Öppen Tråd

earth hour

Världsnaturfonden är världens rikaste klimatorganisation och erhåller många hundra miljoner dollar per år av stater och privata donationer. En av deras affärsidéer är att pusha för ”Earth Hour” varje år. De vill att Du skall släcka ljuset så att det blir mörkt. Välindoktrinerade kommuner brukar släcka ned i kommunhuset men i övrigt så händer inte särskilt mycket…

Ha en Trevlig Earth Hourhelg :-), önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. foliehatt

  Sköna nissar, de där WWF.
  De utropar en timme för jorden……som är två halvtimmar 20:30 till 21:30.

  Sedan argumenterar de på sin hemsida (de fem B’na) för att byta ut flyg och långa bilresor mot tåg. Och illustrerar detta med ett foto på ett tåg draget av…

  Tadaaaa……ett ånglok

  Det verkar som att budskapen inte riktigt är förankrade hela vägen upp.

  Å andra sidan, i en enkät som de vill att man gör på deras hemsida så framgår det att en mycket viktig del av verksamheten – för dem – är om huruvida du kan tänka dig att bidra ekonomsikt till föreningen.

  Det blir ju lite grand som med Greenpeace då. Fast med andra typer av jippon för att dra uppmärksamhet till organisationen vilket kan växlas in mot stålar i bidrag så de anställda kan ställa mat på bordet.

  Kanske har NGO’erna delat upp marknaden mellan sig – så de inte klampar in på varandras områden och förstör varandras varumärke och därmed intjäningspotential.

  Lite grand som de olika formenra av fotboll. Gillar man internationell fotboll så är det Coca cola som man associerar med, medan Pepsi har satsat på den amerikanska varianten. Enkelt och kristallklart för reklamkonsumenten.

  Det är troligen en mycket bra och lönsam uppdelning. Det spar även in på personal då alla organisationer inte behöver verka bry sig om precis allt (ni får pusha för Pandorna så hetsar vi mot kärnkraft, etc).

  Ja – till och med EU-migranterna utanför våra affärer har ju delat upp marknaden mellan sig.

  Som sagt, sköna nissar, de där WWF.

 2. Johan, Uppsala

  En timmes Earth Hour är ju för futtigt. Kan man inte försöka få någon NGO eller offentlig aktör att börja lobba för en Earth Week? Jag har själv provat att nämna det när jag träffat klimathotsalarmister, och de går gärna igång på idén. Då ska allt som är kopplat till klimathotet undvikas eller stängas ner en hel vecka: fossila transporter, kött, importerade livsmedel, importerade kläder (!), el som inte är 100% ” grön” osv.

  Tänk bara hur Greta-generationen skulle reagera på att inte få använda mobilen på en hel vecka…

  Då kanske konsekvenserna av en klimatomställning blir uppenbar för medborgarna?

 3. Lasse

  Earth hour när man skall släcka ner samhället har ersatts av Earth Year.

  Samtidigt går vi mot ljusare tider.
  Ett snäpp i natt då vi får ny tid på klockan.
  En timme längre kvällsljus.

  För oss i Norden spelar denna omställning liten roll eftersom verkligheten hinner ikapp på 3 veckor. Dygnet(Stockholm) blir 20 min längre på morgonen och 16 minuter längre på kvällen. https://soltimmar.se/
  Varför denna skillnad mellan morgon och kväll?
  Är det något EU kan skyllas för?

 4. Rolf Mellberg

  De senaste två månaderna har isvolymen i Arktis havsis vuxit exeptionellt bra jämfört med de fyra tidigare åren.
  Kan någon här peka på data som visar huruvida detta är fallet även ur ett längre perspektiv?
  Detta är ju påfallande dåliga nyheterna får alla de som hoppas att få rätt i sitt envetna predikande om armageddon’s snara ankomst.
  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/CICE_curve_thick_LA_DK_20210326.png
  Skadeglädjen är ju som bekant den enda sanna glädjen.
  Som god tvåa kommer detta att planeten blir ett grönare och något – men lagom – varmare paradis.

