Årets julkalender handlar om en tidsresa mellan 2020 och 1920 och dess producent Calle Åstrand vill passa på att ge ”en pik till alla klimatförnekare där ute”. Rakel som reser från 1920 till 2020 slås av hur lite snö det är. Det man skulle råda Calle är att ta en titt på hur det har varit med julsnön de senaste 120 åren innan han sätter på sig dumstruten. Alternativt skulle han låtit tidsresan gå till 1923 men det hade kanske varit väl mycket körsbärsplockning. Låt oss ta en titt på hur det sett ut med Julsnön under de senaste seklet.
Man kan väl fråga vem som helst och alla kommer vara rörande överens om att jularna minsann alltid var vita förr. Vårt minne är dock ganska selektivt när det gäller soliga somrar och snörika vintrar. Vårt minne är som vilket diabildsarkiv som helst, fyllt med bilder man vill minnas och vem vill minnas en grå jul eller eller en regntung midsommar. Till vår räddning kommer SMHI som tydligtvis har några medarbetare kvar från den gamla skolan där historiska data var något man värdesatte. De flesta på SMHI vet säkert annars mer om hur julen blir 2120 än vad den faktiskt var 1920 – det gäller att hänga med.
Diagrammet nedan visar hur det såg ut i landet på juldagsmorgon vid de olika orterna. Som vi kan se (du kanske får titta på bilden separat och förstora den) så var 1920 inte ett av de snörikaste åren. På juldagsmorgon 1920 så var det som det nästan alltid är, barmark i Lund och Göteborg. I Stockholm fanns det snöfläckar och det är väl vad man dessvärre vant sig vid. Vad som sticker ut lite är dock att Falun, Härnösand, Östersund och till och med Haparanda bara hade ett tunt snötäcke. Att det bara ligger tunt med snö i Haparanda vid jul är något som bara inträffat 20 gånger på 120 år.
Julkalendern utspelar sig på, eller är i alla fall inspelad på, Ekebyhovs Slott på Ekerö utanför Stockholm. Nu skall jag inte svära på att det var snöfattigt på Ekerö 1920 men om man får tro sammanställningen ovan så fanns det i Stockholm bara snöfläckar på marken. För skojs skull plockade jag ner Stockholms dygnsmedeltemperatur från SMHI och där kan man läsa att dygnsmedeltemperaturen den 27:e november 1920 var en grad. Vi skall inte dra för stora växlar på det men som prognosen ser ut så kommer temperaturen nu på fredag, dvs hundra år senare, att vara just en grad.
Vilken bild vill då Calle Åstrand förmedla? Ja, jag har ju inte sett julkalendern ännu så vi kan väl bara läsa vad som kommer fram i intervjuer när de gör reklam för sagan. Här är ett axplock från Aftonbladet.
Rakel däremot kastas rakt in i en tid med en massa häftiga tekniska prylar och med större frihet för unga tjejer.
– Hon tycker att det är mycket roligare i framtiden. Fast det är trist att det inte finns någon snö, säger Bibi Lenhoff.
1920 är täckt i ett rikligt lager konstsnö medan 2020 helt saknar snö.
– Det är en pik till alla klimatförnekare där ute, säger Calle Åstrand.
Intervju i Aftonbladet
Att en flicka från 1920 som blir luftlandsatt 2020 är imponerad över alla tekniska prylar är nog ingen underdrift. Att någon ens skulle märka att klimatet var annorlunda betvivlar jag dock. För att överhuvudtaget kunna uttala sig om det blivit varmare eller kallare behövs flera år av data. Bad man en tidsresenär som kom tillbaks från 2020 att berätta om allt förunderligt som denne sett så lär nog årsmedeltemperaturen vara det sista som kommer på tal om ens någonsin.

Calle Åstrand har säkert ingen baktanke med sin pik, det är nog dessvärre så att folk i allmänhet faktiskt tror att klimatet var väsensskilt för hundra år sedan. Det är i och för sig inte så konstigt när media ledda av SVT:s Vetenskapens Värld och SR:s Klotet, vecka efter vecka mässar att det nu minsann är varmare än någonsin. Vad skall en julkalenderproducent tror om inte att det var meterhöga snödrivor på tjugotalet? Bilden som förmedlas till alla barn är att det för hundra år sedan minsann alltid var snö till jul men det är väl vad Calle Åstrand också tror.
Jag hoppas att det drar in en snöoväder så att det enda som är snöfritt på julafton är SVT:s julkalender.

Lektor inom datakommunikation, KTH.
I <3 CO2 – Koldioxid är kanske inte världens viktigaste gas men den kommer som bra tvåa efter syre.
Tänk om varje nyfiken och ifrågasättande unge i ”mellanstadiet” inför advent nu fick tillfälle att analysera detta diagram tillsammans med en liten diskussion om skillnaden mellan väder och klimat.
Skulle lusten att ifrågasätta klimathotet väckas om de fick uppleva vad klimatdata kan avslöja?
Ska i varje fall skicka länken till mina barn och barnbarn!
