Öppen Tråd

novemberlöv

Tja, vädret är väl som det brukar vid den här tiden på året. Inte ens regeringen kan göra något åt det. Så, håll till godo med veckans öppna tråd för diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Rolf Mellberg

  Angående motståndskraft mot Covid-19 och många andra sjukdomar.

  Det är allmänt känt att vitamin D stärker kroppen på flera sätt, inte minst vad gäller virussjukdommar och benstyrka. Man har dock haft svårigheter att påvisa lika stark effekt när detta ämne tas genom D3-kapslar jämfört med när man får det genom ”solsken på skinnet”.

  Nu redovisas nya rön som tyder på att det finns flera olika processer som sätts igång när solen träffar huden.
  Att en människa som har en kritvit hy utsätter denna för mycket kraftig strålning är naturligsvis väldigt onaturligt men…
  Mycket tyder nu på att den i flera decennier kraftiga propagandan om solens farlighet vad gäller hudcancer har varit kontraproduktiv och mycket skadlig t ex vad gäller Covid-19. Läs mer om detta här:
  https://wattsupwiththat.com/2020/11/27/uvb-activation-of-amps-production-in-the-skin-and-the-innate-respiratory-immunity/

 2. Ann+Löfving-Henriksson

  #1 Rolf M. Intressant!
  Detta med D-vitamin och vår förmåga att tillgodogöra oss solstrålarnas positiva och negativa effekter är intressant för covid-debatten. Varför blommar covid ut under den mörka årstiden och varför drabbas de som har rejält med skyddande melaninlager i huden i högre utsträckning än de vars hud släpper in solstrålarna mer obehindrat.
  Matt Ridley har varit inne på den diskussionen i sin blogg.

 3. Staffan Carlson

  Är det någon som vet mer om att man på EU nivå vill klassa vattenkraft som ej hållbar,och därmed skulle gynna vindkraft som idag inte ät lönsam. Bolund mp tycks tycka att detta är bra

 4. PelleB

  DN förbereder bytet av chefredaktör. MP och Greta får
  mycket plats och en inte helt osäker gissning att DN oberoende av chefredaktör och medarbetare kommer att jobba hårt för att lyfta MP/S /V siffror i de av tidningen
  beställda opinionssiffror den närmaste tiden.Btw hur många rapporter och
  betalade undersökningar åker i papperskorgen på grund
  av ”fel” resultat? Ett ämne för undersökande journalistik.

 5. elias

  Jag har konkret erfarenhet av D-vitamin:
  för ca 15 år sedan konstaterade min hjärtläkare att jag hade på tok för lite D-vitamin i kroppen (20%). Sedan dess har jag ätit D-vitamin dagligen; även på sommaren skall jag äta D enl min läkare. Jag kan inte komma ihåg när jag var förkyld senast trots att min fru o mina barn o barn-barn ofta blir det; flera ggr per år. Förmodligen aldrig sedan jag började äta D-vitamin!
  (Jag är 78 år.)

 6. Karl Eider

  #3 Staffan

  Jag fick intrycket av Bolund i en intervju att han inte gillade denna klassning av hållbart. Här ett kortfattat citat där man inte tagit med allt han sade:

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/eu-kommissionen-anser-inte-vattenkraft-som-hallbart

  Man kan hoppas att våra svenska politiker nu kan börja inse att linjen med klimathot och hållbart kan slå tillbaka på landet med stora negativa effekter. Att det kanske är dags att lämna sin bubbla och landa i verkligheten. Att de man kallat förnekare kanske ändå kan ha rätt.

 7. Ann+lh

  Media har utnämnt Biden till president. Trump hävdar ihärdigt att valet var riggat. Media påstår att det inte finns några bevis, men en bomb har utlovats och här är den kanske. ”Kraken” har visat sig:
  https://redstatenation.com/sidney-powell-powell-releases-the-kraken-as-she-files-104-page-complaint-of-voter-faud-in-georgia-and-michigan-here-are-the-details/
  Nu är det upp till högsta domstolen att uttala sig.
  Träsket mot Kraken och Högsta Domstolen. Spännande vecka väntar.

