Så kom det äntligen några riktigt varma dagar. Som en liten försmak av sommaren. Men det varar bara några dagar. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Så kom det äntligen några riktigt varma dagar. Som en liten försmak av sommaren. Men det varar bara några dagar. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Godmorgon.
Far o son Connolly har ”löst klimatet” på sin hemsida 😊
Kan vara värt att läsa!
https://globalwarmingsolved.com/start-here/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3FOOJOlJqu9qsYZtSPoUaTZRhp0TKPwzgE301UpY3nVXbY6CiBudAWHak_aem_AVMTmtpXigt-xd9zUQglRa92Z6Bhw1P0ECAoEpMhKqS2mSB_uwmCb9E4EfgyEtbY5aCMDWWWMIgLn-SpzqueylDa
Vi måste lära oss att ”lyssna på vetenskapen”, heter det från tid till annan.
Nu gäller det inte all vetenskap har jag förstått, och därom strida de folkvalda i ”Bundestag”.
Fortsättning följer, var så säkra;
https://www.nzz.ch/der-andere-blick/robert-habeck-unter-druck-beim-deutschen-atomausstieg-ging-es-um-ideologie-ld.1827929
Ps. Google-översättningen funkar bra på denna artikel. Ds.
Läser på text-tv ”Njut nu-ishavsvindar på väg”. ” I mitten av veckan kan stora delar av landet få snö”. Greenland, SMHI-s meteorolog säger ”Såna här svängningar förekommer ibland. Det är inte ovanligt”. Här är inte koldioxiden inblandad. Det däremot är ovanligt.
I år har vi upprepade gånger hört en ny definition av demokrati som då likställs med grönröd politik, medan då i princip all annan politik likställs med extremhöger, fascism eller nazism.
Jag försvarar absolut inte varken fascism eller nazism i dess rätta kläder, men när man till och med hävdar att landet blir mindre demokratiskt när medborgarna är så pass oförskämda att de röstar på något annat än rödgrönt så kan man fråga sig vart vår politiska debatt är på väg.
Vad har då den här frågan med klimatdebatten att göra?
Själv hävdar jag att den är central om man skall förstå hur den politiska argumentationen och debattekniken har utvecklats under de senaste åren.
Själv är jag uppväxt under 50-, 60- och 70-talen då ord betydde vad de betyder … och jag hävdar att så länge vi inte ”synar” och ”klär av” de politiska aktivisterna genom att ifrågasätta den agenda som deras språkbruk till del döljer så kan de fortsätta att gömma sig bakom den fasad som denna argumentation skapar.
Vad styftar det ”utsläppsfria fattighuset” på?
Enligt overifierad källkritik är det en mycket träffande varning för ett framtida EU om vi följer klimataktivisternas krav på Net Zero. Uttrycket lär komma från en debatt inför EU-valet.
Oavsett ursprung är det bara att tacka och ta emot för ett begrepp som inte kan missförstås.
#5 Ann
”det utsläppsfria fattighuset”
Ett utmärkt exempel på klarspråk helt utan omskrivningar!
👍🏻
Hur verkligheten är annorlunda än narrativet.
Jag träffade Dr. Ronan Connolly på en klimatkonferens i Oslo 2019. Ronan är expert på fiskhabitat och fiskodling. Så jag frågade honom hur det kom sig att han började med klimatfrågan.
Han svarade att han tidigare trodde på i princip allt som sades om klimatförändringarna. Dock började han resa runt i världen för att studera fiskhabitat. Vart han än kom, såg han inga som helst tecken på något som kunde kallas förändringar på grund av klimatet. Några klimatproblem existerade helt enkelt inte.
Dessa observation i verkligheten ledde till att han började forska om klimatet.
Här är ytterligare ett exempel dagens demokrati.
GP gör vad man kan för att ge MP draghjälp inför EU-valet. Nu lite drygt en månad före valet tar man bort möjligheten att kommentera artiklarna som skrivs utav ”journalisterna” där dom flesta har sina sympatier åt vänster. Därmed tar dom bort möjligheten att balansera alla orealistiska miljödrömmar med besvärande fakta.
Riksdagsman Jan Ericson i Ubbhult har kloka synpunkter på den gröna omställningen.
”Jag lyfte frågan om realismen i planerna att i närtid bygga ”den gröna omställningen” på el som inte finns och där ingen kan ge en rimlig lösning på hur det ska lyckas. Bara den nya batterifabriken i Mariestad kommer att förbruka lika mycket el som halva Göteborg (!) förbrukar idag. Men ingen har någon plan för hur detta ska lösas. Nu talar man på fullt allvar om att använda gasturbiner (!), dvs elproduktion baserad på just de fossila bränslen man vill komma ifrån, för att kunna tillverka batterier till bland annat elfordon. Frågan är vad man vinner med det, mer än effektförluster vid omvandling av olika energislag. Lite förvånad är jag över den lättsamma syn många politiker och myndighetspersoner verkar ha i denna fråga, man räknar med att frågan om kraftigt ökad elförsörjning bara ska lösas, men ingen kan förklara hur.
