Öppen Tråd

 

november

Det stora mörkret sänker sig över landet. Men det finns ljusglimtar med lite färger kvar, och på många ställen börjar snön lägga sig som lyser upp lite grand. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. En mycket intressant ledare i dagens SvD. Hans Bergström, fd chefredaktör DN, pekar på det förrädiska när politiker säger ”lyssna på vetenskapen”. Ordet klimat skrivs aldrig och det kan vara jag som övertolkar saker men nog passar det in på den icke-existerande klimatdebatten.

  Bergström bjuder även på denna dikt av Gustaf Fröding som rätt bra beskriver den vetenskapliga debattens natur.

  Vad är sanning

  Men gudskelov, att professorer finnas,
  för vilka sanningen är ganska klar!
  De äro legio, ty de äro månge
  som skänkt den tvivelsamme romarn svar
  Dock syns mig sällsamt, att det enda sanna
  så underbart kan byta form och färg
  Det, som är sanning i Berlin och Jena,
  är bara dåligt skämt i Heidelberg.

  En politiker kan alltid plocka ”rätt” ståndpunkt.

  https://www.svd.se/att-gomma-sig-bakom-vetenskapen

 2. mattias

  Johan, ja – den var bra. Vet inte hur det är på tex KTH nu, men åtminstone förr – håller jag inte riktigt med Fröding. ”Riktiga” professorer upplevde jag som mer ödmjuka inför vetenskaplig komplexitet snarare än tvärsäkra utsagor – det var snarare forskare på lägre nivåer med ideologiska agendor som var mer tvärsäkra i sina utsagor – då visste man att man skulle lyssna kritiskt.

 3. Lennart Svanberg

  Tänkte exakt samma saker Johan. När jag började läsa SvD och DN för 30 år sedan upplever jag att den vetenskapligt sunda skepsisen var framträdande på ledarsidor. Låt oss tro att vi åter kan gå mot en period där vi behåller lugnet i viktiga frågor och att vi kan diskutera Klimatet utan att bli anklagade för det ena eller andra.

 4. Simon

  Vad är det man brukar säga, lyssna inte på den som tvärsäkert påstår sig funnit sanningen, lyssna i stället på den som söker sanningen?

 5. Rolf Mellberg

  Oktobers månads CO2-halt blev hela 2.76 ppm högre än förra årets oktober. Hela detta året lär – gissar jag – hamna runt 2.6 högre än förra året. Hela förra decenniets var i snitt 2.434 än decenniet dessförinnan, etc.

  Det är bara att konstatera att politiker, IPCC, Rockström och Greta (Wolodarski och Wiman inte att förglömma) har misslyckats att lösa denna mänsklighetens ödesfråga.

  Snart återstår bara att vi vänder oss till GUD, förbarma dig över våra synder. Alla kyrkor fylles till bredden! Jorden går mot sitt slut men vi smiter till paradiset. (utom jag själv som bokat plats i helvetet)

  https://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/

 6. Rolf Mellberg

  För den som händelsevis har ångest för framtiden för Antarktis is, dess avsmältning och relaterad havshöjning, så kommer lite medicin här:
  https://wattsupwiththat.com/2020/11/04/sea-level-rise-and-antarctica/

 7. #2 mattias

  Så rätt – man brukar väl säga att man först är ”tvärsäker” men allteftersom man lär sig mer så blir man ”säker” 🙂

 8. Joachim Andersson

  Såg att SMHI har fått en ny VD Håkan Wirtén.
  Idag är han generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF. Så då vet vi vad som väntas vid varje väderpresentation i statstelevisionens.
  De få presentatörer som inte nämner klimatförändringar vid minsta tänkbara förändring får nog gå i pension nu.
  Tur att YR finns så man slipper höra på aktivisterna.

 9. Ann+lh

  Vad hände frågade Trump när hans stora ledning i några swingstater försvann när poströsterna började räknas.
  Ja, vad hände?
  Möjligen har svaret kommit här:
  https://www.breitbart.com/politics/2020/11/06/michigan-county-flips-from-biden-to-trump-after-glitch-fixed/amp/
  I lilla Atrim county i Michigan kollades de dataräknade poströsterna om och de visade sig att 2000 Trumpröster hamnat i Bidens korg. Aj, aj, aj! Nu föll detta lilla county i Trumps händer.
  Problemet är att denna rösträkningsmaskin används frekvent i just svingsaterna.
  Hela havet stormar där borta, medan svensk TV förhoppningsfulls mal på med att snart har vi en ny president.
  Hum, hum vet.

 10. mattias

  #7,
  Ja, eller förvirrad fast på en högre nivå.

 11. Ann+Löfving-Henriksson

  Tillägg till min kommentar. #9
  Min dator var inte med mej när jag skulle redigera inlägget.
  Antrim country gick felaktigt till Biden och nu kräver Trumps jurister m.fl. omräkning av samtliga områden som drabbats av ”vad hände”.
  Nog är det spännande!

 12. Lars Cornell

  Varför är det hack i kurvorna?
  https://thoralfsblogg.files.wordpress.com/2020/11/wisconsin_michigan.jpg

 13. Simon

  På tal om Trump och mediarapporteringen. Oavsett vad man tycker om Trump som person så handlar 99% av alla artiklar om hans personlighet och en försvinnande liten andel artiklar är sakargument om den politik som förts.

  En sak till som är oerhört märkligt är snacket om Trumps skattedeklarationer men vad som ”glöms” bort är ju att Biden är skattekonsument. Dvs hans inkomster består av andras skatteinbetalningar. Precis som exempelvis Löfven, Mona S, Lövin mfl. Göran P driver åtminstone eget företag och är således i viss utsträckning (förhoppningsvis) betalare av skatt

 14. Lasse

  För den som följer klimatfrågan är fusk inte främmande.
  Mann med trädringar ändrade slutet av serien med en vanlig termometer-Hockeystick!
  Ändå betrodd forskare inom alarmistkåren.
  NASA körde med pegelmätningar och satellitmätningar i samma diagram för att på så sätt få ett tydligt trendbrott.
  Sen känner alla till de noggranna USA mätningarna som kalibrerats med CO2 kurvan.

