Politikerna tar ytterligare steg mot det totalitära staten via Corona. Nu är det detaljstyrning som gäller, och värre lär det väl bli när klimatet skall bekämpas än mer framöver. Så håll till godo med en fri debatt … så länge det varar.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Mycket viktigt om medicin mot Covid-19:
Om IVERMECTIN!!!!
Tyvärr måste jag meddela att mitt förtroende för det medicinska etablissemanget har sjunkit under Covid-epidemin. Myndigheter, akademier, politiker och inte minst traditionell media ser ut att helt gå läkemedelsindustrins ärenden, allt är totalt fokuserat på vacciner och mediciner som är patenterbara. Detta säger jag efter att har sett följande film (och några till i samma ämne) om ett gammalt beprövat läkemedel som heter Ivermectin. En grupp amerikanska oerhört meriterade läkare är rasande efter att de ha tvingats se stora mängder patienter DÖ i onödan medan amerikanska myndigheter ”rullar tummarna”. Hela det amerikanska samhället förefaller vara totalt dysfunktionellt, varje chans att skapa politisk strid utnyttjas, skit i om folk dör. Pierre Kory skräder inte orden i filmen här: (har någon media i Sverige nämnt detta?)
https://covid19criticalcare.com/
Även våra svenska myndigheter, läkare och vårdpersonal verkar vara – ursäkta hårda ord – likgiltiga inför att folk nu dör i stora antal igen.
Är vi fullstänigt förslavade???
Fick även vi s.k. Klimatskeptiker komma till tals i media vore det en enkel sak ( tror jag ) att övertyga det stora flertalet i den mänskliga populationen att vi måste mana till sans i klimatfrågan. På ett ganska enkelt sätt – alla på jorden lever ju faktiskt på jorden och vill väl då att jorden skall må bra och att livsbetingelserna på jorden också skall vara bra. Varför skulle en massa lärda människor inom naturvetenskap mana till sans inom klimatfrågan om det är stor risk att undergången är nära – det vore ju självdestruktivt. Alarmisterna tar däremot en stor risk i ett ekonomiskt och humant perspektiv. Om något – vad som helst inte tillåts debatteras är det ju faktiskt diktatur – det borde väl få de flesta människor som lever eller har levt i en demokrati ( numera lever vi ju inte i en demokrati ) att dra öronen åt sig.
Supercharlatanen Kuylenstierna babblar för fullt nu i morgonens TV4 – oemotsagd, med hel Powerpointslideshow.
#1 Rolf
Plandemi, säger en del. Det finns tydligen många verktyg för att göra oss till lydiga, viljelösa och passiviserade nollor. Distraktioner som plandemi är ett. C02-hysteri är ett annat. Massmigrationer till Europa och Nordamerika är ytterligare ett. Foliehatt eller konspirationsteori? Knappast. Verkligheten är tillräckligt uppenbar. Det är upp till var och en att ta reda på vilka onda krafter som driver på den här galna utvecklingen och vad som är syftet bakom det hela. Repressionerna tilltar alltmer, världen över. Det tar lite tid för medvetandet att mogna, så passa på att söka medan nätet är någorlunda fritt.
Nya Henrik Jönsson, briljant inslag och byter man ut coronastrategin mot klimatfrågorna är likheterna slående lika. Den totala förnekelsen av verkligheten går som en röd tråd i Svensk politik för närvarande. Arma land, hur kunde vi hamna här
https://www.youtube.com/watch?v=mvg2Lxg51M8
#3 Peter S
Gissar att ha vill utöka denna samling av alarm som inte slagit in:
https://wattsupwiththat.com/2020/12/18/wrong-again-2020s-failed-climate-doomsaying/
Eller också kanske han lyssnat på forskare:
https://notrickszone.com/2020/12/18/dozens-of-scientists-reveal-most-of-the-planet-is-colder-today-than-most-of-past-8000-years/
Klimatförbättring pågår!
Peter Stilbs #3
I en annan tid hade han varit en framgångsrik kvackare och sålt kvicksilversalvor.
I det mp-styrda gröna Sverige är han vice ordförande i det klimatpolitiska rådet och en framstående klimatexpert.
Vad kan gå fel?
Lasse #6
Ännu en domedagslista de får sopa under mattan.
I Japan så har de på sina håll fått mer snö på bara några dygn än de får på hela vintern.
https://www.bbc.com/news/world-asia-55359771
” Japan: Snow traps 1,000 drivers in frozen traffic jam ”
https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/20201217_44/
” Heavy snow hits Japan, strands drivers ”
Det är på Japanska huvudön !
TV4 – ja var har man dem?
I går rapporterade de om ett isberg stort som Luxenburg som kanske krockar med Sydgeorgien. ”och riskerar att få stora konsekvenser för miljön – om det skulle höja vattennivån”, ”världen runt”. De två journalisterna i rutan klarade inte av att hålla sig för skratt. ”Grädde på moset det här året”, var den ironiska rubriken.
http://www.tjust.com/2020/klimat/gradde-pa-moset.jpg
Men nu händer saker.
Som motvikt mot SVTs agendadrivande ensidighet skapas nu en ny digital tidning,
bulletin.se
Ansvarig utgivare Paulina Neuding säger att ”Bulletin kommer att ha en liberal-konservativ ledarsida och opolitisk/neutral nyhets- och kulturdel. Det är en bred journalistisk satsning med fokus på opinionsbildning och utrikesbevakning.”
Tunga namn blir bland andra Ivar Arpi och Alice Teodorescu Måwe.
Det är mycket välkommet som motvikt mot SVT, TV4 och gammelmedia med trång åsiktskorridor. Till dem hör även mina husorgan VT, ÖC och NT som systematiskt refuserar vetenskap av den art som finns på Klimatupplysningen.se.
#3 och #7. Kuylenstierna har ju sedan länge i TV4 positionerat sig som Sveriges egen Baghdad Bob. ”15 grader varmare i Arktis”, slår det mesta. Rockström nöjer sig med 8 grader och 7 meter havshöjning. IPCC-AR5 säger en grad till år 2100 och 50 cm havshöjning på världshaven.
#9 Lars
Ser fram emot denna tidning. Om inte annat som en motvikt till allt nonsens vi matas med dagligen. Det är oförklarligt hur Löfven kan åtnjuta så höga siffror i opinionsundersökningarna, i synnerhet med tanke på hur illa man hanterat pandemin. I normala fall hade ju detta totala haveri föranlett regeringens avgång men eftersom självinsikt saknas och felet måste vara någon annans så får vi dras med dem till 2022.
Vi har visserligen varit illa ute tidigare under andra regeringar men jag anser att denna regering slagit världsrekord i verklighetsförnekelse. Det är smått chockerande hur fort det går utför när det väl tar fart. Vi måste få bort allt spenderande på sådant som inte tillhör statens kärnuppdrag annars slutar detta förskräckligt.
Apropå Hybrit, LKAB och vätgas.
