Öppen Tråd

Vinterbild

Snö över hela landet! Vi får hoppas att affärerna laddat upp med snöskovlar, även i de sydligaste delarna av landet. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ulf Lindberg

    Jag vill tipsa om en Youtubekanal som är sevärd. Det är CDN (Climat Discussion Nexus) . Det är Kanadas motsvarighet till Elsa Widding, John Robson, som håller i den kanalen där han kommenterar klimatforskning och klimatpolitik med ett trevligt tonfall.
    Youtube har börjat strypa annonsflödet till en del av hans videor så han behöver stöd. Här finns hans videor.
    https://www.youtube.com/c/CDN_ClimateDN/videos

  2. Staffan Lindström

    SVT Alternativt universum…??

    Vaknar tidigt på hotellrummet lite småkyligt trots att jag lyckades vrida liv i elementet häromdagen, det är repris på Gokväll med regissören Goran Kapetanovic
    som har bjudit in 3 middagsgäster: Josip Broz Tito, Charlie Chaplin samt Katarina den stora. G Kapetanovic hyllar nästan oförbehållslöst Tito, bla
    nämner Kapetanovic att vid Titos begravning 1981 så var det största antalet presidenter någonsin närvarande, räknar upp: ”Thatcher, Yassir Arafat, Nasser, Mahatma Gandhi, Nixon….” TROLIGEN var dock begravningen 1980 eftersom JB Tito dog 4 maj 1980… Nasser dog 1970 och Mahatma Ghandi 1948… ”Thatcher president of the United Republic…”
    =min övertydliga besserwisserkommentar…
    GK säger vidare att Chaplins pojke, filmen endast nämnd som ”The Kid” är 85 år gammal, i själva verket 100… Men vad skulle Tito, Chaplin och Katarina pratat om enligt Goran Kapetanovic…?
    ”Klimatförändringar…”

  3. Torbjörn Lang

    Vattenfalls VD Anna Borg har i dagens DN en debattartikel ”Mer vindkraft krävs för att möta fördubblat elbehov”. Hon staplar upp 10 punkter men lyckas undvika att nämna den som jag anser är den allra viktigaste. Effekt saknas i elområde 3 och 4 och mer planerbar el krävs där för att hålla balansen i systemet. Två saker måste diskuteras och snarast beslutas: 1. Går det att stoppa nedmontering av Ringhals 1 och istället ta reaktorn i drift igen. 2. Dra igång planering av ett naturgaskraftverk i elområde 4 t.ex. vid Barsebäck. Snart måste våra politiker inse att det här är det som måste till. Att Vattenfalls VD skriver debattartiklar innehållande politiskt gångbara synpunkter hjälper assint. Att bland tio punkter lyckas undvika kärnpunkten är för mig en gåta. Vi har snö i söder och norr men bevare oss för snömosartiklar.

  4. Magma

    # TL
    Vattenfalls VD är tillsatt av politiker, med stor sannolikhet på politiska meriter … som att ha korrekt inställning i klimatfrågan.
    Vilken politiker tror att ett statligt bolag skulle behöva någon som kan branschen eller är insatt i något så banalt som energisystem eller naturvetenskap i ledande ställning?
    Hon har tydligen arbetat tidigare med strategi och affärsutveckling inom bolaget så det gäller att fortsätta skydda och utveckla en affärsidé som följer den politiskt korrekta affärsidén …

  5. Karl Eider

    #3 Torbjörn

    Eons sverigechef Marc Hoffmann har en fantasifull och verklighetsfrånvänd bild av hur Sveriges elnät ska se ut.

    ”Vi kommer att se öar av mikronät, områden med solceller och vind, stora investeringar i solenergi. Nya slags elmätare visualiserar elförbrukningen. Vi kör elbilar.”

    ”Senast år 2025 ska all energi vi levererar vara förnybar eller återvunnen.”

    https://www.eon.se/artiklar/marc-hoffmann

  6. PeterF

    Veckans snöväder i syd- och mellansverige orsakade stora problem för trafiken. Knappast oväntat men ett nytt problem (enl SR1) var det stora antalet elbilar som fick bärgas pga att batterierna tog slut när värme och fläktar behövdes för dräglig komfort i bilarna. Välkommen till verklighetens klimat alla elbilsivrare.

  7. Uran som bl.a. japaner och kineser ägnat sig åt att utvinna ur havet i flera decennier börjar nu bli intressant och kan ev bli ett billigare alternativ än tidigare. Uran har vi ju i överflöd för Gen 4 men det blir nu tydligare att det är en förnybar energikälla. (-12C hos mig!)

    https://mailchi.mp/karnfull/v48_2021?e=57af3a9896

    https://www.newscientist.com/article/2298993-material-inspired-by-blood-vessels-can-extract-uranium-from-seawater/

  8. Magma

    Det är tydligt att vi har ledande figurer inom energisektorn som arbetar frenetisk på att montera ner det välfungerande energisystem som tidigare generationer byggt upp.
    Fråga 1 är vem som gynnas?
    Fråga 2 är vem som missgynnas?
    Fråga två är den som är lättast att besvara – samtliga som har behov av tillförlitliga leveranser av energi – såväl farmor som vill ha ljus o värme i stugan, likväl som den som lever på kommersiell energiberoende verksamhet …
    Och vilka rymdes då inte i svaret på fråga 2 … elleverantörer, importörer (ok, de missgynnas om oljan till sjöfarten stiger i pris), och de politiker som är beroende av skrämselpropaganda för att säkra sin position … tänk när det en gång fanns politiker som ville bygga upp ett bättre samhälle och inte bara fokuserade på skrämselpropaganda …

  9. mattias

    #3 ”fördubblat elbehov”. Förutom satsningar på nya energikrävande näringar så har prof. Jan Blomgren varnat för ytterligare behov i och med att återstående reaktorer inom en inte alltför stor framtid faller för åldersstrecket. Var finns långsiktigheten att planera för framtida reglerkraft (finns få alternativ till gen. 4 kärnkraft)? Hur stor andel intermittenta kraftslag kan det maximalt vara i ett stabilt elsystem?

  10. Staffan Lindström

    5, 8

    Vad gör man inte för lite ”revolutionär omställningsspänning….”

  11. Joachim

    Enligt UAH gick jordens medeltemperatur ner från +0,37 grader över referensperiod i oktober till +0,08 grader i november.

    Är jordens medeltemperatur ”konstant” året om, eller finns det naturliga säsongsvariationer?

    Roy Spencer skriver så här: ”The linear warming trend since January, 1979 remains at +0.14 C/decade (+0.12 C/decade over the global-averaged oceans, and +0.18 C/decade over global-averaged land)”

    Eftersom temperaturen över land förändras snabbare än över hav, och norra halvklotet har mycket mer land än det södra, så kan man tänka sig att medeltemperaturen minskar på vintern och ökar på sommaren.