  Nu räknas valsedlar och frågan om fusk är uppe och orsakar osäkerhet. Valsystemet är inte helt perfekt.
  Att påstå att fusk inte förekommer är naivt. Men om det är organiserat är en annan fråga.
  Med små marginaler så är det lätt att förstå frustrationen när enstaka röster avgör.

  Sociala medier kommer att vara övertygade om både det ena och det andra och de har alltid rätt till en åsikt.

  SVDs ledare var befriande-det som är sant i Pottsdam är ifrågasatt på nätet!

 15. #5 Rolf, samma här. Har alltid tänkt att det verkar tråkigt där uppe och att det nog är roligare en trappa ned. Ombonat varmt-härligt syndigt-vin kvinnor och sång. Vi syns!

 16. Benny N.

  En kort uppsats i ämnet EON Simris off-grid projekt i Simrishamn finns nu som PDF.
  Att kalla det energibolagens ”forskningsprojekt” för lekstuga och projektledardagis är egentligen för snällt. För gissa vem som får betala?

  Simris kostnad på 35 miljoner var i alla fall finansierat till 70% via deltagande i InterFlex, 2018, EU, och resterande stod EON för. Dvs skattebetalarna/elkunderna.

  Under de tre år som projektet varade kopplades det lokala energisystemet bort från det allmänna nätet var femte vecka och kördes i ödrift. Man påstår då att det var ödrift men man anger inte hur mycket reservgeneratorerna gick. Batterierna räckte knappt en natt enligt EON.

  Att projektet det etablerades i Simrishamn var för att vid ursprungsplaneringen stötte E.ON på motstånd av lokalbefolkningen i Sundsvall vilket föranledde att man placerade det i en mer ”vindkraftvänlig” kommun (det fanns redan vindkraft i Simrishamn m.o.)

  Dessutom ”mutades” deltagande konsumenter med speciellt framtaget elavtal där de erbjöds investera i solceller och ett mindre batteri för halva kostnaden. De fick även en ny smart värmepump till ett rabatterat pris. De som ingick avtalet fick dessutom en månatlig rabatt på 100 kronor på sin elräkning. Vem skulle inte hoppat på det?

  EON tröttnade tydligen snabbt efter den ståtliga invigningen och det fanns ett utbrett missnöje bland deltagande elkonsumenter gällande uppföljningen av projektet. EON:s projektledare Jörgen Rosvall drog iväg till nya roliga projekt finansierade med skattemedel förmodligen.Han medgav dock intervjun att vindkraft kan ses som visuell nedskräpning när han beskriver motståndet de stötte på av lokalbefolkningen på Åstön i Sundsvall. Anledningen bakom det starka motståndet var att invånarna tyckte att det var allmänt störande och förfulande i naturen vilket fick till konsekvens att E.ON fick se sig om efter en annan plats för projektet.

  En klok konsument i Simris har lite hum om vindkraft tydligen för hon tycker inte att vindkraften är vacker och hon upplever att den viner även om hon inte bor så nära att hon blir störd av den. Hon berättar i intervjun att hon har hört att den har en dålig verkningsgrad men att den blir lönsam tack vare statens subventioner. Hon förtydligar också att hon inte vet säkert då detta inte är något hon satt sig in i. Hon har rätt! Det tål att upprepas att vindkraft är varken miljövänlig eller billig. Ett enstaka vindkraftverk kan vara arkitektoniskt intagande men som en så kallad ”park”, vindindustri, blir den ett ett monster. Glöm inte den 24 juni 2020 där hela skiten stod still!

  Här längst ned på sidan finns en slider att dra i för att se hur det kan se ut med och utan vindkraft i byn. Välj själva!
  https://www.ostraharg.se/klimat-miljo-energi/

 17. Rolf Mellberg

  #14 Lasse

  Appropå mätning av havsnivå

  Snart ska en ny sattelit sändas upp, vi får hoppas på att nivåskillnaden mellan peglel-mätning och sattelit-data då kan komma att minska:

  https://www.nasa.gov/feature/jpl/5-things-to-know-about-sentinel-6-michael-freilich

 18. Daniel+Wiklund

  Domedagen är ju på tapeten nu. Läser i dagens kurir att det är en man som vid 5 tillfällen i september besökt butiker i Luleå för att stjäla prylar som passar in i förberedelserna inför jordens undergång. Han kallar sig prepper, en som sätter ihop överlevnadskit i väntan på den stora katastrofen. I mannens lägenhet hittade polisen bl a följande stöldgods, kängor, kikare, sovsäckar, stormkök, frystorkad mat och dyra fritidskläder. Åklagaren yrkar på 6 månaders fängelse och utvisning. Han kanske dyker upp i programmet Domedagen.

 19. Peter Lindström

  Hej jag skulle vilja ställa en fråga till insatta damer och herrar på klimatupplysningen som jag har funderat länge på och som handlar om fjärrvärme
  Är det verkligen samhällsekonomiskt och till gagn för klimat och miljö att använda så mycket resurser för att gräva upp lägga rör fylla igen pumpa vatten osv när all värme kan transporteras i en elkabel istället en kabel som ofta redan finns i med kapacitet t ex en liten villa.
  Att få bort alla dessa oljepannor som fanns förr är riktigt bra men var det verkligen rätt att ersätta dom med fjärrvärme i stället föe el?
  Kan ett tex flis eldat värmeverk optimeras att producera el isället för varmvatten?
  Kan den spillvärme som produceras användas i omedelbar närhet till verket användas till exempelvid växthus?
  Jag äger ingen utbildning i varken ekonomi ellrer fysik men den här frågan har gnagt i många år efter jag sett hur mycket arbete som behövs.
  Tacksam för svar Peter

 20. Robert+Norling

  Från gårdagens tråd. För de som inte lyssnat gör det och förfäras.

