Öppen Tråd

termometer

Puh! Igår var det den första varma dagen i juli. Hela 20 grader och sol i södra Sverige. Och lite värme även i norra Sverige. (Inte att undra på att svenskarna rest söderut i sommar.) Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan Lindström

  Härom dagen var Ölands Norra Udde varmast med exakt 25,0 C Oskarshamn näst varmast med 23,8 C Är det värmen i tallskogen som förlösts så att S Sverige skulle få (ytterligare(?)) en HÖGSOMMARDAG…I juli 2023. När jag nyss kollade SMHI:s maxvärden för igår 08-20 Ser jag att Karlstad fpl haft 28,4 C dock med ett högsta timvärde på 20,4 C OBS! Ingen tveksamtvärdesasterisk här inte… SMHI : VI VILL GÄRNA HA DATERADE SIDOR PÅ MIN MAX OCH OBSERVATIONER!!

 2. Staffan Lindström

  Aftonbladet ”larmar”: Nytt värmerekord i Nordatlanten: 24,90 C… Gamla rekordet 24,89 C från sept 2022… Det hemska är att just det är en dryg månad tidigare och en hel hundradels grad hetare gör att havet börjar koka… Fråga Antonio Guterres….
  (Jag tror ni kan lista ut vilka mina tankar är och AB:s…)

 3. Magma

  Den stora frågan som för min del väcks efter all denna alarmistiskt snedvridna rapportering från den instans som kallar sig ”Public Service” är varför vi som skattebetalare skall bekosta en politisk propagandakanal.
  Ett antal undersökningar har gjorts genom åren som visar en kraftig överrepresentation av journalister som sympatiserar med ”vänstern” (s, vp, mp), ca 70 %, och där framförallt MP är överrepresenterade i gruppen journalister som är unga kvinnor, ca 35%.
  När vi då kommer till SVT och SR så sticker det ut än mer. I en undersökning av Göteborgs universitet svarar så pass många som 52% (SVT) respektive 54% (SR) att MP har bäst politik … (visserligen 2011, men är känslan att det är lägre (bättre) i dag?).

  https://www.svt.se/opinion/svt-och-sr-dags-att-erkanna-era-partisympatier

  I grunden anser jag att politik är var och ens ensak, men just när vi kommer till ett ”Public Service” som så tydligt visar att de tar ställning för EN politisk inriktning så ÄR det ett problem!!!

  När är det dags att reformera svensk Public Service?

 4. På tal om väder och turism, veckan som gick tog våra nyhetssändningar upp ämnet vid flera tillfällen.

  Ibland guidar jag lite fiskare och naturintresserade sydeuroper – och det jag ofta fått höra är att ”sverige är jättefint men det är för mycket regn och kyla” även mitt i högsommaren.

  Särskilt har jag märkt att Italienare brukar ogilla kylan å fukten, på den svenska sommaren.

  Veckan som gick har haft gott om kyliga kvällar, nätter och mornar – runt 8 grader, det är ovanligt kallt för oss i västra götaland.

  Juli på senare år skiljer sig inte i temperatur från ” förr”.
  Jag gillar Smhi:s formulering från juli 2022 – ” ungefär som långtidsmedelvärdet för 1860 – 1900.
  Och så där är det – få år avviker för oss i Juli, västra götaland har ett julimedel runt 17 grader – som vi haft även förr – årets juli kommer dock att räknas som kall hos oss på västkusten, även jämfört med 100 års temperatur.

  Augusti kan vara lika varm som juli – så vi kan hoppas…

  September kan faktiskt också vara ganska varm, en titt på rekorden för september ger oss dock – att det verkar, nästan, som det var varmare förr…

  September rekorden för Götaland är från – 1826, 1886, 1906, 1947, 1968 och 1997, då var det upp till 32 grader.

  Svealands septemberrekord – 1804, 1880, 1958, 1968, oxå över 30 grader.

  Norrlands septemberrekord – 1878, 1880, 1924, 1958, 1983 och 1999.

  Det är märkligast i avseende på att ”alla” forskare hävdar att vårat hav, dom senaste decennierna, varit rekordvarma – varför har vi då inte en massa värmerekord i september under 2000- talet.
  Och vad är det som tyder på att vi brinner upp?

  Enl statistiken har ju en del platser blivit kallare i juni och oktober – än perioden 1961 – 1990, det är oxå lite märkligt, om havet numera är så himla varmt.

  Utskärsstationen Måseskär såg massor av vinterdygn ( def. ) försvinna från slutet på 60- talet till början på 90- talet Men dom därpå 30 åren så minskade antalet vinterdygn med endast 5 stycken – det är märkligt om haven på senare år är så jättevarma.

  Jag som fiskar varje vecka året runt har själv inte kunnat se att havet blivit överhettat på senare år – jag tycker allt det där i media och på svt låter konstigt.

  Nåväl – nu skall jag inte spamma mer här idag, nu blir det makrillfiske och kanske öring i västerhavet, har jag tur får jag en skymt av jordugglorna på skärgårdsön norr om fjällbacka i kväll – det är nog bäst att packa en tjock tröja och lite regnkläder…det är ju Juli, i sverige, år 2023…
  Undra om vi brinner upp?

 5. Joachim

  ”Barn som sveps bort av monsunregn, familjer som flyr från lågorna, arbetare som kollapsar i den stekande hettan. (…) För hela planeten är det en katastrof. Forskarna hyser inga tvivel, det är människans fel.”
  Personligen har jag svårt att förstå hur FN, som borde stå för sans och tålmodigt, långsiktigt samarbete för världens länders fromma, kan tolerera en chef som ägnar sig åt denna typ av svavelretorik.
  Borde inte ledamöterna protestera och kräva Guterres avgång?
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/juli-2023-den-varmaste-manaden-nagonsin-uppmatt

 6. Gunnar Strandell

  Joachim #4
  Svaret kanske ligger i ekonomin. Detta finns i besluten från COP27:

  Citat:
  ”9. Expresses concern regarding the high level of outstanding contributions to the core budget for the current and previous bienniums, which has resulted in difficulties with cash flow and the effective implementation of activities;”

  14. Requests the Executive Secretary to take further measures to reduce Parties’
  outstanding contributions.”

  UNFCC får inte in de bidrag de rika staterna listade i Appendix 1 borde betala.

  Jag tror att det utlöst en kris där alla måste hjälpa till innan bubblan spricker. Världsekonomin hjälper inte till, när de mest framgångsrika länderna inte finns med på listan.

  Länk:
  https://unfccc.int/event/cop-27?item=17

 7. Christian

  Om nu koldioxid är roten till allt ont och vi ska köra omkring i elbilar i klimatets namn, hur kan man få dem till miljövänliga bara för att de saknar avgasrör?

  Det är snarare så att de är rullande miljöbomber i fotspåren av den enorma miljöförstöring mineralbrytningen till batterierna orsakar.

  Mineralerna ska fraktas först som styckemaln oftast till Kina och därefter tillbaka till Europa och USA som koncentratmalm till batterifabrikerna. Eller så stannar koncentratmalmen kvar i Kina.

  Min teori är att man bara tittar på att det är billigt att ladda en bil med 50 gånger sämre energiinnehåll än vanlig bil med förbränningsmotor. Vad som sker på andra sidan Jorden är för långt bort, för abstrakt och det drabbar inte en själv.

  https://youtu.be/0Q2IW7UEclI

  https://youtu.be/Kg-gJ9wPYsI

 8. Benny

  Gunnar, tyvärr är det så att det du kallar framgångsrika länder numera även är de mest skuldbelastade just på grund av den ”gröna” omställningen och de kostnader det fört med sig. Hjälpen som uländerna borde få från oss är tillgång till el och värme så de slipper hugga ner skogar, elda med ved och förstöra miljön både ut och inne, där ligger kolkraft bäst till men den motarbetas av klimathysteriska politiker i väst.

 9. Christer Eriksson

  Apropå bränder i elbilar vs fossilbilar.
  Forskare har avlivat myten att elbilar brinner kraftigare och är mer svårsläckta än fossilbilar

  Allt enligt ett test som tydligen utförst på begäran av rederier.

  Ett test gjordes i en container med ett sprinkler system motsvarande det som finns på färjor.

