Öppen Tråd

extremvader varme

Enligt SMHI så sker ett väderskifte i Sverige på måndag. Från en extremvarm sommar (enligt utsända klimatreportrar från public service) där allt är förtorkat och öde så går temperaturen ned och regnskurarna slår till. Nåja vi får väl se – SMHIs prognoser har inte alltid varit att lita på i sommar. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars Lundqvist

  Någon som sett hur årets höjdmätning av Kebnekaise sydtopp utfallet. Brukar publiceras vid denna tidpunkt som ett mått på klimatförändringen.
  Kanske det finns anledning att vänta med resultatet till efter valet?
  Mycket snö på fjällen här på Nordkalotten.

 2. Lars Cornell

  L.L. Valet ökar otvivelaktigt temperaturen.
  Men i den här veckan har en för mig ny fråga väckts.
  Påverkar koldioxid vädret som bestämmer vilket klimat vi har.
  Eller är det klimatet som påverkar vädret?

 3. Lars Cornell

  Finlands ny kärnkraftverk i Olkiluoto 3, världens största på 1600 MW, har startats och är snart uppe i full effekt.
  Med nuvarande elpriser beräknas den vara fullt avskriven efter 6 år (fantastiskt! med tanke på förseningarna) och ger därefter välkommet bidrag till statskassan och till Finlands energibehövande folk.

 4. Fredrik S

  Energikris skapar problem för matproduktion bryggerier.

  Kanske droppen i Tyskland? Dyrare bier. Det är en riktig uppoffring det, annat än att sluta basta och springa genom duschen.

  Klipp från ingress i tyvärr låst artikel i DI:

  ”Flera ledande kemikalieföretag stänger sin produktion av ammoniak och gödsel i Europa på grund av de höga energipriserna. Det riskerar att driva upp priserna på mat ytterligare och skapa problem för europeiska bryggerier”.

 5. Magma

  För mig som varit med några år låter ”extremvarm sommar” helt världsfrånvänt, vi har haft många varma somrar förr.
  Att sedan med avancerad teknisk utrustning jaga någon tiondels grads värmerekord som varar någon timme någonstans i världen ger helt enkelt inte någon seriös jämförelse med historiska mätningar, där mätutrustningen lästes av ett par tre gånger varje dag.
  Att dessutom inte inse att sommarens ovanligt molnfria himmel med fritt flödande sol naturligtvis ökar inflödet av värmeenergi till marken i jämförelse med en normal svensk moln- och regntung sommar är att negligera naturlagarna.
  När dessutom Europa med vindarnas hjälp fått ta emot luftmassor som värmts över Nordafrika så är naturligtvis den optimala sommaren här.
  Den verkliga extremen och hotet mot vårt samhälle är däremot att svensk energiförsörjning med politiskt grumliga initiativ har saboterats till den grad att vi har extrempriser på i princip alla energislag trots att våra bostäder knappast behövt värmas de senaste månaderna – och då är det sannolikt bara en föraning om hur energipriserna kommer att utvecklas till vintern.

 6. mattias

  Har just tittat på Uppdrag granskning om hur domstolarna friar – trots omfattande bevisning. Tänk om samma stränghet kunde användas för klimatreportage? Det är alldeles för lätt för journalister och experter att körsbärsplocka några indicier som leder till den implicita slutsatsen att vi måste sänka våra koldioxidutsläpp. Ett exempel:https://sverigesradio.se/artikel/sa-paverkas-insekterna-av-torkan-pa-oland
  Några påståenden: ”Den här sommaren har varit extremtorr på många håll i Världen så också i Sverige.” (Inte korrekt, kolla lätt tillgängliga nederbördskartor från SMHI). Tesdrivandet fortsätter genom att man besöker en entomolog på Öland (sannolikt det torraste landskapet i Sverige oavsett år). ”Nu har det varit torrt flera somrar i rad” (Somrarna har varit något torrare de senaste tio åren, men normal nederbörd jämfört med normalperioden 1991-2020). Insekter precis som människor beskrivs som ”klimatflyktingar”. Några alternativa förklaringar diskuteras kortfattat, men intrycket att klimatet är huvudorsaken kvarstår. En faktor som sällan nämns är rapporteringsgraden som har ökat upp till tio gånger de senaste tio åren, vilket påverkar mörkertalet.

 7. Lennart Svanberg

  Tack alla ni som fortsätter driva bloggen och denna viktiga fråga. Ukraina-kriget, som är en direkt följd av Rysslands lyckade energikupp mot Europa, har gjort att jag mest hänger på Cornucopia dessa dagar.

 8. Ulf

  Någon som har koll på senaste uppropet med 1944 namn, debattartikel i Aftonbladet? Vad är det för tjommar?

 9. Sten Kaijser

  Jag meddelade igår att jag till min egen stora överraskning fick in en insändare i gårdagens lokala papperstidning (UNT).

  Så här skrev jag:

  I dessa valtider talar alla om trygghet. Många tror att det främst handlar om trygghet på gator och torg, men i stora delar av Europa, och i alla svenska hem som inte har tillgång till fjärrvärme, är  den stora trygghetsfrågan — kommer jag att kunna värma min bostad i vinter, och kommer jag att ha råd att betala för det.

  Partierna bjuder nu över varandra i att lova att staten ska hjälpa till med elräkningarna, men de har inga bra   på frågan hur vi redan i vinter ska få el så att det räcker både till tech-jättarnas serverhallar och våra bostäder.

