Bild: Bim
Badsäsongen börjar gå mot sitt slut för de flesta. Vi får hoppas att inte alltför många litar på de havsnivåhöjningar som IPCC och SMHI spår. Här är veckans öppna tråd med fri debatt om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Extremväder, de har kanske ökat!
Vi har i år sett några exempel på extremväder som t ex värmen i Sibirien och nu senast hettan i västra USA, (den senare redovisades f.ö. av Cliff Mass på WUWT igår). Vi själva hade ju en unikt lång och het sommar 2018 och en extremt mild vinter nu senast.
Jag vill sätta samband mellan dessa händelser (och mycket annat!?) med att jetströmmarna numera oftare fastnar i låsta positioner. Därför googlade jag på ”jetstream blocked causality” och fann en intressant och färsk utläggning i ämnet på ”Carbon Brief”.
För den som inte är bekant med C.B. kan jag berätta att detta är en seriös och fullt hedervärd site om än avspeglande ”Main stream” klimatologi, vilken kanske inte alltid är helt hedervärd 🙂
Här kommer det jag fann:
https://www.carbonbrief.org/jet-stream-is-climate-change-causing-more-blocking-weather-events
Läs gärna själva men jag kan bespara er den mödan och sammanfatta, Man har inte en susning om orsaken till fastlåsta jetströmmar. Enligt ”modellerna” borde vi kunna vänta oss färre ”jetstream lock events” när det blir varmare. Vilket värde dessa modeller nu må ha? Ha, ha ha.
Notera nu att bland journalister, politiker och aktivister råder med en sannolikhet gränsande till visshet den bergfasta uppfattningen att CO2 bär skulden till samtliga upplevda udda väderhändelser.
Men C.B. – som avspeglar ”mainstream”, säger väl att märka INTE något sådant. Illustrerar inte detta väldigt väl att den klimatapokalyptiska väckelserörelsen yrar i nattmössan?
Själv säger jag: varför skulle det inte minst lika gärna kunna vara solen/rymdvädret som spökar och kanske uppträdde liknande händelser under Dalton minimum för ca 200 år sen. Via någon ännu ej förstådd mekanism?
Jag vill också framhålla att en halv eller en hel grads temperaturhöjning är ju för den vanliga människan fullkomligt odramatiskt – sannolikt icke märkbart.
Men ihållande torka/regn/hetta/kyla i flera veckor i följd blir lätt en ren katastrof. Därför ser jag denna fråga som synnerligen viktig.
Ni alla kompetenta följare här, kan ni komplettera och komma med synpunkter på dessa mina studieresultat?
Verkligheten ska döljas och Malmös egenbild ska visas upp.
”Hur kan Malmö ha råd med 170 kommunikatörer?”
https://www.expressen.se/ledare/bawar-ismail/hur-kan-malmo-ha-rad-med-170-kommunikatorer/
Att anställa 170 kommunikatörer är ok men att anställa mer personal inom vård, skola och omsorg ryms inte inom budgeten. Att anställa byråkrater är tydligen prioriterat.
Skrämmande och klarsynt sammanfattning av Henrik Jönsson om energipolitiken och en kommande kris.
https://www.youtube.com/watch?v=EaUhXvW5HHs
Någon diskuterade dator- och/eller browswerproblem i gårdagens tråd. Rådet blev att lämna Windows och köpa Apple.
Då vill jag framhålla ett tredje alternativ, Chromebook som kör Chrome OS.
Google-hatare kan sluta läsa här för man sätter sig djupt ner i deras knä och använder deras moln-infrastruktur och lämpligen även deras applikationer, d.v.s. inte Word och Excel!!!
Men om man är ute efter något krångelfritt och modernt (android-besläktad teknologi)
bas-funktionalitet till lågt pris så bör man titta på detta alternativ.
Genomslaget i skolvärlden har blivit stort, fler segment följer.
Ang låsta väderlägen så skrevs en bok om förhållandena som inträffade 1867-69-Svälten!
Året utan sommar följdes av sommaren utan regn.
Ingen som tvingas skriva detta år 2020.
Vi har det betydligt bättre nu eftersom vi har transporter huvudsakligen drivna med fossil energi.
