Öppen Tråd

rockis

Bild: Bim

Jo, det har varit lite tyst i media om klimatförändringen och värmeböljor nu ett tag. Särskilt när värmen i bortre Sibirien försvann efter några dagar. Men var lugn, snart hittar de någon annan fläck på jorden där det är riktigt varmt. Då hettar det till igen bland våra ”experter” och vetenskapsjournalister. Här är veckans öppna tråd så länge.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Daniel Wiklund

  Det verkar bli ett bra blåbärsår, över hela Sverige. Blåbär är både goda och nyttiga. Eftersom vi nu, enligt bl a Greta befinner oss i en nödsituation är det ju extra bra att vi kan frossa i blåbär, och här uppe även hjortron.

 2. Jovisst !

  Men det snöar ovanligt mycket på många håll:

  https://klimatsans.com/2020/07/18/rekordmycket-sno-i-juli/

 3. Eilif Hensvold

  I öppen tråd 0627 skrev jag om Tom Brittons modell ”Mark 2” och om hans räkneexempel, obs räkneexempel, inget annat. Och sucken ”Förresten, associationen till de klimatmodeller som ju faktiskt bara är räkneexempel men upphöjs till ”så här är det är” är oundviklig. Så ingen ska bli förvånad om det dyker upp snart att det räcker med 43 % för flockimmunitet!

  Japp, i DN 0716 läser jag ” Tidigare beräkningar från bland annat Tom Britton, matematikprofessor vid Stockholms universitet, har visat på att flockimmunitet kan uppnås redan vid 40-45 procent. Siffror som Stockholm nu alltså ser ut att närma sig.” Suck!

 4. EU slösar med våra skattepengar.
  ”De två viktigaste sakerna är att EU:s budget är för stor, och att förslaget till ”återhämtningsfond” är ett i grunden tveksamt projekt. För det första bygger det sistnämnda på att EU ska låna upp enorma summor (750 miljarder Euro) och därmed skuldsätta framtida generationer för att lösa dagens problem med ekonomiska obalanser i flera länder i södra Europa. För det andra bygger det på att Sverige och andra mer välskötta länder i norra och västra Europa ska finansiera kraftiga bidrag till i grunden ekonomiskt misskötta länder. Det är också missvisande att koppla detta till Corona-pandemin – Sverige har snart lika höga dödstal som Italien räknat per capita och tillhör ett av de hårdare corona-drabbade länderna i EU. Ändå ska vi alltså bekosta ”krisstöd” till exempelvis Italien – motiverat av corona. Sverige agerar i dessa frågor gemensamt med tre andra länder, Danmark, Nederländerna och Österrike – våra fyra länder tillhör de mest generösa i EU när det gäller att bidra till EU:s budget, och vi vill därför att EU ska vara sparsamma med pengarna.”
  http://www.ericsoniubbhult.se/ Politisk jourtjänstgöring i EU-nämnden under det pågående toppmötet 2020-07-17

 5. Håkan Bergman

  Ivar A. #4

  Det är inget annat än ett skamligt försök att låsa in oss i unionen för tid och evighet, inget mera BREXIT!
  Att ordna en skilsmässa när man sitter med ett villalån på 3-4-5 mille är en barnlek i jämförelse.

 6. Ann lh

  # 5 Håkan B m.fl. Det börjar mer och mer kännas som att hysterin runt covid-19 är ett försök att skrämma in oss i den stora varma ”en-värld-ett-system-famnen”. Ett försök som lyckades! Och, därmed har Ängeln Merkel fullgjort sitt uppdrag. Snart kan hon som Mutti-EU dra sig tillbaka, se sig omkring och nöjt förkunna ”och si det var allt ganska godt”.