En positiv sak är att planerna för ny kärnkraft i Ringhals fortskrider och det är knappast någon tvekan om att man kommer bygga någon form av kärnkraft i närtid. Frågan är om det blir en traditionell reaktor eller mindre SMR-reaktorer, eller kanske rentav båda delarna? Planen är som jag berättat tidigare att ny kärnkraft ska vara i drift under första halvan av 2030-talet. I avvaktan på detta är det havsbaserad vindkraft som verkar vara den lösning alla förlitar sig på – men man talar då om ”installerad effekt” och glömmer att den verkliga producerade effekten vid havsbaserad vindkraft ofta ligger runt 50% av installerad effekt. Dessutom tar även vindkraft tid att bygga, hotar både naturvärden, fiske och militära behov.
Det finns många frågor kring detta med framtidens elförsörjning och elbehovet hos exempelvis batterifabriker. Frågan är hur dessa enorma elförbrukare kommer påverka elförsörjningen i övrigt i Västra Götaland, samt ur elpriserna kommer påverkas? Hur stor är risken att förlust av jobb i andra företag äter upp vinsten med de nya jobb en batterifabrik skapar? ”
Nr 7 Göran
Tidningen Fiskejournalen har idag rubriken – Världens mest inkompetenta fiskeriförvaltning?
När Sverige 2004 fick krav på bättre skydd av kustfisket- ja, då flyttades trålgränserna närmare land.
Vilket ledde till en katastrof och beståndskollaps.
Sveriges och världens fiskeriförvaltning är ett mycket större problem än klimathypotesen.
Båda ämnesområdena är djupt förljugna och leder till vansinniga beslut – vilket tycks vara ett vanligt problem hos arten människans flockledare.
Utan havets balansering av klimatväxlingar och kolcykeln – vore jorden en öde plats.
Frågan är hur vi behandlar havet – är det bara en överutnyttjad soptipp eller något vi vårdar och hyllar?
Havet och klimatet – måtte något vetenskapligt ljus tändas i det mörkret.
Nr 3 Daniel W
” Här är inte koldioxiden inblandad”.
Undra om den är inblandad i detta?
Månaden april har inte blivit varmare på 20 år i Sverige, enl Smhi:s 35 mätstationer.
Inte heller Maj har blivit varmare på 20 år enl smhi:s 35 mätstationer.
Kan det vara extremvärmen som gör vår och försommartemperaturerna så stabila i Sverige – våren har ju största Förändringen brukar det heta???
Ingen uppvärmning i Sverige på våren och försommaren på 20 år – det är ju jätteläskigt – eftersom vi har den största uppvärmningen på klotet, pga vårt nordliga läge.
Juni har varit varmare dom senaste 5 åren däremot – innan det hade juni samma medeltemperatur över 30 år – sååå, juni bekräftar hypotesen?
Juli bekräftar dock inte hypotesen, enl smhis 35 stationer – då ingen ökning synts till dom senaste 20 åren..snarare lägre temperatur..
Enl smhi har vi ett rätt ynkligt klimathot i Sverige – men kanske att det Ändå motiverar en incheckning på fattighuset??
Kommer våra kommande generationer att tacka oss för fattighuset, nedlagd kärnkraft och gigantiska skogar av vindkraft?
Naa, vårat framtidsbygge tycks halta och visionen ser inte bara vissen ut, den stinker.
Jag träffade nyligen en ung, inbiten miljöpartist och jag berättade då följande.
Halten koldioxid har sedan förindustriell tid ökat med ca 100 ppm (den unga damen visste inte vad ppm var så det fick jag förklara). 100 ppm det är alltså en tiotusendel. Enligt tidigare IPCC-rapporter stannar 5-10% av utsläppen i atmosfären, låt oss säga 10%. (Den norske professorn i geokemi, Tom Segalstad, har visat att kemiskt/fysikaliskt kan siffran aldrig bli högre än ca 5%!). Det innebär alltså att halten ökat med en, säger en, molekyl på hundratusen och att denna enda molekyl skulle innebära jordens undergång.
Den unga damen ville inte diskutera mer….
Iom klimatdomen i Europadomstolen för snart en månad sedan där Schweiz fälldes kan man undra hur det kommer att påverka möjligheten att liknande stämningar tillåts att prövas i svensk domstol.
Någon som vet när HD beräknas komma med besked i Aurora-fallet som staten via JK avvisat?
Från SvT:
”Europadomstolen skriver bland annat i sin dom att Schweiz har misslyckats med att fullfölja sina plikter enligt Europakonventionen genom att inte ha ett tillräckligt regelverk för utsläppsminskningar på plats, och att de inte har efterlevt sina tidigare klimatmål.”
Det framgår inte om domen medförde några direkta konsekvenser mer än att Schweiz riskerar att ”tvingas” ta upp fall till prövning.
https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/sex-unga-fran-portugal-stammer-sverige-nu-kommer-europadomstolens-beslut
https://klimatupplysningen.se/en-flodvag-av-stamningar-for-klimatbrott-i-eu/
Thorleif #13,
Mer om Den europeiska domstolens beslut kommer på måndag.
Man får hoppas att HD har en bättre juridisk kompetens än klantskallarna i den Europeiska Domstolen. De begriper inte rågången mellan politik och juridik. Annars är det nog hög tid för de flesta länder att dra sig ur Den Europeiska domstolen.