I en artikel i Norrbottenskuriren i förra veckan menar två oberoende experter att:
”LKAB:s och Hybrits planer är fullständigt orimliga sett till de politiska besluten och energiöverenskommelsen. Enbart LKAB:s planer sänker det svenska kraftsystemet och får enorma konsekvenser för elförsörjningen i södra Sverige. Men varken Vattenfall eller någon annan talar klartext, utan de spelar bara med i spelet om fossilfri järn- och ståltillverkning. Det är som kejsarens nya kläder”
Ulf Moberg, teknisk direktör för Svenska kraftnät, ser dock fler nyanser. Enligt journalisten säger han:
”Det här kommer inte hända över en natt. Så det finns tid för lösningar. Exempelvis att storskaligt producera el från vätgas. Men visst, något radikalt måste ske. Helt klart behövs mer planerbar produktion i södra Sverige”
Det verkar ju osannolikt korkat att tro att man ska producera el från vätgas på grund av att man behöver en massa el för att producera vätgas. Hoppas verkligen journalisten missförstått Moberg.
#11 jax
Det är väl så att den vindkraft de behöver inte är tillgänglig 24/365 så de planerar lagra överskottet som vätgas och sen överföra detta som el för att sen omvandla ett steg tillbaka till vätgas. Stolleprov var ordet sa Bill. Prov på stollighet sa Bull.
Vi behöver lite framtidshopp så vi slipper se dessa framtidsdystopier.
Kalla allt för klimatförbättring så är problemet borta!
Jag roade mig med att räkna lite. Om jag räknat fel så rätta gärna. Länge sen jag gick i skolan. Uppgifterna hittas lätt med sökning. Nya reglerna för bilar blir 95 gram koldioxid per kilometer. I snitt körs en bil 12000 km per år. Det blir ungefär 1200 kg CO2 per bil. En människa släpper i snitt ut 380 kg per år genom att andas. Fem miljoner bilar (Sverige) ger totalt 6 miljoner ton CO2 per år. 10 miljoner människor ger 3,8 miljoner ton CO2. Kor anses släppa ut lika mycket CO2 som människor totalt sett alltså, 3,8 megaton. Sen finns många många fler naturliga CO2 källor. Då verkar bilar inte vara så stort problem egentligen?
Nej det är inte bilarna där skon egentligen klämmer för MP. Det är den frihet en bil ger som ger dem stora skälvan. Det kollektivistiska tänkandet är djupt rotat.
Detta manifesterade sig tydligt då jag fortfarande var politiskt aktiv och i kommunfullmäktige, under en debatt om att ta bort parkeringsplatser, ställde frågan till MP var elbilarna skulle parkeras i så fall. Blev knäpptyst, fick inget svar. Väntar fortfarande på svar.
Regeringens covid19 bekämpning har nu urartat till karbon på klimathotet.
Massvis av symbolhandlingar och helt meningslösa restriktioner. Det blir en kapplöpning mellan en vansinnig total nedstängning och vaccinet. USA godkände Modernas vaccin idag. Tack för det.
Eftersom regeringen inte vill stöta sig med sin stora väljargrupp tog man bort restriktionerna för riskgrupperna. Därför svämmar nu vården över totalt. Var i stan och handlade på saluhallen inför jul. Gick inte att handla på nätet. 80 procent där var ur riskgrupperna. De med munskydd håller ca 10 cm avstånd.
Samtidigt får vården skylla sig själva för att man vägrar prata klartext om vem som hamnar där.
Alla jag pratat med i vården bekräftar samma sak. Överviktiga med välfärdssjukdomar och 70 plus.
Kurt
Människan andas ut 1 till 2 ton CO2 per år om man räknar rätt från början. Men innan vi fortsätter diskussionen måste man bevisa att CO2 påverkar klimatet och att man om så vore kan mäta koncentrationen av CO2 i atmosfären. Förutom detta går det heller inte att mäta temperaturen så att man kan få fram ett värde som kan matchas med CO2. Så vad talar vi om? Att tala om växthuseffekt är nonsens. Den finns inte och begreppet strider mot fysikens lagar.
#14 Simon
Det påminner om uppfinnaren i ett humorprogram, ”oj tänkte inte på det”. Egentligen det påminner om religiös sekt som vill förbjuda allt som ger livskvalitet. Vi syndar när vi kör bil eller flyger. Gör bot och bättring. Och läs inga andra böcker än de som översteprästerna godkänner så du blir avfälling. Kritiska brännmärks som kättare.
#16 Per
Haha! Ja det är mycket uppfinnaren från Sundbyberg i MP. Din analys är korrekt enligt min uppfattning.
#10 Simon
”Vi har visserligen varit illa ute tidigare under andra regeringar men jag anser att denna regering slagit världsrekord i verklighetsförnekelse. Det är smått chockerande hur fort det går utför när det väl tar fart.”
Vi har kanske passerat en tipping point 🙂
Tage Danielssons bok ”Paket”, där han berättar om tex ”Kappan efter vindens söndag”, Alla vackra flickors söndag, ger mig uppslaget ”Hållbarhetens söndag”. (Rockström håller predikan) I dagens kurir har Hermelinen, ett privat vårdföretag i Luleå, en annons. Dom öppnar en vårdcentral där man basunerar ut ”För ett hållbart liv”. Passar ju bra nu när ett virus slår omkull hela världen. Igår på TV pratade en kvinnlig professor om hållbara biodrivmedel. Läser i dagens kurir också om väldigt hållbara löner, utifrån att dom håller att shoppa med. Chefen för LKAB, Jan Moström får ett lönelyft på 50000 i månaden, som ger en månadslön på 565750 kr. Ifjol tjänade Vattenfalls vd Magnus Hall 1167553 i månaden. (allas lika värde kan se olika ut). VD för Systembolaget Magdalena Gerger (som säljer produkter som ibland slår sönder det hållbara) tjänar hyggliga 411333 kr. Jag utgår ifrån att Vattenfalls chef, LKAB-s chef och SSAB-s chef har fossilfria löner.
Ulf #15
Det jag sett av många som hade munskydd att de tar av det när det inte behövs och viker det och sätter på igen. Förstår Tegnells skepsis angående munskydd. Allt man tar i hamnar på munskyddet och sen i ansiktet/andas in. Det är bättre att inte ha munskydd hålla avstånd och tvätta händer när man kommer hem eller jobbet. Möjligen att det hindrar spridning i bussar. Men då kan man inte ta av och på igen. Det måste verkligen skötas minutiöst.
Per I #21
Och det är inte vilka människor som helst som man ser göra så, presidenter, regeringschefer, kommisionsordföranden, ingen verkar ha fått minsta instruktion i hur man ska hantera munskydden. Inte ens hur man tar på dem, man viker näsbryggan innan man tar på skyddet så att man sen formar den efter näsbenet när man trycker det på plats, sen behöver man inte hålla på och skjuta upp det hela tiden. Man behöver inte vara smed för att förstå att det måste göras så.