  #29 Ingemar N.
  “Trots att dessa kommungubbar/kvinnor med en enkel knapptryckning kan se att havsnivån minskar så höjer de kajer och förbereder sig för meterhöjningar.”
  Tror inte vi ska hoppas för mycket på dessa människor. Lyssna på detta samtal i länken nedan med kommunalfullmäktige vice ordförande i Kalmar då de utlyst klimatnödläge.

  https://www.youtube.com/watch?v=gKuTpTgKxIY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3OFbPXN9pmDCDEE6zMc99gMxy5cs4bkF4yHvJh180DxgtLxyPluyabbNo

 21. Sigge

  Ann Löfving Henriksson #11

  I alla stater där resultatet är väldigt jämt så räknar de om alla distrikt även om ingen av kandidaterna begär det. Så kommer de att göra i Georgia nu och så gjorde man i Florida år 2000. Det händer lite då och då att det i någon delstat som rösterna räknas om.

  Jag känner inte till om någon omräkning har gjort att resultatet ändrats så elektorerna tillfallit den andra sidan. Det har i alla fall aldrig inträffat att en omräkning har gjort att det blivit en annan president än den som först utsetts till segrare.

  Vid omräkning så brukar det alltid hittas några fel. Det är vanligt att rösträkningsmaskinerna inte läser en dåligt ifylld röstsedel på rätt sätt.

  Om det är riktigt som du skriver om Antrim County så berodde det nog på att det blev fel på en rösträkningsmaskin. Troligen var det valmyndigheten själva som upptäckte felet. Det kan även ha varit observatörer som upptäckt felet. Det är ungefär tre gånger så många republikanska observatörer som det är demokratiska.

 22. Ivar+Andersson

  Apropå PS och MSM
  “Mediernas roll i ett fritt och öppet samhälle är att granska statsmakten. Då är det bakvänt att staten själv äger de mediebolag som är satta att granska den. “ https://www.gp.se/ledare/staten-b%C3%B6r-inte-%C3%A4ga-mediebolag-1.36526121

 23. Ann+Löfving-Henriksson

  # 11 Sigge, vem som än fann felet måste en omräkning ske. Som det ser ut nu är det oerhört allvarligt 😐 och kan ge svaret på Trumps fråga vad hände.
  Ja, vad hände vi får läsa vidare och söka bilda oss en uppfattning. Tills vidare har svensk media inte hittat denna intressanta nyhet.
  Ännu en öppen fråga för oss alla!
  När Trump går ut så hårt som han gjort här brukar han ha på fötterna …

 24. Göran J

  Det som åtminstone jag funderar över är hur illa det är ställt med valprognos instituten i USA.

  Under senaste halvåret innan valet har samtliga valprognoser visat att Biden haft ett försprång på ca 10 %. I varje fall för den som tittat på svensk TV eller lyssnat på svensk radio.

  Kanske är det samma datorer, program och programmerare som man använder vid andra typer av prognoser av till exempel väder och klimat. 🙂

 25. Simon

  #24 Göran
  En sak är i alla säkert. Innan vi använde digitala betalningsmedel var varken strömavbrott, hackerattacker eller databuggar ett problem när vi ville handla exempelvis mat. 😉

  En dator är aldrig bättre än hur den programmerats kan man väl diplomatiskt säga.

 26. Simon

  #19 Peter
  Mkt intressant fråga. Jag är alldeles för dåligt insatt i fjärrvärme för att svara men spontant kan jag tycka att värmeförluster borde vara ett problem.

 27. BENNY Wiktorsson

  Med tanke på hur många grodor som trillat ur J Bidens mun under valrörelsen är det väl inte konstigt att han tappar i förtroende. Att så många i USA vill ha denne dement person att kontrollera världens mäktigaste kärnvapenarsenal är för mig en gåta. Men det kanske säger mer om hur media/sociala media påverkar nyhetsflödet

 28. Göran J

  Simon #25

  Det är som du skriver men mitt problem är kanske att den som programmerar vill ha ett visst resultat när någon använder programmet. Om så är fallet spelar det ingen roll vad jag sedan matar in i datorn. Utfallet blir ändå det som redan bestämts vid programmeringen.

  Varför skulle man inte nyttja den här tekniken vid presidentval när man med glatt hjärta gör det vid andra tillfällen.

 29. Lasse

  #17
  Intressant men med NASA som övervakare så kan man befara att det blir justeringar.
  De är ju rätt så säkra på sina utsagor:
  The rate at which the oceans are rising has accelerated over the past two decades, and scientists expect it to speed up more in the years to come. ”

  Vilket peglarna inte visar ännu!
  Det är tur att peglarna inte sköts av EN institution utan av många, de blir då svårare att manipulera!

 30. Ivar+Andersson

  Vetenskap och konsensus
  ”Hallonsten klargör hur vetenskapen bygger på ”organiserad skepsis” och provisoriska sanningar. Allt kan ändras med nya data. Konsensus är temporärt och rörligt. Det allmänheten kan uppfatta som svajigt i forskning är i själva verket den vetenskapliga processens natur, med organiserad mot- och självkritik.”
  https://www.svd.se/att-gomma-sig-bakom-vetenskapen

 31. Sigge

  Ann Löving Henriksson #23

  I alla stater där det är väldigt jämt, mindre än 0,25% skillnad, så gör valmyndigheten en omräkning. I stater där skillnaden är mindre än 1% skillnad kan partierna begära omräkning.

  ”När Trump går ut så hårt som han gjort här brukar han ha på fötterna …”

  Där håller jag inte med Dig. Trump verkar ha ett högre tonläge ju mindre han har på fötterna för att då har han dåligt stöd från sitt parti. I det här fallet så är det flera republikanska senatorer som anser att han skall lägga fram bevis.

  En sak som försenat rösträkningen i vissa distrikt är att republikanerna har så många valobservatörer att alla inte kan få plats.

  USA är ett demokratiskt land, som har ett krångligt valsystem, men det fungerar. Det anser republikanerna också. Det är Trump som har annan uppfattning.

 32. Lars Cornell

  #19 Peter. Fjärrvärme är i princip spillvärme och således mycket billigt. Man kan konstruera med olika sk alfavärden som är fördelning mellan värme och el. Men el kräver betydligt högre ångtemperatur än vad fjärrvärme gör.

