Öppen Tråd

snöigt england

Eländigt väglag. Bättre att stanna hemma och diskutera på öppen tråd istället. Här är det en fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    Ett nätt snötäcke o runt ”nollan” här i södra Sverige, mycket ”växthusgaser” i form av hög luftfuktighet och täta moln men även om jag saknar det där vintriga högtrycket så är det svårt att kalla det för ”extremväder” och tecknen på ”klimatkris” saknas helt.
    Tecknen på kris i allmänhet saknas emellertid inte, det känns som om det ligger kriser och pyr både lite här och där och de flesta har tydliga tecken på antropogen påverkan …
    Allt från Putlers krig i Ukraina, klanernas krig i Södertälje, en utpräglad klimathotskris med religiösa förtecken, en högst reell energikris skapad av djupt troende politiker, och inte minst en djup förtroendekris mellan realister och konformister inom fakulteter, media och den ”renläriga” woke-politiken … våga inte ifrågasätta den rena läran, ty då är du dömd till utanförskap …
    Tyvärr sover Sverige fortfarande och den stora frågan är vad som krävs för att väcka de goda krafter som jag vet finns där ute någonstans?
    Ett stort steg framåt togs när väljarna såg till att hålla MP-terroristerna utanför regeringsmakten, men tyvärr krävs det mer …
    Det kommer emellanåt små klipp i tuben på Jessica Stegrud när hon som en suverän talare röjer i riksdagen, men det krävs fler av den kalibern …

  2. Sista biten på julskinkan och sedan en skidtur och lite snöskottning efter gårdagens snöoväder, härligt med snö i trollhättan – det var inte så vanligt ens för 50 år sedan.
    Årets lucia blev en av dom allra kallaste på mina snart 60 år.
    Julafton i trollhättan 2022, kallt och hela naturen klädd i frost – som ett julkort!
    Gick på midnattsmässan i en underbar kyrka från 1700- talet….lite trist bara att kollekten gick till klimaträttvisa – jag hade hellre skänk pengar till kattslussen som gör en hjärtevärmande insats för traktens fyrbenta, eller till traktens fattigpensionärer.
    Vinterns första snöstorm drog in över trollhättan redan i november, det blev ovanligt tidig skidåkning denna vinter.
    Trevlig helg alla!

  3. mattias

    Om ni orkar att lyssna på spaningar inför 2023 på vetenskapspodden: https://sverigesradio.se/avsnitt/kriget-och-hungern-sa-ska-matosakerheten-brytas

    Det finns ändå glimtar av realism – särskilt av Gustaf Klarin som vågar ifrågasätta sina kvinnliga kollegor (6 minuter in i inslaget). Torka och hungersnöd kom upp och klimatförändringar nämndes förstår – men även andra orsaker. Länder som Somalia, Jemen och Afganistan som ickefungerande länder med svag stat och ständiga konflikter – där jordbruksmark är minerad, ingen spannmålsimport från Ukraina, dyrare utsäde och konstgödsel, svårt med reservdelar till traktorer etc.
    GMO nämndes som något som kan öka effektiviteten i jordbruket. Tyvärr förlorade de markkontakten på slutet när de kom in på Fit-for- 55, då även Gustaf tystnade och inte kom med några alternativa inspel.

  4. Jisonbetzel

    Vitön och Svartön, två platser med stor betydelse i vår kamp att sätta Sverige på kartan med hjälp av vätgas
    Vitön:
    Ingenjör Andrées luftfärd var ju ämnad att ta besättningen till Nordpolen och därmed bekräfta att vi besatt den ingenjörskonst som krävdes för uppdraget. Ett antal pilot-plant försök med blandade resultat genomfördes med vätgasballongen. Trots det skyndades fullskaleförsöket fram. Besättningen hittades senare döda på Vitön dit de tog sig till fots efter att ballongen kraschat på grund av vätgasläckage.

    Svartön:
    På Svartön i Luleå har en pilotplant-anläggning uppförts i syfte att studera reduktion av järnmalm med vätgas i stället för kol. Processen benämns HYBRIT och de intressanta försöken avslutas under 2024. Processen kräver ofantliga mängder grön el men undviker att farlig CO2 bildas.
    Långt innan pilot-försöken är avslutade och rapporterade har det beslutats att bygga en produktionsanläggning i större skala.

    Dessa fakta är väl kända men jag tycker att de är lite humor att det helt plötsligt blir så bråttom att man inte kan göra klart de förberedande försöken innan man går till nästa etapp. I båda fallen ligger det förstås en stor portion prestige i tanken att ”vi skall sitta i förarsätet och visa resten av världen”

    Kul med en öppen tråd i vårt särdeles vackra vinterlandskap. Snöplogen swishade nyss förbi, om 5 år kan den vara ersatt av en dito med fossilfritt stål?

  5. Ann Löfving-Henriksson

    Alex Epstein är pålitlig och produktiv.
    Här ger han kort i punktform sin syn på Europas antropogena energianorexi, vår energiKRIS
    https://energytalkingpoints.com/european-energy-security/

  6. foliehatt

    De som driver klimatkatastrofnarrativet gör ett fruktansvärt bra jobb – vad gäller att sätta dagordningen i den offentliga diskussionen. Precis som målet är för företag som gör i sin reklam och PR – så har man från katastrofsidan satt ett antal olika uttryck i människors medvetanden – irreversibla trösklar, utrotade isbjörnar, dränkta städer, och hela nationer, snöfritt Vasalopp etc.

    På samma sätt som i företagsvärldens reklam så påstås saker utan att bevis samtidigt presenteras, som exempelvis ”Coke adds life”, ”Juicy fruit – a package full of sunshine”, eller ”6-8 brödskivor om dagen”.

    Den senaste slogan som de klimatkatastrofhotande har satt i media är att klimatkrisen är uppå oss – vi lever redan i klimatkrisen (inte om tio eller sju år).

    Men, vad består denna påstådda kris av? Jag skulle mycket gärna få detta redogjort för mig. Eller är det som jag misstänker, ett snyggt spinn, en lek med ord från någon dyr och påhittig reklambyrå? jämförbart med ”Coke, adds life” – typ.

    Jag vore mycket tacksam om någon kunde förklara för mig vad krisen som är uppå oss består av.

    Kent? Eller vem som helst?

  7. Simon

    Tack allihopa för att jag fick börja dagen med att läsa insiktsfulla och kloka inlägg. Det piggar upp ordentligt inför förestående snöskottning.

    Tipsar om Henrik Jönssons senaste. ELCHOCKEN – Sveriges skenande elpriser. ELPRISET SKENAR och chockar inom kort Sveriges hushåll.

    Vem bär ansvaret för denna utveckling? Vad blir konsekvenserna för det svenska samhället? Och hur skildras denna krissituation i media?

    https://www.youtube.com/watch?v=kjmHswohVZI

  8. Berra

    En floskelkavalkad från bland annat en sakkunnig docent i lingvistik…

    https://www.smp.se/debatt/vad-kostar-det-att-inte-agera-pa-klimatkrisen-285db87e/

  9. Anders

    #6 foliehatt. Behöver inte förklara, för det finns ingen klimatkris. Men jag vill kommentera det Du skrev: ”Eller är det som jag misstänker, ett snyggt spinn, en lek med ord från någon dyr och påhittig reklambyrå? jämförbart med ”Coke, adds life” – typ.”

    Jo, sannolikt är det så. Och vi i Sverige har blivit allt mer lättledda (lätta att förleda) i och med att vi – i vår naivitet -överlåtit uppfostran av våra barn till staten. Aldrig har vi varit så ”kollektiva” som nu när vi frånhänt oss chansen att skapa fria, trygga, självständiga personligheter med mod att ha avvikande åsikter. Lite globala klimatlarm på det och Karl Marx gnuggar händerna!

  10. Lasse

    Hybrid ifrågasätts av M på SvD debatt.
    Snöfattigt i Alperna.
    Gissar att elpriset gör konstnön ohållbar.
    Här kring nollan ute något varmare inne.
    Energifattigdom eller sund hushållning?

  11. foliehatt

    Berra, #8,
    vilken hemsk soppa…
    Ett ypperligt exempel på hur man genom falsk representation av statistik kan påstå i stor sett vad som helst. Och sedan alla dessa förbålt korkade…”någonting”rebellion – sammanslutningar.

    Det var slynglar från Scientist rebellion som limmade fast sig i en utställningsmonter hos VW – och sedan klagade på att de inte blev servade med hinkar att kissa och bajsa i + att VW stängde av värme och ljus….(det sket sig, kan man säga)

    De kallar sig ”Scientists”, men det är knappast raketforskning de arbetar med på dagtid…

    https://www.gbnews.uk/news/eco-protesters-left-without-toilet-facilities-after-gluing-themselves-to-the-floor-in-volkswagen-factory/379078

  12. Christer Eriksson

    Hade en disskusion med en person på Fbsom envist påstod att några PPA avtal inte existerade.
    Någon elkris existerade ej heller,definitivt inte heller fanns någon energibrist.
    Jan Blomgren var ej heller någon professor.
    Suck,lade ner diskussionen.
    Är man troende på sin sak så hjälper inga argument

  13. Björn

    Har vi kanske haft rekordkyla någonstans i Sverige, eller kanske i södra delen, där både snö och kyla tycks varit vanligare denna vinter? Som motvikt mot allt tal om rekordvärme, kanske någon vet.

  14. Matz Hedman

    Vi har en spännande period framför oss.
    Det verkar som La Nina nu avtar. Vi får se hur det fortsätter och vad resultatet i kombination med en avtagande solaktivitet blir.

    -Fortsätter den globala temperaturen falla utan La Nina?
    -Får vi en El Nino?
    -Har jag tolkat data för tidigt, återvänder La Nina?

    Bifogar länk till min ENSO proxy. Det området utanför Peru där signalen är stark. Jag har plottat 18 månaders dagliga temperaturdata (ERAv5) med tre olika startår:

    2016 Stark El Nino period (Röd)
    2021 Stark La Nina period (Blå)
    2022 Nu (Gul). Mer än 3.5C ökning under de senaste 60 dagarna.

    https://cfys.nu/graphs/ENSOProxy20230101.png

  15. tty

    Apropå klankrig i Södertälje och annorstädes så tog jag och jämförde vår svenska mordstatistik (per capita) med det stora skräckexempel USA, och konstaterade att vi snabbt tar in försprånget.

    Sverige som land börjar kunna vara med i bottenstriden i alla fall, vi har redan passerat New Hampshire och tar troligen även North Dakota i år.

    Enskilda kommuner går det ännu bättre för. Södertälje ligger t ex ungefär på 60:e plats bland amerikanska städer, i nivå med Los Angeles och långt före t ex San Francisco, för att inte tala om New York som knappt ens klarar av att hålla undan för Stockholm längre.