Detta är det alltså som ska lösa vindmöllornas varierande produktion, tyvärr bakom betalvägg men jag klistrar in delar
”– Det här hittar du inte någon annanstans i världen. Vi värmer upp stålet före valsning med vätgas, helt fossilfritt, säger Anders Lugnet, teknisk specialist inom energi och ugnsteknik på Ovako.
Vätgasen produceras i en elektrolysanläggning på 20 MW i en annan byggnad på fabriksområdet i Hofors. Elektrolysören, som spjälkar vatten till vätgas och syrgas, drivs av fossilfri el från elnätet.
I Ny Tekniks kartläggning finns betydligt större elektrolysörer, exempelvis 700 MW hos H2 Green Steel i Boden och 500 MW hos RES Renewables i Ånge. Men dessa är ännu på planeringsstadiet. Ovakos 20 MW-anläggning är den största som är i drift i Sverige.
Den egenproducerade vätgasen ersätter gasol som tidigare har förbränts tillsammans med syrgas i ugnarna där stålet värms innan det valsas. Därmed minskar koldioxidutsläppen från det produktionssteget till nära noll, vilket motsvarar en minskning på runt 25 000 ton koldioxid per år.
– Leverantörerna har haft en del utmaningar med allt från ventiler och givare till programvarubuggar, eftersom vi är först med att installera i så här stor skala. Men sedan i början av året är anläggningen i full drift, berättar Anders Lugnet.
Nu produceras upp till 3 880 normalkubikmeter – motsvarande 356 kg – vätgas i timmen.
När projektet startade 2020 övervägde Ovako att även bygga ett lager för gasen. Men man insåg snart att det skulle spräcka budgeten.
– Vätgaslager är svindyra. Om vi hade byggt ett lager skulle pengarna bara ha räckt till en pytteliten elektrolysör, säger Anders Lugnet.
Därför måste vätgasen nu produceras i samma takt som den förbrukas i ugnarna. Samtidigt måste ståltillverkningen säkras. Ugnarna ska hålla värmen även om elektrolysören går sönder, elnätet överbelastas eller om elpriset blir för högt. Därför har Ovako behållit sitt gasollager, och vid behov kan ugnarna sekundsnabbt växla från vätgas- till gasoldrift.
Möjligheten att snabbt stänga av elektrolysören för att avlasta elnätet gör det möjligt att sälja stödtjänster till Svenska kraftnät i framtiden.
– Vi siktar på det, men då måste anläggningen kunna köras helt automatiskt. Så här i början vill vi fortfarande göra vissa steg manuellt, säger Anders Lugnet.
Verkningsgraden beror på hur man räknar. Utbytet är 61 procent om man enbart jämför vätgasenergin som kommer ut med elenergin som matas in. Men Ovako har även nytta av energin i spillvärmen, som tas till vara i det lokala fjärrvärmenätet, och syrgasen som förbränns tillsammans med vätgasen. Enligt företagets kalkyl landar verkningsgraden därmed på 76 procent. Men vid Ny Tekniks besök är den lite lägre än så.
Vätgasen används hittills “endast” för att värma stål före valsning. I andra processteg eldas fortfarande med gasol, därav den stora gasolmängden.”
https://www.nyteknik.se/energi/vatgaspionjaren-ovako-har-sveriges-storsta-elektrolysor/4255632
20MW gav alltså en hel del inkörningsproblem pga att den var så stor…och h2gs ska ha 700MW igång om något år…
Judith Curry talk on Climate Uncertainty and Risk, presented at the Annual GWPF Lecture
I google-översättning
På 1980-talet letade FN:s miljöprogram efter en anledning att driva sin agenda för att eliminera fossila bränslen och antikapitalism framåt. Med hjälp av ett litet antal välpositionerade aktivistiska klimatforskare rekommenderade en FN-konferens i Toronto 1988 att världen ”minska CO2-utsläppen med cirka 20 % till år 2005 som ett första globalt mål.” Det implicita antagandet var att den lilla uppvärmningen som observerats under det föregående decenniet orsakades av utsläpp och att uppvärmningen var farlig.
1988 var året då FN inrättade Intergovernmental Panel on Climate Change, eller IPCC. Den första bedömningen från IPCC 1990 drog slutsatsen att den senaste uppvärmningen låg inom storleken av naturliga variationer. Tja, det hindrade inte FN. De gick vidare med 1992 års fördrag från FN:s ramkonvention om klimatförändringar som undertecknades av 196 länder, för att förhindra farliga antropogena klimatförändringar orsakade av utsläpp.
Den andra IPCC-utvärderingsrapporten 1995 fann ungefär samma sak som den första utvärderingsrapporten. Men i mötet med beslutsfattare för att skriva sammanfattningen fanns det ett stort tryck för ett starkare resultat. De kom på ordet ”urskiljbar” och gick sedan tillbaka och ändrade rapportens innehåll för att vara konsekvent. Vid den tidpunkten tappade IPCC alla anspråk på att vara oberoende eller opåverkade av politik. Tydligen räckte ”urskiljbar” för att motivera Kyotoprotokollet från 1977.
