Öppen Tråd

midsommar svalbard

Midsommar närmar sig även på Svalbard. Kanske inte direkt något badväder men ändå. Här är veckans öppna tråd med debatt om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. foliehatt

  Lena Andersson presenterar en tänkvärd analys av Erica Treijs framtidsvision av det klimatanpassade 15-minuterssamhälle som SvD publicerade förra söndagen.

  Lenas analys är vass. Det hela landar inte överraskande i ett DDR 2.0

  En sådan utopi är även en självmotsägelse då vi vet från historien att socialistiska kommandoekonomier innebär riktigt hemsk miljöförstörelse.

  https://www.svd.se/a/5G5Vgz/lena-andersson-kanske-far-marx-ratt-till-slut

 2. Christer Persson

  Äntligen, ett 20MW batteri kommer att säkerställa frekvens och effektbehov för nya industrier.
  Drömmare finns det gott om.
  https://www.hd.se/2022-06-17/sveriges-storsta-batterilager-ska-byggas-i-landskrona

 3. I synnerhet

  Stora globala förändringar av mänsklighetens miljö har skett tidigare i historien. För några tusen år sedan började människans agrara era. Jordens befolkning utvecklade odlingens fördelar för livets uppehälle vilket ledde till en extrem global avskogning utan motstycke. Denna enorma skövling av träd ser vi resultatet av fortfarande globalt. Exempelvis har större delen av Europas och Mellanösterns skogar försvunnit och ersatts av odlingar eller betesmarker. Människorna på jorden har alltså fått det allt bättre trots all denna avskogning av de enorma arealer vi talar om. Om vi använder fossilt bränsle idag bidrar vi med lite mer koldioxid (vilket förmodligen främjar växtligheten och temperaturen) och om några hundratals eller tusentals år förstår vi kanske att grunden därmed skapades för en enormt mycket bättre värld tack vare välståndet vi skapade med denna fantastiska urgamla energiresurs! Övergångarna från ved till träkol till koks till olja till kärnkraft har betytt ökat välstånd och bättre hälsa för miljarder människor. Människan har säkerligen bidragit till åtskilliga förändringar av jordens klimat och miljö genom årtusendena. Men alltid till det bättre. Vilket är vetenskapligt bevisat eller hur?

 4. Magma

  Jag såg ett inslag på msm i går kväll med märklig logik. Det handlade om isbjörnarnas levnadsförhållande i ett varmt Arktis….
  Man har tydligen kommit till insikt i att isbjörnstammen frodas trots ”global uppvärmning” och man hade åskådliggjort deras situation med en välmående isbjörnsfamilj som vandrade på en havsis som var på väg att brytas upp.
  Bilderna gav dock inte något intryck av att de plågades av ”värmen”.
  Nyheten var emellertid att man konstaterat en genetisk mutation som gör att isbjörnen klarar jakten trots isfritt hav … även om man ännu inte identifierat vilken del av genomet som hade ”utvecklats”.
  Det måste vara tungt att tvingas hitta förklaringar till att tidigare proklamerade nyheter inte visat sig stämma.
  Undrar över hur man kommer att förklara ökad isläggning i ett varmare Arktis…

 5. PeterF

  Magma #4

  Och varför upprepade de att isbjörnen är utrotningshotad ? Det är den ju inte.

  När isen försvinner på sommaren går de då jättefeta björnarna upp på land där det ”vilar” sig genom sommaren och äter mest ilandflutna kadaver i väntan på kommande isbildning. Inget nytt i det och fullt naturligt sedan urminnes tider.

 6. Ivar Andersson

  I takt med att jordens medeltemperatur blir högre ökar också risken för att vi passerar oåterkalleliga brytpunkter, tipping points. Här är en lista.

  #Isarna smälter
  #Permafrosten tinar
  #De Nordatlantiska strömmarna saktar ner
  #Norra halvklotets barrskogar blir känsligare
  #Regnskogen avskogas
  #Monsuner kan förskjutas
  #Stora barriärrevet kan försvinna

  Artikeln ”Climate tipping points — too risky to bet against” i tidskriften Nature författad av Timothy M. Lenton, Johan Rockström, Owen Gaffney med flera.