    Om det inte varierar beroende på säsong finns väl ingen anledning att jämföra med samma månad tidigare år, som vissa gör.

  12. Rolf Mellberg

    Till Hans H, Lars Cornell m.fl. som tror på Molten Salt.

    När det gäller den djärva satsningar i Norrbotten att producera “grönt” stål så tycker jag det är dags att mynta begreppet STÅLVERK 30 (med avsiktlig anspegling på fiaskot Stålverk 80)

    Akilleshälen lär vara detta med att producera och lagra vätgas till konkurrenskraftigt pris med förutsättningen enbart intermittent tillgång till el (=Vindkraft)
    John Kutsch planerar att bygga en anläggning som är tänkt att producera 385 ton H2 per dygn, med elektrolysatorer (högtemperatur) om 600 MW!!! Värmekällan blir Thorium Molten Salt Reactor !!!
    Notera att nyckeln i denna tekniken är att om man hettar upp ångan till typ 600 grader så “skakar” molekylderna så våldsamt att det krävs ett rätt ringa tillskott av “elektrisk övertalning” för att splittra vattenmolekylerna.
    Väte för under 1 (en) USD per kg räknar han med – OK, kanske något optimistiskt!

    Kan någon som “hänger här” försöka få de som jobbar med Hybrit och annat trams i Norrbotten att de har sannolikt ingen chans att konkurrera om man fortsätter med att försöka koka väte från vindkraft?
    https://www.youtube.com/watch?v=eNHh_IYN-Mk
    F.ö. kan det vara bra att veta att det flyter nu in en strid ström av filmer på youtube vad gäller Molten Salt och Thorium. Kul!

  13. Sten Kaijser

    Joachim #11

    det totala värmeinnehållet i klimatsystemet ändras nog ganska lite, men fördelningen mellan hav och atmosfär kan nog ändras ganska lätt. Som du anade är ”atmosfären som varmast” i juli — när jorden är som längst ifrån solen. Jag gissar att tidsskalan för värmeöverföring mellan hav och atmosfär ska mätas i månader.

  14. Joachim andersson

    Ska bli intressant och se reaktionerna när folk får sin elräkning för nov.december och om msm kommer ”mörka” problemet. Stödet för mp lär ju inte öka och stöttrupperna vill nog inte spä på deras problem i opinionen.

  15. foliehatt

    Joachim andersson, #14
    vi har alla ett ansvar för att hålla den grytan kokande hela vägen till valdagen i september. Låt inte mp få slippa frågor om denna vinters elproblem och priser. Framför allt så kan väljarna inte få en chans att glömma detta. Det vore gott för Sverige och svensk energipolitik om de kunde hållas utanför riksdagen.

  16. Inte direkt klimat men samma olustkänsla i samröre med de förträffliga. Björn Wiman skrev om de usla i dagens DN. Här kommentar.

    ”Trygg i sin egen förträfflighet ser sig DN kultur åter omkring i världen för att plocka lågt hängande frukter av uselhet. Det som förvånar är att man måste skarva på. Så vad menade egentligen Björn Söder? Att ge samer och judar i Sverige extra rättigheter till sin kultur och historia eller som Björn Wiman är inne på, sända till nåt läger? Kanske kan Björn ringa Björn och fråga med risk att förstöra en god historia. Sen, DN´s och kommentarsfältets anfallslinje nr 1. de uslas brist på respekt för alla människors lika värde. Jo då, se det har vi förträffliga, två procent av BNP mot de uslas 1.5. Blundar när vi ser Jemens barn och kompenserar med elbil. Och plockar nästa frukt.”

  17. Mats

    #11 Var hittar man senaste uppdateringen på UAH? Jag ser bara oktober på Spencers sida.

  18. Robert Norling

    # 17Mats
    Klicka på Blogg om den inte kommer fram, så finns den där.

    http://www.drroyspencer.com/

  19. Joachim

    #17 Mats
    https://www.drroyspencer.com/2021/12/uah-global-temperature-update-for-november-2021-0-08-deg-c/
    Det kan räcka att ladda om hans hemsida, ifall sidan är ”cachad” i din webbläsare.

  20. Robert Norling

    Elpris i område 3 och 4 är €230 MW i 1 och 2 €104
    Exporten är nästan lika med vindel.

    Kärnkraft6967 MW
    Värmekraft1941 MW
    Ospecificerat291 MW
    Vindkraft3002 MW
    Vattenkraft10934 MW
    Total produktion23135 MW
    Total förbrukning20592 MW
    Exporterar2543 MW

  21. Mats

    # 18, 19
    Tack, hade ett gammalt bokmärke. Verkar som en gammal utgåva ligger och skräpar
    http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/

  22. Ivar Andersson

    Svensk natur förorenas av utländska investerare med vindkraftverk vars el ska exporteras.
    De utländska investerarna är i stor utsträckning europeiska och amerikanska riskkapitalbolag och schweiziska banker.
    https://www.energinyheter.se/index.php/20211117/25258/den-elektriska-kolonilotten
    Även Vattenfall vill bidra med ännu mera föroreningar genom att bygga fler vindkraftverk.
    Elområde 4 har numera tyska elpriser.

  23. Lasse

    Henrik Jönsson avslöjar elkraftsbristens orsaker.
    Politiker spelar falskt!
    Tillsammans med SVT.
    https://www.youtube.com/watch?v=JYtKomOzNlw

    Klimatet nu är i behov av mer energi!
    +15 i rummet!
    Det får bli lite biobränsle!

  24. Luleås medeltemperatur för november sen 1921 är minus 3,2. I år blev det minus 3,6. Kallaste året var 1927 med 12,0. Näst kallaste året var 1956 med 11,2. På tredje plats kom året 1980 med 9,2. Varmast var det 1949 med plus 2,8. Näst varmaste året var 2000 med 2,5. Tredje varmaste året var 1929 med plus 2,3. Mitt födelseår ståtar med två rekord. Den varmaste november och den kallaste juli. Det var kallt i juli 1949, bara 12 grader. Bara 9,2 grader varmare i juli än i november. Just nu är det minus 10. Bra cykelväder. Träffade två som cyklade under min 15 km långa cykeltur. Känns bra att ge ett bidrag till att rädda planeten.

  25. Håkan Bergman

    Ivar A. #22
    Men kineserna tar över mer och mer.
    https://www.politico.eu/article/chinese-wind-farm-investments-stoke-concerns-in-sweden/

  26. Lasse

    Lite om sol och moln:
    https://wattsupwiththat.com/2021/12/03/great-barrier-reef-warming-coral-bleaching-driven-by-cloud-radiative-forcing-not-humans/

    ”It has taken over 260 years for the net total radiative forcing from CO2 to allegedly rise by a grand net total of 1.82 W/m².