  16. Berra

    #11 Foliehatt

    Tycker de kunde hotat med att lösa upp limmet på de som limmade fast sig på landningsbanor ett Viggensplans EBK

    Då hade de nog slitit sig loss på egenhand illa kvickt

  17. Björn

    Matz Hedman [14]; Ja, det blir en spännande tid framför oss. Förutom fossil energi är haven i princip vårt enda energilager som är åtkomligt för klimatsystemet, där haven kan liknas vid ett batteri som kräver uppladdning, för annars laddas det ur. ENSO beskriver beteendet hos en del av detta energilager, alltså utmed ekvatorn mellan Sydamerika och Filipinerna. Passadvindar driver varmt ytvatten mot väster där i princip en stor varmvattenpool bildas. Men av icke ännu helt känd orsak, börjar varmvattnet från denna pool att strömma österut mot Sydamerika, vars fenomen är en El Nino. Detta är bara en delbeskrivning av det komplexa systemet ENSO, men om energitillförseln till detta system förändras, vilket då oundvikligen får en fysisk påverkan. Man kan påstå att havet vid ekvatorområdet till 100% värms av solen, men på högre breddgrader till större delen av strömmande vatten från ekvatorn. Men haven liksom batterier laddar sig inte självt, vilket i likhet med denna analogi, måste vi ställa oss frågan, vad händer vid en förändrad solaktivitet med havsvattnet och kopplade atmosfärscirkulationer som exempelvis ENSO? Att solaktiviteten är avtagande finns det fakta kring, men vars konsekvenser är smygande på grund av långsamheten i avtagandet.

  18. Ulf

    Jag vill varna för att DN sjunker snabbare och snabbare ner i dyn. Vi vet sedan tidigare att de publicerar tendentiösa artiklar om klimatet.
    Nu är det energin och kärnkraften. Här en förljugen artikel om vems fel det är att elområde 4 är det sämsta i Europa. https://www.dn.se/sverige/sa-skapade-politik-och-marknad-en-perfekt-storm-som-stangde-reaktorerna/

    Jag tycker det är synnerligen obehagligt att man maskerar politiskt skrivna artiklar som någon slags sanning. Uppenbarligen är man angelägen att frita MP och S ifrån ansvar. Vänsterkommentarerna jublar. Hur ska det gå när vissa media har en agenda som de försöker dölja för att framstå som trovärdiga?

  19. TB

    Stäng tunnelbana, spårvagnar och tåg tills kontrollen på elnätet är återupprättad!

  20. BG

    Och nu kan vi få lära oss om klimatet via Klimatboken framtagen av Greta Thunberg.

    ”Den nödvändiga källan till kunskap och hopp
     
    Greta Thunbergs tal skakade om världen. Med Klimatboken har hon skapat ett verktyg för alla som önskar rädda densamma.

    Det ser ut som ett omöjligt uppdrag: att påverka klimatförändringarna och säkra en trygg framtid för jordelivet i en skala och hastighet som vi aldrig tidigare har sett. Oddsen är usla och tiden är på väg att ta slut. Men situationen går att förändra. Runtom i världen har geofysiker och matematiker, oceanografer och meteorologer, ingenjörer, ekonomer, psykologer och filosofer använt sin expertkunskap för att utveckla en djup krisförståelse.

    Greta Thunberg har skapat Klimatboken i samarbete med över hundra av dessa experter och tänkare för att utrusta oss med den nödvändiga kunskapen. Texterna spänner över vitt skilda områden och ger oss en unik källa; här får vi hela bilden av planetens tillstånd, vilket krävs för att en aktionsplan ska vara möjlig.

    Ifall en ensam flickas skolstrejk kunde leda till en global protest, vad kan vi då åstadkomma om vi gör något gemensamt? Det är nu det måste ske, och det är vi som ska göra det.”

    https://www.bokus.com/bok/9789177956525/klimatboken/?gclid=Cj0KCQiAzeSdBhC4ARIsACj36uHZ2IlPQ5kwa-3-UhfzS-B5wjJmheGAGDkPdxyZIs5NyIhptFG-bVwaAu2YEALw_wcB

  21. Adepten

    #20 BG

    Menar du ironi😵‍💫
    Jag har läst boken, men tycker att Kannibalernas maskerad är bättre för den visar att de tekniska lösningar som alla politiska partier, ja västvärlden i sin helhet, i dag hoppas ska lösa klimatproblemen, inte kommer att fungera😎

  22. Anders

    #20 BG. Jag kommer för alltid att minnas Gretas allt annat än hoppingivande tillkännagivande: ”I want you to panic!”. Även en grön marxist behöver uppenbarligen cash… Då ställer bokförlaget Polaris och distributören Bokus upp. Usch vilken rutten värld!

  23. Adepten

    #18 Ulf

    ”Hur ska det gå när vissa media har en agenda som de försöker dölja för att framstå som trovärdiga?”

    Det tar tid att vända en skuta🌝
    Det DN skrev var gammal skåpmat liksom kommentarerna. Den snabbaste lösningen är att införa BEKEN- modellen🙂

  24. De höga elräkningarhna för december börjar komma in i brevlådorna. Man får hoppas att folk begriper vad som orsakade dem: Inte Putin, inte ”marknaden”, inte folks ovilja att ha vindkraft i sina kommuner. Utan att de orsakats av medvetna politiska beslut att systematiskt avveckla kärnkraften genom skatter och regelverk.

  25. tompas11

    # 24
    Ja usch ja. 7700 kr kostade elen i december 2022.

  26. TBL

    Angående Klimathysterikerna!

    — Masshysteri, även kallat masspsykos, innebär att en grupp människor låter sig påverkas av propaganda eller på annat sätt ett budskap vars syfte är att få dessa människor att ryckas med i en viss riktning och agera på ett visst sätt. Orden psykos och hysteri till trots, är människorna för övrigt psykiskt friska. Sådan form av masshysteri förekom inom nationalsocialistiska partiet i Tyskland under Adolf Hitler och i Pol Pots Kambodja —

  27. BG

    #21 Adepten

    Ironi? Javisst!

  28. Gunnar Juliusson

    #26
    Jag ser nu Bille Augusts filmatisering av Selma Lagerlöfs Jerusalem på SvT Play. Pastor Hellgum (elegant spelad av Sven-Bertil Taube) påminner starkt om Al Gore, fast i en mycket lokal skala i en fattig jordbruksbygd i Dalarna i slutet av 1800-talet. Konsekvenserna för de fattiga jordbrukarnas omvändelse är katastrofala, medan klimatrörelsens konsekvenser ju är globala.
    I filmens Jerusalem får pastor Hellgum sedermera samvetsförebråelser när döden börjar härja i församlingen som utvandrat till Jerusalem, men får åthutning av översteprästinnan. Man kan undra när dagens utbredda ekonomiska kris till följd av klimatpolitiken som medför extrema energipriser och därav följande stagflation i västvärlden kommer att få samma konsekvenser, att vissa ledare försöker rädda sitt skinn genom att backa från sina tidigare påbud medan andra vill driva sin tro till ruinens brant.

  29. Roggan

    #24 Ingemar
    Vi får se, men folk är nog medveten om att december blir en dyr elmånad. Tyvärr verkar inte folk i gemen förstå att orsaken till detta är det du nämner ”medvetna politiska beslut”. Men hur kan då (s) få ökat stöd i DN-Ipsos senaste opinionsmätning? Borde väl istället vara ett ras om man förstod sammanhanget.

  30. Ivar Andersson

    #29 Roggan
    (s) får ökat stöd i DN-Ipsos senaste opinionsmätning för att folk inte förstår att elpriserna är orimligt höga pga politiska beslut om klimatpolitiken. Tror man att sol och vind kan ersätta kol och olja så förstår man inte att nu är vi beroende av priset på importerad gas från länder utanför Ryssland och EU.

  31. Anders

    #29 Roggan. En viktig förklaring är som jag ser det MSM eller ”menedia” som Magnus Blomgren nyligen så fyndigt benämnde dessa skattefinansierade propaganda-apparater. Vad får folk veta genom radio och TV resp. i dagspressen som gör att de kan lägga ihop 1 och 1? Nada! Tvärtom utspelas i ”menedia” en oförblommerad vänsterorienterad hat/hotkampanj mot allt och alla som inte skiner rödgrönt.

  32. Roger Wesslander

    #30 Ivar
    Egentligen är vi helt överens som jag tolkar ditt inlägg.
    Det som förvånar mig är att (s) och opinionsinstituten visar en ökning för (s) trots alla missgrepp som (s o mp) gjort i energipolitiken som medfört de höga elpriserna. Mitt inlägg var ett svar på Ingemar N (#24) ”man får hoppas att folk begriper vad som orsakat de höga elräkningarna#.

    Mitt inlägg skall inte ses som kritik mot Ingemars inlägg, jag hoppas också att folk skall dra rätt slutsatser, men blev bedrövad av resultatet av opinionsundersökningen. Vad krävs för att röstberättigade män och kvinnor skall börja tänka efter?

  33. foliehatt

    Jag har mer och mer kommit att misströsta över representativ demokrati. Systemet är som upplagt för att nå makt genom att ställa ut löften som oftast inte kan levereras på. Våra folkvalda menar att de tar på sig att grundligt analysera alla de svåra frågor och noggrant väga alla för-, och nackdelar mot varandra inför varje beslut som komma skall under mandatperioden – mot att vi lämnar över beslutsrätten till dem på det att vi slipper bry våra hjärnor med alla dessa komplicerade frågor…

    Som en konsekvens debatterar väljarna sällan viktiga frågor och media fokuserar mest på det politiska spelet.

    Jag anser att Schweizarna har fått till en hel del på rätt vis. Med folkstyre ställs det dels krav på väljaren att sätta sig in i de frågor man ska rösta om, vilka har en påverkan på väljarens liv. Dels gör detta även att frågorna i sig behöver debatteras – ur en faktamässig vinkel, med mindre fokus på partipolitiskt spel. En win-win-situation, som jag ser det.

    Jag håller med ett antal kommentatorer här – det är totalt oförståeligt hur (S) får högre sympatisiffror i Gallupar givet den katastrofala elförsärjningssituationen i vårt land när det samtidigt är ett historiskt faktum att (S) under en längre tid har genomfört MPs utopistiska energipolitik som en del av en kohandel för att få sitta vid köttgrytorna,

    Det vore underbart om väljarna själva tvingades bli beslutsfattare i större delen av de beslut som idag tas av vår riksdag.

  34. Torbjörn

    Kent, här kommer lite läsning

    https://judithcurry.com/wp-content/uploads/2022/09/Vinos-CPPF2022.pdf

    Ja, naturligtvis får ni andra också förkovra er 😀

  35. Brutus

    I alla sammanhang skall det satsas på miljön. Med miljön menar man vanligen klimatet. Och därmed CO2. Satsningar kostar pengar. HYBRIS-projektet är ett avskräckande sådant. Man vet ej om tekniken håller för industriell skala, man har ej säkrat energiförsörjning till rimligt pris och det är osäkert om en ev produkt blir säljbar till ett för producenten lönsamt pris. Detta är ett exempel på att man i varje sammanhang borde fråga sig : Vad kostar det? I nästa steg måste man fråga sig : Vad är utfallet värt? Svaret på den senare frågan är dessvärre i princip omöjlig att besvara. Slutsatsen är då att alla sk gröna investeringar är lotterier med vinstchans mellan 0 och 1. Skall medborgarnas medel användas för lottköp?