 7. Sören G

  Ett antal mindre bussbolag drev under ett antal år gemensamt busstrafiken på Gotland under namnet Gotlandsbuss. Inför en ny upphandling krävde regionstyrelsen att bussarna skulle drivas med biogas. Dessutom var avtalsperioden bara tre år. Eftersom man inte kunde veta om man skulle få behålla trafiken efter dessa tre år lämnade man inte in någon ansökan, eftersom man då skulle stå med nya bussar och ingen trafik. I stället gick trafiken till Bergkvarabuss som hade ett antal gamla bioagasbussar. De började trafikera nu i sommar, men det har varit ett antal haverier och fel. Politikerna har effektivt avlivat lokala bussbolag.
  För tio år sedan när gasledningen Nordstream I byggdes var Slite tillsammans med Karlshamn i Blekinge upplagringsplats för rören som skulle läggas ut. Inför Nordstream II fick man förfrågan igen om upplägningsplats för rören. Det skulle ge regionen en halv miljard samt arbetstillfällen. Men då blev regionstyrelsen uppkallad till regeringen som krävde att man skulle säga nej, vilket Region Gotland också gjorde. Men politikerna i Blekinge har tydligen mer stake och sa inte nej till upplagringsplats, så nu fick de hela kakan och en hel miljard.

 8. Arild Fuglerud

  Det är intressant med svenska journalisters beteende. När det är kallt är man som förlamad av kylan och tystnaden talar sitt klara språk -med undantag av några referenser till varma fläckar på globen som stöder deras alarmistiska idéer. När det är varmt finns det inga gränser i den journalistiska ”friheten”.
  Det samma gäller numera Coronapandemin. Få kritiska röster om läget i Sverige som ligger på plats 5 i världen betr. dödlighet och plats 12 betr. smittspridning. Däremot skriver man mycket om smittspridning och dödlighet i USA och Brasilien med bilder av deras presidenter, Trump och Bolsonaro. Man beskriver ingen koppling mellan Corona i Sverige och Sveriges regering.

 9. Fredrik S

  Sture Åström #2

  Tack för rapporten!

  En snabb sökning på svenska i ämnet gav ett resultat, Klimatsans.

  Men MSM och oroade rekordrapportörer på tex SVD och de helt skattefinansierade klurar väl kanske på hur de ska rapportera?

 10. Håkan Bergman

  Arild Fuglerud #8

  Den som framförallt ligger bakom svartmålningen av Bolsonaro är kejsar Macron. Han måste till varje pris stoppa ett handelsavtal mellan EU och Brasilien eftersom han vet att det kommer att leda till traktorer på Champs-Élysées.

 11. #3 Eilif Ensvold,

  V27 hade 3 ,1 % av göteborgarna en pågående coronainfektion d.v.s. 18 000 personer. Samma vecka skattades rikets R-värde till 0,7. R-värdet har varierat från 7 i början av pandemin till 0,7 v27. Så länge R-värdet är under 1 minskar spridningen. Av siffrorna inser man att minskningen i R-värde hittills huvudsakligen beror på att människor och myndigheter har ändrat beteende. Om vi inte hade haft något ändrat beteende hade R-värdet minskat från 7 till under 1 först efter att ca 6/7 av befolkningen fått immunitet d.v.s. 80 % av befolkningen varit smittade. Vi har ju flockimmunitet nu (R<1), som stärks allt eftersom fler genomgår infektionen, men flockimmuniteten kan också helt försvinna om vi ändrar beteende. Vi kan ju också välja Norges väg och minska smittspridningen i avvaktan på bättre vård, mediciner och vaccin genom dagens åtgärder plus ytterligare provtagning, allmän smittspårning och karantän av familjemedlemmar till smittade (och kanske dessutom munskydd eller andningsmask i kollektivtrafik och inomhus i trånga miljöer.) En allmän smittspårning är ett av Norges 6 krav för att släppa in svenskar i Norge.

  Tom Britton har ju förfinat sina modeller genom att anta att R-talet är olika i olika grupper, vilket gör att hela rikets R-tal snabbare sjunker p.g.a. immunitet i de grupper med de högsta ursprungliga R-talen.

  https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/4b4dd8c7e15d48d2be744248794d1438/riket-skattning-av-effektiva-reproduktionsnumret-2020-07-06.pdf

 12. Robert Norling

  #8 Arild F.
  Land Avlidna/milj.
  US 429.2
  Brazil 377.3
  United K. 750.5
  France 486.1
  Spain 627.9
  Italy 600.5
  Germany 116.9
  Canada 305.9
  Sweden 570.3
  Snart är vi förbi Italien och närmar oss Spanien. Medias vilseledande ingår i de STASI-fasoner som de matar folk med. Det gäller att hålla svensken i Törnrosasömn.

