Öppen Tråd

sno regn storm

Storm och busväder kan vi vara utan. Men nu är det som det är med ”klimatkrisen” 🙂 Dags för veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. TBL

  Tänk vilken underbar värld vi kan leva i om klimat religionen stämmer. ”håller tummarna”

  Att man med hjälp IPCC och överprofeten António Manuel de Oliveira Guterres kan ställa in exakt rätt temperatur som man önskar på olika ställen här på jorden, gärna innan den brinner upp.

  Jamen – HALLÅ det vore allt för grymt om vi skulle brinna upp. Wikipedia – – – Ragnarök (”Gudarnas sista öde”[2] eller ”Makternas Undergång”)

  Tänk om vi kan minska och kanske till och med ta bort alla extrema väderhändelse som stormar, massivt regnande, allt för mycket snö eller för lite snö, inget regn alls och torka. Att alla glaciärer får vara kvar helt oförändrade i evig tid. Tänk om man kanske kan optimera vindarna så att det blåser lagom mycket hela tiden så vi får stabil vindkraft 24/7

  Jaa, tänk om den biologiska mångfalden blir samma hela tiden och kanske till och med ökar med olika klimatsmarta förändringar.

  Vi har ju inte kommit dit ännu som man gjorde förr i tiden när det var nödår. Ni vet när man offrade djur och till och med människor vid altaret för att blidka vädergudarna. Men det kanske är dags nu ta i lite med hårdhandskarna och ge lite offergåvor …

 2. Mats Kälvemark

  Henrik Jönsson ryter till om H2GS. Befriande med hans klarsyn, formuelringskonst och beundransvärda ”grävarkapacitet.”

  https://etidning.di.se/shared/spread/di-del-a-2023-02-18-p4-5/INejrvyk

 3. Mats Zetterberg

  Från LKAB;s hemsida

  Pilotanläggningen har en storlek på 100 kubikmeter och i ett senare skede kan det bli aktuellt att lagra 100 000 till 120 000 kubikmeter trycksatt vätgas i lager. Det innebär i så fall att man kan lagra upp till 100 GWh el omvandlad till vätgas, vilket räcker för att försörja en fullstor fabrik för järnsvamp i cirka tre till fyra dagar.

  Det borde innebära att dygnsbehovet av el omvandlat till vätgas är 25 till 33 GWh.

  Oskarshamn 3 producerade år 2021 11,44 TWh eller 31 GWh per dygn (om jag räknat rätt),

  Det innebär i så fall att en reaktor av O3:s storlek täcker LKAB:s dygnsbehov av vätgas till en fullstor fabrik för järnsvamp.

 4. Anders

  Är det nån här som vet om någon MSM-journalist någonsin granskat före detta politikers roll inom den gröna omställningsbranschen? (Henrik Jönsson räknas förstås inte till den kretsen!)

  Kan nuvarande regeringstoppars snabba omsvängning angående vindkraft förklaras av att de utlovats toppjobb eller aktier i denna miljardindustri? Har för mig att många människor lider av girighet. Kanske inte bara sossar?

 5. Lasse

  Elpriserna varierar mycket.
  Olika länder har olika stöd för konsumenterna.
  Tydligen saknar vi samlad kompetens om hur det ser ut i olika länder.
  Nån som kan tipsa om en aktuell sammanställning?

 6. Mats O

  Magdalena Andersson intervjuades på S valanalys möte.
  https://www.svd.se/a/y6mnMR/torbjorn-nilsson-magdalena-andersson-losningen-och-problemet

  ”När Magdalena Andersson satt bredvid Yoda på scen kröp frågan om möjligheterna fram. Vad kan jag egentligen göra?
  – De parlamentariska möjligheterna har sett ut som de har gjort sedan 2006, det gröper ur finansieringen, sa partiledaren.
  Yoda lyssnade.
  – De säger att vi skulle ha monterat ner elsystemet, det är en så uppenbar lögn att den inte går att bemöta. Vi har Europas största elexport. Det är så tokigt så man vet inte vad som är upp och vad som är ner längre.
  Yoda lyssnade.
  – Det är en urtöntig klyscha att kris är en möjlighet, sa partiledaren.
  Hon sa något om fascistiska metoder och Orwell också.
  Det var mycket deppigt, allting.”