 8. mattias

  #3, #6
  Det är ju konstigt att klåfingriga politiker går in och begränsar olika energislag så att mångfalden av möjliga energikällor blir minimal. I stort sett återstår endast sol och vind om kärnkraft, vattenkraft och biobränslen anses ohållbara. Och vilka hållbara energikällor ska då reglera de hållbara vind och sol? Och hur kan man anse att vattenkraft påverkar biologisk mångfald men inte vindkraft?

 9. jax

  I dagens DN skrivs det om att livslängden i Sverige kommer att sjunka i år. Dels på grund av Corona förstås, men också då dödstalen förra året var ovanligt låga tack vare em mild influensasäsong och en mild vinter. Inte ett ord om sommartemperaturerna, som ofta när det ska bli varmt framställts som dödliga även i Sverige. Men, som ofta påpekats här är det ju kylan som dödar inte värmen.
  Tror inte DN förstår motsägelsen!

 10. Fredrik S

  Amazon ser tydligen Greta som ett hot bluddrar de om i msm.

  Bäst att Lövin sparkar igång statsministern så han startar lite handelskrig västerut.

 11. Ivar+Andersson

  #3 Staffan
  Fyra frågor om taxanomi på dagens frågestund i riksdagen 2020-11-26
  http://www.ericsoniubbhult.se/

 12. BENNY Wiktorsson

  Tydligen fastnar inlägget så jag delar upp det.
  Tänk om man kunde få ut följande länkar i MSM TV4’s morgonsoffa t.ex.
  Det är rekordsnö överallt i världen just nu med upp till 1500 % över normala snömängder. (Nordamerika Sibirien, Pakistan, NZ etc) förutom här.

  Så vi ska kanske inte oro oss det lär nog komma hit också förhoppningsvis till Jul då
  https://twitter.com/Electroversenet/status/1332373185623445505?s=19
  https://twitter.com/Electroversenet/status/1332307553666166786?s=19
  https://twitter.com/Electroversenet/status/1332307065113546752?s=19

 13. BENNY Wiktorsson

  Fortsättning följer är även aktuellt för gårdagens tema.
  https://twitter.com/Electroversenet/status/1332373185623445505?s=19
  https://twitter.com/Electroversenet/status/1332307553666166786?s=19
  https://twitter.com/Electroversenet/status/1332307065113546752?s=19

 14. Lennart Svanberg

  Som riktigt liten, idag är jag över 50 år, så fick jag möjlighet att åka med till en gammal kvarn som först hade varit en så kallad vindmölla. Dessa nedlagda vindmöllor ser vi ju fortfarande, framförallt i Skåne, som pittoreska inslag från en svunnen tid. Ända sedan ”modern” vindkraft började få genomslag så tänker jag på hur historielöst vårt samhälle är; allt har prövats tidigare fast varje generation måste tydligen lära sig själva.

 15. Lasse

  Elsa har gjort en ny video:
  https://www.youtube.com/watch?v=BOH15ml68as

  Hon arbetar hårt för att föra upp klimatfrågan till en något mer vetenskaplig nivå. Kritiserar bla SVD som för fram en forskare som inte har vetenskapen som mål som en klimatexpert.

  Enligt uppgift pågår en mobilisering av konservativa röster till ett nytt mediaorgan.
  ”Bulletin, en mediesatsning med profilerade högernamn. ”
  Kanske klimatet kan passa in där?
  För debatten är angelägen , vilket LKAB visade i veckan!

 16. Christer Eriksson

  #12#13 Benny W.
  Observera detta är väder enligt den gröna falangen.Endast när det är extrem värme som det är klimathot.
  Kanske skulle skicka dit Greta med sina följeslagare med varsin snöskyffel.
  Men dom sitter väl hellre hemma I stugvärmen med sina I pads och twittrar och ondgör sig över att vanligt folk försöker klara sin vardag och gud förbjude,använder den fossildrivna bilen i stället för Mps eldrivna paket cykel.

 17. Lasse

  #11 Intressant om ”taxonomin”
  Detta kan kopplas till Bolunds stolta konstaterande:
  ”Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är Sverige ett föredöme när det gäller pensionsfondernas placeringar.

  – Vi har nyligen satt världens hårdaste regelverk på plats när det gäller att investera föredömligt och på ett hållbart sätt. ”
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/per-bolund-manga-lander-ar-imponerade-av-vad-vi-gjort

  Kort fråga till Bolund-får AP fonderna placera i ickehållbar energi?