Skicka feedback
Sidopaneler
Historik
Sparad
Ett antal ledande forskare var djupt oroade över IPCC:s policydrivna vetenskap. Pierre Morel, chef för World Climate Research Programme, hade detta att säga:
“Övervägandet av klimatförändringar har nu nått den nivå där det är angeläget för professionella utrikesförhandlare, och har därför undkommit gränserna för vetenskaplig kunskap (och osäkerhet)”
https://www.azquotes.com/quote/802842?ref=kyoto-protocol
#14
Tack Ingemar
Bekymrande är trots allt att t.ex våra s.k miljödomstolar är vanliga tingsrätter utan särskild kompetens. Parterna får ist likt vanliga domstolsfall (civila eller kriminella mål) anföra expertutlåtanden utöver juridiken. Så hur ska ett klimatfall hanteras där i botten ligger att ”Science is settled” med hänvisning till bl.a IPCC?
Eller vore det ist bra om det ges en möjlighet att för en domstol visa att klimatlagen bygger på felaktiga fakta?
Processrättsligt är iofs risken uppenbar att en svensk domstol inte bryr sig om orsaken till klimatlagen utan endast om lagen följts eller ej. Det här blir uppenbarligen ett mycket viktigt fall nu när Europadomst ändå dömt till fördel för klagande. Gav JK bra underlag till sitt beslut att avvisa stämningen?
Förutom att klimatklägget orsakat ett krig i Ukraina så har man nu orsakat svält i Afrika också. Upprördheten är stor över hamburgarekedjan Max, men de har bara gjort som klimatklägget velat. Inget ansvar tycks falla på klimathysterikerna, som faktiskt skapat hela denna tramsiga atmosfär av dumheter.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/yE19OR/aftonbladets-avslojande-om-hungerskogen-i-6-punkter
#18 Ulf:
Men det såg ju bra ut på facebook och i annonserna:)
Berra #15
Tack för klippet.
Och de gröna får tacka herren för gasolen i jordskorpan.
Om inte våren och försommaren har blivit varmare på 20 år i sverige, enl smhi:s 35 stationer – då måste hösten ha blivit ordentligt varmare..?
September varmare ca 0,3C på 20 år.
Oktober ungefär samma sedan 1960 – talet.
November ungefär samma sedan 1940 – talet.
Det är idag vanligt att klimatalarmister och media säger att ” man känner att klimatet blivit varmare”.
Då måste man allt vara väldigt känslig.
Ulf #18
Man får ändå se det som positivt att AB levererar en sån kritisk artikel, dom når ju sannolikt en helt annan målgrupp än vi når här.
Här däremot är det full fart ute på grillplatserna, folk har väl insett att redan i morgon vänder det tillbaka till samma trista elände som våren varit hittills, bäst att passa på att njuta av den goa värmen.
22 Håkan,
Jo men det skulle aldrig falla dem in och kritisera huvudorsaken. Precis sådant här jag visste skulle komma. Påpekat detta för vänner när de tyckt det var konstigt att jag inte omfamnade klimatsagan. ”Det kan i alla fall inte skada”. Åjo visst kan det. Men skulle jag ta upp det nu skulle de bara borra ner sig i detaljen, dvs Max, men inte det övergripande problemet.
I ett regleringsbrev till SVK för 2022, alltså bestämt av den gamla socialdemokratiska- och MP-regeringen, skulle fokus bland annat läggas på lagring av el, vilket har resulterat i en rapport, ”Lagring av el – omvärldsanalys”, från 2022-11-30. Egentligen är det beklämmande läsning, där snart sagt hela landet skall fyllas med batterilager etc. Olika lösningar på lagring som, pumpkraft, batterier, vätgas, tryckluftslagring och lagring av flytande luft, är en anpassning till ett samhälle med eleffekt från vind och sol. Med modern teknik som kärnteknik skulle inte detta regleringsbrev om konstgjord andning behövts. Bedrövligt!!
https://www.svk.se/siteassets/om-oss/rapporter/2022/rapport-ru-energilager.pdf
Berra #20
Jag känner till en del om projektet hos Ovako Steel i Hofors. Det tog lite över ett år att bli av med inkörningsproblemen. En del problem som de hade berodde på att de inte har ett mellanlager med vätgas.
Det som inte framgår av det du skriver är att Ovako Steel nu skall installera en liknade men större vätgasanläggning i Smedjebacken. Anläggningen i Hofors var mer som en testanläggning, därför ersatte man inte all gasol med vätgas.
#Ingemar Nordin 14#
Domen i Europadomstolen mot Schweiz riskerar att utlösa en lavin av klimatalarmistisk lawfare i Europa. I Frankrike har EDF beslutat att livstidsförlänga två kärnreaktorer i Tricastin från 40 till 60 år. Genast går Greenpeace och den kärnkraftsfientliga organisationen Sortir du nucléaire till domstol i avsikt att stoppa livstidsförlängningen. En kampanj med vädjan om bidrag för att finansiera denna lawfare pågår.
https://www.sortirdunucleaire.org/50-ans-pour-Tricastin-la-retraite-pour-demain
#25 Sigge: Du menar detta?
”Målet är att ersätta gasol med egenproducerad vätgas i företagets fyra andra fabriker där stål valsas. Anläggningen i Smedjebacken står näst på tur, och senast 2030 planeras elektrolysörer vara i drift även i Boxholm, Hällefors och finska Imatra. För att de planerna ska bli verklighet måste fossilfri el finnas på plats.”