Kurt Holmgren #16
Korrekt om växthuseffekt. Hoppas Du läst mina kommentarer #46 och #61 under ’Sammanblandning av väder och klimat’, nyligen.
Jag har precis fått Jakob Nordangårds nya alster i min hand – Den globala statskuppen.
Den ger vid en snabbkoll ett mycket positivt intryck.
För den som är det minsta intresserad av hur välden styrs nu och hur den kan förväntas styras framöver – eller för den delen – hur den lilla lilla människans önskningar ska kunna tillgodoses i en allt mer globaliserad värld –
I en i galopperande snabb takt allt mer globalt styrd värld….
… känns denna bok nödvändig.
Läs mer längst ner på sidan här:
Köp den – skänk till vänner och bekanta!!!
https://jacobnordangard.se/b%C3%B6cker.html
#24 Rolf
Tack för tipset! Har väntat på denna bok. Blir en given julklapp åt mig själv till att börja med 🙂
Jag rekommenderar sott.net att följas, vad gäller vädret och mycket annat!
#11 Jax
Hybrit ock LKAB ska via elektrolys av vatten tillverka den vätgas som behövs för direktreduktion av järnoxiden (malmen) till järn. Man tänker också ha stora lager med vätgas, så att man kan dra ned på elektrolysen när elpriset är högt (då det inte blåser).
Det Moberg på svenska Kraftnät syftar på är eventuell möjlighet i framtiden till mer planerbar elproduktion i södra Sverige via vätgas. Dvs lagra väderberoende sol och vindkraftsel som vätgas, sedan låta vätgasen driva gasturbiner för att producera planerbar el. P2G2P.
https://second-opinion.se/vatgaslager-for-stal-kanske-ny-reservkapacitet/
Ulf #15
”De med munskydd håller ca 10 cm avstånd.” Jag har också noterat att munskyddsanvändningen och trängseln ökar i denna andra våg av covid. Tydligen så tar folk munskydd som ett svepskäl för att inte hålla distansen. Och värre blir det väl nu när statsministern sanktionerat användandet av munskydd i kollektivtrafiken.
Överhuvudtaget så blir regeringens ingripande bara värre med tiden. Nu har det gått flera månader sedan första vågen i våras. Regionerna har knappt hunnit bygga upp beredskapen. Några fler vårdplatser har vi inte sett. Inte heller har man gjort något åt hemtjänsten.
Politiker och byråkrater ska kanske sluta vara så f*rbannat tvärsäkra på att dom kan se in i framtiden.
https://www.politico.eu/article/energy-charter-treaty-threatens-eu-green-deal/
https://www.energycharter.org/process/energy-charter-treaty-1994/energy-charter-treaty/
#21
”Det jag sett av många som hade munskydd att de tar av det när det inte behövs och viker det och sätter på igen. ”
Man kan mycket väl återanvända ett munskydd om det får torka på en varm och torr plats ett par dygn. Coronavirus omges av ett skyddande lipidlager som absorberas av porösa material så de inaktiveras snabbt på sådant underlag. Det är värre på hårda underlag. Dörrhandtag, kranar vid tvättställ och liknande är troligen betydligt farligare.
Sedan skall man ha klart för sig att munskydd inte i första hand skyddar bäraren, utan skall minska spridning från bäraren. Ett operationslag bär inte munskydd för att inte bli smittade av t ex benbrott, utan för att minska risken för sårinfektioner.
#16, 23
På vilket sätt strider växthuseffekten mot naturlagarna?
Och, nej, den strider inte mot termodynamikens andra lag.
Kurt
Rekommenderad läsning:
FALSIFICATION OF THE ATMOSPHERIC CO2 GREENHOUSE EFFECTS WITHIN THE FRAME OF PHYSICS
GERHARD GERLICH and RALF D. TSCHEUSCHNER
International Journal of Modern Physics B30 Jan 2009
Jätteintressant inslag på Swebbtv om bland annat 4:e generationens kärnkraft, kommande elkollaps i Sverige, vilka som ligger bakom vansinnet med sol och vind. Som sagt, mkt bra inslag, rekommenderas varmt:
https://www.youtube.com/watch?v=w1NgaIjKmPc
#11 jax #12 Lasse
Göran Persson sa att det behövs 55 TWh el från vindkraft för Hybrit.
Med 5 MW vindkraftverk och 25% verkningsgrad blir det 10 GWh per verk per år. Således behöver 5 000 vindkraftverk byggas till en styckekostnad om ca 60 miljoner kr. Summa således 300 miljarder kr. Till det kommer avsevärda summor för utbyggt elnät.
Ref #27 påstår att Hybrit kräver 15 – 20 TWh. Med verkningsgraden el —> vätgas —> el på 30 % behövs 20/0,3=60 TWh el och det stämmer ju rätt bra med vad Göran Persson sa.
Antag att vi kan producera vindel till 50 öre och verkningsgrad 0,3 blir priset i slutänden 50/0,3=160 öre per kWh. Till det kommer kostnaden för vätgaslager och elektrolysörer vilket är för mig okända kostnader. Någon som vet?
Med 160 öre/kWh hamnar vi på 80 miljarder per år för energin. Till det kommer kostnaden för hydrolys och vätgaslager.
Antag att vi i stället bygger moderna kärnkraftverk i Kiruna och Gällivare (de kan sprängas ned i någon gruva och syns inte) som producerar kontinuerlig kraft för 50 öre. Något vätgaslager behövs då inte. Priset i slutänden blir då 50 öre/kWh med en årskostnad på 20 TWh * 0,5 = 10 miljarder per år.
Denna enkla kalkyl visar att alternativet vindkraft + vätgas blir mer än 10 gånger så dyrt som alternativet kärnkraft. Jag är fullständigt övertygad om att Sveriges folk som ägare inte kommer att gå med på vindkraftalternativet när kostnader, materialbehov och miljöförstörelsen klarläggs för dem.
Att lagra vätgas med 200 – 300 bar tryck som behövs är inte okomplicerat och kräver mycket kraftiga stålväggar. Med bergets densitet = 3 måste lagret byggas 1000 meter ned för att bergets tryck skall vara lika med vätgasens tryck på 300 bar.
Luften måste tvättas bort för att inte knallgas som kan självantända skall bildas.
Vätgas H2 är en liten molekyl som lätt tränger in och kan förorsaka skada.
allt är relativt. Det verkar så att EU:s myndigheter, som skulle disribuera vaccinet har misslyckats. I en artikel i der Spiegel , naturligtvis bakom betalvägg, så har man bara beställt 1/2 av vaccinet, eftersom en del skulle betalas på förhand. Och eftersom ingen tjänsteman/kvinna kunde eller ville sätta namnet under checken blev det inte full pott. Som dessutom, enligt Merkel et al skulle fördelas jämlikt, Alla 27 skulle få sin jämlika del del av leveransen.
Andra uppgifter säger att länderna själva har beställt och slarvat med betalningen.
