Öppen Tråd

Snart baddags vid Luleälven?

I norra Sverige har man vårfloder att tampas med, även om det värsta verkar vara över nu. Snösmältningen pågår. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    I södra Sverige har vi en första antydan till vårväder även om det forfarande är såpass kyliga kvällar att det påbjuder dunjacka när man vill sitta ute … samtidigt läser man i forskarbloggen ”Art of Ice”, f’låt, ”Art of Melt” heter den visst”, om hur den Artiska isen hämmar forskningen om jorden koldioxiddrivna apokalyps …
    Kan möjligen erfarenheterna från forskarnas färd med Oden stämma till eftertanke, eller blir slutsatsen att mätningar i verkligheten inte går att lita på – tacka vet jag digitala modelleringar …

  2. Phabster

    Tyska industrier lämnar landet eller stänger igen på grund av elbrist när kärnkraften har lagts ner.
    Det blåste tydligen inte hela tiden och solenergin levererade inte tillräckligt när solen hamnade bakom molnen. 🤷‍♂️

    https://www.industrinyheter.se/20230608/37098/tyskland-star-infor-elbrist-risk-att-industrier-lamnar-landet-pa-grund-av-den-grona

    Hur länge ska den gröna idiotin få pågå innan det sunda förnuftet tar över?

  3. Ann Löfving-Henriksson

    # 2 Phabster, Tack för länken till industrinyheter!
    Att döma av rubrikerna finns det en hel del positiva nyheter i industrivärlden. Kan vi ana en ny Wende nu när Angela Merkel blivit osynlig och hennes skapelse kraschlandat?

  4. Göran

    Hur kommer det sig att företagen i Tyskland gnäller nu, när problemet varit känt i många år?

    Intressant tidning, som kryllar med artiklar om hur företagen arbetar emot sig själva, om man läser mellan raderna, dvs. ”klimat-kris-bluff-hysteri”.

    Ska vi dessutom lyssna på de som klistrade fast sig i riksdagen för några dagar sedan, så är klimatkrisen nu uppgraderad till klimatkatastrof.

  5. Håkan Bergman

    Follow the money!
    https://www.dn.se/varlden/alice-bah-kuhnke-kandiderar-till-eu-parlamentet-vill-inte-bli-sprakror/
    Låst artikel, men hon och andra EU-parlamentariker har säkert jättebra förklaringar för att vilja bli omvalda. Ingen av våra EU-parlamentariker visar nåt intresse för ekonomiska frågor i unionen, fullt förståeligt när dom redan har svårigheter att räkna alla sina egna pengar.

  6. Håkan Bergman

    I det andra bladet läser jag att man kan bli åtalad om man förvarar hemliga dokument på hemlighuset, jag tycker att det låter som en skitsmart idé.
    https://www.svd.se/a/y6yXyK/donald-trump-atalas-pa-37-punkter

  7. Ulf

    De klimatreligiösa tar ut segern i förskott. El Nino gör 2024 till det varmaste året någonsin. Redan i år blir sommaren katastrofalt varm i Europa, har det tidigare rapporterats om.
    https://www.dn.se/varlden/vaderfenomenet-el-nino-har-inletts-nya-varmerekord-vantas/

  8. Phabster

    #3 Man kan ju alltid hoppas!
    Men magkänslan är att det kommer bli värre innan det eventuellt kan bli bättre.
    Så mycket pengar, och så mycket prestige som har plöjts ner i det här projektet. Det blir nog svårt för de ansvariga att svälja den stoltheten och plötsligt göra en U-sväng.

  9. tompas

    Ja det har varit bluff och båg från första stund. Väldigt många människor saknar förmågan att tänka självständigt, göra efterforskningar och att dra rätt slutsatser. Detta innebär att de är lätta att styra i den riktning som klimatalarmisterna önskar. Att de plötsligt skulle återfå förmågan att tänka självständigt synes bortom rimlighetens gräns.

  10. Håkan Bergman

    Ser på yr.no att vi ska få rejält varmt till veckan, årshögstasäsongen kan m.a.o. äntligen börja ta fart och vi lär få stå ut med det fram t.o.m. augusti

  11. Sören Gustafsson

    Från veckans EPOCH TIMES – ”Den irländska regeringen planerar att slakta nästan 200 000 mjölkkor de kommande tre åren för att uppnå landets klimatmål, rapporterar The Independent. Kostnaden beräknas landa på 600 miljoner euro. Enligt tidningen baseras uppgifterna på ett dokument från landets jordbruksdepartement. Det sker efter att Nederländernas regering planerar att köpa upp eller stänga uppemot 3000 jordbruk för att minska landets utsläpp.” Människorna på den här planeten försöker att begå kollektivt självmord till ingen nytta.

  12. Stefan Eriksson

    Lite om REE och Norra Kärr. (forts. från förra tråden)
    https://www.sgu.se/om-geologi/mineral/sallsynta-jordartsmetaller/

  13. Torbjörn

    #7 Ulf
    De kommer naturligtvis att få rätt eftersom de kontrollerar alla mätningar.

    NOAA har redan sagt att deras nya versioner finns till för att hitta mer värme, vilket speglar sig i deras grafer, även om andra grafer visar annorlunda.

    Tyvärr verkar de flesta institut använda samma version, men ingen verkar ifrågasätta giltigheten.

    Det skulle vara intressant att se en graf där samma version har används i 10-15 år, istället för 2-4 år som det är nu.

    Forskare verkar inte vara bekymrade över att grafer manipuleras för att passa koldioxidökningen

  14. Håkan Bergman

    Torbjörn #13
    UAH använder samma version sen 2015, men den uppdateras inte för att hitta mer värme.
    https://sites.google.com/view/nya-sprayhattas/uah

  15. Ivar Andersson

    Det finns värre saker i verkligheten än klimatkrisen.
    ”Dammkollapsen i Kachovka har kraftigt förvärrat den humanitära situationen i Ukraina och kommer att drabba miljontals människor världen över, säger FN-chefen Martin Griffiths.”
    Hoppas att FN-chefen Martin Griffiths tar ett allvarligt samtal med FNs generalsekreterare António Guterres om hur verkligheten ser ut så vi slipper en massa floskler.