 33. Ulf

  Det är mycket i detta val som inte diskuteras. Poströster har tillhört undantaget i tidigare val.
  Att man tillåter drösvis med poströster som aldrig kollas via ett ID kort är naturligtvis en katastrof som vi aldrig tillåtet i Sverige.
  I en del stater kan man alltså registrera sig för röstning utan id kort. Man kan sedan poströsta med en signerad röst. Signaturen jämförs sedan med den på registreringen. Att detta pajassystem ifrågasätts tycker inte svenska medier är rätt. Vi vet alla vad de tyckt om massor av republikaner röstat poströstvägen.

 34. Ulf

  Vad gäller valet så är valet till senaten mycket viktigare. En republikansk seger garanterar att en massa skräp inte får igenom. Demokraterna är mycket näringslivsfientliga och älskar skräp som vindkraft.
  Risken är dock att det blir omval i Georgia. Teoretiskt kan då demokraterna få 50 platser, utslagsrösten går då till vicepresidenten.
  Då blir det intressant att titta på vilka konservativa demokrater som röstar självständigt. Några röstade faktiskt emot att ställa Trump inför rätta när det begav sig. Inte heller det var något media hade lust att ta upp.
  Man börjar bli ordentligt trött på att googla upp alla viktiga nyheter själv, för att media vägrar göra sitt jobb.
  Det är en katastrof att media gjort verkligheten till politik.

 35. Björn

  Här är lite information om den nya solcykeln 25. Enligt expertis så inträffade den i december förra året, men det har inte varit någon nämnvärd ökning av aktiviteten förrän nu. I länk 2 kan man se en tydlig ökning av aktiviteten, där solar flux 10.7 cm är proxy för ökningen av UV, i sådana våglängder som skapar ozon i stratosfären och därmed höjer temperaturen i detta atmosfärslager.

  1) Info: https://www.nasa.gov/press-release/solar-cycle-25-is-here-nasa-noaa-scientists-explain-what-that-means/

  2) Aktivitet: http://www.solen.info/solar/

 36. Stefan+Thorslund

  #1 Johan M

  Jodå, ”klimatkrisen” nämns faktiskt på första raden efter Frödings dikt. Det gör en väldigt bra artikel kanske ännu intressantare. Tack för tips!

 37. Daniel+Wiklund

  I AB skriver två miljöpartistiska riksdagsledamöter ”Skydda vår demokrati mot en svensk Trump”. Ska dom säga, som verkligen hotar vår demokrati. Ett miniparti har makten som om dom vore det största partiet.

 38. Simon

  Henrik Jönsson är som vanligt klockren, ”the times they are a changin” indeed: https://www.youtube.com/watch?v=RRxSeMDppsg

 39. Sigge

  Peter Lindström #19

  Jag har jobbat på ett kommunalt energiverk som hade både fjärrvärme och eldistribution. (Senare slogs det samman med annan kommun och energibolag bildades. Därefter såldes eldistributionen och senare även värmeverken)

  Om det inte är för glest mellan fastigheterna så är fjärrvärme en bra lösning för uppvärmning. Där fastigheterna ligger tätt kan alla hus inte ha bergvärme, för då skulle man få permafrost under husen efter ett antal år.

  Om man eldar bränsle i en bra fjärrvärmepanna så har man verkningsgrader på 92-93%. Förlusterna i fjärrvärmenätet är på ungefär 10%.

  De större orterna i Sverige har kraftvärmeverk som vintertid producerar både el och värme. Det är så att det är en elproducerande enhet där spillvärmen används till fjärrvärme. Då blir ungefär 30% av energin el och 60% värme. Det finns ett 40-tal orter som har kraftvärmeverk idag. I mindre orter där värmeförbrukningen ligger under c:a 100 GWh/år så lönar sig inte med kraftvärme. Men mindre orter i skogslänen är de som har möjlighet att få den billigaste bränsleflisen.

  Ungefär hälften av landets energibehov för uppvärmning är numera med fjärrvärme. Skulle detta ersättas med värmepumpar så skulle effektbehovet en kall vinterdag vara 10-12 GW mer än vad som behövs idag. Det skulle innebära ett jättestor investering i elnätet.

  GW = 1 miljon kW

 40. Daniel+Wiklund

  Nu har kuriren redovisat temperaturen i Luleå för oktober. Det blev 4,1. Medeltemperaturen sen 1921 är 2,1. Kallaste oktober var 1960 med minus 4,1. Det minns jag, vi åkte skridskor på ån och träsket tidigt det året. Varmaste året var året efter, 1961 med 7,2. Då spelade vi fotboll istället. Kan noteras att vi har ett underbart väder idag, strålande sol, och 7,2 grader just nu. Träffade många människor idag på min cykeltur, ingen väder/klimatkris här.

 41. Simon

  #39 Daniel
  Tur vi har dig, ingenting slår faktiska observationer. Låter som en trevlig dag för övrigt 🙂

 42. Rolf Mellberg

  #35 Björn

  Mycket intressant om att själva NASA blivit tillrättavisat av en belgare och en norrman (Jan Alvestad)

  Det namnet får man försöka komma ihåg.

  Att NASA först sa att minmum kom i April i år för att senare behöva ändra sig flera månader (tidigare) är ju rätt uppseendeväckande kan jag tycka.
  I så fall har ju cykel 25 fått en mycket trög start – snarare än sen start – och kanske kan man spekulera att cykel 25 blir ännu svagare än 24?

  Stay tuned folks, kanske kommer Greta och andra må bättre om några år, d.v.s om nästa cykel (trots etablissemanget ihärdiga motstånd) skulle motverka uppvärmningen tydligt.

 43. Ivar+Andersson

  OT Amerikanska valet
  ”I Florida, som Republikanerna förvånade många med att vinna, röstade befolkningen, med röstsiffrorna 60,8 procent mot 39,2, igenom det andra tillägget till delstatslagen. Detta innebär att minimilönen i delstaten höjs till 15 dollar per timme.