  Magdalena Andersson fattar inte vad S och hon har gjort under 8 år.

 7. Lasse

  WUWT har en solig betraktelse över Nederländerna signerad Willis E.
  https://wattsupwiththat.com/2023/02/17/sunshine-and-temperature-in-holland/

  Det är solen! 😉

 8. Mellan 2018 och och 2019 skrev Sten Kaijser inte mindre än 6 inlägg om ”Coriolis Effekten” och sedan kom ytterligare ett gästinlägg i detta ämne från Anders Persson . Finns det fortfarande intresse för detta? Jag har själv de sista veckorna fördjupat mig i detta och producerat ett antal figurer baserade på numerisk integration av rörelseekvationerna som jag själv tycker är intressanta! Om någon är intresserad, varsågod!
  https://science-mats.de/coriolis.html

 9. #2 Mats Z
  ”Det innebär i så fall att en reaktor av O3:s storlek täcker LKAB:s dygnsbehov av vätgas till en fullstor fabrik för järnsvamp.”

  Nä! Lägg till elektrolysförlust och komprimeringsenergin.
  Precis som med elektrolysceller som anges förbrukning vid anslutningspolerna, för att det skall se bra ut, så anger man här bara lagrets energiinnehåll.
  Lägg till 60-70 % minst inkl överföring osv.

 10. Mats Zetterberg

  Tack Johannes,
  Betyder alltså nedanstående att man behöver nästan 200 GWh el för att producera 100 GWh el omvandla till vätgas?

  ”Det innebär i så fall att man kan lagra upp till 100
  GWh el omvandlad till vätgas”

 11. Det blev lite panik i klimathotsledet i veckan när Tv4 hade kritiska inslag om vindkraftens starkt negativa miljöeffekter.
  Aftonbladet försökte rädda vindkraftsatsningarna i östersjön genom att med braskande rubriker böla om att havsfåglar, som ex v sillgrisslor, hotas av klimatkrisens värmeböljor.
  Statistiken visar dock, som förväntat, på att situationen är den motsatta – fåglar i allmänheten mår bra av torrt och varmt väder under vår och försommar, det är bra för ägg och ungar.
  Blöta, kalla, blåsiga vårar och försomrar är hotet mot ägg och ungar!
  Typexempel på att värme är bättre än kyla för fågelungar är finvädret 2018 – våra skandinaviska orrar och tjädrar ökade explosionsartat och gav våra bestånd en välbehövlig boost!

  Fake news grasserar hejdlöst i våra medier och klimathotsalarmisterna har tyvärr fått in båda fötterna på redaktionerna idag och skapar en djupt felaktig bild av verkligheten, i stort och i smått.
  Vasalopp, fåglar, skördar, sjukdomar osv är lovligt villebråd året runt för dessa nya klimatmakthavare och statistik, verklighet och sanning är dom helt likgiltigt.
  Att Tv4 bröt mönstret i veckan var betydelsefullt men det går inte att hoppas på någon vändning än på länge – Eu och andra vill åt våra stora, vilda, arealer för att omvandla dessa till industrimarker och kallar det grön omställning.
  Om det finns förnekare och troende så hoppas jag oxå att det finns ett helvete – och att gud är en sanningens förkämpe.

 12. Hoppas klimathotsfolket passar på att njuta av dom fantastiska Tv vyerna från dagens långlopp i orsa – mängder av snö och perfekt vintertemperatur.

