När juldagsmorgon glimmar

Årets julkalender handlar om en tidsresa mellan 2020 och 1920 och dess producent Calle Åstrand vill passa på att ge ”en pik till alla klimatförnekare där ute”. Rakel som reser från 1920 till 2020 slås av hur lite snö det är. Det man skulle råda Calle är att ta en titt på hur det har varit med julsnön de senaste 120 åren innan han sätter på sig dumstruten. Alternativt skulle han låtit tidsresan gå till 1923 men det hade kanske varit väl mycket körsbärsplockning. Låt oss ta en titt på hur det sett ut med Julsnön under de senaste seklet.

julkalendern

Man kan väl fråga vem som helst och alla kommer vara rörande överens om att jularna minsann alltid var vita förr. Vårt minne är dock ganska selektivt när det gäller soliga somrar och snörika vintrar. Vårt minne är som vilket diabildsarkiv som helst, fyllt med bilder man vill minnas och vem vill minnas en grå jul eller eller en regntung midsommar. Till vår räddning kommer SMHI som tydligtvis har några medarbetare kvar från den gamla skolan där historiska data var något man värdesatte. De flesta på SMHI vet säkert annars mer om hur julen blir 2120 än vad den faktiskt var 1920 – det gäller att hänga med.

Diagrammet nedan visar hur det såg ut i landet på juldagsmorgon vid de olika orterna. Som vi kan se (du kanske får titta på bilden separat och förstora den) så var 1920 inte ett av de snörikaste åren. På juldagsmorgon 1920 så var det som det nästan alltid är, barmark i Lund och Göteborg. I Stockholm fanns det snöfläckar och det är väl vad man dessvärre vant sig vid. Vad som sticker ut lite är dock att Falun, Härnösand, Östersund och till och med Haparanda bara hade ett tunt snötäcke. Att det bara ligger tunt med snö i Haparanda vid jul är något som bara inträffat 20 gånger på 120 år.

Vit jul diagram 2019

Julkalendern utspelar sig på, eller är i alla fall inspelad på, Ekebyhovs Slott på Ekerö utanför Stockholm. Nu skall jag inte svära på att det var snöfattigt på Ekerö 1920 men om man får tro sammanställningen ovan så fanns det i Stockholm bara snöfläckar på marken. För skojs skull plockade jag ner Stockholms dygnsmedeltemperatur från SMHI och där kan man läsa att dygnsmedeltemperaturen den 27:e november 1920 var en grad. Vi skall inte dra för stora växlar på det men som prognosen ser ut så kommer temperaturen nu på fredag, dvs hundra år senare, att vara just en grad.

Vilken bild vill då Calle Åstrand förmedla?  Ja, jag har ju inte sett julkalendern ännu så vi kan väl bara läsa vad som kommer fram i intervjuer när de gör reklam för sagan. Här är ett axplock från Aftonbladet.

Rakel däremot kastas rakt in i en tid med en massa häftiga tekniska prylar och med större frihet för unga tjejer.
– Hon tycker att det är mycket roligare i framtiden. Fast det är trist att det inte finns någon snö, säger Bibi Lenhoff.
1920 är täckt i ett rikligt lager konstsnö medan 2020 helt saknar snö.
– Det är en pik till alla klimatförnekare där ute, säger Calle Åstrand.
Intervju i Aftonbladet

Att en flicka från 1920 som blir luftlandsatt 2020 är imponerad över alla tekniska prylar är nog ingen underdrift. Att någon ens skulle märka att klimatet var annorlunda betvivlar jag dock. För att överhuvudtaget kunna uttala sig om det blivit varmare eller kallare behövs flera år av data. Bad man en tidsresenär som kom tillbaks från 2020 att berätta om allt förunderligt som denne sett så lär nog årsmedeltemperaturen vara det sista som kommer på tal om ens någonsin.

julsno
Ekebyhovs slott – så som det definitivt inte såg ut 1920.

Calle Åstrand har säkert ingen baktanke med sin pik, det är nog dessvärre så att folk i allmänhet faktiskt tror att klimatet var väsensskilt för hundra år sedan. Det är i och för sig inte så konstigt när media ledda av SVT:s Vetenskapens Värld och SR:s Klotet, vecka efter vecka mässar att det nu minsann är varmare än någonsin. Vad skall en julkalenderproducent tror om inte att det var meterhöga snödrivor på tjugotalet? Bilden som förmedlas till alla barn är att det för hundra år sedan minsann alltid var snö till jul men det är väl vad Calle Åstrand också tror.