  36. Håkan Bergman

    Jan Blomgren på Riks idag.
    https://www.youtube.com/watch?v=k81z0cedAs8

  37. tty

    #34

    Instämmer i rekommendationen. Vinos åsikter är inte alltid väl underbyggda, men det är ändå en mycket läsvard och lärorik bok.

  38. Ulf

    Nej tyvärr har svenska folket nollkoll. Efter 2 månaders regeringsbyte tror man att de höga räkningarna beror på den nya regeringen. Känns inte som man lever i en demokrati längre.

  39. Kent

    #35 Brutus
    ”Skall medborgarnas medel användas för lottköp?”

    Exakt den frågan ställer även Rockström men då med det motsatta perspektivet. Prognoser visar att mänskligheten *med stor sannolikhet* står inför enorma problem om uppvärmningen fortsätter, vågar vi fortsätta elda olja som förut och chansa på att vetenskapen har fel?

  40. Hans H

    # Lena Krantz

    I en artikel för en tid sedan publicerade du hur du tolkade IPCC och vad som står på sid 173 om climate change.

    Jag hamnade i en debatt om saken och hävdade det du sa.

    Då undrade debattören om jag läst de sidor som föregick 173, nämligen 168-172, och som sades belysa hur wg1-rapporterna klarar att nå ut till allmänheten. Har du det Lena?

    Jag har så dålig syn att jag bara klarar/orkar med sådant som står med stora bokstäver framför mig på min stora datorskärm. Annars borde jag ju själv ladda ner och titta efter. Ursäkta mig.

  41. #6 foliehatt

    Den senaste slogan som de klimatkatastrofhotande har satt i media är att klimatkrisen är uppå oss – vi lever redan i klimatkrisen (inte om tio eller sju år). Men, vad består denna påstådda kris av? Jag skulle mycket gärna få detta redogjort för mig.”

    Krisen är att vi kommer att missa 1,5-gradersmålet. Det är inte jag som hittat på detta, tyvärr har jag inte sparat referensen, men det kommer från någon alarmist.

    Inget konstigt i sig. Har man en religiös övertygelse att världen kommer att gå under om det heliga målet inte uppnås befinner vi oss nu i en svår kris som kan lösas med hjälp av utsläpp enligt IPCC-scenario SSP1-1.9 eller scenario SSP1-2.6, men alla kurvor pekar fel. Allt måste ändras genast. Nödläge för klimatet!!!

  42. Nr 28 Gunnar.
    Håller med, bra spaning om Selma och hennes Jerusalem – mycket bra!

    Dessutom, klimatet är till sin natur mycket föränderligt och påverkas ibland helt fundamentalt av plötsliga händelser.
    Mänsklighetens förändringar är mycket långsammare – våran girighet och makthunger ändras inte av tillfälliga omständigheter och kroppsliga förändringar..visdomständer och blindtarm behöver 50 000 år för att förändras…

    Människans största hot är inte dagens klimat, eller den förbättring som detta uppvisar, utan det är våran egen psykologiska natur som är hotet – se bara på ” kent” – människan bär på övermått av ondska och självgodhet, vilket vi lär oss just här och nu och där facit finns i historien…i det historiska facit ligger också den viktiga förståelsen av klimatet.
    Kents länkgeneration är en mycket stor fara för sig själva och deras och andras mentala och fysiska hälsa.

    Selmas jerusalem blir nu en global angelägenhet – och det är därför Selma en gång fick nobelpriset.

    I dessa tider riskerar vi att al gore och greta får nobelpriset och det tycker jag säger allt om även den korkade klimathotsteorin.

    Återigen, gott folk, +/- 0,1 C som mätosäkerhet för den förindustriella temperaturen är liksom inte bärande i en värld som hävdar vetenskapen som fana – oj, vilka texter Selma kunde ha skrivit om nutidens galenskaper.

  43. Mats Kälvemark

    #39 Kent
    Rockström representerar inte ”vetenskapen”, det har du fått om bakfoten. Han är överstepräst i klimatkyrkan, inget annat. Ofta avslöjad med exaktiska, klimatreligiösa hallucinationer.
    Men han vet lite grand om jordbruk.

  44. foliehatt

    Magnus blomgren, #42,
    försent att oroa sig: Al Gore ÄR redan Nobelpristagare (2007 – Fredspris). Han verkar ha mer gemensamt med Gretianer än jag tidigare visste – jag såg detta på wiki angående hans studier vid Harvard:

    ”Det gick inte bra för honom i de naturvetenskapliga ämnena och han undvek att läsa matematik.[7] Hans betyg var bland de sämre i klassen och han ägnade en stor del av sitt andra år till att titta på TV, spela biljard och ibland röka marijuana”

    Med det utklassar han Gretianerna 5:1, då de senare ”bara” skolvägrar på fredagar.

  45. En sak till innan morgonkaffet och efterföljande promenad i typiskt västkustvinterväder, regn och råkyla – snön ligger dock fortfarande tillräckligt djup för en skidtur…

    Jag tror inte ” kentlänkgenerationen” behöver länkar om väder och klimat…

    Jag tror dom behöver länkar till Selma L och andra mästerliga betraktare av omvärldens faktiska och historiska omständigheter.
    Dom behöver läsa böcker, även om det tar tid och kan vara ansträngande.

    Uppfattning baserad på kunskap tar tid – därför är dom flesta ” klimatförnekare” av äldre årgång..

  46. Nr 44 Folliehatt.
    Jo tack, jag vet – och det smärtar!
    Men tänk om gore får det igen….

  47. foliehatt

    Leif Åsbrink, # 41
    tack för svar. Ett propagandaspinn, med andra ord.

    Krisen utgörs således av en projektion mot en godtyckligt vald temperatur ett godtyckligt valt årtal in i framtiden. Samtidigt så fryser fattigpensionärer i dag på grund av ett havererat elsystem.

    Det enda som detta språkbruk kommer att resultera i är en urvattning av betydelsen av ordet kris i det svenska språket.

  48. Daniel Wiklund

    # 39 Kent Du skriver ” vågar vi fortsätta elda med olja”. How dare you ?

  49. Erik

    Vore det inte läge att kolla upp på riktigt, att faktiskt inspektera de olika väderstationerna vi har i landet? Ta reda på var de ligger, kanske starta crowdfunding för att ekonomiskt hjälpa den/de som kan tänka sig göra detta, och sedan ge sig av och dokumentera de man hittar?
    Jag vill minnas att frågan om UHI varit uppe för flera år sedan här och att frågan dessutom var mer Allmänt ställd, men att den avfärdades av den ”goda sidan”; alla temperaturavläsningar var redan anpassade och korrigerade för detta.

  50. Joachim

    Hur kalla var vintrarna i Stockholms-trakten runt 1850?
    Vilken svensk stad motsvarar det idag? Gävle? Sundsvall? Umeå?
    Undrar om dagens klimatstockholmare vet vad dom önskar sig tillbaka till…

  51. Kent

    #8 Berra
    ..och
    – en docent i meteorologi
    – en doktor i ekologi
    – och en bitr. Professor i atmosfärsvetenskap
    M.fl. som dessutom refererar till publicerad vetenskap i Science, kanske den mest ansedda vetenskapliga tidskriften i världen..

  52. Nr 50 joachim.
    Jag bor i trollhättan söder om vänern och min bror bor i karlskoga norr om vänern och hans aktuella medeltemperatur är Lägre än vad vi i trollhättan hade under förindustriellt klimat.

    Men visst har ”kent” rätt i att vi människor påverkar klimatet på kort sikt – vi odlar upp skogar och hugger ner avgörande kustskogar, vi använder upp grundvattenreservoarer vi bygger stora städer, vägar och fattar inte att vindkraft är en katastrof för klimatet osv..

    – Problemet med ” länkgenerationen” är att dom tror att allt handlar om Co2.
    Dom har fullständigt tappat greppet men istället tagit ett strupgrepp på mediavärlden – och det är en vetenskaplig tipping- point!

  53. Ulf

    Svar 23 Adepten,

    Förra regeringen har omvandlat elområde 4 till det sämsta i Europa. Ärligt har jag ingen aning om det hjälper med Beken modellen i ett elområde som blir alltmer beroende av import.
    Det ör också oklart om Beken modellen är ok enligt EU regler. Om det är så enkelt varför är det bara ett politiskt parti som ställer sig bakom?
    Jag menar problemet är gigantiskt och så gott som ingen kan ha något emot att lösa det.

  54. Ulf

    Svar 39, vem som helst kan hitta på en prognos och påstå att det är vetenskap. Ja som Rockström gör.

  55. foliehatt

    Kent, #51
    Science, Nature, Cell är prestigefyllda tidskrifter. Men det är fel att likställa prestige med vetenskaplig höjd och stringens, då dessa tidskrifter lägger stor vikt vid hur vetenskapligt ”sexiga” de inlämnade manuskripten är. Eller med andra ord, vilket nyhetsvärde, hur rubrikvänliga de är.

    Ibland hamnar man fel och artiklar får dras tillbaka, alternativt så faller de i glömska när ingen kan upprepa de undersökningar med de resultat som påstås i artiklarna.

    Det är svårare att bli publicerad i dessa tidskrifter, men det har absolut ingenting att göra med någon högre grad av krav på vetenskaplighet.

    Slutligen – ett stort antal av författarna till drapan i Smålandsposten skrev sig som affilierade till olika superlimföreningar, vilka utmärker sig genom att ”debattera” med väldigt antiintellektuella metoder – fastlimningar och konstskändningar. Metoder som visar på medlemmarnas sanna natur – uppmärksamhetstörstande narcissister med ringa respekt för andras problem och behov.

  56. Stefan Eriksson

    Rebellion,, ett sällsynt dåligt val av ”titel” för den som vill marknadsföra sin åsikt eller påstådd kännedom.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Rebellion

  57. Vi som bor i skandinavien bor på norra halvklotet och är en mycket stor del av den nutida vetenskapssfären inom bl a klimatforskning – vi gör anspråk på att förstå detta område.

    MEN, vi har ingen aning om varför dom grönländska havsströmmarna på 1900- talet kunde få veritabla temperaturutbrott, där skillnaden var flera grader på bara några år – och som följd trodde tidningarna att skidsporten skulle dö ut på 1930-talet ( leta i länkarkivet ” kent” )…

    Vilken påverkan hade dessa vansinniga förändringar på vårat och nordamerikas klimat?
    Vilken påverkan hade dessa förändringar på Co2 avgasningen till atmosfären, till vattenångan i atmosfären?
    Svaret på dessa frågor är att vi inte har en aning – och ändå hände detta nyss, på 1900 – talet!

    Det finns vetenskapliga artiklar som påpekar att nordamerika kanske inte lämnade lilla istiden förrän på 1920- talet. Kan det finnas ett samband?