 13. Adepten

  ”Bråttom men inte kört” av Stefan Edman är boken för alla som tar klimatproblemen på allvar och vill skaffa sig kunskap om vad forskarna säger. Men som också vill bort från den förlamande pessimismen och i stället nyfiket fokusera på de positiva lösningar som spirar runtom i världen och i Sverige. Boken handlar om resan till en fossilfri värld – tekniska genombrott, ekonomi, värderingar, politik och vardagsliv. Han visar hur EU och Sverige kan ta ledartröjan och bli goda föredömen i klimatomställningen. Och att 2020-talet kan och måste bli handlingens årtionde! Den boken skapar inte klimatångest som boken “Åtta steg mot avgrunden – vårt framtida liv på planeten” kunde framkalla. Men den kan vara lite svårsmält för en realist bl.a. för att han nämner att förnybara energikällor kan lösa alla våra problem som är förknippade med de fossila energikällorna. Tidigare var han skeptisk på utbyggnaden av vindkraft nu tror han hel och fullt på vindkraften. T.ex. Kärnkraften behövs inte. Sveriges 5 miljoner bilar om de vore eldrivna kommer bara att kräva 13 TWh i framtiden 25 TWh. Batteriernas mörka baksida har han inget reellt förslag på att möta. Biodrivmedlen måste därför fördubblas. Ekonomin med detta kan ifrågasättas.
  Johan Kuylenstierna önskar att denna bok delas ut till alla svenska Gymnasieungdomar. Jag önskar därför slutligen att de kunniga på denna sajt läser boken och nagelfar den på fakta.

 14. Ingemar Nordin

  LEB #11,

  Nu när coronahysterin har lagt sig i Danmark och Norge och de har slutat att blanda ihop Stockholm med Sverige så är situationen ganska normal här i Skåne. Vi kan obehindrat resa in i Danmark och handla I Helsingör eller gå på zoo i Köpenhamn. Norrmännen kan köra ned till de sydliga landskapen i Sverige. Och om vi har släkt i Norge är det bara att åka dit.

  De har upptäckt att vår avslappnade strategi har fungerat utmärkt, och att de stora politiska skandalerna med bristande beredskap och äldrevård står för hela skillnaden mellan en meningslös lockdown och en betydligt rimligare strategi där människor håller avstånden.

 15. Staffan Lindström

  13 Adepten
  Vindkraft fossilfritt… jamen, jamen, jamen…
  Förklara gärna hur…

 16. Daniel Wiklund

  Jag kan rekommendera Stefan Einhorns inlägg om pandemin, uppläst av Stefan Sauk. Inlägget heter ”Konsten att förvärra en pandemi”. En svidande kritik av folkhälsomyndighetens strategi.

 17. Evert Andersson

  #13 Adepten
  Svenska gymnasieungdomar är nog redan tillräckligt indoktrinerade i den ’rätta läran’. Ska man dela ut böcker till dem rekommenderas Elsa Widdings Klimatkarusellen och Staffan Mörners Borde man oroa sig förklimathotet. Där nagelfars vetenskapen.

 18. tty

  #13

  Om man vill skaffa sig kunskap om vad forskarna säger är nog inte en propagandapamflett den allra bästa källan.

  Har han möjligen några förslag hur man får frekvens- och spänningsstabilitet i ett vindkraftsdominerat elsystem (vilket i och för sig inte är omöjligt, bara oerhört dyrt). Och hur man lagrar tillräckligt mycket el för att klara perioder utan vind (vilket däremot är omöjligt med existerande eller åtminstone teoretiskt känd teknik).