Jag hoppas att det drar in en snöoväder så att det enda som är snöfritt på julafton är SVT:s julkalender.

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Som vanligt roande med en satiriskt underton, länkar till min fc-booksida så att mina barn och barnbarn får lite andra perspektiv än svt’s. Tack

 2. Ann+Löfving-Henriksson

  Johan, en liten, men ändå en stor betraktelse. Skulle kunna bli vill säga!
  Tänk om varje nyfiken och ifrågasättande unge i ”mellanstadiet” inför advent nu fick tillfälle att analysera detta diagram tillsammans med en liten diskussion om skillnaden mellan väder och klimat.
  Skulle lusten att ifrågasätta klimathotet väckas om de fick uppleva vad klimatdata kan avslöja?
  Ska i varje fall skicka länken till mina barn och barnbarn!

 3. ….och nu på morgonen så är det frost på gräsmattorna … det blir en vit jul, det blir en vit jul. Kom igen nu om vi alla tänker positiva tankar så skall vi nog kunna få vädergudarna låta en köldknäpp parkera över Norden.

 4. pekke

  Fantasy/fiction-producenter skall nog vara försiktiga med pikar när det ganska enkelt går att ta fram faktiska fakta som motsäger dom.
  Nåt som jag brukar påpeka när julsnö-diagrammet kommer fram, är att Jularna 2009/2010 är några av de få jularna när praktiskt taget hela landet hade julsnö.

 5. Lasse

  Calle Åstrand får piken i baken!
  Bra Johan!

 6. Simon

  Tacka vet jag trolltyg i tomteskogen. Där höll sig i alla fall trollen i skogen för det mesta. Nu tycks dessa flyttat in på SVT.

 7. Lennart Svanberg

  Är så tacksam att jag lyckats få min 15-åriga dotter att bara skratta åt propagandan. Den här sajten, lite Tony Heller och mina egna undersökningar gjorde det ganska enkelt för henne att sluta tro på sagorna som vi matas med av etablissemanget. Tyvärr så är massan lätt att leda och i en enkel undersökning bland 35 av mina studenter så var det 1 person som letade efter annan data än SMHI för att förklara klimatförändringar så den breda publiken anstränger sig inte utan ”tar det dem får”.

 8. Daniel+Wiklund

  Annat var det under nödåren. Då kunde man på sina håll åka skidor på midsommarafton. Då fanns inte SVT. Men det fanns ju andra som berättade sanningen. Haparanda hade i augusti 1867 besök av en biskop. Han predikade om att Guds hemsökelse med hungersnöd berodde på att människorna hade syndat. Det var ord och andra visor det.

 9. Fredrik S

  Bra inlägg!

  SVT har hållit på med hjärntvätt av barn sedan jag växte upp på 70-talet. Säkert innan dess också vad jag förstått.

  Så detta är ju helt enligt förväntningarna.

 10. foliehatt

  SVTs Åsa Beckman och Jan Helin var ute i DN och försvarade public service nuvarande omfattning. De hade inget emot, skrev de – storsint, att frågan diskuterades då alla ju var med och betalade.
  Tyvärr har frågan idag regredierat till att nu endast vara en diskussion i kollektivet om storlek och omfattning på PS från att tidigare ha varit en fråga för individen om man överhuvudtaget vill medverka till deras finansiering, eller ej.

  Återinför licensfinansieringen!!

 11. Lasse

  Haparanda : 20 gånger med tunt snötäcke, 12 före 1960 och 8 efter.
  Mannaminne är det 60 år?

  Med 6 snörika Jular i Lund så har du 3 att minnas.
  Det verkar vara som vanligt med SMHIs förutsägelser om framtiden!
  ”Kanske kan kommande generationer enbart drömma om en vit jul. Klimatforskarnas beräkningar visar att chanserna för snötäckt mark minskar radikalt i framtiden. Åtminstone om man bor i södra delen av landet.”

 12. #10 foliehatt

  ”Återinför licensfinansieringen!!”

  Varför helt enkelt inte avskaffa SR/SVT? Vi har inte någon statlig morgontidning och behöver inte en statlig tv-kanal.

 13. Ivar+Andersson

  #12 Johan
  Vi har inte någon statlig morgontidning men alla papperstidningar får bidrag av staten för att annonser och abonnemangen räcker inte till att finansiera tidningarna. Man biter inte den hand som lämnar bidrag till ens överlevnad.