Fast det stora frågetecknet är ju om h2gs:s anläggning är ju bara 35 gånger större och påstår sig förlita sig på beprövad teknik….
#21 Magnus
Kan du bifoga en länk till SMHI:s sida med månadstemperaturer? Jag hittar inte vid ett första letande.
Kompletterande länk till #16
https://judithcurry.com/2024/05/04/annual-gwpf-lecture-climate-uncertainty-and-risk/
Det här ser ut som godis för klimatintresserade:
”To provide some context for climate uncertainty and risk, lets first consider the so-called climate certainties:
– The Earth’s climate is warming
– A warming climate is dangerous
– We’re causing the warming by emitting CO2 from burning fossil fuels
– We need to prevent dangerous climate change by eliminating CO2
Nr28 Joachim.
Lättast är att skriva smhi och månaden du vill se och sedan klickar du på deras sammanfattning för månaden, längs ner visar dom alltid skalan från dom 35 stationerna dom har värden i från 1860.
Ex smhi oktober 2023 – en bit ner i sammanfattningen finns kartorna och diagrammen och infon om dom 35 stationerna.
Nr 28.
Det man slås av vid ett utdrag till 4 klimatperioder, 120 år – är att temperaturerna går upp och ner i olika långa perioder, ofta 10 – 30 år och att vi nu ser ut att vara påväg att avsluta en värmeperiod.
Ser man till våran klimathistoria i Skandinavien dom senaste 2000 åren – så syns likadana och olika långa perioder av temperaturväxlingar på 1- 2 grader.
Exv medeltidsvärmen syns i avlagringarna som en plötslig uppgång, på bara 10 år runt 980 i havet vid Island- denna uppgång höll i sig till 1350.
Därefter drog som bekant lilla istiden in och det brukar sägas att mellan 1476 och 1822 nådde inga skepp östgrönlands kust.
Så när man tittar på 4 klimatperioder 1900 – 2020 syns olika långa perioder av upp och nedgångar hos oss på mellan 1 och 2 grader – dessa perioder vill vi människor gärna kategorisera genom standardavvikelseberäkningar för att skapa ordning – men klimat är svårt att skapa ordning i.
Att wmo och dom flesta andra idag bara jämför 1961 – 1990 och 1991 – 2020 är ju i princip meningslöst om dom vill förstå klimat.
Där jag bor söder om Vänern blir årsmedeltemperaturen i mitt lilla område 0,3 grader varmare 1991 – 2020 än perioden 1931 – 1960 men 1,5 grader varmare 1991 – 2020 än 1961 – 1990.
Att uppvärmningen ibland blir så liten beror just på månadernas variation inom 2 grader över längre tisspann.
Uppvärmningarna och nedkylningarna i 2000 års perspektivet som hittas I havets sediment vid Island och som ger oss vårat väder – visar att den vanliga variationen ligger i intervallet 20 – 25 år och att vi även har långa intervaller, som medeltid och lilla istiden – temperaturvariationen ligger inom 2 grader i dessa cykler.
Sammanfattningsvis.. så varierar våran medeltemperatur på upp till ca 2 grader i kortare och längre cykler – decennier till flera hundra år.
När vi jämför 1961 – 1990 och 1991 – 2020 – så lär vi oss inget om klimat, men vi kan decennier som ändrar medeltemperatur.
Min oro är att navelskådandet av 2 klimatperioder får oss att missa att den normala medeltemperaturvariationen är 2 grader i lång och kort historia.
Och nu när havet uppe i norr blivit kallare igen, liksom landtemperaturerna i vårat nordliga och på Island sedan 10 år – så säger historien att det kan bli långa perioder av kyla – och det har vi som samhälle inte förberett oss på, utan vi utgår från att det måste bli varmare – det är extremt naivt och farligt – kan ge mat och energipriser…
Historien visar tydligt att vi lever farligt nära kylan – eftersom havet håller 3,5 grader och våran medeltemperatur är 14,5…Att det kan bli kallare behöver vi inte betvivla.
Ja det gick inte att skriva kort nu heller – men nu är det Lördagskväll och kontrasten sjunger, liksom taltrasten..och jag tror att jag har en öl på kylning..
Berra #27
Det finns mer erfarenhet av vätgashantering idag än det fanns 2020 då Hoforsanläggningen projekterades.
Smedjebacken håller på att projekteras nu så att vätgasanläggningen där kan nog vara i drift nästa år eller året därpå. I Smedjebacken kommer vätgas att ersätta andra energigaser i hela anläggningen. I Hofors var det bara uppvärmningen av stålämnena som skulle valsas där gasol ersattes med vätgas.
Vätgasanläggningen i Hofors får man se som ett experiment i fullskala även om anläggningen inte är stor. Smedjebackenanläggnigen kommer att bli mycket större.
Sigge #32
”Det finns mer erfarenhet av vätgashantering idag än det fanns 2020 då Hoforsanläggningen projekterades.”
Nåt annat vore ju märkligt med tanke på att erfarenheten 2020 sannolikt var noll.