Så den första leveransen är försenat på grund av EU-slarv, förorsakat av Mutti?
#9
Nu är ju inte isberg som strandar vid Sydgeorgien något direkt sensationellt. Jag fotograferade själv ett antal när jag var där. Antarktiska isberg är ju ofta mycket vackert blåa eftersom isen kommer från stort djup i inlandsisen.
#28 Ingemar, insikt från Göran om äldrevården, vi är ett uland där vi låter de äldre dö. Men han har nog inte mycket att säga till om längre hos sossarna. Efter 44 min https://sverigesradio.se/sida/tabla.aspx?programid=132
#15 Ulf, välfärdssjukdomar=insulinresistens. Som leder till övervikt, diabetes, högt blodtryck, hjärt/kärlsjukdomar. = Riskfaktorer för Corona. Orsak=kolhydrater. Nån som hört nåt från nån i ledande ställning som pratat om att jobba förebyggande mot riskfaktorerna?
#34
Det bästa sättet att lagra vätgas i stor skala är under jord. Allra bäst är gamla saltgruvor eftersom bergsalt är extremt tätt och sprickor dessutom ”självläker”. Näst bäst är gamla gas- och oljefält. Man vet ju att de är täta – annars skulle ju oljan/gasen inte ha funnits kvar där.
Tyvärr har vi ju ingendera i Sverige och vad jag vet noll efarenhet av att lagra vätgas i svensk berggrund, ett intressant forskningsprojekt för LKAB. Vid lagring i ståltankar måste man ta höjd för problemet med väteförsprödning av stål.
#37
Även de flesta växtoljorna bidrar till den metabola pandemin. Bästa fetterna är nog från idisslare och fisk.
Simon #33
Ja, verkligen mycket bra! Intressant också att den intevjuade, som har hållit på med kärnkraft i många decennier, på slutet berättar hur svårt det varit att få in artiklar i etablerade media om detta. Och om hur tabubelagt en öppen kärnkraftsdebatt varit även bland politikerna.
Man får verkligen hoppas att detta blir en högprioriterad fråga inför nästa val. Låt oss säga att det blir ett par blackouts så är de partier som satsat på energifrågan utan skygglappar mot nuvarande och framtida kärnkraft hemma. Men redan idag Har vi en effektbrist i södra Sverige som förhindrar utveckling och jobb.
#39 När jag var ung var det en grupp som pekade ut vegetarianer. Vid en kris smakar de bäst.
# 39, jo så är det nog med omega6-fetterna. Ska man undvika både kolhydraterna och raps/solrosolja etc, ja då får man ligga i. Jag kompenserar med 16:8-fasta. Är betydligt enklare än att eliminera kolhydraterna/oljan helt.
Funkar långsiktigt på vikt/blodtryck i mitt fall.
tty #31
Växthuseffekten kan inte värma jordklotet då värmen kommer därifrån men den kan bromsa avkylningen.
Direktreducerat järn är ingen nyhet. En fördel är att kapitalkostnaden uppges lägre än koksbaserade masugnar – underförstått att driftkostnaden blir högre.
En stor nackdel är att produkten måste efterbehandlas för att bli transportabel.
” The production volume of direct-reduced iron
has increased steadily. As shown in Fig. 1, between
1970 and 2008, the volume increased by a factor of
more than 80 from about 800 thousand tonnes to
approximately 68 million tonnes.”
Merparten av befintliga direktreduceringsverk uppges bygga på billig naturgas.
#41
”Vid en kris smakar de bäst.”
Det finns nog inte så mycket forskning på just det området. Jag minns dock att jag en gång såg en intervju med en gammal veteran från ett fijianskt förband som hade deltagit i striderna på Nya Guinea under andra världskriget. Han tyckte illa om japaner, eftersom de var i stort sett oätliga. Om han skojade eller var allvarlig har jag aldrig blivit klok på.
Jag började läsa Jacob Nordangårds nya alster. En tanke slog mig: skulle man kunna finansiera inköp av boken och sända ett ex till alla statsråd som en omtänksam jul- och nyårspresent? Avsändare skulle vara denna sida. Bortkastade pengar? Kanske eller med största sannolikhet.
Själv kan jag inhandla ytterligare 3 exemplar av boken och stå för portoavgiften. Vad tycks?
Detta med hur munskydd och andningskydd (filtermask) skyddar…
Ett munskydd, i princip ett textilfilter för både in-och utandningsluft, borde kunna skydda både bäraren och omgivningen. Troligen inte så effektivt eftersom en del av utandningsluften läcker bredvid skyddet och pga svårigheterna att få det tätt vid inandning.
Ett andningsskydd har i de flesta fall en ventil som släpper ut utandningsluften direkt utan att filtreras. Det är alltså bara inandningsluften som filtreras. Andningskyddet borde också skydda bäraren bättre eftersom inget övertryck skapas i skyddet, men är verkningslöst mot att skydda andra än bäraren från smitta. Andningsskyddet är mer uthärdligt att bära eftersom fukten i utandningsluften vädras ut ur skyddet.
Jag anser att förvirringen om hur munskydd och andningsskydd skyddar bäraren respektive omgivningen är stor.
Om det ska påbjudas användning av skydd i kollektivtrafiken vid vissa tider, måste denna förvirring redas ut och beskrivas bättre.
#23 Göran Åkesson
Kan du förklara vad den globala uppvärmningen beror på om man inte tar hjälp av CO2 och CH4?
IPCC och den samlade vetenskapen menar ju att det är antropogent CO2 som är orsaken.
SatSapiente #47
Dom vanligaste munskydden, den ljusblå ”dragspelsvarianten”, är inte textilfilter, filterdelen består av ett nonwowenmaterial, vanligen tre lager. Textilfilter är inte särskilt effektiva i sammanhanget.
Sen om kollektivtrafiken och vissa tider, åtminstone om man bor i SL-land så kan trängsel uppstå i princip när som helst, minsta störning i systemet och man har att välja mellan att trängas med hundratals andra eller ge upp och gå till resmålet om man är stark nog för såna övningar.
#34 Lars Cornell
Du har missförstått hur vätgasen skall användas och du överdriver kostnaderna för vindkraft.
Om man tittar på de projekt som nyligen är färdigställda och de som håller på att byggas och tar ett medelvärde av dessa så är ett rimligt medeltal ungefär som Markbygden ETT. Det producerar ganska exakt 2 TWh/ år och kostar 7,8 mdr att bygga. Att bygga 55 TWh årsproduktion med den kostnaden blir då ungefär 215 mdr. Det ger en produktionskostnad på ungefär 40 öre/kWh.
Verkningsgraden el till vätgas år på de elktrolysörer som säljs idag c:a 70%. Utvecklingen har gått väldigt fort. För knappt ett år sedan när jag kollade verkade verkningsgraden ligga runt 65%. Det är vätgasen som skall utföra direktreduktion av järnoxiden. Så elen kärnkraften producerar måste också konverteras till vätgas.