 14. Sören+G

  Julen 1939 som föregick den mycket kalla och snörika vintern 1940 hade stora delar av södra Sverige barmark. Samma var förhållandet 1984 och 1985 som föregick de mycket kalla vintrarna 1985 och 1986.
  Hur julen är säger kanske inte så mycket om hur den efterföljande vintern blir.
  Kustnära områden har också en eftersläpning temperaturmässigt.

 15. Jan-Åke

  1922 och 1924 var gröna jular på Ekerö enligt diagrammet.

 16. Per I

  Det är en enorm kampanj för att få alla tro på klimathotet som pågår. I skolan, tidningar, SVT, TV4. Sen har vi politiker, myndigheter och IPCC. Kritiska röster släpps inte fram. Det är åsiktsfrihetsklimatet som hotas.

 17. Thorsten Bergqvist

  Kommer inte på exakt år, 1956 men före 1958, var det barmark i Råneå på julafton. Hade inte körkort ännu men körde runt med julklappar till släktingar. Kan ha varit barmark vid andra tillfällen men just detta tillfälle erinrar jag mig.

 18. Simon

  Nu har man lyckats programmera sina modeller så man kan förutspå att löven faller tidigare om 80 år…

  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/klimatforandringarna-gor-att-hosten-kommer-tidigare/

  Inte undra på att tidningarna är tvungna att leva på statligt stöd. Vilken rationell människa skulle betala för att läsa sånt här hokuspokus?

  För egen del skulle jag inte sörja om Löfvén föll tidigare redan före 2022. 😉

 19. LasseLU

  Tack Johan du är bra!
  Det finns många aspekter på vad klimatalarmisterna försöker pracka på oss. En sak som jag tänker på är ”gaslighting” Ni har säker hört talas om detta begrepp. Slå upp på Wikipedia (deras beskrivning är inte politisk korrekt i detta fall). Man (MSM) laddar upp lögner om klimatet hela tiden. Dom vill få oss att tro att det är något psykiskt fel på oss.

 20. Elof H

  Det är lite roligt att klimatsekten i sin bubbla tagits sig så långt från verkligheten att det är så enkelt att lite elakt spräcka den. Folk blir perplexa när man visar data likt bilden ovan.

 21. Håkan Bergman

  Undrar hur många som förbannar att dom inte kan fira julen på varmare och soligare breddgrader i år? Eller hur många som på dessa orter förbannar att dom galna nordborna inte kommer och klimatkompenserar?

 22. Hej Johan,

  du har verkligen lyft den här bloggen till oanade höjder. Dagens inlägg borde få tillfälliga besökare på bloggen intresserade av att återkomma fler gånger.

  Varje inlägg du skrivit har gjort mig muntrare i några timmar efter lösningen.

 23. Lars-Eric Bjerke

  Om man tittar på antalet dagar med snötäcke över hela vintern sedan 1950-talet i Svealand, ser man att de har minskat från ca 110 till 90, speciellt sen 90-talet.
  https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-antal-dagar-med-snotacke-1.91081
  Även på andra klimatindikatorer i Sverige märker man en förändring vid 90-talet.

 24. Göran J

  En liten blick tillbaka i tiden.
  Detta är ingen saga utan verklighet som inte sagoberättaren Calle Åstrand, Expressen eller Aftonbladet kan komma förbi.

  Här kan vi lära oss hur klimatet inte varierat speciellt mycket från 1919 till 2019.

  Filmen är från Climate Discussion Nexus (CDN) och Dr John Robsson

  https://climatediscussionnexus.com/videos/1919-or-2019-the-movie/

 25. Daniel+Wiklund

  Jag håller med Sten Kaijser. Johan M är både väldigt kunnig och humoristisk. Det behövs lite glada nyheter. Domedagsprogrammen avlöser ju varandra på SVT. Som att varmare väder skulle leda till domedagen. Vilket svammel. Idag var det lite kallt på cykelturen, minus 10 grader. Då får man klä sig lite mer, och cykla lite snabbare. Man får helt enkelt anpassa sig till förändringar i väder och klimat. Och det gäller även miljöpartister.

 26. Lasse

  #23 Lars Erik B
  Mannaminne 60 år sammanfaller med den periodicitet som brukar finnas.
  Om du i stället ser på 120 år som i den ögonblicksbild som Johan visar ovan så väger det mer jämt.
  Listan med klimatindikatorer är ändå rätt intressant.
  Speciellt för den som tror att molnen inte spelar någon roll!
  Därtill så tror man att det kommer mer och häftigare nederbörd tills man studerar utfallet!
  Den graf som sattes samman för att visa detta visar på annat: https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-extrem-arealnederbord-1.3970

 27. Gunnar Strandell

  Lars-Eric Bjerke #23
  En av SMHI:s klimatindikatorer är att vegetationsperioden blivit längre. Det rimmar illa med det Simon presenterar i #18.