”Vätgasanläggningen i Hofors får man se som ett experiment i fullskala även om anläggningen inte är stor. Smedjebackenanläggnigen kommer att bli mycket större.”
Ge mig styrka.
#32
Och var ska all el till elektrolysen komma från, kanske skulle man föreslå att de värmer stålämnena direkt med el istället om man ändå ska byta process, troligen billigare och mindre krångligt.
Vätgas är bara en dyr återvändsgränd och företagsekonomisk härdsmälta, måste finnas stora bidrag att hämta från EU och svenska skattebetalare för det finns ingen chans att få detta lönsamt i någon industriell skala utan generösa bidrag.
Men det är väl som det mesta som ska vara grönt, det behövs generösa bidrag för att bli av, ingen företagsledning som vill behålla jobbet lär riskera vinsten och aktieägarnas vrede för att ”rädda klimatet”,
En liten notis bara, ståltåget som går från SSAB i Luleå ner till Domnarvet i Borlänge lastas i Luleå med stålämnen som är så varma de kan vara för att kunna hanteras, En energivinst för Domnarvet som ska valsa stålämnena till plåt, men vad säger Daniel i Luleå om att man med berått mod exporterar värme från Luleå till Borlänge? Kanske vore bättre för Luleå om man hade ett valsverk där och behöll all värme där? Men det är klart då lär masarna klaga. Verkligheten är besvärlig, minst sagt.
Håkan Bergman #33
Smedjebacken är en större anläggning än Hofors och där planeras alla energigaser ersättas av vätgas. Jag tror du förstår själv att vätgasproduktionen då behöver vara mycket större.
Uffe #34
Anläggningar för att värma med el är också under utveckling. Det kanske kommer snart. Men all gas kan inte ersättas med el.
”Ulrika från Halmstad deltar i Sveriges första medborgarråd om klimatet”
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/ulrika-fran-halmstad-deltar-i-sveriges-forsta-medborgarrad-om-klimatet
Kan det möjligen vara samma Ulrika som var med i radio 2009?
”Klimatfrågan viktigast för Månsson”
https://sverigesradio.se/artikel/2865922
På den tiden var hon i så fall kandidat i EU-valet för Centern. Tänk så det demokratiska lotteriet kan slumpa sig!
Hur ska världen överleva extremhettan i Asien, hur hett är det egentligen och hur ovanligt är det med hetta i Asien så här års? Omni visar hur som helst bilder på kvinnor som svalkar händerna på läskflaskor och en man som svalkar sig i en fontän. Själv konstaterar jag att i östra Stockholmstrakten ska vi inte förvänta oss mer än 8 grader framöver.
#37 Joachim
Jag reagerade också på det. Du lade väl märke till
”ska ge förslag på hur Sverige kan uppnå klimatmålen”.
”Hur bör Sverige sänka utsläppen i enlighet med Parisavtalet? Det är frågan som Sveriges nationella medborgarråd om klimatet ska sätta tänderna i.”
Parisöverenskommelsen är således helig, den får inte ifrågasättas trots att det är just där som problemen skapas.
Med en sådan ansats kan det bara misslyckas eftersom Parisöverenskommelsen inte är hållbar.
– Den är för dyr, ingen kommer att varken vilja eller kunna betala.
– Den saknar iakttagbar nytta. Jordens temperatur kommer att påverkas med möjligen någon tiondels grad på 80 år (har någon räknat?) och ingen levande varelse kommer att märka någon skillnad.
Redan protesterar franska bönder, de drabbas först. Tysk industri protesterar högljutt mot höga energikostnader som får företag att lämna landet. Det kommer att utvecklas till revolution om inte politikerna slänger ’kartan’ (*) och rättar sig efter verkligheten i stället.
(*) Ifrågasättandet av parisöverenskommelsen ”finns inte på kartan, sa statsministern.”
Sådant har vi hört förut ”Vi såg det inte komma” och ”Vi har varit naiva” minns ni?
Läs http://www.ericsoniubbhult.se blogg 2024-03-17
’EU:s klimatmål är inte realistiska och inte genomförbara’
#35 Håkan Bergman
Valsverk ingår i stålverket för fossilfritt stål, som är planerat att byggas i Luleå.
Jax #40
Se där, nåt vettigt i projektet, men det kanske man inte tycker i Borlänge, är dom informerade?
Idag den femte maj firar man lämpligen Fitfor55-dagen.
Men vi hade iallafall tur med vädret, igår.
#38: Du kan se det via denna länk
https://www.ventusky.com/?p=10.8;131.0;3&l=temperature-anomaly-2m
#38 Peter Lindkvist
Här behandlar Tony det ämnet.
https://youtu.be/o6zAYk-4ZIY?si=WrUGyG5mbZMwlUSr
Med hänvisning till dagens tråd om EU direktiv om solceller i synnerhet och svenska byråkraters och politikers ambition att överimplementera direktiv från EU i allmänhet kommer här ett sångbart inlägg som omväxling till de på KU mer förekommande vetenskapliga.
För oss Boomers behövs knappast någon introduktion till denna klassiker från Casinorevyn. För generation X, Y och Z som händelsevis förirrat sig in på KU bifogas nedan en länk till originalversionen.
”Ledartröjan på!!”