  Det de alla talar tyst om är att krisen är självförvållad av okunniga politiker som haft lekstuga med vår elproduktion. Till den som oroar sig för elbristen har jag ett enkelt råd. Gå runt i valstugorna och fråga partierna hur de tänkt få tillräckligt med el den kommande vintern. Om någon då muttrar något om sol och vind så stryk genast det partiet från listan av partier möjliga att rösta på i årets riksdagsval. Sol och vind är problemet — inte lösningen.

  Sten Kaijser
  Uppsala

  det tillkom faktiskt en rubrik

  Trygghet och el den största frågan

 10. Lars W

  Tack för det. Så bra 🤗

 11. Håkan Bergman

  Mycket givande med Jan Blomgren, som vanligt. Man kan bara hoppas att så många som möjligt tar till sig hans kunskaper.
  https://www.youtube.com/watch?v=0Oh_w5KrEVc

 12. Urban

  #9
  Bra!

 13. Det är underbart att se isens återhämtning uppe i Arktis på senare år, enl satellitmätningarna såg det för några dagar sedan ut att vara mer än 1,5 miljoner kvadratkilometer( ! ) än för 10 år sedan – inte undra på att det varit så lite nyheter om is och isbjörnar från Arktis det senaste året.
  Atlanten har ju generellt varit kall under våren och sommaren, något har helt klart börjat en ny fas – så även massabalansen på Grönland.
  Som sagt underbara tider om man vill se en bromsad uppvärmning.
  Medialt och politiskt spelar dock inte faktiska siffror och samband någon roll utan vi kommer även fortsättningsvis att matas, varje dag, med klimatluringar och fabuleringar.
  Nu när solens vinkel obönhörligt sänker oss ner i mörker och kyla igen så kanske klimathetsen svalnar en smula..
  En biltripp från södra Sverige till mellersta Norge i förra veckan visade på gröna, fina skogar och dignande fält. Värre var det ibland när jag som barn gjorde samma resa på 60 å 70- talet och föräldrarna som var av bondsläkt beklagade sig över både värme och torka som redan i augusti färgade löven gula och där skörden blev drabbad.
  Vetenskapsradion hade ju i början på veckan ett tankeväckande program om just detta med barn och klimat, journalisterna diskuterade faktaresistens hos framförallt äldre när det gäller att ta till sig klimat(hotet) – dom var däremot genuint förvånade av barnens förmåga att förstå klimatvetenskapen.
  Klimatvetenskap vill jag påstå är vår svåraste vetenskap – men det får man inte säga högt, för då är man sannolikt en förnekare…och det vill väl ingen vara?

 14. Ivar Andersson

  ”Inte heller denna gången lyckades världens länder enas om ett bindande avtal för att skydda miljön i världshaven. Två veckors intensiva FN-förhandlingar har avbrutits utan en överenskommelse som ska skydda den biologiska mångfalden i ett ekosystem som omfattar nästan hälften av jordens yta.

  – Även om vi har gjort utmärkta framsteg behöver vi ytterligare lite mer tid för att ta oss över mållinjen, säger konferensens ordförande Rena Lee.

  Förhandlingarna har förts under närmare 15 år med fyra tidigare formella sessioner. Den pågående femte session avbröts natten mot lördagen svensk tid och det är nu upp till FN:s generalförsamling att besluta om och när den ska återupptas.”

  Det går inte så bra för FN att skydda miljön i världshaven.

 15. Fredrik S

  Tom måndag em visar SMHI’s prognos 140 mm regn här i Skaraborg. Det är en del.

  Men det är lite konstigt nog bara gul varning så det är nog lugnt.

 16. Gunnar Juliusson

  Dagens eko har just nu en klimatdebatt med riksdagspartiernas klimatpolitiker. Man inleder med en alarmistisk situationsbeskrivning som i stora delar är falsk. Bland annat sägs att vi nu har en torkkatastrof i Europa och Kina som är ’oåterkallelig’.
  Samtidigt har Ole Humlum redovisat sin återkommande rapportering av månatlig regional medeltemperatur, som visar att sydvästeuropa och Kina i Juli 2022 varit varmare än genomsnittet 2012-2021. Det framkommer dock att större delen av resten av klotet haft kallare medeltemperatur jmf med referensperioden. Således blandar SR ihop väder och klimat, samtidigt som man förstås hävdar att det är mänsklig aktivitet som skapat väderproblemen. Till viss del är det ju sant, då asfaltering av Europas flodbankar och excessivt vattenuttag för konstbevattning bidragit till negativa konsekvenser av torkan. Public Service, medier och politiker bryr sig dock bara om hur man ska jaga koldioxidutsläpp, inkl SD, vars linje dock är att det är mer kostnadseffektivt att jaga koldioxid i utlandet.

  Tidigare i Dagens Eko rapporteras att Danmark kommer frysa i vinter då det råder brist på pellets. En intervjuad privatperson kommer få sin räkning för pellets att stiga från 18 kDKK till 51 kDKK.

 17. Gunnar J #16,

  Debatten i SR visar på en politikerkris, inte på en klimatkris. Om jag förstår saken rätt så anser ALLA partier, som en premiss för ”debatten”, att vi skall uppfylla Parisavtalet – låt vara med något års nedåt och uppåt kring 2030.

  Ingen vågar ställa frågan VARFÖR vi skall följa Parisavtalet överhuvudtaget. Den frågan är helt enkelt tabu i svensk debatt. Är det förenat med dödsstraff att ställa frågan, eller vad?