  Elden dämpades snabbare i elbilen än i fossilbilen.

  Hm,inte det intryck man fått i bränder i elbilar på gator som brandkåren försökt släcka.

  Och hur ofta har en fossilbil självantänt på en färja.
  Känns som ett beställningsjobb för att inte skrämma bort elbilsägare från att använda färjor.
  Allt står att läsa i Sjöfartstidningens senaste nummer.
  Trot den som vill.

 10. Lars Cornell

  Jag råkade på den här intressanta artikeln,
  ”Inte en enda av domedagsprofetiorna har slagit in”
  https://www.energinyheter.se/20230427/29100/inte-en-enda-av-domedagsprofetiorna-har-slagit

 11. tty

  #9

  Det är svårt att simulera batteribränder. I det aktuella testet slog man tydligen in en spik i batteriet. Det normala batteribrandförloppet är dendritbildning i batteriet som leder till kortslutning och kraftig upphettning och övertryck som spränger cellerna. Det blir ett betydligt häftigare förlopp.

  Men i och för sig fungerar säkert kraftig vattenbegjutning, men bara om den fortsätter tills färjan kommit i land och bilen bärgats ut. Annars är risken överhängande för en ny brand.

 12. Claes-Erik Simonsbacka

  Europa lagrar kinesiska solpaneler på rekordnivåer
  – De allra flesta solpaneler i Europa kommer från Kina.
  – Kina är nu den obestridda globala ledaren inom solcellstillverkning, med fyra av fem solpaneler som säljs över hela världen kommer från landet.
  – Kina har investerat över 50 miljarder US-dollar i produktionslinjer för wafer (plattor)-till-solpaneler, 10 gånger mer än Europa.

  Ny forskning från  Rystad Energy  har avslöjat att solpaneler för cirka 7 miljarder euro (7,8 miljarder dollar) – eller 40 gigawatt likström (GWdc) kapacitet – för närvarande står oanvända i europeiska lager. Lagret förväntas växa ännu mer i år och nå 100 GWdc i lager i slutet av 2023.

  Inte överraskande kommer den stora majoriteten av dessa paneler från Kina, vilket visar på en allvarlig risk för att Europa övergår, från rysk gas, till att vara/bli för mycket beroende av Kina.

  Mvh,

 13. Olle Backman

  Min far som var matematiklärare menade att matematikens max- minvärde går att applicera även på företeelser i vardagen. Exempelvis en förälder som tjatar på sitt barn om samma sak så mycket att det får motsatt effekt. Kurvan vänder. Maxvärdet är passerat. Jag tror att det gäller även klimatalarismen. Den totala klimatpropagandan, informationen börjar närma sig (eller har kanske passerat?) maxvärdet. Då får det inte avsedd effekt. Folk börjar ledsna och tvivla. Så det är kanske bra trots allt att den mediala klimathetsen fortsätter och ökar?

 14. Bernt O

  Begreppet ”klimatförändringen” blev med tiden så sprängfyllt av all världens underligheter att man började dra till med ”klimatförändringarna”. Allt skall ju vara så ”extremt” som möjligt nu för tiden och visst låter det mycket värre med många förändringar!
  Men om den ursprungliga förändringen ( att det blev lite mera värme i vår kalla värld, av naturliga eller antropogena orsaker ) orsakar andra typer av förändringar kanske vi borde tala om KLIMATFÖRFÖRÄNDRINGAR? ( som den unga stammande killen i danspausen: ”hur tytycker fröken att jag förför henne?)

 15. Ivar Andersson

  Det är tydligen inte värmen som orsakar bränder. Däremot brinner det bättre när det är torrt och varmt.
  ”Det finns en ”mänsklig hand” i de flesta bränder som under senare tid härjat i Grekland, enligt Greklands regering. Med det menas att de antingen är anlagda eller startat via ”brottslig vårdslöshet”.”
  enligt dagens tidning.

 16. Sigge

  Christer Eriksson #9

  När elbilar har brunnit så har brandkåren inte släckt de bränderna för att de inte vet om det är farligt att spola vatten på en brinnande elbil.

 17. Sigge

  Joachim #5

  Det stämmer ju att det varit både översvämningar och bränder som blivit värre p g a det varmare klimatet. Varför vil du förbjuda FN:s ordförande att säga sanningen?

 18. Ivar Andersson

  #10 Lars
  Ett litet utdrag om prognosers tillförlitlighet:
  ”När man beaktar de nuvarande domedagsprofetiorna som alarmistiska aktivister sprider om global uppvärmning, som ska resultera i civilisationens undergång det kommande decenniet, så är det i många fall en återupprepning av de ovetenskapliga förutsägelserna från 1970 i dagens sociala medier och nyhetsmedier.

  Många av dessa återuppstår idag – men den bästa förutsägelsen från Earth Day för fem decennier sedan var att den ”den kommande istiden gör att jorden har svalnat sedan 1950 och att temperaturen kommer att vara 11 grader kallare år 2000”.”
  Det är lätt att vara efterklok och ändra prognoser 180 grader när man misslyckats.

 19. Sven M Nilsson

  Från ax till limpa släpper en elbil ut 1.5 ggr mer CO2 än en modern dieselbil, beroende på dels utsläppen vid gruvhanteringen och dels därför att globalt tillverkas 80% av all el med fossil energi. Om man bara betraktar själva körningen så är utsläppen ca 50% större för elbilen än för den moderna dieseln. Man har flyttat avgasröret till en skorssten!

 20. TorbjörnR

  13 Olle Backman

  Jag hoppas du har rätt. Känns som om fler tvivlar även fast du sällar får se dem i MSM.

 21. TorbjörnR

  17 Sigge

  Visa gärna lite data som bekräftar ditt påstående

 22. eriksbo

  Tidigare brittiske premiärministern Tony Blair, som under sin regeringstid var en stark klimatapostel, har nu kommit på andra tankar. Den kostsamma brittiska klimatsatsningen är inte värd sitt pris. Andra länder emitterar så mycket co2 att de brittiska unilaterala ansträngningar inte gör nån skillnad. Kina är syndabocken. netzerowatch.com/tony-blair-climate-pragmatism-is-a-welcome-intervention/

 23. Daniel Wiklund

  # 17 Sigge Vore bäst om FN-s ordförande höll käften. För en dryg månad sen hade nordnytt ett långt inslag där räddningstjänsten i Luleå fick berätta hur de planerade för en lång het och torr sommar med många skogsbränder. Som 2018. Efter det har vi haft mycket regn i Norrbotten. Idag vräker regnet ner i Luleå. Ingen risk för skogsbränder eller extrem värme. Det som var sant ( enligt SVT) för en månad sen visade sig bara vara svammel.

 24. Lasse

  Spannmålsskörden blir normal.
  Ännu en katastrof baserad på klimatalarm som slår fel.

 25. Joachim

  #17 Sigge
  Guterres använder extrem skrämsel utan att förklara samband. Gärna med direkt koppling till tidningarnas rubriker.
  En (1) italiensk arbetare har tragiskt avlidit på sitt jobb. Detta beror sannolikt inte på att den globala medeltemperaturen stigitmed 0,6 grader sedan 1979, utan har andra orsaker. Troligare är att hälsoproblem, felaktiga arbetsvillkor, uttorkning eller olyckliga omständigheter ledde till dödsfallet. Att inte arbeta hårt i stark värme har människan alltid vetat. I fotbolls-VM i Qatar lade man in ”värme-pauser” för att hantera hettan.
  Att barn tragiskt drunknar i monsuner eller på grund av andra plötsliga flodvågor och översvämningar beror heller inte på fossil förbränning, utan på bristfälliga miljöer eller beredskap. I Västerås drunknade flera barn i stora bäckar vid vårflod under 50-talet. Det åtgärdades genom att avleda bäckarna under jord.
  Att folk flyr från bränder har alltid inträffat. Numera är dock många bränder orsakade av människor eller maskiner.
  Dödsfall beroende på natur och väder har minskat stort sedan 1900. Vi är klokare och gör vår livsmiljö säkrare.
  Varför berättar inte Guterres om omständigheterna? Folk kan förledas tro att fossila bränslen är orsaken till olyckorna. Och att om vi bara slutar använda dessa till 2060 kommer olyckorna att upphöra.
  Men högre halter CO2 än idag kommer att finnas i atmosfären i århundraden efter vi slutat. Kommer alltså dessa olyckor att öka?