    But a new study reveals that a commonly-observed 20% decrease in cloud cover over the GBR exposes this region to an additional 30 W/m² of direct solar radiation for weeks, months at a time. ”

    Var känner jag igen siffran 20% mer sol 😉
    Solen värmer-Fast det är svårt att tro idag när en svag Decembersol är uppe nån timme.

  27. stig morling

    Bäste Staffan! (1) Sänd gärna Din utomordentliga kommentar till STV!
    Som sagt risken är väl att det gäller Stenmarks berömda:

    ”Det är helt omöjligt att förklara nåt för en som inget begrip!”
    Salve
    Stig

  28. Göran J

    En av de viktigaste frågorna just nu är att försöka att stoppa det förslag som innebär att vi medborgare skall betala framdragning av elnätet och anslutningskostnaden för vindkraften.
    I synnerhet den kostnad som det innebär att bekosta ledningsnätet till havsbaserad vindkraft.

    Tydligen finns ett förslag till detta på regerings bord?

    Har ni beskådat den papegoja som vår nya energiminister tycks vara. I en intervju i Aktuellt upprepade han bara alla gamla lögner om kärnkraft som föregående minister i okunnighet begåvat hela energidepartementet med.

  29. BG

    #6 PeterF

    GP idag den 4 december: ”Göteborgs eldrivna bussar extra sårbara i snöovädret.”

    ”Sämre underlag, stora snömängder och långa köer påverkar Göteborgs elbussar. Bussbatterierna tar slut fortare och behöver nu laddas så ofta att avgångar ställs in.”

    Man har alltså kommit på att batterierna inte räcker till, när bussarna fastnar i köer. Sjunker spänningen tillräckligt, tänds en varningslampa och bussen måste avbryta turen för att laddas, i annat fall är det bärgning som gäller.

  30. Sören G

    Vinter har inträffat när dygnsmedeltemperaturen är under 0 grader 5 dygn i streck. Sedan den 30/11 har vi haft medeltemp. på -2,65, -2,6, -0,3, -4,9 C. Natten till idag den 4/12 hade vi -7,4 C. Vi har haft +1,7 C nu vid middagstid och det kommer inte bli högre i dag enligt SMHI. Så i dag blir den 5:e dagen med under 0 grader i streck. Så vintern kan väl sägas ha kommit den 30/11.
    Normalt ska vintern inte komma förrän efter jul här på Gotland. Så vintern kom således nästan en månad tidigare än normalt.

  31. Torbjörn

    #11 Joachim
    ”Är jordens medeltemperatur ”konstant” året om, eller finns det naturliga säsongsvariationer?”

    Det syns tydligare här och svaret är ja, det finns säsongsvariationer.
    Så man kan bara jämföra månaden med föregående års månad

    https://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v4/

    Om man jämför åren så verkar 2021 bli det åttonde varmaste enligt UAH

  32. Roland

    I går kom det nytt program från Swebbtv där Peter Rudling är med ang elkrisen i Sverige och hur den ska lösas (återpublicering)

    https://swebbtv.se/w/5zqSpvVJP2NCnj7jc39YUb

    Ny kärnkraft krävs och Ringhals 1 bör omedelbart återstartas. Dessutom bör ett ytterligare nytt kärnkraftverk byggas vid Ringhals.

  33. PeterF

    #29 BG

    Samma problem med elbussarna i Umeå sedan många år. Passagerarna fryser häcken av sig pga att man kan inte ha värmen på i bussarna. Bussarna blir annars stående när strömmen tar slut. Varför kan vi inte ha kvar pålitlig, beprövad och billig fossil teknik.

  34. Ivar Andersson

    #29 BG
    Varför inte ha en påhängsvagn med dieselkraftverk som kan ladda bussen. På ånglokens tid hade man en tender med kol och vatten.

  35. PeterF

    #34 Ivar Andersson

    Och vi ungar sprang längs järnvägen med hinkar och plockade koksen som ramlat av att eldas i vår kokspanna i huset. Det var tider det. Gud ske pris sa mamma när man kom med full hink.

  36. Joachim Andersson

    Skrämmande att vi exporterar 2 759 MW när kwh priset är över 2kr.
    Dom där förbannade kablarna till polen/tyskland gör bara elen ännu dyrarare tack vara Merkels stollepolitik

  37. Lars Thorén

    Expressen ledare:
    https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/s-och-mp-maste-erkanna-sitt-ansvar-for-elbristen/

  38. Lasse

    #37
    Bokmärk den sidan och ta fram den till valet 2022!
    Utmärkt beskrivning av hur ”marknadskrafterna” stängde ner kärnkraften.

  39. Ett annat ämne – en saga.
    Jag var tidigare idag på Kolmårdens djurparks Sagojul. Man kunde träffa Bamse och tomten samt se några teaterföreställningar för barn. En föreställning var hur en trollfamilj samlade ihop trollguldstoft och gjorde trollguldklumpar av det. Tyvärr blev trollguldet stulet en natt. Trollen gillrade en fälla och fångade tjuven nästa natt. Tjuven visade sig vara en älva som bad så mycket om ursäkt men förklarade att hon var tvungen att få tag på trollguldet. Orsaken var att jämvikten i naturen håller på att förändras. Skillnaden mellan sommar och vinter minskar och snart har vi varken sommar eller vinter längre. Och inte heller någon jul.

    Tyvärr (ska jag vara ärlig så stod jag inte ut längre) så gick jag så jag fick inte reda på exakt hur de räddade sin klimatkris. Jag antar dock att trollguldet spelade en avgörande roll. Och troligtvis så lyckades de rädda sitt klimat.

    Om vi översätter detta till människornas värld så kan trollguldet symbolisera de allt högre skatter och avgifter vi måste betala för vår ”klimatkris” och bara vi betalar så ”räddar vi klimatet”.

  40. Roland

    #32 Glömde även att skriva att det finns en ytterligare
    ny video med Peter Rudling i Swebbtv vetenskap som kom ut igår om ”regeringen som har totalt misskött energipolitiken”

    https://swebbtv.se/w/xcFw9s2cpgkbauMDBrXNTA

  41. Hans H

    #12 Rolf Mellberg

    Skrev igår ett långt mejl till SSAB med synpunkter på framförallt den ”svaga länken” vätgas.

    Lite för långt för att uppta plats på Öppen Tråd. Kan återkomma till innehållet i någon form men vill gärna först se vad SSAB svarar.

  42. mattias

    Idag i plånboken: https://sverigesradio.se/artikel/krangligt-och-dyrt-for-radhusagare-att-ladda-elbilar

    För radhusägare där samfälligheten måste stå för anläggningskostnader för laddboxar. Påtryckningar från den fjärdedel som vill ha/är på gång att skaffa elbilar, men kostnaderna får tas av alla…

    Lösningen kan bli att den andelen som vill ha en laddbox får ta kostnaden själva och hoppas på värdeökningen på fastigheten.