 5. Jan

  WWF liksom andra miljöorganisationer är idag en del av det klimatindustriella komplexet som är beroende av ständigt eskalerande klimatlarm för sin affärsutveckling.

 6. Ann+Löfving-Henriksson

  Earth Hour har mer och mer blivit synonymt med att släcka ner den öppna västvärld vi en gång kunde njuta av. Ju längre från realism, sans och vett i propagandan desto mer medial uppmärksamhet och desto större chans att bli nominerad till att under pompa och ståt bli hedrad för att vara den som under året åstadkommit mest för världsfreden.

 7. En åldrande amerikansk president med ambitioner att skriva in sig i historieböckerna gjorde tydligen ett utspel igår, där han skulle samla 40 av världens nationer till överläggningar om ”klimathotet”. Efter en av de kallaste vintrarna i mannaminne på den Nordamerikanska kontinenten. Han kanske hade halkat på isfläckar i badrummet och slagit hövve i bidén? Lite uppseendeväckande och ironiskt så skulle Sverige inte få vara med i detta illustra sällskap. Han menar tydligen på allvar att överläggningar skall ske utan att fråga vare sig Bolund eller Greta. Skrämmande. Sverige som är navet och medelpunkten i världen förbigås å det grövsta. Häpp!

 8. Robert Norling

  #1 foliehatt
  ”Som sagt, sköna nissar, de där WWF.”
  Du kan också räkna in Naturskyddsföreningen bland de bidragstörstande, i alla fall deras centrala och regionala ledningar. De är ju betalda lakejer.
  Vindindustrier i naturen är så bra, så länge de får betalt för märkningen ”Bra Miljöval”. Men ledningarna går i otakt med många av ”gräsrötterna”, då det blir alltmer uppenbart för riktiga naturvänner att vindverk är miljövidrigt.

 9. Jan

  #4 Rolf Mellberg

  Vi får se hur Sveriges alla klimatredaktioner kommer att rapporterar om att de två senaste månaderna har isvolymen i Arktis havsis vuxit ovanligt mycket. Med tystnad eller med braskande rubriker och med någon skruvad förklaring att det är ytterligare ett bevis för klimatkrisen?

 10. Håkan Bergman

  Nu ska det köras en serie med miniversioner av Paris-Dacar med batteribilar.

  https://www.dn.se/ekonomi/motorsporten-som-satsar-pa-miljoarbete/

  Notera att det tår inget om hur lång sträcka det handlar om. Nå, det går att hitta.

  https://newatlas.com/extreme-e-odyssey-21-e-suv/60476/

  ”Extreme E lists top speed at 124 mph (200 km/h), but the spec sheet released during the debut doesn’t address the question of driving range. With planned stages ranging between 6 and 10 km (3.7 and 6.2 mi), however, Extreme E will be less about long-distance endurance and more about speed and battling the elements.”

  10 km, var det det längsta utförslut man kunde hitta?

 11. Ann+Löfving-Henriksson

  # 7 Alvar N.
  👍

 12. foliehatt

  Robert Norling, #8
  affärsmodellen kläddes av naken 2018 när torkan gav upphov till stor brist på ekologisk-klassat foder och eko-klassningsorganisationerna på allvar menade att man fortfarande skulle få klassas som eko-whatever, även om man inte levde upp till kraven till 100%.

  På ett plan totalt logikvidrigt – men samtidigt ett ekonomisk rationellt beslut – ffa för klassningsorganisationerna som annars hade gått miste om alla licenspengar.

 13. Joachim

  Ser precis Greta Thunberg framföra sin agenda i Nyhetsmorgon i TV4, med benägen hjälp av programledaren. Tyvärr inget konkret om vetenskap och forskning. Klimatkrisförnekarna är numera problemet. Framför allt måste krisinsikt spridas.

