga hypotesen att den skulle styras av CO2. Du vet den där lektionen om hundens och svansen korrelation och vad som styr vad måste vart under den veckan Thomas hade påssjukan.

 38. Slabadang

  Ola Gelten!

  För lite frid i ditt sinne och förklaring på vad vi genomlider: Lyssna på denne gamle KGB-journalist hur de krossade kulturer och värderingar.

  https://www.youtube.com/watch?v=avbIhMi9OWg

 39. Pelle L

  Och här kommer en riktig bredsida,
  som borde få miljörörelsen att tappa glaset med eko-champagne.
  Det handlar om att halvera vår livsmedelsproduktion.
  Bredsida mot ekologisk odling
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/4105747.svd

  Nu väntar vi bara på själva debattartikeln…

 40. bom

  4.3 miljoner hektar åkermark skulle alltså behövas för att väga upp den produktionsförlust som den av miljöpartiet älskade och gärna tvingande omställningen till ekologiskt jordbruk skulle föra med sig! Hur kan det komma sig att miljöpartisterna alltid landar i totalt ohållbar adertonhundratalsteknik när de tänker till. Ultuna har ju också funnit att att någon kvalitetsskillnad mellan ekologiska matvaror och rationellt med modern effektivare teknik producerade varor inte finns. Varifrån skulle vi få den naturgödsel som ekologibruket måste ha när alla betesmarker ligger under plogen? Milljöpartiet med sina torsdagsnätter vid fullmåne gödselpackade kohorn har verkligen inte lösningen på ett enda problem – de är i själva verket vårt värsta problem. Det är signifikativt att vår nuvarande framtidsminister (visserligen socialist – men dock!) känner sig mest hemma i trettonhundratalet. Vargar och andra rovdjur är ju också högsta mode – fast resandefolket fick raskt foten från sina tältläger i de södermalmska parkerna! NIMBY regerar i journalisternas parti. Sauron är deras härskare!

 41. Skogsmannen

  Bom, m.fl!

  Det är nog värre än så, förgröningspolitiken för lantbruket leder direkt fel. Hushållssällskapet surnade nyligen till i en artikel i ATL:

  http://www.atl.nu/synpunkten/f-rgr-ningspolitiken-leder-jordbruket-fel

  ”Vi tycker att målen är bra men tyvärr kommer vi inte att nå dem med det föreslagna regelverket. Det verkar som att en mycket olycklig sammanblandning mellan åtgärder ett enskilt år och växtföljd har skett.”

  ”Som vi ser det finns det ingenting i regelverket som gör att begreppet ”håller jorden i gott skick för odling” gynnas. För att uppnå detta ska man ha en god växtföljd.”

  ”Lantbruk kräver god framförhållning. Att införa krav på grödor när växtodlingsåret redan är påbörjat är inte acceptabelt.”

  Blir mer och mer övertygad om att mycket av den gröna politiken tas fram under tydlig påverkan av diverse svampar och gräs.

  För övrigt är jag övertygad om att det största hotet för livsmedelsproduktionen inom landet är ambitionen att vara bäst i världen avseende regelverk samtidigt som alltför få är beredda att betala för detta i matvarubutikerna.

 42. Lasse

  #33 Christopher E
  Detta med landhöjning och erosion är intressant för hela Skånekusten, i alla fall den med sandstränder.
  Vi har ett varierande vattenstånd kring ett medelvärde.
  Medelvärdet ändras med mm/år.
  Vattenståndet varierar med meter årligen!
  Roade mig med SMHIs texter om detta:
  Tryckskillnader ger en variation mellan +0,63m (lägsta tryck på 950) och -0,37m(högsta tryck på 1050) med medel på 0 (medeltryck på1013)
  Det som kan få vattenståndet stiga mest är sk sjösprång som förklaras av att fronten och vågorna kommer i takt-typ. Då kommer extrema höjderna (och erosionen!).
  http://www.smhi.se/kunskapsbanken/oceanografi/sjosprang-1.4200

 43. Christopher E

  Lasse #42

  Jodå, tillfälliga höjdförändringar pga lufttryck och vind är mycket större. Men de har alltid funnits, så det är förändringen medelvärdet som är intressant. Som sagt, i Åhus händer ingenting med strandlinjen.

 44. Mikael W.

  https://www.youtube.com/watch?v=N98tqLBkkW0&feature=youtu.be

 45. BD

  Vindkraftsindustrin påstår sig vara det billigaste alternativet.
  ”Inget kraftslag kan idag byggas ut enbart på elpriset men av de tekniker som enbart producerar el och som kan byggas ut idag är landbaserad vindkraft billigast. Det framgår av en ny kostnadsstudie från Elforsk som presenterades idag.

  – Det är en glädjande nyhet som bekräftar vår uppfattning att vindkraften har blivit allt mer konkurrenskraftig. Slutsatserna är även i linje med andra internationella kostnadsbedömningar som har gjorts under senare tid, säger Annika Helker Lundström, vd Svensk Vindenergi.

  Elforsk lanserade idag sin nya kostnadsstudie ”El från nya och kommande anläggningar 2014″. Studien jämför elproduktionskostnader för kommersiellt tillgängliga tekniker och tar sin utgångspunkt i projektspecifika kostnader.”
  http://www.branschaktuellt.se/energi/vindkraft/2933-vindkraften-aer-billigast?utm_source=Branschaktuellt+Lista+till+49040&utm_campaign=49cf2748b4-Nyhetsbrev_2014_11_2011_19_2014&utm_medium=email&utm_term=0_41ea157b43-49cf2748b4-223438253

 46. Håkan Bergman

  BD #45
  Ja just nu kan vindkraftsägarna glädja sig över ett lite högre elpris, sannolikt tack vare import av polsk kolkraft, 35 MW till ett område som i övrigt exporterar nästan 3600 MW.

  http://www.svk.se/Drift-och-marknad/Kraftsystemet/Aktuell-driftsituation/