  Desperationen känner inga gränser eftersom verkligheten inte stämmer med IPCCs scenarior.

 7. tty

  #4

  Knappast någon ny mutation i så fall eftersom isbjörnarna både överlevde både den varmaste delen av den här mellanistiden och den förra, då Norra Ishavet var isfritt sommartid.

 8. tty

  #6

  Det intressanta med alla dessa oåterkalleliga brytpunkter är att vi med säkerhet vet att de inte är oåterkalleliga, eftersom allihop har hänt många gånger i det förflutna.

  #1 och 2
  Varje mellanistid

  #3
  Varje Dansgaard-Oeschger event

  #4,5,7
  Varje istid (#5 dessutom så sent som på 1500-talet, då stora delar av Amazonas var uppodlat)

  #6
  Två gånger varje oblikvitetscykel

 9. tty

  #2

  Framgår det hur länge batteriet kan leverera dessa 20 MW?
  Batterier som skall hjälpa till att stabilisera frekvensen brukar i och för sig ha korta drifttider, eftersom de bara är tänkta att fungera tills man hunnit varva upp ett reservkraftverk (gasturbiner i Sydsverige, eftersom det inte finns någon reservkapacitet i vattenkraftverken)

 10. Simon

  #1 Foliehatt
  Tyvärr bakom betalvägg nu. Hade gärna läst vad hon skriver.

 11. tty

  För den som är intresserad av hur försommar på Svalbard ser ut i realtid:

  https://data.npolar.no/_file/zeppelin/camera/Latest/zeppCam2.jpg

  https://longyearbyen.kystnor.no/

  Turisttrafiken tycks inte ha återhämtat sig. Däremot ligger det en norsk fregatt i Adventsfjorden, vilket inte är så vanligt, hmmmm…

 12. Gunnar Juliusson

  New England Journal of Medicine, en högprolifilerad allmän medicinsk tidskrift som oftast är första önskemål vid publicering av nya strategipåverkande läkemedelsstudier, har börjat med en klimatalarmistisk serie.https://www.nejm.org/climate-change?utm_source=nejm&utm_medium=etoc&utm_campaign=en&cid=NEJM+eToc%2C+June+16%2C+2022+DM1156531_NEJM_Non_Subscriber&bid=1027296214

  Även övriga topptidskrifter för grundvetenskap, som Science, Nature och The Lancet har redaktioner som månar om att vara politiskt korrekta.

 13. Sören G

  I Frankrike åberopar man den tillfälliga värmeböljan i valkampanjen.

 14. Björn

  Regional värme eller kyla är inte det samma som global, men i enfaldig tro, blir det som dalmasen som trodde att ”dalarna var en lita kula”.

 15. pekke

  Värmen över sydvästra Europa beror nog till stor del på att jetströmmarna blockerar Arktiska vindar och låter sydliga vindar dominera sydeuropa.

  https://earth.nullschool.net/#2022/06/18/0000Z/wind/isobaric/250hPa/orthographic=-19.02,54.43,478

  Fram i veckan är det nog slut med det.

  https://earth.nullschool.net/#2022/06/20/1400Z/wind/isobaric/250hPa/orthographic=-19.02,54.43,478

 16. Ivar Andersson

  #15 pekke
  ”Värmen över sydvästra Europa beror nog till stor del på att jetströmmarna blockerar Arktiska vindar och låter sydliga vindar dominera sydeuropa.”
  Enligt de klimathotsreligiösa är det koldioxidens fel att jetströmmarna blockerar 🙂

 17. Fredrik S

  Massbalansen på Grönland är intressant. Fast profeterna har ju iofs fullt upp med att följa vad kvicksilvret visar i Bordeaux just nu.

  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_EN_20220617.png

 18. Just nu, kl 14:20, i Normandie 5 mil söder om Caen, visar min termometer 32° och det kan nog bli ett par grader varmare vid 16-tiden. Redan i morgon blir det betydligt svalare.