    Det enda vi vet om dessa temperaturförändringar i dom grönländska strömmarna är att torsk och marina samhällen genomgick enorma förändringar och att fiskeindustrin tvingades ställa om.

    Alla dessa nordliga strömmar strålar sedan ihop och bildar en stor virvel utanför kanadas östra kust och kastar sig sedan glupskt över golfströmmen!

    Idag vet vi i exakt nutid att strömmen utanför östra kanada blivit mycket kall igen och tvingat ekosystemen och dess arter till stora förändringar.

    Men debatten om dom verkliga och biologiskt mätbara förändringarna har ingen plats i dagens klimatdebatt och det gör den helt hopplös i mina ögon!

    Idag älskar vi att mäta med satellit och tror oss därför förstå hundradelar och tusendelar i klimatsystemet, vilket övermod!

    Vi borde titta på fåglars flyttmönster och matvanor, på fisksamhällen – allt sådant kan förändras dramatiskt på bara 5- 10 år och är bättre än satellit om vi vill förstå något ordentligt.

    Al gore och länkgenerationen är som skarpladdade missiler i idiotlandet.

  58. Daniel Wiklund

    # 51 Kent Nu är dagens första snöskottning klar. Måste ut flera ggr idag. Sitter du fortfarande och leta efter länkar. Hur ser din verklighet ut, snöar det hos dig. Eller håller du på att brinna upp.

  59. Gunnar Juliusson

    Maths Nilsson, känd klimatalarmistisk skribent med förflutet som kemist inom läkemedelsindustrin, får idag i Göteborgsposten publicera en längre recension av Elsa Widdings bok Sunt förnuft om Energi och Klimat, på kultursidan förstås. Anmälan är förstås kritisk och kvasidetaljerad men egentligen innehållslös då inget väsentligt framkommer, ex.vis genom att klaga på att en referens till Björn Lomborg är via twitter och SvD och förstås kritiserad av alarmister.

    https://www.gp.se/kultur/recension-sunt-f%C3%B6rnuft-om-energi-klimat-av-elsa-widding-sd-1.89302301

  60. Adepten

    #53 Ulf

    Förstår hur du tänker. EU är på väg att bli en Autokrati liksom ”Kommunistländer”, där centrala idiotiska regler styr människors vardag. En variant av BEKEN-modellen praktiseras redan i Spanien och Portugal.

  61. Ulf

    Svar 60, det finns mycket att kritisera, men som sagt konstigt att denna Beken modell inte är populärare om den nu är så bra.
    Det har inte varit bra för EU att UK lämnade, så kan man definitivt säga.

  62. GoranA

    #37tty
    Jag har läst Vinos bok om klimatet. Det hade varit intressant att ta del av något eller några exempel där Vinos åsikter inte är underbyggda.

  63. Brutus

    #39 Kent : Det säger mycket att du åberopar Rockström som auktoritet. Hur många ggr har han inte ropat på varg utan att den sedan kommit? Hans trovärdighet torde närma sig noll. Sedan tycker jag att du skall låta bli och se på enstaka, perifera detaljer detaljer. Mina grundläggande frågor ang så kallade miljöprojekt var :”Vad kostar det?”” Vad är utfallet värt? Svaret på den senare frågan är dessvärre i princip omöjlig att besvara.” Därav lotteri… Fö antyder du implicit att Rockström inte är säker på sin sak. Även här är det alltså varg på gång. Det handlar fö inte om prognoser utan om scenarios. Att åberopa scenarios om förhållandena 80 år framåt ser jag inte som en seriös ansats.

  64. Göran J

    Läser just nu Sven Börjessons ”En klimathistoria”.
    Senaste upplagan uppdaterad 2021. En helt unik bok där Sven Börjesson visar vad dagens journalister borde ägna sig åt. Nämligen förmedla fakta.

    Boken är ett gediget arbete med mängder av mätta fakta om allt som hör till klimat och miljö.

    Fick vänta på boken i ca tre veckor då den tydligen inte finns tryckt utan trycks vid beställning.

    En underbar bok med verkliga fakta utan inslag av en massa tro och tyckande.

  65. #39 Kent
    Vi sägs ha eldat fossilt för 1500 Gton CO2 under 150 år.

    Det gick alldeles förträffligt bra. Nästan alla på jorden är mätta, 6-7 miljarder fler, ett välståndskliv som du aldrig kommer begripa, livslängden har skjutit i väg i raketfart.
    INGA arter med hänvisning till denna lilla tempökning har försvunnit. (blanda inte in andra saker här nu som hänsynslös jakt eller miljö i övrigt, tack)

    Listan är lång med positiva skeenden men framförallt finns det inga nackdelar med på den listan.

    Varför skulle det bli katastrof, eller ens lite dåligt med ytterligare 1500 Gton?

  66. BG

    ”När en sanning plötsligt blir sprängstoff:
    Elsa Widdings senaste video.

    https://youtu.be/RjovIXNLRM8

  67. Nr 51 kent.
    Är du medveten om vilka fina akademiska titlar som stöttat både svensk rasforskning och 30- talets dånande nazism.
    Det finns massor av forskare och akademiker med relevant bakgrund som stöttar både det ena och det andra, precis som klimatteorin.

    Visst måste du/ni känna att det kan finnas två eller flera sanningar inom klimatteorin – om inte kan det leda till fundamentalism och psykisk ohälsa.

    Alla forskare i hela världen vet att klimatteorin innehåller flera avgörande och outredda parametrar – allt annat är vetenskapligt oriktigt och här är IPCC också överens med oss skeptiker.

    Därför, när du hänvisar till titlar och utmärkelser, så kan du vara lugn – att så länge dom är psykiskt friska, så fortsätter dom att forska efter sanningen om klimathotet och klimatteorin.

    Att media och alarmistiska företrädare vill att vi ” skall ha panik” och att vi ” har foten på gaspedalen mot klimathelvetet”
    Och att vi skall ” äga vetenskapen” är extremt långt från något som helst koncensus.

    Titta istället på helheten, gläds åt att temeraturen i vår del av atlanten är nästan exakt densamma som för 100 år sedan och att den snöälskande järven forcerar söderut i sverige och att sutarna år 2022 lekte 3 veckor senare än normalt i västra götaland osv.

  68. Adepten

    #61 Ulf

    Problemet bottnar i att elkraft som en samhällskritisk tillgång helt lämnats över till en vinstdriven marknad. Naturligtvis kommer bolagen göra allt för att vinstmaximera sina verksamheter.
    Lärdomen borde bli att all samhällskritisk infrastruktur ska Styras och drivas i offentlig regi.

    Om du har tillgång till DN eller SvD kan du läsa vidare här:
    https://www.dn.se/ekonomi/hans-modell-kan-sanka-vinterns-elpris-politikerna-satter-plaster-pa-bolden/
    https://www.svd.se/a/dwReGz/finns-det-en-dold-agenda-i-elpriskaoset-skriver-bengt-ekenstierna

    BEKEN-modellen förklaras bra i SvD det tror jag på 🙂

  69. Anders

    #68 Adepten. Problemet är väl att statliga Vattenfall tillåts maximera vinsten till uppenbart förfång för oss skattebetalande enskilda och bolag. När togs förresten den debatten i Riksdagen? Är det inte snarare en efterhandskonstruktion som vissa regeringar tillämpat för att dra in nya goa pengar att spendera på helt andra statliga utgiftsposter? Kanske på diverse frikostiga insättningar i mystiska internationella ”klimatfonder” som sedan bäddar för lukrativa utlandskarriärer?

  70. Ann Löfving-Henriksson

    Nyss gick jag tillbaka till ett inlägg från 2014. Debatten var intensiv och den gamle skojaren Al Goraklet var ständigt i hetluften. Må han aldrig bli bortglömd, få har skadat möjligheten till en öppen klimatdebatt som han.

  71. Kent

    #65 Johannes
    ”Det gick alldeles förträffligt bra. Nästan alla på jorden är mätta, 6-7 miljarder fler, ett välståndskliv som du aldrig kommer begripa, livslängden har skjutit i väg i raketfart.”

    Ja, och dessutom förändras klimatet snabbt till det sämre. Det är problemet.

  72. #71
    Va??

  73. Daniel Wiklund

    # 71 Kent Berätta på vilket sätt det ” försämrade klimatet” har påverkat ditt liv.

  74. Sören G

    #71
    Hur då försämras? Förklara!

  75. tompas11

    # 71
    ”Ja, och dessutom förändras klimatet snabbt till det sämre.”
    Jag förstår att du syftar på att klimatet förändras i så måtto att det blir långsamt kallare bl.a. på grund av vad som händer på solen.

  76. TBL

    # 75

    Nu känner jag av lite klimatångest. Tänk om vi är på väg mot en ny ”lilla istid”

  77. Sören G

    Jag råkade komma in på en TV-kanal där Barrack Obama vandrade i Alaska med nån och man samtalade om att glaciärer smälter. Självklart smälter glaciärer under mellanistider.
    Enligt programinformationen skulle programmet (som jag inte fortsatte att se) handla om kampen mot klimatförändringarna.
    Hur kan man kämpa mot klimatförändringar? Det är bara att anpassa sig.

  78. Brutus

    #71 Kenta : Belägg att klimatet snabbt förändras till det sämre!! Tycker du inte att det är märkligt att mänskligheten på alla sätt fått det bättre sedan mitten på 18-ht OCH att det plötsligt nu snabbt skulle vända. All statistik pekar ju t ex mot att frekvensen av extremväder minskar. Jag är dock övertygad om att du kan hitta något litet undantag. Vanligen beror de sk larmen på mänsklig aktivitet. Ex : Översvämningarna i nordeuropa. Bevisligen har det varit mer vatten många ggr historiskt. Hårdgörning av ytor, byggande nära vatten, dränering av våtmarker etc leder till ökade materiella skador. Bristande underhåll av dammar i Bangladesh och enorm befolkningsökning med ty åtföljande bosättning på ”fel” ställen bäddar för att den periodiskt återkommande monsunen skadar mer. Uppumpning av grundvatten i anslutning till asiatiska megastäder leder till att marken sjunker och saltvatten tränger in. Miljölagar och bränder i Kalifornien. Förändrad markanvändning i Spanien. Det kan anföras fler exempel. Gemensamt för dessa är att de åberopas som uttryck för skadlig klimatförändring. I realiteten är de exempel på av människan åstadkommen materiell förändring som fått vådliga följder.

  79. Torbjörn

    #76 TBL
    Det är inte tänk om, vi har snart en ny ”Lilla istiden”.

    Frågan är snarare, hur vi ska förbereda oss?

    Förutsättningarna för mänskligheten att klara den bättre än förra är goda skulle jag säga. Även om det kommer att bli brist på mat, har vi kunskap om att odla mat i t.ex. växthus eller fiskodlingar.

    Vi har kunskap om vattenrening och avsaltningsanläggningar, så det borde inte vara någon brist på vatten.

    Vi har kunskap om energitillverkning, även om vi inte är överens om vilken som är bäst.