Nåt som jag brukar påpeka när julsnö-diagrammet kommer fram, är att Jularna 2009/2010 är några av de få jularna när praktiskt taget hela landet hade julsnö.
Bra Johan!
SVT har hållit på med hjärntvätt av barn sedan jag växte upp på 70-talet. Säkert innan dess också vad jag förstått.
Så detta är ju helt enligt förväntningarna.
Tyvärr har frågan idag regredierat till att nu endast vara en diskussion i kollektivet om storlek och omfattning på PS från att tidigare ha varit en fråga för individen om man överhuvudtaget vill medverka till deras finansiering, eller ej.
Återinför licensfinansieringen!!
Mannaminne är det 60 år?
Med 6 snörika Jular i Lund så har du 3 att minnas.
Det verkar vara som vanligt med SMHIs förutsägelser om framtiden!
”Kanske kan kommande generationer enbart drömma om en vit jul. Klimatforskarnas beräkningar visar att chanserna för snötäckt mark minskar radikalt i framtiden. Åtminstone om man bor i södra delen av landet.”
”Återinför licensfinansieringen!!”
Varför helt enkelt inte avskaffa SR/SVT? Vi har inte någon statlig morgontidning och behöver inte en statlig tv-kanal.
Vi har inte någon statlig morgontidning men alla papperstidningar får bidrag av staten för att annonser och abonnemangen räcker inte till att finansiera tidningarna. Man biter inte den hand som lämnar bidrag till ens överlevnad.
Hur julen är säger kanske inte så mycket om hur den efterföljande vintern blir.
Kustnära områden har också en eftersläpning temperaturmässigt.
https://www.expressen.se/nyheter/klimat/klimatforandringarna-gor-att-hosten-kommer-tidigare/
Inte undra på att tidningarna är tvungna att leva på statligt stöd. Vilken rationell människa skulle betala för att läsa sånt här hokuspokus?
För egen del skulle jag inte sörja om Löfvén föll tidigare redan före 2022. 😉
Det finns många aspekter på vad klimatalarmisterna försöker pracka på oss. En sak som jag tänker på är ”gaslighting” Ni har säker hört talas om detta begrepp. Slå upp på Wikipedia (deras beskrivning är inte politisk korrekt i detta fall). Man (MSM) laddar upp lögner om klimatet hela tiden. Dom vill få oss att tro att det är något psykiskt fel på oss.
du har verkligen lyft den här bloggen till oanade höjder. Dagens inlägg borde få tillfälliga besökare på bloggen intresserade av att återkomma fler gånger.
Varje inlägg du skrivit har gjort mig muntrare i några timmar efter lösningen.
https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-antal-dagar-med-snotacke-1.91081
Även på andra klimatindikatorer i Sverige märker man en förändring vid 90-talet.
Detta är ingen saga utan verklighet som inte sagoberättaren Calle Åstrand, Expressen eller Aftonbladet kan komma förbi.
Här kan vi lära oss hur klimatet inte varierat speciellt mycket från 1919 till 2019.
Filmen är från Climate Discussion Nexus (CDN) och Dr John Robsson
https://climatediscussionnexus.com/videos/1919-or-2019-the-movie/
Mannaminne 60 år sammanfaller med den periodicitet som brukar finnas.
Om du i stället ser på 120 år som i den ögonblicksbild som Johan visar ovan så väger det mer jämt.
Listan med klimatindikatorer är ändå rätt intressant.
Speciellt för den som tror att molnen inte spelar någon roll!
Därtill så tror man att det kommer mer och häftigare nederbörd tills man studerar utfallet!
Den graf som sattes samman för att visa detta visar på annat: https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-extrem-arealnederbord-1.3970
En av SMHI:s klimatindikatorer är att vegetationsperioden blivit längre. Det rimmar illa med det Simon presenterar i #18.
Jag ser tydligt hur klimatindikatorerna gjorts för att skrämmas och därför blir ett skämt.
Nederbörd 1860 – 2019 kommenteras:
”En viss ökning kan skönjas.”
Under tidsperioden tog jorden sig ur ”lilla istiden”.
Men framtiden är körd:
”I slutet av seklet kommer årsmedelnederbörden att vara 20-60% högre än i perioden 1961-1990, beroende på vilket scenario som används.”
😀
Man kan undra varför det var viktigt att rapportera hur många som omkom i skogsbränder förra sommaren.
Desperationen ger nog sådana effekter, när de funderar varför inte propagandan går hem i folkhemmet. Naturligtvis borde ledningen för SR/SVT skickas ut då de inte följer sitt uppdrag, men det finns såklart ingen politiker som törs yppa något sådant och de flesta är ju med i båten så länge det gagnar dem. Blir nog ändring även på det efter hand som klimatet inte heller följer propagandan. Ännu mera tydligt.
”Jag ser tydligt hur klimatindikatorerna gjorts för att skrämmas och därför blir ett skämt.
Nederbörd 1860 – 2019 kommenteras:
“En viss ökning kan skönjas.”