 26. Åke Nordberg

  Hur kan en så högt uppsatt tjänsteman och tillika FN:s generalsekreterare få sitta kvar med sådana uttalande som att ” jorden kokar” och att vi nu inte har ”andningslarm luft”. Har han tagit del av grekisk press som talar om”människans hjälpande hand” i de flesta skogsbränder i landet?

 27. Åke Nordberg

  ”… icke andningslarm luft”

 28. Sigge

  #25 Joachim

  Guterres behöver inte förklara allt i minsta detalj. Det han säger är sant. Den här förbudsmentaliteten du har om att FN-chefen inte skall få säga saker som är sanna tycker jag är skrämmande.

 29. Sigge

  #23 Daniel Wiklund

  Nej, man skall inte förbjuda FN-chefer eller andra att såga saker som är sanna.

  Om du har följt med väderprognoserna så har den värme som vi hade i juni tryckts söderut och skapat skogsbränder där. Hade värmen legat kvar över Skandinavien så hade det varit risk för skogsbränder även här.

 30. Sigge #29,

  Nej, man skall inte förbjuda människor att säga saker som är sanna. Man skall heller inte förbjuda människor att säga saker som är falska – men då bör man påpeka att de är just falska. En FN-chef (positionen, inte människan) skall inte medvetet ljuga på det sätt som Guterres gör ständigt och jämt om klimatet. En så opålitlig person är inte värdig sitt ämbete och bör bytas ut.

 31. TorbjörnR

  Sigge

  Ser att du kommenterar igen. Vv och svara på min fråga i #21.

 32. Christer Eriksson

  Sigge#29
  Så är det sant att haven kokar pga klimatförändringen som Guterres säger.
  Så,sant eller falskt.

 33. Thorleif

  Vad pratas det om? Värmen i södra Europa är nu normal. Den varmaste månaden är dessutom augusti som också är den vanligaste semestermånaden i Europa.

  Förr under somrarna sprang inte MSM benen av sig för att rapportera enskilda lokala värmetoppar…..fast de förstås fanns.

  Jetströmmen i norr har förändrat förutsättningarna lite genom sin sydligare bana vilket lite tryckt ihop luftströmmar misstänker jag. Allt oftar möts vi av kall luft från arktis resp het luft från nordafrika beroende på jetströmmens nord-sydliga fördjupning likt en typisk frekvensvåg/amplitud.

 34. leg

  33#
  Bra formulerat.

 35. Sigge

  Ingemar Nordin #30

  FN-chefen ljuger inte om klimatförändringarna. Det gör däremot de som påstår att han gör det. Det finns ingen anledning att byta ut FN-chefen för att han säger sanningen om klimatförändringarna.

 36. Daniel Wiklund

  # 29 Sigge. Jag är så otroligt less på FN-chefens domedagspredikningar. För världen vore det bättre om han röjde skog. Han är bedrövligt dålig. I idrottstermer spelar han i reservlagsserien. Ser på friidrotts-sm just nu. Dom har ett fantastiskt väder för friidrott. Trots FN-chefens prat om klimatkris.

 37. Lars Thorén

  # 29
  De flesta skogsbränderna i de drabbade områdena har förmodligen inte ”skapats av värmen” utan av pyromaner, grillar, cigaretter eller andra moderna tekniska påfund som ett hett avgasrör t ex:
  https://www.expressen.se/tv/nyheter/italienarnas-superstrategi-for-att-gripa-pyromaner/
  Skyll inte på värmen!

 38. FN-chefen ljuger medvetet. Han om någon har ju tillgång till IPCCs rapporte AR6, GW1. Där står ingen om att ”haven kokar” eller att vi har en ”klimatkatastrof”. Alltså ljuger han medvetet. Det är ovärdigt en FN-chef.

 39. Sigge

  #31 TorbjörnR

  Att klimatet har blivit varmare här i Sverige märker de flesta människor som bor här utan att föra statistik över temperaturer o d.

  När det gäller klimatförädringar i världen så finns det flera institut som sammanställer statistik. Alla instituten får ungefär samma resultat, att klimatet blivit varmare. Här är länk till NASA:s hemsida om klimatet som är ett av de institut som gör globala sammanställningar över klimatförändringarna.
  https://climate.nasa.gov

 40. Hans H

  Håkan Bergman, Claes-Erik Simonsbacka

  Noterade ni min sista kommentar i söndagens tråd?

 41. Daniel Wiklund

  # 39 Sigge. Hjalmar Söderberg skrev att mannaminne är kort. Mellan första och andra höst stormen. Kan nog vara bra med statistik ibland. Här I Luleå har vi en familj som läst av temperaturen varje dag sen 1921. Den visar inte alls på nån kris.

 42. Gunnar Strandell

  Sigge #39
  De flesta människor i Sverige har ingen möjlighet att jämföra två trettioårsperioder och ännu färre kommer ihåg och kan bilda något slags medelvärde ur egna erfarenheter.

  Du är närmast unik i det avseendet.

 43. Sigge #39,

  Vem diskuterar du med? Det är väl ingen som påstått att det inte blivit varmare? Men nu var det inte det som dina tidigare påståenden gällde, utan FN-chefens okunniga och alarmistiska yttranden som bevisligen är felaktiga.

  Vad är dina vetenskapliga källor på att han skulle ha rätt?

 44. johannes

  Sigge
  En tiondels grad per dekad under 150 år kan ingen levande varelse registrera eller komma ihåg.
  Tänk dig att du flyttar 1,7 mil söderut var 10 år, det är den klimatändringen som vi de facto har.

  Kan du känna av det?

 45. Joachim

  #28 Sigge
  Förbudsmentalitet? Jag ställde frågan hur FN kan tolerera en chef som ägnar sig åt denna typ av svavelretorik.
  Att kritisera vilka sanningar som framhävs, bör det vara tillåtet?
  Får man säga att tiotusentals svenskar flög ner till värmeböljan och tyckte det var en fantastiskt skön semester med sol och bad? Är det sant?
  Jag tycker Guterres gör fel, skrämmer upp människor och ger dom ett falskt hopp. Det är inte värdigt en ledare för ett världssamfund.

 46. Håkan Bergman

  Hans H #40
  jag antar att du menar den här kommentaren
  https://klimatupplysningen.se/karnkraftsgenererad-e-diesel/#comment-442396
  Du kan lätt hämta en länk till en kommentar genom att högerklicka på fältet med klockslag och datum och välja kopiera länk.
  Jag förstår inte heller fullt ut hur en SMR fungerar, men där har man inga bränslestavar, bränslet finns ju i saltsmältan. Den del där reaktionerna sker omges av grafit, inte som moderator utan som en sköld för att skydda resten av reaktorn. Tror jag?

 47. Anders

  Käre ”Sigge”,
  Nu när ”Kent” uppenbarligen inte längre får betalt för att vara motvals här på KU stiger Du fram som gubben i lådan.

  Här kommer ett sakligt, rimligt och välment råd. Du gör bäst i att med uppmätta värden styrka Ditt oförblommerade stöd för FN-chefen Guterres mediala utspel om ”klimatkatastrof”.

  I första hand bör Du ge oss validerade empiriska data som visar att ”haven kokar”.

  Eftersom Du inte kommer att kunna uppbåda några sådana data ska Du utan större intellektuella krumbukter dra samma slutsats som andra självständigt räknande och tänkande människor; FN-chefen Guterres ljuger medvetet!

 48. Sigge

  #43 Ingemar Nordin

  Jag svarade på Joachim #5. Av det Joachim citerat FN-chefen så är det inget fel på det som FN-chefen sagt. Om det är andra saker du menar som FN-chefen sagt som är felaktigt så får du hänvisa till det.

  Vi kan ju se vilka följderna är med det varmare klimatet med översvämningar, torka och skogsbränder. Det är ingen överraskning att det skulle bli så med ett varmare klimat.

 49. TorbjörnR

  48 Sigge

  Du väljer att inte svara på min och andras frågor om extremväder.

