Öppen Tråd

juni

Vi hälsar den första sommarmånaden välkommen. Maj har inte alls varit lika torr som förra året och juni ser lovande ut med värme och viss nederbörd. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. iah

  prof kullman och fil dr lisa öberg har kommit ut med en bok som påstår att sverige 16000-6000 år sedan var 2-3 grader varmare än idag. man har bla undersökt åreskutan . funnet fossilt trä visar bla att fjällbjörk, gran och tall växte upp till 3-400 meter högre än idag. istidens slut för 11000 år sedan var snarare en utdragen process under flera tusen år.

 2. อันเดรส

  Back then, fathers had 4 to 5 children, today’s
  children have 4 to 5 fathers.
  Climate change is crazy

 3. Jag skrev igår om Nibe och marknaden för värmepumpar.
  https://klimatupplysningen.se/karnkraft-ar-nodvandig-lat-inte-fobier-utforma-vart-energisystem/#comment-457667
  Sen har vi en annan dikeskörning på gång om ingen gör nåt radikalt. För att knuffa på övergången till batteribilar så ska bränslen som bensin och diesel också omfattas av handeln med utsläppsrätter, ETS på EU-lingo. Det är bara ett litet problem, bilköparna väljer inte batteribilar i den takt EU har hoppats vilket kommer att leda till att priset på utsläppsrätter kommer att skena med nuvarande regelverk. Tror nån att EU kommer att backa och säga att dom hade fäl, skulle inte tro det? Det är bara att invänta resultatet, nästa inflationsbrasa och massor med traktorer på våra gator.
  Vet nån nåt företag som tillverkar gula västar som man kan investera i?

 4. Ser att Henrik Jönsson är på spåret om ETS och bränslepriser och inflation också.
  https://www.youtube.com/watch?v=ErPyJLJPbps

 5. Daniel Wiklund

  Idag larmar kuriren. Två sidor om korallreven. Om en bok av Fredrik Moberg. Han säger ” det stora hotet på sikt är den globala uppvärmningen. I det är många sv oss medskyldiga, även om vi inte hade den avsikten från början”. Det är gott om syndare i klusive Fredrik M. Igår var jag på min dagliga cykeltur. Den 31 maj 1971 var jag och min fru på en lång cykeltur I min hemby utanför Piteå. Inte vilken dag som helst. Den varmaste majdagen i Norrland uppmättes i Överkalix den 31 maj 1971 med 30,6 grader. Den dagen minns jag mycket väl. Igår var det 25 grader i Luleå. Finns ingen nu levande som minns den varmaste majdagen i Götaland, det var 1892. Den varmaste i Svealand var 1911. Den globala uppvärmningen löper amok just nu. Men det har den å andra sidan gjort förut också.

 6. Claes-Erik Simonsbacka

  Hybrid vs. electric: Shifting gears in the automotive industry
  May 30, 2024

  Två produktsläpp den här veckan – den ena i norra Kina, den andra i Tokyo – skulle mycket väl kunna bidra till att markera slutet på den huvudlösa rusningen in i rena elfordon eller BEV-bilar,

  Toyota har alltid trott mer på hybrider (och väte som bränsle) än BEV-bilar, till skillnad från de flesta andra företag (även om Ford och GM omdirigerar sina ansträngningar till hybrider och följs av europeiska företag).

  BYD är den största tillverkaren av elektrifierade fordon över hela världen – och går nu djupare in på PHEVs (det är fortfarande den största tillverkaren av BEVs) eller plug-in hybrider som har ett litet batteri och liten ICE-motor.

  https://www.sharecafe.com.au/2024/05/30/hybrid-vs-electric-shifting-gears-in-the-automotive-industry/

  Mvh,

 7. Ivar Andersson

  Jan Ericsson i Ubbhult har kloka synpunkter på EUs klimat- och energipolitik.
  ”Min egen reflektion är att EU:s enorma byråkrati och aptit på allt fler nationella frågor tar fokus från de stora viktiga gemensamma frågorna, samt att den naiva klimatpolitiken och den ansvarslösa energipolitiken skapar enorma hinder för EU:s konkurrenskraft och ekonomiska utveckling. Personligen anser jag som bekant, till skillnad mot mitt parti, att hela ”Fit for 55” borde göras om i grunden. Det går helt enkelt inte att genomföra i praktiken utan att EU förstör sin egen framtid. Allt fler inser detta, men ändå låtsas man som om att allt kommer att gå bra. Naiv ”klimatpolitik” kommer dock aldrig att trumfa verkligheten. ”

 8. test

  Jag ser att många (alla) kommentarer fastnar. Bloggens server har legat nere att tag så kanske beror det på det. Hav tålamod!