  Klimatmässigt har märkligt nog inte vintrarna runt mora blivit varmare dom senaste 100 åren om vi tittar på SLU: s mätningar – inte heller finns det någon statistisk minskning av snödjup, mät den 1:e mars sedan 1922.
  Klimatångestarna fattar naturlugtvis inte detta utan gnyr över krisen som vi genomlider.
  1970 – talet hade längsta perioden under dom senaste 100 åren med dåliga snöförhållanden och 1980- talet dom stabilaste snöförhållandena.
  1930- talet hade flest år med inställda vasalopp, pga snöbrist.

  Vill man se det i ett större perspektiv med temperatur och snö i norden – så rekommenderas att läsa på om havstemperaturväxlingarna runt island och grönland – där finns korrelationen.

  Senaste värmeuppvallningen i havet runt island inleddes 1985 – och sett till havets rytm finns det goda skäl att tro på kallfas inom en någorlunda nära framtid, just nu tycks enl isländska forskare i intervju på Yle- Tv 2021 som om ökningen stagnerat

  Vädermönster, havstemperatur, solintensitet har inte längre ngn plats i det offentliga samtalet – men för oss som gillar att tjuvkika i det historiska facit så är det fortsatt intressant – att försöka förstå klimatet utan ett historiskt perspektiv känns både tafatt och ovetenskapligt men där lär vi låsas fast ett tag till av den offentliga agendan. Det bör dock inte hindra oss nyfikna att eftersöka en djupare förståelse.

  För perspektiv så vore det intressant att se en uträkning vad det skulle innebära för mänsklighetens skördar och mathållning om vi globalt skruvade ner tempen med 1 grad – och i så fall, vilken för och nackdel dagens temperatur innehåller.

 13. Nr 4 Anders.
  Varje ny regering får, den enkla, frågan från Eu – är ni med eller mot?
  Det är i dagens fundamentalistiska tidevarv en omöjlighet att välja en egen väg…men man kan välja att Understödja den gröna omställningen så lite som möjligt…och där ligger våran enda frihet.

 14. GoranA

  På tal om de små stegens tyrani.
  https://youtu.be/ANDOcPUlfC0

 15. Lite ’comic relief’:

  John Kennedy v. Climate whackjobs

  ‘Last Generation’ climate protesters miss court date because they flew to Bali

 16. Torbjörn

  #18 Magnus
  ”För perspektiv så vore det intressant att se en uträkning vad det skulle innebära för mänsklighetens skördar och mathållning om vi globalt skruvade ner tempen med 1 grad – och i så fall, vilken för och nackdel dagens temperatur innehåller.”

  Du kan studera historien, den massiva klimatflykten från Europa till Nordamerika är väl belagd.

 17. Mats O #6

  ”– De säger att vi skulle ha monterat ner elsystemet, det är en så uppenbar lögn att den inte går att bemöta. Vi har Europas största elexport. Det är så tokigt så man vet inte vad som är upp och vad som är ner längre.”

  Det där argumentet förs ständigt fram av sossarna. Ygeman tjatade om det i TV och radio förra året.

  Jag skulle vilja ställa några motfrågor:

  1. Om det nu är så att era siffror bevisat att vi har gott om el, hur kommer det sig då att vi ständigt uppmanas att spara på elen?

  2. Hur kommer det sig att Svenska kraftnät` ständigt varnar för elbrist och att de kan bli tvungna att stänga ned vissa områden och industrier

  3. Hur kommer det sig att elpriserna var så höga, redan innan Putins anfallskrig?

  Någon som har hört något vettigt svar från S om detta?

 18. Nr 16 Torbjörn.
  Jo, jag har läst en hel del om det där.

  Det är också intressant att se vad vårat kära SMHI skriver om vikingarna – ” vikingarna hade otur vid koloniseringen av island och grönland då nordatlantiska havstemperaturen direkt efter koloniseringen runt 870- talet sjönk med nästan 6 grader Celsius”.

  SMHI går i a f inte att kalla för klimatförnekare – och dom fortsätter klimathistoriebeskrivningen med att vi nu har ungefär samma medeltemperatur i sverige som på 1500-talet.