 18. Helt klart är förslaget om taxonomin ett mycket kraftigt steg in i den gröna planekonomin. M och Ericsson i Upphult har följd detta intensivt:

  ”Reglerna som föreslås skulle nämligen leda till att bland annat skogsnäringen, vattenkraften (!), bioenergin (!), avfallsförbränningen, gruvverksamheten och stålindustrin och sannolikt även kärnkraften skulle betraktas som icke hållbara. Även svensk bilproduktion skulle drabbas – endast bilar med nollutsläpp av CO2 kommer betraktas som ”hållbara”. Även fastighetssektorn drabbas eftersom man skulle sätta orimliga energikrav på befintliga byggnader.”

  ”Dessutom skulle det liggande beslutet medföra att Sverige får väldigt svårt att få pengar ur den omdiskuterade återhämtningsfonden, eftersom även dessa utbetalningar kommer att styras av samma kriterier.”

  ”Sverige var dock enda landet som röstade nej vid Europeiska Rådets (ministerrådets) möte den 8 april. ”

  ”Tyvärr ser det ju mörkt ut, och risken är uppenbar att detta EU-beslut blir rena dödsstöten för svensk industri och energiförsörjning. I så fall har miljö- och klimatfanatikerna i EU faktiskt lyckats förstöra hela Sveriges framtid. Det är hårt sagt, men jag står för varje ord. Jag tror inte människor inser hur hårt klimatpolitiken kommer att slå mot vårt stackars land. Utan ens mätbar nytta för att påverka klimatet.”

  ”Om detta beslut blir verklighet efter beslut i EU:s ministerråd och EU-parlamentet blir det för min del troligen spiken i kistan för mitt stöd för det svenska EU-medlemskapet. Skadorna av EU-medlemskapet blir då bevisligen större än nyttan för svenska folket. Beslutet om EU:s enorma återhämtningsfond där man skuldsätter kommande generationer och där Sverige får bära en orimligt stor del av bördan var illa nog, och redan det fick mig för första gången på allvar att tvivla på det svenska medlemskapet i EU. Om förslaget om taxonomi blir lika illa som i det liggande förslaget blir det sannolikt droppen för min del.”

  Swexit nu?

  http://www.ericsoniubbhult.se/

 19. BENNY Wiktorsson

  Ja det är bara väder när det snöar på Maderia i November och det var inte bara lite puder på toppen(1862m) de fick lämna bilen 10 km från toppen!
  https://twitter.com/grand_solar/status/1332345762647318528?s=19

  Men i MSM högg man direkt när det det blev några dagars värme i Australien
  https://www.aftonbladet.se/a/OQgKW3

  Några dagar senare var de 20C kallare än normalt där😉

 20. Christer Eriksson

  #19 Benny W
  Det kallas huggormsjournalistik.😉

 21. Lars-Eric Bjerke

  #3 Staffan Karlsson,

  Det finns ca 2100 vattenkraftverk i Sverige, av dessa är 210 storskaliga och resten småskaliga. Knappt 100 av alla vattenkraftverk har tillstånd enligt miljöbanken. Vi byggde ut vattenkraften framför allt före 60-talet och då prioriterade man elkraften före miljön. För de större kraftverken torrlades älvfåror man byggde bara i undantagsfall fiskvägar.
  I och med EU´s vattendirektiv, som kom år 2000, har det börjat hända något. Alla kraftverk ska ha miljötillstånd före år 2040. De stora verken har bildat en fond som ska hjälpa de små ekonomiskt.

  Efter denna omprövning kan vi nog vara ännu tacksammare för att vi har en sådan tillgång i Sverige.

  Vattenfall i Älvkarleby har i modeller demonstrerat hur man kan bygga ut en älv utan att skapa torrfåror genom att ge dessa vattenspeglar med långsamt strömmande vatten. Det finns också många nya sätt att hjälpa fisk att vandra uppströms och hindra att de hackas sönder i turbinerna på vägen ner.