 9. Lasse

  #1 Boken är behandlad här:
  https://notrickszone.com/2024/05/30/megafossil-carbon-dating-indicates-sweden-was-2-3c-warmer-than-today-during-the-last-glacial/

  I samma text får vi veta att Finland har ett klimat som fortfarande är kallare än historiskt snitt.
  Det verkar vara en kallare period även kring Arktis och på Grönland. Där har smältsäsongen knappt börjat.

 10. UWb

  Det här måste väl vara årets mest vinklade debattartikel, berättade med överdrifter i alla riktningar.

  Om vi bara bygger sol (på taken) och vind i haven så tar detta mindre yta och resurser! än kärnkraft.

  Mattas Goldmann har till exempel missat att slutförvaret sker under marken, vilket i princip inte tar någon yta i anspråk

  https://www.gp.se/debatt/ny-karnkraft-tar-bade-plats-tid-och-kostar-pengar.88cc8093-e29e-4bed-931c-8be1942dc612

 11. UWb #10
  Han ledde väl gröna bilister innan han fick nån politruktjänst som tack. Vill minnas att han på fullt allvar trodde att deras leksaksbilar gick på ursprungsmärkt gotländsk vindkraft, ge mig styrka.

 12. Nr 9 Lasse.
  Visst är Finland märkligt, det har blivit kallare I ett decennium – men alarmismen står i full blom.

  Så även längre upp i norr, till havs och på land – dessutom visar Odens forskningsresor att det är ännu kallare och tjockare isar än vad satelliterna visar.

  Vi lever i tider av tung desinformation – och nu startar SVT upp en ny nyhetsredaktion för ungdomar till hösten – programmet skall ge en mer korrekt information till dom unga.. är tanken – blir nog mest klimatinformation gissar jag…Rätt information.

  Makt byggs över tid – och rädsla är maktens främsta vapen – det blir nog mer alarmism framöver.

  Så…Att vi i norr redan vandra in i avkylningens tidevarv spelar ingen roll.. skrämseln fortsätter.

  Maj hade ett mäktigt högtryck men inga rekordtemperaturer – inte ens en dag över 30 grader – men rubriker om hetta och svårigheter rider löpsedlarna.

  Herregud, en så värdelös vuxenvärld – helt ansvarslös!

  Skämma barn – skamligt!!

 13. Sören G

  För 15 000 år sedan hade temperaturen på kort tid stigit 13 grader under klimatperioden Bölling som varade i knappt tusen år. Sedan sjönk temperaturen 12 grader under Äldre Dryas som varade ett par hundra år. Och sedan steg temperaturen under Alleröd-tiden som varade i drygt tusen år.
  Sedan sjönk temperaturen under yngre Dryas och var som kallast 17 grader lägre än under den varmaste delen av Bölling. Yngre Dryas slöt för 11 700 år sedan vilket markerar slutet på Istiden.
  Mina temperaturvärden är från iskärna från Grönland och visar temperaturen när snön föll där.

  Norrland var isfritt ca 7 500 f.v.t. (9 500 BP) och ungefär samtidigt började kärrsköldpaddan uppträda i insjöar i Götaland.