  Sådana värmeböljor har vi några stycken varje sommar, men de brukar inte vara så länge. Undantaget var 2003 då värmen varade 3 veckor i juli-augusti. Som mest visade då min termometer 38.5°. Den gången var det varmt också under natten, vilket inte är fallet nu.

 19. Jan

  #15 pekke

  Här kommer förklaringen till värmen över sydvästra Europa
  https://www.expressen.se/nyheter/falska-extremhettan-ar-har-28-ar-for-tidigt/

  Kimatkänsligheten är högre än vi trodde och uppvärmningen går därför snabbare än vi kunde förutse.

 20. Lennart Svanberg

  I min vardag upplever jag att inte en enda person tror på domedagsprofeterna. Är en socialt oerhört aktiv person och tror att min erfarenhet är den vanligaste i västvärlden; klimatalarmisterna når egentligen inte ut till vanliga människan utan enbart makthavare…

 21. Oklart hur de mäter temperaturen i Frankrike. På en karta ser jag två ställen som har 40 grader mitt i landet, men på andra är samma ställen bara 36. Men det ger ju stora rubriker i SVT. Redan i morgon så sjunker temperaturerna https://www.accuweather.com/en/fr/paris/623/weather-forecast/623

 22. Håkan Bergman

  Lennart Svanberg #20
  Nä så är det ju, och här i förorten nere på Södertörn har jag aldrig under mina 34 år här sett minsta tillstymmelse till klimataktivitet, sånt finns nog bara i innerstan.

 23. TBL

  Från SMHI med en sammanställning av väderåret 2021

  ”Den genomsnittliga temperaturen under året 2021 blev kring det normala för landet som helhet, jämfört med den nu rådande normalperioden 1991-2020. Samtidigt var årsmedeltemperaturen den lägsta sedan 2013, efter en rad varma år”

  Var finns klimatkrisen?

 24. Värme är bra för friidrott. Ska ju tävlas i Paris ikväll. I slutet av juli 1984 var jag med mina barn på en stor ungdomstävling i Västerås. På dagarna var det 35 grader och på kvällarna 30 grader. Det slogs många tävlingsrekordrekord den helgen. I början av augusti samma år var det junior-sm i friidrott i Luleå. Det var mellan 20 och 25 grader alla tre dagar som tävlingen varade. Ett mycket bra väder för friidrott. Har varit på många tävlingar då vädret varit betydligt sämre. Ibland mellan 5 och 10 grader, kalla vindar och regn. Ibland har vattengraven varit frusen.Trots det har ändå rekord slagits. Inte i väderkänsliga grenar som stav och höjdhopp, och kastgrenarna.

 25. UWB

  Gunnar L
  Follow the money

  Just nu – och ingen vet hur länge – är det ”klimatkrisen” som är i fokus. Det gäller vetenskap, politik, byggnationer etc. EU och andra organisationer vräker ut pengar på ”rätt” projekt. Är man i branschen är det bara att gilla och utnyttja läget.

  Säg att rätt grupp av inflytelserika personer / partier / organisationer kommer på / inser att kärnkraft är det enda rätta så kommer pengar att flöda även där.

  Jag vill gärna vara optimistisk och tycker mig se tecken på att motståndet mot kärnkraft håller på att luckras upp och utan att säga att jag är profetisk är jag ganska säker på att inom 20 år har byggandet av vindkraftsparker avsevärt minskat i omfattning och intresse. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med yta, material och kapital för att uppfylla de gröna kh******s visioner.

 26. Klimatagendan är ett sammelsurium av motstridande önskemål och symbolåtgärder och har kostat stora summor att driva så här långt. Det verkar gå baklänges. Det är 17 månader sedan Biden blev vald på sin gröna agenda. WSJ:

  ”Seventeen months later, greenhouse gas emissions are up, renewable-power development has slowed, and oil and coal consumption are on the rise. The biggest aspects of the green agenda are stuck in Congress, while Mr. Biden, facing surging energy prices and inflation, urged U.S. oil refiners this week to expand capacity.”