 19. Mats Kälvemark

  #13 Adepten
  Du verkar prata om en annan planet?
  Utgångsläget idag är att 85% av jordens energiförbrukning produceras från fossila källor: kol, olja och gas.
  Fram till 2040 kommer förnybart öka men fortfarande kommer 80% att komma från fossilt.
  Den absoluta nivån 2040 i kolekvivalenter och 80% fossilt är mer än de 85%:en idag. Sverige svarar idag för 0,11% av de globala utsläppen av CO2, dvs ca 1 promille. Det är en illusion som inte är förankrad i verkligheten, som du ger uttryck för när du säger.” Han visar hur EU och Sverige kan ta ledartröjan och bli goda föredömen i klimatomställningen.”
  Då tror du ju att Kina (28%) och Indien (7%) skulle följa vårt exempel? Skulle inte tro det. Sveriges image i omvärlden gör att vi ligger på ”parialandnivå” efter vår resa med Covid 19. Länder representerande 52% av de globala utsläppen av CO2 har inga åtaganden f.n. om minskade utsläpp. Nya fossileldade kraftverk byggs i rasande fart i Kina, Indien och globalt, ofta finansierat med kinesiskt kapital som gör att de på sikt också får kontrollen, allt som ett led i deras strategi för ”One Belt Road One Road”. (Wikipedia: OBOR, the brainchild of Chinese President Xi Jinping, is an ambitious economic development and commercial project that focuses on improving connectivity and cooperation among multiple countries spread across the continents of Asia, Africa, and Europe. Så vänligen kom gärna tillbaka till verkligheten.

 20. Håkan Bergman

  #13
  Det var mer än lovligt naivt att tro att EU skulle bry sig om nåt annat än att koncentrera mera makt till kaviarätarna i Bryssel. Och utanför den europeiska ankdammen är problemet ofta att man använder för mycket biobränsle. Världen kommer naturligtvis att intresserat se på hur Sverige och EU går före, det är alltid en fördel om man kan lära sig av andras misstag.

 21. tty

  #14

  Det är faktiskt bara knappt hälften av de som har dött som varit inom åldringsvården. Även om man plockar bort dem är den svenska dödligheten skyhögt över våra grannländer.

  Och din mönsterprovins Skåne skulle ligga på ungefär 25:e plats bland världens länder med 200 döda per miljon innevånare (Danmark: 105, Finland: 59, Norge: 47, Island: 29). För att inte tala om Japan, Sydkorea, Taiwan och Hongkong.

 22. Ingemar Nordin

  tty #21,

  ”Åldringsvården” inkluderar hemtjänsten där många smittas av personal och anhöriga utan skyddsutrustning. Socialdepartementet räknade i maj med att 75% av antalet döda var föremål för offentlig ”omsorg”. Så ta bort 75%.

  Vi som är friska 70+ men slipper offentlig vård klarar oss alldeles utmärkt tack vare ett i övrigt öppet samhälle.

 23. tty

  Problemet med exponentiella förlopp är att om exponenten är större än 1 går ökningen fortare och fortare, men är den mindre än 1 går minskningen långsammare och långsammare. De flesta som dör i en epidemi dör därför efter att toppen är passerad. I Sverige toppade dödstalen omkring den 20 apil, men mer än två tredjedelar av dödsfallen har kommit efter den tidpunkten.

  Det är visserligen väldigt svårt att få grepp om den aktuella dödligheten p g a den extremt hackiga och försenade rapporteringen, men det tycks ligga i häradet 10-15 döda per dag nu.

  Och med ett reproduktionstal av 0,7 blir det ett rejält utdraget förlopp. Med 18 000 smittade i Göteborg kommer den ”tionde generationen” av fall där fortfarande att omfatta 500 personer.

  Det kommer med andra ord att ta ett antal månader om man inte kan få ner reproduktionstalet mera. Och på hösten brukar virusinfektioner skjuta fart igen.

 24. Eilif Hensvold

  #14, Ingemar och #11, Lars-Erik.

  Ingemar, Norges andel döda utanför sjukhusen är som i Sverige, Norges andel döda i storOslo är som Sveriges i storStockholm, Norges andel döda över 70 år år är som i Sverige. Allt ca. De ekonomiska konsekvenserna verkar rätt lika, bnp och ökad arbetslöshet. Lock down länderna har en rätt likartad situation som Norge medan Sverige i bästa fall håller på att få grepp om smittan. Det har framförts tidigare här och jag förstår inte varför du går på som du gör. Ockhams rakkniv! Att utan lock down släppa lös samhällsspridningen.