  43. siibe

    Nå, jo allt är relativ.
    Som född tysk följer jag ju mitt förra ”fosterlands” händelser.
    Kohl lyckades köpa ut DDR (och som tillägg samtliga forna Sovjetstater inkl. Wars.pakt stater.
    Dessa Wars.pakt stater är i dag med undantag av Ukraina alla i Nato. BRA!
    I Sverige kunde man förstås inte ansluta sig till ett Nato som styrdes av hatfiguren Reagan.
    I _Finland p.g.av att Sverige svek. SYND.
    Tyskland fick en märklig kansler, Angela Merkel. Prästdotter och konservativ i DDR.
    TRODDE man. Så snart hon kom till makten, så höll hon den utan skrupler med alla lagens och lite till metoder. Hållas vid makten med alla medel:
    Mot all motstånds räddade hon flera sydländer undan Sydländernas överskuldsättningar.
    Med resultatet att räntorna stagnerar i Eurobanken på noll %, och att Sydstaterna ytterligare skuldsätter sig. Sydstaterna vill ogärna betala skatt, opch det behöver de heller inte med det system som Merkel skapade. Och såg också till att bonussystem där Sydstaterna gynnades.
    Hennes parti CDU var klart för kärnkraft. Hon avskaffade denna förträffliga energiform Tyskland då det kunde vara en fara för hennes återval. Hon gav lov för mera brunkolbrytning i både Öst och Vttyskalnd. Något år senare tog hon bort dessa energiformer. Åter för att rädda henne vid makten.
    Så körde hon ner sitt parti från ca 43 % till 25. Och till oppositionen…
    Tyska firmor: Siemens, med nästan 600000 anställda för 50 år sen. Nu finns bara dryga 10000 kvar i Tyskland., i9 resten av välden är det 2 miljoner. Huvudkontoret i Tyskland, på samma sätt som Goggle, Amazon etc, Varför betala skatt?
    Och på fråga om Siemens huvudprodukt: fortfarande produktion av turbiner för elproduktion av fiossila bränslen. Långt utanför Tyskland. Tyska gröna ville sedan länge bryta dessa cirklar. Sätt Siemens i konkurs är ett slagord bland dem…
    Sköna 8 minusgrader här i Finlands skärgård. Man minns ju alltid hur det var förut, igår för 32 år kom vi hem hit, och det var bara 5 grader varmt i Malllorca (nästan hela veckan där) och 8 grader kallt här i Helsingfors flygstation. Det var inte så roligt att starta bilen, och vinterkläderna var stelfrusna.
    Jag och min hustru lever än så det var väl inte så farligt… minnena kommer sjunger Lill Lindfors?
    Nej, jasg kollade, Anna Lena Löfgren med en massa reklam på Y.T. … Och påminna om att låten är lyckliga gatan…( här började väl gröna sitt värv?)

  44. Rolf Mellberg

    #41 Hans H

    Utmärkt,

    Det där låter som att du skulle kunna sända in till Ingemar så blir det en ny post?

    Någon borde också punktbevaka hur det går i Estland med SMR (Fermi Energia), där Vattenfall är med på ett hörn. Allra roligast är ju om de vågar på sig Molten Salt men det blir nog knappast så.

  45. Lars Cornell

    #41 H.H.
    ” den ”svaga länken” vätgas.”
    Där delar jag inte din åsikt. Väte kan vara utmärkt till mycket. Den svaga länken är vindkraft
    • som kräver enorma hydrolysörer som står stilla halva tiden men kostar lika mycket även då. Förödande verkningsgrad på 50%, det kanske är något bättre nu.
    • som kräver vätelager som blir så enorma att vi inte klarar av att uppfatta storlek och kostnader.
    • som kräver dyr el i stället för billig processvärme.
    • som kräver omfattande transporter och är allmänt svårt att hantera.
    • som förorsakar vindkraftvärk, stor materialåtgång och härjade landskap utan att vi får något av värde i utbyte.

    Med SMR och termolys slipper vi det eländet. Då kan vi använda processvärme och behöver inte gå den dyra omvägen vi el. Vi kan få väte om-demand till en oslagbar ekonomi.

    ”Skrev igår ett långt mejl till SSAB med synpunkter.”
    Mycket intressant. Kan du email mig ’vit-at-tjust.com’ om det.

    #12 Mellberg ”…om man fortsätter med att försöka koka väte från vindkraft?”
    Du formulerar problemet mitt i prick.

  46. Hans H

    #43 Rolf Mellberg

    Vill avvakta en tid. Jag är halvt blind och jobbar därför dåligt på mobilen. Behöver sitta framför en stor datorskärm. Skulle behöva googla fram något bättre underlag för några sakuppgifter och ser som sagt gärna vilken respons jag får från SSAB.

    Har svårt läsa långa artiklar så orkar inte följa närmare vad som händer i Estland. Men som kemist vet jag värdet av högvärdig värme. Berör tillverkning av så kallad syngas genom termisk högtemperaturhydrolys av t ex skogsrester i mitt mejl.

    Vi håller tummarna för den utvecklingen.

    Jag återkommer.

  47. Bengt Abelsson

    Energinyndigheten har i dagarna släppt en vätgasrapport.

    Där framgår att konceptet (s)vindel-vätgas- el idag skulle kosta ca 7 kr/kWh men efter eventuell teknikutveckling komma ner till kanske 3 kr.

    Vätgasprojekten i norr, Hybrit m fl kalkylerar med elektrolysörkapacitet motsvarande nominellt behov, och elförsörjning 24/7 då elektrolysörerna är så dyra att de av ekonomiska skäl måste vara i drift dygnet om.
    Så, någon vattenkraft för att balansera vindkraft söderut blir det inte.

  48. Rossmore

    Utan direkt koppling till ovan (tror jag):

    En vetenskaplig tidskrift (Nature) publicerar en artikel som visar på en ökad orkanaktivitet. Artikeln finner sin väg in i försäkringsbranschen som är intresserade av att betala seriösa pengar för att möta hotet.

    Seriös forskare kollar lite närmare på artikeln och följer upp ett och annat.

    Visar sig att:

    1. Artikelförfattaren har konstruerat en historisk utveckling av orkaner genom att ersätta historiska faktiska mätdata med ”klimatmodell-data” så att utvecklingen speglar ett visst narrativ.

    2. Artikelförfattaren driver ett företag vars syfte/affärsidé är att sälja orkanprognoser.

    3. Artikelförfattaren har i sin rapport angett att han inte har några intressen som påverkas av rapportens slutsats.

    Går att följa i en Twittertråd från Roger Pielke Jr:

    https://mobile.twitter.com/rogerpielkejr/status/1466467893659549715?s=12

    4. Var kan man polisanmäla?

  49. Hans H

    #44 Lars Cornell

    Du berör främst det ena dilemmat med vätgas via vindkraft: att sådan ”billig” vätgas bara produceras när det blåser så elen är billig

    Och att elektrolysanläggningen för att tillvarata ”billiga elen” kommer behöva vara överdimensionerad och samtidigt emellanåt nästan inte producera alls.