 18. Lars Thorén

  Som pensionär kan det bli knepigt att betala elräkningen i vinter om man bor utan fjärrvärme. Då finns bara ett alternativ. Att fly till ett varmare land. Tyvärr är de flesta varmare länder utanför Europa ofta miserabla ur säkerhets- och sjukvårdssynpunkt. I Europa är medelhavsländerna dessutom ofta svinkalla inomhus på vintern så då är dessa inget alternativ. Utom ett. Azorerna! Med en medeltemperatur på 20 grader året runt kan det vara det perfekta alternativet som klimatflykting från Sverige. Här är europeisk standard på det mesta. Trevliga och glada människor och billiga bostäder. Inom EU råder så kallad fri rörlighet. Det betyder att du som svensk medborgare relativt enkelt kan flytta till Portugal, eftersom båda länderna hör till EU:s medlemsländer. För att stanna längre än tre månader eller flytta till Portugal permanent behöver man kontakta de portugisiska myndigheterna för att registrera sig. Stick dit nu innan fler kommer på idén!

 19. Hans H

  Forsmark ansöker om att höja effekten. Bra, bör kunna ske med rätt kort varsel.

 20. BG

  Det kan komma att bli varmt i tropikerna vid sekelskiftet spår Lucas Vargas Zepetello vid Harvarduniversitetet.

  Detta framgår av en studie presenterad av AFP den 25 augusti: “Dangerous heatwaves likely to grip the tropics daily by 2010: study.”

  Många miljoner människor i tropikerna skulle kunna utsättas för farlig värme under halva året vid 2100 även om mänskligheten lyckas nå klimatmålen, varnade forskare på torsdagen.

  Studien fann, att i det mest troliga scenariot, kommer världen att missa dessa mål – och därmed potentiellt utsätta människor i tropikerna vid slutet av århundradet för skadliga temperaturer flertalet dagar under ett typiskt år vid slutet av århundradet.

  Om utsläppen fortsätter ohämmade, kan stora mängder människor i dessa regioner komma att utsättas för potentiellt ”mardrömslika” perioder av extrem hetta.
  […]
  Jorden har hittills blivit nästan 1,2 grader C. varmare och aktuella förutsägelser, grundade på ländernas löften om nedskärning av användning av kol, kommer att visa att världen kommer att mycket överskrida Parisöverenskommelsens 2 grader C vid 2100, för att inte tala om dess mer ambitiösa 1,5 grader C.

  I sin forskning har Zepetello och hans kollegor analyserat förutsägelser från klimatmodeller, mänskliga befolkningsprognoser och tittat på sambandet mellan ekonomisk tillväxt och koldioxidutsläpp.

  De uppskattade, att det endast är 0,1 procents chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader C vid 2100 och förespådde att världen troligen skulle nå 1,8 grader 2050.

  Att BRIC-länderna och flera med dem inte antog Parisöverenskommelsen nämns inte.

  https://picks.my/contentsDetail.php?idx=1530&utm_source=global&utm_medium=app&utm_campaign=1530

 21. Daniel Wiklund

  # 20 BG Jag är imponerad över att Zepetello vet vad som ska hända med jorden 2100. En minst lika säker förutsägelse är att jag då ligger 6 fot under jord. Lika bra det med tanke på hur hemsk då jorden kommer att vara.

 22. L

  #17 Det vore att göra självmål att ifrågasätta klimatet inför ett val. Hela msm och motståndare skulle jubla. Det är väl därför som alla ligger lågt i den frågan. Tyvärr

 23. Dan

  Angående Kebnekaises topp finner jag det intressant att normalläget tydligen är att det på vintern faller exakt så mycket snö som det som kommer att smälta på sommaren.
  Om det inte är så måste topphöjden variera över åren, vilket den också gör.
  Men dessa variationer kallas numera för klimatförändringar.
  Håhåjaja.

 24. tty

  #20

  Tropikerna är väl ”termostatade” tack vare avdunstning och värmetransport till högre breddgrader.

  Vid det senaste istidsmaximat var tropikerna ett par tre grader kallare, Sverige ca 40 grader kallare. Under den förra mellanistiden var tropikerna någon enstaka grad varmare, Sverige 3-5 grader, Grönland 5-8 grader, norra Sibirien mer än 10 grader.

  Under PETM och det tidigeocena klimatoptimat var jorden ca 12 grader varmare än nu – och djur och växter i tropikerna frodades, men det är svårt att se några tecken på dramatiska förändringar där.

  Det är desto lättare i Arktis där alligatorer, primitiva primater och Metasequoia-skogar trivdes norr om åttionde breddgraden och det växte mangroveskogar vid Skandinaviens kuster.

 25. Ivar Andersson

  Vattenfall har förberett en ökning av effekten av kärnkraftsreaktorn Forsmark 1 med drygt 100 MW, varav hälften kan göras redan i samband med kommande underhållsperiod i höst.

 26. Adepten

  Lars Thorén #18

  Den 22 juni i år, fattade riksdagen beslut om att rätten att ta med sig garantipension vid utvandring från Sverige upphör från och med oktober 2022. Garantipensionen är ca 8 000 kronor per månad. Rätt stort avbräck kan man tycka.
  Varför har man taget ett sådant beslut??

 27. Göran S

  Miljöpartiet skulle ha ägnat sig åt att jaga Neonikotinoider (baserat på nikotin). Används flitigt i kemjordbruket Neonikotinoidersedan 1992 och numera runt hela jorden.
  Dessa har bidragit med en enorm massdöd bland alla slags insekter och hotar nu även indirekt vår existens på jorden. Detta kunde man gjort istället för att meningslöst jaga koldioxidutslöpp och dess ringa påverkan på klimatet.
  EU hade ett förbud framme till 2014 men Bayer, Basf m.fl. lyckades stoppa och urvattna alltihop och ännu har inget beslut fattats, utan vi får gå under med flaggan i topp under pesticidjordbrukets fana. Se på SVT play ”insektsdöden”

 28. TorbjörnR

  #16 Gunnar Juliusson

  Lyssnar på debatten och Strandhäll stod och ljög om antalet laddstolpar.
  Hon sa 90 000 och det finns tydligen 5 000 st. 18 ggr fel eller mååååånga procent eller vad det nu blir…

 29. Håkan Bergman

  TorbjörnR #28
  Spelar roll om vi inte har el till dom.