Det har på Notricks kommit ett antal inslag om moln och sol som intresserat mig:
https://notrickszone.com/2020/08/20/scientists-its-impossible-to-measure-critical-cloud-processes-observations-1-50th-as-accurate-as-they-must-be/
https://notrickszone.com/2020/08/17/new-study-the-post-pause-global-warming-after-2013-was-not-caused-by-co2-but-shortwave-radiation-forcing/
Bägge minskar vår möjlighet att förbättra världens klimatgenom att avstå CO2 utsläpp-tråkigt för många förhoppningsfulla världsförbättrare!
Rolf M,
allt aktuellt väder extremt eller ej har som jag förstår det i varje stund som energiomvandling sin uppkomst ur det energitillstånd som vårt klot bär på vilket i sin tur är en välkänd följd av hur mycket av aktuell solinstrålning som aktuell växthusgashalt håller kvar runt jorden.
Allt väder blir därmed en följd av bla våra utsläpp av växthusgasen CO2 och allt väder hade varit annorlunda om vi inte storskaligt börjat bränna fossilt för några hundra år sen.
Rolf Mellberg https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-356/#comment-385117
Jo en Chromebook är inget dåligt alternativ idag, har en Acer 11″ sen ett par år, 8-10 timmars batteri och en skärm som funkar riktigt bra även ute i solen. Tyvärr verkar nyare versioner inte ha en HDMI-port, verkar vara så med windowslaptoppar också, så man får tänka sig för och kolla om man kan ansluta en ny dator till en större skärm eller TV som man redan har. Displayport för video verkar bli en parentes, allt går mot anslutning över USB-3.1 USB-C, vilket i.o.f.s. är bra om man kan reducera kabeleländet till en porttyp och en kabeltyp för alla anslutningar.
Rolf,
1 C. För den vanliga människan icke märkbart?
Är inte bönder vanliga människor? Eller fjällvandrare m.fl.?
Under 1900-talet har trädgränsen höjts 100 m +
Och hur har bönderna upplevt odlingsgränsernas förändringar?
https://www.epa.gov/climate-indicators/climate-change-indicators-length-growing-season
LBt 10:12
Självklart spelar CO2 in, MEN HUR MYCKET???
Strålningsmässigt är den gasen nästan mättad redan.
De två viktigaste faktorerna för växthuseffekten är vattenånga och molnen, de senare kan inte uttryckas i ekvationer och därför inte modelleras. Modellerna ”parametersåtts” och ”tunas” in så att resultatet blir det som önskas.
Politiker och aktivister anger den önskade nivån och anslagen fortsätter flöda.
Hur snabbt en puls utsläppt CO2 vandrar ner i djuphaven är också skrivet i stjärnorna. Där ryms ofantliga mängder.
LBt
Co2 halten har varit linjärt ökande det senaste århundradet drygt men väder/klimat händelser har varit kraftigt vareiabla i temperatur, torka/översvämningar, snö/is förhållanden samt extremväder händelser ”orkan, tyfon etc” Viket mycket mer tyder på att solen är den huvudsakliga motorn till väder/klimatförändringar för solen har en mycket stor förändring i aktivitet över korta, medellång och långa perioder vilket mycket mer tyder på att solen är den stora spelaren på klimat marknaden. Forskare som nedvärderar solens påverkan och endast tittar TSI har helt enkelt inte förstått att solen är så mycket mer än det. De har ingen aning om hur t. ex magnetfälten på Jorden och Solen påverkar väder och klimat. Sedan kommer alla övriga himlakroppars påverkan på gravitation, kosmisk strålning etc som är både väldigt cyklisk och väldigt kaotisk ”en supernova någonstans är svår att förutspå effekten av” beroende på hur den påverkar molnbildningen. Men helt klart att väder/klimatförändringar har väldigt lite med Co2 att göra, för hade de det hade klimatförändringarna varit mycket mer konstanta. Jag skulle tro att det finns 10-15 stora parametrar som påverkar klimat/väder med kanske 5-15% vardera och där Co2 inte är den största.
Benny W
Jag säger inte emot dig men vill lägga till att kaotisk variabilitet hos havsströmmar kan vara underskattat. Under och i slutet av senaste istiden spelade dessa troligen en tung roll vad avser den tidens enormt stora temperaturväxlingar. Dessbättre är det mycket stabilare nu under Holocene men samma grundkrafter kan verka.
jensen
10 dagar längre växtsäsong sen 1980 i USA.