 14. Magma

  #3 Håkan
  ”bilköparna väljer inte batteribilar i den takt EU har hoppats”
  Det finns mig veterligen bara två tydliga köpare av batteribil i dagens samhälle … och det är politiskt styrda organisationer, som kommuner och myndigheter, och företag som vill framstå som framsynta och ansvarstagande i en ”grön” marknadsföring (greenwashing).
  Alla med insikt i naturvetenskap och framförallt teknik undviket batteriteknik om de skall betala med egna pengar. Är man det minsta insatt i teknik så inser man att batteritekniken inom fordonsbranschen sprangs förbi redan i början på 1900-talet. Redan i de tidiga Kalle Anka tidningarna begåvade man ”Farmor Anka” med en batteribil för att åskådliggöra att hon levde kvar i det förgångna … däremot så kan man ju tänka sig att det är en del av sinnebilden för ”klimatförnekarna” (de som förnekar naturliga klimatförändringar) som i mångt romantiserar ”förindustriell tid”.
  Frågan är vad de säger OM de skulle lyckas att föra västvärlden tillbaka till förindustriell tid, när riktningen på flyktingströmmarna vänt och européer söker sig till Nordafrika och Mellanöstern för att åtminstone kunna få ”enkla jobb”, kanske kommer det då ett Lorry-bekant uttryck ”Tänkte inte på det …” från våra Lorry-intelligenta klimativrare?

 15. Berra

  mp måste vara det parti som gjort Sverige mest skada genom historien..

  https://www.affarsvarlden.se/artikel/vattenfalls-brunkol-blev-en-guldgruva-for-den-tjeckiska-miljardaren

 16. Berra

  Och istället satsar vi på vindmöllor…

  https://www.tn.se/naringsliv/37453/har-ar-losningen-pa-elkaoset-i-soder-behover-nya-gasturbiner/

 17. test.

  Tyvärr fortsätter problemen med kommentarerna. Jag måste godkänn alla manuellt när jag är på plats vid datorn. Snart måste jag gå på toaletten … 🙂

 18. Joachim

  Jag har studerat Miljöpartiets valmanifest för Europavalet 2024.
  https://www.mp.se/wp-content/uploads/2024/04/mp_valmanifest_eu_2024.pdf

  Det visar sig att en snabb och rättvis klimatomställning inte alls är särskilt svår. Den kan dessutom göras utan att välfärden påverkas, och eftersom den ska vara jämställdakommer övriga EU på köpet få välfärd i svensk klass. Energisystemet kommer inom kort vara 100% förnybart, samtidigt som vi kommer att stärka och utöka skyddet för våra naturvärden, då de enorma arealerna för vindkraft, solcellsparker, vätgas-lager och gruvor som krävs kommer att placeras på platser där de inte påverkar naturen. Och det behövs, för exempelvis stål ska snarast bli grön, samtidigt som alla EU-länder solidariskt ska dela på ansvaret för människor på flykt.

 19. Joachim

  #18 forts
  En ambitiös politik för EU och klimatet. Många tycks tro att mp kan lyckas.

 20. Lars Cornell

  #15 Berra
  Jag tror på C med sitt kärnkraftmotstånd vinner den baklänges tävlan. Maud Olofsson är nog vår dyraste enskilda minister efter turerna i centraleuropa.

  #17 I.N. Jag har noterat att fler än jag har halkat ur den automatiska inloggningen. Numera måste vi logga in manuellt varje gång.

 21. Daniel Wiklund

  # 19 Joachim. Det enda MP lyckas med är att misslyckas. Skulle inte bli så ledsen om dom fick för sig att undersöka svarta hål på nära håll.

 22. Lars C. #20
  Nån egentlig inloggning är det inte, man verifierar bara vem man är. Att uppgifterna inte fylls i automatiskt beror nog på att webläsarna har blivit mer restriktiva mot kakor. Vi lär få leva med det.

 23. Per Karlsson

  Som gammal naturvetare skulle jag önska att någon av de lärda personer som befolkar denna site att förklara för mig något som jag undrat över länge. Det sägs, såvitt jag förstår, att vattenånga är en potentare växthusgas än koldioxid. Varför vill man då inte begränsa utsläppen av denna ”farliga” gas??

 24. Daniel Wiklund

  Kuriren har en hyllningsartikel om H2 Green Steel i Boden. VD säger att dom tre första åren ska dom köpa malm från Brasilien och Kanada. Den ska transporteras i stora båtar. Även stålet ska gå med båtar från Luleå hamn. Annars är det ju ganska nära till LKAB-s gruvor. Undrar om malmen från Brasilien är ”grön”.

