Öppen Tråd

sommar

Visserligen ryktas det om snö i Kiruna, och visserligen är det kallare än normalt för årstiden. Men sommaren är på gång.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan Bergman

  1,4 grader i Tullinge i natt, järnnätterna är här.
  https://www.smhi.se/vader/observationer/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,tab=vader,param=t,stationid=97100,type=weather
  Men just nu är det skönt och vi har fått lite sydvästvind sen i natt nån gång, en helt annan luft nu.

 2. Har urbaniseringseffekten någon påverkan på den globala temperaturen?

  All mänsklig bebyggelse påverkar ju luftlagret närmast jordytan vilket gör att det blir högre temperaturer i en stad än utanför. Medeltemperaturen i luften i en stad med en miljon innevånare kan vara 1 till 3 grader varmare än utanför den. Man skulle väl kunna säga att alla städer och all bebyggelse som ju ökat avsevärt i takt med att jordens befolkning ökat fungerar som små värmeljus. Och placerar man ut värmeljus i ett rum så höjer det ju temperaturen där. Skulle man på samma sätt kunna tänka sig att urbaniseringseffekten inte bara har en lokal påverkan utan också påverkar den globala temperaturen?

 3. jax

  ”Vi fryser ihjäl, det är så kallt
  Stackars barn
  Men snart blir det varmt
  Ja, vi fryser ihjäl, det är så kallt
  Stackars barn
  Men snart blir det varmt
  Åttahundra grader
  Du kan lita på mig, du kan lita på mig
  Åttahundra grader
  Du kan lita på mig, du kan lita på mig”

  Ebba grön förutspådde dagen situation.

 4. mattias

  #3
  Ja, verkligen. Mental istid.

 5. Simon

  Henrik Jönsson lyckas än en gång sätta hammaren rätt på spiken:
  https://www.youtube.com/watch?v=sXR4e0tcdBo

 6. Paul Håkansson

  mattias
  08:33, 2023-06-03

  Exakt, ”avsjälpningscentralen” är mitt i prick.

 7. Robert Norling

  Undrar hur många som fått sina odlingar förstörda av att de frusit bort i natt, vår media är väldigt tysta om att det har varit extremt kallt och nattens lägsta temperaturer i landet hittas i Götaland.

  Hagshult −2,7
  Horn −2,6
  Ljungby −1,4 °C
  Ullared −0,9 °C
  Målilla −0,8
  Jönköping-Axamos Flygplat −0,5

  Faktum är att de första dagarna i Juni är ner till -7 grader kallare i Sverige än medel sedan 1961 alltså på mer än två ”klimatperioder”.

  https://www.smhi.se/data/meteorologi/ackumulerade-avvikelsekartor/hittills-denna-manad/temperatur/

  Frågan man ställer sig är – hur kallt ska vi ha det för att klimatkyrkans präster ska vara nöjda.
  Men förmodligen blir de aldrig det då kollekten ska in på kontona.

 8. Sören

  OT 12 juni
  ”Jag har aldrig sett en sådan sommar. Rötmånadshetta sedan mitten av maj. Hela dagen står ett tjockt töcken av damm alldeles stilla över gatorna och torgen.”

  Vem skrev boken? När skrevs den?
  Har jorden brunnit upp förr?

 9. Lasse

  Statens förfall speglar kanske en kunskapskollaps där politiker får fabulera fritt samtidigt som klipska entreprenörer skor sig.
  Ljuger gör de när de påstår att vindkraften är billig, detta eftersom de saknar kompetens att se hela bilden.
  Willis E gör en analys av detta:
  https://wattsupwiththat.com/2023/06/02/the-actual-levelized-cost-of-energy/

  En annan som tänker fritt i en ledare i Samtiden (SD) är Kennet Ekeroth som anar gröna kapitalisters vilja att hoppa på tåget med gröna investeringar av andra skäl än miljöhänsyn: https://samnytt.se/ekeroth-antligen-kritisk-granskning-av-klimatkapitalister/

  För övrigt så är det Medelhavet som skulle torka som drabbas av det motsatta och vi som dränkas skulle som törstar efter regn. Det blir inte alltid som man tänkt sig, det måste vi göra något åt!
  Tänka mindre och ta naturens nycker som de kommer 😉

  #8 Goggle ger snabbt svar !
  Det var inte SMHIs väderblogg eller nån klimatalarmist!