Vi har fått samma utveckling här.
Men vad beror det på?
https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.143989.1548428766!/image/allsack_1983-lastyear.jpg_gen/derivatives/Original_1256px/image/allsack_1983-lastyear.jpg
Kopplingen som inte görs är mellan SO2 och molnbildningen.
Fjällbjörkarnas återerövring av kalfjället vittnar om periodicitet.
Som alternativ till Windows, Mac och Chrome så finns Ubuntu Linux. Ta en gammal laptop som ni tröttnat på och installera Ubuntu (eller Lubunto om den är lite klenare). Ni får en helt ny dator som duger till det mesta.
Jag kollade lite snabbt på Gogel nyheter om klimatförändringar om vad som skrivs. Och då fick jag reda på att: ”Klimatförändringar förstör Sveriges Fornlämningar”, ”Vandringsfiskarna har minskat med 93%”, ”barn extra sårbara för klimatförändring”, ”klimatförändringar bakom Nepals dengueepidemi”, ”Klimatförändring viktig orsak till sorkfeber”, osv, osv. Det är komiskt med allt detta sökande efter klimatelände.
Klimat neutral är ordet för dagen. Rapport igår hade ett inslag om asfaltering utan att blanda in olja. Representanten för byggherren sa att dom ville vara klimat neutrala. Hon var lyrisk över att tillverka asfalt fossilfritt. Tycker att dom som förespråkar fossilfritt är mer propagandistiska, inte alls neutrala. Undrar om man kan vara koldioxid neutral, eller väderneutral.
Ingen som funderat på att lansera klimatsmarta droger?
Ekologisk cannabis, dito kokain, infört med fossilfria segelbåtar (byggda av ekologiskt odlad trä)
Och eldstrider mellan rivaliserande gäng måste bedrivas med klimatceritifkerade ”kulor och krut”.
Så blir allt frid och fröjd i riket.
🙂
Dagens globala temperaturanomali är hela 0,1 C. La Niña på G?
https://climatereanalyzer.org/wx/DailySummary/#t2anom
https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-356/#comment-385113
Apropå ”fastlåsta jetströmmar” även känt som högindexväder så påvisade Hubert Lamb på 1970-talet att det var betydligt vanligare under ”lilla istiden” än i nutiden. Dock utan att påvisa någon mekanism varför det var så.
”allt aktuellt väder extremt eller ej har som jag förstår det i varje stund som energiomvandling sin uppkomst ur det energitillstånd som vårt klot bär på vilket i sin tur är en välkänd följd av hur mycket av aktuell solinstrålning som aktuell växthusgashalt håller kvar runt jorden.”
Jag skulle nog snarare uttrycka det som att vädret i huvudsak styrs av hur mycket solstrålning som absorberas av havet (och i någon mån land) och hur var och när denna utstrålar som ir-strålning (eller avges som latent värme genom avdunstning), samt i vilken grad, var och på vilken höjd denna termaliseras av växthusgaser eller frigörs genom kondensering, samt hur denna värme transporteras i atmosfären.
Lite mer komplicerat kanske.
Observera att växthusgasernas termalisering av långvågsstrålningen bara är en mindre del av energiflödet. Avdunstning/kondensering dominerar.
Sedan måste man ju förstås också tänka på Milankovichkurvorna, solens variabilitet, jordbanans excentricitet, vulkaner, variationer i kosmisk strålning, variationer av havsströmmar, corioliseffekten, albedoförändringar och förmodligen en hel del andra faktorer vi inte ens känner till än.
Ingemar N. https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-356/#comment-385131
Om man gräver upp fornlämningar och exponerar dem för klimatet ovan jord så kan man väl säga att det är en ganska brutal klimatförändring, människoskapad dessutom.
# Peter F
https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-356/#comment-385116
Ett intressant och tydligt inlägg i energipolitiken av libertarianen Henrik. Libertarianer tror på naturrätten; idén att rättigheter existerar i naturen och inte är någonting vi människor formar eller bestämmer över. Eftersom den privata äganderätten enligt libertarianer är fullständig är i princip all skatt stöld och bör förbjudas.