 22. Karl Eider

  #18 Ingemar

  Men rimligen borde det vara många av EU:s medlemsstater som kommer drabbas hårt om detta förslag klubbas igenom (vilket i nuläget ser högst sannolikt ut). När alla dessa staters medborgare inser konsekvensen av detta, kan man hoppas på ett uppror inom EU. I de flesta andra länder är man ju inte lika flata och medgörliga som i Sverige Kommer också bli intressant att se hur MSM i Sverige kommer reagera nu. Kommer man omfamna detta förslag och höja det till skyarna, eller kommer man att dissa det? Hänger nog mycket på hur MP och vänstern gör.

 23. Daniel+Wiklund

  Låt miljöpartiet härja några år till, och vattenkraften kommer snart att vara ett minne blott.

 24. Joachim

  Jag hade nöjet att läsa artikeln ”Grön vätgas ger hopp om att lösa klimatkrisen” i DN häromdagen. Där kan den som kan logga in läsa att:
  ”Grön vätgas har på kort tid seglat upp som klimaträddare.”
  ”Vätgas kan ersätta fossila bränslen inom industrin, flyget, i lastbilar och för kraftvärme. Dessutom kan den användas för att lagra el från sol och vindkraft.”
  ”De apparater, elektrolysörer, som används för att framställa vätgasen blivit allt billigare.”
  samt, för EU:
  ”Redan om fyra år är målsättningen att elektrolysörer för produktion av grön vätgas motsvarande en effekt på 6 gigawatt ska vara installerade, i dag är kapaciteten 1 gigawatt.”
  Jag nöjer mig med två frågor:
  1) Vad innebär elektrolysörer på 6 gigawatt? Hur ska dessa användas? Eller ska det stå 6 GWh?
  2) Var kan jag läsa en mer sansad, pedagogisk och faktadriven text om hur långt vi kommit angående vätgasen och vad forskarna hoppas kunna uppnå? Med fördelar och nackdelar.

 25. Lasse

  Ny teknik:
  https://www.nyteknik.se/energi/varldens-storsta-fabrik-for-gron-vatgas-ar-igang-6979547
  Från 2019
  ”Tidningen Recharge räknar till exempel upp en 10 MW-anläggning som håller på att byggas på Shells raffinaderi i tyska Wesseling, samt en pilotanläggning om 30 MW som planeras på Heides oljeraffinaderi i nordvästra Tyskland 2025.”

  GW är 1000 MW

  LKAB talar om 55 TWh eller 6,3GW

 26. Staffan Carlson

  Tack alla för era inlägg i frågan, det kan inte nog understrykas att nuvarande regering håller på att skjuta hela Sverige i sank
  Det känns ochså som dom mörkar i exempelvis den här frågan om eu:s bedömning om vattenkraft. Fler måste ut på banan och utmana.

 27. @ 24 Joachim

  Produktionen av vätgas är mycket svårhanterlig med stora förluster. EIKE uppskattar att man kan få ut 20 % av använd el:

  https://klimatsans.com/2020/07/30/sverige-gar-fore-och-tyskland-gar-efter-oss/

  Skal elen sedan komma från vindkraft får man räkna med dess effektfaktor av 20 – 30 %.

  Det behövs således vindkraft med en märkeffekt som är 15 – 25 ggr vad man får ut.

  De ”Gröna” kan inte räkna ut vad det betyder.

 28. Simon

  Dagens Henrik Jönsson har kanske en del av svaret på frågan om hur vi hamnade här:

  https://www.youtube.com/watch?v=5cCsovawMlw

  Det går ju faktiskt inte längre att ens diskutera frågor som klimat, miljö och invandring med en meningsmotståndare utan att man blir kallad klimatförnekare eller rasist. Vilket för mig med liberal världsåskådning sedan barnsben blir högst besynnerligt.

 29. Rolf Mellberg

  Den här vätgashypen vi nu ser betraktar jag som ett smått desperat ”halmstrå” som vind och sol-kramare tar till för att kunna möta den ytterst berättigade kritiken kring dessa kraftslags STORA PROBLEM. Att de levererar på andra tider än när behoven är som störst.

  Återigen, världen behöver en ny generation kärnkraft, implementerad i MONSTER-skala. Den kraften levererar 24/365 och kommer att göra sol och vind att framstå som sol och vår.

  Förutom att denna kraftkälla kommer att leverera ström, kan den leverera billig vätgas, avsaltat havsvatten, konstgödning, och mängder med kraftig energieffektivisering (de-karbonisering) av en väldans massa tung industri.
  Stepen Boyd är en entusiastisk kemist inom området:
  https://www.youtube.com/watch?v=bpSUX-g7Jug&t=909s

  Min gissning, Kina kommer att lägga resten av världen långt, långt bakom sig.