 27. laco

  Just nu rapporteras att Miljöpartiet (mp) i Grönköping utarbetat en motion att all militär material som levereras från EU till Ukraina först skall konverteras till batteridrift för att sas rädda jorden dubbelt. Man har kommit fram till att även tanks på så sätt kan drivas av vindkraft även när det inte blåser.

  Mp tar nu nästa steg med att konstruera avfyrning av kulor, sk-rounds, med vätgas från vindkraft blandat med biprodukten syrgas, sk. knallgas, för att på så sätt göra krigföringen mer miljövänlig och FN-chefen António Guterres glad.

 28. jensen

  Det man saknar beträffande dessa rekordnoteringar, är hur stor andel utgöres av UHI. Det är ju bara att mäta utanför ” Rekord-stan ” på ett opåverkat område med invändningsfri apparatur. så att man får egentlig temperatur.
  Eller så får de UHI- känsliga personerna flytta ut på landet.
  I Bagdad är det nu 49 C ( UHI ? ), Ibland noteras över 50, men där är man väl vana och ser det som normal variation.

 29. Håkan Bergman

  jensen #28
  Nu läser jag sällan larmrapporterna, det är bara att ignorera eländet, men vilket rekord, alltså från vilket år, är det man slagit, jag ser inga såna uppgifter. Snart har vi nog rapporter typ århundradets varmaste tisdag, eller varför inte onsdan mitt i veckan.

 30. tty

  #28

  ”I Bagdad är det nu 49 C ( UHI ? ), Ibland noteras över 50, men där är man väl vana och ser det som normal variation.”

  I södra Irak och iranska Khuzistan är temperaturer omkring 50 C helt normala sommartid. Där finns dock inga västerländska journalister, så det räknas inte.

 31. Christer

  #9 tty
  Har skickat ett mail till VD:n för Landskrona Energi och frågat just det, påtalade att HDs skrivning 20MW inte är rätt sätt att ange ett batteris kapacitet utan skall vara i kWh eller helst MWh för att göra det som dom tycks tro det kan göra.

 32. BG

  Klimatförändringarna kommer att drabba tillverkningen av ketchup och tomatpuré.
  https://weather.com/news/climate/video/new-research-shows-climate-change-could-affect-ketchup-supply?par=samsung_widget

 33. Håkan Bergman

  BG #32
  Så där har vi förklaringen till John Kerrys engagemang. Follow the tomato.

 34. JonasW

  Ganska märkligt egentligen. I 30 års tid har FN m.fl. tuggat på om att vi har högst 2-10 år på oss.
  Det enda signifikanta som märkts är positivt – en grönare planet.

  Man skulle önska att någon journalist hade kuraget att fråga någon politiker vad som är ”klimatkrisen”. Eftersom vi vanliga medborgare förväntas sänka vår levnadsstandard för att ”bekämpa” den s.k. ”kliamtkrisen”, så borde det vara rimligt att vi får reda på vad ”klimatkrisen” består av. Hur märker vi den? Borde vara enkelt att svara på om det nu finns en ”kris”.

 35. Lars-Eric Bjerke

  Svenska Kraftnät upphandlar frekvenshållningstjänster av olika slag däribland batterilager. Gasturbiner upphandlas för att kunna leverera inom 15 minuter. Det är före denna tid som batterilager kommer in. I Olkiluoto har Hitachi ABB just färdigställt ett 90 MW batterilager. (FFR Fast Frequency Reserves storlek anges oftast i MW.)

  https://www.svk.se/siteassets/4.aktorsportalen/systemdrift-o-elmarknad/information-om-stodtjanster/handel-med-och-prissattning-av-stodtjanster-april-2022.pdf

 36. Svenska Kraftnät får nog lägga in turbon om dom ska fixa el till all sk grön omställning i norr. Bara för att man utsett koldioxiden till det farligaste som finns.