  80. Lars Thorén

    #78
    Bangladesh är ett framgångsexempel. Bangladeshiska kvinnor föder i dag i genomsnitt två barn, jämfört med sju barn för 50 år sedan och barnadödligheten har minskat med 55 procent de senaste 15 åren. Holländska ingenjörer bidrar med kunskap kring översvämningsskydd. Så ska det gå till!

    https://www.ui.se/utrikesmagasinet/analyser/2020/december/gryning-i-bangladesh-stormakternas-nya-favorit/

  81. Bensan

    #78
    Bangladesh är ett framgångsexempel. Bangladeshiska kvinnor föder i dag i genomsnitt två barn, jämfört med sju barn för 50 år sedan och barnadödligheten har minskat med 55 procent de senaste 15 åren. Holländska ingenjörer bidrar med kunskap kring översvämningsskydd. Så ska det gå till!

    https://www.ui.se/utrikesmagasinet/analyser/2020/december/gryning-i-bangladesh-stormakternas-nya-favorit/

  82. Ulf

    Svar 68 Adepten,

    Nej det är definitivt inte problemet. En marknad fungerar inte så om den är konkurrensutsatt det vet jag med bestämdhet. Snarare har det i så fall med att prismodellen är icke fungerande. Det är det enda jag kan få ut av den förvirrade artikeln i DN. Sedan anges att EU skulle invända. Min syn är att Sverige är alldeles för angelägna att inte bryta mot EU regler. Om den fungerar till förmån för svenska kunder är det bara att köra.
    Klagar sedan EU så driver man målet. Förlorar man så modifierar man i modellen och sen blir den godkänd eller så kör man en process till. Så gör danskarna, fungerar alldeles utmärkt.

  83. Ulf

    Svar 71 Kent,

    Vad är det som är sämre med klimatet? Aldrig förr har så få dött av extremväder. Det är en bråkdel av hur det var för 100 år sedan. Kostnaden för extremväder minskar hela tiden efter BNP justering. Sedan kan alla krösamajor sitt och oja sig, men statistiken är entydig.

  84. Lars Kamél

    Rockström är agronom och vare sig klimatforskare eller klimatexpert.
    Vi vet helt säkert att försök att avveckla större delen av användandet av fossila bränslen leder till en ekonomisk katastrof. Även om somliga inte vill veta av det.
    Vi har inga belägg för att klimatåtgärder gör någon som helst nytta, vare sig för klimat eller något annat.
    Ingen seriös vetenskap visar att det är någon klimatkris eller klimatkatastrof på gång, eller att någon pågår nu.

  85. Daniel Wiklund

    Idag har klimatkrisen, i varje fall ett snöoväder, drabbat mig. Cykelvägarna är inte plogade. Svårt att cykla när det är flera decimeter snö. Omöjligt för föräldrar att vara ute med barnvagn. Dom fyrbenta tar sig fram. Får trösta mig med att jag fått träning genom två timmars snöskottning, och mer blir det ikväll.

  86. BG

    #71 Kent

    Var vänlig och försök uppträda som en person som har lämnat sandlådan.

  87. Kent

    #84 Lars
    ” Vi vet helt säkert att försök att avveckla större delen av användandet av fossila bränslen leder till en ekonomisk katastrof. ”

    Kan du visa någon seriös studie som säger detta?

  88. Daniel Wiklund

    # 87 Kent kan du visa någon seriös studie på att du inte är insnöad.

  89. BG

    #59

    Att GP tar in Mats Nilssons recension är helt i linje med tidningens policy. Jag har efter ca 60 år som prenumerant slutat med tidningen av flera skäl.

    Det är möjligt att MN tror att svenska är ett världsspråk och det enda han behöver kunna. Han borde lyssna på Dr. Richard Lindzen och andra. Fast videor är ju inte textade på svenska.
    https://youtu.be/7LVSrTZDopM

  90. Brutus

    #80, #81 : Med identisk kommentar svarar jag er båda. Om utvecklingen vänt är det bara att gratulera. Jag var dock inne på bakgrunden till dagens situation. Fö var det blandat i artikeln. En del positivt och en del mkt oroande.

  91. Brutus

    #87 Kenta : Tänk själv. Det finns ej batterier ens i framtiden som klarar av att ersätta fossilbränslen i transporter och jordbruk. Gör tankeexperimentet : Ukraina är ett rikt jordbruksland som förser stora delar av världen med spannmål, som gör att svälten ej breder ut sig. Fasa ut det fossila. Vad tror du då blir resultatet i Jemen, Somalia, delar av MENA osv? Delfacit får nästa år du pga att Rysssland slår sönder produktionskapaciteten i Ukraina. Tänk så litet längre. Det går om man försöker. Hur går det med produktionskapaciteten om fossilbränslen bannlyses globalt? Ledtråd, massvält och massdöd. Ovanpå det skall man ju övergå till ekologisk odling och förbjuda GMO. Världsbefolkningen kommer att halveras.

  92. GoranA

    Angående den klimatförbättring som skett under 150 är det en rekyl från den klimatförsämring som ”lilla istiden” innebar. Detta är helt i linje med vad som hänt tidigare under Holocen. Det holocenska klimatet kännetecknas av periodiska avkylningar följt av återhämtningar till ”normal” värme.

  93. Nyllet

    Detta får inte bli en ”skyddad verkstad” för dom som har nästan samma åsikt!
    Även meningsmotståndare med annan synpunkt eller verklighetsuppfattning skall få utrymme. Det stärker i de flesta fall huvudfåran i detta forums uppfattning om klimatet och dess orsaker

  94. Ang satellitdata och Teknisk Analys – TA.
    Matz Hedman har åter tacksamt gett mig tillgång till senaste data för dec -22 enl EU/Copernicus ERA5, varför jag uppdaterat sidan med det globala utfallet samt de sedvanliga regionerna.

    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-31

  95. GoranA

    Klimataktivister som ”Kenta” är ett människofientligt släkte. Att tal om begränsa fossila bränslen, ”energin”, inom en snar framtid innan alternativ existerar innebär i praktiken mord på miljontals om inte miljarder människor.
    Det är dock det ultimata målet för ”Kenta” och hans anhang, han bryr sig inte.
    På vägen kommer man först att förinta det vi idag känner som demokrati.
    I grunden är de flesta klimathotsaktivister som socialister med en stark totalitär ådra.
    Idag är vi på väg mot en facistisk ordning i där de s k antifacisterna leder vägen.

  96. Daniel Wiklund

    # 93 Nyllet. Jag började läsa den här bloggen för 15 år sedan. För att få alternativ information om klimatet. Det gör jag fortfarande. Information som typ Kent kommer med får jag så fort jag läser en tidning eller ser på tv eller lyssnar på radio. Den klarar jag mig utan här.

  97. Brutus

    #93 Nyllet: I princip har du rätt. Det är alltid intressant att läsa välgrundade kommentarer även om innehållet inte stämmer med egen uppfattning. Man kan lära sig något och ev något revidera sin syn på världen. Inlägg som skjuter vid sidan av målet och i princip enbart är obstruktion är mindre intressanta. Sådant accepteras ändå i detta forum och bemöts i den mån det finns substantiellt innehåll. Ibland söker man utan att finna. Du kan ju kolla bakåt i kommentarer till tidigare artiklar, så bör du förstå. Du kan också kanske bekymra dig över den woke- och cancelkultur som finns i MSM. Där tillåts bara den enda sanna läran enligt SPM. Där har du en verklig demokratifara.

  98. Kent

    #88 Daniel
    ” Kent kan du visa någon seriös studie på att du inte är insnöad.”

    Jag har barmark utanför bostaden så nej.. jag är inte insnöad.. men av dina kommentarer att döma är det värre med dig? 😏

  99. Kent

    #95 Goran
    Du fantiserar vilt.

    Lögn 1:
    ” Det är dock det ultimata målet för ”Kenta” och hans anhang, han bryr sig inte.”

    Lögn 2:
    ” I grunden är de flesta klimathotsaktivister som socialister med en stark totalitär ådra.”

  100. Daniel Wiklund

    # 98 Kent. Nu har du äntligen berättat lite om dig själv. Att du bor någonstans. Det satt hårt åt. Redan för 15 år sedan berättade jag här på bloggen vem jag var. För mig var det självklart att göra det. Tom att jag varit förhörd av Säpo. Togs på bar gärning när jag satte upp affischer illegalt för en demonstration för FNL, det var 1970 i Umeå. Var då medlem i DFFG, KFML/SKP och CLARTE. Du kanske också har några lik i lasten.

  101. Lars Kamél

    Lomborg och Nordhaus har bägge visat att klimatåtgärder kostar mycket mer än de positiva effekter de eventuellt har.
    Annars är det också lämpligt att använda sunda förnuftet. Fossila bränslen står för drygt 80 % av mänsklighetens energibehov. Det finns inga energislag som kan ersätta dem inom rimlig tid (decennier). Avveckla användandet av fossila bränslen innebär alltså att klara sig utan energin från dem. Med ett nästan ett-till-ett-förhållande mellan energianvändning och ekonomisk aktivitet, innebär det då också att klara sig utan det välstånd som de fossila bränslena ger. Vilket blir en ekonomisk katastrof.
    Den som hävdar något annat, hämtar sina analyser från en fantasivärld!

  102. foliehatt

    Kent, #99,
    angående Gorans (#95) påstående om att ”klimataktivister är som socialister med en stark totalitär ådra” så är jag benägen att hålla med. I alla fall de som syns i MSM och annars – t.ex. fastlimmade mitt på vägar och konstverk.

    De Gretianer, vad-som-helst-rebellion, miljöpartister, etc. som protesterar mot dagens fossilbaserade samhälle – presenterar också vad de anser är lösningar, och de innebär ALLTID en omstrukturering av dagens kapitalistiska system med frihet för individen.

    Så, Goran har fog för sitt påstående om att aktivisterna har en socialistisk/totalitär ådra. Jag skulle nog gå ett steg ytterligare och säga att jag tror att aktivisterna redan hade sina svar/lösningar klara innan de snubblade över problemet som de sedan menar att deras modell av samhälle kommer att lösa. Men, studier av valfri kommunistisk stat vissar med obehaglig tydlighet hur skadliga sådana idéer är för välfärden, för mänskliga fri- och rättigheter, samt inte minst för miljön.

  103. Brutus

    #102 Foliehatt: Du har så rätt. Man vill avskaffa nuvarande marknadsekonomiska system och införa planekonomi. Man vill avskaffa demokratin i nuvarande form och lotta ”representanter”. Man vill ha en världsregering. MP:s MEP. Skolkande Greta har tydligen tagit bladet från munnen. Ordet strejk skall förbehållas fackföreningar. Och man vill ej tillåta ifrågasättande av tesen om CO2. Fö Gretianer? Varför inte Gretiner, det ger sämre hintar.

  104. foliehatt

    Brutus, #103
    du har helt rätt.
    är man det inte redan när man börjar skolstrejka så blir man med tiden. Det ligger i framtidens riktning om man avstår utbildning.

    Gretiner. Helt klart.

  105. Fredrik S

    Bra inlägg.