  Dessutom fyller SMHI på med att under bronsåldern var det 1,64 grader varmare än nu i skandinavien.

  Själv kan jag lägga till vad länsstyrelsen säger om medeltemperaturen i mina hemtrakter i juli – ” på 1200- talet var det ungefär 4 grader högre medeltemperatur i juli i västergötland”.
  Ovanstående kan också avläsas via studier av växtligheten.

  Det HAR alltså varierat kolossalt i klimathistorien på våra breddgrader, enl SMHI och länsstyrelsen.

  Frågan är då varför vi hela tiden matas med att det aldrig har varit så varmt som idag eller att temperaturen aldrig ändrats så fort – något är riktigt sjukt.

  Tänk om vi inte hade varit historielösa i dagens debatt (!), då hade vi förstått vilken tur vi har som har en lugn och fin temperaturhöjning – och att det inte blir kallare….just nu.

  Klimatet kommer att fortsätta förändras både med och utan Co2 – men det får vi inte ha med i dagens klimatteori.

 19. Ulf

  Svar 6,

  Hon kan väl ändå inte vara så dum i skallen att hon inte fattar vad hon gjort, dvs monterat ner elsystemet? Rimligen är väl detta bara retorik?. Nedläggningen berodde väl på MP:s krav, eller är hon så fullständigt borta så hon inte fattar att S/MP regeringen orsakat energikrisen i Sverige?. Med de 4 kärnkraftverken kvar och värmekraftverken i söder hade vi haft låga priser i hela landet.
  Kablarna till utlandet hade vi enkelt fyllt utan prispåverkan i Sverige. Detta är enkelt att räkna ut.

 20. UWB

  #2
  Här är debattinlägget som Henrik Jönsson bemöter.

  Det vanligaste ordet är ”grön”. Undra hur H2GS ställer sig till EUs förslag om att vätgas producerad av kärnkraft också är ”grön” under vissa förutsättningar som Sverige (och Frankrike) med lätthet uppfyller.

  Notera att, föga förvånande, att Die Grünen inte anser det. Det är som att när det brinner får elden bara släckas med vatten från sjö A och inte sjö B fastän vattnet har exakt samma kvalitet.

  https://www.di.se/debatt/debatt-ska-statligt-stod-betalas-ut-for-att-stalla-om-stalindustrin/

 21. Adepten

  #19 ULF

  Här kommer svaret från YODA på S:s frågor🤣
  Ingvar frågade om det blåste höger- eller vänstervind.
  YODA sa: Det blåser korsdrag.
  Då gick ett sus genom lokalen. Så klokt sagt.
  YODA sa sedan: De parlamentariska förutsättningarna är klart sämre. Vi kan inte hitta finansiering för det vi vill göra. Utsorteringen från arbetsmarknaden har blivit större.
  Då andades publiken ut. Mm, så är det verkligen.

 22. pekke

  #16 Torbjörn, #18 Magnus med flera

  Det vore verkligen intressant att höra när i mänsklighetens historia det var ett perfekt klimat jämfört med i dag ?
  Men man hör aldrig nån klimatexpert/alarmist tala om när det var ett perfekt klimat bättre än i dag.

  Hela mänsklighetens historia är fylld av klimatrelaterade katastrofer, det har varit för varmt eller kallt, för blött eller torrt, våldsamma stormar/orkaner eller andra naturkatastrofer.

  Det måste väl finnas nån tidsperiod i mänsklighetens historia som klimatet var perfekt enligt klimatexperterna !?

  Vi får nog aldrig hör dem säga något sånt.