Att bygga elnät till Gällivare för att klara 55 TWh per år blir inte så jättedyrt. Vattenkraftverken Porjus, Harsprånget och Messaure ligger i närheten och har stora ställverk med flera anslutande kraftledningar. All effekt som behövs går inte att få därifrån men en hel del vindkraft kan byggas och leveras i lokal- och regionalnät till Gällivare. Övrig vindkraft kan byggas i Norrlandslänen söder om Luleälven.
När elpriserna blir höga så är tanken att dra ner på vätgasproduktionen. Så det kommer att ha en stabiliserande effekt på elnätet.
Projektet är inte så ogenomtänkt som flera här vill påskina. Det kommer att spara 10 miljoner ton kol per år vid järnverk runt om i Europa. Utöver det kommer det att ha en stabiliserande effekt på elnätet då de kan dra ner på vätgasproduktionen om elpriserna skulle bli höga.
Snart kommer måste vi lägga tuggummit i fickan när vi tröttnat på det. Hamnar det på i naturen bryter vi mot lagen och det blir böter om plastutredarna Anna Cedrum och Malin Johansson, två maskrosor, får som de vill.
Snus och fimpar också.
Lövin hejar på och säger att ”det är inte ett ringa problem med fimpar i naturen”.
På Söder var det jädrigt skräpigt i somras tycker jag, de kan börja där som pilotprojekt.
Själv tror jag jag ska försöka sälja mitt medborgarskap på Ebay i tid och se vad annat som kan dyka upp.
#51
Plastutredarlänken kom inte med och det gick inte att redigera av någon anledning.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/eKz3zQ/forslaget-botfall-aven-ringa-nedskrapare
mejlade Isabella Lövin om ett par fler förslag till skatt.
Toapapper och utandningsluft.
Supporten minskar i takt med förslagen 🙂
Fredrik S
Det är för klent, sätt mesarna som röker filtercigaretter i fängelse på en gång. Mina ekologiska fimpar försvinner av sig själva och göder växtligheten. Men mest sprider jag fin aska från mina pipor.
#16 Kurt
Vad är den egentliga CO2 ”produktionen” för en människa? Är den verkligen ungefär lika stor som en bil som kör drygt 10.000 km per år?
Jag tror det är en intressant siffra att jobba med i kampen mot alla ignoranter som köper all alarmistisk propaganda om CO2 och dess farlighet!
Sigge #50
”När elpriserna blir höga…”
En förskönande omskrivning av ”När vindkraften inte levererar”
# 50 Sigge Tack för att du tycker att vi i Norrbotten ska översvämmas av vindkraftsmonster. Bor du här, eller tänker du flytta hit, kanske till Piteå.
#50 Sigge
”missförstått hur vätgasen skall användas”
Nej, jag har inte missförstått någonting. Det är du som mörkar.
”40 öre/kWh”.
OK, jag går med på det. Till det kommer kostnader för utbyggt kraftnät med 25 GW.
”Verkningsgraden 70%”.
I den situationen att vätgas skall användas för att motverka den svängiga vindkraftens förstörelse av stabiliteten måste vätgasen efter lagring åter omvandlas till el. Jag vet inte verkningsgraden för vätgasturbiner men mycket ungefär 50% bör det bli. Således 0,5 * 0,7 = 35% total verkningsgrad och det var vad jag skrev i min kalkyl.
”Så elen kärnkraften producerar måste också konverteras till vätgas.”
Med vindkraft svajar produktionen med vinden. Men elektrolysörer kostar pengar även den tid det inte finns vindkraft.
De enorma vätgaslagren måste rymma sisådär 25 GW under en månad när det finns överskott. Det blir vätgaslager för 18 TWh. Skall jag räkna åt dig hur stort ett sådant lager blir eller klarar du det själv?
Lagren blir mycket dyra men behövs inte i kärnkraftfallet.
Med modern kärnkraft kan man utnyttja processvärme vilket avsevärt förbilligar produktionen.
”elnät är inte så jättedyrt”
Hur man uppfattar det beror kanske på vem som skall betala och vem som drabbas av landskaps- och miljöförstörelsen.
https://www.youtube.com/watch?v=IFHEdn7XceY
https://www.youtube.com/watch?v=giNFa_dI9gU
https://vildavastra.se/snurrigt/category/klimatkrisen/
”stora ställverk med flera anslutande kraftledningar finns redan”
5000 vindkraftverk med 5 MW blir 25 GW.
När jag just nu skriver det här förbrukar HELA Sverige 20 GW el.
Försök inte få mig eller någon annan att tro 25 GW extra el ryms i nuvarande kraftnät.
”stabiliserande effekt på elnätet.”
Den stabiliserande verkan är oerhört dyr och miljöförstörande att åstadkomma och dessutom farlig.
Du och många har helt missuppfattat kritiken.
Jag har inte sett någon som är kritisk till vätgas och det är inte jag heller. Kombinationen kärnkraft med processvärme och vätgas kan bli mycket bra. Det som förstör allt och ger en grotesk situation är kombinationen vindkraft och vätgas.
Det är inte vätgas utan vindkraft som förorsakar behovet, miljöförstörelsen, de enorma kostnaderna och problemen.
Sigge och Lars Cornell
Vi måste tänka på att Kineser jobbar redan med högtemperatur-reaktorer, dels gaskylda och dels Molten Salt.
Om man har tillgång till process-värme på t ex 700 gr C i stora mängder, kan man inte då producera vätas mycket billigare?
Producera i takt med behovet, knappt något lagringsbehov alls.
I så fall kan Hybrit kanske bli en framgång!
Risken är att vi utvecklar tekniken men andra tjänar pengar på den då de kan producera vätgasen mycket billigare än för den som kör luft-vispar.
”I så fall kan Hybrit kanske bli en framgång!”
Ja det tror jag också. Men kombinationen Hybrit med vindkraft kommer att leda till miljö- och ekonomisk katastrof.
Jag har läst, att med processvärme 400 grader kan man göra hydrolysen mycket effektivare och med 900 grader kan man helt utesluta hydrolysen och i stället övergå till termolys.
Jag är övertygad om att sådan högtemperaturteknik utvecklas just nu på flera platser och kommer att helt slå undan benen på Hybrit i den beskrivna kombinationen med vindkraft. Kina? Det måste finnas fler.
.
Apropå Fjärde generationens kärnkraft. Det finns ingen fungerande reaktor idag. Det verkar vara avsevärda tekniska problem. Ska det lyckas krävs en stabil statlig finansiär bakom. Kina jobbar fortfarande på det. Och USA. Men Frankrike har hoppat av. Den som säger att tekniken finns och används pratar nonsens.
https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/frankrike-stoppar-fjarde-generationens-karnkraft/
Ingemar Nordin 40
Men det finns inget fungerande Generation 4 kraftverk i drift som det tänkts fungera. Varken i Kina eller Ryssland. Kanske om 20 år. Har inte helt positiva åsikter om den intervjun på Swebbtv. Men Swebbtv släpper fram de som aldrig får komma till tals annars. Och det är bra.