    Ser mer fördelar än nackdelar med Schweiz direktdemokrati.
    Deras regering med roterande ettårigt ordförandeskap tilltalar dessutom. Våra politiker sitter för mycket i fyra år och planerar hur de ska sitta fyra år till.

    Landet visar dessutom att ett decentraliserat samhälle med självständiga kantoner fungerar i ett litet land.

    Och insatta medborgare är vad vi saknar och därmed även insatta politiker.

  106. Fredrik S

    foliehatt, Brutus mfl

    Vi behöver nog inte ens anlita Chalmers för att klargöra denna fråga.

  107. Fredrik S

    #105

    Mitt inlägg #105 var kommentar till foliehatt #33.

    Hade lite för bråttom.

  108. Lasse

    Nytt elstöd kommer baserat på nov och dec 2022.
    Pengarna finns redan hos den som vinner på hutlösa priser och överföringar. Svenska kraftnät.
    Varför inte göra om prismekanismen?

  109. Lasse

    Vetenskapsradion tar upp svängmassa och vill slå ett slag för ny batteriteknik.
    En konsult och tillika professor tycker det bara är att beställa för snart är batterierna intecknade för flera år framåt.

    Är batterier lösningen för stabilitet i nätet?
    https://sverigesradio.se/artikel/experten-sverige-hanger-inte-med-i-tekniska-utvecklingen-saknar-batterier

  110. foliehatt

    Lasse, #109
    Bo Normark arbetar sedan ett decennium för företag och organisationer inom ”förnyelsebar” -sektorn. En del av det på EU-kommissionmedel.

    Självklart propagerar han för batterier och att vårt elsystem är gammalmodigt. Stabilitet genom tunga roterande generatorer får man med sådan teknik som hans organisationer/företag inte arbetar med.

    Batterier är utmärkta för korttidsstabilisering av elnät, men som resurser för att överbrygga större effektbrister under en längre tid fungerar de mindre bra. Det är både ett kapacitets och ett kostnadsproblem.

    Med tunga generatorer får man bägge delar, frekvenshållning och rejäl effekt in i systemet. Men, för Sveriges del, om det ska vara koldioxidfritt så behöver det sitta en turbin driven av en reaktor i andra änden av generatorn.

    Vi hade en gång i tiden – då vi byggde vårt gammalmodiga elnät – världens bästa system. Det systemet, med alla reaktorer laddade, skulle vara lika bra idag.

  111. Christian H

    Reportaget i Vetenskapsradion om att ersätta svängmassan med nya stora batterier för att stabilisera nätet kan till viss del fungera, men vad kostar det? Inga sådana siffror fanns med i reportaget, så en rimlig gissning är därför att det blir ohyggligt dyrt. Inte minst det faktum att leverans av batterierna är intecknade för flera år framåt talar för detta. Därtill har vi det sedvanliga önsketänkandet, frånvaron av realistiska kalkyler och hybrisen som driver energifarsen vidare. Det vore betydligt bättre att snabbt satsa på traditionella energislag som förbränning av kol, gas och olja. De släpper visserligen ut koldioxid, men det är bara nyttigt för växlighet och matproduktion. Givetvis bör man också satsa på kärnkraft. Sol- och vindproducerad el är miljöfördärvande, fördyrande och en kvarnsten om moder Sveas hals.

  112. Dan

    En mycket brittisk herre som tar bladet från munnen på ett sätt som minner lite om Ernst-Hugo, totalt befäl över studion.
    Talar dessutom så tydligt att även jag hör vad som sägs.
    Kolla själv:
    https://www.youtube.com/watch?v=H06VpAWFIrk&t=2s

  113. Kent

    #112 Dan
    Han pratar om att vi har fått en löjligt kort tid på oss att byta till fossilfria energikällor, men det stämmer inte. Varningarna har funnits på allvar sedan 1980-talet, det är bara det att vi inte har brytt oss om dem. Därför har vi slösat bort 30 år i omställningsarbetet.

  114. Daniel Wiklund

    # 113 Kent. Jag tillhör inte dom som slösat bort 30 år i omställningsarbetet. Gör du ?

  115. Paul Håkansson

    ”Kent
    23:27, 2023-01-08
    99
    #95 Goran
    Du fantiserar vilt.

    Lögn 1:
    ” Det är dock det ultimata målet för ”Kenta” och hans anhang, han bryr sig inte.”

    Lögn 2:
    ” I grunden är de flesta klimathotsaktivister som socialister med en stark totalitär ådra.” ”

    Vissa av er skriver på en 5-årings nivå vilket är en skrämmande tanke då jag vet att ni nyttjas av Schwabs och Soros förgreningar. Men för pengar kan tydligen vissa gå över lik vilket blir förlängningen om NI får fortsätta ert bedrägeri, era historielösa medlöpare.

  116. Lars Kamél

    Klimatlarmen om global uppvärmning har funnits sedan 80-talet. Alla som har passerat slutdatum har visat sig vara fel. För dem som fortfarande har bäst-före-datum i framtiden, finns inga indikationer alls på att de är på väg att infrias.
    Före det fanns klimatlarmen om global avkylning. Inte heller de var i närheten av att infrias.
    Och före det var det även då klimatlarm om global uppvärmning. Fast många begrep då att det är bra att världen blir varmare.
    För att inte tala om alla hälso- och miljölarm som har visat sig vara totalt fel.
    Ändå finns det folk som går på nya larm.

  117. TorbjörnR

    #111 Christian H

    8 Mkr per MWh är väl inte otroligt.
    Det är kostnaden uppskattad för batteriet hos Tekniska verken i Linköping

    Stämmer ju hyfsat bra jämfört med solcellsbatterier för 8 kkr per kWh

  118. tty

    #109-111

    Tekniska Verken i Linköping invigde nyligen Sveriges största batteri för 16 miljoner. Det har en kapacitet på 2 MWh.

    Det motsvarar O3:s produktion under 5,1 sekunder. Alltså en kostnad om 11,2 miljarder per timmes produktion som skall lagras, förluster oräknade. Skall batterier ersätta ett kärnkraftverk mer än några timmar blir det alltså billigare att bygga ett kärnkraftverk till.

    Batterier har den stora fördelen att de momentant kan ge full effekt, vilket i princip inget kraftverk kan. De kan därför hjälpa till att hålla systemet uppe tills man hunnit starta upp mera vattenkraft eller gasturbiner, vilket tar några minuter. Men utan riktiga kraftverk som kan ta över ”grovjobbet” är de praktiskt taget värdelösa. Och svängmassa kan de givetvis inte ersätta annat än i mycket begränsad skala.

    Det kan tilläggas att alla batterier har ett inre motstånd vilket gör att man förlorar energi både vid laddning och urladdning. Förlusten är dessutom proportionell mot kvadraten på strömstyrkan. Vid långsam laddning och urladdning ligger förlusterna under 10%, men kan vid extremt snabb laddning/urladdning bli uppemot 50%, inklusive den kraft som då även behövs för att kyla batterierna.

  119. Christian H #11,

    Jag hörde också det där från KTH. Men det gavs som vanligt väldigt lite substans i nyheten. Intrycket var att man skulle kunna fixa energikrisen med en ny algoritm + batterier????

    Men inga kritiska frågor angående batteriers effektivitet, hur länge de varar eller hur många det skulle krävas, och hur mycket malmbrytning av sällsynta jordarter som det skulle krävas.

    I mina öron låter det mer som att helhetsperspektivet är ignorerat och att en forskargrupp väldigt gärna ha mer forskningspengar. Någon egentlig lösning är det knappast.

  120. tty

    ”Därför har vi slösat bort 30 år i omställningsarbetet.”

    Hur då? Skulle vi ha byggt flera vindkraftverk (som hade vara färdiga att skrota nu)? Och förbjudit storm och stiltje i lag?
    Bett intensivare till klimatgudarna att de där mirakelbatterierna som alltid är bara några år bort faktiskt hade förverkligats (i strid mot naturlagarna, visserligen)? Försökt att tippa över jordaxeln så att solenergi fungerar även i Sverige?

    Vi kunde förvisso ha byggt ut de återstående älvarna, byggt flera pumpkraftverk, framför allt byggt flera kärnkraftverk, fast lustigt nog är det ju just de där sakerna som Kent och hans gelikar stridit mest intensivt mot.

    Så vem är det egentligen som slösat bort 30 år?

  121. Kent

    #120 tty
    Om omställningen hade börjat något decennium eller två tidigare hade det varit lättare att motivera vidare drift av de nu nedlagda kärnkraftsreaktorerna tex. Det hade till och med kunnat vara lönsamt att driva dem om avvecklingen av kolkraften kommit igång tidigare i Europa.

    Vi hade haft ett färdigt, enkelt resesystem med tåg i hela Europa som alternativ till flyg. Långa godstransporter övervägande på tåg, inte lastbil.

    Omställningen till elfordon hade varit klar. Möjligen hade fortfarande jordbruket drivits på en del fossilt bränsle men det kan vara den enda nödvändiga sektorn som behöver det.

    Trä istället för betong hade kommit längre.

    Omställningen hade säkert inte varit färdig men med de framstegen 10 år tidigare eller mer hade skapat ett helt annat utrymme nu CO2-mässigt att inte stressa med resten. Och de nämnda förändringarna hade inte krävt nämnvärt mycket mer elenergi än idag.
    Vi hade förhoppningsvis värderat och vårdat den el vi producerar så att vi inte hade skänkt bort den till internationella serverhallar som inte genererar en enda krona i ekonomi i Sverige.

  122. johannes

    #121
    Då hade vi stått på näsan något decenium tidigare.

  123. Daniel Wiklund

    # 121 Kent Men hur kunde det parti som du jobbar i så katastrofalt missa att starta den GRÖNA omställningen. Paradiset låg ju framför era ögon och väntade. Förmodligen berodde det på att ni såg det inte komma.

  124. tty

    #121

    ”Långa godstransporter övervägande på tåg, inte lastbil.”

    Du menar som i USA där hälften av allt gods går på järnväg? Dock förutsätter det att man liksom där eliminerar persontågen, för snabba persontransporter och godståg fungerar inte på samma spår.

    ”Det hade till och med kunnat vara lönsamt att driva dem om avvecklingen av kolkraften kommit igång tidigare i Europa.”

    Mera rysk gas alltså. För du menar väl inte mera kärnkraft? Och hade det verkligen hindrat MP från att komma till makten?

    ”Omställningen till elfordon hade varit klar. ”

    Hur då? Batterierna är fortfarande usla, för 30 år sedan var de ännu litet uslare. Och varifrån kommer elen?

    ”Trä istället för betong hade kommit längre.”

    Och virket kommer från…..?

  125. Anders

    #112 Dan. Underbart klarsynt kille, trots skymmande ögonlock! Aldrig tidigare har den gröna omställningen sågats snyggare!

    Ni bara måste se dessa 15 minuter! Länk: https://www.youtube.com/watch?v=H06VpAWFIrk&t=2s

  126. Kent

    #124 tty
    Det kan finnas flera järnvägsnät.