Jag har svårt att sympatisera med libertarianer eftersom de förespråkar friheten som ett axiom där alla frihetsinskränkningar som samhället står för bör tas bort. De vill ersätta vår nuvarande samhällsmodell med någon slags libertariansk utopi liksom andra diktatoriska utopier, som varje gång de utövats har lett till svårigheter och i värsta fall samhällskollaps på samma sätt som en stor brist i energiförsörjningen skulle skapa.
Ett öppet samhälle med majoritetens stöd måste kunna ingripa med en lagom dos restriktioner, regleringar eller skatt för att kunna upprätthållas.
Hans sajt kan dock rekommenderas för alla som är intresserade av att lära sig saker, få nya politiska perspektiv och vill uppdateras kring det politiska läget i Sverige.
Adepten https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-356/#comment-385139
Jag vill inte starta en lång och mycket omfattande diskussion om libertarianska rättigheter här. Men i korthet så handlar det inte om natur utan om ett grundläggande etiskt premiss, nämligen att det är orätt att använda våld mot oskyldiga (dvs, ej aggressiva) individer. Skatt är således ett hot om statligt våld (böter, fängelse, utmätning) mot oskyldiga individer som inte alltid frivilligt har gått med på att betala skatt. Dvs, stöld.
Läs mer: https://www.bokus.com/bok/9789175662404/etik-teknik-och-samhalle-ett-rattighetsetiskt-alternativ/
Jag har använt Linux sedan 1980 talet. Sedan Ubuntu publicerades har jag varit en trogen ubuntu användare. Linux är mycket stabil, lätt att installera och gratis.Fungerar utmärkt i gamla maskiner.
Adepten.
Du fick ett bra svar från Ingemar Nordin.
Jag vill bara tillägga att staten har ett samhällskontrakt gentemot medborgarna. Inget av de inkomster som skatterna genererar tillhör staten.
Pengarna är fortfarande skattebetalarnas och skall användas till det de är avsedda till , enligt samhällskontraktet. Det sker inte i dag. Skattepengar skänks bort till till höger och vänster av politiker via hemliga avtal. De tror att pengarna är deras. Då har de brutit kontraktet med medborgarna som då följaktligen kan strunta i att betala efter som de vet att de blir bestulna.
Vi måste alltså få till en regering som är lojal mot oss som rättmätigt bestämmer över regeringen.
Alltså vi som betalar. Och dessutom återinföra tjänstemannaansvaret och ett domstolsväsen som jobbar för medborgarnas bästa.
Men rösta inte på mig, jag är för gammal och ritar hellre roliga gubbar. 😀
”De tror att pengarna är deras.”
Det konstigaste är att folk i allmänhet också tror det. Många ropar på statliga bidrag och tänker inte ens tanken att det är deras egna pengar de talar om.
Ingemar
Det är väl självklart att vattenkraften är den största boven för lekvandrande fiskarter här tillsammans med en del annan infrastruktur de korrigerade plåttrummorna har haft stor påverkan på våra lekvandrande fiskarter då man sett att de skyggar för det monotona ljud dessa frambringar. Även giftutsläpp från industri påverkar har blivit mycket bättre men var en katastrof förr.
tty,
jag missade en sak, vulkanutbrott ger ett energitillskott som jag inte nämner. I övrigt håller jag helt med dig om helhetens komplexitet i form av väderrelaterad energiomvandling.
LBt
Vulkaner kan förefalla avge mycket värme men det är nog försumbart. I de flesta fall avges även så mycket aerosol-bildande stoff så att det kyler hundra eller tusenfalt mer.
Men dessa siffror är en ren gissning, någon som vet?
Energitillskottet från vulkaner/geotermisk energi är försumbart (utom kanske i djuphavet) däremot påverkar aerosoler från vulkaner klimatet kraftigt.
En annan viktig faktor jag glömde: stoft i atmosfären.
För de som inte har läst artikeln så har Affärsvärden en mycket bra och välskriven artikel om elmarknaden och då vindkraften i synnerhet. Läsvärd.