    Du skriver att detta fördyrar – vilket självklart är sant. Och går att räkna på.

    Sen skriver du om lager som kan komma att behöva vara så stora att vi knappt kan föreställa oss… Där går jag ett steg längre genom att helt frankt konstatera att fungerar inte tekniken med ståltankar ingjutna i betong i bergrum djupt nere så omöjliggör det projektet på nuvarande tänkta vis! En ”masugn” kan inte tillåtas svalna och startas om stup i kvarten! Det MÅSTE finnas en betydande mängd vätgas i lager.

    Jag ger berglagringen högst 50% chans att lyckas i stor skala!

    Mejlar dig!

  50. Per Spektiv

    När Johan Rockström dyker upp i rutan, går tankarna till Thore Skogmans vals Storfiskaren:

    När Rockisen talar om hurdant väder vi får
    då skarvar han som han vill
    då räcker armarna inte till
    När Rockisen talar om hurdant väder vi får
    då blir sjöbrisen lätt en kuling
    och stormen blir till orkan
    När Rockisen talar om hurdant väder vi får
    då blir floden lätt en rännil
    och havet svämmar över
    När Rockisen talar om hurdant väder vi får
    då ger han oss bara tio år till
    varav fyrtio passerat
    När Rockisen talar om hurdant väder vi får
    då skarvar han som han vill
    då räcker armarna inte till
    När Rockisen talar om hurdant väder vi får
    då vet vi att han tar till mycke mycke mycke mer

  51. jax

    #48 Hans H
    Det är inte tänkt att använda masugn. Vätgasprocessen är tänkt att ersätta masugnen och man går direkt på en ljusbågsugnt i stället. Den körs ju normalt inte kontinuerligt, utan startas om med nytt osmält material typiskt en gång i timmen och kan därför lätt ställas av vid brist på material.

  52. Hans H

    #48 Jax

    Intressant. Har du länk där detta beskrivs närmare?

  53. Hans H

    #51 Jax skulle det varit

    Ok, oavsett att ljusbågsugnen drivs intermittent per timme blir ju dygnsbehovet oförändrat stort

  54. jax

    #52 Hans H
    Nja, här är deras egen beskrivning.

    https://www.hybritdevelopment.se/

    Masugnen reducerar ju malmen till sk råjärn och här ska man istället reducera malmen med vätgas. Därefter smälts det framtagna järnet i en ljusbågsugn och processas vidare som i dag. SSAB ska ju också ersätta masugnen i Oxelösund med en ljusbågsugn för detta.

  55. Hans H.

    #54 Jax

    Jag tror du har missuppfattat saken. Själva reduktionen av järnmalmen – där vätgasen kommer till användning – sker inte i en ljusbågsugm. Utan genom att pellets värms i en ugn och vätgasen förmår vid högre temperatur penetrera in i malmpelletsen och bilda koldioxid som avgår. Varvid slutresultatet är så kallad järnsvamp.

    Järnsvamp kan sedan smältas batchvis i en ljusbågsug och tappas till önskade göt. Eller så kan järnsvampen pressas ihop med tryck till en slags bricketter före långväga transport till en plats där det upparbetas.

    Det ges inte närmare detaljer om själva reduktionsprocessen med vätgas i Hybrit vad jag kan se någonstans.

    Finns här inga bergsingenjörer som KAN dessa saker på tråden?

  56. Karl Erik R

    #54 jax

    Järnmalmen måste först reduceras i en DR- (direktreduktions) ugn. Där tas det mesta av syret från malmen bort och man får s k järnsvamp. Den i sin tur smälts i en ljusbågsugn på samma sätt som i skrotbaserade stålverk. En ljusbågsugn ersätter inte en masugn. Stänger man masugnen, vilket var planen i Oxelösund även utan Hybrit, måste man använda skrot eller möjligen järnsvamp. Det senare är dock ingen ”stor produkt” som handlas vitt och brett på världsmarknaden.

    Ljusbågsugnar värms nu, och kommer med största sannolikhet att fortsätta att värmas av el. Finns ingen anledning att smälta järnsvampen med vätgas.

  57. Hans H.

    #56 Karl Erik R

    Ja, så har jag också fattat det. Men vet du mer om betingelserna i DR-ugnen, som t ex temperaturen?

    Reduktion är normalt energikrävande. I masugnen oxideras samtidigt kolet till koldioxid. Hela reaktionen är vad jag tror endoterm för den sammansatta processen? Dvs den kräver tillförsel av energi även utöver själva uppvärmningsbehovet där ju kall malm tillförs och smält järn tappas ut. En energi som här tas från en viss förbränning av kol eller koks in situ. En begränsad lufttillförsel kan väl då användas för att styra temperaturen i masugnen.

    I en DR-ugn används vad jag förstått ”syngas”, dvs en blandning av vätgas och kolmonoxid, erhållen genom sönderdelning av ett kolväte i närvaro av vattenånga. Naturgas eller gasol är normalt råvaran. Såväl vätgas som kolmonoxid förmår reducera järnoxiden snabbt i ugnens betingelser. Vilka? Är helheten en endoterm process och är det oberoende av om man kör syngas eller ren vätgas?

    Antar att man även här med liten aning lufttillförsel kan få värme av direkt förbränning av en del av koloxiden/vätgasen. Styr man så?

    Är man beroende av att ha med vätgas som ju är väldigt liten molekyl som nog kan penetrera in i pelletskornen? Eller skulle man t ex kunna driva hela reduktionen med kolmonoxid om man enbart hade tillgång bara till denna gas?

    Jag frågar därför att jag funderar kring den möjliga användningen av ”vätgas på burk”- dvs ammoniak – som ju är en mycket mera lätthanterlig gas och där det talas om en ny fabrik i Norrland, också baserad på elektrolysframställd vätgas.

    Dessutom funderar jag i ett ett sidospår: ammoniak görs ju idag av luft + syngas över en katalysator vid rejält hög temperatur. Frågar mig om här kan finnas synergier? Dvs om en utgående ammoniak kan tillåtas innehålla kolmonoxid om den ska användas i DR-ugn?

    Dvs, tänker i banan: om man har en process där syngasen görs av en förnyelsebar bioråvara som t ex skogsavfall genom termisk hydrolys av denna där värmen kommer av kärnkraftverk som körs vid högre temperatur? Molten Salt Reactor? Kärnkraftverk för el och värme samtidigt.