 14. Ivar Andersson

  Kinas utsläpp av koldioxid har tredubblats sedan år 2000. Det senaste årtiondet har Kina förbrukat mer kol än hela den resterande världen tillsammans.
  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/kinas-klimatbluff-lovar-atgarder-okar-utslappen/

 15. Sören+G

  #3 Lasse ”Varför denna skillnad mellan morgon och kväll?”
  Det sanna soldygnet varierar i längd och är ibland kortare än 24 timma och ibland längre. Beror bl.a. på Jordens ellipsformiga bana.

 16. Joachim #13,

  Undrar om det finns många ”klimatkrisförnekare” i Sverige som måste bekämpas? Och hur?

  Hotet låter ju allvarligt eftersom vi nu ses som ”problemet”. 🙂

 17. Såg detta inlägg på WUWT av Andy May om att temperaturen på olika djup i haven spelar mycket större roll för att se hur klimatet ändras över tid på grund av vattnets betydligt större värmekapacitet. Han redogör för mätningar på olika djup samt för foraminiferer som proxy för temperaturen under hela holocen (https://wattsupwiththat.com/2021/03/26/best-climate-change-temperatures/). Vill man hellre lyssna på Andy så finns här en kvarts föreläsning följd av en diskussion med andra forskare (https://www.youtube.com/watch?v=QhKvZg212nU&fbclid=IwAR2mksXAe46UWR6qCaKzq1IGKJg2-4ujEoYfEsq_XKQQBaK4Cv6NKoYchUY).

 18. LTB

  Klimatpolitiken
  Det som nu pågår i svensk media när det gäller det framtida klimatet påminner i mångt och mycket med vad som pågick i Sverige för för några hundra år sedan . Då skrämde man människorna med helvetet och att man skulle hamna där om man inte gjorde som överheten bestämde. Religionen styrde. Det kunde man göra för ingen hade varit i helvetet och kommit tillbaka så några bevis fanns inte. Allt byggde på tro och inte vetande.

  Nu skräms våra media med CO2 och det helvete på jorden som man tror denna osynliga gas kan åstadkomma om dess andel i jordatmosfären blir för hög. Återigen tro men inte vetande, för ingen har varit i framtiden och återkommit med bevis. Dagens media har blivit dåtidens prästerskap som vill styra hur vi ska bete oss för att slippa helvetet.
  Men skillnaden jämfört med dåtiden är att nu vet vi att en ökad andel CO2 är positivt för förhållandena på jorden. Växtligheten ökar, öknar krymper. Vi kan tack vare CO2 föda en större folkmängd och fattiga människor i uländerna kan få det bättre. Professionella växtodlare har länge använt CO2 i sina växthus för att förbättra för blommor och grönsaker. Våra media förtiger helt detta för att inte riskera effekten av skrämselpropagandan. Och våra politiker hänger på av okunnighet eller för att de inte vågar annat. Journalister hänger också på av okunnighet eller av rädsla för att bli av med jobbet. För våra universitet och högskolor gäller samma sak. Jobb och pengar, tro och inte vetande styr.

 19. Ivar Andersson

  #18 LTB
  Växthusodlarna berikar luften i växthusen med CO2 för att det ska växa bättre. Vi berikar luften utanför växthusen så växer det bättre och relativt färre svälter. Men de klimathotsreligiösa vill öka svälten med höjda skatter och bidrag till gröna produkter.

 20. Lasse

  Skeppet Ever Given sitter fast i Suezkanalen.
  Händelsen visar hur vårt samhälle är beroende av goda förbindelser för gods.
  Effektiva transporter med dessa gigantiska skepp har gjort världen mer global.
  Nu väntar de på högvatten!
  Gissar att de inte hinner invänta havsnivåhöjningen 😉
  https://www.youtube.com/watch?v=IT1QbgENcOM