  16. Håkan Bergman

    Ivar Andersson #15
    Så är det, när ska vi lära oss att galna politiker-ledare är mänsklighetens verkliga problem.

  17. Ernst Herslow

    Skogsstyrelsen uppmanar skogsägare att hjälpa till med att ”motverka klimatförändringen” (den senare i bestämd form alltså). Detta ska ske genom ”återvätning” av bördiga och måttligt bördiga torvmarker: man får bidrag för att helt enkelt plugga igen dikena. På så sätt upphör enligt Skogsstyrelsen utsläpp av växthusgaser genom att torvnedbrytningen upphör.
    Det som för bara några decennier sedan premierades är nu alltså skambelagt. Skogsägarna ska nu inte längre värna skogen och dess tillväxt. Tvärtom ska man aktivt se till att skogen växer sämre dels genom blötare marker, dels genom att försöka sänka halten av livets gas.
    Kan det verkligen vara Skogsstyrelsens uppgift att se till att den svenska skogens tillväxt försämras?

  18. jani

    I förra veckans Öppen Tråd fanns i ett inlägg en länk till en debattartikel författad av pensionerade agronomen Sture Larsson. Han menar att hetsen mot koldioxid lett till en jakt på förbränning i alla former som även innebär brist på lätt tillgängligt svavel. Ett citat: ”Fauna och flora kan inte producera t.ex. vissa B-vitaminer, vissa aminosyror och därmed proteiner om det inte finns lätt tillgängligt svavel. Det svavel som finns binds dessutom gärna i svårlösta föreningar i mark. Liv kräver tillgång till s.k. metabolt svavel = lätt tillgängligt upptagbart svavel. Klimatpolitiken hotar svaveltillgången och är alltså direkt kontraproduktiv”.

    Var och en av oss som kört bil på 70-talet kan ju lätt jämföra de snabbt av insekter igenkletade vindrutorna mot hur det är idag. Insektsdöden har alltid förklarats med bekämpningsmedel i jordbruket, men är bristen på svavelnedfall också en förklaring? Mina naturvetenskapliga kunskaper är för klena för att bedöma Larssons utsagor, men här inne finns ju gott om kunnigt folk.

    https://www.frihetsportalen.se/2023/05/klimatpolitikens-intellektuella-sammanbrott/

  19. Lasse

    Sol , torka och något varmare väder.
    Vänj er! 😉
    Klimatkrisen är här:
    https://notrickszone.com/2023/06/09/europes-climate-suffers-from-lack-of-clouds-and-rain-not-from-a-co2-increase/

    Inte påverkar det isen i Arktis heller men kanske skörden.
    Ingen trend annat än att man får skörda vad man sår.
    Rekordskörd av Raps 2022-före SD inblandningen.

  20. tty

    #17

    ”På så sätt upphör enligt Skogsstyrelsen utsläpp av växthusgaser genom att torvnedbrytningen upphör.”

    Då vet skogsstyrelsen inte mycket om torvmossar, det minskar visserligen koldioxidutsläppen men ökar å andra sidan metanutsläppen.

    Det syns mycket tydligt i iskärnor i Antarktis i början av varje mellanistid hur metanhalten ökar när permafrosten släpper i norra halvklotets torvmarker.
    Det är en så tydlig och skarp gräns att den används för att synkronisera tidsskalorna i Arktis och Antarktis.

  21. Håkan Bergman

    Lasse #19
    Nä torkan börjar bli tjatig, kan man hoppas att vi får regn till midsommar åtminstone, det är ju ändå en klassiker och polisen gör vad dom kan och dansar regndans fram till dess.
    ”I want to know, have you ever seen the rain?
    I want to know, have you ever seen the rain?
    Comin’ down on a sunny day”

    https://www.youtube.com/watch?v=3aVsWGoq-G8

  22. Torbjörn

    #14 Håkan
    Det är i princip den enda serie jag litar på.

    NOAA har ju till och med uttalat sig om att deras nya version ska hitta värme.
    Hur kan man som forskare uttala sig på det sättet?

  23. Sören G

    Vi har haft en ovanlig kall vår, och torr. Var det inte den globala uppvärmningen som skulle orsaka torka? TV och andra medier visar allt som oftast bilder på en snustorr mark genomkorsad av torksprickor och uppmaningen att vi ska sluta använda fossila bränslen.
    Och kompletterat med bilder från brinnande skogar.

  24. Torbjörn

    #21 Håkan
    Torkan i östra Skåne är besvärlig, och det ryktas om att vallskörden är en femtedel av normalt, år 2018 var det hälften mot normalt.
    Flera djurgårdar har redan sålt av boskap för att det inte finns foder.

    För övrigt en solig, lite blåsig dag vid trakorpulling-festivalen i Ekeröd, här är garanterat Greta-fritt

  25. Göran

    Folk dömer klimatet efter den varmaste timmen på dagen och verkar inte ha något som helt hum om dygnsmedeltemperaturen.

  26. pekke

    Det har ju varit kallt på sina håll i natt trots varma dagar.
    https://www.smhi.se/vader/observationer/maxmin/kallast/18-to-06/sverige

    Så där har det sett ut länge trots mycket sol dagtid.

    Kan förklaringen vara att jetströmmarna har favoriserat nordvästliga vindar en längre tid, kall och torr luft från Grönland och Arktis ?

    Jetströmmar förra veckan över Norden:
    https://earth.nullschool.net/#2023/06/03/1000Z/wind/isobaric/250hPa/orthographic=-347.71,65.43,438

    Sådär har det sett ut mer eller mindre senaste månaden.

    Kanske det börjar släppa så vi får in mer sydvästlig mild och fuktigare luft ?
    I dag:
    https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/250hPa/orthographic=-347.71,65.43,438

  27. Håkan Bergman

    Göran #25
    Och hur länge har vi systematiskt mätt temperaturen? Visst vi har en uppåtgående trend just nu men utifrån den kan man inte extrapolera hur långt som helst. Det enda vi med säkerhet vet om framtiden är att den ännu inte har inträffat.
    F.ö. så hade vi ännu en natt under nollan i Tullinge.
    https://www.smhi.se/vader/observationer/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,tab=vader,param=t,stationid=97100,type=weather
    Torr luft skulle jag säga, då hjälper inte koldioxiden mycket.