BLÅST PÅ VINSTEN
Den massiva utbyggnaden av vindkraften ser ut som Ebberöds Bank 2.0. De 200 miljarder kronor
som har plöjts ner kommer att få en mycket skral avkastning.
https://www.affarsvarlden.se/reportage/blast-pa-vinsten?fbclid=IwAR0iup9iTct8jxeGDLF4FjJC7CPCnqqegOtpzbZbsA64e2ZzUUa3MJIJt4Q
I kväll kommer det en film på SVT1 som heter Waterworld. Den ska handla om att all is på Jorden har smällt och att människorna har svårt att hitta en torr plats att leva på.
All förbränning energi och kärnkraft blir till värmer i slutändan som är ett värme tillskott
Jag undra vad den är i förhållande vad solen ger i värme
En överslagsberäkning, rätta mig gärna.
Från solen är jorden en skiva med 5 x 10 upphöjt till 14kvm.
Solens ljus när det når atmosfären är 1360 W och med ett albedo på 30 % är det 1 kW /kvm. Ett dygn är 86400 sekunder. På ett dygn får vi totalt ungefär 4 x 10 upphöjt till 22 Joule
Om ett kilo kol ger 20 kWh motsvarar solenergi under ett dygn ungefär vad man får vid förbränning av 5 x 10 upphöjt till 14 kg kol, eller med vanligare storheter 500 Gton kol.
Man brukar väl räkna med att all växtlighet på land innehåller ungefär 600 Gton.
Om all biomassa brinner upp på ett dygn så har vi själva producerat lika mycket värme som vi får från solen på samma tid.
(Som sagt — rätta mig gärna, jag har suttit vid datorn och kört huvudräkning.)
https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-356/#comment-385153
Om all is på Jorden smälter så skulle havsnivån stiga ca 70 meter, så någon ”Waterworld” är inte aktuell.
Att inga polarisar funnits har definitivt inte hänt sedan eocen för ca 50 miljoner år sedan, och kanske inte ens då.
Däremot var havsnivån mer än 100 meter högre under krittiden, men det berodde sannolikt på att mittoceanryggarna var mera aktiva och hade en större volym.
Så här står det i denna artikel där de hänvisar till de 45 mest aktiva vulkaner
”Over 2001 and 2002, these volcanoes kicked out about 5 x 1016 joules per year – enough to power New York city for a few months.”
Dessvärre fungerar inte länken till forskningen så svårt att kontrollera.
I sista stycket står det såhär
” When Mount St Helens erupted in 18 May 1980, it released more than 1018 joules of heat at once – about 20 times the total heat flow from all the volcanoes studied in 2001. ”
https://www.nature.com/news/2004/040301/full/news040301-1.html
Vad jag förstår handlar det bara om vulkaner på land, när det gäller undervattensvulkaner kan vi bara gissa
Torbjörn https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-356/#comment-385157
Det ska alltså vara 5×10¹⁶ och 10¹⁸ joule.
Magnus https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-356/#comment-385154
https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-353/#comment-384556
Jag säger som Sten Kaiser, rätta mig gärna, men visst räknar man säkrare om man använder tiopotenser.
Ytterligare ett skäl för Ubuntu eller annat linuxsystem, där finns en kalkylator som man kan skriva skojiga saker i,
t.ex 10⁵ liter C₂H₅OH
Håkan
” Det ska alltså vara 5×10¹⁶ och 10¹⁸ joule.”
Det stämmer, men formateringen försvann när jag klistrade in citatet
Torbjörn
Går tyvärr inte att kopiera sån formatering från html, där den skrivs så här: 1016, vi får se om det funkar här på den nya sidan.
Edit: det gjorde det inte.
1016
Sten, du ville bli rättad 😉
Jordytan träffas av ca 163.6 watt/m2 som snitt över dygnet = 14 135 040 Joule/m2.
Jordens area är 5.1E+14 m2.
Siffran blir ändock ofantlig 7.21E+21 Joule per dygn.
Ett Kg kol av god kvalitet ger ca 9kWh = 32 400 000 Joule. Det behövs således 7.21E+21/32 400 000 = 2.23E+14 Kg kol för att motsvara ett dygns solinstrålning, eller 222 527 Gton kol.