  Här finns en drygt 1400 sidor lång nedteckning av diverse naturkatastrofer( inte alla klimatrelaterade ) som drabbat olika samhällen genomhistorien sedan Jesus tid, naturligtvis inte alla, bara kända, sista sidorna innehåller referenser till de olika händelserna.

  http://www.breadandbutterscience.com/Weather.pdf

 23. Torbjörn

  #22 Pekke
  Vi är inte där än,, men vi närmar oss även om temperaturen sjunker några år framöver.
  Vilken temperatur? vet inte, men vi har haft flera optimum i historien

 24. Anders

  #13 Magnus Blomgren. Ska man inte tillägga att det inom EU är ”en omöjlighet att välja en egen väg”. En rätt rimlig slutsats för oss som bryr oss borde vara att lämna EU innan den förbindelsen slutligen ödelägger vårt land. SWEXIT – för bättre energi, ekonomi och ekologi!

 25. tty

  #18

  Har du någon länk till SMHI-citatet? Det är nämligen helt klart felaktigt. Grönland koloniserades ingalunda på 870-talet.

 26. foliehatt

  Magnus Blomgren ## 11 & 12,
  Det lustiga vad gäller rapporten om grisslorna var att det var de grisslor som häckade i sol som fick problem med värme. De som häckade i skugga var oberörda. Instrålad värme, alltså. Inte koldioxidvärme.

  Vad gäller Moras, och andra platsers, resiliens vad gäller uppvärmning, snödjup, etc. så kommer katastrofapolegeterna att hävda ”endast lokal effekt”. Så gör de alltid med data som går åt ”fel” håll.

 27. Ivar Andersson

  #17 Ingemar
  Som punkt 4 lägger jag till
  att Pågens bageri i Malmö inte får bygga ut för att eleffekt saknas.
  Hur mycket elenergi vi exporterar när det blåser inte har någon betydelse när eleffekt saknas för Pågens utbyggnad.

 28. Anders

  #11, 12, 26. Apropå Sillgrisslors värmekänslighet, vad är det peer-reviewade underlaget för Sossebladets braskande rubrik?

 29. Håkan Bergman

  Ivar A. #27
  Får bygga ut eller inte, men vem fan satsar på att baka bröd när eltillgången ser ut så här.
  https://drive.google.com/file/d/1_tDijxLZ7VIgKi257y7bflH7cSrj_LHY/view?usp=share_link
  https://drive.google.com/file/d/1KJc9eq_NnRRvsJI47pGz0-k5eBlQcuql/view?usp=share_link
  https://drive.google.com/file/d/11zQqa0ATk_L67FAS63eAmIaj8qdMRmv3/view?usp=share_link
  https://drive.google.com/file/d/1DDTGhzBqQgHJ–538roGmYl4ggDKh37P/view?usp=share_link

 30. Nr 24 Anders.
  Våran industristruktur och därpå följande export är tyvärr alldeles för sammanlänkad med tyskland och europa för vi skulle ha minsta chans att krångla oss ur Eu – min åsikt är därför att vi med näbbar och klor nu måste skydda våran vildmark mot den industriannektering som Eu håller på att genomföra, vi måste på alla sätt från regeringen delta på Minsta möjliga sätt i Eu:s ” gröna omställning” – att vi skall leda och gå först är ett fullblommande vansinne för naturen och ursprungsbefolkningen.

  Nr 25 TTY.
  Har tyvärr inte länken men den härör från antingen deras blogg eller hemsida där resonemanget/ diskussionen garanterat var fel ang bosättningen men det var intressant att diskussionen överhuvud kom upp om snabbt skiftande havstemperaturer (även om det var första gången jag själv hörde om att det skulle kunna vara så osannolikt mycket som 6 grader i nordatlanten ) – alltid annars brukar 2-3 graders uppvallningsförändring vara det som nämns och inte minst då även som förklaring till den snabba temperaturstegringen i skandinavien 1920- 30.
  Nr 26 folihatt.
  Jo, förvisso var det solen och skuggan men själv förvånas jag över beståndsökningen på senare decennier då havets manna strömmingen minskat så kraftigt – dock kanske grisslorna gått över till spiggen som ökat kraftigt?
  Kul att dom ökar oavsett!
  Ang SLU:s mätningar kring Mora och att vintertemperaturen inte ökat sedan mätseriens början 1922 – överraskande när medeltemperaturen i området ökat med ungefär 1grad över året- men kanske beror det på dom höga norska bergen i väster som tvingar upp värmen från golfströmmen – och att Mora då på ” baksidan” av bergen upplever ett kallras?
  Vintertemperaturerna är ju annars dom som anses öka kraftigt på våra breddgrader – Moraområdet är därför intressant.