  Jag ser tydligt hur klimatindikatorerna gjorts för att skrämmas och därför blir ett skämt.
  Nederbörd 1860 – 2019 kommenteras:
  ”En viss ökning kan skönjas.”
  Under tidsperioden tog jorden sig ur ”lilla istiden”.

  Men framtiden är körd:
  ”I slutet av seklet kommer årsmedelnederbörden att vara 20-60% högre än i perioden 1961-1990, beroende på vilket scenario som används.”

  😀

 28. Sören+G

  Enligt nyheterna skulle det bli varmt i Australien i dag. Man rapporeterade också att förra Australiska sommaren omkom ett trettio-tal personer i skogsbränder.
  Man kan undra varför det var viktigt att rapportera hur många som omkom i skogsbränder förra sommaren.

 29. #28
  Desperationen ger nog sådana effekter, när de funderar varför inte propagandan går hem i folkhemmet. Naturligtvis borde ledningen för SR/SVT skickas ut då de inte följer sitt uppdrag, men det finns såklart ingen politiker som törs yppa något sådant och de flesta är ju med i båten så länge det gagnar dem. Blir nog ändring även på det efter hand som klimatet inte heller följer propagandan. Ännu mera tydligt.

 30. Rossmore

  Noterar att snötäcke >10 cm på samtliga listade orter bara inträffat två gånger på 120 år; 1981 och 2011.

 31. Lars-Eric Bjerke

  #27 Gunnar Strandell

  ”Jag ser tydligt hur klimatindikatorerna gjorts för att skrämmas och därför blir ett skämt.
  Nederbörd 1860 – 2019 kommenteras:
  “En viss ökning kan skönjas.”
  Under tidsperioden tog jorden sig ur “lilla istiden”.

  Jag ser inte varför man skulle bli skrämd av detta. Dessutom är både extrem nederbörd och extrem arealnederbörd oföändrade.

 32. Daniel+Wiklund

  Där håller jag helt med dig Lars-Eric B, finns inget att vara rädd för när det gäller vädret, i varje fall inte om man jamför med våra förfäder som levde under den senaste klimatkatastrofen, under nödåren. Därför är det märkligt att SVT visar flera program om domedagen.

 33. Karl Eider

  Om man räknar antal jular med rikligt med snö (10 cm eller mer, ja jag vet att en norrlänning inte skulle kalla det rikligt, men det är så SMHI:s statistik ser ut) under perioden 1900 – 2019, så är antalet 28 ordentligt vita jular. Delar vi upp dessa 120 år i fyra 30-års-perioder, så fördelas de 28 jularna upp enligt föjande:

  10, 4, 10, 4

  Hmm, kan man skönja ett mönster här? 🙂

 34. Allt är relativt.
  Jag är född i Taunus, Tyskland, för somliga svenskar känt som ett Ford märke.
  Taunus ligger mitt i Västtyskland, norr om Frankfurt .
  Högsta höjden Feldberg, 880 m.
  Min skola,där jag gick mellan 1953 och 1961 låg ca 300 m högre ä dalen där jag bodde.
  Själv minns jag inte mycket av den här perioden, men min mor berättade för mig att jag nog väntade på snön, som brukade komma redan före jul. Jag drog fram kälken, som jag skulle åka ner från skolan, som fanns i en annan by, som låg ett par hundra åmeter högre, efter skolan. Snön kom på natten, jag drog iväg med min kälke till skolan … och fick dra ner den igen, då snön hade smält.
  Även i Tyskland förmedlas samma lögn i medierna, om att det varit snörikare jular, eller snörikare vintrar de senaste 100 åren.
  Men det fanns nog fog: lilla istiden härjade i närmare 200 år i området, med små skördar och mycket elände. Jag hade en utmärkt lärare som forskade i vad som hände på 1700 – 1800 talet i området. Köld och svält blev hans budskap om den här tiden. Han skrev en bok om det.
  Och DÅ snöade det, ofta också före jul.
  Jag kollade boken om lilla istiden på nätet, och fick tjiii. Läraren hade fel, på alla punkter. Det fanns ingen liten istid i området. Befolkningen flydde inte till Amerika på grund av dåliga klimatiska förhållande utan på grund av överbefolkningen. —
  Inte helt orätt, men tror våra grönröda makthavare på det, då de säger att det är klimatförändringen som tvingar klimatflyktingar att flytta norrut.
  Tja, allt är relativt…

 35. Robert+Norling

  Johan M. kanonbra artikel, men vill även erkänna att den är så lättfattlig att jag beslutade mig för att dela den i en ganska om arbetad (nedminskad) version i en Fb.grupp som heter Granskning SVT och SR.
  Gruppen har över 30 000 medlemmar och förmodligen är de flesta helt okunniga vad det gäller klimat.
  Så ett gyllene tillfälle – som jag inte kunde motstå -att servera dem lite fakta som är lätt för de att ta till sig.