  28. Ernst Herslow

    #20
    Skogsstyrelsen skriver mycket riktigt att ”samtidigt kan man vid återvätning återfå en viss naturlig metanavgång”. Därefter tonar man ner detta genom att påstå att ”den har kort uppehållstid i atmosfären, ca tio år”.
    Vad jag reagerar mot är att en statlig myndighet till de som äger och ska förvalta våra skogar kommer med uppmaningar som försämrar skogens tillväxt och som dessutom är grundade på en ovetenskaplig klimathysteri. Här pågår en aktivism som är direkt skadlig för nationen som helhet.

  29. Björn

    El Nino och SSW ( Sudden Stratospheric Warming) har blivit de nya fasaväckande fenomenen orsakade i spåren av ”climate change”, som på vårt svenska språket går under namnet, ”klimatförändringarna”, vars begrepp har blivit ett alias för AGW, (Antropogen Global Warming) och det som orsakar AGW, är alltså antropogen CO2. Hur är det egentligen möjligt att klimatvetenskaparna har låtit denna begreppsförfalskning fortgå?

    Nedanstående artikel är intressant när det speciellt gäller SSW. Den enda orsak som det talas om är att det är ett komplext förhållande mellan troposfären och stratosfären, men inte primärt att det kan vara en förändring av stratosfärens temperatur som kan vara en sannolik orsak till en SSW. Men följande citat är intressant: ”Vid en kraftig försvagning av cirkulationen uppstår ofta en sudden stratospheric warming, SSW, eftersom luften trycks ihop (det bildas ett högtryck i stratosfären över Arktis) och värms upp genom så kallad adiabatisk uppvärmning”. Märk väl, att åtminstone adiabatisk uppvärmning nämns, vilket är orsakat av händelser i stratosfären.

    https://www.svt.se/vader/sasongsoversikt-fordjupning-jan-mars-2023

  30. BG

    # 11

    Nu är det dags att även göra något åt alla sällskapsdjur som hundar och katter. De glufsar i sig för mycket som påverkar klimatet.

    Man kan naturligtvis byta ut sin stora hund mot en mindre. En mastiff sägs väga 80 kg medan en chihuahua väger 30 gånger mindre. Och så kan man ge dem insekter att äta.

    https://picks.my/contentsDetail.php?idx=5048&utm_source=global&utm_medium=app&utm_campaign=5048

  31. tty

    #28

    ”Därefter tonar man ner detta genom att påstå att ”den har kort uppehållstid i atmosfären, ca tio år”.”

    Det är litet i underkant, halveringstid är 5-7 år, så efter 10 år har vi kanske en tredjedel till en fjärdedel kvar. Detta argument används dock aldrig för metan från t ex kossor.

    Dessutom så försvinner faktiskt metanet ur atmosfären genom att det oxideras till koldioxid.

  32. Karl Eider

    #30 BG

    Det bästa alternativet till husdjur måste väl vara en vandrande pinne. Den kan man dessutom äta upp, när vi i framtiden inte får äta kött, utan bara insekter.

  33. Nr 30 å 32.
    Mina husdjur får mest egenfångad fisk – och det verkar vara rena elixiret – katterna brukar hålla ut i 22- 26 år innan dom drar till sankte – per.
    Jag noterar att flera på sistone talat om att deras djur inte vill ha varken torrfoder eller blötfoder, även Lars Mellbom i Frankrike nämde detta – kanske är det jakten på slaktavfall till biobränslet som visar sig..

    Och visst har ni som funderar över våren, försommarens och sommarens temperaturer rätt – det har varit ihållande, kalla nätter med ofta 5 – 10 grader kallare än normalt här i trollhätteområdet.
    Idag är det, som vanligt, soligt och friskt – bara 17 – 18 grader i skogen trots sol, högtryck och sommar.
    Nu till veckan kan vi dock få högsommarvärme här på västkusten och det är glädjande för alla fattiga..barn som inte kan åka till ett regnigt gran canaria.

    Själv kollar jag numera alltid väderprognoserna i stockholm, så att man vet om man orkar lyssna på pk-nyheterna från huvudstaden…dom har också haft en sval vår och sommar men visst låter det ändå på nyheterna som att hettan består och kan förväntas bestå.

    När jag var barn för 50 år sedan älskade alla dom fina somrarna med högsommarvärme, torråren var dock jobbiga för bönderna…det var många torrsomrar på 1900- talet, dom är vanligare än man tror.

    Ikväll blir det skog, fiske, ugglor och natur ist för nyheter – jag tror nämligen att förfesten börjar på nyheterna, när som helst, om nästa veckas högsommar…Ukrainakriget och despoternas plåga av pöbeln lär blekna i nyhetsflödet – om 26 grader i stockholm…på 1900- talet var det eexxtremt ovanligt med höga junitemperaturer i huvudstaden…eller?

  34. Lars Kamél

    Denna vår och försommar har det bara varit varmt i solskenet. När det är natt, mulet eller om jag vistas i skuggan, så känns det ganska kallt.
    Om det verkligen är växthusgasutsläpp som ligger bakom det mesta av uppvärmningen, borde den märkas mest där solljuset inte värmer direkt.
    Fast någon global uppvärmning har det inte varit på nästan 9 år. Ett faktum som klimathotsreligiösa på Facebook och Twitter vägrar att acceptera och tro på .

  35. Sören G

    ”Data, studies & UN IPCC all reveal Canadian fires not due to ‘climate change’ – ‘There has been a significant & continuing decline in the number of fires’

    https://www.climatedepot.com/2023/06/09/you-are-being-conned-data-studies-un-ipcc-all-reveal-canadian-fires-not-due-to-climate-change-there-has-been-a-significant-continuing-decline-in-the-number-of-fires/?mc_cid=07f18d4be1&mc_eid=e7d58656b1

  36. sibbe

    Återkommer till Håkan Bergmans eftermäle från förra lördagen:
    Hur visste Håkan att jag tyckte om Tina Turner?
    -Hennes sång Hero användes som titelsång för Helmut Kohls valkamp 1990. Hjälten Kohl som sedermera återförenade Tyskland.