 10. foliehatt

  Jag noterar att det är mycket färre flygande insekter än tidigare år. Troligen ett resultat av den mycket kalla och utdragna vårvintern, med många ihjälfrusna/svultna bin och humlor. De har nog inte hunnit acklimatisera sig.

 11. Sigge

  Lasse #9

  Vad har du fått det här ifrån:

  ”För övrigt så är det Medelhavet som skulle torka som drabbas av det motsatta och vi som dränkas skulle som törstar efter regn”

  Det är i alla fall inget som klimatforskare sagt.

  Att risken för både torka och översvämningar ökar med varmare klimat tror jag de flesta människor förstår och att det kan vara på samma plats fast vid olika år eller årstider. Ta norra Italien som hade extremtorka förra året och har skyfall i år som exempel.

 12. Staffan Lindström

  7 Robert Norling

  En trafikverkssensor i Gruvberget 28 km SV om Bollnäs hade -2,8C…4-blecket…Hälsingland väl?!

 13. Sten Kaijser

  Sören #8

  tack för tipset!

  Inte kände jag igen citatet men glad blev jag. Boken utkom 113 år före sommaren 2018.

  Hjalmar Söderberg visste en del!

 14. Daniel Wiklund

  # 11 Sigge Med varmare klimat ökar värmen. Så bra. Det behöver vi nu. Kallare inledning på juni har inte jag upplevt under mina dryga 70 år. Värme gör människorna mer sociala, en icke oviktig aspekt.

 15. # 11 Sigge

  Enligt IPCC:s rapport 2021 är det fel att hävda att frekvensen eller intensiteten för översvämningar och torka ökat.

  Enligt den rapporten gäller det även för extremväder som tropiska cykloner, vinterstormar, åskväder, tornado, hagel, blixtnedslag och extrema vindar.

 16. UWb

  #14 Du Daniel som bor i Luleå minns väl motsatsen sommaren 1998, VM seglingssommaren, då det var rekordvörme där.

 17. Nr 11 sigge
  Väder, klimat och arter är och utvecklas cykliskt.
  Att väder är cykliskt beror vanligtvis på mäktigheten i våra styrande lågtrycks och högtryckscentra, så som vid Island och Azorerna.
  Utifrån detta väder/klimat styrs sedan många arters framgång, exv skogshönsens extrema framgång den varma torra våren/sommaren 2018 – det påverkar i sin tur arter som kungsörn och större falkar.
  Ser man på fiskar som exv gös så kan man få otroliga beståndsökningar vid varma somrar och milda höstar, där avkomman hinner bli stark nog för vintern.
  Arter som siklöja vill ha mycket solljus som ger extra plankton men där är föräldrarna dessutom predatorer på avkomman – vilket leder till cykler på runt 7 år i bestånden.
  Mycket sol ger mycket mat för siklöja, vilket ger gott om mat för abborren..osv.

  Det som bl a hände med värmeuppvallningen i arktis 1985 påverkade glaciärerna 10 år senare och påverkade också mäktigheten i lågtryckscentrat vid island och dess interaktion med högtrycket vid Azorerna – som i sin tur gav oss väder och vädret ger oss klimat över 30 år.

  Al Gore och många klimatexperter och svt och media, Fn och Eu – utnyttjade den Arktiska cykeln för en sällan skådad masspsykos och Agenda, för att klara omställningen bort från fossilt.