 36. #35 Robert Norling

  Tack, och tack för att du sprider den.

  Jag har mer och mer börjat fundera över hur man vänder skutan. De som är lite pålästa om klimathotet diskuterar gärna om klimatkänsligheten är 1.1 eller 2.2 grader eller om UHI verkligen bara är 0.3 grader. För nittionio av hundra människor (för att inte säga 999 av tusen) är detta siffror som inte förändrar ett dugg. Alla vet att det var kalt som bara den för hundra år sedan, att det brann utav bara katten i Kalifornien i år och att temperaturen ökat dramatiskt.

  Den bilden är väldigt svår att förändra och förändras definitivt inte av en siffra med en decimal. Den kanske aldrig heller förändras utan kommer bara att bytas ut mot något helt annat.

  …. nu är det lördag morgon, och det är faktiskt ett lätt snöfall utanför fönstret 🙂 Kung Bore är på min sida!

 37. Per I

  Simon #18
  Jisses löven kommer falla sex dagar tidigare om 80 år. Och det minskar kollagringen. Men samtidigt ökar väl växtligheten med mer CO2 och varmare klimat så den tar upp mer kol.
  Det är tydligt att forskare måste komma med önskade resultat för att få anslag och lön. Vilket meningslöst jobb dessa har.

 38. Simon

  #37 Per
  Ja det är som med politiker. Ju mer man syns och ju mer verklighetsfrånvänt svammel man lägger fram, gärna samtidigt som man framstår som en godhetsapostel, desto brantare uppåt pekar karriärkurvan. Verkligheten är inte så viktig bara intentionerna framstår som ”goda”.

 39. Karl Erik R

  #18 Simon.
  Jag får inte ihop logiken. Vegetationssäsongen blir längre med varmare klimat. Inget nytt i det. Men om löven faller tidigare, då blir ju säsongen kortare. Men det kanske inte finns någon logik, där heller?

  I alla fall bevisar det att för datormodeller gäller fortfarande ”skräp in – skräp ut”.

 40. Simon

  #39 Karl Erik
  Instämmer!

 41. Andersson

  Läste någonstans för länge sedan att efter en solig och varm sommar börjar lövträden gulna när trädet växt färdigt för säsongen.
  D.v.s vädret är fortfarande gynnsamt för ytterligare tillväxt men trädet har växt färdigt, (antar att årsringen inte får bli för tjock?).
  Det bör som jag ser det innebära maximal vedtillväxt och att maximalt med CO2 bundits i veden. Tycker att maximal vedtillväxt måste binda mer CO2 än vad de fallna löven kan frigöra för att de faller några dagar tidigare. För övrigt kommer alla löv brytas ner oavsett när de faller.

 42. mattias

  I ett klipp från DN för längesedan visades en graf över medeldygnstemperaturen för Stockholm under julafton mellan åren 1965-2015, källa SMHI. Det var oftare minusgrader än plusgrader, och det fanns överhuvudtaget ingen trend i den grafen.

 43. mattias

  #42
  Jag skulle tro att det är det är den här:https://www.dn.se/sthlm/inga-rekordtemperaturer-pa-julafton-i-ar/

  Jag minns att fotograferade av den – för jag hajade till – inte ofta DN publicerar liknande avslöjande figurer.

 44. Mats Rosengren

  Det där med “en pik till alla klimatförnekare där ute” kommer kanske att totalt ”back-fire”. Allt tyder på att julen 2020 kommer att bli mycket snörik! Det är ovanligt att det snöar redan första advent i Hessen (Tyskland) och det har det gjort idag!

  Men se här hur det ser ut i Norilsk (Ryssland) just nu
  https://www.youtube.com/watch?v=–ENJbVu-LI

 45. Mats Rosengren

  Ett litet tillägg till ovanstående #44

  Südalpen vor Schneechaos (04.12.2020)
  https://www.youtube.com/watch?v=tXDvo–zjzY