    (Att det var något fuffens med det hela ser man först nu efteråt. Både ”Hero” Kohl och Schröder som vann följande val var rysslandsvänner. Kohl lanserade i slutet av 1990-talet Merkel som sin efterträdare. -Alla tre inledde en beroende politik mot Ryssland, sedermera ledd av Putin. I synnerhet Merkel torde vara direkt ansvarig för kriget mot Ukraina, då hon inte reagerade mot Krims ockupation.)
    Som jag då nämnde besökte min hustru och jag sommaren 1990 Österrike. Salzburg, Sankt Wolfgang och Wolfgangsee, där Kohl hade en ”Sommerstuga” som vi körde förbi. Och hörde på Tina Turners kassett, som vi köpte i Salzburg…
    Det var = en gång en sång för länge länge sen…https://www.youtube.com/watch?v=CCHGIi_uCq8&list=RDCCHGIi_uCq8&start_radio=1&rv=CCHGIi_uCq8&t=24

  37. Ivar Andersson

    Inte ens alla Miljöpartister gillar vindkraft numera.
    ”Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi vurmar för att vindkraften ska byggas ut, men lokalt visar det sig att avslagen ökar i kommuner med MP-styren. Eftersom vindkraftverk stör närmiljön är lokala miljöpartister mer negativa till vindkraft än andra, rapporterar tidningen Näringslivet.

    Under valrörelsen gjorde Per Bolund och Märta Stenevi vindkraftsutbyggnaden till en profilfråga. Men lokalt blåser andra vindar, som visar att det finns djupa åsiktsskillnader och konflikter inom partiet.

    Mest negativa till vindkraft är Miljöpartiet i förhållandevis små kommuner, med 50 000 invånare eller färre, enligt studien.”
    Från Det Goda Samhället

  38. Håkan Bergman

    sibbe #36
    Jag tror vi kom fram till Tina i nån diskussion för några år sen. Men just idag lärde jag mig en väldig användbar fras.
    ”Jag har blivit så gammal att jag har lov att inte komma ihåg.”

  39. sibbe

    Håkan:
    Och åter blev det fel; the Best var förstås Helmut Kohl mantra . Men nog sjöng hon fantastisk!!!

  40. stig morling

    Får jag bidra med en dröm som åtminstone lokalt tycks bli sann!
    ”I sagans värld” – eller en tidig morgondröm vid Billsjön

    Av Stig Morling, delägare i en vansinnigt stor skogsfastighet om 6 000 m2.

    Allt som oftast finner Du tröst och andra perspektiv hos våra diktare. Efter en gruvsam inläsning av den tänkta framfarten med vindsnunnor i hela Dalarna, ja enligt överheten behövs 500 i Dalarna, behövde jag tröst, för hur många biotoper skall krävas för dessa snurror?
    En långsamhetens läsning av Torgny Lindgrens ”Legender” gav onekligen andra perspektiv på livet. En av hans essäer i boken handlade om Josua (ja, han har en egen bok i Gamla Testamentet). Jousas framfart med människoförakt och slakt av ”motmänniskor” väckte trista associationer till den okänsliga framfarten med vindkraft.

    I natt jag drömde mig vara tillbaka i sagovärlden. Drömmen var fylld med dessa kloka och underfundiga sagoberättare, H C Andersen, Elsa Beskow, Felix Körling, Michael Ende, Evert Taube och Tage Danielsson. Alla kunde de tillsammans berätta om underliga ting och skeenden. Så småningom blev det en salig röra. Likväl fann jag till min förvåning att de alla talade om samma sak?

    Egentligen, bland alla troll och gråklädda män, av någon anledning är det nästan alltid män som stökar till vår tillvaro(?), så handlar ju alltid dessa sagor om vår verklighet. Givetvis stötte jag på den lille pojken hos H. C. Andersen som kunde se sanningen – Kejsaren var ju naken – ett generalangrepp på tom och svulstig reklam för exempelvis vindkraft.

    Där var också Elsa Beskow och berättade om den märkvärdiga ”Doktor Kloka-mundes” uppfinning – ja den som visade sig gå baklänges. Med andra ord, ett angrepp på våra förnumstiga skoltyckare, och på alla landbaserade vindsnurror som just snurrar alldeles för lite och inte ens går baklänges!

    Felix Körling kom på besök i drömmen med sin barnvisa om det ”gamla och fula trollet, som lade sig i Småland med fötterna på Åland”. Dock, när trollet inte fann platsen tillräckligt lönsam så tog han sin luftballong och seglade bort – han kanske kom till solen? – SE, en så underfundig sammanfattning av såväl vind- som solkraft. I god samverkan kom vind och sol att stoppa det trolska hotet om naturförstörelse i södra och mellersta Sverige!

    Och så var det då Michael Ende – hans hjältinna Momo som stred så framgångsrikt mot männen i grått, som vill stjäla både tiden och det goda arbetet från oss. Med sann byråkratisk iver ville de ödelägga det goda livet för människorna. Dessutom vill de ju gärna få oss att tro på det lönsamma i saker som aldrig blir lönsamma!

    Nåväl, men friska vindar är ofta nyttiga. En gammal saga kom också till mig i drömmen:
    ”Kom friska vindar och vädra ut långöra, väldig haka och stornäsa. Kom västanväder och sopa bort trollen från gråa berget! Och de friska vindarna kom och tog trollen med sig. Strax därefter befriade pojken prinsessan.”

    Och i djupet – långt inne i drömmen, hörde jag Evert Taube besjunga vår svenska natur och fauna: Var det ”Havsörnsvalsen”, ”En inbjudan till Bohuslän” eller ”Änglamark” jag tyckte mig höra?

    Strax innan jag vaknar tyckte jag mig höra Tage Danielsson säga: ”Jag förstår nog ganska ofta vad Du menar”!

    Vilken morgon i stillhet att vakna upp vid Billsjön, men än är inte hotet från ”vindkraftstrollet” på Långholmsberget helt borta, kanske kan det förbrännas av den ibland nyttigare solkraften!