 30. TorbjörnR

  #29 Håkan Bergman

  Absolut är med dig.
  Dock tror ju politiker som hårfrisörskan att bara man sätter ett mål så blir det så lite senare. Antar där att hon satt ett mål på 90 000 stolpar.

  Tycker det är intresssant map parisavtalet och Sveriges klimatmål

 31. #24
  Tropikerna bör ha haft rätt så varmt, Kakao t.ex. vill inte ha under 24 gr.

 32. tty

  #31

  Det här med vad grödor kräver för att växa och mogna är intressant. Den mest extrema grödan i detta avseende är nog bomull. För att beräkna om det går att odla bomull använder man i USA ett system som heter DD60 (60 syftar på 60 Fahrenheit, alltså ca 16 C, när det är kallare än så utvecklas bomull överhuvud taget inte). I DD60 åsätter man varje dag en ”poängsumma” beroende på max- och min-temperatur:

  http://ipm.ucanr.edu/WEATHER/DDTABLE/cotton.html

  För att bomull skall mogna krävs en totalsumma under växtsäsongen av minst 2200 och helst 2600.
  Lägg märke till att tabellen går till 118/90 F, alltså maxtemp 48 C och mintemp 32 C, och där växer poängsumman fortfarande, detta är alltså fortfarande under bomullens optimala temperatur!

  I praktiken innebär detta att temperaturen måste vara över 30 grader nästan varenda dag hela sommaren för att det skall gå att odla bomull. Det är VARMT i sydstaterna, och Indien, och Egypten, och Uzbekistan och de andra ställen där bomull odlas.

 33. Håkan Bergman

  TorbjörnR #30
  Undrar om vi inte just nu ser batteribilens död. Okey för den som kan ladda hemma över natten kan det funka, men att ladda dagtid på en ”elmack” lär bli dyrt med dagens elpriser, eller ska man få bidrag till det också? Uppepå elpriset måste mackägaren ha täckning för kapitalkostnad, eventuell personalkostnad och markhyra, och den senare ska betalas av kunder som kanske laddar från en halvtimme till en hel timme på en yta som lätt servar +10 fossilbilar på en timme.

 34. Simon

  Hur kan det vara möjligt att han trots elpriser på uppemot 10 kr kwh fortfarande inte begripit att det han eftersträvar inte fungerar?

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/bolund-i-vasteras

  Nog för att det inte är någon nyhet att miljöpartister saknar konsekvenstänkande men ibland undrar man vad mer som är fel på dem. Man får ont i magen när opinionssiffrorna tyder på att dom får 4 år till på sig att utöva inflytande över politiken. Arma land!

 35. Daniel Wiklund

  Har just tittat på ett fantastiskt norrsken. Som stora grönfärgade draperier som dansar fram över himlavalvet. Varje sekund träffas magnetosfären av lika mycket energi som den samlade svenska elindustrin producerar under tre år säger Ingrid Sandahl (professor i rymdfysik i Kiruna). Men en del lyckas smita förbi magnetopausen och kommer in i atmosfären och det är då norrsken bildas.

 36. foliehatt

  Vetenskapspodden på radion just nu (SR, P1).

  De vrider, vänder sig och sprattlar – det finns ingen elbrist, bara felmatchning av förbrukning. Dessutom kan alla hushåll i Sverige enkelt spara 10% av sin elförbrukning. Om vi alla bara gör så så kommer elpriset att trilla ned till tidigare nivåer.

  De jobbar arschlet av sig för att pressa in regeringens verklighetsbild in i populasens skallar, istället för att analysera varför vi har de problem vi har – och VEM som är ansvarig.

  Politruker!

 37. foliehatt

  Högsta elpriset någonsin i Sverige under månaden AUGUSTI!!!
  En verkligen remarkabel bedrift. Tack för den Mp och S.

  https://www.svd.se/a/Bj7qoG/augusti-dyraste-elmanaden-nagonsin

  MEDEL-priset per kWh blev 4:70 SEK i Skåne. MEDELPRISET under en sommarmånad. Varför gör inte våra media mer av detta?

  Istället tuggar politrukerna i radion på om att de höga elpriserna egentligen är en skänk från ovan då vi måste sänka vårt energianvändande. Mediasverige är så totalt världsfrånvända att jag får ont i magen.

 38. Anevs

  #26 Adepten
  Garantipensionen är ett bidrag och begränsat till boende i Sverige med låg egenpension. De allra flesta har tjänat in sin pension Allmän+Tjänste+Privat så det är egna pengar att ta med sig.

 39. Ivar Andersson

  Över en krona mer per kilowattimme eller 38 procent dyrare än det tidigare rekordet. Augusti blev den dyraste elmånaden i södra Sverige någonsin – hittills. Det är knappast det sista rekordet.
  Nytt svenskt rekord igen pga klimatpolitiken.