  En ny fossilfri värld och en ny världsordning med nya maktcentrum skulle instiftas, bort från araber och ryssar – kanske bra MEN priset blev nödlösningar i energifrågor och styrning av forskning och vetenskap och anspråk på sanning och inte minst födelsen av förnekarepitet och tro och klimatologisk historielöshet.

  Klimatretoriken tog världen till en ny form av sanning och ett aggresivt förhållningssätt till den gamla fossilvärlden – aggresionerna escalerade bortom kontroll mellan länder och folk, den nya retoriken kastar oss in i osämja och hot om storkrig – vi har nu tappat kontrollen.

  Arktis isar är robusta, djurlivet däruppe frodas( sedan vi slutade klubba sälar och jaga isbjörnar för nöjes skull) – men som symbol för klimatnarrativet behåller Arktis ledartröjan, trots att utvecklingen motsäger modellerna och experterna.

  Havet i norr är viktigt i klimatsamnanhang och det har cykler och har så alltid haft – vi stoppar huvet i sanden och lyssnar på alarmismen och den nya makteliten – medans vindkraft stormar fram i våra nordliga vildmarker och reservat och den gröna omställningen bygger jätteindustrier hos samerna för att dom skall försörja storstäder och centrala europa med energi och metaller och produkter.

  Energiproduktion från och av vildmark till storstad och industrialism är farlig och ohederlig – bygg modern kärnkraft nära förbrukarna och framförallt lev och bygg hållbart på riktigt, utifrån riktig vetenskap.

  Bli aldrig historielös, varken klimatologiskt eller samhälleligt – låt det goda komma före ondska och makt och propaganda.

 18. Lars Cornell

  Håkan mfl. Följande bilder illustrerar er text,
  http://www.tjust.com/2023/funny/elskolan.jpg
  http://www.tjust.com/2023/funny/minus-ej-idag.jpg
  http://www.tjust.com/2023/funny/medicin-mot-lurad.jpg
  http://www.tjust.com/2023/funny/what-problem.gif

 19. Roland Salomonsson

  Klimatet/vädertypen i Sverige är alltså på väg mot läget under 60-70-talen, då vi hade i Norrland typ 1 veckas vår sedan var det rejäl sommar direkt. Våren inföll i sista veckan i maj resp första veckan i juni. När jag satte ut kontroller för föreningens orienteringstävling, så fick jag ”gräva” i snö på norrsidorna.

  Ser man globalt så är vädret även där på väg mot samma håll. I regel kallare än vanligt. Räknat med rådata för väder är det sedan 2020 avkylning på jorden och DET är klimatkris.

 20. Sören G

  De senaste tre nätterna hade vi (Gotland) min-temp på 1,6 och -0,5 och +1,0 grader. Max-temperaturen i förrgår och i går låg på 15,2 och 16,7 grader d.v.s. en dygnsmedeltemperatur på under +10 grader. Höst-temperatur således. Jag får elda igen och släppa på värmelementen.

 21. Daniel Wiklund

  # 16 UWb Seglingssommaren 1988 minns jag. Det var högsommarvärme i drygt 3 veckor. Badvattnet var 24 grader. Det är en ovanligt varm badtemperatur i Norrbotten. Lika varmt i vattnet var det bl a 1973, 1980, 2002 och 2018. Har också varit med om somrar där det varit som varmast 15-18 grader i vattnet. Just nu är det inte många plusgrader i vattnet.

 22. Nr 8 Sören.
  Vi äldre minns också Piratens magnifika beskrivningen av den oerhörda torrsommaren när bombi bitt och gänget fiskade kräftor och justrade braxnar och hornålar i den förbjudna och uttorkade ån – när kapitalisten var bortrest.

  Boken skrevs under den oöverträffade och hastiga klimatuppvärmningen på tidigt 1930- tal.

  Alarmisterna är bortkollrade och lurade långt ut i träsket av propagandan.