 25. Magma

  #23 Per
  ”Vattenånga är en potentare växthusgas än koldioxid.Varför vill man då inte begränsa utsläppen av denna ”farliga” gas??”
  Jag kan inte påstå att jag hittat något politisk beslut eller ställningstagande i frågan men jag ser o andra sidan endast ett rimligt svar …
  Vattenånga kan vem som helst okontrollerat framställa som har en spis eller vattenkokare … alltså ingenting som går att mäta och därmed inte heller att beskatta … om ingen annan så har EU med sina ”utsläppsrätter” fått till en egen inkomstkälla, någonting de trängtat efter länge. Lite mer skrämselalarmism, mer skrammel i börsen att upphandla oberoende forskning med förutbestämt resultat … alltså traditionell klimatpolitik!

 26. Sten Kaijser

  Per #23

  Vattenångan kommer från haven och det finns inget sätt för statsmakterna att ta in skatt — därför får haven fortsätta att avge sin vattenånga.

  Dessutom gör vattenångan en viss nytta genom att den när den faller ned som regn tillför vatten till jordens landmassor.

  Visserligen gör koldioxiden också nytta, eftersom det är den som bygger upp allt levande, men det vill man inte låtsas om.

 27. Fredrik S

  Trots vinterns krisreportage från Alperna så var årets vinter goda nyheter för Schweiziska glaciärer.

  Intressant läsning om snötäcke, massbalans etc med tydliga diagram.

  Lär knappast nämnas i svensk media.

  https://meteonews.fr/en/News/N13729/A-good-winter-2023_24-for-the-Swiss-glaciers

 28. Magma

  #23 Per
  ”Vattenånga är en potentare gas än koldioxid. Varför vill man då inte begränsa utsläppen av denna ”farliga” gas??”
  Jag kan inte påstå att jag sett något politisk beslut eller ställningstagande i frågan men jag ser o andra sidan endast ett rimligt svar …
  Vattenånga kan vem som helst okontrollerat framställa som har en spis eller vattenkokare … alltså ingenting som går att mäta av någon myndighet och därmed inte heller något som går att beskatta … om ingen annan så har EU med sina ”utsläppsrätter” fått till en egen inkomstkälla, någonting de trängtat efter länge. Lite mer skrämselalarmism, mer skrammel i börsen att upphandla oberoende forskning med förutbestämt resultat … alltså traditionell klimatpolitik!

 29. BG

  Det är många som tror på koldioxidens förmåga att ställa till det och som därför arbetar helhjärtat för omställningen till NettoNoll och dessutom anser att det är bråttom. Här är en person. Rockström och hans ”tipping points” kan möjligen spöka och ”hållbart” skall det vara. Och fort skall det gå.

  ”The need for speed – and change!
  There are so many driving forces in consideration of the need for technological transformation. I believe one of the most important drivers is the urgent need for sustainable power solutions across our industry. It is undeniable that we are close to an irreversible situation when it comes to the effects of climate change. The need for action to mitigate and prevent further damage to our planet is urgent. Our industry has a long journey ahead and there is absolutely no time to waste …”
  https://www.volvopenta.com/about-us/news-page/2022/feb/partnership-is-the-new-leadership/

 30. Dan

  SVT idag: Stockholm Marathon drabbas av värmebölja på 28 grader!
  En helt oerhörd värme så här i juni…
  Man har inte stora krav på katastrofer längre.

 31. Statistikintresserad

  Väderstatistik visar på att mediernas minnen är som guldfiskens. Minns själv löpstafett i Göteborg 1982 och liknande värme där. Nedan är från googlande för detta år. Notera sedan fyra år senare. Tänk om journalister ville använda AI i sökmotorer…

  1982 var det 30,7 grader varmt i skuggan vid starten på Lidingövägen klockan 16. Kjell-Erik vann på den långsammaste segertiden i loppets historia (2.19.20) sedan han öppnat försiktigt och kommit ikapp Tommy Persson först vid 40 km. Detta sedan den orutinerade favoriten Emiel Puttemans öppnat på tok för hårt och gått in i väggen efter drygt halva sträckan.

  1986 var det 11 grader och duggregn vilket resulterade i loppets näst bästa segertid. Startfältet bestod av tio man som gjort 2.11 eller bättre. Kjell-Erik var med och styrde i tätklungan hela vägen. 21,1 kilometer passerades på 1.04.59 vilket är den snabbaste öppningen i loppets historia.