  Lars-Erik, vi verkar ha en likartad syn. Tom Brittons modeller har jag kommenterat, jag tycker det är ointressant att diskutera räkneexempel från modeller som inte explicit adresserar clusterlogiken i smittspridningen. Den ställer förresten till oöverstigliga problem att empiriskt uppskatta aktuellt R värde. Säg att populationen består av ett cluster som närmar sig immunitet och andra cluster där smittspridningen är i sin linda. Empirin kan då vid bikupesyn signalera låga (falska) R värden. I en clustervärld är R värde och flockimmunitet begrepp som skall hanteras med insikt. T ex Stockholm är nog ännu i behov av att clusteranalys.

 25. pekke

  Döda i Norge: 271 st.

  https://c19.se/Norway

 26. Lasse

  Dagens SVD innehåller en bekännelse.
  Rockström kommer ut som skeptiker!
  Han skriver om nya bättre modeller som har med moln men som kommit fram tll en klimatkänslighet som är större än den 1,5-4,5 som IPCC har hållit som sannolik.
  Men han är skeptisk!

 27. Lasse

  DMI har observerat att sommarens julitemp så här långt är rekordlåg.
  Men det verkar vara en trend: https://www.dmi.dk/?id=1759

  Fast det är väl väder?

 28. Ingemar Nordin

  Eilif #24,

  ” jag förstår inte varför du går på som du gör”

  Jag bara håller mig till statistiken, Vad har du för invändning mot det?

  På landsnivå ligger Sverige högt. På regionnivå råder det stora skillnader i dödlighet. På kommunalnivå så ser man tydligt hur olika bra man har klarat äldrevården även inom Skåne. Den allmänna smittonivån är ungefär densamma överallt.

 29. Lars Lundqvist

  #14,, 11, 3

  Smittspridningen verkar minska i Sverige och är nu nere på den nivå som man använt som kriterier för att öppna gränserna på kontinenten, dvs 5,000 nya fall per 14 dagar och 10 millioner.
  Tyskland släppte därför lägligt på sin stängningen inför EU förhandlingarna.

  Våra nordiska grannar har satt gränsen vid 2,000 nya fall och ditt är det lång tid innan Sverige når med nuvarande minskningstakt. Danskarna och i viss mån norrmännen har brutit ned Sverige i regioner och öppnat upp de som uppfyller kraven.

  Semester och skollov har troligen brutit två av de tre stora smittklustern; familjen, arbetsplatsen och skolan. Ska bli mycket intressant att följa vad som händer när semestern är slut om två veckor och skolan börjar om 4 veckor.

  Också intressant att observerar hur antalet nya fall ökar om strikt smittspårning och testning av alla som varit i nära kontakt med en person som testat positivt. Då kan antalet nya fall dubbleras om man hittar alla asymtomatiska.
  I Spanien uppger myndigheterna att av de nya fall som hittas är 70% asymtomatiska. Det har orsakat antalet nya fall att öka oroande takt i vissa regioner och föranlett återinförda restriktioner inom dessa , trots att smittspridningen är lägre än i många regioner i Sverige.
  Ansiktsmask är nu obligatorisk i hela det offentliga rummet i de flesta regioner i Spanien utom då man badar och motionerar.

  Sverige har idag fortfarande EUs högsta smittspridning och högst antal dagliga döda. Våra grannländer har sedan 2 månader någon handfull nya fall och enstaka dödsfall. Livet har där återgått till det nya normala utom att gränsen mot smitthärden Sverige förblir stängd.

 30. #20 Håkan Bergman”

  Nu ska du inte vare orättvis mot politikerna. De äter bevisligen annat än kaviar! Till exempel, Macrons tidigare miljö-och energiminister, François de Rugy och hans blonderade hustru håller till godo med färsk bretagnsk hummer och vin för 1 500 euro flaskan, i varje fall när skattebetalarna står för notan.