 40. Sören Gustafsson

  Jag var på Håkan Hellströmkonsert på Ullevi igårkväll. Till en början fantastiskt – Håkan Hellströms energi och 72000 personer på läktaren. Plötsligt kommer Greta Thunberg och hennes Friday for futuregäng upp på scenen och håller ett väckelsemöte för klimatet – som genom ett trollslag var kvällen förstörd. Mycket tråkigt Håkan Hellström

 41. Ivar Andersson

  #36
  Vetenskapspodden på radion visar att de inte förstår skillnaden mellan effekt och energi. Energin räcker men effekten är otillräcklig och förbrukningen måste anpassas till produktionen. Smarta elmätare som kan koppla bort dig och mig är tydligen receptet för anpassning.

 42. Mats H

  i klippet med per Per Bolund ( https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/bolund-i-vasteras

  ) så får han frågan

  ”Skulle vi klara den gröna omställningen helt utan kärnkraft, tror du?

  – Ja, absolut och det visar både Energimyndigheten i sina studier och forskning från bland annat Chalmers, säger Per Bolund.”

  Någon som vet vilka studier han hänvisar till?

 43. TorbjörnR

  #33 Håkan Bergman

  Vi får hoppas att även den hysterin med elbilar börjar landa på jorden igen.
  Inget större fel med elbil i storstäder med tanke på miljön och för de som har råd.
  På landsbygden med dragkrok helt annorlunda.

  Elpriser på nätterna lär ju gå upp de också framöver

 44. Katarina

  #40, ja inte är det vad man vill ha på en konsert. Där sjönk HH i min aktning.

 45. UffeH

  Den av politiker skapade energikrisen är nästa steg i strävan efter utopin ”Netto Noll” eller ”EU:s Green Deal”.
  Så beskrivs det som händer nu i utländsk media utanför Europa, så vi kan nog räkna med att vansinnet fortsätter tills folket sätter ner foten, när tillräckligt många i medelklassen drabbas är det nog slut på fantasin ”Green Deal” men skadorna som hunnit uppstå kommer att ta lång tid att reparera.
  Omvärlden ser med förvåning hur våra politiker medvetet förstör energiförsörjningen, EU kommer att bli det där avskräckande exemplet på att strävan efter noll utsläpp är en utopi som ingen vill uppleva, är det det som de gröna menar när de säger att vi ska gå före?

 46. Lasse

  #20 och #24
  Willis E har en aktuell betraktelse:
  https://wattsupwiththat.com/2022/08/25/a-balancing-act/

  Han gissar inte!
  Utgående från mätningar så visar sig strålningen balanserad.
  Intressant bild: Fig 7 i ovan.
  ”As you can see, when the temperature gets high, the clouds act strongly to reduce the energy reaching the surface. In many gridcells, clouds are cutting out more than 50 W/m2 of downwelling energy at the surface.”

 47. UWB

  Recension av ovan nämnda radiodebatt.

  Slutsats, de som politikerna säger kommer inte att uppnås.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/v5vyKp/jeppsson-den-grona-omstallningen-har-en-mork-baksida

 48. foliehatt

  Mats H, #40
  Japp – ”Alice i Underlandet” av Lewis Carroll.

 49. UWB

  Vad händer för elbilarna om det kostar lika mycket eller mer att köra dem än fossildrivna?

  2035 får ju inte fossildrivna bilar säljas. Vad händer om efterfrågan ökar långt över tillgången då – om majoriteten bilar som säljs är fossilbilar.

  Det är ju så att det primärt är personer med högre inkomster som kan köpa och de facto köper elbilar – ofta som olika typer av förmånsbilar som personer med lägre inkomster inte får erbjudanden om . Det är som jag ser det en primär faktor mot elbilar.

  Sedan exporteras ganska många efter ett par års drift, då det är en bra affär för ägaren.

 50. Sören G

  Och radions klimatreporter har känt klimatförändringarna in på bara kroppen i sommar hörde jag henne säga.

 51. Mats Kälvemark

  Alla ”hittepåexperter”, inklusive Vattenfalls aktivistiska VD och MP:s Lorentz Tokwatt, som forfarande pratar om att det är möjligt att nå 1,5 gr-målet enligt Paris-2015, har absolut noll kontakt med verkligheten. Jämfört med nivån på utsläppen av CO2 år 2015 hamnade vi 2021 i verkligheten 5% över den nivån. För att nå målet enligt IPCC skulle vi vid det här laget behövt ligga 60% under. Inga harar skjutna med den träffsäkerheten inte!

 52. Håkan Bergman

  Mellan tummen och pekfingret kan man konstatera att om man inte gjort nån drastisk förändring av elförbrukningen i augusti jämfört med juli och har rörligt elpris så kan man i elområde SE3 räkna med att augustis elförbrukning blir minst 1,5 gånger dyrare än julis, i SE4 blir den dubbelt så dyr. Den som var bortrest på semester i juli får naturligtvis räkna med betydligt högre siffror. Synd att elräkningarna lär dimpa ner först veckan efter valet.

 53. Ulf

  52 Håkan,

  Tror folk är högst medvetna om elpriserna. Åtminstone i område 4.
  Vad folk dock inte fattat är att S löften om kompensation inte är värt ett skvatt eftersom deras samarbetspartier inte alls vill kompensera. Att rösta S i område 4 är att rösta för höga elräkningar. Det tror jag inte alla förstått. Andersson har också visat att hon dumpar det mesta ganska lätt för chansen att sitta kvar.

 54. jensen

  Tänk att det genom historien var så genomförbart, att med förslagna metoder påverka hela befolkningar med -ismer. T.ex. Ryssland, Italien, Tyskland, Kina.
  Det speciella med KLIMATISM är, att ett så stort antal grupper och länder har blivit offer.
  Dock har ett antal länder visat sig vara klimatrealister. ( p.g.a. tidigare erfarenheter? ) T.ex. Kina, Indien, Ryssland ? / T.o.m. Tyskland förefaller ge tecken till avvikande Energiewende. /
  Men i Sverige tycks åtminstone 7 partier, och deras väljare, vara låsta i Klimatism.