  Det innebär att du har noll i trovärdighet eftersom du inte presenterar några data som bekräftar dina och Guterres uppgifter.

  Gå till AR6 wg1 kap 12 och kolla tex på tabellen om extremväder. Trots att de använder RCP8.5 så finns inget oroväckande, eller har du annan vetenskaplig info?

 50. Claes-Erik Simonsbacka

  De brittiska och danska elnäten har anslutits fysiskt för första gången, efter att kabelarbetet på Viking Link 1400 MW HVDC-kopplingen slutfördes den 19 juli.

  Projektet på 1,7 miljarder pund (2 miljarder euro) är ett joint venture mellan National Grid och den danska systemoperatören Energinet. Det kommer att bli världens längsta land- och undervattensförbindelselänk – som sträcker sig 475 miles (765 km) mellan de två länderna. Den kommer att vara i drift i slutet av året och kommer att möjliggöra delning av tillräckligt med grön el för att driva 1,4 miljoner brittiska hem.

  Mvh,

 51. Håkan Bergman

  CES #50
  Blåser det inte i Danmark lär det inte blåsa i UK heller, så var ska den gröna elen komma ifrån?
  https://sites.google.com/view/nya-sprayhattas/elpriser/elen-i-europa

 52. Joachim

  #29 Sigge
  Du skrev:
  ”Om du har följt med väderprognoserna så har den värme som vi hade i juni tryckts söderut och skapat skogsbränder där. Hade värmen legat kvar över Skandinavien så hade det varit risk för skogsbränder även här.”
  Jag följde inte väderprognoserna, men är ändå säker på att den varma luften över Skandinavien i juni kom till oss söderifrån.
  Jag är lika säker på att vår värme inte fortsatte söderut och skapade värmeböljan i Sydeuropa. Den värmen måste ha kommit från norra Afrika.

 53. Hans H

  É#46 Håkan Bergman.

  Min syn på CA’s projekt:

  Med saltsmältreaktor sker vad jag förstår kärnreaktionerna i en HOMOGEN saltsmälta. (Jag kan inte förstå hur man skulle kunna ”avgränsa” reaktionerna i en sådan smälta men kan ju förstås inget närmare om verkliga reaktorkonstruktionerna).

  Saltsmältan bromsar inte snabba neutroner som bildas vid sönderfall av startbränslet U235. Sedan även U233 bildats genom att snabba neutroner träffat Th232 så har vi också produktion av snabba neutroner i smältan genom U233 sönderfall. Som ger ytterligare omvandling av Th232 till U233.

  Erfarenheter från Oak Ridge handlade vad jag förstår om fast homogent blandoxidbränsle med uran/torium i kutsar. Som fyllts i bränslestavar, sedan nedsatta i vattenkyld reaktor. Vet vi anrikningsgraden av U235 i blandoxiden?

  U238 är här en ”störfaktor” och kan ha hållits mycket låg i blandoxiden. Ren U235? Man slipper då ta hänsyn till vad som händer med U238 och dess interaktion med såväl snabba som långsamma neutroner! Även den senare interaktionen är betydelsefull!

  Så för Oak Ridgefallet: vad sker inne i stavarna. Vanligt vatten mellan stavarna bromsar ner till termala enbart den ANDEL neutroner som passerar stavvägg ut genom vattnet innan de åter går in genom angränsande stavvägg. Sammansättningen av materialet inne i stavarna måste spela stor roll liksom geometrin. Vilka styrfunktioner man hade är okänt för mig, är inte påläst.

  Såvitt jag förstår är termala neutroner ineffektiva i att åstadkomma transformeringen av Th232 till U233.

  Så:

  Jag tycker inte Oak Ridge kommentaren motsäger behovet av korrosiontester av stålkvaliteter i SAMTIDIG närvaro av smält salt och snabba neutroner!

  Det är naturligtvis ett stort första steg att ha hittat Hastelloy-kvaliteter som motstår smälta salter vid mycket höga temperaturer. Men även med detaljerad kunskap om hur alla olika atomslag i legeringen förhåller sig till snabba neutroner vid aktuella temperaturer har jag svårt att tro att godkännande myndigheter inte kommer att kräva testresultat från VERKLIGA förhållanden!

  Man får väl hyra in sig hos den pilotreaktor Kina (Shanghai University) nu uppför.

  Eller så har man något helt obekant ess i rockärmen. Spännande se fortsättningen! Helt tydligt marknadsför man sig hårt!

  Finns kanske någon läsare på bloggen med djupare kunskaper som kan säga om mina tankar är fel!

  Blykalla har samma frågeställning att lösa.

 54. Sigge #48,

  FN-chefens uttalande om klimatet har publicerats och diskuterats vida omkring. Men du kanske inte bryr dig om vad han säger, eller om vad andra säger överhuvudtaget. Här är en referens på svenska:

  https://omni.se/fn-chefen-global-kokning-och-det-kommer-bli-varre/a/gEQo75

  Du vet ju så säkert hur det är. Visserligen utan några vetenskapliga belägg, men tron är starkare än fakta, eller hur?

  ”Vi kan ju se vilka följderna är med det varmare klimatet med översvämningar, torka och skogsbränder. Det är ingen överraskning att det skulle bli så med ett varmare klimat.”

  Nej, det kan vi inte se. Inget av detta; mer översvämningar, mer torka eller fler skogsbränder, finns belagt hos IPCC. Tvärt om kan de inte med hjälp av data från 1900-talet tills idag fastställa någon sådan ökning av extremväder.

  Du kan ju börja med att läsa vad en av världens främsta experter på området säger att IPCC säger:

  https://rogerpielkejr.substack.com/p/what-the-ipcc-actually-says-about
  https://rogerpielkejr.substack.com/p/climate-journalism-is-broken
  https://principia-scientific.com/how-eco-journalists-promote-the-weather-is-climate-scam/

 55. Håkan Bergman

  Kamrater mötesdeltagare kan vi komma överens om att samlas utanför Vattenfalls huvudkontor och bränna våra elräkningar. Jag vet att det bara blir en symbolhandling, men sowhat idag handlar allt om symbolhandlingar.

 56. FN-chefen i all,ära, men det finns de som är mer precisa.

  Sandrine Rousseau, parlamentsledamot för EELV, det största franska gröna partiet sitter inne med sanningen och förklarar orsaken till extremhettan i en tweet.

  ”Köttkonsumtion är en av orsakerna till vad som händer i Algeriet, Spanien, Grekland, Kina, Arizona och överallt.
  Att ta en bild på sig själv, alla leenden, med en köttbit, är idag att spotta i ansiktet på dem som flyr, brinner, dör av värme.”

  https://www.valeursactuelles.com/societe/pour-sandrine-rousseau-les-consommateurs-de-viande-sont-responsables-des-incendies-qui-sevissent-en-europe

  För övrigt, i Normandie har vi nu typiskt väder, duggregn och ganska svalt. Betesmarkerna är ovanligt gröna och frodiga för årstiden. Så mycket för 2023 års extremhetta.

 57. Enough

  #55 Håkan B

  Förstår om du är upprörd, för min del kan jag tänka mig att ”dreva” mot vd’n, att avgå, och ännu mer mot politikerna, att avsätta henne och utse en energi-neutral vd…..

 58. Björn

  Sigge [28]; Du verkar ha missuppfattat det här med sant och falskt. Det är bara inom matematisk teori som något kan vara sant eller falskt. Matematiken har villkor och avgränsningar av olika slag som randvillkor etc, vilka inte existerar i verkligheten. Verkligheten är så komplex att den inte låter sig förklaras matematiskt. I verkligheten är allt omgärdat av någonting annat och hur förhindrar vi denna påverkan vid studier och mätningar? Verkliga forskare säger inte att vi vet vad som är sant i klimatfrågan, för de förstår var gränsen går mellan teori och praktik. Komplexiteten i denna fråga, vilken omfattas av jordens land, hav och atmosfär och ytterligare, omgivet av en komplex rymd som omfattar solen och andra planeter vilka är omgivna av okända kosmiska fenomen. Hur kan man då tro på så enkla megafonförklaringar från Guterres och FN?