  Samtidigt, i andra änden av landet, röstade befolkningen i den demokratdominerade delstaten Kalifornien igenom proposition 22. Förslaget innebär att Uber- och Lyftförare i främsta hand definieras som frilansar och inte anställda. Skulle de betraktas som fast anställda hade de omfattats av sjukvårdsförmåner och anställningstrygghet. I techbolagstäta och rika San Francisco ansåg 60 procent av väljarna att Uber-förarna skulle behålla sin status som frilansar.”
  https://www.gp.se/ledare/trump-var-bara-b%C3%B6rjan-1.36659513

 44. Håkan Bergman

  Rolf M. #42
  Alvestad är mannen bakom solen.info. Det står längst ner på sidan. Radioamatörer har alltid haft örnkoll på vad solen håller på med.
  http://www.solen.info/solar/

 45. En annan

  Fast man blir lite mörkrädd när man läser det här:
  https://www.armstrongeconomics.com/international-news/politics/why-people-hate-trump/
  En ny tid är här…

 46. Daniel+Wiklund

  Greta blir glad när snart 80-årige Biden blir president. Han skyddar ju vetenskapen istf att förstöra den. Biden kommer att se till att jordens klimat blir i det närmaste perfekt. Biden har redan gjort avtryck. Vädret i Luleå har varit fantastiskt idag.

 47. Lars-Eric Bjerke

  #19 Peter Lindström
  ”Fjärrvärme”
  I början byggdes fjärrvärme för att ersätta många små koks- och oljeeldade pannor med en stor central med hyfsad rening för att förbättra städernas luftkvalitet. Numera använder man ett antal värmekällor. Om man tar Göteborg som exempel:
  – Avfallskraftvärmeverket i Sävenäs
  – Spillvärme från raffinaderierna Preem och St 1
  – Stora värmepumpar i Rya som använder det renade avloppsvattnet som värmekälla
  – Rya kraftvärmeverk, gaseldat
  – Rosenlunds kraftvärmeverk, gaseldat
  – Sävenäs fliseldade värmeverk tidigare koleldat

 48. Daniel+Wiklund

  Och i Luleå får vi fjärrvärme från SSAB. Tror att vi har Sveriges billigaste. Jag har haft fjärrvärme i 17 åt, det har fungerat bra, och har inte dåligt samvete för att SSAB släpper ut koldioxid.

 49. Gunnar Strandell

  Peter Lindström #19
  Arbetet med att lägga ned rör och hålla dem och pumparna igång är inte särskilt kostsamt.
  Bäst är naturligtvis om värmen är gratis.

  När kärnkraftverken i Forsmark byggdes diskuterades att dra fjärrvärme till Uppsala och Stockholm istället för att spilla drygt 60% av primärenergin i havet.

  Uppslaget kom för sent ur teknisk synpunkt för att det krävde omkonstruktioner av andraturbinsteget och det var inte populärt bland kärnkraftsmotståndarna.

 50. Lars-Eric Bjerke

  #19 Peter Lindström
  ”Fjärrvärme”

  Det finns ganska få länder som använder fjärrvärme i någon större grad- det är främst de nordiska länderna utom Norge och de gamla Sovjetländerna. De flesta länder i Europa värmer husen, varmvattnet och maten med gas. Det ska bli intressant att se vilken uppvärmningsform de planerar inför sina övergångar till fossilfri uppvärmning.

 51. MP värvar medlemmar i söder. Igen:

  https://drive.google.com/open?id=1pqRbSoT_pQ8TyoQX-4MGx7wCygti-5vG

 52. Daniel+Wiklund

  Jag betalar ca 10000 i årskostnad för fjärrvärmen för en årsförbrukning på 18 MWh, ett hyggligt pris. SSAB förser hela Luleå med fjärrvärme. Bra med ståltillverkning.

 53. Robert+Norling

  Till Johan M, Lars C och alla andra hågade.

  Naturvårdsverket efterlyser svar på: Webbkonsultation – strategi för hållbar vindkraftsutbyggnad
  Under perioden 22 oktober till 10 november finns möjlighet att lämna synpunkter på nedanstående frågor.

  Har själv svarat, men ju fler desto bättre. Vik av några minuter av söndagen och berätta för dem om dumheten med vkv. Länk nedan.

  https://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Energi/nationell-vindkraftsstrategi/Fragor-Webbkonsultation-DOLD/?fbclid=IwAR0jmcTk46oZdXnGaFhwNWZP66ZvCPWfwyuf7wfe5029Dzu-NsukThmR2Jw

 54. Mats Kälvemark

  #52 Daniel+Wiklund
  Synd att den värmen försvinner med Hybrit. Den kommer ju huvudsakligen från de nuvarande masugnarna. Ni får väl börja elda med ved igen, det är ju så rent, förnybart biobränsle vetja! Koldioxidmolekylerna från denna källa är specialdesignade så att de inte ökar på atmosfärshalten har jag hört sägas från säker källa

 55. Ann+Löfving-Henriksson

  Medan svensk media följer CNN-spåret och gottar sig i att träsket i USA nu ser ut att ha återerövrat makten mullrar det lite här och var i USA inte minst i strategiskt viktiga områden.
  Pennsylvanias ledande republikaner t.ex. kräver granskning av valet, de vill ha klarhet i vilka röster som är lagliga respektive olagliga och Trump kämpar på. Han menar att gäller det lagliga röster vann han valet och han ger sig inte förrän antalet o/lagliga röster räknats och meddelar att kampen börjar på allvar nu på måndag.
  Oavsett den utgången får man tacka honom för att han inte bara öppnat våra ögon för hela BRI-frågan utan även för det FN-ledda träsket i USA och i stor del av västvärlden i övrigt, inte minst i vårt arma land.

 56. Sigge

  Mats Klävemark #54
  Daniel Wiklund #52

  Även vid hybrit så kommer det att vara ett värmeöverskott som skulle kunna tillvaratas för fjärrvärme.

  Idag är det troligen masugnsgasen som eldas och förser Luleå med fjärrvärme.

  I framtiden kanske man får använda en värmepump och tillvarata överskottsvärmen i avluften där smältan kyls och blir till tackjärn. Det är ingen ny teknik och den används på många ställen numera.

  Den första värmepumparna jag såg i drift var 1979? (osäker på exakt årtal). Tekniska Föreningen gjorde studiebesök för titta på värmepumpar som var i drift. Först var vi på en bondgård där man tog tillvara på värmen i frånluften från ett svinhus och sedan var vi på en industri där man tog tillvara värmen från bl a ett härderi. Den värmepump man hade vid industrin räckte till att värma upp alla lokaler tillhörande den industrin och några intilliggande lokaler. Båda värmepumparna vi tittade på var av fabrikat Alfa-Laval.