#61 Per
Referensen till Sveriges Natur var ju inte någon höjdare. För något år sedan fanns det 7 olika teknikgrenar som ingick i begreppet Gen4 varav den nedlagda i Frankrike var en. Det återstår således 6 teknikgrenar som tillhör Gen4 och kanske har det tillkommit någon ytterligare sedan dess.
De som kommit längst och med det har en oerhörd konkurrensfördel är Kina och Ryssland. På den här länken får du kunskap från SWEBBTV som saknades i artikeln du läste.
https://www.youtube.com/watch?v=w1NgaIjKmPc
Ett citat av särskilt intresse: Kutsen stor som en tumnagel väger 6 gram och den energi man kan få ut med dagens kärnkraftverk motsvaras av ett ton kol.
Med kärnkraft Gen4 motsvarar 6 gram uran i stället 20 ton kol i utvunnen energimängd.
En sådan utveckling går inte att stoppa men den kan ta litet olika vägar.
Den första Gen4 att tas i bruk var förmodligen i Ryssland år 2015. Men gränsen för vad som kan anses vara Gen4 är litet svävande och man kan inte tydligt säga var gränsen går. Det är en långsam utveckling i många steg och flera parallella teknikvägar.
https://www.nyteknik.se/energi/rysk-generation-4-reaktor-pa-elnatet-6342971
Wikipedia har en mycket bra översikt,
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fjärde_generationens_reaktor
https://www.mfk.nu/bloggar/
Lena Krantz skrev att KTH fått 50 miljoner kr för studier tänkta att resultera i en kärnkraft Gen4 i Oskarshamn,
https://klimatupplysningen.se/ny-karnkraft-generation-iv-pa-gang/
Adepten #48
Återkommer med svar måndag 21:e sent.
#51 Fredrik. Snusdosor har ju sin egen papperskorg, fattar inte varför snuspåsarna ska ner på marken. Rökningen borde tvärförjudas, dödar fler än alla ”klimat” =väderkatastrofer tillsammans. Men att plasten i fimparna skulle vara nåt problem är ju förstås trams. Det är bara jäkligt äckligt och trist att se på. Samma gäller tuggummi.
Börja gärna på Söder ja.
#48 Adepten
Proportioner, kolla proportionerna mellan de olika växthusgaserna
Tips, vatten
Lars Cornell #58
Du har fortfarande missförstått. Vätgasen skall inte omvandlas till el. Det är vätgasen som skall reducera syre i järnmalmen istället för kol. Då bildas det vattenånga istället för koldioxid.
Med de vindkraftverk som byggs idag så behövs det 16-18 GW installerad effekt för att producera 55 TWh/år.
Kraftledningarna som ansluter till Luleälvens kraftstationer har en kapacitet på c:a 5 GW. Dessutom kommer ytterligare en kraftledning med kapacitet på över 1 GW att byggas till Finland. Utöver det så är det minst två av kraftledningarna söderut behöver bytas ut innan hybritprojektet är i full drift och de kan ersättas med kraftledningar som har större kapacitet.
Om det mesta av vindkraften byggs utmed de befintliga kraftledningarna så kan elen som produceras i Luleälven användas för vätgasproduktion och elen från vindkraftverken går både norr och söderut.
Det kommer inte att räcka med befintliga kraftledningar men det borde räcka med en extra kraftledning från Skelefteälven till Luleälven. Förslagsvis från Blaiken eller Juktan till Harspårånget.
En 400 kV kraftledning på landsbygden kostar ungefär 50 milj/mil att bygga. Det behövs byggas ungefär 50-60 mil. Sedan tillkommer kostnader för utbyggnad av ställverk. Luftisolerade ställverk på landsbygden blir inte så dyra. Men sammantaget kan det kosta nästan lika mycket som kraftledningarna.
#55 Enough
En bensinslukande bil som kör 10000 km/år släpper ut ca 10 ggr mer koldioxid än en människa på ett år. En människa i lugn promenadtakt släpper ut omkring 370 kg CO2 på ett år.
Men eftersom bilen är ca 22 ggr effektivare så kan man säga att bilen ändå släpper ut mindre CO2. Så räknar man sig som en klimatalarmist så borde man föredra en energislav i form av en bil framför 22 st. människoslavar, vilket i verkligheten inte torde vara fallet.
#65 Torbjörn
Men det finns väl ingen som ifrågasatt att vi släpper ut för mycket vattenånga i atmosfären!?
Däremot CO2, CH4, N2O, CFCs och aerosoler.
#59 Lars Mellberg
Det kan vara ett billigare sätt att producera vätgas på. Jag har också funderat på om det inte skulle bli billigare att framställa vätgas direkt ur en kärnreaktor.
#67 Sigge.
”16-18 GW installerad effekt” innebär verkningsgrad 40%. Sådana vindlägen finns inte vilket visar att du inte är seriös i ditt tänkande och räknande.
”Vätgasen skall inte omvandlas till el.”
Viss del av vindkraftelen skall omvandlas till vätgas (70% verkningsgrad betvivlas men jag vet inte) för att ersätta kol som reducerare.
Det svajiga överskottet skall användas till först vätgas som lagras och sedan åter el för olika ändamål bla ljusbågsugnar.
Så har jag uppfattat det.
”En 400 kV kraftledning” med kapacitet runt 3 GW räcker inte att ta hand om den svajiga elen från 5000 verk á 5 MW styck.
”kraftledning … till Finland”. Det är nog snarare från Finlands två nya kärnkraftverk. Finländarna har en insikt som svenska politiker saknar, nämligen att stabil el inte kan erhållas från vindkraft.
Jag upprepar det jag sagt och som många håller med om:
Vätgas i kombination med kärnkraft och processvärme kan bli bra.
Vätgas i kombination med vindkraft blir till en ekonomisk och miljömässig katastrof.
#71 Lars Cornell
LKAB har inte planerat att bygga ljusbågsugnar. Däremot i Hybrit-projektet finns ljusbågsugn vid SSAB givetvis med.
LKAB tänker sig att reducera järnmalmen (järnoxid) till s k järnsvamp som är järn med ett antal procent slagg och annat. Järnsvampen ska sedan smältas i ljusbågsugnar hos LKABs kunder, däribland SSAB. Därför är det lite av en krock mellan Hybrit och LKABs planer. Forskningen kring tekniken är densamma men för mig verkar det märkligt om båda projekten drivs mot genomförande.
Den el som LKAB kommer att förbruka i el-drifter, elektriska maskiner mm ska nog fortsätta att komma från vattenkraft och en mindre del vindkraft, precis som idag. Knappast från vätgas.
Sigge mfl:
Det är något sjukt i Hybrit och den presentation som Göran Persson mfl gjorde.