 59. Håkan Bergman

  Enough #57
  Nu är jag inte personligen så drabbad, blev mest inspirerad av av en Lindeman-monolog där Hasse Alfredson beskriver hur man hade en kraftkarl som på scen rev sönder telefonräkningar.
  https://www.youtube.com/watch?v=MSr9cEnQLVo&t=186s

 60. Berra

  Nu har Erika kommit ur tvångströjan igen:

  – Hon själv säger att klimatkrisen galopperar framför våra ögon
  – Guterres säger visst inte längre att jorden kokar utan håller på att nå kokpunkten

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/rubrik-kom-ihag-att-andra-metadatan

 61. Claes-Erik Simonsbacka

  Japans reaktorfond

  Japans regering överväger en plan för att ge ekonomiskt stöd till kraftverk så att de kan uppgradera befintliga kärnkraftverk. Det är det senaste steget landet har gjort för att återinföra kärnkraft till sitt elnät efter Fukushima-katastrofen 2011.

  Mvh,

 62. Sigge

  Ingemar Nordin #54

  Du skrev ”Du vet ju så säkert hur det är. Visserligen utan några vetenskapliga belägg, men tron är starkare än fakta, eller hur?”
  Det tycker jag verkligen stämmer in på eran sekt Stockholmsinitiativet. Ni bryr er inte om fakta men citerar ökända lögnare som Roger Pielke utan att ifrågasätta det som han påstår alls.

  Att översvämningar, torka och skogsbränder blivit vanligare i södra Europa och USA är belagt.

  I Sverige hade vi extrem torka 2014 (i delar av landet) och 2018 (nästan hela landet) och det är för lite för att säga att extrem torka blivit vanligare här, det kan bero på engångsföretelser. Men i Sydeuropa där märks det att det är översvämningar, torka och skogsbränder oftare.

 63. Göran S

  Se denna video en timma lång, jag kallar den
  ”Klimatpanik dödaren” om man inte tar intryck av denna är man antingen klimatreligiös eller faktaresistent. De mesta är väl redan bekant på denna site men videon innehållet en väldigt bra kompilation av bilder. Första minuten lite bluddrig men misströsta inte.
  Och för klimatbluffen skall vi ändra hela samhället??
  Fake Climate Crisis Narrative Debunked

  https://swebbtube.se/videos/watch/99da8879-9f14-423a-97ed-25cf3fe31065

  Mycket nöje!

 64. Fredrik S

  Sigge #62

  Du bekräftar ju precis vad Ingemar skrev i #54.

  Är det bistert i det kyliga sommarvädret?

 65. foliehatt

  Sigge, #62,
  vilka citat av Pielke anser du vara lögn?

 66. BG

  # 62

  Enligt din måttstock är väl även Dr Steven Koonin en ökänd lögnare.

  https://www.youtube.com/live/-0FL1QyWilM?feature=share

 67. Muerte

  Har någon läst och tolkat alla domedagsprofetior angående Antarktis och isnivåer etc som kommit på sistone?

  Har någon en tolkning?

 68. Berra

  #60 Mig själv:

  Noterade nu namnet på länken, ”Kom ihåg att ändra på metadatan”, något hon glömde?

 69. Sigge #62,

  Av ditt svar drar jag slutsatsen att du menar att jag ljuger, att alla andra här på bloggen ljuger, att Robert Pielke ljuger och att även IPCC ljuger (Pielke citerar därifrån).

  Den enda som inte ljuger är Guterres. Han säger sanningen enligt dig. Riktiga klimatforskare kan dra något gammalt över sig.

 70. Daniel Wiklund

  # 62 Sigge Du är tydligen den enda här på bloggen som inte ljuger. Det känns väl bra. Du kommer säkert till himlen, om den inte också brinner upp. Apropå torka så var det extremt torrt våren och sommaren 1868. Tre år utan sommar följdes av en tropisk het sommar utan regn. Då Sigge var det klimatkris.

 71. Håkan Bergman

  Berra #68
  Ja bara länken får en ju att undra. ” reglerad konkurrens”, det är väl nåt man tar till när man inte vågar skriva planekonomi. Uteliggare i Phoenix som steks på asfalten, snälla nån den genomsnittlige uteliggaren är smartare än så, man sover i en buske, har själv gått kursen under ledning av en expert, vi kallade honom Slappis och han visste allt om hur man sover i en buske. Thomas Sowell har beskrivit hur man hanterade värmeböljor när han växte upp i Harlem, som inte var en svart stadsdel då. Man sov på balkongerna och dom på nedre botten sov på gräsmattan om sådan fanns annars sov man i närmaste park. Idag vågar inte en käft gå in i en park efter mörkrets inbrott, klimatförändring?

 72. johannes

  #62 Sigge

  ”I Sverige hade vi extrem torka 2014 (i delar av landet) och 2018 (nästan hela landet)”

  Vad yrar du om? jämfört med 2017 så sjönk grödorna 2018 med 2%. 2022 sjönk de med 5% jämfört med 2017.

  Under din ”extremtorka” 2014 STEG spannmålen jämfört med 2013.
  Det är marknad och efterfrågan som avgör vad och hur mycket bonden odlar. INTE sagor från alarmistiska offer.

  https://jordbruksverket.se/om-jordbruksverket/jordbruksverkets-officiella-statistik/jordbruksverkets-statistikrapporter/statistik/2022-05-20-jordbruksmarkens-anvandning-2022.-preliminar-statistik#h-Tabeller

  Det var några gnälliga bönder i Halland, vill jag minnas, som fick stort utrymme 2018 i media, men det visade sig att dessa slarvat med konstbevattningsutrustningen som de inte hade behövt använda på många år.

  Däremot har glassförsäljningen =ett mått av välmående bland befolkningen, stigit med nästan 300% (inflationskorrigerat) sedan år 2000.
  https://www.scb.se/hitta-statistik/redaktionellt/Glass/

 73. Nr 56 Lars M
  Ja och när franske jordbruksminister tidigare i somras gick ut och sa att
  Medias ”väderkaos” bara var normalväder och att skördarna artade sig fint – så blev han uthängd som både klimatförnekare och samhällsfientlig – men han hade och fick rätt, skördarna är finfina!

  Nr 71 Håkan B.
  Helt riktigt – Uteliggarna i Usa fruktar definitivt kylan oändligt mer än värmen
  MEN media och svt kan/får inte rapportera om ihjälfrysta och plågade Uteliggare.
  Att sova utomhus i temperaturer under 15 plus, utan ordentlig sovsäck, är redan det jobbigt för kroppens organ – folk dör som flugor under den låånga kallsäsongen.
  Vill man leta Cherry- picking i klimatfrågan – så finns det knappt något bättre exempel än Uteliggarnas problem med kyla.
  Media rapportera där på ett direkt vidrigt, inhumant och grovt ovetenskapligt sätt – men DET bekymmrar dom inte det minsta, så länge man är PK så kan man spotta vem som helst i ansiktet – och alla jublar.

 74. Glaciären på kebnekaises nordtopp smälte och försvann under värmetoppen på 30 och 40- talet.

  Och nu när kebnekaises sydtopp och dess glaciär minskar och riskerar att försvinna – så tolkar media detta som att det är något som aldrig hänt i klimathistorien och som ytterligare ett bevis på den ” unika uppvärmningen”.

  Uttrycket ” att leva i nuet ” är mycket bra som livsdevis – men är ett katastrofalt misstag som alarmist eller klimatforskare.

  Enda sättet att förstå klimatet är att göra en tillräckligt bra undersökning av dess historik över tid – detta har nu inte bara förvanskats utan är påväg att förbjudas – så långt har forskning och utveckling tagit oss 2023…vi människor är verkligen unika.

 75. Herr, Oxenstiernas senaste Artikel om – en stark eller svag El-nino – gav en intressant frågeställning från Torleif och ett intressant svar och googlingstips av tty.
  Googlingtipset gav riktigt intressanta perspektiv på väder och klimat och återkomnande event, – ljusår från Alarmistvärldens infantilitet.

  Jag tyckte det var värt en betraktelse.
  Och en påverkan på AMOC och Konvektion kan ses som betydelsefullt.