 31. foliehatt

  Anders, #28
  https://www.int-res.com/articles/meps_oa/m14244_advview.pdf

 32. foliehatt

  Anders och Magnus,
  det är inga feltolkningar i media. I grissleartikeln pekas faktiskt ”klimatförändringarna” ut som orsak. Detta trots att författarna själva noterar att det är mängden direkt solsken som triggar de försök till sänkning av kroppstemperatur som studien registrerar och bokför.

  Det är som ett barn med ett sånt där blad där man ska dra streck mellan numrerade punkter för att en tecknad bild av en uggla ska växa fram – men där barnet ritar tvärs emot all numrering och producerar istället bilden av en elefant.

  Peer-review, eller inte, är inte vattendelaren här.

 33. Håkan Bergman

  foliehatt #32
  Kan det inte vara så enkelt som att Karlsöarna är överbegrisslade? Det fungerar likadant för oss människor, åtminstone för oss som tänker själva, själv har jag en etta på 46 m² noga checkad med kompass för att förvissa mig om att den hade österläge innan jag slog till på den. En etta i söder- eller väster-läge är öken.

 34. Om Hybrit och kommande dubbel belastning av skattebetalare och konsumenter. Det kostar att bli fattig.

  https://www.youtube.com/watch?v=2fdcz4lHt2E

 35. Paul Håkansson

  Själv tittar jag inte på TV-nyheter men stämmer det att Erika Bjerström syns allt mer sällan där?

 36. Anders

  #31 foliehatt. Tack! Ska försöka tugga i mig och analysera den rätt svulstiga artikeln. Oavsett hur mycket grisslorna än lider av kraftig solstrålning kan dock deras välmående knappast förbättras genom byggandet av flera tusen vindkraftverk i Östersjön.

 37. Håkan Bergman

  Väck grannarna och låt dom njuta av lite god samtida musik.
  https://www.youtube.com/watch?v=fP1Ld0mvdQk&t=550s

 38. Tommy

  Svar till #5 Lasse

  Har tittat på det hela som hastigast, då jag inte kunde hitta någon vettig sammanställning. Hittade till slut ett ställe där man jämför tyska gaspriser historiskt och ur ett kundperspektiv. Väl att tänka på att då gasen var billig var även kronans värde högre, så de billiga gaspriserna var ännu billigare och trots enorma påslag har man inte betalat mer för sin uppvärmning, än när våra elpriser var som lägst för 10 år sen. Så 6-7 eurocent motsvarar 60 – 70 öre/kWh totalt inkl alla distributions, fasta avgifter och skattekostnader. Grundpriset i bulk på gasen idag, är ca 65 öre/kWh, den gröna stapeln i jämförelsen nedan, resten är gashandelns påslag. Men man har idag en gräns på 140 eurocent/kWh som maxpris, något som bolagen får ta ut, så priset som presenteras har mer akademisk betydelse.
  ”Inköp och försäljning utgör den största andelen med cirka 61 – 63 procent, där skatter och avgifter står för cirka 25 procent. Ytterligare 11 till 14 % står för ledningsavgifter.

  Naturgaspris för hushåll (EFH) i ct/kWh Genomsnittligt naturgaspris för ett hushåll i ct/kWh, småhus (EFH), naturgascentralvärme med varmvattenberedning, aktuella specialavtalskundtariffer på marknaden, årsförbrukning 20 000 kWh, grundpris ingår proportionellt, ej volymviktad.”