  41. sibbe

    Tillbaka till grå vardag:
    Kina alstrar el från kol: Idag 1000 GW, snart 1300 GW. Sedan 2018 byggs fler kolkraftverk i Kina än i övriga världen. Utanför: Belt and Road program betyder flera hundra kolgruvor och kraftverk utanför Kina. I 12 av dessa Belt and Road projekt har CO2 emissioner stigit ”extremt ” . Kina har stigit till världens största kolkraftexportör då det gäller know how.
    Flickor, pojkar som limmar er på gatorna hos oss: Flyg till Peking och himmelska torget, och limmar er dit. Kanske Greta kunde få en ny destination? Det går tåg till Peking från Stockholm via Haparanta och Ryssland, såvitt jag vet?
    Kina stor för knappa 32 % av världens CO2 utsläpp…

  42. Bernt O

    Den stora smällen eller The Big Bang – har vi blivit lurade? Personligen har jag alltid avskytt den som en typisk amerikansk idè – stor, bullrig och lite enkel helt enkelt…
    https://www.youtube.com/watch?v=qgIudvnxN4o

  43. Bernt O #42,

    Big Bang en Amerikans grej. – Underbart! Nu vet vänstern vad de kan skylla på USA i sin nästa smutskastningskampanj.

    Håkan B #6,

    Den här kommentarstråden är en fantastisk källa för one-liners: ”I det andra bladet läser jag att man kan bli åtalad om man förvarar hemliga dokument på hemlighuset, jag tycker att det låter som en skitsmart idé.”

    🙂 🙂

  44. Lars Cornell

    #41 sibbe.
    ”Kina alstrar el från kol: Idag 1000 GW”
    Det säger inget om du inte jämför med något annat relevant. Tex Sverige. Nu vet jag inte hur mycket energi som Svenska kol- och oljekraftverk alstrar. Men den totala siffran för elproduktion är just nu 14 GW, nästan allt fossilfritt.

    Om man skall resa från Stockholm till Peking rekommenderar jag inte via Haparanda. Båt Stockholm – Helsingfors på första sträckan är mycket trevligare. Jag är expert på det eftersom jag rest där något 20-tal gånger.

    Man skall inte döma bort flyg på långa sträcker. Även på korta sträckor är flyg konkurrenskraftigt. Flygplansmotorer arbetar nu med mycket höga temperaturer vilket gör dem effektiva. Ser man till helheten med verkningsgrad, transportintensitet, kringkostnader och tid tror jag inte det finns något som slår flyg. Inte ens långsamgående fartyg.

  45. Johan

    Kvartal presenterar några artiklar om vindkraft av bland andra nationalekonomen Christian Sandström.
    https://kvartal.se/artiklar/vindkraft-en-gron-bubbla-eller-ett-svart-hal/
    Ett genmäle på den artikeln från Anders Wijkman tillsammans med några vindkraftspåhejare.
    https://kvartal.se/artiklar/replik-tankevurpor-om-vindkraften/
    Och ett svar från de första artikelförfattarna.
    https://kvartal.se/artiklar/bara-bidragskapitalister-kan-tjana-pa-vindkraften/

    Vad kommer vindkraften kosta? Och hur kommer det att drabba oss i förlängningen?
    Jag börjar bli orolig på allvar!

  46. foliehatt

    Huvva – Johan, #45, fy sat*n vilken härva!
    Jag tror mig vet att de vindkraftspositiva politiker i landet som har drivit på för mer vindkraft – inte har den kognitiva kapaciteten att förstå hur, eller ens att, vindindustrins upplägg dränerar Sverige och svenskarna på pengar. Men – finns det INGA tänkande människor i deras omgivning? Är det ett utfall av ideologisk utrensning av (olik)tänkande medarbetare?
    Hur som – vi får se det positiva i att lokalpolitiker och opinioner nu bromsar utbyggnadsplanerna rejält – och hoppas på att rikspolitiker får upp ögonen för den penning-, och miljöförstöring som vindkraften ger oss.

  47. #17 och #20

    Ett projekt på SLU tar faktiskt upp en del nackdelar med återställandet av våtmarker:

    ”Återskapande av våtmarker leder dock inte enbart till positiva miljöeffekter. Höjning av vattennivån och återskapande av syrefria miljöer kan generera ett flertal mindre önskade processer. En sådan är bildning och avgivning av metan, näst efter koldioxid den mest betydelsefulla växthusgasen. Ett annat hot är ökad metylering av kvicksilver. […]
    Det huvudsakliga målet med det här projektet är att jämföra förutsättningarna för metanproduktion, metanoxidation, samt metylering och reduktion av kvicksilver i återskapade våtmarker med naturliga våtmarker som aldrig dikats. Denna kunskap är fundamental för utformningen av effektiva restaureringsstrategier, som undviker potentiella negativa effekter kopplade till återskapandet av våtmarker i landskapet.”

    Se:
    https://www.slu.se/institutioner/skogens-ekologi-skotsel/forskning2/Restaurerade_vatmarker/

    Även SvT:s Aktuellt hade 7/6 ett reportage om våtmarker där andra forskare från SLU talade om kvicksilver i vattnet. Finns på Svt Play.

    Att kvicksilver metyleras är allvarligt såvitt jag förstår, eftersom det ska vara den giftigaste formen av kvicksilver. Men varifrån kommer kvicksilvret och i vilken form förekommer det i vatten innan det metyleras? Det kan väl inte finnas i alla vatten utan bara där det finns föroreningar?

  48. sibbe

    Lars Cornwall 41
    – jag borde kanske ha tillagt att ökningen av kol alstrat (alltså CO2 ökningen) el ökar under de
    närmaste 5 åren från 1000 GW till 1300 GW.
    Det med Greta och Co var ironiskt menat.
    Men Greta tar väl inte flyg eller stora båtar? – För tillfället ligger tågtrafiken från H-fors till st. Peterburg nere, såvitt jag vet?
    Personligen har jag rest med Sverigebåtarna många gånger, borde kanske räkna resorna nån gång. Och övrigt: min dotters sambo är maskiningenjör på en av Vikingline båtarna.