    Jag tror ju att kärnkraft måste in i bilden som tillskott. Enbart baserat på vindkraft är Hybrit och de andra projekten dödsdömda från början.

  58. Anders

    #8 Magma. På fråga 1 svarar jag bestämt att de stora vinnarna på ökat elpris är de företag som får uppdragen att göra miljökonsekvensbeskrivningar – MKB – som enligt miljöbalken krävs för den miljöfarliga verksamhet som vindkraftsindustrin räknas till. Dessutom kan de göra vinster som säljer ett erhållet tillstånd vidare till kinesiska, schweiziska, irländska eller tyska riskkapitalister. Som skrivit PPA-avtal om ”Green Energy”.

  59. jax

    #55,56,57
    Ni kanske skulle läsa vad jag skrev! Jag skrev att ” Masugnen reducerar ju malmen till sk råjärn och här ska man istället reducera malmen med vätgas. DÄREFTER SMÄLTS det framtagna järnet i en ljusbågsugn”. DR-processen däremot, den kan ju designas utifrån hur tillgången till väte ser ut!

  60. BD-Nille

    #41 Hans H
    ”Skrev igår ett långt mejl till SSAB med synpunkter på framförallt den ”svaga länken” vätgas.”

    Mejlet borde ju ha skickats till Hybrit-bolaget eller till LKAB. SSAB ska ju bara ta emot färdig järnsvamp och smälta den i ljusbågsugn. Inget väte där.

    Det är LKAB som ska tillverka järnsvamp via reduktion av järnmalmspellets med hjälp av vätgas. Möjligen är det tänkt att Vattenfall ska stå för produktion av vätgasen inkl lagring.

  61. Rille

    Tänker på dagen i framtiden då en stor del av transport- och fordonsflottan är elektrifierad, vinterveckan Allan sveper in och vi får ett par rejäla strömavbrott i landet…

  62. Hans H

    #59 Jax

    Som kemist har jag inte nomenklaturen klart för mig och är dåligt insatt i processerna. Jag efterfrågade därför kommentarer från de med kunnande inom området!

    Däremot är jag kunnig i grundläggande kemiska processer. Och det var solklart att jag syftade på processen där vätgasen används, själva den kemiska reduktionen av järnmalm till järn! Vilket är det som påverkar vätgaslagringen.

    Reduktionen kommer rimligen ske kontinuerligt – men här framgår det väldigt lite ur Hybritmaterialet. Och det är kanske inte lika stor sak med start/stopp av en DR-ugn som med en masugn inser jag.

    Där tycker jag din info om att ljusbågssmältning och dess intermittenta drift ger noll svar på min frågeställning utan snarare leder mig fel. Karl Erik R tolkade dig på samma sätt.

    Men tack ändå för engagemanget i granskningen av detta jätteprojekt!

  63. jax

    #62 Hans H
    Ja, du har rätt jag skrev inget om DR-processen, men som jag sa tidigare så kan den designas utifrån tillgången på vätgas.
    Från länken jag gav: ” HYBRIT-processen innebär att syret tas bort från järnmalmen med hjälp av vätgas. Reduktionen sker vid lägre temperatur och resultatet blir så kallad järnsvamp (direktreducerat järn). Järnsvampen smälts i en ljusbågsugn, som drivs med elektricitet. Ljusbågsugnen kallas även EAF (Electric Arc Furnace).”
    Där ser man att temperaturen kommer att vara lägre och järnsvampen kommer ut i fast form som sedan smälts. Detta medför ju att processen mycket lättare kan göras intermittent då temperaturproblemen minskar. Dessutom är ju ljusbågsugnen intermittent (i de allra flesta fall) utan alltför stora problem med hållbarheten trots att den innehåller smält stål,

  64. Hans H

    #63 Jax

    Ärligt talat: du tycks enbart komma med gissningar om själva reduktionsprocessen för Hybrit i DR-ugnen! Inga fakta – vilket var vad jag efterlyste.

    Hur hög är egentligen temperaturen i processen? Hur sköts den? Är den tänkt drivas satsvis i Hybritfallet? Drivs DR-ugnar idag satsvis?

    Kan du ge mig lite svar åtminstone på den sista frågan blir jag glad!

  65. Lars Cornell

    jax #59. Jag har litet svårt att förstå hur du tänker.
    Att tillgången på väte skall kunna styra processen verkar på mig inte lämpligt.
    Pelletsen värms till 900 grader och smälter således inte, men en kontinuerlig process förefaller trots det nödvändig. Tornet är ju hela 150 – 200 meter högt och trycket i dess botten blir avsevärt. Vad händer om innehållet som således ej är en smälta kallnar? Hur blir kvaliteten om temperatur och produktion svänger?

    Det sägs att insprutat väte förvärms, hur? Effektbalans har jag ej hittat?

    I informationen sägs det, håll i er nu,
    https://www.hybritdevelopment.se/en-fossilfri-utveckling/direktreduktion-med-vatgas-i-pilotskala/

    ” … har god tillgång till fossilfri el som vindkraft och vattenkraft”.

    Det är således i högsta grad politiskt styrt. Till ingenjörskonst, ekonomi, miljö, människor och annat levandes livsmiljö tar man ingen hänsyn.

    När man med politiskt blindbockeri kör på i vindkraftspåret kan det bara sluta i konkurs som vi alla svenskar tvingas vara med om att betala. Energikrisen förorsakad av vindkraft är redan här.

    Jag kommer att kräva av alla politiska partier att de i sin tur skall kräva av Hybrit/LKAB men i första hand Vattenfall eftersom det är de som skall leverera energin att en konsekvensbeskrivning där kostnad, miljöpåverkan, landskapspåverkan och materialåtgång ställs i relation till påverkan på jordens temperatur (ex tusendels grader år 2100). Att bara slänga upp siffror på si och så många ton koldioxid säger ingenting och är snarare förvillande eftersom det låter mycket men är litet.

    Några alternativ bör då redovisas för jämförelse:
    A) Hybrit med vindkraft som energikälla (vattenkraft finns ej i överskott).
    B) Hybrit där el från kärnkraft ingår som huvudsaklig energikälla [1].
    C) Hybrit där väte framställs med termolys och processvärme från SMR [2].
    D) Med användning av det mer lätthanterliga Ammoniak som H.H. nämner.

    [1] således utan behov av överdimensionerade hydrolysörer och extremt stora vätgaslager eftersom vätgasproduktionen kan ske on-demand.

    [2] samma som [2] men där omvägen via el försvinner.

    Det är svårt att hitta information, men här finns mer:
    http://www.tjust.com/2021/energy/Samrdsunderlag-Hybrit-2020.pdf

    Är det fler som vill ställa sig bakom ett sådant krav. Hur skall vi kunna förenas i en sådan petition?

    Jag inser fortfarande inte varför man använder ljusbågsugn i stället för induktionsugn.