  Länkar om någon vill fördjupa sig. Finns andra också, betydligt mycket billigare gas i Frankrike. https://www.heizsparer.de/energie/gas/gaspreise  

  Finns även ställen där man tittar på hur tyska hushåll använder sig av energi och hur den fördelas på olika energislag. Har däremot inte hittat nyare uppgifter än 2019 men tror inte att det förändrats speciellt. 5,7% är el, det mesta är gas och olja. mycket.https://www.bdew.de/media/documents/Pub_20191031_Wie-heizt-Deutschland-2019.pdf

  Man kan jämföra elpriser på https://www.check24.de/strompreisvergleich/ som även har jämförelsepriser på gas. Bara kryssa i rätt ruta. Brukar ta postnummer 64285 Darmstadt. 

  Men vi kan konstatera att vi betalar mer, rätt mycket mer än Europa i övrigt.

  Den här är en grafisk presentation för 2022, där Europa finns med och där man även kan jämföra med världen i övrigt. Den innehåller även el, gas och bensinprisjämförelse. Växla i pilarna.
  https://www.visualcapitalist.com/mapped-global-energy-prices-by-country-in-2022/
  Man kan även få bilden inbäddad i eget innehåll utan kostnad.

 39. Lasse

  #30
  För den som gillar SMHIs grodor finns numera POD även i textat.
  https://www.smhi.se/podd/poddserier/klimatforskarna

  Gissar att det är i detta flöde som felen sprids!

  Ett gravt om hur isen i Arktis kommer att försvinna sommartid inom 10 år eftersom solen smälter isen och ger ytterligare värme när havet blir isfritt. Skamligt och skrämmande: Trovärdigt?
  http://polarportal.dk/havis-og-isbjerge/havisens-udbredelse/

 40. Apropå SMHI så flyttar de sin havsmätstation i Göteborg.

  https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/ny-station-for-havsvattenstandsmatningar-i-goteborg-1.192712

  Kan man göra så utan att det felar på millimeterna?

 41. Staffan Lindström

  39 Lasse

  I en poddutskrift stavas Erik Kjellström ”Kjellström” i början men i slutet ”Källström” Har för mig att ”Kjellström” var det riktiga… Annars ”Climatologia muy simplificada”… Och det måste nog utgå ett dekret från SMHI när lantbrukare ska så… begriper nog inte det själva…

 42. Mats O

  Nordin#17
  – De säger att vi skulle ha monterat ner elsystemet, det är en så uppenbar lögn att den inte går att bemöta. Vi har Europas största elexport. Det är så tokigt så man vet inte vad som är upp och vad som är ner längre.”

  Vem la ner kärnkraften?

  Frågan behandlas på kanalen RIKS.
  https://www.youtube.com/watch?v=9Thkwo8RYs8&t=1424s

  eller sossarnas egen kanal
  https://www.youtube.com/watch?v=As5lUkmTz-M

 43. Messkalle

  Was Earth already heating up, or did global warming reverse a long-term cooling trend?

  https://theconversation.com/was-earth-already-heating-up-or-did-global-warming-reverse-a-long-term-cooling-trend-197788

 44. Anders

  Noterar Ni som jag ett intressant samband mellan vår käre ”Kents” nyliga frånvaro här på KU och Maths Nilsson dito Wikipedia-krig mot Elsa Widding? Läs i Sverige-Pravdan och fundera själva: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/XbWXjW/sd-are-pekar-ut-klimatdebattor-som-wikipedia-sabotor

 45. Thorleif

  Någon här som kan reagera till följande påstående ang kostnader för naturkatastrofer etc pga ”klimatförändringarna:

  ”Swiss Re estimates that total economic losses from natural catastrophes in 2021 and 2022 were $292 billion and $260 billion, respectively — far higher than the $207 billion average over the previous 10 years. There is currently a “trend of a 5–7% average annual increase over the past decade” in insured losses. One Swiss Re paper quotes an executive with the title “head of catastrophe perils” as stating that global warming is one of the “key factors at play.” Climate change, the company writes, “poses the biggest long-term risk to the global economy.” ”

  Jag känner inte igen mig i ovanstående även om tillfälliga naturkatastrofer där många bor givetvis kostar mycket. Typ New Orleans (orkaner), den tyska och pakistanska översvämningen osv.
  Har Force Majeure-klausulerna påverkat siffrorna över tiden? Mer försäkringstäckta skador leder till högre premier som i sin tur leder till mer Force Majeure!(?).