  För detta fick han avgå och höll tyst en tid. Nu är han tillbaka i rampljuset och uppmanar franska populasen att radikalt lägga om levnadsvanorna till ett mera frugalt och ansvarigt vis, för att rädda planeten.

  https://www.google.co.uk/search?q=monsieur+homard+rugy&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjQ1Zz4jdfqAhWP4YUKHY-QDLAQ_AUoAXoECAsQAw&biw=1280&bih=671

 31. Robert Norling

  # 27 Lasse
  ”Fast det är väl väder?”
  Fortfarande väder men närmar sig betäckningen klimat gäller för sommartemp. från Arktiska Temperaturer.
  Daglig medeltemperatur nord för 80 grader Nord.
  Sedan 1999 har det varit på eller kallare än normalt för åren 1958 till 1998.
  http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n_anomaly.php

 32. Ingemar Nordin

  Lars L #29,

  Du har tydligen inte nåtts av nyheterna som jag berättade om i #14. Sedan blandar du ihop Stockholm och Sverige, precis som de andra coronahysterikerna. Man måste gå djupare i statistiken för att se var orsaken till de höga dödstalen på landsnivå ligger, nämligen i äldrevården. Detta har varit väldigt tydligt sedan slutet av Mars och början på April. Varför upprepa myterna?

 33. Lars Cornell

  #28 mfl.
  ”På landsnivå ligger Sverige högt.” Så har det varit men så är det inte längre.
  I Sverige är vi nu nere nära vad som är normalt för årstiden.
  I många län finns Corona nästan inte längre.
  Följande diagram sammanfattar tom V26,
  http://www.tjust.com/2020/corona/figur9.jpg

 34. Ingemar Nordin

  Lars C #33,

  Jo, men coronaalarmisterna räknar ju hellre i ackumulerade döda än döda per vecka eller dag. Det blir mer skrämmande då. Och i det senare fallet så blir det ju inte så alarmistiskt om man jämför med exempelvis Indien, Brasilien och New York.

 35. Hur ser dagsläget ut om man bara tittar på antalet avlidna under juli månad, från 1 juli till 17 juli.
  https://thoralfsblogg.com/2020/07/18/coronastatistik/
  Var och en förstår säkert varför våra nordiska grannländer har beslutat om begränsningar vid sina gränser för inresa av svenskar till deras länder.
  Jag är dock väldigt förvånad över att media inte rapporterar mer om verkligheten i norden. Är det ännu ett bevis för att svensk media och i synnerhet public service arbetar i symbios med den rödgröna regeringen.

 36. Dan

  Lite upprört här idag, kanske detta kan lätta stämningen?

  Anders Tegnell har tydligen en dotter som småklagar på allt.
  Hon heter Li Tegnell.

 37. Eilif Hensvold

  #32, Ingemar, ”precis som de andra coronahysterikerna”, aja baja!

 38. ”Sverige ska enligt regeringen bli ”världens första fossilfria land”. Denna slogan imponerar knappast på Kinas ledare. ”
  https://www.expressen.se/ledare/john-hassler/lilla-sveriges-klimatutslapp-ar-irrelevanta-nar-kina-kokar/

 39. Ulf

  Jag har uppenbarligen räknat fel någonstans med tanke på den hysteriska stämningen vad gäller corona. Inte bara här utan även i media som t ex DN. Men är det inte så att dödligheten i de värst drabbade regionerna i Sverige ligger under 1 promille?
  Är det inte så att dödligheten i de regioner som klarar sig bäst ligger under 0,1 promille eller har jag problem med decimaltecknen? Börjar tvivla på mig själv.
  Lars L nu stänger Barcelona ner för smittan ökar. Det kan man för man tror att EU kommer betala kalaset. Det kommer nog inte hända däremot är detta början till EUs totala sönderfall. Medan världen hysteriskt tävlar i VM i minst antal döda i corona, kosta vad det kosta vill. Låt oss skuldsätta framtida generationer med hopplösa högar med pengar. Dubbla statsskulderna, krossa tillväxten så miljoner människor dör av svält de närmaste åren. Bara inte så många som 0,1 promille dör i corona. De kan dö i precis vad som helst bara inte corona, inte corona, inte corona, inte corona. Man får nog säga att klimathysterikerna är mer välbalanserade i jämförelse med . Du får tycka vad du vill om det jag skriver Sten, men bägaren har runnit över för längesedan.
  Världen plågas inte särskilt mycket av viruset utan av dessa vansinniga lock downs. Dessa kan användas mot Pesten men inte mot ett beskedligt virus. Nu verkar dock de flesta politiker begripa de dumheter de pysslat med. Inte spanjorerna som helhet dock deras domstolar som nu förbjuder dumheterna. Så lock downs lär bli sällsynta, så kanske nu 0,2 promille dör, men vi kan spara miljontals människoliv som slipper svälta ihjäl.