 37. Håkan Bergman

  Lars-Eric Bjerke #35
  I ett system som t.ex. det tyska vet man på förhand att sånt här händer och där ligger reservkraften redan och tuggar på styrfart och då tar det inte 15 minuter för en gasturbin att reagera. Samma i elområde SE1 och SE2 där klarar vattenkraften sånt, men stackarna i SE4 har inget att reglera snabbt med. T.o.m. ett kolkondenskraftverk kan reagera snabbt om man haft is i magen och bara dragit ner effekten genom att blåsa ånga, men det har naturligtvis en viss effekt på utsläppen, om nu det är det värsta som kan hända.

 38. Karl Erik R

  #34 JonasW

  Verkligen svårt att se var ”klimatkrisen” finns. I Sverige har vi runt behagliga 20 grader. Vad gör mängder av människor då? Står i kö flera dygn för ett provisoriskt pass. Köar i timmar för att komma ombord på ett flygplan. Ett flyg som tar dem till ett land vid Medelhavet som har 15 – 20 grader högre temperatur än vi har i Sverige. Uppenbart har vi fortfarande alltför kallt. Inte underligt att Greta m fl har svårt att piska fram någon entusiasm för drakoniska miljöåtgärder i den svenska befolkningen.

 39. Ser på friidrott från det extremt varma Paris. Hittills väldigt bra resultat. Såg nyss 3000 meter hinder för damer där segertiden blev mycket goda 8.56. Och många nationsrekord i loppet. Hoppas Rockström ser på det. Mondo hade nog hellre hoppat i Paris. I Oslo regnade det och var kallt. Härligt med värme. Mer koldioxid åt folket.

 40. Håkan Bergman

  Karl Erik R #38
  jag trodde att flygbolagen skulle ha varit dom som inte skulle klara av det ökade resandet, flygplanen fanns kvar men hur skulle flygbolagen klara av att bemanna efter allt elände dom senaste dryga två åren, utbildad cabinpersonal, läs flygvärdinnor, växer inte på trän dom är i första hand inte där för att servera kaffe, varför dom är där vill du nog egentligen inte veta. Nå vi får se när övriga kedjor i systemet varvat upp.

 41. Karl Erik R

  #40 Håkan Bergman

  Flygbolagen ställer in ett antal flighter hela tiden, just pga brist på personal. Det talar bolagen inte så högt om.

 42. Fortsättning på min kommentar 18 om värmeböljan i Frankrike. Den är slut nu i Normandie. Varmast blev det kl 17 med 35,5°. En halvtimme senare började det blåsa nordlig vind. Kl 18 var det 29°, kl 21 18° och i skrivande stund 16°. Ett fall med nästan 20° på 5 timmar. Det finns ingen annan förklaring än den antropogena klimatförändringen.

 43. Magma

  #40
  Flygbolagen har inte kapacitet öka särskilt snabbt de heller, men det är inte piloter och värdinnor som är deras flaskhals – utan erfaren teknisk personal.
  Personalen i blickfånget med stiliga uniformer är oftast mer trogna branschen – det är inte många piloter som dras till ett arbete som busschaufför … men flygtekniker som är eftertraktade inom snart när vilken teknikberoende bransch som helst har snabbt sugits upp av andra branscher under pandemins restriktioner inom flyget.

 44. Håkan Bergman

  Karl Erik R # 41
  Nej det är klart så länge eländet på marken fortsätter kan dom flyga under radarn där, dom lär hålla tummarna för att det eländet håller på ett tag till . Undrar vad som tar längst tid utbilda säkerhetspersonal på marken eller cabinpersonal. Såg att personal som väntar på säkerhetskollen för jobb hos Swedavia får lön under väntetiden, har flygbolagen råd med en sån lyx? Och ingen såg eländet komma.

 45. Fredrik S

  Lars Mellblom #42

  Tack Lars din belysande rapportering.

  Media rapporterar om rekordvärme men var har jag inte kunnat utläsa.

  Och mycket riktigt är det enligt FN-representanter och självutnämnda klimatexperter, det är ju dem som får synas i media, självklart att det är den antropogena klimatförändringen vi ser nu.