 30. Lars-Eric Bjerke

  #27 Sture Åström

  ”Skal elen sedan komma från vindkraft får man räkna med dess effektfaktor av 20 – 30 %.
  Det behövs således vindkraft med en märkeffekt som är 15 – 25 ggr vad man får ut.”

  År 2019 producerade de svenska vindkraftverken 32 % av märkeffekten. De nya höga kraftverken har verkningsgrader på land i Sverige av över 40 %.

 31. Lars Kamel

  MP:s blivande kvinnliga språkrör (om nu medlemmarna håller med valberedningen) tror sig i alla fall kunna påverka, om inte väder så i alla fall klimat. Jag såg henne uttala sig i någon nyhetssändning att hon vill förhindra klimatförändringar. Kanske tror hon sig kunna magi och har köpt ett trollspö?
  För min del tycker jag alltid att det luktar storhetsvansinne när politiker tror sig kunna stoppa klimatförändringar. Och klimataktivister, de tror att politikerna har förmågan att stoppa och bromsa klimatförändringar.

 32. C-G Ribbing skrev i ett inlägg ”Kaos och klimat” här på Klimatupplysningen för cirka fem år sedan:
  ”Det går inte heller att “subtrahera fram” CO2-effekterna ur ett totalt förlopp som vi vet är kaotiskt. Det är denna omöjlighet som AGW-anhängarna kallar “attribution” och som IPCC-rapporterna hävdar genomförts.”

  I veckan som gick skrev Peter Alestig i SvD i ett reportage om Fredrike Ottos forskning (inom organisationen ”World Weather Attribution”): ”Värmeböljan i norra Europa 2018 var minst fem gånger mer sannolik på grund av mänsklighetens utsläpp av växthusgaser”.
  Kan någon här på Klimatupplysningen kommentera om C-G:s uttalande är tillämpligt på den ”forskning” om enskilda väderhändelsers samband med antropogen klimatpåverkan som Peter Alestig redovisar och hur man ska värdera Peter Alestigs alarmistiska artikelserie i SvD? Jag är osäker på om Alestig överhuvudtaget nämner komplikationen med vädrets/klimatets kaotiska egenskaper.

 33. Daniel+Wiklund

  # 27 Lars-Eric B. Vi behöver inte vindkraft. Oavsett vilken märkeffekt dom har. Men med MP i maktposition har vi väl snart bara sol och vindkraft, som ju gudbevars är både förnyelsebara och hållbara. Vilket man inte kan säga om miljöpartiet.

 34. sibbe

  Vätgas kan säkert alstras från Vindkraft.
  Bara att rikta subventioner till detta.
  Jag gissar att vindkraftentrepenrörer förväntar sig ytterliggare subventioner…

 35. Lars-Eric Bjerke

  #34 sibbe

  ”Jag gissar att vindkraftsentrepenrörer förväntar sig ytterligare subventioner…”

  Den subvention vindkraftsproducenter för anläggningar yngre är 15 år har idag är elcertifikat. Den är för närvarande 2 kr/MWh (0,2 öre/kWh). Detta pris gäller även för ”futurehandeln” fram till 2025. Dessutom har regeringen föreslagit ett stoppdatum den 31 dec 2021 för att nya anläggningar ska ha rätt att kunna få tillgodogöra sig elcertifikat.
  http://www.skm.se/priceinfo/

  Elpriset i södra Sverige är högt, men vindkraften tjänar inga pengar eftersom det är svaga vindar i landet.

 36. Daniel+Wiklund

  Oj då, behöver det blåsa för att vindkraften ska tjäna pengar. Det tänkte jag inte på, men det borde MP, som ju bestämmer klimatpolitiken i Sverige ha tänkt på.

 37. Simon

  #36 Daniel
  Snart kommer MP med en lösning på det problemet också. Man föreslår ett vindkraftverk som istället för att generera el fungerar som en golvfläkt och blåser vind mot de vindkraftverk som står stilla…denna ”fläkt” ska drivas av goda intentioner och böner till klimatguden.