  I veckan som gick fick vi ju veta, av Smhi, varför karpfiskarna leker senare på försommaren – det har blivit kallare 1991 – 2020 än perioden 1961 – 1990.

  Propaganda behöver ju dock ingen sanning – bara en stor megafon.

 23. Håkan Bergman

  Veckans mysterium! Nu har det gått över ett dygn sen SvK meddelade att Öresundsverket ska återstartas och jag förväntade mig en storm av spott och spe från ni vet vilka, men inte så mycket som ett pip, vad har hänt eller har jag missat nåt? Har nån hört sett eller läst nån reaktion från dom? Eller sitter dom och slipar knivarna?

 24. Frej

  Varför skulle en klimat alarmist behöva förhålla sig till verkligheten när vetenskapen är redan satt ? Det var som när den sista snöstormen drog in över Stockholm och Per Bolund la ut på twitter Bild på sig själv nersnöad i nån Ryssmössa när han cycklade till riksdagen . Det löd ungefär så här , Så här blir det i klimatförändringen när jetströmmarna förändras . Alltså co2 styr jetströmmarna oxå Jag vet inte vad han har för vetenskapliga belägg för det , men han har väl rätt . Då vetenskapen är satt . Det är ju så det är allt som händer på väderfronten kan man skylla på en klimatförändring . Så att det har varit kallt och besvärligt nu är väl Co2 fel oxå . https://www.youtube.com/watch?v=LmmmgiPha_Y&t=1s Det här klippet har väl varit inne förut , men vad säger ni är det sant eller en klimatförnekar lögn ? Det är dom här Danskarna som borrat en 3 km eller nått is kärna i Arktiskt .

 25. sibbe

  Nå, ja nästan allt är relativt. Klimatkatastrofer i Italien? :
  Italien torka och översvämningar? Finns på film Don Camillo och Peppone. (https://en.wikipedia.org/wiki/Don_Camillo_and_Peppone) Filmhistorien handlar om en större by vid norra Po. Där det bl. annat handlade om översvämningar. Och torka. Filmerna är från början av 50-talet,Även filmen Bitter Rice ( https://en.wikipedia.org/wiki/Bitter_Rice med den fantastiska Silvana Mangano)handlar om risodlingen i Po – området. Filmerna visar här hur torkan 1949 och översvämningar 1950 förstörde människorna levebröd som risarbetare. Det var nästan slavarbete-
  Problemet med både torkan och översvämningar beror på att stora områden längs Po och övriga flodar från alperna till Adria används som bevattningsreservoarer för bl. a. Risodlingar, och nuförtiden också betydligt flera andra agrarprodukter. ( – Min middag idag: forell med italienska potatis!)
  Jag bilade med hustrun 1989 ner till Nizza, via Tyskland, Schweiz, Italien. Längs med E4. Det var i augusti. Po-floden var nästan uttorkad, vilket vi konstaterade när vi korsade floden på motorvägen.
  -Po området drabbades 1950 av en stor torka. Och 1951 av översvämningar. Så, bästa Sigge, inget nytt under solen. Alles schon mal passiert.
  Här ett utdrag från engelska wiki om Po:The two main economic uses of the valley are for industry and for agriculture. The industrial centres, such as Turin and Milan, are located on higher terrain, away from the river. They rely for power on the numerous hydroelectric stations in or on the flanks of the Alps, and on the coal/oil power stations which use the water of the Po basin as coolant. Drainage from the north is mediated through several large, scenic lakes, commonly referred to as the Italian Lakes, and shared with Switzerland. The streams are now controlled by so many dams as to slow the river’s sedimentation rate, causing geologic problems. The expansive, moist and fertile flood plain is reserved mainly for agriculture and is subject to flash floods, even though the overall quantity of water is lower than in the past and lower than demand. The main products of the farms around the river are cereals including – unusually for Europe – rice, which requires heavy irrigation. The latter method is the chief consumer of surface water, while industrial and human consumption use underground water.
  -I torkantider vill få av de områden söder om alperna öppna kranarna för sina sydligare grannar. I översvämningstider vill samma områden gärna öppna kranarna.
  Så, det har pågått sedan 1500-talet, då man införde risodlingen i området. Torka och översvämningar: det romerska riket för 2000 år sedan kunde hantera bättre med med vatten än nutidens.
  Nej, det har ingenting att göra med klimatförändring. Men nog med mänsklig påverkan.
  Kunde våra medier veta, om de hade googlat.
  VAR GOD, Sigge… bevisa att verkligheten har fel!