  Många av dem verkar lättade över att det äntligen blivit varmare i juni än på 20-30 år. En del ska dessutom förutspått just denna bölja enligt dem själva. Åtminstone i efterhand.

  De skulle nog passa utmärkt som försäljare av vulkanförsäkringar eller begagnade bilar i Las Vegas.

 46. Vilken fantastisk friidrottskväll i extremheta Paris. Med många fina resultat och många personliga rekord och nationsrekord. Förväntar mig att text-tv noterar att det går att bedriva friidrott även när det är mycket varmt. Vilket ju inte är nån nyhet.

 47. #Fredrik S 45#

  Varmast var det nog i sydöstra Frankrike. Nedan en länk till XC Weather som ger ganska tillförlitliga prognoser. Länkad inställning är där jag bor, men du kan skriva in vilken stad som helst, t.ex Lyon, där det nu är 27° med sydlig vind.

 48. Jag glömde länken.

  https://www.xcweather.co.uk/forecast/61210_france

 49. Jan

  #1 foliehatt

  De politiska grupperingar som sörjde DDR 1.0 sammanbrott använder nu klimatfrågan fullt ut för att införa DDR 2.0. För oss som är gamla nog för att med egna ögon sett kulsprutetornen och minfälten vid DDR 1.0 gräns och upplevt det totalitära landet får kalla kårar över hur populärt tanken om DDR 2.0 är inom stora kretsar i Sverige med politiskt inflytande.

 50. Ulf

  Rekordvärme och så googlar man.
  https://amp.svt.se/nyheter/utrikes/rekordvarme-uppmatt-i-frankrike-44-3-grader-i-carpentras

  Jag kan inte se att ”rekorden” ifrån 2003 och 2019 överträffats. Vad har journalister att vinna på att dessa idéer sprids?

 51. ”Ulf 50”

  Det korta svaret är ett ofritt plansamhälle. Just nu är det 12° i Normandie med svarta moln på himmeln och byig nordlig vind.

 52. Magma

  Dessutom så råkade man försäga sig i TV4 Nyheter nu på morgonen när rapportören nämner att värmen kommit med sydliga vindar från Afrika …. så var det med den växthuseffekten …. någon som har bättre koll än mig på om de rapporterade temperaturerna är så extrema i norra Afrika så här års??
  Eller ligger det kanske en koldioxidbubbla över Sahara som triggar upp temperaturen … 🤔

 53. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  # 20, 22. Som redaktör för Nordens enda facktidning för/om fordonsindustri 2000-2011 träffade jag inte en enda högre chef eller ingenjör som mellan skål och vägg trodde på klimatlarmen. Men alla spelade med, för den vägen kommer pengar och regler. Ingen ville få dörren till Rosenbad stängd. Detsamma tycks fortfarande gälla.

 54. Sören G

  #52 Magma
  Att värmen kommit från Shara finns bild på. Solen skyms av av sand från Sahara i södra Tyskland.
  https://spaceweathergallery.com/indiv_upload.php?upload_id=185764

 55. tty

  Och på Grönland sätts nya snörekord veckan före midsommar:

  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_EN_20220618.png

  Dock helt utan mediabevakning.

 56. Håkan Bergman

  Jan #49
  Det är nog snarare DDR 1.01 som gäller, rättning av dom mest uppenbara stavfelen och nytt pris

 57. Fredrik S

  Lars Mellblom #47

  Tack, det var en vädersida i min smak visar det man vill se enkelt men proffsigt!

  Ulf #50

  Vad det är för rekord som slagits verkar inte framgå.

  Men det ingår ju i DDR, alla versioner.

 58. Fredrik S

  Koleldning är tysk räddning.

  Går att läsa i privat läge just nu.

  https://www.svd.se/a/jaqm8n/kol-ska-radda-tysk-energiforsorjning

 59. Håkan Bergman

  And don’t mention the Energiewende!