 55. Simon

  När man inte trodde miljöpartisterna kunde bli tokigare så kommer det nu ett utspel om att ge statliga bidrag till den som leasar en elbil. Måtte de inte klara riksdagsspärren.

 56. Håkan Bergman

  Simon #55
  Kan det vara så att elbilsförsäljningen gått i stå? Då passar det att dom nyttiga idioterna ger en hjälpande hand.

 57. Daniel Wiklund

  Det gäller att rädda MP. Nu tycker Jan Guillou att man ska rösta på MP. Inte för att man gillar deras politik, utan för att inte ge SD någon makt. Håkan Hellström bjöd in Greta så att hon kunde predika både fredag och lördag. Vilken blir nästa artist som bjuder in ”klimatoraklet” Greta.

 58. Håkan Bergman

  Simon #55
  ’Man föreslår samtidigt en ”rätt-att-ladda”-garanti som ska uppnås genom att förenkla regler för att sätta upp laddinfrastruktur hemma och på jobbet.’
  Dom är verkligen totalt oförmögna att se problematiken.

 59. P-A Johnsson

  Lasse #46

  Det kan inte vara korrekt att summera solstrålning och nedåtriktad långvågig strålning (DLWR), se figur 1. DLWR kan inte utföra något arbete till skillnad från solinstrålningen. Om DLWR kunde utföra arbete skulle någon ingenjör redan uppfunnit en anordning som skördade denna strålning. Exempelvis en kvadratmeter på toppen av en lyktstolpe skulle få lampan att lysa dygnet runt året runt.

  DLWR mäts ju med Pyrgeometrar men i själva verket så mäts nettostrålningen och DLWR räknas fram. Nettostrålningen är i de allra flesta fall riktad uppåt.

 60. P-A J #59

  ”DLWR kan inte utföra något arbete till skillnad från solinstrålningen.”

  Det här verkar vara helt fel. Om du med solstrålning menar mer kortvågig strålning så är det i princip samma sak som långvågig, dvs elektromagnetisk strålning. All sådan strålning överför energi – vilket dock inte bör förväxlas med netto-värme överföring.

  Jag skulle nog kunna tänka mig att en ingenjör kan konstruera en mackapär som lyckas få fram en elektrisk ström från en ledning mellan djuphav (+4 C) och ythav (+20-25 C). Men om det är ekonomiskt försvarbart är en annan sak.

 61. Simon

  #58 Håkan
  Ja, helt sanslöst. Först ska vi få bidrag för att klara elräkningarna och uppmanas att spara in på elen. I nästa veva ska vi få bidrag för att köra elbil. I en normal värld skulle man ju i stället sett till att vi hade en stabil, trygg och billig energiproduktion.

  Undrar hur mycket elström konserten med HH förbrukade.

 62. Håkan Bergman

  Olkiluoto 3 har börjat snurra, synd att man inte har Koskenkorva&Trocadero hemma.
  https://www.tvo.fi/tuotanto/laitosyksikot/ol3/ol3ennusteet.html

 63. tty

  #59/60

  Visst kan man utvinna ”arbete” ur IR-strålning. T o m konventionella kiselbaserade celler fungerar faktiskt en bit in i det nära infraröda.

  Problemet att utvinna energi ur DLWR är att temperaturen i troposfären är så låg, typ max 300 K vilket gör att de enskilda fotonerna är mycket lågenergetiska. Det gör att man antingen måste hitta ett material med ett extremt litet bandgap, eller ta till diverse kvantmekaniska trix för att ”fånga in” fotonerna. Det har forskats mycket på det i många år, men hittills har den verkningsgrad man lyckats uppnå varit mycket dålig.

  Det kan vara värt att minnas att trots ständiga entusiastiska pressreleaser har den maximala verkningsgraden för solceller ökat med ungefär 5 promille per år de senaste 50 åren. Och det gäller dessutom i laboratoriemiljö.

 64. Roland Burman

  Rekommenderar varmt denna artikel i ukrainska Kyiv Post om hur Västs gröna agenda inspirerade Putin att ge sig på Ukraina. https://www.kyivpost.com/article/opinion/op-ed/how-wests-green-agenda-incentivized-and-empowered-putins-attack-on-ukraine.html

 65. tty

  #60

  ”Jag skulle nog kunna tänka mig att en ingenjör kan konstruera en mackapär som lyckas få fram en elektrisk ström från en ledning mellan djuphav (+4 C) och ythav (+20-25 C). Men om det är ekonomiskt försvarbart är en annan sak.”

  Det har gjorts:

  https://www.eia.gov/energyexplained/hydropower/ocean-thermal-energy-conversion.php#:~:text=Ocean%20Thermal%20Energy%20Conversion%20%28OTEC%29%20systems%20use%20a,working%20fluid.%20The%20vaporized%20fluid%20drives%20a%20turbine%2Fgenerator.

  Men verkningsgraden blir usel (typ 3 %), och därmed kostnaden orimlig. Som så ofta är det Carnots lag som ställer till det:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Carnot%27s_theorem_(thermodynamics)

 66. tty

  Och nu hotar Biden med ”emergency measures” om inte amerikanska oljebolag skär ned exporten till Europa:

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-08-26/biden-administration-urges-fuel-export-cuts-to-restock-northeast

  Så nycket var det stödet alltså värt. Det är val i USA i november, och det kan bli kallt innan dess. Och New England hör till demokraternas starkaste fästen.