 57. Daniel+Wiklund

  # 56 Sigge Hybrit är en fullständigt onödig investering, en oerhörd dyr sådan. Inte ens säkert att det nånsin blir av.

 58. Lars i Huddinge

  #53
  Tack för tipset, enkäten i fylld och skickad.
  Ganska enkla frågor att vara kritiskt till 😄👍

 59. Sigge

  Daniel Wiklund #57

  ”Hybrit är en fullständigt onödig investering, en oerhörd dyr sådan. Inte ens säkert att det nånsin blir av”

  Så säger man om all ny teknik. Så sa man om värmepumpar på 70-talet, mobiltelefoner på 80-talet och LED-lampor för bara 10 år sedan.

 60. Daniel+Wiklund

  SSAB gör ett fint stål. Det blir inte bättre med Hybrit. En fullständigt meningslös jakt på koldioxiden är vad det handlar om. Inte om min inställning till ny teknik. Miljöpartisterna håller på att förstöra Sverige. Bra jobbat av ett fyraprocentparti.

 61. Gunnar Strandell

  Mats Kälvemark, Daniel Wiklund och Sigge

  Hybrit behöver vätgas som tydligen ska framställas genom elektrolys av vatten. För det behövs el som inte kommer från förbränning av kolväten. Det återstår att se hur väl det går att trimma försörjningen efter efterfrågan. Att lagra vätgas eller stålprodukter är inte gratis.

  Gränby Centrum i Uppsala hade värmepumpar kopplade till frånluften i slutet av 1970-talet.
  Kondens och isbildning ledde till problem i början.

  Prisutvecklingen på el och olja i Sverige har drivit på teknikutvecklingen.

 62. Trump – Biden. Här en artikel grundad på statistik som visar på valfusk i ”swing staterna”. Texten är teknisk och torr, men värd att läsa för den intresserade.

  https://theredelephants.com/there-is-undeniable-mathematical-evidence-the-election-is-being-stolen/

 63. sibbe

  Från ett antal „släktingar“ i USA, som jag har kontakt med (släktbanden ligger delvis långt bak i tiden -som för många svenskar) som bor söder om de stora sjöarna, som ni svenskar kallar för svenskbyggden, och som mina släktingar kallar för tyskbyggden, fick jag veta att Bidens valmaskin nog var oerhört effektivt. Valhjälpare gick genom stadsdelar där personer fanns som aldrig hade röstat i ett val. Man ordnade ”valbarhetsbevis”, och beställde brevvals blanketter från valnämnden. Man såg sedan till att man fick rätta krysset till rätta person och postade dessa röster på ett eller anat sätt (beroende på delstaten). Duktiga medhjälpare hade Biden, måste man medge. Att det funnits valfusk kommer man inte få bevis för, men Trump har väl en annan agenda: motarbeta Biden så att denna inte får igenom några av hans vallögner. Den första lögnen var ju att USA blir CO2 neutral till 2040! Tycker väl invånare i USA:s oljestaterna som bör lägga ner sina olje och gaskällor snarare än snart inte riktigt om.
  Gamla tyska landslagstränare som förde Tyskland till VM-segern
  1954 hade en slogan: ”Nach dem Spiel ist vor dem Spiel”.
  Vad betyder för Trump-partiet, att efter valet är före valet.
  Och nästa val är om 2 år – Och att de lär sig mortståndarens taktik…
  Och för den på vår blogg som inte riktig vet om USA:s oljeproduktion:
  USA är världens största oljeproducent…

 64. Lars Cornell

  #59 Sigge
  ”Så säger man om all ny teknik.”
  Det där var en överdrift och ibland är det rätt men ofta är det fel.

  Så tex är CCS något som aldrig kommer att genomföras annat än i sandlådeformat.
  Varför skall vi slösa tusentals miljarder dollar årligen på CCS som minskar skogens och grödors tillväxt, ökar behovet av kol eftersom mycket energi behövs men ändå inte förmår ändra jordens temperatur mer än kanske en hundradels grad?

 65. Ann+Löfving-Henriksson

  # 62 Lars M. Det är de sent anlända rösterna, som Trump twittrade om under den tidiga morgonen därefter, Vad Hände?
  Diskussionen gäller, om jag förstått det rätt, om det är tillåtet att ta emot röster u.p.a. efter det att vallokalerna stängt. Konstitutionen säger nej, medan lokala höjdare i Pennsylvania på egen hand har beslutat att gå emot konstitutionen. Trump anser att dessa röster är olagliga, i så fall tar han hem Pennsylvania. Högsta Domstolen får avgöra. Likartade förhållanden i flera swingstates.
  Trump verkar säker på sin sak han vann, åtminstone om man endast räknar lagliga röster, därför i går ”I won’ and goes fishing”. Oavsett hur detta slutar så, underhållande är han och kan dessutom reta gallfeber på media, gossen Ruda.

 66. Ann+Löfving-Henriksson

  # 62 ”Goes Golfing”, ska det naturligtvis vara oavsett originalet.

 67. Per

  Närmast äckligt partisk artikel idag på SVT.se av
  Erika Bjerström. Följande skriver hon bland annat:

  Därmed kunde världen ha vaknat upp till ytterligare fyra år av ett presidentskap som förnekar vetenskapen och att världen befinner sig i en accelererande klimatkris.

  Att ett fåtal USA-röster hade makten att påverka om den kenyanska lantbrukaren i framtiden ska kunna skörda, om fiskaren i Vietnam ska slippa havsnivåhöjningar, om Skånes sandstränder ska svepas bort, är en av demokratins största paradoxer, men också dess förtjänster.

  Läs hela på
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-bidens-valseger-epokgorande-for-det-globala-klimatarbetet

 68. #66 Ann+Löfving-Henriksson#

  Länken ovan tyckte jag var intressant därför att graferna med kurvor över hur röstutvecklingen för Biden borde sett ut inte överensstämmer med de redovisade resultaten. Bidens röster kom mot slutet in i stora batches. Ofta verkar det ha varit så, att när ett stort antal röster plötsligt dök upp mot slutet av sammanräkningen, var 100% av dem för Biden. Högst osannolikt. Om jag inte minns fel, hittades 138 000 nya röster i Pennsylvania, där samtliga var för Biden. Som jag förstår det, hände sådant endast i swing staterna. Tyvärr tror jag att oredan är så stor att det blir omöjligt att reda ut, speciellt som viljan att lägga locket på är så stor.