 76. Sigge

  Ingemar Nordin #69

  Visst är det så att jag ofta tycker Ni far med osanning på den här bloggen. Det är jag inte ensam om att tycka för de flesta delar uppfattningen om att klimatet blir varmare av CO2, men jag är en av de fåtal som inte delar era åsikter som ibland skriver här. Ibland kanske Ni är omedvetna om att de Ni skriver är osanningar för att ni hämtar era uppgifter från t ex Roger Pielke och det han påstår är ofta felaktigt.

  Varefter klimatet blir allt varmare så är det allt färre som tror på vad Er sekt (Stockholmsinitiativet) predikar om.

 77. Lars Kamél

  Guterres kommer bara med falskt ovetenskapligt strunt så fort han uttalar sig i klimatfrågor. Han borde veta bättre, så det är en rimlig slutsats att han ljuger.
  IPCC hävdar visserligen att brandväder, alltså väder som gynnar skogsbränder, har blivit vanligare. Men hittar ingen trend mot att det brinner mer i världens skogar. Tvärtom, så visar statistiken på en långsamt minskande trend.
  Översvämningar har heller inte blivit vanligare.

 78. Daniel Wiklund

  # 76 Sigge Tack för att du upplyser mig att det skrivs osanningar här på bloggen. Hur skulle världen annars se ut. Tycker nog att det luktar projektion när du skriver.

 79. Sigge #76,

  Om du fortfarande inte – efter flera år på bloggen – har förstått vad vi står för (t.ex. INTE att vi skulle förneka att klotet har blivit varmare globalt sedan 1850) så betraktar jag det som meningslöst att föra diskussionen vidare med dig. Det blir ännu mer meningslöst att diskutera med en som inte vet vad IPCC skriver om t.ex. extremväder, och som uppenbarligen heller inte VILL ta reda på det i deras rapport AR6, WG1.

  Du förstår att om man skall ha en diskussion – vilket är det som efterlyses av oss – så är det ett minimum att den man diskuterar med förstår vad den andre står för.

 80. TorbjörnR

  Sigge

  Sista chansen för dig att visa någon form av trovärdighet.

  Läs AR6 wg1 kap 12, granska tabellen för extremväder enligt RCP8.5 och berätta sedan hur det Guterres och du säger stämmer överens med vetenskapen om extremväder.

  Har du någon annan källa så visa gärna vilken så vi kan lära oss något

 81. Som illustration till talet om den torra sommaren 2023 kan vi titta på ett par bilder av grannens betesmark utanför min gård i södra Normandie och se hur väl det stämmer.

  Den första är från den 24 juli 2022, när det verkligen var torrt under juli-september. Den andra tog jag idag på eftermiddagen den 30 juli 2023. Gräset är grönt och frodigt.

  https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/377778/3869570.htm

  https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/377778/3915957.htm

 82. Rossmore

  #76 Sigge

  ”Det är jag inte ensam om att tycka för de flesta delar uppfattningen om att klimatet blir varmare av CO2”

  ”De flesta delar…” kan nog ifrågasättas men hursomhelst:

  OK. Vi accepterar att klimatet blir varmare av ökad CO2.

  Finns det andra krafter som gör att det blir varmare? T.ex. vattenånga. Etablerad och accepterad forskning fastslår att vattenånga i atmosfären har en mycket mer dominerande effekt på temperatur än CO2. Går att hitta på SMHIs sajt bl.a. Vattenånga sägs ha uppåt 20 gånger högre påverkan på jordens yttemperatur än CO2.

  Sen har vi moln. Moln sägs ha uppåt 50 ggr högre påverkan på jordens yttemperatur än CO2, åt båda håll då får man förmoda, fast mest mildrande kanske.

  Jag är inte naturvetare nog att avgöra hur dessa 20 ggr resp 50 ggr högre påverkan från ånga resp moln åt olika håll trots allt är betydelselösa och att CO2 ändå är den enda styrande kraften. Kanske du kan förklara det för mig?

 83. Torbjörn Lindkvist

  En reflektion.
  Enligt aktuell forskning ger ökad CO2 halt mindre klyvöppningar hos växter (alla växter har iofs inte klyvöppningar, men de allra flesta).
  Minskade klyvöppningar medför att växterna klarar torrare klimat då de inte släpper ifrån sig/förlorar lika mycket vatten.
  Kan detta vara en förklaring till att vårens eventuella torka inte påverkat skördarna särskilt mycket?

 84. JonasW

  Lite intressant att se hur Sigge resonerar.

  Han påstår att klimatupplysningen hävdar att CO2 inte värmer jorden. Detta beskriver han som osanning.
  Min bild är att ingen på klimatupplysningen hävdar det han påstår. Det diskussionen gäller är hur mycket CO2 påverkar.

  Det har ställts många bra frågor till Sigge i inläggen ovan.

  Upplever detta som ett av grundproblemen. De som tror att klimatkatstrofen närmar sig vill inte diskutera. Hoppas Sigge är ett undantag och svarar på frågorna?

 85. TorbjörnR

  JonasW

  Vore ju så intressant och roligt att någongång få lite svar på frågor från ”andra sidan”. Har ställt så många frågor kring olika ämnen men de vill aldrig diskutera sakfrågan.

  Det borde ju vara jätteintressant att tex diskutera Arktis is även utifrån det data som finns före 1979.

 86. Rossmore

  #85

  Håller med. Vad är det t.ex. som gör att kurvan för volymen på Grönlandsisens massabalans överstiger snittet för perioden 1981-2010 just nu. Den borde rimligtvis (enligt alarmister) kraftigt understiga genomsnittsnivån (då det pågår katastrofal/dödlig/etc avsmältning).

  Det blir ännu underligare om man beaktar att genomsnittet för perioden 1991-2020 (som polarportal.dk väljer att inte redovisa) innebär ännu lägre massabalans än den förra mätperioden och att alltså dagens nivå är ännu mer avvikande uppåt än perioden innan (dvs att det bildas mer is).

  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_DK_20230729.png

 87. JonasW

  Verkar inte som att Sigge är något undantag.

  Varför är alarmister så otroligt rädda för att svara på frågor? De påstår att de har 97% (99%?) av alla forskare bakom sig.

  Finns något tragiskt i att en grupp människor som vägrar diskutera ska diktera debattklimatet i samhället. Vad hände med det öppna samtalet? Min åsikt är att det är grunden för ett värdigt samhälle.

 88. TorbjörnR

  86 Rossmore

  Glömde nämna att Arktis is är ju den stora ”kanariefågeln” för ”klimatkrisen” så därför är ju den mest intressant att diskutera.

  Har aldrig fått några bra svar från dem om Arktis tyvärr…

 89. Sten Kaijser

  Det är många som genom åren gjort korta besök på KU. Många har varit övertygade om klimathotet och så får de höra talas om stockholmsinitiativet och tror att det enda som behövs är att någon talar om för ”klimatförnekarna” hur det ligger. De flesta blir förvånade. Några märker att vi vet vad vi talar om. Andra bara vägrar att tro ett enda ord av vad vi skriver. Det skulle rubba hela deras världsbild.

  Som jag ser det vet Sigge att mycket av vad han läser på bloggen är sant, men han tar alla chanser han får (eller tar) att ta fram uppgifter som strider mot ”den allmänna meningen” på bloggen.

  Det är också bara når han blir pressad som han slänger ur sig påståenden om att vi ljuger. När han inte kommer med beskyllningar tycker jag att det är bra med kommentatorer som påminner oss om att vi faktiskt är en minoritet.

 90. Lars Cornell

  #80 TorbjörnR
  Det var en svår uppgift du gav stackars Sigge. Jag hittar inte det du pekar på. Däremot finner jag följande på sid 1824 (citat avkortat)
  12.4.5.3 Wind
  Mean wind speed: Mean surface wind speeds have decreased in Europe as in many other areas of the Northern Hemisphere over the past four decades … Re-analyses also show declining winds in Europe with large interdecadal variability. The declining trend has induced a corresponding decline in wind power potential indices across Europe. However, there is low agreement and limited evidence that climate model historical trends are consistent with observed trends. [OBS modellerna stämmer inte bra med observationer.]