  Det ironiska är att det är tveksamt om en exportminskning skulle göra någon nytta, för New Englandstaterna har i sann NIMBY-anda förbjudit fracking och stoppat alla pipelinebyggen från de (republikanska) olje/gas-producerande staterna i mellanvästern.

 67. Anders

  #8 Ulf m. fl. Statsmedia använde uppenbarligen sitt bästa program ”Ring P1” för att (med skattemedel) vidareförmedla detta pinsamma exempel på hur de rödgröna revolutionärerna nu erövrat flera tunga universitet och lärosäten. Vore kul om någon av KU:s lärde med Facebook-konto kunde kommentera här: https://www.facebook.com/153600108027211/posts/pfbid035kkxYqKMg4K8FfAoTUnvW25ygaUKdabmBHi99YUtQ8UUBhiKFuj1PJ6YDGSbEW3cl/

 68. JonasW

  #63

  Om jag förstått rätt så är du expert på ornitologi, kvantmekanik och termodynamik

 69. Hans H

  #66 tty

  Läste slarvigt, men det var väl export av bensin och diesel och råvaror för dessa som Biden ville ge sig på för att inte bränslepriser vid pump skulle gå upp lagom till valen?

  Export av LNG stör ju inte heller New England…. Där värsta miljömupparna finns

  Alltid en känslig plånboksfråga i USA ju.

 70. Ulf

  När jag läser artikeln i Kiev tidningen undrar jag förstås om det bara är i Sverige som klimatdebatten är så förtvivlat inskränkt?
  Är den lika sjuk i EU? Tror knappast den är det i resten av världen i alla fall.
  Kanske blir man alldeles för förtvivlad, eftersom man matas med den svenska fördummade debatten hela tiden?
  Ingen kan dock vara så dum att de inte inser att Putin utnyttjat klimatreligionen till sin egen fördel. Så det blir intressant att se om del EU länder tar sitt förnuft till fånga. Eller om klimatpaniken fortsätter.

 71. P-A Johnsson

  #63 TTY

  Långvågig IR, som pyrgeometrar sägs mäta, börjar vid drygt 4 um och uppåt. För att direkt kunna mäta LWIR krävs kylda detektorer.

  DLWR är starkt kopplat till marktemperatur (eller havsytetemperatur) vilket man kan se om man använder MODTRAN från Uchicago som du och även Leif Å har tipsat om. (Sätt detektorn på två meters höjd och jämför upp och ned)

  Nettoflödet är alltid uppåt (utom vid låga moln och dimma) så även om fotoner från låg höjd i atmosfären träffar marken så värmer det inte marken eftersom än fler fotoner lämnar den. Vattenånga och CO2 begränsar utstrålningen.

 72. tty

  #71

  ”För att direkt kunna mäta LWIR krävs kylda detektorer.”

  Som jag skrev, energinivån är låg och drunknar därför i termiskt brus.

  ”DLWR är starkt kopplat till marktemperatur (eller havsytetemperatur) vilket man kan se om man använder MODTRAN”

  Ja, atmosfären närmast marken befinner sig normalt i termisk jämvikt med marken/vattnet, den är ju närmast totalt ogenomskinlig för IR utom i ”fönstret”, ca 8-14 um, så vad man ”ser” är enbart utstrålning från de lägsta tiotalen metrar. I ”fönstret” ser man högre upp i atmosfären där temperaturen är lägre. Utom när det är molnigt förstås. Med lågt liggande moln eller regn blir resultatet nära ett svartkroppsspektrum.

 73. Svend+Ferdinandsen

  #59 og ”60
  ”Det kan inte vara korrekt att summera solstrålning och nedåtriktad långvågig strålning (DLWR), se figur 1. DLWR kan inte utföra något arbete till skillnad från solinstrålningen. Om DLWR kunde utföra arbete skulle någon ingenjör redan uppfunnit en anordning som skördade denna strålning.”

  Det er korrekt at summere, men husk at trække fra den stråling som modtageren selv stråler ud på grund af sin temperatur.

  I din bolig vil hver m2 væg modtage ~400W fra andre overflader i rummet, men væggen bliver ikke varmere, fordi den også stråler 400W ud.

  Var væggen 10grader koldere end rummet, ville der være ~50W/m2 forskel på indstråling og udstråling.

  DLWR er en diffus stråling som kommer overalt fra himlen. Den kan ikke forstærkes med en parabol, for så ser du på en tilsvarende mindre del af himlen, og får samme resulterende stråling på din modtager.

  Det er kun stråling fra meget små arealer (Solen, radiosender) der kan forstærkes af en parabol, antenne.

  Det er min bedste praktiske forklaring på det du spurgte om.

 74. Håkan Bergman

  Aj aj, Olkiluoto 3 ramlade ner till noll vid lunchtid efter att ha legat på 8-900 MW. Är det ett snabbstopp lär det försena starten ytterligare. Lika bra att börja öva på en jul i mörker redan nu.
  https://sprayhattas.crabdance.com/elpriser.pdf
  Redan nu är det klart att månadsmedel för SE3 i augusti blir över 200€ per MWh utan elskatt, moms och andra ev. påslag, SE4 når inte riktigt upp till 300€.

 75. P-A Johnsson

  #73 Svend F

  ”Det er korrekt at summere, men husk at trække fra den stråling som modtageren selv stråler ud på grund af sin temperatur.”

  Precis och jag tycker att man skulle ha dragit ifrån utgående strålning innan man summerade.

  ”DLWR er en diffus stråling som kommer overalt fra himlen. Den kan ikke forstærkes med en parabol, for så ser du på en tilsvarende mindre del af himlen, og får samme resulterende stråling på din modtager.”