  Är Swiss Re´s uppskattningar deras egna kostnader (nej förstås) eller bara uppskattningar av samhällets kostnader vid katastrofer varav bara en del är försäkrade med full täckning (typ)? Att kostnaderna ökar med 5-7% årligen över det sista årtiondet är säkert en sanning men siffran bör nagelfaras. Vad betyder ”försäkrade förluster” t.ex.
  Med statistik följer kraven på detaljkunskap för det är där vi finner den verkliga sanningen!

  Kan man t.ex försäkra sig mot dåliga skördar? Jag tror att innovationsförmågan hos dagens försäkringsbolag är mycket stor. Så snart bolagen upptäcker affärsmässiga felbedömningar höjs antingen premier kraftigt eller så ändras villkoren…….Antalet ömsesidiga bolag sägs minska eftersom bankoligopolet är ute efter deras normalt mycket konservativa kapitalförvaltning.

  https://theintercept.com/2023/02/18/inflation-climate-change/

 46. Adepten

  #45 Thorleif

  Ja, om 1 billion dollar är lika mycket som 1000 miljarder dollar , så låter det mycket😵.
  Om man nu betänker att den globala skulden närmar sig snabbt 300 tusen miljarder dollar och den globala skuldkvoten ligger på 360% av världens BNP🤔. Om jag inte har helt fel 🥴

 47. Fredrik V

  #45, 46

  1 billion på engelska = 1 miljard på svenska.

 48. Thorleif

  1 trillion dollar = 1 biljon svenska kronor (Terra)! Biljard sek är ytterligare 3 nollor (Peta).

  Pentagon hade till 2018 över 21 biljoner dollar som man ackumulerat saknade redovisning för enligt US Budget Office. Kritikerna av detta påstående hävdar att det har att göra med budgetjusteringar och interna överföringar. Kan vara men tydliga specifikationer saknades om hur och varför. Att flytta t.ex ett projekt-belopp (budget) till ett annat händer ju ständigt i företags- och organisationsvärlden. Årsbokslutet är just till för att redovisa sådana ändringar. Hmmm! Den här typen av justeringar är nog mest till för att dölja ”viss användning” (förutom ren inkompetens eftersom beloppen sväller kraftigt sedan 9/11). Det finns som bekant en superhemlig försvarsbudget som inte ens hela senaten får kunskap om. Bara en liten grupp.

  https://ifp.se/hur-manga/nollor-har-en-miljard-miljon-biljard

  Mitt inlägg om försäkringsmässiga klimatskador (ersättningsbara och ej försäkringstäckta) handlar inte om siffrornas nominella storlek per se utan ”tillväxten och innehållet” och hur det ser ut historiskt så att siffrorna blir jämförbara.

  Eller sväljer ni vad som helst?

 49. Jojje

  Kurvor
  https://newtube.app/TonyHeller/4A1QRX3

 50. Håkan Bergman

  Liten seger i kulturkriget, Cmore kallar Globen för Globen i kvällens derby mellan DIF och Gnaget. Emellanåt säger dom Avici arena i Globen , jag ser det som en felsägning. Detta dj*vla tilltag att döpa om folkets arenor efter första bästa hiphopfjolla måste stoppas, heder åt Cmore. Vad blir nästa offer, Hovet ska heta Sibylla Arena, eller?
  Det här var väldigt OT!