  Due to changes in mean surface wind speed patterns and the poleward shift of the North Atlantic jet stream exit, mean surface wind speeds are projected to decrease [OBS] in the Mediterranean areas under RCP4.5 and RCP8.5 by the middle of the century and beyond, or for GWLs of 2°C and higher (high confidence), with a subsequent decrease in wind power potential;

 91. TorbjörnR

  #90 Lars Cornell

  Att hitta i alla varianter av rapporter som IPCC har är inte lätt men det går 😊
  Har ingen exakt sidreferens då jag kollade själv för några veckor sedan men tabellen jag pekar på ser du även från denna länk nedan.
  Sen ville jag bara dubbelkolla att den verkligen fanns i AR6 wg1 vilket den gjorde.

  https://open.substack.com/pub/rogerpielkejr/p/what-the-ipcc-actually-says-about?utm_campaign=post&utm_medium=web

 92. Nr 90 Lars C.
  Jodå – först sas det att ett varmare klimat skulle öka energin i vinden – sedan upptäckte man att den minskade och nya rön fick tas fram – smhi säger att vindenergin i sverige minskat med 7% sedan 60 – talet.

  Största problemet gällande vind gäller ju dock hur mycket producenterna av vindkraft säger sig kunna producera – det blir allvarliga konsekvenser i kalkylerna när beräkningar/hittepå och verkligheten skiljer 10% enheter.

  Klimatalarmism och den gröna omställning – består av samma vilseledare men skall ändå gälla som den nya sanningen, det är problematiskt.

 93. TorbjörnR

  #90 och 92 Lars och Magnus

  Jätteintressant. Så vindkraften blir alltså bara sämre o sämre pga mindre vindar.

  Det innebär alltså incitament att minska ev uppvärmning för att få slumpkraften att fungera bättre.
  Men än så länge ger ju mer sol o vind högre co2 utsläpp vilket enligt ”narrativet” ger högre temperatur och därmed sämre slumpkraft.

  Ytterligare ett skäl att skippa slumpkraft

 94. Idag regnar det i trollhättan och är 16 grader – vi ligger nära västerhavet men får ingen värme från det påstått supervarma havet…denna sommar.

  MEN då Måste det i alla fall vara varmt på btittiska öarna – nähää, kallt där oxå.

  MEN Azorerna – där är det väl jättevarmt…näähä, inte därheller.

  MEN, då ligger supervärmen i atlanten vid Kanarieöarna..då – näää, banne mig inte där heller, snarare kallare.

  MEN, nu jäklar, Island – måste vara värmebölja i årets Juli…vaa, inte där heller…det var som tusan.

  Norska kusten då, där ligger ju den supervarma golfströmmen på stenhårt – där är det…Inte..heller..varmt.

  Men var sjutton är den där supervärmen i atlanten som ger rubriker varje vecka och som målar alla satellitkartor illröda?

  Isläget söderut ovanför Island är ju dessutom tillbaka på normalnivåer för mätperioden 1981 – 2010…å vattnet genom Fram Sundet forsar ovanligt kallt och kraftigt.

  Nein, njet, no – det är inte lätt att hitta supervärmen i nordatlanten – med stortån och termometern som indikator.

  Det är inte heller lätt att hitta en plats runt norra atlanten att resa till som är ovanligt och superhett mot normalt.

  Jag tror att semestrande italienare och spanjorer som besökt sverige under Juli tänker att – nästa år blir det sol och bad, hemma med familjen, ljumma kvällar och goda, sena middagar.

  Jag tror oxå att – många svenska familjer tänker att – nästa år blir det att resa till Medelhavet.

  Förra årets juli hade ungefär samma snitt som medelvärdet för 1860 – 1900, enl smhi.

  Ett liv är inte oändligt – alla har inte tid att vänta på utfästelser från myndigheter och media och svt OM den varma, härliga, sommaren….som skall komma eller i vissa media och från vissa experter – redan är här…

  Ähh, superöverhettningen i Atlanten kan dra något gammalt över sig – mät under språngskiktet i fortsättningen OCH låt oss badkrukor bestämma vilken badtemperatur som råder – i norra atlanten.

 95. mattias

  #94
  Du glömde nämna Östersjön. Senast idag fanns att läsa i SVD: ”Även Östersjön drabbades av en värmebölja som kategoriserades som extrem.”
  Media är väldigt snabba på att nosa upp höga temperaturer, men betydligt sämre på att ropa ”faran över”.
  https://www.ostersjon.fi/sv-FI/Ostersjon_nu/Vattenkvalitet/Temperatur
  De extrema temperaturerna i Östersjön varade i någon vecka – nu tillbaka på normala eller under normala nivåer.

 96. Nr 95 Mattias.
  Jodå – jag orkade inte räkna upp mer stollegrejer…

  Men på tal om östersjön – så hade dom en expert i morgon studion i morse, som uttalade sig om abborrar och deras tillväxt och leverne vid högre vattentemperaturer i både östersjön och europas sjöar.
  Och abborrar och deras tillväxt är det enda jag har djupare kunskaper om.

  Experten sa att abborrarna nu mår dåligt och växer sämre, när vattentempen stiger i hav å sjö – och gav även forsmarks spillvatten som exempel på värme och sämre tillväxt.
  Ingenting som experten sa kunde vara mer felaktigt än det om abborrarna.

  T o m nere i Spanien har en mängd ovanligt stora, över 3 kilo, abborrar fångats på senare år.

  Och här i sverige tokökar tillväxten på abborren, från Skåne till Lappland.

  Under 40 år har jag själv mätt tillväxt hos denna art och tillväxten har mångfaldigats under 2000- talet pga mer solljus/instrålning – vilket ger mer plankton och småfisk – dessutom har flera milda vintrar gett längre tillväxtsäsong.
  Sjöar, bl a vänern, i mina hemtrakter hade en liknande abborrexplosion under dom milda åren förre mitten på 1900- talet.
  Experterna tycks tro att abborren framlever sitt liv i den översta mm:ern av vattenvolymen.
  Högre vattentemperatur under språngskiktet är sällsynt och abborren rör sig sommartid ofta just kring språngskiktet, där betesfisken finns.

  Svt och media letar upp och kastar fram experter av alla möjliga slag, som kommer med dom mest otroliga påståenden om klimat, fjällrävar, abborrar och som i rockströms fall – vad som helst.

  Förfallet är totalt – det är värre och går fortare utför med experterna, än dom flesta av oss kunnat drömma om.

 97. Sigge

  Ingemar Nordin #76

  Om Ni nu inser att klimatet blir varmare av CO2, varför delar Ni inte uppfattningen att CO2-utsläppen behöver minska?

  Det är många som kommenterat mina inlägg och ställt frågor till mig. Jag hinner för närvarande inte att svara. Kanske kommer svaren i morgon. Det beror på hur mycket tid jag har.

 98. Sigge #97,

  Suck! Det märks att du inte hänger med alls på den här bloggen.

  1. Det är enligt beprövad historisk erfarenhet inte CO2 som ökar värmen. Men den kan bidra.

  2. Varför skulle vi vara emot en ökad värme? Eller CO2?

  3. Det finns bara fördelar med ökad värme på högre breddgrader (där den mesta värmeökningen sker). Och det finns bara fördelar med en ökad Co2-halt i atmosfären – livets gas.

 99. Jan Ågersten

  Sigge #97

  Man kan beskriva klimatdebatten som ett justitiemord på koldioxid med falska bevis.

  Det falska beviset har skapats genom att jämföra hur gaserna absorberar IR-strålning med hjälp av en IR-lampa i en glasbehållare med luft mot en med enbart koldioxid. Koldioxiden absorberar mer värme än vad luften som består av 78 % kvävgas kan absorbera. Denna skillnad används som värde i klimatmodellerna som visar alarmistiska temperaturökningar. Bedrägeriet är nu fullbordat.

  Men verkligheten ser inte som alla vet ut som experimentet ovan. Vår planets yta består till 70 % av vatten som experimentet ovan inte tar hänsyn till. När solen värmer jordens yta så avdunstar vatten och vi får vattenånga i atmosfären. Hur mycket vattenånga som atmosfären består av beror på lufttryck och hur varmt det är samt hur mycket koldioxid atmosfären består av. Ungefär 1–4 % vattenånga består atmosfären av och det är nu som det blir intressant om vi gör om experimentet med glasbehållarna men med förutsättningar som mer liknar verkligheten.