  Där håller jag inte med. Om man har en mottagare med liten acceptansvinkel så blir det en stor skillnad om man riktar den rakt upp eller strax över horisonten.

  Se https://dokumen.tips/reader/f/sky-scanning-radiometer-for-absolute-measurements-of-atmospheric-long-wave

  Se figur 9.

  Kul med inlägg från Danmark. Jag läser Klimarealisme med stor behållning.

 76. Olav Gjelten

  För att rädda Norge överväger regeringen där att begränsa exporten av el till Europa.
  Inte precis svårt att gissa vad regeringarna i övriga Norden hittar på för svar om detta:
  ”Det gynnar Putin”!

  OBS! ALLT som gynnar utsatta MÄNNISKOR gynnar PUTIN enligt modern västlig retorik.

 77. Olav G #76,

  Såvitt jag förstår så har Norge, som inte är en medlem av EU, en särskild nödlägesklausul som innebär att Norge kan stänga av sin export ostraffade. Varför de inte redan utnyttjat denna är obegripligt. Dessutom envisas er regering att värma upp sina oljeplattformar med el från fastlandet istället för med gas på plats. Obegripligt.

 78. Ulf

  76 Olav

  Onekligen har Putin gynnat Norge något enormt, genom att trycka upp olje och framförallt gaspriserna.
  Norge borde skicka ett antal 100 miljarder i vapen till Ukraina av dessa överskott istället för att sätta dem i oljefonden. Eller kanske vill Norge att Putin ska få hållas? Det ger ju mycket pengar.
  Men så mycket som Norge tjänar på detta krig, bör man kunna bidra i samma omfattning som USA, minst.

 79. Ivar Andersson

  Elpriserna i Europa har ökat tiofalt under det senaste året.
  Det oroar EU-kommissionen som nu varslar om ”krisdrag” för att få bukt med de skenande kostnaderna, rapporterar Bloomberg.
  Expressen

 80. Micke

  https://www.vk.se/2022-08-29/studie-gronlandsisens-paverkan-ofrankomlig

  Vad trött man blir.

 81. Daniel Wiklund

  # 80 Micke Läser just nu på text-tv ”Den smältande grönlandsisen kommer att höja havsnivån ned 27 cm de kommande 100 åren.” Vad rädd jag blir. Det var farligare förr. När dåtidens media rapporterade att inlandsisen kommer att bli minst 200000 cm tjock.

 82. Håkan Bergman

  Nu kan ni med rörligt elpris börja planera för elräkningen som kommer efter valet. För SE3 blev medelpriset, med elskatt och moms, 3,27 och för SE4 4,30.
  https://sprayhattas.crabdance.com/elpriser.pdf

 83. Daniel Wiklund

  Text-tv är noga med att ge dagliga rapporter från översvämningarna i Pakistan. Dom som hindrade trafiken i Stockholm imorse tog bl a upp översvämningarna i Pakistan som ett av skälen till att dom satte sig ivägen för trafiken. Sverige kommer att via Sida ge 8,5 miljarder i stöd. Enligt text-tv är det dom värsta monsunregnen på 30 år. Undrar om det var några aktivister som blockerade trafiken för 30 år sen.

 84. Håkan Bergman

  Gorbatjov har gått hädan. Säkert svårt för dagens unga att förstå hans betydelse för min generation, innan Gorby var allt mörker i Sovjetimperiet, idag kan folken i öst, inklusive Ukraina tacka honom för friheten. Bara ryssar och vitryssar blev snuvade på friheten. Gorby var övertygad marxist, men trodde inte på våldet som lösning på konflikter.
  Vila i frid Gorby.

 85. foliehatt

  Jag läser i tidningen att de projicerade el-, och gaspriserna har gjort att ett stort antal tomatodlare här och på kontinenten har avbeställt de plantor som skulle ha levererat tomater till marknaden under vintern.

  Se där – ännu en, liten,men ändå, konsekvens av Såsse/Mp-energipolitik. Vi rusar fort fram mot 1800-talet. Miljöpartiets favoritårhundrade!!

 86. Simon

  Debattartikel i Expressen:
  https://www.expressen.se/debatt/sa-lyckades-politikerna-skapa-dagens-elkris/

  Inget nytt för oss här på KU men en bra länk att skicka till bekanta för att påminna om varför vi befinner oss där vi gör.

 87. TBL

  Tycker det är konstigt att utländska privata bolag kan och uppmuntras att starta “vindkraftsparker” i Sverige och tjänar antagligen enorma summor, påhejad av “miljöpartiet” Förstöra våran fina natur, allemansrätten, till land och hav, osv. Enorma ingrepp i naturen med nya vägar, cementfundament, spridning av mikroplast, deponi i naturen och ute till havs när vinddynamo gjort sitt. Kan det bero på att dem flesta i MP och sossarna har köpt på sig en massa aktier i diverse bolag och vill ha utdelning…

 88. Håkan Bergman

  TBL #87
  Så värst privata är dom inte alltid. En storägare i svensk vindkraft är ett kinesiskt kärnkraftsbolag, statsägt och kontrollerat av Kinas kommunistiska parti. Men många i MP ser ju dagens Kina som ett exempel för oss att ta efter, så vem blir förvånad?

 89. Simon

  Tillbaka till medeltiden snart. Miljörörelsen och naiva politiker har lyckats

  https://www.expressen.se/nyheter/experten-varnar-for-elkrisens-foljder-da-forsvinner-jobben-/

  Som någon skrev, det kommer i alla fall finnas gott om åsnor.