 38. BENNY Wiktorsson

  #37 Simon
  Slutdiskuterat🙏Amen!

 39. Ivar+Andersson

  #35 Lars-Eric
  Regeringen kan säkert ändra sig för att stötta den gröna och olönsamma vindkraften. Jämför med
  Regeringen ger amnesti under kuppartade former
  https://www.expressen.se/debatt/regeringen-ger-amnesti-under-kuppartade-former/

 40. ces

  # 35 Vem betalar alla vägar som byggs för vindkraftverken? Vem betalar för att ha hand om miljöavfallet från vindkraftverken – fundament, rotorblad? Vem betalar för förstörda mark- och naturvärden? Vem betalar för alla ledningar som måste byggas i ödemarken från verken till nätet? ? Vem betalar alla tekniska förstärkningar av elnätet p g a av den opålitliga vindkraften? Vem betalar för all reservkraft som måste installeras? Vem betalar för förluster i exporten av den pålitliga elkraften p g a den opålitliga vindkraften?

 41. Rolf Mellberg

  #32 Gunnar

  Carbon Brief är inte någon skeptisk aktör men tillhör ändå de hederliga och seriösa!!

  Tidigare i år försökte jag kolla vad som sades om det jag anser har förändrats med klimatet/vädret på senare år nämligen mer vanligt förekommande blockering/fastlåsning av Jetströmmar.
  I denna artikel lämnar kvalificerade forskare besked att man inte vet vad detta beror på. Alltså man skyller INTE på CO2 (fast man skulle säkert gärna göra det om man hade på fötterna)

  Alestig relaterar till propagandistiskt nonsens. Hans agenda är övertydlig.
  Noll saklighet och balans.

  https://www.carbonbrief.org/jet-stream-is-climate-change-causing-more-blocking-weather-events

 42. Lars-Eric Bjerke

  #40 CES
  Vem betalar alla vägar som byggs för vindkraftverken?
  Kraftverksägaren
  Vem betalar för att ha hand om miljöavfallet från vindkraftverken – fundament, rotorblad?
  Kraftverksägaren
  Vem betalar för förstörda mark- och naturvärden?
  Kraftverksägaren. Normalt får markägaren 4 % av intäkterna.
  Vem betalar för alla ledningar som måste byggas i ödemarken från verken till nätet?
  Kraftverksägaren
  Vem betalar alla tekniska förstärkningar av elnätet p g a av den opålitliga vindkraften?
  Svenska Kraftnät och ibland den lokala nätägaren. Hittills har de stora kostnaderna kommit från att man lagt ner 5 reaktorer i södra Sverige.
  Vem betalar för all reservkraft som måste installeras?
  Svenska kraftnät. Hittills har ingen reservkraft installerats. Förra året upphandlades ingen.
  Vem betalar för förluster i exporten av den pålitliga elkraften p g a den opålitliga vindkraften?
  Exporten har hittills gått med vinst.

 43. BENNY Wiktorsson

  #7 Ann+IH
  Ingen kommer förstå någonting innan man förstår vem ”Kraken” är. Men det kommer göra ont hos väldigt många ”helt säkert”. Om ”när” sanningen kommer fram behöver vi inte hålla på med de idiotiska
  klimatdiskutionerna längre det kommer ingen att tvivla på. Det börjar alltid med förnekelse sedan avståndstagande så måste det vara. Man kan inte gå ut med hela lögnen ”sanningen” på en gång för då uppstår kaos och det gynnar ingen.

 44. BENNY Wiktorsson

  #42 Lars-Eric Bjerke
  Det gör du och jag helt säkert ingen annan🤑

 45. BENNY Wiktorsson

  #42 Lars-Erik Bjerke
  Och vart hamnar pengarna?
  Hos herr Wallenberg kanske det behöver ingen intelligent person tvivla på. Sedan finns det väl någon som samlar upp skräpet som ramlar ur hålet ur fickorna men det kan väl ingen ha missat vid det här laget ” heller”?

 46. BENNY Wiktorsson

  #36 Danel+Wiklund
  Nu finns det ju ingen marionettdocka bland politikerna oavsett parti som bestämmer någonting överhuvudtaget -Husse bestämmer så har det alltid varit mer eller mindre… så kommer det att vara så länge som oppinionen ”du och jag” INTE ändrar på det.