Pinsamt om det blev fel…
arghh,
222,5 Gton
Hej Rolf, 08 22 8:34, det slås rekord, helt klart, och det finns extremväder. Men en väldigt bra utgångspunkt är ändå Magnus Cederlöfs betraktelse från 2018, 21109 rekord att slå, https://klimatupplysningen.se/rekordar-ar-igen/
Borde bli en standardreferens!
Nu ni, nu ska vi vara med och bekosta tåglinjer på Kanarieöarna.
”Nu ser det äntligen ut som om planerna på en tåglinje som förbinder Las Palmas med Maspalomas på Gran Canaria kan bli verklighet. Samtidigt projekteras en järnväg som ska förbinda Los Cristianos med Teneriffas huvudstad Santa Cruz.
Enligt Canariajournalen har den kanariska regeringen begärt att få närmare 3,9 miljarder euro (cirka 40 miljarder kronor) i EU-stöd för att bygga järnvägar på Gran Canaria och Teneriffa.”
Järnvägen på Gran Canaria ska få hela sitt energibehov täckt av vindkraft – tanken är att en helt ny vindkraftpark ska byggas nära Arinaga, strax söder om flygplatsen.
Den nya järnvägen på Teneriffa som ska förbinda Santa Cruz i norr med Los Cristianos i söder kommer att bli 80 kilometer lång och drivas med ström från solkraft.”
Sveriges regering jublar väl, då de älskar att ha spenderbyxorna på…
Undrar om tågen står still när det är mörkt eller när det inte blåser.
https://www.expressen.se/allt-om-resor/nyheter/snart-kan-du-aka-tag-pa-gran-canaria-och-teneriffa/
Robert Norling
Vad fint, då kan man klimatkompensera flygresan ner till Holmarna genom att ta tåget från flygplatsen till hotellet. Inte för att jag själv förstår det där med ”komma hit till ö titta på varann”, men vilken framtid har kanarierna i en fossilfri dito?
Filmen ”Waterworld” ingår i SVTs sommarkampanj för att få upp MPs siffror över 4%-strecket. https://klimatupplysningen.se/svt-vevar-upp-klimatgrammofonen/
BBC World rapporterar faktiskt från de ganska låga snöfallen i New South Wales och Victoria i Australien! Efter barn och kängurur i den (inga koalor?) myckna snön avslutar reportern inslaget med att i Darwin blir det minsann 34C…. Om det börjar snöa i Darwin börjar helvetet bli bottenfruset, FYI BBC twat…!
ces
Man satte två 0:or till skrämsel Havsnivån i Water World har alltså stigit 7600 m… Var kom allt vattnet ifrån???
Jo, det kan bli ganska kallt i Australien vintertid. Jag har själv skrapat is i Flinders Range mitt ute i öknen på trettioförsta breddgaden.
Den torra och klara luften gör att utstrålningen blir mycket kraftig. CO2 räcker inte långt utan hjälp av vattenånga.
BOM (Australiens SMHI) har dock säkrat sig mot köldrekord genom att automatiskt sålla bort ”orimligt” låga värden.
”Var kom allt vattnet ifrån???”
En bra fråga. En havsnivåhöjning på 7600 meter skulle ungefär kräva en fyrdubbling av mängden vatten i oceanerna vilket är lika med ca 390% av allt vatten på Jorden.
Det är inte ens möjligt om allt vatten i jordskorpan och manteln, ända ned till jordens mittpunkt på något sätt kunde frigöras:
https://academic.oup.com/nsr/article/7/1/224/5514012
Matz Hedman,
tack för rättelsen, jag inser att jag först fick 4 gånger för mycket sol eftersom jag räknade med hela ytan istället för vad solen ser. Däremot tror jag inte pådin siffra om 163,6 W per kvadratmeter. Om solen har1360 W per kvadratmeter vid toppen av atmosfären så 30% reflekteras blir det 1000 W. Detta delas sedan med 4 när vi övergår från skiva till klot, vilket jag får till c:a 250 W per kvadratmeter.
När det gällde den frigjorda värmeenergin vid förbränning av kol var det enda jag hade att utgå ifrån energiinnehållet i flytande bränsle.
Det enda jag egentligen var ute efter var att jämfört med den energi vi får från solen är allt mänskligt försumbart.