  66. BD-Nille

    #64 Hans H
    Cirka 900 grader
    Se sidan 11 i Hybrit samrådsunderlag (första länken).

    https://dh5k8ug1gwbyz.cloudfront.net/uploads/2021/02/Samradsunderlag-Hybrit-demonstrationsanlaggning.pdf

    https://dh5k8ug1gwbyz.cloudfront.net/uploads/2021/07/Kompletterande-samradsunderlag-Hybrit-demo_juni-2021_rattelse.pdf

  67. jax

    #63
    Ärligt talat kolla upp själv, om du vill veta. Jag har väl aldrig hävdat att jag är expert på DR-ugnar. Jag vet i alla fall vad en masugn är. Gillar inte alls dina oförskämdheter. Nog med kommentarer från minsida!

  68. Håkan Bergman

    Dammsug inte kl. 16-17 i morgon, 6.49 per kWh i SE3-4.
    https://sprayhattas.crabdance.com/elpriser.pdf

  69. Hans H

    #67 Jax

    Jag skriver och efterfrågar FAKTA om reduktionen eftersom jag är kemist.

    Du går in och svarar. Men tycks sakna de fakta jag frågar efter. Och som nu t ex #66 B D Nille gett mig. Och 900 grader är ju inte direkt låg temperatur… Varför svarar du alls?

    Och tycker du sanningen är oförskämd kan jag bara beklaga.

    Tack B D Nille och Lars Cornell! Och ni tycks bägge tro som jag att det är önskvärt att undvika frekventa stopp av en DR-ugns drift. Men här är nog ännu svaret inte 100% säkert.

    Fridens

  70. jax

    #67
    Jag svarade för att du hävdade att masugnen inte tål stopp, vilket iofs stämmer, och påpekade att masugnen inte kommer till användning, då jag trodde du menade att man ska stoppa järnsvampen i den..
    DR-ugnar finns i många former och hela vätgasstålsprocessen är ju under utveckling så den kommer ju att utformas efter de förutsättningar som finns.
    Dessutom är ju niohundra grader ingenting jämfört med de 1600 grader de har i ljusbågsugnen och den går att köra batch-vis. De ställer till och med av den under helgerna på vissa verk.
    Om du inte märker hur arrogant du låter får jag bara beklaga. Vilken sanning du pratar om vet jag inte.

  71. Gabriel Oxenstierna

    #3
    Patrik Engellau har idag en välskriven artikel om Anna Borgs debattinlägg här:

    https://detgodasamhallet.com/2021/12/05/patrik-engellau-planekonomi/

    Intressant att Vattenfall lägger ner kärnkraftverk i Sverige samtidigt som man satsar på ny kärnkraft i Estland:
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vattenfall-bygger-nya-karnkraftverk-i-estland

  72. Hans H

    #70 Jax

    Jag har inte skrivit att en masugn skulle användas vid reduktionen. Utan skrev i inlägg #49 att en ”masugn” kan knappast startas och stoppas i takt med vätgas tillgången.

    Jag efterfrågade kunskap om under vilka betingelser reduktionen skulle äga rum i den ugn som ersätter masugnen i Hybrit-processen och kallade den ”masugn”.

    Tråkigt att du uppfattar mitt något torra faktaorienterade skrivsätt som oförskämt. Kan bara konstatera att även #56 Karl Erik R uppfattade att du inte besvarade min fråga och uppenbart inte förstått att ”masugn” inte betyder detsamma som masugn språkligt sett.

    Beklagligt när man inte förstår varandra och missförstånd uppstår, men sånt händer ibland.

    Det är möjligt att i din värld 900 grader är ingenting. I jämförelse med 1600 möjligen, men nu försökte jag fundera övergripande ur processynpunkt i jämförelse med ammoniakprocessen och med hänsyn till vad högtemperaturprocesser i kärnkraftverk kan operera med. Vilket framgår av texten på andra ställen.

    Du skriver att man t o m ställer av ljusbågsugnen över helgen på vissa verk.

    Menar du att en del DR-ugnar drivs som ljusbågsugnar och att reduktion sker under sådana betingelser? Eller varför kommer du med denna info?

    Ursäkta min oerhört sakinriktade frågestil. Inte illa menad ska du veta, jag bara är sådan.

  73. jax

    #72 Hans H
    Nej, jag menar att problemet med högtemperatursprocesser i ugnar oftast begränsas av ugnsinfodringen. Detta gäller för alla sorters ugnar. Det största problemet är ju att stora temperturväxlingar leder till stort slitage på just infodringen tex pga sprickbildning. Därför menar jag att om man kan hantera detta i ugnar med smält stål så kan man också tillämpa den kunskapen vid konstruktion av en batchkörd DR-ugn. Detta medför ju inte att en batchkörd ugn är att föredra framför en kontinuerlig process, om inte omständigheterna medför att det är nödvändigt.
    Jag har inte stor tilltro till vätgasreducerat stål, men inte på grund av reduktionen i sig, utan mera kostnad och kvalitet. Dessa två parametrar kommer att bli oerhört svåra att hantera.

  74. Håkan Bergman

    Gabriel Oxenstierna #71
    Ja hur Vattenfall resonerar är ett mysterium, men Esterna behöver nåt att ersätta elen från oljeskiffern med. Kanske kan man göra två flugor på smällen och utvinna oljan direkt med värme från en SMR, det är en synd att bränna en så värdefull resurs som olja för att producera el och värme.

    https://svenska.yle.fi/artikel/2019/11/16/estniska-experter-det-kan-vara-farligt-att-alltfor-snabbt-sluta-branna

  75. Lennart Ringsjö

    #65

    Med en liten, förhoppningsvis klargörande, omväg försöker jag mig på att besvara frågan, varför ljusbågsugn och inte induktionsugn?

    Ståltillverkning i SSAB idag görs med masugnar, svavelrening av råjärnet, LD-konvertrar och skänkbehandling samt stränggjutning av ämnen för fortsatt bearbetning. Metallurgin inom SSAB i Norden finns i Sverige, Luleå och Oxelösund samt i Finland, Brahestad.

    Avsikten med Hybrit är ju att reducera järnmalm i form av DRI-pellets med vätgas, i.st.f. masugnspellets med koks och injektion av kolpulver för reduktion som idag görs i masugnar.

    Från direktreduktionsugnar tas järnsvamp ut i fast form. Från masugnar tappas flytande råjärn med hög kolhalt.

    När låglegerade stålsorter, liknande det framtida SSAB, tillverkas med återvunnet skrot som järnbärare används normalt ljusbågsugnar. De har kraftfulla UHP-transfomatorer för att stora effekter skall kunna tillföras. I framtida SSAB-flöden antar jag att en kostnadsoptimerad mix av järnsvamp och skrot kommer att användas.

    Tonnage och effekt i ljusbågsugnarna anpassas till avsedda produktionsvolymer och tid för varje smälta, tap to tap time.