 47. BENNY Wiktorsson

  #29 Rolf Mellberg
  Kina????
  Vilka på Arsenalgatan 8 sitter fullinvesterade i de tekniker som profiterar på klimathysterin inom telekom, kraftinfrastruktur,råvarumarknaden och ”läkemedelsbranchen”(en biprodukt för tillfälet för att eliminera motståndet från Trumpen” om man får fråga och dessutom har kontroll över det monetära systemet🤔

 48. Daniel+Wiklund

  # 42 Lars-Eric B Du verkar vara väldigt positiv till vindkraft. Varför i så fall? Med risk för att bli tjatig, vi behöver inte vindkraft. I varje fall inte vi i Norrbotten.

 49. BENNY Wiktorsson

  #23 Daniel Wiklund
  Inget ont som inte har något gott med sig.
  Det finns väl inte jättemycket gott med vattenkraften??

 50. Lars-Eric Bjerke

  # Benny Wiktorsson,

  ”Hos herr Wallenberg kanske det behöver ingen intelligent person tvivla på.”

  För närvarande blir det nog inte några vinster. Många vindkraftföreningar går i konkurs.

  China General Nuclear Power Corporation, CGN, står för ca 20 % av nyinvesteringarna. Den absoluta majoriteten av alla investeringar som görs i svensk vindkraft kommer från utländska investerare. Det är en pensionsbolag, investmentbanker, kapitalförvaltare och energibolag. Av svenska investerare är Vattenfall och Stena stora. Mig veterligen investerar inte Wallenbergbolagen i vindkraft.
  Wallenberg är däremot stor ägare i SKF, som tillverkar lager till vindkraftverk. Det är nog mer lönsamt.

 51. Lars-Eric Bjerke

  #48 Daniel Wiklund,
  ”Du verkar vara väldigt positiv till vindkraft.”

  Nämn gärna något positivt jag skrivit om vindkraft. Däremot kommenterar jag ibland felaktiga påståenden jag läser på bloggen.

 52. Ann+Löfving-Henriksson

  # 43 Benny W. Om du läser artikeln framgår det vem ”Kraken” är. Inte riktigt vem som helst!

 53. Daniel+Wiklund

  # 51.Lars-eric B Då får jag be om ursäkt. Det är ju bra om du är kritisk till vindkraft. Ju fler vi är, desto bättre.

 54. BENNY Wiktorsson

  #52 Ann I-H
  Jag har koll på vem ”Kraken” är helt säkert. Men som jag skriver är det många som inte har en aning om det och det kommer göra ont och det utan att överdriva.

 55. Per I

  Jag förstår inte klimatalarmisterna som vill tysta ner alla som inte delar deras åsikt. Vore det inte bra om teorin om förhöjda temperaturer, höjda havsnivåer på flera meter och väntande apokalyps vore fel? Det vore väl fantastiskt för dem att världen kan fortleva ett tag till. Det är som att de vill att hotet är en sanning.

  Varför låter inte SVT kritiker med avvikande mening få uttala sig? Forskarna är överens svarar de när de får kritik. Vad är det för nonsensargument. Forskarna är aldrig överens. Det ser vi med Corona, munskydd eller inte. Och det är bara en grej. Jag och många andra undrar om inte det är dolda maktutövare som utövar sitt inflytande. Särskilt som en del pratar om grön reset.

 56. BENNY Wiktorsson

  #50 Lars-Erik Bjerke
  Nu spelar det inte någon roll om man sitter på de flesta stolar runt det runda bordet och bara flyttar ett steg till vänster hela tiden.
  Sedan har man man väl intressen i lite mer än kullager när det gäller el/telekominfrastruktur som det här handlar om (mineraler,ABB,Eriksson,( fullinvesterade i Panda Electronics) När man dessutom är den som ställer ut skuldebreven. Kanske hört talas om ”gungor och karuseller” det är inte svårare än så. Man måste tänka längre än ett steg åt gången så är det också.