Under tidsperioden tog jorden sig ur “lilla istiden”.
Jag ser inte varför man skulle bli skrämd av detta. Dessutom är både extrem nederbörd och extrem arealnederbörd oföändrade.
10, 4, 10, 4
Hmm, kan man skönja ett mönster här? 🙂
Jag är född i Taunus, Tyskland, för somliga svenskar känt som ett Ford märke.
Taunus ligger mitt i Västtyskland, norr om Frankfurt .
Högsta höjden Feldberg, 880 m.
Min skola,där jag gick mellan 1953 och 1961 låg ca 300 m högre ä dalen där jag bodde.
Själv minns jag inte mycket av den här perioden, men min mor berättade för mig att jag nog väntade på snön, som brukade komma redan före jul. Jag drog fram kälken, som jag skulle åka ner från skolan, som fanns i en annan by, som låg ett par hundra åmeter högre, efter skolan. Snön kom på natten, jag drog iväg med min kälke till skolan … och fick dra ner den igen, då snön hade smält.
Även i Tyskland förmedlas samma lögn i medierna, om att det varit snörikare jular, eller snörikare vintrar de senaste 100 åren.
Men det fanns nog fog: lilla istiden härjade i närmare 200 år i området, med små skördar och mycket elände. Jag hade en utmärkt lärare som forskade i vad som hände på 1700 – 1800 talet i området. Köld och svält blev hans budskap om den här tiden. Han skrev en bok om det.
Och DÅ snöade det, ofta också före jul.
Jag kollade boken om lilla istiden på nätet, och fick tjiii. Läraren hade fel, på alla punkter. Det fanns ingen liten istid i området. Befolkningen flydde inte till Amerika på grund av dåliga klimatiska förhållande utan på grund av överbefolkningen. —
Inte helt orätt, men tror våra grönröda makthavare på det, då de säger att det är klimatförändringen som tvingar klimatflyktingar att flytta norrut.
Tja, allt är relativt…
Gruppen har över 30 000 medlemmar och förmodligen är de flesta helt okunniga vad det gäller klimat.
Så ett gyllene tillfälle – som jag inte kunde motstå -att servera dem lite fakta som är lätt för de att ta till sig.
Tack, och tack för att du sprider den.
Jag har mer och mer börjat fundera över hur man vänder skutan. De som är lite pålästa om klimathotet diskuterar gärna om klimatkänsligheten är 1.1 eller 2.2 grader eller om UHI verkligen bara är 0.3 grader. För nittionio av hundra människor (för att inte säga 999 av tusen) är detta siffror som inte förändrar ett dugg. Alla vet att det var kalt som bara den för hundra år sedan, att det brann utav bara katten i Kalifornien i år och att temperaturen ökat dramatiskt.
Den bilden är väldigt svår att förändra och förändras definitivt inte av en siffra med en decimal. Den kanske aldrig heller förändras utan kommer bara att bytas ut mot något helt annat.
…. nu är det lördag morgon, och det är faktiskt ett lätt snöfall utanför fönstret 🙂 Kung Bore är på min sida!
Jisses löven kommer falla sex dagar tidigare om 80 år. Och det minskar kollagringen. Men samtidigt ökar väl växtligheten med mer CO2 och varmare klimat så den tar upp mer kol.
Det är tydligt att forskare måste komma med önskade resultat för att få anslag och lön. Vilket meningslöst jobb dessa har.
Ja det är som med politiker. Ju mer man syns och ju mer verklighetsfrånvänt svammel man lägger fram, gärna samtidigt som man framstår som en godhetsapostel, desto brantare uppåt pekar karriärkurvan. Verkligheten är inte så viktig bara intentionerna framstår som ”goda”.
Jag får inte ihop logiken. Vegetationssäsongen blir längre med varmare klimat. Inget nytt i det. Men om löven faller tidigare, då blir ju säsongen kortare. Men det kanske inte finns någon logik, där heller?
I alla fall bevisar det att för datormodeller gäller fortfarande ”skräp in – skräp ut”.
Instämmer!
D.v.s vädret är fortfarande gynnsamt för ytterligare tillväxt men trädet har växt färdigt, (antar att årsringen inte får bli för tjock?).
Det bör som jag ser det innebära maximal vedtillväxt och att maximalt med CO2 bundits i veden. Tycker att maximal vedtillväxt måste binda mer CO2 än vad de fallna löven kan frigöra för att de faller några dagar tidigare. För övrigt kommer alla löv brytas ner oavsett när de faller.
Jag skulle tro att det är det är den här:https://www.dn.se/sthlm/inga-rekordtemperaturer-pa-julafton-i-ar/
Jag minns att fotograferade av den – för jag hajade till – inte ofta DN publicerar liknande avslöjande figurer.
Men se här hur det ser ut i Norilsk (Ryssland) just nu
https://www.youtube.com/watch?v=–ENJbVu-LI
Südalpen vor Schneechaos (04.12.2020)
https://www.youtube.com/watch?v=tXDvo–zjzY