  49. Torbjörn Lindkvist

    På Illustrerad Vetenskaps hemsida står att läsa om koldioxidens ondska.
    Tänk att jag prenumererade på den blaskan för länge sedan. (Men tröttnade snabbt)
    Bland annat kan man läsa att koldioxid reflekterar tillbaka värme till jorden….
    https://illvet.se/klima/hur-kan-en-gnutta-koldioxid-forandra-klimatet

  50. Thorsten Bergqvist

    Allt baserar sig på en gissad förklaring av Al Gore so man febrilt försöker förklara i IPCC officiella uttalanden, men allt är planerat av Klaus och WEF och då spelar inte sanningen någon roll.
    Hans Erixon har tagit redan på hur det är och hur det blir.
    Då spelar det ingen roll att Allan Emren i en vetenskaplig artikel visar att det är temperaturen som driver CO2 halten!

  51. Lars Kamél

    SLU borde veta att vattenånga, inte koldioxid, är den viktigaste växthusgasen.

  52. Oden tuffar på i Arktis men har svårt att hinna med sin tänkta rutt norröver…mer is än förväntat.

    Inte heller vädermodellerna lyckas prognostisera temperaturerna ngt vidare enl en av bloggarna – ”tend to have a warm bias”, resultat ” too warm temperature” jämfört verklig temperatur.

    Att modellerna visar för höga temperaturer, jämfört verkligheten, tycker hon dock är bra – för det legitimerar expeditionen och tillför ny kunskap…säger hon.

    Hon skriver vidare att expeditionen har mängder av isbjörn – det känns som det dyker upp 3 nya varje dag, säger hon.
    Detta tolkar hon som att isbjörnar har gott väderkorn och att dom på stora avstånd nosar upp expeditionen…

    Själv har jag via svt och svensk media lärt mig att isbjörnarna nästan dött ut…dom hade nog fel.
    Faktum är att rapporter visar på utmärkt vikt och hälsa vid nutida provtagningar, kan vara ngt för Bjerström att gräva i…men hon hinner nog inte..

    Att vädermodellerna visar för höga temperaturer på Odens resa gläder mig – för vi har samma problem i trollhättan, den senaste månaden har nattemperaturen i prognoserna haft en avvikelse på 5- 10 grader uppåt – bortsett från mätstationerna inne i stan och vid köpcentran..det soliga men kyliga vädret har effektivt värmt asfalt och betong – som sakta svalnat över natten, dom flesta dagarna har asfalten faktiskt legat över 40 grader, enl smhi.

    I naturen utanför trollhättan har sutarna väntat med sin lek pga frekventa frostnätter – nu är dom rejält romtyngda och kanske sker leken om en vecka om högsommarvärmen dyker upp i veckan, låt oss hoppas…

    Blir spännande att se om Oden förlänger sin expedition, så att dom kan genomföra sin tänkta rutt…synd bara att dom måste störa en massa isbjörnar och släppa ut mängder av mänsklig smuts.

  53. Lars Kamél

    På tal om Bjerström, så har hon nu åkt segelbåt (eller snarare flugit, kanske?) från Jordanien till Storbritannien.
    Där hon fortsätter att ljuga. Hon hävdar att i det landet dör nu fler av värme än av kyla.
    Storbritannien är inte något undantag från det faktum att fler dör av kyla än av värme överallt. Vetenskapliga studier visar att många gånger fler dör av kyla än av värme även i Storbritannien, när det landet är inkluderat i studierna.
    Jag är inte helt övertygad om hennes påstående om betydligt fler värmeböljor i landet heller stämmer.

  54. Torbjörn

    Någon som har koll på vad som skiljer versionerna?

    ”Der er opstået en inkonsistens i forbindelse med skift fra v8.0 til v8.2 den 24. maj 2023.
    Vi arbejder på sagen.”

    https://ocean.dmi.dk/arctic/icethickness/thk.php

  55. Nr54 Torbjörn.
    Det borde väl vara att volymgrafen går i otakt med utbredningen.
    Utbredningen är i år rejält stor medans volymberäkningen är rekordlåg.

    Deras senaste volymberäkningsmodell har sett manipulerad/felaktig ut från dag ett.
    När dom efter mycket strul lanserade senaste modellen visade den plötsligt radikalt mindre volym än föregångaren – och det fanns en debatt innan det – om varför volymmodellen visade fortsatt hög volym när utbredelsemodellerba visade krympande isar.

    Själv har jag hela tiden tyckt att dessa modeller gått i otakt – och nu blev det väl alltför uppenbart även för dom själva.

    Även isbrytarnas operationer däruppe har ju påvisa svårigheten i att mäta både utbredning och volym – men nu när graferna går åt motsatt håll inser dom väl att ett ifrågasättande av deras relevans snart blir ofrånkomligt.

    Synd att vi inte har en gemensam dialog med ryska forskare när det gäller Arktis, dom har haft intressanta mätningar över lång tid däruppe och även faktiska stationer med avlästa värden – ist för beräknade och modellerade.
    Det kommer att dröja innan Arktis havsis är mer än en stor vit fläck på kartan.

  56. Lasse

    #55 Magnus B
    Det kan vara av intresse att jämföra isens area och volym som redovisas här: https://sites.google.com/view/arctic-sea-ice/home/fram

    Volym /Area ger en tjocklek av 1,55 m.

  57. Nr 56 Lasse
    Jo, den är nog intressantare än Dmi:s nästan meningslösa volymgraf – som tycks ha fått en släng av algoritmsjukan.

  58. tty

    #42

    ”Den stora smällen eller The Big Bang – har vi blivit lurade? Personligen har jag alltid avskytt den som en typisk amerikansk idè – stor, bullrig och lite enkel helt enkelt…”

    Nu var det ju faktiskt den belgiske fysikern Lemaitre som lanserade idén med en ”big bang” (själva termen uppfanns av en engelsman, Fred Hoyle (1949), han var f ö stark motståndare till hypotesen). Tanken var länge impopulär bland angelsaxiska astrofysiker som föredrog tanken om ett universum utan början eller slut, och det ifrågasattes om inte Lemaitre påverkades av sin katolska tro. Teorin för nukleosyntes utvecklades av Gamow, som var ryss, men som flytt till USA.