    ” Mera rysk gas alltså. För du menar väl inte mera kärnkraft?”
    Tja, varför inte? Jag är inte emot kärnkraft per se. Hellre det än kol.

    ” Och hade det verkligen hindrat MP från att komma till makten?”
    MP har varit det enda parti som konsekvent haft klimatfrågan på bordet senaste 30 åren. Om de andra partierna hade tagit upp frågan för 30 år sedan hade kanske inte MP ens funnits. Jag sörjer att frågan inte fått större vikt tidigare, och hyllar MP för att de har kämpat för den.

    ” Hur då? Batterierna är fortfarande usla, för 30 år sedan var de ännu litet uslare.”
    Batteriutvecklingen har bara börjat. Den tog ett stort steg när mobiltelefonerna slog igenom men det har inte funnits någon drivkraft att förbättra dem förrän nu. 30 års utveckling kommer att göra att dagens batterier ser riktigt risiga ut.

    ” Och varifrån kommer elen?”
    Som sagt, det hade inte behövts nämnvärt mer el än idag för de stegen jag nämnde. Det som driver på för ökad elförbrukning är främst industrin som ska ersätta kol. Den elen kan komma från havsbaserad vindkraft eftersom industrin ändå omvandlar elen till vätgas. Det gör att de kan möta intermittent elproduktion med variabel konsumtion och lagring.

    ” Och virket kommer från…..?”
    Skogen såklart. Kontorspapper är redan ett minne blott men förpackningar kommer att öka tror jag och ersätta plast. Men det finns utrymme att ta mer virke. Jag ser fler och fler byggen som använder limträbalkar i stället för betong i stommarna. Minska cementanvändningen till ett minimum!

  127. Kent

    #116 Lars
    ” Klimatlarmen om global uppvärmning har funnits sedan 80-talet. Alla som har passerat slutdatum har visat sig vara fel.”

    Vilka larm tänker du på? Jag vet inga som har passerat slutdatum än.

  128. Fredrik S

    Jag läste, tror det var förra året, en motion från två glada miljöpartister som skrev att det skulle gå bra att bygga de nya stambanorna med grön betong.

    Antar att de lärt sig läxan och att det inte var med inslag av grön båtfärg de menade.

    Är det något liknande som diskuteras här eller har jag missat något?

  129. Christian H

    #(117, 118, 119) = (TorbjörnR, tty, Ingemar Nordin)

    Tack för svar angående kostnader för batterilagring. Det blir tydligen ohyggligt dyrt, som jag befarade. Ett nytt stolleprojekt m.a.o. Om jag vill kunna batterilagra en månads energiförbrukning (2000 KWh) till mitt hus som förbrukar 24000 KWh/år blir kostanden vid ett pris av 8000 kr/kWh hela 16 miljoner kronor och detta utan hänsyn taget till de energiförluster som #tty påtalade ovan. En helt groteskt prisbild! Om våra politiker hade tillgodogjort sig grundskolans matematik hade de förstås omedelbart stoppat dessa galenskaper. Nu är det tyvärr inte landets bästa de har för ögonen utan mer att visa sig lydiga och duktiga inför Ursula von der Leyen och WEFs Führer Karl Schwab. Att tillhöra hans krets av ”Young Global Leaders” är det finaste de vet. Jag kallar denna krets för ”Schwabjugends”, då det ger rätt associationer till vad de sysslar med.

  130. Dan

    Trä i stället för betong?
    Vill minnas från mina besök i verkligheten att trä ruttnar och förstörs om det inte skyddas med hjälp av kemikalier.
    Tidigare använde man kreosot till järnvägsslipers och telefonstolpar, vilket så småningom gav upphov till ett rejält miljölarm.
    Att byta betongslipers mot impregnerade träslipers låter väldigt riskabelt i det ljuset.
    För att inte tala om broar.
    Men det kanske kommer något nytt impregneringsmedel, alldeles runt hörnet, inom 10 år…

  131. #126
    Fossilt har sett till så det inte råder brist på trä eller metaller.

    Utan fossilt= brist, såvida inte 90% av befolkningen raderas bort eller tvingas leva med 1300-tals standard.
    Fossilt har gett oss möjligheten att passera 8 miljarder invånare. Omvänt måste 7 bort utan fossilt.

    Varför inte tvinga klimathetsarna att bo ett år med äkta 1300-tals standard så de får känna efter. Det är inte som historieätarna på TV som fjompar sig igenom medeltiden på en kvart utan att ens beröra hur den äckliga maten kom på bordet eller bonderövens hycklande.

    Kent. Hur mycket av olika metaller (inkl energi till framställning) går det åt och vilka resurser besitter vi i verkligheten?
    Var nu snäll och gör en verklighetsbaserad redovisning. Inte för oss här på forumet för vi vet, utan för dig själv.
    Do the math!

  132. #129 Christian H

    Det är billigare att skaffa en generator och köpa matolja i lokala affären och koka med metanol till ester och köra denna generator än att lagra i batterier.
    Så vansinnigt är batterier och då har vi inte ens börjat tillverka dem i större skala med råvaror som det kommer uppstå brist på.

  133. #126 Kent
    ”30 års utveckling kommer att göra att dagens batterier ser riktigt risiga ut.”

    Jo det stämmer. Har du hört om det nya Heliumbatteriet?
    Problemet idag med mobila batterier är att hitta lätta grundämnen med tillgängliga elektroner. Moder natur har varit lite ogint på det området.
    Därför använder man litium.

    Men nu har forskare kommit på att Helium kan rippas på sina två elektroner om man använder beryllium (också lätt metall) som elektroder. Inte nog med det, bilen kommer sväva fram.
    Batteriet beräknas komma på marknaden om standard 10 år…

  134. foliehatt

    Dan, #130,
    jajamän – konsekvenserna kan bli som dessa:
    https://www.nyteknik.se/samhalle/atta-ar-gammal-trabro-rasade-pa-jylland-6981168

  135. Nr 126 kent.
    Mp trodde jag skulle bli mitt partival, en gång i tiden – eftersom jag älskar biologisk mångfald och höga naturvärden.
    Men mp har ju utvecklats till det största hotet mot våran natur och den biologiska mångfalden – storskalig vindkraft/ naturgas som back-up och batterilagring osv.
    När mp:s företrädare når 10% i förtroende bland sveriges folk så bör man höra varningsklockor ringa.

    Vanligt folk är inte så dumma och obildade som mp vill påskina.
    Vanligt folk lever i verkligheten och kan även dra slutsatser kring klimat och miljö.

    Mp:s fundamentalistiska och alarmistiska taktik bör leda till eftertanke – varför ser dom det som andra inte ser?

    Klimatet under 1900- talet har varit ovanligt stillsamt i ett historiskt perspektiv och arten människa har frodats – trots atropogen Co2.
    Jämför klimatet på 1800- talet och häpna över dom mycket svåra katastrofer som var det århundradets signum.
    Jag och säkert du känner nog att frågan om klimatet fått helt vansinniga proportioner och att den används som slagträ för dom giriga.

    Det som oroar mig är hur politiska företrädare från olika partier kan förvanska energiproduktion, överföring, frekvens, lagring och konsumtion.

    Om dessa politiker kan ljuga så hej vilt om energi så förlorar dom också trovärdighet i klimatfrågan – och det leder till lågt förtroende från folket som ofta har lättare för att förstå den relativt enkla energiekvationen.

  136. Daniel Wiklund

    # 127 Kent Hur gammal är du ? Förmodligen inte så gammal. Du som har missat att det egentligen redan är för sent. Eller så är larmen inte så mycket att bry sig om. Därför att det är ingen klimatkris. När ska du svara på vem du är. Vågar du det ?

  137. Jojje

    #127
    Här har du några ”klimatlarm” som är felaktiga…finns många fler.

    https://newtube.app/TonyHeller/JNC7g8Y
    https://newtube.app/TonyHeller/05KsjkG

  138. tty

    #126

    Kent, kent, kent. Du är så godtrogen att det är rörande.

    ”Batteriutvecklingen har bara börjat. Den tog ett stort steg när mobiltelefonerna slog igenom men det har inte funnits någon drivkraft att förbättra dem förrän nu. 30 års utveckling kommer att göra att dagens batterier ser riktigt risiga ut.”

    Tvärtom, batteriutvecklingen har pågått i 200 år, och har drivits intensivt i flera årtionden, med ganska magert resultat. Tyvärr är det snarare så att den börjar närma sig slutet. Batterier bygger på kemisk lagring av el. Det är valenselektroner man skickar mellan katod och anod. Det går därför lätt att räkna ut vad som är det bästa teoretiskt tänkbara batteriet med de grundämnen som faktiskt existerar i universum. Det är ett litium-syrebatteri. Men inte ens det kommer ens i närheten av energitätheten hos t ex bensin. Dessutom är de praktiska problemen med sådana batterier stora och olösta, bl a för att litium och vatten(ånga) inte får komma i kontakt med varandra. Faktum är att ett aluminium-syrebatteri är nästan lika bra, och finns faktiskt i sinnevärlden, men de har ju en liten hake. De är inte återladdningsbara.

  139. tty

    #137

    En intressant statistisk analys av ”klimatlarm”:

    https://junkscience.com/wp-content/uploads/2021/02/Apocalypse-Now-IJGW.pdf

    Bl a visar det sig att klimatkatastrofer nästan alltid kommer att inträffa under år som slutar på noll….

  140. tty

    #127, 137

    Här finns en rätt bra (men ofullständig) lista över felslagna klimatförutsägelser:

    https://extinctionclock.org/

    När det gäller Arktis havsis kollade jag för ca 10 år sedan och då var nästan vartenda år av 2010-talet redan inbokat som det år ishavet skulle bli isfritt.

    Man kan åstadkomma mycket med rak framskrivning av korta trender. Läs gärna Mark Twains klassiska behandling av ämnet i ”Life on the Mississippi” där han ”bevisar” att om Mississippi förkortade sitt lopp i samma takt som det gjort under hans livstid skulle St Louis och New Orleans smälta ihop om 400 år.

  141. #126 Kent

    Redan för 150 år sedan visste vi att Li skulle utgöra det ultimata batteriet. Det fanns inte teknik, sedan kom explosionsmotorn. Det stora batterisprånget som du upplevt under 30 beror på att vi gick från bly eller NiCd till Li-jon (via LiMH osv).
    De första sladdlösa skruvdragarna var slut efter bara några brädor. Idag kör du hela altandäcket på en laddning.

    Det var ett stort kemiskt språng från tunga till lätta grundämnen.

    Något sådant språng igen tillåter inte kemin och fysiken så vi har nått till vägs ända vad gäller batterier.
    Vi har bara ett periodiskt system.
    Punkt slut, vad du än tycker eller vad alla tiggande forskargrupper och företag än annonserar.

    Kanske lite bättre packning av folierna och andra detaljer men så mycket mer eller ens något betydelsefullt i utveckling än det vi har idag kan aldrig förväntas.