 26. sibbe

  sorry, glömde att vi hade -eligt isanalyser- en s.k. romersk varmtid när de byggde sina advedukter – från Skottland till Tunsesien.. Mella 100 f kr. till 400 e kr.

 27. sibbe

  Klimatkatastrofen i Tyskland för ett par år sedan:
  Sådana klimatkatastrofer utan hjälp av CO2 bör genast glömmas.
  Vill Sigge veta om dhttps://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Hochwasserereignisse_an_der_Ahr?

 28. Håkan Bergman

  sibbe #26
  Nu tog du väl i, Romarna tog aldrig Skottland än mindre byggde dom en akvedukt från Skottland till Tunisien. Det enda flytande av nån betydelse skottarna har exporterat är nåt helt annat än vatten, men ack så välsignat.

 29. sibbe

  Håkan: Nej, så menade jag nog inte. Min fru brukar ibland bli nervös på mig, när jag inte kan förklara saker och ting riktigt. Romerska rikets gräns mot Scottland hette Hadrianmuren ( -jag bodde som barn i närheten av Limesmuren i tyska Taunus). Men nog byggde romarna akvedukter i Britannien. Det finns några kvar! Även så i Tunesien. Vad jag ville få fram är att romarna -den tiden- kunde saker och ting bättre än nutidens italienarna. Annars så fick risodlingen stort support av Mussolini,

 30. Om SVT skulle tala om värmebölja i Frankrike är det kraftigt överdrivet Det är lagom sommarvarmt för aarstiden, 25°-28°, i hela landet, utom paa mitt bygge i byn Méailles, Alpes de Haute Provence. Här har vi 12°-18°, lite mer när solen skiner. Varje eftermiddag har vi häftiga aaskregn, saa kraftiga att en dricksvattenledning skadades av ett jordskred. Efter att ledningen reparerats fick hela byn häftig diarré, inklusive alla i vaart bygglag, Inget roligt alls!

  https://www.tourisme-alpes-haute-provence.com/patrimoine-culturel/apidae-meailles-5330880/

 31. UWb

  En sak som har börjat diskutera är cybersäkerhet för vindkraftsanläggningar, speciellt de havsbaserade som per definition inte kan besökas så lätt, se länk.

  https://www.energinyheter.se/20230602/29367/vindenergisektorn-ar-sarskilt-sarbar-cyberattacker

  Det har även diskuterats riskerna med sjökablar, som även om de ligger cirka en meter ner i sjöbädden kan dras sönder av en båt med draggankare. Om den dras sönder på flera platser kan den bli omöjlig att reparera.

  En tredje fara är transformatorstationen till havs, som står på ett antal ben som kraftfulla projektiler eller torpeden kan skjuta av och då störtar den i havet. En sådan tar åratal att ersätta.

  Inte för att kärnkraftverk inte kan attackeras, men de är på land och per definition svårare att komma åt, jämfört med vindkraftsparker till havs 30 -100 kilometer från land.

  Allt detta med Nordstream i färskt minne. Dock sällan diskuterat av politiker och troligtvis försvarat med ”att vi såg det inte komma” om det skulle ske…

 32. UWb

  En intressant artikel om hur världen såg ut under den senaste (men med all säkerhet inte den sista) istiden. Tänk att detta kunde ske helt utan mänsklig påverkan och hur mycket kallare det var då.