    Däremot är det amerikaner som funnit de experimentella data som stöder hypotesen, Hubble med den kosmiska rödförskjutningen och Penzias och Wilson med den kosmiska bakgrundsstrålningen.

  59. Torbjörn

    #55 Magnus
    Nu verkar DMI åtgärdat problemet
    Se mer normalt ut, även om jag tror det fortfarande visar för lite
    https://ocean.dmi.dk/arctic/icethickness/thk.php

  60. Den franska väderkartan är fortfarande hett illröd, men här i sydalperna hade vi på förmiddagen lagom 18° och mulet. På eftermiddagen reste vi takstolarna under kraftigt åskregn med hagelskurar. Som tur var kunde vi värma oss i bybaren efteråt med skämt och italiensk öl. Inget tal om réchauffement climatique.

    All heder åt byborna som vill slippa stadsbornas pekpinnar och levnadsregler. En skylt vid infarten till byn proklamerar: ”Här ringer våra kyrkklocker regelbundet och tuppen gal tidigt, medan tamdjur betar i närheten, varav somliga bär klockor. Jordbrukare arbetar för att förse er med mat. Här fiskar och jagar vi. Kan ni inte stå ut med detta är ni på fel plats.
    Vi har talangfulla lokala producenter av livsmedel som kan erbjuda en rik matupplevelse.”
    Detta på förekommen anledning av en mängd rättsprocesser där inflyttade stadsbor vill sätta stopp för ovan nämda aktiviteter.

    Speciellt stolt är jag över att byborna duar och tilltalar mig med förnamn, medan min kund som bor i Nice nias och tilltalas ”Monsieur Meyer”.

  61. Lasse

    #60 Lars Mellborn

    Monets trädgård ligger väl i dina hemtrakter.
    Han skapade vattenlandskap i en lantlig miljö som han sen målade av med stor skicklighet.
    Nu har hans tavla drabbats av ”Återståll våtmarkerna” som saboterade hans konst på Nationalmuseum.
    Kanske vet de inte om att de gör en dubbel tavla 🙂

  62. #Lasse 61#

    Monets trädgård i Giverny ligger ungefär 15 mil öster om min gård. Ekoattentatet fanns med bland huvudnyheterna i kvällens franska nyhetsprogram.

    Den andra huvudnyheten om ekologistiska galenskaper var ekosexualitet med anledning av nedan länkad video. Det handlar om att älska naturen bokstavligen och i handling.

    https://www.youtube.com/watch?v=EzqMMZmbpWQ

  63. Paul Håkansson

    https://www.affarsvarlden.se/artikel/finska-sagningen-av-sverige-svenskarna-kan-inte-ta-emot-el-harifran

    Finska sågningen av Sverige: ”Svenskarna kan inte ta emot el härifrån”

    Finland eller Danmark kan inte leverera el till Sverige när det är underskott i Sverige. Detta sågas nu i vårt östra grannland. ”Sverige har nästan kroniska begränsningar på sin elimport”, säger Jukka Leskelä, VD för finska Energiindustrin.
    ”Det svenska kraftnätet är i ett så dåligt skick att det inte går att exportera små mängder västerut till områden som skulle behöva det. Svenskarna kan helt enkelt inte ta emot el härifrån”, säger Jukka Leskelä till finska Hufvudstadsbladet.

    Jukka Leskelä är VD för finska Energiindustrin, en branschförening för företag inom den finska energisektorn.

    ”Sverige har nästan kroniska begränsningar på sin elimport”, säger han och påpekar i intervjun på ett antal flaskhalsar i det svenska stamnätet som drivs av statliga Svenska Kraftnät.

    Det dåliga skicket på det svenska stamnätet betyder att varken Finland eller Danmark/Kontinenten kan leverera el till Sverige när det är underskott i Sverige. Speciellt drabbar det södra Sverige där priserna blir onormalt höga då varken import kan ske eller ”där det svenska stamnätet inte förmår transportera tillräckligt med billig el söderut” som Jukka Leskelä påpekar för Hufvudstabladet………….

  64. Håkan Bergman

    Paul Håkansson #63
    Så blir det när man tror att elsystemet kan reduceras till att studera tårtdiagram över årsproduktionen. Nu har åtminstone ett av stolpskotten bakom det läge vi har signalerat sin avgång både som taltratt och riksdagsman, man blir nästan tårögd när han beskriver klimatpolitiken, t.ex. så har MP alltid haft som målsättning att det ska vara lätt att vara klimatsmart även för oss mindre bemedlade. Så nu blir stackarn arbetslös och vet inte vad han ska försörja sig på i framtiden, jag tror han kan vara lugn det väntar säkert en gyllene framtid för honom i nån annan meningslöshet, och vi får som vanligt betala. Om inte annat så väntar en fet ersättning från skattebetalarna.

  65. Idag blev det riktigt intressant – politikerna i nederländerna vill stänga europas största gasfält – eu och dess politiska galenskap syns vara utan slut, antagligen hoppas dom på att det börjar blåsa mer eller också kräver dom att någon annan skall öka utvinningen av gas, någon långt borta.

    Att under rådande energiomständigheter i europa stänga det största gasfältet – kanske kvalificerar som..helgerån..

  66. Håkan Bergman

    Magnus b #65
    Nu vet jag inte mycket om Holländsk gas, vi får hoppas att tty kommer in och förklarar allt så att t.o.m. jag begriper. Men nånstans har jag läst att en del av den holländska gasen tappas från fält som skulle kunna utgöra en risk rent geologiskt för just Holland, betänk deras utsatta situation om tappning av gasen skulle utlösa sättningar utefter den holländska kusten. Om det verkligen är en risk tycker jag att holländarna gör rätt som sätter ned foten när det finns EU-länder med stora gasfyndigheter som vägar exploatera dessa pga FRACKIN-skräcken. Kanske kommer ut nåt bra av det här.

