Öppen tråd

midsommar 1

Midsommarfirandet fortgår sannolikt över hela helgen. Passa på och ta det lugnt några dagar. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder klimat och energi.

Trevligt fortsättning, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. UWb

  En genomgång av James Hansen beskrivning av växthuseffekten, en genomgång som sägs haft stor betydelse för den ”gröna omställningen”.

  https://junkscience.com/2023/06/wrong-again-james-hansens-1988-senate-testimony-edition/

 2. Daniel Wiklund

  I gårdagens tidning hade kuriren en stor artikel med rubriken ” ”Bisarra konsekvenser” när värmen stiger på Svalbard” säger Lars Fause, den norska regeringens högste representant på Svalbard. ”Det blir allt mer oförsonligt” säger Kim Holmen från Norsk Polarinstitut. Artikeln är full med att det bara blir värre och värre. Den stora kometen har redan landat på Svalbard. Här i Luleå regnar det för andra dagen. På midsommardagen 1867 så var det 32 grader i Piteå. Varmaste midsommardagen någonsin I Piteå. ( läst i boken ”Ett satans år” av Häger och Villius) Ett fartyg körde fast i skruvisen. Dom passade på att kyla konjaken på isen. 1867 var ju året utan sommar. Men en sommardag hade dom.

 3. Stefan Eriksson

  Lite ”snålblåst” i vind-branschen. Staternas ”paraply” verkar inte funka full ut,
  https://invezz.com/sv/nyheter/2023/06/23/siemens-energy-aktien-kraschade-pa-fredagen-jag-kan-tanka-mig-att-de-kan-klattra-tillbaka/

 4. Tege Tornvall

  I Siljansbygden reses stänger i dagarna tre. Barnstänger mitt på dagen och vuxenstänger mot kvällstid. Leksands vanhelgas av ett marknadsjippo med dunka-dunka en bit från centrum.

 5. Vädret upphör aldrig att förvåna. Snart sagt dagligen rapporterar media om väder i dess mest extrema former.

  Trevlig debattartikel i Kristianstadsbladet.

  https://www.kristianstadsbladet.se/debatt/vadrets-nycker-i-skuggan-av-klimat-och-miljo/

  Samma artikel finns även i Norra Skåne.

  Tänk om SVT kunde sända ett litet program om gamla extremväder i Sverige inklusive lite information om varifrån uppgifterna kommer! (Jag kan inte bedöma om uppgifterna i debattartikeln är korrekta eller ej, men nog måste det finnas säkerställd information som borde lyftas fram.)

 6. Gunnar Strandell

  Leif Åsbrink #4
  Artikelns förslag om ett diskussionsmöte utifrån IPCC:s rapporter mellan Elsa Widding och Erika Bjerström låter bra, men jag undrar om de tagit fasta på samma rapporter.

  Elsa lutar sig ju mot WG1 och Erika WG2 vilket nog skulle skapa förvirring hos publiken.

 7. Gunnar S #5,

  Erica skulle ALDRIG ställa upp i en debatt med Elsa Widding. Aldrig. Även bortsett från den oerhörska skillnaden i kunskap om klimatet så ingår det i klimaTalarmisternas strategi att inte debattera – science is settled, du vet. En sådan debatt hade varit en fullständig katastrof för Erica.

  Erica har faktiskt blivit inbjuden till debatt i Elsas youtubekanaler. Ericas svar var ett hånskratt.

 8. Lars Cornell

  #7 Förr blev jag irriterad av klimattanten Erica Bjerströms ljugerier. Men inte längre. Nu är hon mer underhållande sedan hon positionerat sig som SVTs egen Baghdad Bob.
  .

 9. Richard

  Gunnar S #6,
  det är som att en delfin skulle debattera med en guldfisk.

 10. tty

  #2

  Litet midsommarbilder från det glödheta Svalbard:

  https://weathercam.kystnor.no/lns-spitsbergen

  Jag har varit i Longyearbyen ett par gånger, och kan inte se att det blivit märkbart mindre arktiskt, dock har kryssningsfartygen vuxit.

 11. Mats O

  IVA i högform:
  Högnivåseminarium om klimatförändringarna
  https://www.youtube.com/watch?v=7-FmdV2ji8I&t

  How Climate Change Pseudoscience Became Publicly Accepted: http://www.sciencebits.com/GWPseudoScience
  http://www.sciencebits.com/calorimeter

  Presentationer modell IVA får naturligtvis våra beslutfattare att tro på tomtar och troll.

 12. foliehatt

  Ingemar, #7,
  EB skickade in ett klimatkatastrofiskt reportage till en av CCNow utlyst tävling – ett reportage som nu är nominerat som en av kandidaterna till att vinna.

  Ur detta kan ett antal saker slutledas.
  * Då endast medlemsorganisationer kan skicka in tävlingsbidrag så måste det vara så att SVT fortfarande är medlem i CCNow
  * Att SVT försvann från CCNows lista över medlemmar var endast en taktisk omgruppering avsedd att försvåra för den som vill hålla koll på SVRs göranden.
  * Som SVT-anställd FÅR då inte EB ta en debatt med EW – då det är förbjudet för CCNows medlemmar att ge meningsmotståndare debattutrymme.
  * Du och jag har den stora och tillfredsställande glädjen att få understödja storskalig censur genom den public service-skatt som vi betalar.