  Är detta verkligen den värld klimatisterna har som mål? Troligtvis inte, men med ganska hög säkerhet skulle jag säga att de tror sig kunna kontrollera klimatet under resten av mänsklighetens framtid utan att någon ”tipping point” kommer att kunna ske – och en istid om något är väl detta…

  https://www.visualcapitalist.com/cp/mapped-world-the-last-ice-age/

 33. TorbjörnR

  Hittade denna på youtube om klimatmodellerna. Är ju väldigt fint presenterat och vet man inte bättre så blir man lätt övertygad.

  Intressant att se trots allt.

  https://youtu.be/aVJYwVGrrVs

 34. Jimmy Blad

  Finns andra agronomer än ”Rockies”
  https://www.frihetsportalen.se/2023/05/klimatpolitikens-intellektuella-sammanbrott/

  Intressant läsning !

 35. tty

  #29

  ”Romerska rikets gräns mot Scottland hette Hadrianmuren ( -jag bodde som barn i närheten av Limesmuren i tyska Taunus).”

  Den hette Hadrianusmuren utom under de perioder då södra Skottland var en del av imperiet, då var den Antoninska vallen från Firth of Forth till Firth of Clyde gräns.

  Däremot har du rätt om akvedukterna. Det finns flera i Tunisien, men så vitt jag vet ingen i Skottland. Den nordligaste ligger i County Durham, 7 mil från skotska gränsen.

 36. Håkan Bergman

  Jag får medge att jag tolkade sibbe lite elakt där, men vi kommer båda att mötas av en fantastisk änglakör när vi passerar pärleporten, nja jag kanske är lite tveksam för mitt eget bekommande, men sibbe kommer att välkomnas så här.
  https://www.youtube.com/watch?v=7BMQ5nk5e-0

 37. Nr 23 Håkan B.
  Har har tänkt samma – men tänk vad fint det vore om det beror på att debatten visat att back-up och stabil produktion utan väderberoende är nödvändig – kanske att ett frö av insikt fått gro hos dom gröna fanatikerna och hos stollarna på svt, dom har ju ändå fått smaka lite på vindkraftvintern.

 38. Håkan Bergman

  Magnus b. #37
  Dom enda som har kommenterat är SvK själva, men dom går ju konsekvent på putinspåret.
  Ständigt denne Putin.

 39. Lars Kamél

  Det spelar ingen roll vad klimatforskare säger. De klimathotsreligiösa, den religiösa grupp som de flesta journalister hör till, struntar i fakta, vetenskap och vad forskare säger. Struntar i, förresten. Snarare förnekar.
  De klimathotsreligiösa ljuger hela tiden, om allt som det går att ljuga om. De ljuger till exempel om att global uppvärmning innebär att det blir torrare där det redan är torrt och blötare där det redan är blött. Antagligen ger de sken av klimatforskare har påstått det.
  Som tty har påpekat i någon tidigare tråd. så innebär en varmare värld att det blir blötare nästan överallt, med några få väldigt torra områden som undantagen.
  Vilket egentligen känns självklart. Varmare hav innebär mer avdunstning, vilket innebär mer vattenånga i luften. Den måste komma ned som nederbörd någonstans, och det finns ingen rimlig anledning att den skulle kunna välja bara områden där det alltid har varit blött och kunna undvika alla områden där det brukar vara torrt.

 40. Torbjörn Lindkvist

  Hyckleri på proffsnivå:
  https://www.svd.se/a/abLRga/superrika-i-valjer-lyxflyg-pa-korta-strackor

 41. Anders

  Visst har det väl fastslagits i någon av de senaste IPCC-rapporterna att strålningsdrivningsscenariot RCP8.5 inte ska användas i klimatmodellering eftersom det bygger på orimliga utsläppsscenarier?