 32. I fredags lyssnade jag till France Inter, motsvarigheten till SR-P1, när jag körde bil. Man direktsände från musikfestivalen We Love Green som nu hålls i Vincennes strax öster om Paris. Bland andra intervjuades Alain Ducasse, som var del i festivalens ledning. Ducasse är en framstående restauratör ägande 34 topprestauranger i 19 länder. Han lär vara världens sjätte rikaste restaurangägare och deltog i festivalen för att visa sin solidaritet med de gröna krafter som arbetar för att rädda planeten.

  Ducasse förordade en övergång till en vegetarisk mathållning med små delar proteiner från haven. Alger trodde han skulle bli framtidens stora födoämnen. Skrämmande var hans resonemang att för att dietombytet skulle lyckas måste barnen från tre års ålder skolas och indoktrineras för att gilla den nya ordningen.

  Det är konstigt, har vi inte lärt från 1900-talets alla ismer och utopier vad skapandet av en ny människa leder till?

  Programledarna var två parisiskor(?) som vet allt om trender, godhetssignalerande och annat som är inne bland storstädernas självutnämnda eliter, vilka tyvärr också håller den politiska makten.
  Se det här fotot av de två programledarna. Mina fördomar leder mig att tro att de är typexempel på just bobos som djupt föraktar allt och alla som inte ingår i deras egen sfär. Är det någon som tror att de någonsin haft jord under naglarna eller att de kan skilja en gråsparv från en bofink? Likväl är de bombsäkra på deras egen förträfflighet som ekologer.

  Här ett exempel på hur kollegor till programledarna på samma radiokanal föraktfullt driver med bönder:

  ”Jag älskar Karine Le Marchand, hon är en fantastisk livscoach (en variant på Bonde söker fru). Jag såg henne häromdagen, hon var med Jean-Claude, 57 år. Killen är grisbonde i en liten by. Den närmsta butiken ligger 138 kilometer bort. Han lever i Cantal, han bor med sin mamma, de har tolv tänder mellan sig! » Stora skratt på inspelningsplatsen (arbetare och bönder kallas av intellektuella ”Salauds sans dents”, tandlösa skitstövlar). Komikern är förtjust. Han fortsätter: ”Jean-Claude säger: ”Jag tjänar 512 euro per kvartal. Jag arbetar sju dagar i veckan, sjutton timmar om dagen.” Och sedan säger Karine till honom: ”Jag förstår inte varför du är singel! Men det är klart att vi ska hitta någon till dig. De kommer att kämpa för att leva med dig!” » Gästerna busar, Léa Salamé (känd statlig journalist) är uppsluppen. Scenen är av sällsynt obscenitet. Varje dag begår två bönder självmord och public service skrattar.”
  Programledarna: https://www.radiofrance.fr/s3/cruiser-production-eu3/2024/02/a6e325de-b9ec-41c5-9179-9b37d33ba245/400x400_sc_jusqu-ici-tout-va-bien2.webp
  Léa Salamé: https://www.radiofrance.fr/s3/cruiser-production/2021/07/61477985-e57a-4a5b-83ac-e0cde27e34a6/400x400_fi-podcast-femmes-puissantes.webp

 33. Ragnar Nilsson

  15
  Överlägset dyraste ministrar är Reinfelt o Göran Persson som båda avskaffade försvaret i början på 2000-talet.

 34. Sigge

  Lars Cornell #20

  De två tyska energibolagen som Vattenfall köpte i början på 2000-talet var Maud Olofsson inte inblandad i. Det hon fick kritik för är Nuon-affären, inköpet av det holländska energibolaget.

  Nästan alla inköp av utländska energibolag som gjordes 2000-2010 då Lars G Josefsson var VD för Vattenfall var dåliga. Dessutom såldes bra tillgångar i Danmark för att finansiera de dåliga köpen i Tyskland.

 35. Berra

  Återigen visar sig vindmöllorna inte vara så billiga som politikerna påstår…

  https://www.affarsvarlden.se/artikel/vindkraftens-klimathjaltar-i-luxemburg

 36. Nr 35 Berra
  Snacka om att det är bråttom – politiker och makthavare måste nu snabbt utreda vad som pågår I vindkraftbranschen – varför satsas mängder av miljarder på dessa kortlivade verk och på dessa projekt, som omöjligtvis kan generera avkastning över tid.