  Slutligen, ej klimatrelaterat – Public service brukar slå upp World Press Freedom Index stort varje år, inklusive kommentarer och ondgöranden över stater där censuren härskar. Men, aldrig har CCNow presenterats i detta sammanhang, trots att absolut censur är påbjuden av dem.

 13. Ser ut som chansen finns att vi återgår till våra vanliga västliga vädersystem framöver – då får vi känna på temperaturerna från det” superöverhettade” atlantvattnet…hujedamej..huka er i bänkarna..
  Kommer vårat omtalade och superöverhettade västerhav att få svetten att rinna som smält margarin längs ryggen – eller blir det kanonfiske på gädda…som har en optimal trivseltemperatur på 14 C…
  Den som överlever superöverhettan får berätta – mina släktingar överlevde superöverhettan på 30 och 40- talet..med 38 grader, redan i juni – så jag är redo, via evolutionen..

 14. Håkan Bergman

  Magnus b #13
  Såg just på ventusky att det kan bli så vid månadsskiftet, bara att tacka och ta emot vi behöver fukten det kommer att föra med sig.

 15. Mer gröna galenskaper. Efter die Energiewende är nu eine Ernärungswende officiellt vad die Grünen i Tyskland avser att lansera genom miljöministeriet. För er som trodde att klimatalarmismen nu börjat avklinga, ta 20 minuter och lyssna på videon om hur tyskarna ska tvingas till att bli vegetarianer.

  https://www.youtube.com/watch?v=wboFGJL_f08&t

  Här en tweet om saken översatt av Google:

  Julian Reichelt
  @jreichelt

  ”Efter värmegalenskapen planerar nu Miljöpartiet ”näringsvändningen”. Planen (och det är inget skämt): Tyskarna ska INTE äta kött ALLS, äta en helt ”växtbaserad kost”. Planen kommer från det gröna miljödepartementet. Här är de galnaste punkterna:

  – Förbud mot reklam för kött
  – På restauranger ska kött finnas på separata menyer, vilket man ska fråga efter (viskning).
  – Kött ska gömmas vid bufféer och göras särskilt svårtillgängligt
  – Skatterna på kött ska höjas, även en särskild avgift ska tas ut, så att kött blir oöverkomligt. Särskilt perfid: syftet är att uttryckligen drabba socialt missgynnade grupper.
  – Barn ska omskolas i skolans matsalar så att de kan påverka sina föräldrar

  Nej, det är ingen konspirationsteori, det är en plan från miljöministeriet.”

 16. Håkan Bergman

  Lars M. #15
  Bra då är vi snart av med dom där.

 17. #16 Håkan Bergman#

  From förhoppning Håkan. Vem vill idag äta Schweinefleisch Braten eller Leberkäse och Zigeunerschnitzel är det redan förbjudet att säga högt. Die Energiewende fortgår trots det uppenbara vansinnet.
  Gör dig en välavlönad karriär i Miljöpartiet genom att vara den som driver den svenska näringsvändningen. Förslag till slogan: Sluta äta dö gris !

 18. Nr 15 Lars M
  Ja, man kan undra vad dom gröna egentligen baserar sin dogm på.

  När Hudson bay company drog fördel av Cree Nations kunskaper om päls och med den nya världens smak för handel, lyx och fåfänga på 16, 17 och 1800- talet och byggde upp företaget under ” lilla istiden” – så användes Hudson Bay för sjötransport, under dessa århundranden blev denna nordliga del av havet farbar för den tidens sjöfart i juni…och nu, slutet på juni 2023, är halva Hudson Bay fortfarande täckt av is…inte mycket har hänt med våren och islossningen där under dom senaste 400 åren – isen bryter juni, då som nu…var är den klimatkrisen..
  Vad vill dom gröna uppnå – att Hudson bryter i juli istället..att sverige slipper 25 – 30 grader i juni….en ny istid kanske..?

  Själv har jag garderoben full av gamla rävboas och dito minkar som släkten ägt sedan 1800- talet – skulle vi använda dom på stan idag…riskerar vi väl både gröna attacker och polisingripanden…för alla längtar efter en ny istid – där man slipper att dricka morgonkaffet i skuggan..

  Idag används därför våra 1800- tals pälsar bara när ingen annan ser på….dom bär något ursprungligt med sig…och att elda upp dom ger inte djuren liv igen…och inte heller skulle det ge oss den hett efterlängtade istiden tillbaka…

  Sååå, frågan är vilken agenda dom gröna bär.. runt sina magra halsar.

 19. #Magnus Blomgren 18#

  I gamla tider var kanske päls lyx, men samtidigt ett oöverträffat varmt plagg. Själv har jag en hellång bäverskinnspäls med tillhörande mössa från bävrar jag själv skjutit i Jämtland under 1980-talet. Den är tung, men otroligt varm. I Paris bar jag den ett par gånger, men det var 35 år sedan. Idag vore det för riskabelt. Den är i perfekt skick, men numera sätter jag mest på den när jag en kall vinternatt passar på räv. Senast bar jag den i stan 2010 när vi hade både kallt och snö.

  Nu när allt ska vara naturligt och hållbart, vad kan då passa bättre än en päls av skinnen från vilda djur?