  Ändå gör vårt eget SMHI just detta: https://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimat/klimatmodeller-och-scenarier/klimatscenarier-och-vaderprognoser-1.639

  Har jag eller SMHI fått nåt om bakfoten?

 42. Daniel Wiklund

  Nyss på nordnytt. Piteå kommun får 27 miljoner av trafikverket för att bygga gång och cykelvägar. Man vill satsa på ”hållbara resmöjligheter”. Jag ska snart ut på min dagliga cykeltur ( min 1539-e av 1572). Det gäller att ha en cykel som håller god kvalitet. Den hållbarheten är viktig. Mina föräldrar ( och mor och farföräldrar som växte upp i en by utanför Piteå) visste inte hur moderna dom var. Dom gick, cyklade, körde häst och åkte moped.

 43. Lasse

  https://www.su.se/english/news/reduced-emissions-during-the-pandemic-led-to-increased-climate-warming-1.658706

  Mindre föroreningar mer sol och värme 😉

 44. Lasse

  Lite komplettering:
  https://www.ekonomifakta.se/fakta/miljo/utslapp-i-sverige/partiklar/

  Minskande utsläpp av partiklar.

  https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/stralning-1.17841

  Ökad globalstrålning.

  Att detta inte speglas i media är en skandal!
  Mattias Svensson i SVD lyfte den goda utvecklingen utan att nämna solens roll, han fick ett tips!

 45. mattias

  #23.
  Ja – faktiskt förvånande. Nu gör SvK det som Elsa Widding och Jan Blomgren har rekommenderat. Återstartar Öresundsverket. Bara det borde ge upphov till protester från meningsmotståndare. Istället följande krönika i Aftonbladet av alla tidningar: https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/veyenm/det-omojliga-blev-verklighet-hur-ar-det-egentligen-med-ringhals-1-och-2
  Skribenten undrar dessutom om det skulle vara möjligt att återstarta Ringhals 1 eller 2. Det såg man inte riktigt komma.

 46. Håkan Bergman

  mattias #45
  Ja det var en överraskning, men nöden har ingen lag då får man börja tänka kreativt i stället, tänk det kanske är det svenskaste vi har som följande historia kan lära oss på nationaldagen.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rldsm%C3%A4sterskapet_i_ishockey_f%C3%B6r_herrar_1957

 47. En fråga: Idag den 6:e juni är det Sveriges nationaldag. Heter det ”Glad nationaldag” (som i Glad Påsk och Midsommar), ”God nationaldag” (som i God Jul), eller något annat? (jag har sett olika varianter)

 48. TorbjörnR

  Ingemar Nordin

  Gäller din fråga klimat eller energi?😂

 49. Håkan Bergman

  Ingemar N. #47
  Jag tror man ska använda glad.
  https://www.youtube.com/watch?v=Pst5zKBBHUI

 50. Matsa

  #47
  ”Ha en trevlig nationaldag” brukar jag säga 🙂

 51. TorbjörnR #48,

  Nej men som bloggansvarig så måste man ju tänka ut vilken hälsning som redaktionen skall skicka ut i det digitala universum, åtminstone till nästa nationaldagsfirande. 🙂

  Glad nationaldag
  God nationaldag
  Trevlig nationaldag

  Hmmm. Vi får fundera vidare på den saken. Tills dess önskar jag alla en God Fortsättning på Nationaldagen!

 52. TorbjörnR

  #51 Ingemar

  Önskar dig också en trevlig fortsättning på nationaldagen. Har njutit i fint soligt och varmt väder utan klimatångest.
  Har dock debatterat med flera som verkar ha ångest också en sådan här fin dag.
  Försöker hjälpa dem så gott jag kan men får mest glåpord tillbaka🌞

  Känns som skutan håller på att vända något så hoppas vi kan fira Sveriges Nationaldag än bättre nästa år och att nedmonteringen av Sverige och världen har avstannat!