Normalt utgår man från behov som i det här fallet är vätgas till reduktion och el till ljusbågsugnar mm.
Sedan funderar man på hur det bäst skall kunna erhållas. Det naturliga svaret blir kärnkraft med högtemperatur processvärme.
I Hybrit gör man tvärt om. Man utgår från vindkraft och försöker hitta lösningar på de problem som då uppstår. I de lösningar man hittar struntar man både i ekonomi och miljö. En totallösning med ett stabilt svenskt elsystem bryr man sig inte heller om.
#72 Tack Karl Erik. Den krocken har jag också observerat och det uppstår frågetecken.
#73 Blott valet av den ögonbrynshöjande GP renderar till eftertanke… Vad har han nu i kikaren?
Lars Cornell #63
Ursäkta dåliga ordvalet i kommentaren, kan inte radera i efterhand tyvärr. Tack för länkarna.
#71 Lars Cornell
”“16-18 GW installerad effekt” innebär verkningsgrad 40%. Sådana vindlägen finns inte vilket visar att du inte är seriös i ditt tänkande och räknande.”
De 5 MW verk som bygg på land idag i Sverige har faktiskt vindlägen som medger verkningsgrader kring 40 %. Vindkraftverken på Högtjärnsklack i Hedemora kommun hade runt 43 % som kapacitetsfaktor för år 2013.
# 76 Lars-Eric B Hoppas att vindkraftsmonstren blåser bort. Oavsett verkningsgraden. Dom som gillar vindkraftsmonster kan ju flytta till Piteå, som snart har Europas största vindkraftspark. Slog nyss på tv, hamnade först på kunskapskanalen. Första ordet jag hör är Hållbart. Föreläsningen handlade om ”Rädda planeten (med teknik). Snart en föreläsning om” hållbar samhällsomställning”. Vad kan gå fel när allt ska vara hållbart. Det kanske forskas på hållbara virusar. Nu över till skidskytte, hoppas att skotten är hållbara.
Enligt danska Polarportal.dk är nu isutbredningen i Arktis större än åren 2016-19.
Detta enligt data från den 19 december.
Isens storlek motsvarar 27ggr Sveriges yta,
drygt 12 miljoner kvadratkilometer.
71 # Lars Cornell
Du har blandat ihop lite. SSAB i Luleå och i Oxelesund kommer eventuellt att investera i ljusbågsugnar. Effektbehovet i Oxelesund kommer som mest att vara 250 MW enligt en tidningsuppgift.
LKAB kommer att producera järnsvamp som är lämpligt att vidareförädla i ljusbågsugnar till stål av olika kvaliteter men det går bra att använda järnsvampen i masugnar och då blir kolförbrukningen mycket lägre och det går snabbare. Det är bara en mindre del av järnsvampen som kommer att vidareförädlas till stål i Sverige.
De stora vindkraftverk som byggs i Norrland idag har som regel en utnyttjandegrad på 35-40%.
# 79 Sigge. Jag kan verkligen hålla med dig. Det är verkligen stora vindkraftverk som byggs i Norrland. Speciellt i min gamla hemstad, Piteå med omnejd. Jag (och många av mina bekanta) är inte lika förtjust som du verkar vara över dessa vindkraftsmonster.
#76 Bjerke #79 Sigge
”Vindkraftverken på Högtjärnsklack i Hedemora kommun hade runt 43 % som kapacitetsfaktor för år 2013.”
ÅR 2013 ???!!!
”De stora vindkraftverk som byggs i Norrland idag har som regel en utnyttjandegrad på 35-40%.”
Enstaka fall säger ingenting. Det ni underförstått påstår är att det 40% av tiden blåser med mer än (mellan tumme och pekfinger) 10 m/s.
Sedan kan man ju alltid sätta en mycket stor propeller på en liten generator som levererar 100% redan vid 4 m/s. Är det så man gör?
Hur är det med det nybyggda Markbygden, Europas största? Vilken effektivitetsfaktor har man där? Den siffran är mycket vägledande.
#79 Sigge
”Effektbehovet i Oxelösund kommer som mest att vara 250 MW enligt en tidningsuppgift.”
Bra uppgift. Vindkraft kan vi utesluta eftersom vindkraft inte kan garantera den effekten.
250 MW är som ett fjärdedels kärnkraftverk ungefär. Var hittar man det i Oxelösund?
#80 Wiklund använder känslor. Det gör även du Sigge. Men det är inte samma känslor. Wiklunds känslor kommer från kropp och hjärta. Dina känslor kommer från hjärnan och politisk doktrin. Rätta mig om jag har fel.
#81
Marviken, ”världens enda oljeeldade kärnkraftverk”,
hade en effekt på 200 MW. Ligger hyfsat nära Oxelösund.
Lars Cornell #81
Ett stort vindkraftverk producerar el 90-95% av tiden. Men effekten varierar. Det är bara 10-15% av tiden som vindkraftverken levererar full effekt.
Det vanligaste vindkraftverket som byggdes i Sverige förra året var Vestas V136 med effekt 3,45 MW. Vid 3 m/s så levererar det 200-300 kW och vid ungefär 10-11 m/s når det full effekt. Exakta uppgifter går inte att ge vad för effekt de levererar vid olika vindhastigheter, det beror på lufttryck och temperatur.
För att klara effektbehovet i Nyköping och Oxelesund så kommer vattenfall att bygga 2 st 132 kV kraftledningar från ställverket i Hedensunda utanför Flen till Oxelesund. Nyköping är en stad som växer och elbehovet ökar så man tar höjd för det nu när man bygger ny strömförsörjning för Oxelesunds Järnverk.
Markbygden ETT som är första delen i Markbygdens vindkraftspark har en utnyttjandegrad på 38%.
Jag har i den här tråden hållit mig till fakta. Den enda åsikt jag framfört är att hybritprojektet går att genomföra med utbyggd vindkraft och jag har försökt att förklara hur man skulle kunna gå tillväga.
# 83 Sigge. SSAB i Luleå tillverkar stål av fin kvalitet. Hybrit gör inte stålet bättre. Den meningslösa jakten på koldioxiden gör att Markbygden översvämmas av vindkraftsmonster. Eftersom du tycker att hybritprojektet går att genomföra med utbyggd vindkraft.
#69 Adepten
Du ville har en förklaring, jag gav den
#81 Lars Cornell,
”Hur är det med det nybyggda Markbygden, Europas största? Vilken effektivitetsfaktor har man där? ”
Svevind har fått klartecken att bygga vindkraftverk i Markbygden-projektet med en maxhöjd på 250 meter (Markbygden 1 är 200 meter höga). Därtill har Svevind inlett tillståndsprocessen för att öka maxhöjden till 300 meter för upp till 93 turbiner i delprojektet Hästliden, som ingår i Markbygdens etapp 3. De räknar med verkningsgrader långt över 40 %.
https://www.montelnews.com/se/story/svevind-ansker-om-300-m-hga-vindkraftverk-i-markbygden/1128404
Ingen julfrid i sikte här inte.
https://www.dn.se/ekonomi/huggsexan-om-grona-elen-staller-alla-prognoser-pa-huvudet/
Och nysvenskan firar nya triumfer.