  Vad blir slutsumman, vem tar rivningskostnaden och återställningen…

  Vindbranschen är märklig i en modern ekonomi – är det bara pengatvätt eller ngn typ av bidragsstöld – satsa 200 miljoner få 4 miljarder i bidrag…??

 37. Uffe

  Vindkraftverken kommer att stå kvar som monument av en svunnen tid precis som äldre tiders väderkvarnar.
  Ägarna kommer att försvinna i det blå så fort som subventioner och bidrag försvinner, samma med andra gröna satsningar, när bidrag och subventioner försvinner kommer vi att ha en fd batterifabrik (får hoppas att det stannar vid en) ett eller flera stålverk som inte kan producera till konkurrenskraftiga priser och när EU och staten slutar med sitt pengaregn så drar bidragskapitalisterna vidare på nya subventionerade projekt

 38. Christian H

  #15

  Jag menar att Birgitta Dahl var vår dyraste minister. Hon sa att kärnkraften var obsolet, ville lägga ner all kärnkraft och satsa på sol och vind. Hon införde den s.k. tankeförbudslagen, som förbjöd all utveckling inom kärnkraft. Detta ledde till att Sverige förlorade en tätposition inom denna sektor och gick miste om exportordrar för 10-tals miljarder årligen, samt förlorad spetskompetens, vilket blev startskottet för ödeläggelsen av vårt energisystem. ASEA-Atom hade tagit fram en idiotsäker kärnreaktor för värmeproduktion, som hade blivit en världssuccé om de bara hade fått bygga en sådan, men det stoppade hon. Nu står vi här med ett sargat, dyrt och opålitligt energisystem och det var hon som lade grunden till det.

 39. Berra

  Från lokalblaskan (troligtvis bakom betalvägg men bonnier har ju öppnat upp för prenumeranter av andra i koncernen att läsa)

  Börjar vettigt:
  ”:En förordning om att öka inlagringen av kol i skog och mark ser ut att begränsa möjligheterna att avverka i Sverige. Ett förslag om att återskapa natur kan innebära att flera miljoner hektar skog inte kan användas för produktion. Till det kommer en förordning om att skydda hotade arter som kan göra att en skogsägare förlorar rätten att bruka sin skog som tidigare.

  Egentligen hade det inte behövt vara så illa, om det inte berodde på svenska myndigheter, anser Åke Carlson som äger ganska mycket skog i södra delen av Uppvidinge kommun.

  När det gäller naturen som ska återskapas har Naturvårdsverket gjort jämförelser med förindustriell tid. En stor skillnad mot andra länder som jämfört med hur naturen såg ut när de gick med i EU.

  Svenska skogsägare har länge levt med bestämmelser om fridlysta arter, men för några år sedan gjorde Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket en omtolkning som sa att även fåglars livsmiljöer ska skyddas. Det innebär att skogsägare måste bevisa att deras brukande inte påverkar vissa fågelarter negativt.

  – Jag kan inte förstå hur man kan hålla Kungsträdgården i Stockholm öppen nu, för där häckar duvorna så här års. Och Residenset i Växjö, det är ju fullt med kajor som häckar, skämtar Åke Carlson.”

  Men sedan:
  ”Växtzonerna som anger vilka växter och djur som trivs inom ett område förflyttas med en meter i timmen. Det är en viktig orsak till att Åke Carlson anser att klimatfrågan måste gå före den biologiska mångfalden.”

  Så han menar att växtzonerna förskjuts med en mil om året?

  https://www.smp.se/uppvidinge/man-maste-ga-och-rosta-for-som-det-ar-nu-kommer-det-en-hel-del-dumheter-fran-eu/

 40. Sven Andersson

  Ska man inte återskapa natur, som förstörts av stadsbebyggelse, vindkraftsparker, vägar och elledningsgator? Personligen tror jag inte detta för det skulle ju beröra makthavarna.

 41. #Sven Andersson 40#

  Tja, många av den självutnämnda franska stadseliten fantiserar om att storstäderna ska bli grönare än landsbygden och att födan ska produceras lokalt intramuros. Därför ska gator, torg och kyrkogårdar rivas upp för att bli odlingsytor. Taken och balkongerna ska bli koloniträdgårdar. Transporter av folk och varor sker med cykel.