 21. Glenn S. Översjö-Strand

  I Grönköping har dess utsedda klimattonåring, frkn Tuta Grenberg kungjort att hon numera inte bara kan se koldioxid utan även vanlig luft, vilket dessvärre visat sig vara till men för hennes synförmåga i allmänhet.
  “Det är som om det vore mörkt på ett lite grönaktigt sätt” hävdar hon.
  En kommission bestående av hedervärda Grönköpingsbor har tillsatts för att om möjligt reda ut hur det fungerar, under sakkunnig ledning av hr klimatprofessor Njord Rockryck. (s.t.st.i Hj)
  Sålunda har ett antal experiment gjorts med andra gaser än luft såsom exempelvis klorgas där själva det praktiska ombesörjdes av hr badmästare Cigurd Cimhall uti stadens förnämliga badpalats.
  Dessvärre kunde den ärade klimattonåringen inte se någon skillnad på luft och klorgas, allt hade fortsatt en grönaktig ton.
  Eftersom prov med andra gaser inte gav några entydiga resultat inkallades den berömda italienskfödda men i Tyskland verkande ögonspecialisten Frau Mitella Patella.
  “-Bitte Sonnenbrillen entfernen!”
  “-Vad betyder det?” undrade klimattonåringen oroligt.
  Badmästare Cimhall som varit i H-m-b-r-g flera gånger och enligt skvallret besökt en onämnbar men välkänd inrättning upplyste tonåringen att hon borde ta av sig solglasögonen så att Frau ögonspecialisten s.a.s. bättre kunde komma åt själva ögonen.
  I samma ögonblick som glasögonen avlägsnades skedde ett sannskyldigt v.m.k. mirakel och synnedsättningen botades som genom ett s.k. trollslag.
  “-Nu ser jag som vanligt igen!” utropade den helbrägdagjorda tonåringen glatt, inte grönaktigt och med bara lite vanliga koldioxidstrimmor här och där!
  Vad Frau Patella sade lämpar sig inte att återge.

 22. Sören+G

  Även tillämpgt i klimatdebatten.
  ”Föraktet för människans kapacitet att överhuvudtaget objektivt fastställa och förstå verkligheten, postmodernisters oförmåga till saklig och logisk argumentation samt attityden att betrakta meningsutbyten bara som en möjlighet att slå ner motparten och synas vinna debatter överraskar och vilseleder åhörare/läsare. Dessa tror ju att offentligt framställda åsikter vanligen är sakliga och välgrundade.”
  https://nyadagbladet.se/kronikor/kulturmarxismen-skadar-manniskans-psyke/

 23. Daniel Wiklund

  Jag vill slå ett slag för dom som bidragit till att vi numera har en upplyst tillvaro. Tex Thomas Edison och Nikola Tesla. Istället för att släcka kommer jag att tända extra många lampor och samtidigt skänka en tanke till Edison och Tesla.

 24. Evert+Andersson

  Det var beklämmande att se inslaget med Greta i Nyhetsmorgon. Man undrar ju dels vad redaktionen ser för tittarvärde i ett sånt inslag, dels varför inte en självklar fråga ställdes. Efter att Greta upprepade gånger deklarerat som sin uppfattning att ”klimatkrisen” inte kan lösas i nuvarande system borde hon gett chansen att förklara vilket system hon menar skulle göra det. Vilket samhällssystem vill hon se. Efter det skulle hon vara färdig. Nu är hon att betrakta som vuxen och ska inte behandlas som ett barn. Den fördelen är slut.

 25. Bengt Alme

  Vintertemperaturerna visar en fallande trend på Island och Grönland de senaste 20 åren. Detta enligt JMA (Japan Meteorological Agency) 3 av 3 mätstationer på Island visar detta, 4 av 6 stationer visar samma nedåtgående trend på Grönland, 2 stycken har neutral trend.

 26. Kaj+Wahlberg

  Den aktuella timmen kommer jag att tända upp all belysning jag kan. Det är en protest mot klimattokarna. Många av mina vänner kommer att göra samma sak.

 27. Lars Cornell

  Jag har tagit fram min bygglampa på 1000 W. Den skall jag tända om några minuter som protest mot tramset.

 28. Frej

  https://videopress.com/v/q5qcUZOv
  En Dansk Vetenskapsman förklarar om den kallaste perioden på 10 000 år . Hoppas länken fungerar och har han fel ?