Sten och Mats
Energin som kommer från solen anses vara konstant och min fråga till er är: vilken temperatur skulle jorden ha utan solens energi?
Sten,
Här är den gängse resultatet av uträkningen. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Earth%27s_energy_budget. Jag får samma siffra på instrålningen över perioden 1979-2019 med ERAv5 data. Ca 242W är minus albedo, men utan molnen.
Utstrålningen i bilden går dock inte att räkna fram. Mätvärdet vid TOA stämmer inte helt med kalkylen av vad som uppmätts vid de olika källorna. Det felet verkar bero på samplingsintervall och mätningarnas upplösning.
Vi är dock i samma härad när det gäller inflytandet av vad vi bränner i förhållande till solen. Som att pinka i Mälaren för en behagligare badtemperatur. 😄
Torbjörn: Udda tanke men kanske intressant.
Jag tror att jorden skulle anta universums bakgrundstemperatur som är knappt 3°K dvs ca -270°C.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kosmisk_bakgrundsstrålning
Nu störs det av att jorden värms upp inifrån av ”en kärnreaktor”. Det motsvarar ett energiflöde som strömmar mot ytan med en effekt om 40 TW. Energiflödet vid ytan anses i medel vara 0,1 W/m² men jag har även sett siffran 0,2. Jordskorpan fungerar som ett tjockt lager isolering så hur det skulle påverka jordens temperatur om solen slocknar blir nog svårt att beräkna.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Geotermisk_energi
Sten (och Mats)
250W/M² respektive 242W/M² beroende på vem som räknar, är alltså den energi som krävs för att värma jorden 285K.
Det ger 0.887W/M² respektive 0,849W/M² per Kelvin
Krävs inte så stora albedoförändringar för att påverka dramatiskt
Jag håller med Lars här.
S-B ger 4de roten ur 0.1/0.0000000567 = 36K
eller -236.7C räknat med emissivitet =1 (vilken borde vara 0.97 för is)
Mats
Intressant att det skiljer såpass mycket från Lars gissning, men det beror nog på emissiviteten skulle jag tro
Torbjörn: Nej, det beror nog mer på den mycket potenta 4de roten.
I kunskapskanalen på SVT går en programserie som heter Naturens Utbrott. Kvällen program annonseras så här: ”Ökenspridning. Varje år får vi tolv miljoner hektar mer öken på planeten på grund av ökenspridning. Miljoner människor tvingas överge sina hem. Forskare gör sitt bästa för att förstå fenomenet och hitta lösningar. ” – Det är ju tvärt emot vad vi pratar om här. Hur har de kommit fram till det?
Sören G.
Det har ingen helst som betydelse hur verkligheten är, här finns pengar att tjäna. TV-bolagen kommer att slänga sig över vilken smörja som helst som kommer att produceras av lycksökare. Någon sanning är dom inte intresserad av.
Torbjörn och Lars,
Jag har lärt mig att utstrålningen i ena änden av ett objekt stämmer med instrålningen i dess andra ände. Därför tror jag att S-Bs formel kan tillämpas så som jag gjorde. Och ja emissiviteten (vilket ord😄) påverkar väldigt lite. Sedan har säkert jordskorpan en massa egenskaper som kan skjuta resultatet +/- en liten bit.
Lars och jag är överens om isboll.
Lars Cornell & Torbjörn
Det skrevs: ”Jag tror att jorden skulle anta universums bakgrundstemperatur som är knappt 3°K dvs ca -270°C”.
Jag vill tillägga att vi har månen som orsakar tidvatteneffekter, vilket borde höja temperaturen på Jorden något, även om vi då inte skulle ha flytande vatten, Hur mycket överlåter till andra intresserade att beräkna.
Angående ökenspridningen:
Ökenspridning är en myt enligt vatenskapsradion. I alla för var det så för 4 år sedan. Men det var väl innan medias klimathotsfixering spårade ur totalt…
https://sverigesradio.se/avsnitt/718046
”Ulf Helldén på Lunds universitet och hans kollegor fick tillgång till satellitbilder som visade att Saharas öken inte spred sig. Tvärtom krympte den. Det här kan ju framstå som en god nyhet, men Ulf Helldéns forskningsresultat möttes av negativa reaktioner.