    Ljusbågar alstras när tre grafitelektroder förs, genom ett svängbart ugnslock, mot skrotet i ugnsfatet. Kalk och ev. andra slaggbildare chargeras och syrgas med kolpulver injiceras i rörformiga lansar när smältfas uppträder. Man eftersträvar skummande slagg ovanför stålsmältan för att skydda ugnsväggarnas vattenkylda paneler och för att möjliggöra största möjliga effektuttag från grafitelektroderna. (Samt värme när kolpulver förbränns med syrgas.)

    Induktionsugnar har inte samma smältkapacitet som ljusbågsugnar och normalt används de för mindre chargestorlekar. Infodringsslitage påverkar också kostnadsbilden.

    (Temperaturen vid tappning från dagens LD-konvertrar, och även från morgondagens Ljusbågsugnar, i ståltillverkningen, antar jag ligger på ca. 1650 grader C.)

    Lågkolhaltiga handelsstål kräver hög produktivitet för att kostnader skall minimeras och för att tillräckliga stålvolymer i ex.vis det framtida SSAB skall kunna produceras. Då är ljusbågsugnar att föredra och de är idag rådande praxis hos högeffektiva stålföretag.

    För jämförelse kan två stålföretag nämnas, 1) Arvedi i Cremona, Italien och 2) Badische Stahlwerke i Kehl, Tyskland.

  76. Vad skall vi belägga våra vägar med när vi slutar med petroleumdestillering?
    Vad skall alla fina designade batteribilar köra på? Grus? Gatsten? Betongen kanske får göra sig hörd igen?

  77. Hans H

    #73 Jax

    Tack för tilläggs informationen. Den klargjorde meningen.

    Du vet ju att mitt intresse endast avser processbetingelserna under reduktionen av järnoxid till järn och ditt svar som blandade in driftsförhållanden för ljusbågsugnar blev mot den bakgrunden svårbegripligt.

    Nu förstår jag att du menar att, i analogi med ljusbågsugnar som ju kan tåla frekventa temperaturväxlingar på över 1600, så borde även en DR-ugn för Hybrit kunna tåla detta med rätt infodring. Mycket möjligt, jag har noll koll på sånt.

    Samtidigt verkar du tycka att en mer kontinuerlig drift av reduktionsugnen är att föredra. Där delar vi helt klart åsikt.

    Beträffande tilltro till vätgasreduktion ur kvalitetssynpunkt har jag inte alls någon åsikt. Du kan mycket väl ha rätt fast Hybritfolket tror på produkten.

    Processen idag bygger på vätgas och vindel. Och betydande mängder vätgas måste kunna mellanlagras, därom borde vi kunna vara överens.

    Att lagra i bergrum djupt under markytan låter bra…att spränga ut stora sådana är inte orimligt dyrt. Här avser man dock placera en ståltank i hålrummet man sprängt ut varpå man fyller mellanrummet utanför tanken med betong som ska kunna ”sömlöst” överföra trycket till bergväggen. Trycket som ska tas upp anges till 200 bar.

    Denna lösning är tekniskt oprövad. Min tilltro till chanserna att det lyckas i stor skala – tekniskt/ekonomiskt är låg.

    Jag kan en del om kemi. Har därför ställt mig frågan om man inte likaväl kan köra ammoniak istället för vätgas. ”Lättlagrad vätgas på burk”. Och fungerar troligen på samma sätt som vätgas i reduktionsprocessen, med rimliga ändringar i processbetingelserna.

    Eftersom intresse finns från ett spanskt företag tillverka ammoniak i Norrland bör man kunna diskutera en samlokalisering. Det kan finnas synergier!

    En liten kemisk information: att lagra väte är MYCKET volymkrävande…så även om bergrumslagret lyckas tekniskt kommer det bli väldigt dyrt….

    Att konvertera vätgas till ammoniak kräver – förutom vätet – luftens kväve, en katalysator och rätt hög temperatur!

    Det är möjligt att utgående varm ammoniakström skulle kunna köras vidare som den är direkt in i Hybrit-processen till dels!

    Övrig gas får efterbehandlas på normalt sätt för tillverkning av ammoniak för lagring och andra ändamål. Ligger det något i tanken så måste Hybrit-projektets folk ta och prata med processkemister från ammoniaktillverkning. Av detta skäl har jag frågat efter vad folk på tråden vet om processbetingelserna i Hybrits reduktionssteg.

  78. Hans H

    #75 Lennart Ringsjö

    Tack för lektionen om induktion kontra ljusbågsugn.

    Finns frågeställningen med i materialet #65 Lars Cornell länkade till?

    Har inte hunnit skriva ut och läsa det materialet än

  79. mattias

    Verkligheten gör sig påmind igen. Inget som verkar bekymra SVT. Väderprognosen för Norrland har just varnat för neråt 40 minusgrader i Norrland. Nästa påannonsering visar en same som är orolig för vintern – de riktiga köldknäpparna existerar knappt längre… Ridå.

  80. foliehatt

    Hans H, #77,
    om ammoniak används som reduktionsmedel borde det bildas en kopiös mängd NOx, förutom vatten, från syret i malmen. Kanske ett problem som redan är löst? eller?

  81. Håkan Bergman

    mattias #79
    Och inte ska det blåsa nåt att tala om där uppe som genierna byggt vindkraften, det blir en dyr vecka för dom som använder mycket el, 6.49 kl. 16-17 i morgon och det lär inte bli billigare på några dar till minst.

  82. Hans H

    #80 foliehatt

    Ammoniak testkörs idag i fartygsdieslar på Nordsjön.

    I en vanlig dieselmotor har vi ett så högt tryck och så hög temperatur – typiskt i häradet 100 bar/800 grader – att bränslet självantänder. Vid dessa betingelser bildas smärre mängder NOx som dock rätt lätt kan absorberas bort ur avgaserna.

    Jag har tänkt mejla Yara och fråga vad erfarenheterna hittills är om NOx-bildningen.

    Beträffande NOx när ammoniak används istället för ren vätgas vid reduktion av järnoxid har jag ingen aning. Molförhållanden, tryck och temperatur lär spela in.

    Det är känt från dieslar att ju högre luftöverskott vid förbränningen ju mer NOx. I ”HYBRIT”-liknande fallet har vi ju inte en explosiv förbränning utan ett mer successivt förlopp där gaspenettation in i pelletskorn också spelar roll. Styrbart förlopp förhoppningsvis.

    Jag ser ingen anledning förvänta mig ”kopiösa mängder NOx”. Men är min gissning enbart

  83. Stefan Gustavsson

    Nu när den nordiska kylan har slagit till, vindsnurrorna står still och elbilarna stannar, då är ”klimatkrisarna” tysta.
    Har man kommit för nära verkligheten?