  I huvudstaden kallas projektet Paris Ville Verte. Parisarna vet att detta ska bli deras framtid, eftersom de, i motsats till oss lantisar, vet allt om hur naturen fungerar och hur man lever i samklang med den.

  Länken nedan visar i bilder hur man tänkt sig att det ska se ut. Det i stark kontrast till verkligheten i Paris som numera präglas av smuts, sopor, råttor och farligt folk av alla slag. Jag kan vittna om det katastrofala förfallet efter att ha bott i centrala Paris 1973-77 och 1985-92.

  https://parisfutur.com/projets/paris-2050/

  Så här såg det ut i Jardin des Halles 1988; rent snyggt och ofarligt. I dag vågar jag mig inte dit med en kamera i hande p.g.a risken att bli rånad.

  https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/391137/3906526.htm
  https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/391137/3906525.htm

 42. stig morling

  Bara en förundran: När Du berättar något och anser det vara extra fint kallas det ”narrativ”, men som grabbar fick akta oss noga för att ”narras”!
  Salve
  stig

 43. foliehatt

  SR/SVTs anställda har en unik och för mig komplett oförståelig uppsättning hjärnfunktioner. Dubbeltänk!!
  Idag säljs den nya trenden ”Coolcation”-in. Det vill säga, semestrande i kallare klimat. I detta fall Sverige (istället för vid Medelhavet). Allt, självklart ett utslag av Kllimatförändringarna.
  Den kognitiva dissonansen uppstår för mig när man å ena sidan applåderar detta som något positivt för Sverige, gefundenes Fressen, typ. Men å andra sidan missar att ta upp att det i grunden baserar sig på resande, dvs CO₂-utsläpp. Hade man varit konsekvent så skulle man ha skrikigt högt om nya skatter på de besökandes utsläpp. Eller är det endast Svenskar som ska känna flygskam? och beskattas när de rör på sig? vad säger Miljöpartiet?

 44. Lasse

  #43
  Då gäller det att komma hit under varma årstiden.
  För det är under vintern vi lider av vårt läge.
  https://wattsupwiththat.com/2024/06/02/alarmist-scientists-schizophrenia-has-corrupted-the-conclusions-by-early-climate-science-greats/
  Då är det mer angeläget att fly det kalla klimatet i norr.

 45. Tege Tornvall

  # 41. Lars. Att börja odla på tak, balkonger och liknande medför nästan ofrånkomligen läckage och oönskad spridning. Allra helst om man därtill bygger i trä. Då får man biologisk mångfald som allt närmare granne. I praktiken blir ohämmad biologisk mångfald ofta ogräs och ohyra. Anticimex nästa!

 46. Tege Tornvall

  # 30. Dan m. fl. Stockholm Maraton hade kanonväder med 25 angenäma plusgrader. Men DN kallade det för ”stekhett”. De som skriver rubriker och bildtexter är minst lika marinerade i alarmism som reportrar och redaktörer. Ett självspelande piano!

 47. Thorleif

  Börsnotering av LKAB?

  Spontant håller jag med Christer Gardell (m.fl) om detta för att marknaden ska få en chans att syna vätgas-projektet för järnsvamp. Skattebetalarna borde uppskatta att en mindre del av företagen privatiseras nu när så stora investeringar kommer att krävas inför det gröna stålet.

 48. Daniel Wiklund

  Grönt är på modet nu. Och har varit det sen urminnes tider. I dagens kurir en artikel om ” Grönska främjar barns hälsa”. ” Att vistas i grönska är bra för både fysisk och psykisk hälsa hos barn. Närhet till naturen och biologisk mångfald främjar både rörelse och inlärning”. I boken ”Kemist utan skyddsdräkt” ( utgiven 1999) av PCR uppfinnaren Kary Mullis ägnar han ett kapitel om våra sinnen. Bland annat om synen, vårt största fönster ut mot verkligheten. Om man kunde vifta på en liten magnet 428 biljoner i sekunden skulle den börja avge rött ljus för att magnetfältet oscillerade fram och tillbaka. Vid 550 biljoner ggr i sekunden skulle det lysa grönt. Vid ungefär 800 biljoner skulle man inte längre se ljuset från magneten ens i ett mörkt rum. Om det svängde ännu fortare skulle man bli solbränd i ansiktet, men något ljus syns inte längre. Det är ultraviolett. Nästan allt ljus skapas av små magneter som kallas molekyler, och våra ögon är inställda på ett mycket smalt spektrum. Synen är koncentrerad kring den färg, nummer 550, som vi kallar grön. Anledningen är att den utvecklades medan vi levde under de gigantiska trädkronorna som bara släppte in det gröna ljuset. Den gröna omställningen började för många miljoner år sedan.