”En central aktör i den svenska omställningen är Energimyndigheten, bland annat genom forskning om förnybara energikällor och smarta elnät och stöd till ny energieffektiv teknik. Generaldirektören heter Robert Andrén:
….
– Vi måste bland annat enas om hur vi kan modernisera elnäten och diskutera om och hur man ska subventionerar vissa energislag. Men det handlar också om att ha elpriser som ger ett eftertänksamt beteende – så är det knappast i dag.”
Den här artikeln är väldigt talande över hur upplurade på läktaren journalisterna har blivit. Ett enkelt gräv, en titt på Michael Moore-producerade dokumentären – Planet of the humans eller en genomläsning av Nordangårds bok hade kanske fått skribenten att börja fundera lite. I stället agerar han nyttig idiot, skjuter sig själv i foten och bevisar sin djupa okunnighet om vad klimathysterin egentligen handlar om. Det är bedrövligt att man med skattepengar (presstöd mm) ska tvingas medverka till att finansiera sådan här usel journalistik:
https://www.aftonbladet.se/kultur/a/zg0BxK/for-oljemannen-ar-klimathotet-en-tjejgrej
# 86 Lars-Eric B Som norrbottning vill jag absolut inte ha några vindkraftsmonster i Markbygden, oavsett verkningsgrad. Norrbotten bidrar genom vattenkraften med tillräckligt mycket energi. Placera dessa monster tex i göteborgstrakten. Helst ska Sverige inte ha dessa monster någonstans.
#89 Daniel
På Söder i Stockholm lär det bo mycket Mp-artister.
Där är de nog välkomna och kan med sina 300 m kanske tom locka turister och arbetslösa.
Adepten #48
Svar, några hållpunkter:
– Havsströmmar går i ett sammanhängande transportbälte runt klotet. Omväxlande värmeavgivning sker med ca 60 års mellanrum med start i PDO, fortsättning i AMO. Tempvar är ca +/- 0,4°C. Därtill finns ENSO i Stilla Havet. Analys av tempdata från 1979 till 2008 av Douglass & Christy visade att tempvar i tropiska områden, +/- 30° från ekvatorn, visade stor korrelation med ENSOs variationer, troligen kausalt samband. Extratropiska områden kunde inte ges samband med CO2 forcing. Det finns ett annat samband därför enligt nedan.
– Solens varitioner är stora, cykliska och bestämmande. I en analys från 1860-2000 visade Christensen & Lassen att tempvar under denna tid för landområdena på den norra hemisfären nära nog identiskt varierade med solcyklernas längd, troligen kausalt, som kan betraktas som en bra proxi för solens sammanlagda energiavgivning. Dessutom under en period från 1983 till 2000 minskade molnigheten med upp till 6%. Albedominskningen motsvarade under denna period något mindre än 4W/m^2, vilket är mer än 2ggr beräknad forcing från CO2, uppgiven av IPCC.
– CO2 uppgift är att ge effektiv fotosyntes. Fotosynteshastigheten ökar med ökad temp och koldioxidhalt. Optimala värden är >5°C högre medeltemp och ca 1500 plus ppmv CO2 halt. Skaparen har gett CO2 en högre molvikt än luft sammantaget för att halten ska vara högst nära jordytan, vilket är optimalt för växtligheten. CO2 varierar nästan slaviskt med havstemp uppåt och neråt tidsfördröjt, enl Humlums dataanalys från Mauna Loa. CO2 följer därför logiskt temp, orsakar den inte. Metan har så liten förekomst ca 1800 ppbv, att dess verkan som energidistributör kan negligeras.
På tal om detaljstyrning, Uvell har en väldigt klargörande artikel över hur MP lärt av S och lyckats infiltrera myndigheter till att bedriva partipolitik:
https://uvell.se/2020/12/21/naturskyddsforeningen-bestaller-politik-2/
#91 Göran Åkesson
Stort Tack för att du tog dig tid att svara på min fråga.
Du väckte min nyfikenhet när jag läst dina kommentarer #46 och #61 under ‘Sammanblandning av väder och klimat’. Det stämde så bra med min uppfattning, fast jag tyckte att du glömde att nämna Människans värmebidrag efterson du bara tog upp geotermiskt värmebidrag.
Min hypotes, kryptiskt beskriven, finns under ‘Kärnkraftens decennium’, kommentarer #23. Jag har inte sett den beskriven någon gång tidigare, vilket jag har svårt att förstå varför, eller så viftas det bort med att Människans antropogena värmebidrag är försumbar.
När jag går in med en fråga om klimat önskar jag gärna en källa på det som påstås. Om svaret på frågan kan härledas till någon ”klimatförnekare” sajt blir jag skeptisk och ger förslag, för balansens skull, på alternativa länkar med kommentarer som beskriver klimat förändringar
https://skepticalscience.com/solar-cycle-length.htm
https://skepticalscience.com/search.php?Search=CO2+varies+with+sea+temp&x=20&y=4
allt för att belysa olika perspektiv på tillvaron.
#72 Karl-Erik R
Du verkar ha god kunskap om järn- och stålframställning.
Jag undrar över följande:
1. Går det att mata Hybrits H2-direktreduktion med järnmalm i form av fines? I Hybrits samrådsunderlag är det pellets som gäller. Om det går att mata Hybrit med fines, kan då Kaunis Iron bli leverantör till Hybrit? Eller ev gruva i Kallak?
2. Går det att mata en konventionell masugn med järnsvamp som påstås i #79?
3. Såvitt jag förstår kan en konventionell masugn inte matas med fines, då krävs ett sinterverk (motsvarande) on site före masugnen?
4. I nedan länk säger LKAB att ”Vår bedömning är att om vi inte gör det här [den nya strategin med H2 och järnsvamp] så är sannolikheten stor att vi inte finns kvar om 20 år och att vi får inleda en nedläggning inom 15 år” (dvs år 2035). Vill du kommentera det?
LKAB:s frågor och svar om den nya strategin:
https://www.lkab.com/sv/SysSiteAssets/documents/blandat/fragor-och-svar_lkab-strategi_201123.pdf
Jag finner det ytterst oroväckande för Norrbotten och Sverige om LKAB inte tror på en framtid mer än 15 år till med nuvarande process och nuvarande slutprodukten järnmalms-pellets
Lika oroväckande är det om ”LKAB:s nya strategi” är orealistisk. Det extrema elbehovet är en sak.
Men det finns ju många frågor kring tekniken i H2-reduktionsprocessen, efterfrågan och betalningsvilja mm. Det sistnämnda kan knappast finna i Asien och i U-länder.
Och även om allt det tekniska med elförsörjning och H2-process går att lösa. Vad händer om klimatalarmismen upphör inom 10-20 år?