Motståndet mot de nya forskningsresultaten kom från FN-systemet och den så kallade G77-gruppen som bestod av 77 utvecklingsländer.
Det framstod som om företrädare för gruppen ville ha kvar den alarmistiska bilden av ökenspridningen eftersom den var ett redskap för att kanalisera biståndspengar till utsatta länder.”
JP,
Jag läser just Gösta Petterssons bok ”Falskt Alarm” där han bland mycket annat beskriver hur en ökad folkmängd odlar och bränner biomassa i öknarnas utkanter och hur det i orsakar dess utbredning. CO2 är i detta sammanhang en motkraft och inte en orsak.
Alla borde läsa hans bok som finns att beställa här https://www.klimatkarusellen.se/shop. Mycket väl underbyggd argumentation med en subtil humor. Både rolig och lärorik.
En annan sak man kan räkna på om man orkar är vinden.
Vid friktion så uppstår ju värme,
När det blåser så borde det ju också uppstå värme av friktion mellan luften – allt vad den nu innehåller – när den nöter mot alla hinder som finns på vår planet.
Robert N.
Vinden är ju i grunden soldriven så det borde vara ett nollsummespel, liksom strömmande vatten.
Robert Norling,
förhållandet mellan värme-energi och rörelse-energi är sådant att en vindhastighet på 90 m/s motsvarar en grads värmeökning.
Måttliga vindar har försumbar värme-effekt.
Början augusti inte så dum. Juli – nja…en liten summering:
V 28 (ja det är juli)
Knivsta, morgon temp 6 gr, e m 10.
Åre, nysnö,
Lappland, kallaste på 44 år.
V 29, utanför Göteborg 6 gr.
Danska DMI sammanfattar – kallaste juli på 41 år.
Man måste skilja på väder och klimat säger nu de s k ”experterna” på SMHI, FN-paneler och SVT… men lite lurt att hänga med här om man inte har så snabbt tankeförmåga… är det varmt och skönt några dagar så är det klimatförändring o återkommande extremväder…
Men tror jag greppat det nu…Kallt som fan = väder. Varmt och gott = global uppvärmning och jordens undergång inom 7 år om vi inte slutar äta entrecote. Klart som korvspad ju!
Men man kanske måste ha förståelse för att om man inte har så lång erfarenhet och hunnit vara utomhus utan koncentrerat sig på dataspel så är det inte så lätt att veta att ibland är det kallt och ibland varmt…
Det jävliga är att man måste betala dessa mupptöntar – eller om de är töntmuppar, oklart vilket – med sina surt förvärvade slantar.
Fast vi kan ju vara lugna. Politikerna har beviljat miljonbidrag till Jordens vänner f a belysa jämställdhetsaspekter i klimatkrisen i serieform o vi kan ju söka klimatångestbidrag…
Nån som inte greppat att det viktigaste man har att göra som ekonomisk aktör är att undanhålla så mkt skatt man kan. Dock inte så lätt som löntagare eller pensionist…
Angående Australiens vintertemperaturer:
Att bo i gamla klassiska stenhus i Victoria eller South Australia under vintern är ingen sinekur. Jag har aldrig frusit så mycket som då jag var där. Det beror inte primärt på utetemperaturen. Det är ovanligt med temperaturer under nollan – men de har ingen isolering i husen så det blir rejält kallt inomhus. Morgontemperaturer på +5 grader i sovrummet var inte ovanligt. Men, man kunde gå ut och värma upp sig så fort som solen hade gått upp.
Angående Australiens vintertemperaturer:
Att bo i gamla klassiska stenhus i Victoria eller South Australia under vintern är ingen sinekur. Jag har aldrig frusit så mycket som då jag var där. Det beror inte primärt på utetemperaturen. Det är ovanligt med temperaturer under nollan – men de har ingen isolering i husen så det blir rejält kallt inomhus. Morgontemperaturer på +5 grader i sovrummet var inte ovanligt. Men, man kunde gå ut och värma upp sig så fort som solen hade gått upp.
Jag laddade just ner mortalitetsdata från SCB och gjorde följande sammanställning. Den är för gruppen äldre än 80, endast för denna grupp har vi haft en signifikant överdödlighet detta år
https://wgpqqror.homepage.t-online.de/corona.html