 57. BENNY Wiktorsson

  #55 Per I
  Huvudet på spiken🐙
  Verka utan att synas😇

 58. BENNY Wiktorsson

  Ett litet förtydligande ang Wallenberg.
  Bara för att man inte har sitt eget namn uttryckligen exponerat betyder det inte att man inte har inflytande eller intressen där eller att det kan ha positiv påverkan på mina egna företag.
  T.ex 1. Min syster/dotter är ingift (hos konkurenten )
  2. Min ”chefsstrateg” för länge sedan behöver inte vara min motståndare idag.(Trots att vi är konkurenter idag)
  3.Har man verkat i +300 år och har en placeringshorisont på+100 år kan man ha djupa band på de mest udda ställen

 59. Simon

  #55 Per
  Allting kokar ner till att det naturligtvis inte längre handlar om vetenskap utan om politisk ideologi. Vilken politisk ideologi kännetecknas av att man inte önskar debattera och att meningsmotståndare skall tystas ned? Helst ska ju också den förhatliga demokratin avskaffas.

 60. Per I

  Apropå att forskarna är överens. Här har vi en matematiker som tar sig an smittspridning i närtid för tredje gången och har haft fel hittills. Han kommer med en tredje teori nu om framtiden. Det handlar om ett par månader, prickar fel, och ungefär lika komplicerat som klimatet. Jag tror klimatet är mer komplicerat och speciellt eftersom det då handlar om mer än ett halvår framåt. 80 år från nu oftast.
  https://www.svd.se/britton-efter-felen–har-ar-hans-nya-prognos

 61. Lennart Svanberg

  Att människor vill leka Gud och styra klimatet verkar vara helt omöjligt att stå emot. Uppenbarligen har inget hänt med grundläggande mänskliga svagheter utan precis som Inkafolket, Vikingarna och Romarna så vill vi (ja kanske inte vi på denna sajten då) tro att vi kan följa översteprästerna på IPCC och därigenom blidka vädergudarna.

 62. Såg ni detta i tisdags om hur Västsverige kommer att översvämmas? Det har gjorts film för att visa hur det skulle se ut i Göteborg med ett Gustav Adolfs Torg under vatten, och i Uddevalla har man visat hur man förbereder sig för 2,8 meters förhöjd vattennivå år 2100 (åtminstone vid storm). Landhöjningen nämns men den anses inte kunna kompensera för vattennnivåhöjningen. Se:

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/se-modellen-over-havets-hojning-sa-ska-uddevalla-skyddas-fran-klimatforandringarna

  och:

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/hon-ska-hindra-vattenmassorna-sa-ska-goteborg-klimatsakras

 63. Per I

  Lars-Eric Bjerke #42
  Vi har inte sett än att kraftverksägaren betalar. De finns möjligheter att de slipper det. Försäljning, konkurs. Det verkar naivt och förhoppning på jultomten att tro annat. Här handlar det om tio år och kanske mer.
  ”förstörda mark- och naturvärden”. Vad bra att det kan värdesättas i pengar. Ska berätta för mina barn att vi faktiskt fått 4 procent. Det finns mer att kommentera men tror att du roar dig med att driva med de seriösa kommentatorerna så lämnar det därhän.

 64. Per I

  Lars-Eric Bjerke #42
  Jag förstår efter att ha läst igen att du är ironisk.

 65. Lasse

  Bra väder för att inomhussurfa.
  Hamnade här:
  https://joannenova.com.au/
  Verkar som om Australien är intresserade av valet i USA.
  Det var vi också i Sverige, men intresset har avtagit.
  Kanske lite för tidigt!

 66. ces

  #42 Var får kraftverksägaren och Svenska kraftnät sina pengar ifrån? Magdalena Andersson, EU, FN, Världsbanken? Här kommer en nyhet för dig. Det är aktieägare och skattebetalare som får betala. Magdalena och alla andra välgörare har inga egna pengar – det är skattebetalarnas pengar hon missbrukar.
  Ytterligare en nyhet för dig. Om man säljer något till underpris så är det en förlust även om man i övrigt gör vinst.

 67. Ivar+Andersson

  ”Advokat Monique Wadsted är aktuell som juridiskt ombud för Aron Flam i rättsprocessen ”Det här är en svensk tiger”.”
  ”Aron Flam-målet hade jag aldrig kunnat förutse. Så är det med de flesta saker som kommer i ens väg. Verkligheten är inte så lätt att sia om.”
  https://ledarsidorna.se/2020/11/havandet-av-beslaget-av-aron-flams-bok-ar-bland-det-viktigaste-jag-gjort/