”Vi har fått ett direktiv från Bryssel”. Så på verket blir det mycket pyssel.
Räcker det att bara göra som dom vill, eller ska lägga på en börda till?
För vi vill alltid vara bäst i klassen. Lägga manken till så in i vassen.
För kan vi vara först och ligga i framkant, måste andra säkert göra likadant!
Nu tar vi ledartröjan på, nu tar vi ledartröjan på,
Det ska va´ säck och aska på, allt ifrån hjässa ner till tå,
Att knappast nån vill ha det så, det kan vi rakt inte förstå
Nu måste alla gå med ledartröjan på!
Nu gäller det att vara krismedveten. Om vi ska rädda livet på planeten.
Nu måste vi reglera både stort och smått. Så att världsförbättrarna kan sova gott.
Det duger ej att allmänheten tvistar. Om man får elda ris och löv och kvistar.
Förbud och strama tyglar vill vi hellre se, och då måsta allihopa hänga me´!
För nu ska ledartröjan på, ja nu ska ledartröjan på
Det ska va säck och aska på, allt ifrån hjässa ner till tå.
Att knappast nån vill ha det så, det kan vi rakt inte förstå.
Nu måsta alla gå med ledartröjan på!
https://www.youtube.com/watch?v=eNH8MkXiH68
#45: Klockren
MP’s Alice B vill sätta stopp för billiga kläder och stänga ner fabriker som tillverkar dessa i mindre bortskämda länder än Sverige läste jag.
Hur det ska bli bättre för oss och för fattigare länder om vi flyttar tillbaka 100 år när Borås försåg landet med kläder är oklart och hon får inga frågor om detta och hur det ska gå till.
Fast vi får veta att företagens miljardvinster måste minska. Bort med H&M.
Alla kan väl handla second hand?
Frågan är om den yngre generationen vill ha grön kommunism?
Angående SvD artikel idag (5/5) om energilagring. Ytligt sett en bra genomgång av möjligheter för framtiden, och då menar jag för den litet insatta i ämnet. Men den som inte har helheter klara för sig läser antagligen mera in det som låter bra ur läsarens perspektiv utan att förstå de verkligt stora utmaningar som finns. Dessa utmaningar berörs visserligen i texten men är inte alltid direkt kopplade till de positiva utsagorna.
Här några exempel: Vid jämförelse kärnkraft vs. vind och sol: ”– Att man kan tro så olika om hur viktigt det är med ny kärnkraft eller inte kokar bland annat ned till hur fort man tror att priset på lagring kommer att falla och hur robust ett sådant system kommer att vara och hur säkert det är”, ”En nyckel är om den väderberoende elen kan lagras – eller inte.” Markus Wråke. Bra sagt.
”För att klara befintliga svängningar har Sverige redan nu ett enormt ”batteri” i form av vattenkraftens dammar”. Javisst för dagens behov men om i framtiden byggs avsevärt mera intermittent elproduktion behövs det ”någonting” annat. Pumpkraft som i Norge nämns inte. Miljöproblem kan i så fall anas.
”I bland annat Kalifornien och Australien finns gigantiska batterier som lagrar solel.” Ordet gigantiskt är ett relativt begrepp. I Australien finns en 300MW/450MWh stor anläggning och i Kalifornien en 3000 MW/750 MWh anläggning.
Jämfört med en vinterveckas elförbrukning på 3 000 MWh kan sådana batterier endast ge ett marginellt tillskott. Jämfört med ett elbilsbatteri på 0,1 MWh är anläggningarna ”gigantiska”.
”För att klara långtidslagring skulle väldigt stora och dyra batterier behövas anser Lars Andersson.” Det nämns också om snabb teknikutveckling. För att tillfredsställa världens batteribehov för säsongslagring behövs annan batteriteknik än idag. Det går inte att få fram de nu använda batterimetallerna tillräckligt snabbt (de närmaste 5..10 åren). Sådana metaller är t ex litium, kobolt, nickel och koppar. Vi får sätta vårt hopp till helt en ny teknik med liten användning av dessa metaller.
”I år kan batterikapaciteten här hemma fyrfaldigas till 2 200 megawatt, enligt en prognos från energitjänstföretaget Checkwatt. Som jämförelse ligger landets största reaktor, Oskarshamn 3, på 1 400 megawatt.” Här jämförs äpplen och päron. Det stämmer sannolikt att batteriernas effekt (MW) är större än Oskarshamn 3 effekt. Oskarshamn 3 levererar denna effekt dygnet runt varje vinterdag medan batteriernas energi tar slut på någon enstaka timme.
Sedan skrivs om ett försenat och fördyrat kärnkraftsbygge i Storbritannien med en tilläggskommentar:
”–Därför behövs containrar med batterier för att kompensera för effekttoppar, ..”
Det är ju inte ett kärnkraftverk som behöver stora batterier när det är i drift utan det är de intermittenta kraftslagen vind och sol.
Taylor Swift har ju talat om för sina fans hur viktigt det är att kämpa mot klimatförändringarna. Samtidigt har hon två stycken privatjet. Här kan man följa alla deras resor under 2023.
https://youtu.be/pt9RtClIxRE?si=zlsVNwW_TfBEQ4rH
Karl Eider, #49,
jo, hon har nog nästan lika stor koldioxidskuld som SvT:s Erika Bjerström.