  142. Lars Kamél

    Batteriutvecklingen har pågått sedan Volta uppfann det första batteriet för drygt 200 år sedan. Den har pågått med krypfart. Något annat är inte att vänta. Den kommer att fortsätta med krypfart, tills det inte går att komma längre. Även om många vill det, så går det inte att bryta mot naturlagarna.

  143. Sten Kaijser

    Bara en tanke

    Sverige har ju alla möjligheter att för en lång tid lösa sina energiproblem. förhandla med Norge om anslutning till de norska gasledningarna och bygg sedan gaskraftverk, t.ex. i Ringhals.

  144. Christian H

    #143

    Ett utmärkt förslag, Sten Kaiser. Snabba och lätt reglerbara gasturbiner borde kunna användas för att stabilisera nätet. Dessa borde vindkraftsbolagen bli skyldiga att betala för, då det är just deras intermittenta elproduktion som ger upphov till nätets instabilitet. Andra mer ekonomiska gaskraftverk borde förläggas nära stora befolkningscentra och här borde Barsebäck vara av stort intresse.

  145. Matz Hedman

    En helt galen fråga uppstod plötsligt.
    Varför generar solceller i förhållande till instrålad energi och inte instrålat plus backradiation? Kan man inte bygga en bredbandigare ”mottagare”.

    TTY led mig rätt.

  146. Lasse

    SVDs ledarsida avslöjar mer om Hybrit.
    Ett samarbete mellan stat och kapital som kletar!
    Det döljs en brist i öppenheten som äventyrar demokratin och våra pengar.
    Mailkonversation visar på oberoende anslagsmyndighet som anpassar information från sökande efter deras önskemål.

  147. tty

    #145

    I teorin skulle man kunna bygga en solfångare som fungerar för IR-strålning, det gäller bara att välja ett material med mycket litet bandgap, som t ex indiumantimonid. Men då kommer den att vara synnerligen ineffektiv för synligt ljus, som har en energi långt större än bandgapet. Och t o m indiumantimonid som ofta används i IR-detektorer fungerar dåligt i den del av IR-spektrat där huvuddelen av ”back-radiation” ligger, alltså våglängder i trakten av 10 mikron. Det är helt enkelt väldigt svårt att hitta halvledare med så litet bandgap.

    Det är tänkbart att man i någon framtid kan få fram solfångare bestående av flera olika halvledare med olika bandgap i flera lager där de övre släpper igenom frekvenser som sedan absorberas av de undre. Det finns såvitt jag kan se inga naturlagar som gör det omöjligt. Men det kommer inte att ske snart.

  148. tty

    #147

    Jag kom på att jag nog borde förklara vad ”bandgap” är för något, men det blir rätt långdraget. Jag kollade på svenska Wikipedia, men förklaringen där är inte bra. Här finns en bra förklaring:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Valence_and_conduction_bands

  149. Fredrik S

    tty #140

    ”Läs gärna Mark Twains klassiska behandling av ämnet i ”Life on the Mississippi” där han ”bevisar” att om Mississippi förkortade sitt lopp i samma takt som det gjort under hans livstid skulle St Louis och New Orleans smälta ihop om 400 år.”

    Ja, mycket bra läsning. Har länkat till detta klipp, med lysande avslutning, ifrån boken med ifråga förut men är värt upprepning:

    ”Now, if I wanted to be one of those ponderous scientific people, and ’let on’ to prove what had occurred in the remote past by what had occurred in a given time in the recent past, or what will occur in the far future by what has occurred in late years, what an opportunity is here!

    Geology never had such a chance, nor such exact data to argue from! Nor ’development of species,’ either! Glacial epochs are great things, but they are vague—vague. Please observe:—
    In the space of one hundred and seventy-six years the Lower Mississippi has shortened itself two hundred and forty-two miles. That is an average of a trifle over one mile and a third per year. Therefore, any calm person, who is not blind or idiotic, can see that in the Old Oolitic Silurian Period,’ just a million years ago next November, the Lower Mississippi River was upwards of one million three hundred thousand miles long, and stuck out over the Gulf of Mexico like a fishing-rod. And by the same token any person can see that seven hundred and forty-two years from now the Lower Mississippi will be only a mile and three-quarters long, and Cairo and New Orleans will have joined their streets together, and be plodding comfortably along under a single mayor and a mutual board of aldermen. There is something fascinating about science. One gets such wholesale returns of conjecture out of such a trifling investment of fact.”

  150. Gabriel Oxenstierna

    147 , 145
    Det jobbas intensivt med olika varianter av tandemceller för att öka effektiviteten hos solceller, bl a genom att också fånga in mer långvågigt ljus.
    En metod kallas för ’upconversion’, där man får två lågenergiska IR-fotoner att bli en högenergifoton.

    https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acs.nanolett.5b02130?journalCode=nalefd#

  151. Micke

    #147 Vilken imponerande kunskapsbank du har. Jobba på den solfångaren så hägrar ett nobelpris.

  152. Jojje

    #147-148
    Vet att jag läst om en utrustning för bärbar elproduktion typ ryggsäck, som togs fram för militärt bruk.
    Om jag inte mins helt fel så var det en tub med ”ir-solceller” på insidan som värmdes med gas eller bensin.
    Kan ha varit runt 1993 då jag gjorde ett studiearbete kring olika typer av bränslecellstekniker.
    Då va jag ”klimatalarmist”. 🙂

  153. Matz Hedman

    Tack för ett bra svar tty.

  154. Adepten

    145, 147, 150
    💯 x👍

  155. Håkan Bergman

    Nu har Ebba varit i Kiruna och grävt.
    https://www.dn.se/ekonomi/jattefynd-av-sallsynta-jordartsmetaller-i-kiruna/
    Gick att läsa i inkognitoläge nyss.
    Man har hittat ”sällsynta metaller” i gruvan där, där fick kineserna. Vad ska Bolund säga, tips det är för sent, brytningen kan inte komma igång förrän om 15 år och som vi alla vet har vi max 12 år på oss att rädda planeten.

  156. #155
    Varför har de hjälmar på sig inomhus?
    Är det rädda för att himlen skall trilla ned eller är det någon klimatkatastrofgrej?

  157. Håkan Bergman

    johannes #156
    Av samma orsak som man har hjälm på sig när man monterar solpaneler.
    https://images.cdn.yle.fi/image/upload/f_auto,fl_progressive/q_auto/w_5369,h_3020,c_crop,x_103,y_487/w_1300/v1524155882/39-4795185ad8c5784c541.jpg

  158. Lasse

    #155 Sällsynta jordartsmetaller är nyheten från LKAB idag.
    Då slipper vi tala om hybrit 😉

  159. tty

    #152

    Låter mer som en termoelektrisk generator. Låg verkningsgrad, men hög tillförlitlighet, då det inte finns några rörliga delar:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Thermoelectric_generator

  160. tty

    #156,157

    På vissa arbetsplatser måste man ha hjälm antingen det behövs eller inte.

    Ett exempel jag kommer på är vägbyggen i USA. Där hade man åtminstone på 80- och 90-talet vakter med flaggor som stoppade och vinkade fram bilisterna i stället för trafikljus. Dessa jobb togs ofta som feriejobb av unga flickor som på det sättet fick betalt för att sola sig, och sålunda var klädda i bikini. Och hjälm.
    En del av dem var för övrigt klart trafikfarliga p g a distraktionseffekt på manliga bilförare.

  161. tty

    #155

    Det finns mer att utvinna i Kiruna. Fosfor ur apatitslig har varit på tapeten flera gånger, ända sedan 1940-talet, men det har alltid spruckit på orimliga miljöregler, svenska eller EU.

    Troligen hoppas LKAB på att Ukrainakriget ska få politikerna att inse att material till den ”gröna omställningen” inte bara kommer att materialiseras ur intet, men jag tvivlar.

  162. P-A Johnsson

    #145

    Energin från långvågig IR-strålning är en funktion av temperaturen hos källan. Eftersom atmosfären oftast är kallare än marken så kommer din IR-panel att stråla ut mer än den tar emot från backradiation.

  163. BD-Nille

    LKAB har länge vetat att det finns finns diverse värdefulla mineraler i Per-Geijer-malmen…

    Som en deus ex machina presenteras detta just idag, när EU-kommissionen är på plats,,

    Det år Halleluja i media, EU kan få alla REE från Sverige.

    Ingen ställer frågan hur det ska gå till att utvinna dessa REE på 2000 meters djup, långt under nuvarande huvudnivå på 1365 meter,,,

  164. Matz Hedman

    #162 P-A
    Strålningen har väl ingen faktisk temperatur utan frekvensen är en effekt av temperaturen vid källan som du säger. Mottagaren lär väl stråla i en annan frekvens beroende på dess aktuella temperatur vid varje tidpunkt. Hursom varje instrålad foton oavsett frekvens borde fördröja avsvalning av det bestrålade objektet och om man kan ”stjäla” dessa fotoner har man fångat energi. Jag tror inte man ska tänka varmare/kallare. Tänk istället frekvens utifrån absolut nollpunkt då utstrålningen avstannar. All strålning har energi men i olika frekvenser. Alla objekt strävar mot nollpunkten men bestrålas konstant av alla andra objekt som ännu inte nått nollpunkten. Om solen slocknar kommer allt studsande av IR avstanna. Hur allt till slut når absoluta nollpunkten vete fan eftersom energi inte kan förstöras.

    Magister tty, en lekmans tolkning. Rätta mig gärna. Inte rädd för att lära.

  165. Micke

    LKAB kanske inser att hybris inte kommer att vara möjligt. Då är det bra att ha ett nytt projekt att skylla på som flyttar rampljuset från stolleprojektet.
    Det kommer säkert att strösslas många miljarder från EU på att undersöka fyndigheten.
    Jag undrar vilken/ vilka metaller dom tror sig hittat? Det behövs väl ganska många olika i ett batteri?

  166. Matz Hedman

    #165 Micke
    Jag tror inte man ska blanda ihop det. Ämnena finns sedan länge och kan nu utvinnas till en ok kostnad. Att hybrit är hybris är en annan sak även om samma människor argumenterar har de rätt om ämnena. Tror jag.

  167. TorbjörnR

    Är inte detta underbart?

    https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/miljo-och-teknik/wyoming-vill-fasa-ut-forsaljningen-av-elbilar/?fbclid=IwAR3weHsw_GMyJDuotq5i16D7AYAXQQBB12i54epLmAHtDB1V7_-CgSSRYYc

  168. Paul Håkansson

    Rex sits down with Dr. Patrick Moore, co-founder of Greenpeace and an outspoken critic of the climate-change hysteria and eco-fanaticism which currently inundates politics, journalism, and academia. Dr. Moore talks about his adventures confronting Soviet and Japanese whaling ships, sailing across the ocean to stop nuclear bomb tests, advocating for Golden Rice (a GMO food for the poor), why he became disillusioned with Greenpeace’s mission, and the rampant untruths and myths surrounding global warming. For those who claim he wasn’t a founder of Greenpeace, see this link: https://web.archive.org/web/200701271

    https://www.youtube.com/watch?v=w5nEboAQNcQ&t=1747s&ab_channel=RexTV