 29. pekke

  Lyser så grant i mina bostadskvartet, hyres-och bostadsrätter.
  Mer än det brukar en lönehelg faktiskt, troligtvis pga pandemin.

 30. Håkan Bergman

  pekke #29
  Samma här, vi har också väldigt vackra fönster, nästan lika breda som ytterväggen i varje rum, inga små fjuttfönster som i nyare hus.

 31. Håkan Bergman

  Och islänningarna släcker inte ner vulkanen, kul den gör sig bättre i mörker.
  https://www.youtube.com/watch?v=BA-9QzIcr3c

 32. Daniel Wiklund

  Vulkaner har inte fattat att dom ska vara hållbara. Har inte miljöpartiet lyckats med att få vulkanerna att hålla sig på mattan. Dom får väl hitta på nåt sätt att beskatta dom utsläpp som vulkanerna står för. Där finns det pengar att hämta.

 33. Lars Kamél

  Alla andra länder kan väl ta efter Nordkorea och ha Earth Year? Fast underligt nog har det landet ganska höga koldioxidutsläpp per capita ändå. Inte lika höga som Kina, USA och EU, visserligen, men betydligt högre än man skulle förvänta sig i ett land där bara huvudstaden verkar ha elektriska ljus.

 34. Människor som bor på landet är vana att klara sig utan klockor och ser när klockan är tolv mitt på dagen. Det verkar logiskt att sätta klockorna efter solen på något sätt … 🙂

 35. Lasse

  #34 Men vad gör man när solen är dold? 😉

  Sitter vid datorn och surfar.
  För de som vill se hur IPCC knopplar ihop sina politiska kapitel är dagens ”Klimaschau” värdefull.
  Invändningar passar inte in eftersom de gäller fel period (Efter industrialiseringen skall det vara) . I värsta fall så går det med på att stryka felaktiga utsagor, inte korrekt återge förhållanden.
  https://www.youtube.com/watch?v=NhgeeqJ8KrE
  Kul språklektion Tyskt tal och engelsk text!

 36. Björn-Ola J

  Apropå lampor.
  Andrea Rossi säger att han kommer att presentera den första kommersiella Ecat produkten 30 november i Stockholm.
  En ledlampa som drivs av en ecat som han kallar SKLed.
  Den ska avge 2500 Lumen per W. Det är magnituder bättre än en vanlig led lampa. Man kan redan beställa lampor men ingen leverans sker förrän efter presentationen och tillräckligt många beställningar finns för att starta produktionen. Vi får se hur det blir.
  Om den dyker upp så blir det den första riktiga bekräftelsen på att Ecat är på riktigt och det kommer att innebära en revolution inom energiområdet. Det finns andra som presenterat liknande teknik men som tyvärr inte är i närheten av det COP Rossi lovar.
  Varför en lampa? Troligtvis enklaste sättet att introducera en kommersiell produkt. Elproduktion är mer intressant än värmeproduktion och att tekniken tillåter direkt elproduktion var en spännande utveckling som för mig är rätt obegriplig utifrån vad jag trodde att det handlade om.

  Det har nyligen uppmärksammats att US Department of Navy gjort en patentansökan på en egen variant av Ecat där man verkar ha kopierat mycket av Rossis patent.
  http://appft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO2&Sect2=HITOFF&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-adv.html&r=1&p=1&f=G&l=50&d=PG01&S1=20210090752.PGNR.&OS=dn/20210090752&RS=DN/20210090752
  Rossi kommenterar att hans advokater tittar på detta men att det samtidigt kan ses som en verifikation av tekniken från tredje part.

 37. tty

  Apropå WWF så är det inte utan att man undrar vad de egentligen använder alla pengar till. Jag har sett en hel del av Världens finare naturområden i min dag, men knappast ett enda spår av WWF någonstans. Jag kan faktiskt bara erinra mig två fall. De hade bidragit till pandaforskningsstationen i Wolong i Sichuan och de har ett mangrovereservat i Maipo i Hongkong (där de för övrigt tar en stöddig inträdesavgift), i övrigt nada, på sju kontinenter.