  67. Nr 66 Håkan B
    Ja, är det en risk( geologiskt) borde det verkligen stängas – vi får se vad som kommer fram, dock har väl nederländerna haft ovanligt mycket stämningar om risken med fossil Co2 och smältande isar..
    Oavsett blir det intressant i både energihänseende och inflationstryck – gaspriset ryckte några procent uppåt på nyheten idag..
    Vi får hoppas tty kan hoppa in med ett klargörande.

  68. Fredrik S

    Magnus och Håkan.

    Det stora gasfältet i Groningen har exploateras sedan 60-talet. Som Magnus skiver det största i Europa.

    Problemet är de små skalv som området drabbats av, framförallt de senaste 20 åren. En stor mängd byggnader har drabbats av sprickor i grunden.

    Detta är huvudskälet för Holländarna. Fast de gröna i EU blir väl lyckliga utåt sett.

    tty kan som sagt nog förklara i detalj.

  69. Nr 68 Fredrik
    Jo, vilken taiming – men någonstans går väl gränsen för geologin och påfrestningar i marken.
    Och – visst brukar dom gröna jubla åt det mesta som försvårar samhällets framåtskridande…men lidande och botgöring och evig nirvana passar väl i både det nya elitistiska och avdemokratiserade samhället och kanske även på nederländska kafeer.

    Vi andra får hoppas på ökad medelvind och varmare vintrar.

  70. tty

    #68

    ”En stor mängd byggnader har drabbats av sprickor i grunden.”

    Vilket jag inte tror ett ögonblick på. Det starkaste skalvet (2012) var magnitud 3,6.

    Så här beskriver USGS skalv med magnitud 3.0-3.9:

    ”Often felt by people, but very rarely causes damage. Shaking of indoor objects can be noticeable.”

    Enligt Wikipedia ”har det gått mycket långsamt med utbetalning av ersättning”, förmodligen för att skadorna är påhittade.

    Skalv med magnitud 3 inträffar ungefär ett eller två per år i Sverige. Vi borde alltså också ha tusentals jordbävningsskadade byggnader. 2014 var det ett m=4.1 skalv i Härjedalen.

    Västgötajordbävningen 1904 var den största i historisk tid, magnitud 5,4-6,0, och den orsakade avsevärda skador på byggnader, bl a rasade skorstenar, men inga personskador.

    Här är en karta över jordskalv i Norden 1970-2004, som ni ser är skalv av ”Groningenklass” inte ovanliga i Västsverige och längs Norrlandskusten.

    https://www.researchgate.net/figure/Map-of-the-earthquake-geography-in-Scandinavia-covering-the-years-from-January-1970-to_fig1_307656127

  71. tty

    Hittade en karta 1970-2012 där man ser magnituderna bättre:

    https://www.researchgate.net/figure/Distribution-of-the-earthquake-epicenters-in-northern-Europe-1971-2012-according-to-the_fig3_333247350

    Varje ring är alltså ett skalv med magnitud 3, varje litet större ring ett magnitud 4 skalv, alltså betydligt starkare än något som inträffat i Groningen (den frigjorda energin ökar ca 30 gånger för varje steg i skalan).

  72. Nr 70 tty
    Låter som dom kunde avvakta med en nedläggelse och låta energiproduktionen stabiliseras och kriget i Ukraina (förhoppningsvis) ebba ut..

    Något större hopp om dom närmaste årens energiproduktion i europa syns väl knappast, så all gas borde tas om hand – men, men kanske har kärnkraften börjat lirka in en tåspets i dörren till det gröna finrummet…

  73. Fredrik S

    tty #70

    Tack för länkarna.

    Påhittade skador låter rimligt och passar bra in på det faktum att antalet ”skador” skjutit i höjden de senaste 20 åren.

    Holländska regeringen verkar göra det så enkelt för sig som möjligt.

  74. Håkan Bergman

    Säga vad man vill om holländarna men skickliga förhandlare är dom, kan dom röra om i grytan europeisk gasutvinning är det positivt, dom sätter faktiskt fingret på en väldigt öm punkt här. Vi har ju själva all gas vi behöver tills ny kärnkraft är på plats, varför då göra sig beroende av en f..d. KGB-officers nycker?

  75. JonasW

    #68 Fredrik S

    Att marken sjunker i områden där man utvinner gas är ett klassiskt problem. Det är nog inte jordskalv som skadar husen utan snarare ”ojämn marksjunkning”.

    https://www.cbs.nl/en-gb/dossier/ground-movements-in-groningen

  76. Mer om energi – idag på samiska nyhetsprogrammet oddasat( 17.30, må – fre.) Vindbolag vill bygga mitt i renbetesland.
    När sameradio vill intervjua bolaget vill dom inte ställa upp på intervju, det är så tidigt i processen säger dom…meen, det är ju just då dom själva vill ha info säger dom…
    Istället väntar vindföretagen själva tills hela projektet är berett och sedan försöker dom köra över målägarna i en snabb slutspurt – får bolaget nej i det sena skedet så blir det rabbalder för att det sker – i just det sena skedet…
    Vindvärlden är ur led, korkad, girig och ovetenskaplig och människofientlig…ja, jag har lärt mig adjektiv av klimatalarmisterna..

    Men ta er gärna tid att följa oddasat vid 17.30 på vardagar – för det är däruppe det stora, gröna fältslaget har dragit igång – arme’n består tyskar och internationella legoknektar i allmänhet..och börshajar i synnerhet.

    Dalarna, jämtland, västerbotten och vidare upp till ishavet har tagit hårda smällar redan – allt tycks vara till salu däruppe nu, människor, djur, vildmarker och kulturer – rubbet.

    Om vi inte kan lösa energibehovet där behovet finns, så har vi inte tänkt tillräckligt – då har vi bara sopat skiten under mattan.

  77. tty

    #75

    Helt riktigt, marksubsidens brukar ofta drabba olje- och gasfält. Men inte ens här är bilden fullt så enkel som den framställs. Hela Nederländerna sjunker nämligen eftersom landet ligger i ”valken” utanför iskanten som långsamt sjunker tillbaka när mantelmaterialet flyter tillbaka till ”gropen” efter inlandsisen. Tyvärr, och märkligt nog, tycks det inte finnas någon GPS-station i gasfältet, men stationerna längs kusten visar på 0,2-0,8 mm per år.