 49. Fredrik S

  foliehatt #43

  Det är nog mest gröna fantasier.

  Däremot förväntas en bra säsong vid Medelhavet, speciellt Grekland som nästan brann ner förra året enligt de ovan nämnda gröna.

  Rekordmånga tyskar förväntas besöka Grekland i sommar.

  https://www.ekathimerini.com/news/1229085/record-number-of-german-tourists-to-visit-greece-this-summer-tui-official-says/

 50. Nr 43 å 49
  Bokningarna från Sverige till malaga är i sommar 26% högre än förra året – dom flesta fattar att värmeböljor är ett storstadsproblem vissa högtrycksdagar, å då drar man som turist till stranden – övriga dagar är vi svenskar nöjda med högsommartemperaturer.

  Jag minns förr när jag guidade bl a italienare på fiske här I Sverige – dom sa att det var grönt å fint men blött å kallt, på sommaren I Sverige.

  Programledaren för rapport i kväll tyckte dock att det skulle bli skönt med 14 grader å regn på fredag – sedan när blev svenskarna rädda för sommar å värme…ahh, det är nog bara dom som jobbar på svt som känner så…

 51. #Tege Tornvall 45#

  Inte ska du tro att det går så illa! Titta igen på fotona av journalisterna. Det är klart att flickorna och deras gelikar vet bättre än vi gamla vita gubbar. Och titta på illustrationerna av den gröna staden. Något sådant underverk hade varken du eller jag kunnat fundera ut. Det klarar endast en urban allvetande elit med oändlig ekologisk insikt.

 52. #Min kommentar 51#

  Jag syftade på de här journalisterna i min kommentar 32 ovan.

  Programledarna: https://www.radiofrance.fr/s3/cruiser-production-eu3/2024/02/a6e325de-b9ec-41c5-9179-9b37d33ba245/400x400_sc_jusqu-ici-tout-va-bien2.webp

  Léa Salamé: https://www.radiofrance.fr/s3/cruiser-production/2021/07/61477985-e57a-4a5b-83ac-e0cde27e34a6/400x400_fi-podcast-femmes-puissantes.webp

 53. Roger

  Förslag önskas på vilken kandidat jag ska rösta på i EU-valet om jag vill få stopp på all klimat-galenskap i EU.
  Stop för Fit-for-55, Agenda 30, klimat-subventioner, grön omställning etc.
  Vem är mest hängiven motståndare till allt detta?

 54. Magnus A

  Ser att Tyskland just haft elpriset 115 kr/kWh. Detta efter felaktig prognos i styrningen av det känsliga alternativenergi-systemet…
  https://www.tn.se/naringsliv/37587/solkaoset-elpriset-rusade-fran-1-till-115-kronor-enorma-obalanser/

  (Anges att Tyskland har 80 GWh solel – max output på dagen?)

 55. Magnus A

  (Oops, 80 GWh såklart installerad produktion.)

 56. TorbjörnR

  #53 Roger

  Charlie Weimers är ditt bästa hopp. Han har också ett stort parti i ryggen och vet att fit for 55 och energipolitiken förstör västvärlden

 57. Fredrik S

  Roger #53

  För den här är det vitlök och kors som gäller.

  Klipp:

  ”Emma Wiesner blev politiskt engagerad som 13-åring, efter att ha sett Al Gores film ”En obekväm sanning”. Engagemanget för klimat- och miljöfrågor sitter djupt.”

  Hon vill att Sverige ska straffas om vi inte uppnår klimatmålen 2030. Vilket fö är helt uteslutet att vi gör.

  Direkt olämplig i Bryssel.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rzy992/eu-valet-2024-emma-wiesner-vill-straffa-sverige-om-vi-inte-nar-klimatmalen