  Det sägs också att dataexperter dagen innan gjorde ändringar i programmen som driver rösträkningsmaskinerna, vilket inte hänt tidigare.

  Jag satt uppe och lyssnade till debatten Trump – Biden 1 och 2 samt Pence – Harris. Det ser ut som att när Harris övertar presidentämbetet går vi ur askan i elden. Dessutom såg jag i direktsändning 5 eller 6 av Trumps valmöten. Trump drog 10 000-tals entusiastiska supportrar, Biden som mest 700, men oftast under 100. Väldigt märkligt att detta inte slog fullt ut i valet.

  En annan trolig konsekvens av Biden som president är att Brexit inte blir av på riktigt. Idel goda nyheter!

 69. Daniel+Wiklund

  Idag har Luleå haft folkomröstning om framtidens skola. Folkinitiativets förslag fick 92,6 procent, socialdemokraternas förslag 7,4. Ett förkrossande nederlag för socialdemokratin, dom som styrt Luleå hur många år som helst.

 70. Ann+lh

  # 68 Lars, nog verkar det som om det varit ett utbrett och massivt valfuskande, men att diskussionen kring detta ska begravas snabbt som sjutton och under tystnad.
  Här är ett mycket intressant inlägg om vad konstitutionen säger.
  https://www.breitbart.com/clips/2020/11/07/mark-levin-there-is-more-evidence-of-voter-fraud-than-there-was-ever-evidence-of-russian-collusion/amp/
  Veckan om kommer blir spännande!

 71. Ivar+Andersson

  Expressen om USA:s blivande president Joe Biden:
  ”Han kommer att återansluta USA till Parisavtalet och stötta landets marknadsledda omställning till förnybart. ”
  https://www.expressen.se/ledare/mardrommen-ar-over-tack-for-det-amerika/
  Kan en omställning som kräver subventioner vara marknadsledd? Expressen behöver också subventioner för att klara sig på marknaden.

 72. Daniel+Wiklund

  Biden stöttar alltså det förnybara. Men det gäller inte den nu valde presidenten. Han har passerat bäst före datum för länge sen. Huvudsaken man tillhör dom goda. Låter nästan som att Jesus återuppstått. Knutbysekten har smittat av sig.

 73. Ann+lh

  Striden om vem som vann presidentvalet i USAs rasar vidare. Saken är inte avgjord förrän man utrett allt valfusk…
  Steve Scalise (House Minority whip) har nu agerat i striden. Han påpekar att det inte gick rätt till i alla delstater under valnatten:
  ”Scalise pointed out that some election laws were not followed on election night, including some states not allowing poll watchers to watch the ballot counting and counting ballots after 8 p.m. in Pennsylvania.

  “We’re really at the beginning of the legal side of this. Of course, you had election night Tuesday night. Then you had some states still counting, some very questionable things happen, especially when you look at many states that have the laws that allow a poll watcher to watch the counting. It’s part of the transparency process that’s a law in most states. That was not being followed. They were not allowing Trump’s poll watchers to watch what was going on. And, you know, what are you doing behind closed doors where you’re afraid to let other people watch you when the law says you have to?”

  “Clearly, the Pennsylvania law, which is clear after 8 p.m. on Tuesday night, ballots can’t be counted, yet they were counting those ballots,” he continued. “The Supreme Court said you have to keep them separate. There were questions of whether or not they separated all of those ballots, and the secretary of state has yet to set how many they are. She’ll say, ‘Well, we don’t think it’s enough to be outside the margin.’ Well, then how many is it? Why aren’t they transport about these things? These are laws on states’ books that aren’t being followed. Dead people have clearly been identified as having cast ballots. These are all things that raise very serious concerns, and it’s part of the legal process.”

  Scalise säger alltså samma sak som Trump hävdar.

  Trump ger sig inte, han har enlig egen utsago vunnit och är nu ”svår att tas med ”. Hur säker kan han vara eller är det bara att han är en dålig förlorare som media påstår?
  Högsta domstolen nästa…

 74. Ann+lh

  Striden om giltiga eller ogiltiga valsedlar och alla andra märkligheter i årets presidentval går vidare.
  (Se # 6, 34, 55, 62, 63, 65 (I Won and Goes Golfing), 68, 70 och 73.)
  Den här trådens rubrik talar om att 39 House Republikans har skrivit till justitieminister William Barr och frågat om vad han gör för att säkra integriteten i presidentvalet. Brevet finns i inlägget:
  https://www.breitbart.com/politics/2020/11/08/39-house-republicans-ask-bill-barr-to-ensure-integrity-of-voting-and-counting-process/
  Trump twittrade över helgen att på måndag börjar stiden. Kanske kommer det mera …

 75. Ann+lh

  Länk till # 73
  https://www.breitbart.com/politics/2020/11/08/39-house-republicans-ask-bill-barr-to-ensure-integrity-of-voting-and-counting-process/

 76. Sigge

  Ann L H

  Varför är du så säker på att det varit valfusk?

  Att många poströstade på valdagen i vissa valdistrikt berodde på att det var lång kö utanför vallokalerna. I en del fall beror det på att många hade rent fysiskt närmare till postkontor än till vallokal.

  Det finns en sak som jag trodde Trump skulle kritisera. Det är att röstningen pågick långt efter att vallokalerna officiellt stängde. Det räckte att man hade ställt sig i kö utanför en vallokal innan stängningstid, då fick man komma in och rösta. Det har inte Trump kritiserat vad jag känner till.

 77. Ann+Löfving-Henriksson

  # 76 Sigge,
  det är svårt att sitta här på andra sidan Atlanten och vara säker, men eftersom jag inte bara skaffar info från det liberala vänstergänget blir min världsbild tämligen olik den vi serveras från svensk normalmedia.
  Som jag skrev i första kommentaren kring den här frågan brukar Trump vara rätt säker på sin sak när han slår på stora trumman. Han frågade ”vad hände” och har hållit fast vid den linjen. Nu har Trump fått allt fler med sig om att det krävs noggrann analys 🧐 kring huruvida alla röster som räknats är lagliga. Den senaste är senatens talman, som inte godkänner Biden i nuläget.
  Intressant!