 60. Nu är det bråda dagar på text-tv . Det är extrem värme i Paris. ( men ändå extremt bra resultat i friidrottstävlingen igår). Det är rekordtidig värmebölja i Spanien som leder till bränder. Det gäller att rädda kvar MP. Här i Luleå är det rekordvanligt väder. Regn och 13 grader. Kommer ihåg måndagen den 20-juni 1977. Min fru skulle på jobbet, fick skrapa vindrutorna, det hade varit minusgrader på natten. Hela veckan var kall. På midsommarafton var det som mest 6 grader. Svårt att hitta björkris med löv när vi skulle göra midsommarstång på dagis. Men det var bara väder.

 61. Håkan Bergman

  I morgon blir det inget rostat bröd till frukosten om ni bor i elområde 3 eller 4.
  https://sprayhattas.crabdance.com/elpriser.pdf

 62. Daniel W #60,

  Jag hörde precis på Ekots väderleksrapport att det var samma temperatur i Malmö som i Kiruna, nämligen +11 grader. Det måste gå att vrida detta till att det är klimatuppvärmningens fel på något sätt. 🙂

 63. mattias

  #61 Håkan,
  Du får cykla ihop till din rostade macka, men det verkar jobbigt: https://www.youtube.com/watch?v=S4O5voOCqAQ

 64. BG

  Nu har Sverige fått en konkurrent när det gäller att ”rädda världen”: Australien.

  Dr Jeannet Kessels, Chair of Veterinarians for Climate Action:

  ”With Government resources directed to building a zero-emissions economy in all sectors including energy, transport, industry and agriculture, Australia will become a climate leader.”

  https://jennifermarohasy.com/2022/05/australia-has-finally-caught-the-net-zero-bus/

  Se: jennifer says
  May 22, 2022 at 1:44 pm

 65. johannes

  #63
  Där ser man, vilka lår.
  Var gång jag startar gräsklipparen, trimmen, motorsågen, grävmskinen, younameit, ber jag en vacker bön till högre makter att motorn är uppfunnen.
  Dra i 10 trallskruv för hand så förstår man elens välsignelse
  Vill inte tllbaka till 1800 talet!

 66. Paul Håkansson

  Nu har verkligheten kommit ifatt Tyskland. Bra att så sker då förhoppningsvis elpriserna går ner även här hos oss om nu inte priset på utsläppsrätter av kol ställer till det.

  https://www.di.se/nyheter/kol-ska-radda-tysk-energiforsorjning/

 67. TorbjörnR

  En högst läsvärd rapport från EU om vindkraft/sol vs kärnkraft.

  Man har tittat på två länder Holland och Tjeckien och räknat på kostnad samt ytbehov för resp teknologi.
  För Holland kan yrbehovet vara ca 1,8 ggr landets yta om man använder vindkraft!!!
  Då räknas inte reserv o balanskraft in.

  Har bara läst ”summary” själv men bara den är ju högst intressant.
  De hänvisar bla till Lomborg och att ”net zero 2050” ger ca 0,05 grader lägre temperatur 2100!!!

  https://roadtoclimateneutrality.eu/Energy_Study_Full.pdf?fbclid=IwAR04ph0xjiLAd3ettL9Cxhk-k_toUDNHL_lNh-IJNgAvcd2GVhiWODV96-c&fs=e&s=cl

 68. foliehatt

  Johannes, #65,
  upp till för 20 år sedan spikade man trall.

 69. Fredrik S

  ”Värmeböljor blir vanligare, längre, kraftigare och dödligare – särskilt i städer. ” skriver sanningsbyrån TT i en ingress (låst artikel).

  Faktacheck på det?

  Man kan ju undra varför värmeböljor skulle bli vanligare, längre och dödligare i stöder än på landsbygden?

 70. tty

  #69

  Kors i taket!

  TT har upptäckt UHI.

 71. Fredrik S

  tty #70

  Förmodligen ofrivilligt.

  Nu vet jag inte vad det stod i artikeln men kraftigare böljor i städerna stämmer ju bra.

  Vanligare och längre i städer är väl tveksamt.