#41 Håkan
Jo, de har bestämt sig för att fasa ut varmvalsverket i Borlänge, men de får behålla kallvalsningen. Ståltåget får köra varmvalsade stålrullar från Luleå till Borlänge. Men det är väl bara en tidsfråga innan även kallvalsningen placeras i Luleå, och Domnarvets epok är slut.
https://sverigesradio.se/artikel/ssabs-storsatsning-sa-paverkas-stalarbetarna-i-borlange
#47 Fredrik S
Om vi bara ska använda begagnade kläder, kommer så småningom tillverkarna av nya kläder att försvinna pga bristande efterfrågan.
Vad gör vi då när de begagnade kläderna efter många rundor är totalt utslitna och inte längre kan lagas eller återanvändas?
Hur tänker MP där? Det är lite för kallt i Sverige för allmän åretrunt-naturism.
SatSapiente #52
Det är ju lite svårt att veta vad/om de tänker men förra året vid någon gala minglade Alice B omkring i en praktdräkt som påminde om någonting gjort av färgad vass och sjögräs.
Kanske var det en hint om tankegången?
An active, stable cubic molybdenum carbide catalyst for the high-temperature reverse water-gas shift reaction
Editor’s summary
”A cubic phase of molybdenum carbide (α-Mo2C) can convert carbon dioxide to carbon monoxide (CO) at 100% conversion at 600°C. Although other phases of α-Mo2C have been used for this reverse water gas shift reaction, Ahmadi Khoshooei et al. describe a scalable synthesis of phase-pure α-Mo2C that is both highly active and highly stable. It maintains its activity for more than 500 hours under the high-temperature and high-throughput reaction conditions needed to make this endothermic reaction industrially scalable. The authors attribute the high activity in part to weak CO interactions with the surface and the presence of interstitial oxygen atoms. —Phil Szuromi”
https://www.science.org/doi/10.1126/science.adl1260
https://phys.org/news/2024-05-sugar-based-catalyst-potential-solution.html
Mvh,
Novel energy storage demo to be deployed in the UK
30 april 2024
”UK company RheEnergise, which is developing a new form of long-duration hydro-energy storage system, is to build its first-of-a-kind demonstrator of the system at Sibelco’s mining operations located at Cornwood, in the southwest of the UK.”
”The power generated by the demonstrator – it has a peak power production of 500 kW – will support Sibelco’s mining operations at times of high energy demand and help the company’s efforts to decarbonise its operations.”
”We would like to have our first 10 MW grid-scale project in operation within two years.”
”High-Density Hydro storage system is said to be low-cost, energy efficient and environmentally benign. Rather than using water, it uses a fluid developed by RheEnergise that is 2.5 times as dense as water, and therefore can transport 2.5 times the amount of energy when compared to a conventional low-density hydro-power system such as those that operate in the Scottish Highlands, Wales and other parts of the world.”
https://www.modernpowersystems.com/news/newsnovel-energy-storage-demo-to-be-deployed-in-the-uk-11727036
Mvh,
SatSapiente, #52,
det blir klädsel och komfort som bland Eldslandets urbefolkning. Seriöst – så är tulipanaros ALLTID enklare att säga än att leverera.
” Den sämsta sommaren någonsin” aftonbladet idag – talar om risk för att sommaren 2017 upprepar sig – 2017 hade Sverige sin Lägsta Högstatemperatur på 150 år..
Själv tycker jag sommaren 2020 var den värsta – då sjönk våran badsjö under 15 grader i juli – simskolan fick ställa in för första gången någonsin.
Aftonbladet oroar sig över tecknen på kyla – ahh, va fn.
Visst har Sverige fått lägre årsmedeltemperatur sedan några år tillbaka – men våra somrar har ju dagsljus nästan dygnet runt – hur illa kan kylan bli?
Sannolikt har vi dock toppat höjden Och går generellt mot kallare väder kommande år – men minns värmeböljorna i slutet på 1800 – talet, både på kontinenten och i Skandinavien.
Ge inte upp om värmen, det kan bli en kanonsommar – om vi har tur.
Klimatkris? Sverige? Nein, nicht – das glaubt ich nicht…oder?
Svt och media – där finns krisen.
Northvolt finds ’incendiary devices’ at Quebec EV battery plant construction site
Latest act of alleged vandalism against the project
MONTREAL — Ett företag som bygger en stor fabrik för elbilsbatterier i Quebec säger att brandanordningar hittades på måndagsmorgonen på dess byggarbetsplats öster om Montreal, i vad som är det senaste dådet av påstådd skadegörelse mot projektet.
Enheterna bestod av flaskor fyllda med brandfarlig vätska med ett ”rudimentärt” tändsystem, säger Paolo Cerruti, medgrundare av den svenska tillverkaren Northvolt AB. Cerruti, som också är verkställande direktör för Northvolt North America, sa till reportrar att tändsystemet ”tillät en viss fördröjning” innan flaskorna skulle fatta eld, men ”tack och lov att det inte fungerade.”
https://financialpost.com/commodities/energy/electric-vehicles/northvolt-finds-bombs-quebec-ev-battery-site
Mvh,