 78. Bert Nilsson

  Att despoter använder valsystemet för att rensa bort oppositionella röster och vinna med så där 98% är inte ovanligt, men att oppositionen lägger för mycket röster för att få bort regimen kan jag inte minnas ha hänt förut. Det förutsätter nästan ”alla konspirationers moder”.

 79. Sigge

  Ann L H #77

  Jag vet inte vad för information du har. Men Trump har inget bevis för att oegentligheter förekommit. Det man vet om Trump är att det är en ohederlig affärsman och en stor lögnare. Det första jag hörde om honom var om affärerna i Atlanta där han lurade massor av människor att köpa aktier i ett bolag som senare gick i konkurs. Trots att årsberättelserna från bolaget han sålde var felaktiga så klarade han sig från fängelse.

 80. Lasse

  #79 Sigge
  Har du information som vi inte känner till om valets riktighet?
  Skall gamla synder dras fram så är valfusk inget okänt fenomen i USA.
  1979 ställde S en motion om felaktigheter i Svenska valet det året-räkna inte alla röster! (Gällde utlandssvenskars röster som gav borgarna segern)
  Det förekommer och bör få genomlysas i en demokrati!
  Att förloraren är lite Trumpen gäller väl i alla val! 🙂

 81. Daniel+Wiklund

  I en annan tråd här på bloggen handlar det om dom goda och dom onda. Trump personifierar ondskan och Biden godheten. Fan trot. Pappa Kennedy gjorde allt för att hans söner skulle bli president, i varje fall en av dom. Han tom kohandlade med maffian. Ändå anses Kennedy som en av dom goda presidenterna. Lite märkligt att han hade tid med presidentskapet med tanke på hans kvinnoaffärer.

 82. Ann+Löfving-Henriksson

  # 79 Sigge,
  fler och fler kräver att endast de legala rösterna ska räknas och exemplen på misstänkt valfusk ökar. Det finns gott om information, sök och du ska finna.

 83. Ann+Löfving-Henriksson

  Sigge, # 79 m.fl.
  ”Alla amerikaner borde vilja att eventuella felaktigheter kommer upp till ytan”, så uttryckte senatens ledare sig när han motiverade varför han ännu inte godkände Joe Biden som segrare (se SVT nyheter).
  Det är fler som avvaktar Ryssland, Kina, Mexiko och kanske några till. Däremot har Löven gått ut och både gratulerat och förklarat att Biden säkert kommer att klara av att sköta sin post. EUs ledare följer i Lövens spår.
  Varför är Du inte nöjd med att man vill få klarhet i anklagelserna kring valfusk?

 84. Lasse

  #83 Ann
  Rekommenderar ett inslag i Fox news-Tucker Carlson.
  https://www.youtube.com/watch?v=R5ki6S-WsKU

  Det är helt legitimt att undersöka och ifrågasätta valet på det sätt som demokratier ger utrymme för granskning .
  I totalitära länder så är det inte tillåtet.
  Varför har media så bråttom?

 85. Ann+Löfving-Henriksson

  # 84 Lasse, självklart, men alla tycks inte gilla det.

 86. Jojje

  En föreläsning av Tony Heller från 2016.
  https://www.youtube.com/watch?v=Gh-DNNIUjKU

 87. Jojje

  Angående politiker, goda, onda och Kennedy så kan man läsa en hel del om fadern Joe P Kennedy angående anti-semitism. Enligt vissa blev han hemskickad från sin roll som ambassadör i England 1940 för att vara för positiv till Hitler och Tyskland.

 88. #79 Sigge#

  ”Men Trump har inget bevis för att oegentligheter förekommit.”

  Det är inte ett legitimt argument vid denna tidpunkt. Självfallet finns inga ”bevis” förrän de påpekade incidenterna prövats av domstol. Rapporter om valfusk i swing staterna finns det dock i hundratal.

  Nedan kopierar jag en kommentar och länk från DGS. Videon är lång, men den sista delen kan man skippa.

  ”Scott Adams, skaparen av Dilbert, förutspår i denna videon att Trump kommer att vinna. En sevärd video, I korthet är hans argument som följer:

  Motiv: Demokraterna har fåtts att tro att Donald Trump är Hitler, nästan – skulle inte du göra vad du kan för att stoppa Hitler?

  Möjlighet: Är det möjligt att fuska? Svaret är självklart ja, på tusen olika vis, och många sedan länge demokratiskt styrda städer har ertappats med att systematiskt göra just det i andra val.

  Omfattning: Kan fusket vara utbrett nog för att göra skillnad, eller omvänt, hur många fuskare behövs? Det visar sig att rätt få behövs, kanske 5 av 100 demokrater i kritiska stater och demokratstyrda städer i anser att det är värt risken att bli påkommen med fusk för att stoppa Hitler och det räcker för att vinna valet.”

  https://www.youtube.com/watch?v=01vnDL4yFrA&feature=emb_logo

 89. Sigge & Lars M, Ann L-H,

  Det är väl rätt självklart att det är moraliskt fullt legitimt att få valet prövat i domstol. Särskilt med flera stater där det var ytterst jämt. Detta är en grundläggande demokratisk rättighet. Jag förstår inte de demokratiska tidningar och TV-bolag som klagar och uppenbarligen inte är intresserade av rätt eller fel så länge Biden vinner. Man undrar hur demokratiska dessa ”Demokrater” är egentligen?

 90. Paul+Håkansson

  Voting Software Company WHISTLEBLOWERS Come Forward; Claim Their Software Changed 38 MILLION Votes – Stole Election

  https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/news-nation/voting-software-company-whistleblowers-come-forward-claim-their-software-changed-38-million-votes-stole-election

  Återstår att se om det ligger ngt i detta. Det intressanta är att demokraterna har i domstolar konstant motsatt sig att införa ett liknande system som vi har med ID-kontroll vid röstning.