  Om vi har vatten i båda glasbehållarna och luft men tillför koldioxid i den ena behållaren och låter dessa stå i solljus så kommer behållaren med extra koldioxid ha lägre temperatur än den med bara luft. När vattenånga kondenserar på behållarens insida (eller försvinner ut ur behållaren) avtar atmosfärens värme hållande egenskaper och temperaturen sjunker. Koldioxid är en klart mycket sämre växthusgas jämfört med vattenånga.
  Mängden koldioxid i atmosfären är ca. 0,04% och mänsklig aktivitet tillför ca. 0,00135% vilket gör att det extra tillskottet av koldioxid till atmosfären sänker dess temperatur på grund av att atmosfären inte kan bära lika mycket vattenånga.
  Det är ett bedrägeri när man påstår att koldioxid skulle höja temperaturen på jorden, då vattenånga inte tillåts befinna sig i atmosfären i samma mängd som innan koldioxid tillskottet.

  När man gör det här experimentet hemma kan man ta en flaska med kolsyrat mineralvatten och en utan kolsyra och hälla ut så pass mycket vatten så det blir ca. 5cm kvar. Dessutom behöver man två kalibrerade termometrar som är nedstoppade i respektive flaska utan att de vidrör glaset. Flaskorna behöver inte vara helt gastäta.

 100. Så har smhi redovisat årets juli siffror – i allmänhet kallare än normalt.

  Årets juli blev kallare än 2022 – och 2022 hade ungefär samma temperatur som långtidsmedelvärdet för 1800-talets sista 40 år….men då är det värt att komma att juli 2020 var ännu kallare än 2022 och 2023, enl smhi.

  Juni och oktober har ju även på vissa platser i landet en kallare medeltemperatur under senaste 30 åren än den omvittnat kalla perioden 1961 – 1990.

  Sverige har ju oxå dubbelt så hög uppvärmning som globala snittet – men man får vara ganska observant om man skall se skillnad på det dagliga vädret…i ett 100 års perspektiv.

  Ibland är det varmare och ibland är det kallare – men vad är egentligen normalvariationen i 100 års perspektivet i 500 och i 1000 års perspektivet?

  Historiskt, 150 års perspektivet, tycks mig det historisk väderfacit tala om värre extremväder under sista halvan av 1800- talet – åtminstone i europa och kanske i nordamerika.

  På 1800 – talet var bränderna i nordamerika extrema i dagens perspektiv och enorma oväder drabbade nybyggarna.
  I Europa kastade värmeböljorna och köldåren europas befolkning in i fullständig misär och svält – nödåren för jordbruket blev för många.

  Stormarna, översvämningarna och extrema havsnivåförändringar skördade procentuellt betydligt fler liv än dagens väder – i europa.

  Även dagens moderna värld hade haft svårt att bemästra 1800 – talets extremväder, som exempelvis backafloden och andra.

  Man kan verkligen undra över normalvariationen.
  MEN ännu mer kan man undra över dagens historielöshet – frammanad av våra västledare, klimatexperter, professorer, institut och satellitmisärtolkningar.

  Hur har klimatprofessorer och världsledare kunnat förneka verkligen på slutet av 1800 – talet – det var ju inte stenåldern, mina morföräldrar föddes då, folk var skrivkunniga och vetenskapen frodades.
  Varför räknas inte vädret och klimatet på 1800- talet – det kan inte vara för mycket begärt att ta hänsyn till 1800- talets extremväder och umbäranden.

  Varför tror vi att det är sämre nu och varför tror vi att klimatet var bättre förr?

  Ibland kunde man önska att Jesus kom klivandes i sina sandaler och presenterade europas väder under hans levnad.

 101. Lars Kamél

  Det borde väl ändå vara grundläggande klimatologi att det blåser mindre i en varmare värld? Vindarna drivs av temperatur- och tryckskillnader. Som minskar i en varmare värld, eftersom uppvärmningen är större när och där det är kallt, än när och där det är varmt.
  Hur kan då någon förvänta sig kraftigare vindar i en varmare värld?

 102. Daniel Wiklund

  Text-tv frossar i oväder. Här I Luleå har vi ett mycket fint väder. Klarblå himmel och 20 grader. Bäst att passa på att njuta av det fina vädret. Imorgon blir det mycket regn. I början av juni hade nordnytt ett långt inslag där räddningstjänsten fick berätta hur dom planerade för en sommar modell 2018, hett och torrt. SMHI och media hade ju I flera veckor varnat för en lång het och torr sommar. Inte många rätt där.

 103. mattias

  #100
  Kanske hakar jag upp mig på småsaker – men…
  Jag undrar ändå varför men i grafiken för juli visar absoluttemperatur med skalan -22 till +22 grader och hela Sverige är illrött. Om det hade varit +25 grader hade Sverige brunnit upp. Det är också svårt att urskilja olika nyanser av rött. Om istället skalan hade anpassats till vilka temperaturer som det i verkligheten har möjlighet att vara i juli i Sverige hade ju kartan varit mycket mer informativ: https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/manadens-vader-och-vatten-sverige/manadens-vader-i-sverige/juli-2023-overvagande-svalt-och-ostadigt-1.196815

 104. foliehatt

  mattias, #103,
  kanske stavas det ”dagordning”
  SMHIs GD rekryterades under den förra S/MP regeringen. Innan dess var han generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

 105. UffeH

  Mattias #103 Jag skickade frågan till SMHI i vintras när även kartor över vintertemperaturer/avvikelser från normalen var knallröda och fick svaret att så skulle det vara och att många hörde av sig och ville ha ännu mer rödfärg för att illustrera klimatnödläget och då fick faktiskt de blå färgerna som normalt visar på kyla ge vika.
  Det är tydligen viktigare att visa att vi lever i ett glödhett helvete än att ha representativa färger (neutrala).
  Men det är väl samma på NOAA:s kartor över temperaturer på jorden där minus 50 grader i Antarktis kan bli knallröd om man har en ”normaltemperatur på -60” och i msm blir det att vi har en värmebölja på Antarktis.
  Ur led är tiden och dem meteorologiska vetenskapen allt som har med väder och temperatur har blivit föremål för aktivism men mest på statliga företag, MP har varit duktiga på att få in sina aktivister på ledande positioner.

 106. mattias

  #104-105
  Jag stör mig mest på att skalan i juli börjar på -22 grader. Det är ju en omöjlighet. De kan använda vilka symbolfärger som helst – men det blir lite löjeväckande och det blir öppet mål för skeptiker att kritisera.

 107. TorbjörnR

  Här kan man lyssna på allas vår Ingemar Nordin vad han tycker om temperaturrapportering😊

  Bra jobbat 👏👏👏 Blir du inbjuden till intervju snart? Vore ju fantastiskt då de faktiskt bjuder in personer utanför åsiktskorridoren ibland, tex Elsa.

  https://youtu.be/H7x7478ZigI

 108. Det pågår ngt riktigt intressant i svenska kärnkraftfrågan.

  Vi har tre kärnkraftverk och uniper är djupt involverat i alla tre – uniper ägs till nästan 100% av tyska staten – men nu säger sig uniper ointresserat av våran regerings önskan att bygga ny kärnkraft – dom vill satsa på förnybart..och Gas.

  Tyskarna har rullat in en gigantisk trojansk häst – rakt in i vårat val av energi för framtiden.

  Det är verkligen inte lätt för sverige att agera ens på hemmaplan, tyskarna håller kärnkraften i ett strupgrepp samtidigt som dom bygger mängder av vindkraftparker i våra vildmarker – där produktionen redan är såld till…just det Tyskland.

  Sverige tycks annekterat av tyskarna när det gäller energiproduktionen – och energifrågan handlar om varje samhälles förmåga och trygghet.

  Det är heller ingen brist på tyskar i våra länsstyrelser, där besluten om vindkraft och energi passerar.
  Länsstyrelsen är regeringens förlängda arm.

  Det är alltså inte bara Eu som dikterar dom svenska energibesluten.

  Klimat och energivetenskapen och makten dessa frågor bär med sig in i samhället – är frånvänt den svenska demokrati…läskigt.

  Jag är rejält trött på att ngn prackar på mig att mitt väder och klimat är onormalt och i kris – och nu energifrågan – förbaskat.