 40. Daniel Wiklund

  Det var ett debattinlägg i GP den 12/7. 23 meriterade forskare som kritiserar FHM-s strategi. Med bl a Lena Einhorn och Stefan Einhorn. Där fanns också Bo Lundbäck med. En senior professor i lungsjukdomarnas kliniska epidemiologi. Han var lungläkare i Boden. Där startade han Olin-projektet 1985. Obstruktion lungsjukdom i Norrbotten. Där studerar man astma, allergier hos barn och vuxna. Även KOL studerar man. Man har nu data på över 60000 norrbottningar. Bo L finns numera i Göteborg. En av dom som är mycket kritiska till pandemi strategin som tillämpas i Sverige. Vill nog påstå att Bo L har mycket på fötterna. Anders T borde ta till sig av kritiken. Och inte bara slå sig för bröstet.

 41. Lars Lundqvist

  #32,

  Jag följer noggrant utvecklingen i alla regioner i Sverige och väl medveten om att vissa regioner nu får besöka Danmark och Norge.
  Jag tycker ECDC-smittspridningskarta som uppdateras var 14e dag och är nedbruten per region över hela EU ger en bra bild av situationen.
  https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

  Smittspridningen inom äldrevården anser jag till stor del har varit ett lotteri, eftersom vårdpersonalen inte regelbundet testades då smittspridningen i samhället var som högst.
  Region Stockholm med högsta smittspridningen efter att 3000 skidåkare återvände från alperna 29/2-1/3. Av dessa blev 280 så allvarligt sjuka att de fick söka sjukhusvård. Hur många som var smittade vet väl ingen. Därefter genomfördes melodifestivalen i Stockholm med 50,000 åskådare om man tar med de på genrepet 6/3. Det dröjde inte mer än några dagar så kom dödsfallen på äldreboenden.
  10/3 avbröt FHM all smittspårning och bröt därmed mot smittskyddslagen. Jag spekulerar att evidensen från smittspårningen blev för besvärande då de visade på de grava misstagen att inte sätta alla återvändande alpresenärer i karantän och att inte stoppa publiken vid melodifestivalen.
  Det var 10/3 som plötsligt Sverige bytte strategi och därefter tillät en långsam smittspridning istället för smittspårning och isolering..
  9/3 dagen innan strategiskiftet rapporterades 57 nya fall i Sverige. Nu när smittspårningen återupptages har Sverige dagligen 350 fall och nu anser man att det går att genomföra smittspårning efter påtryckningar från politikerna.

  Smittan exploderade i Stockholm omkring mitten av mars och de oskyddad åldringarna smittades snabbt av sina vårdare, besökare och vid sjukhusbesök.
  Antagandet från FHM att smittspridning från asymtomatiska är försumbar har visat sig vara katastrofalt. De s.k. supersmittarna är ofta unga friska män utan symtom.
  Sjukhusvården kollapsade inte i Stockholm, eftersom ett tusentals åldringar aldrig fick någon sjukhusvård. De fick morfin istället för syrgas och massdöden inom äldreboendena var ett faktum som i många andra länder, oberoende av vårdpersonalens utbildning eller vårdform.
  Det är rena lotteriet att utgå från att personalen och anhöriga kan avgöra om de utgör en smittrisk. De måste regelbundet testas och det har väl ännu inte helt kommit igång i Sverige.

 42. Robert Norling

  #34 Ingemar N.
  Land per/miljon
  Brazil 377.3
  India 19.8

 43. Daniel Wiklund

  Blev fel i min förra kommentar. OLIN står för Obstruktiv lungsjukdom i Norrbotten, och inget annat.

 44. Robert Norling

  41 Lars Lundqvist
  Bra inlägg!

 45. Ulf

  Svar 41

  Och sedan dog 0,8 promille av befolkningen i Stockholm, inte ens högst i landet. För övrigt vet vi inte säkert hur viruset spred sig i Stockholm. Vad vi vet är att spridningen började mycket tidigare än sportlovet och i områden som helt saknar skidåkare. Hela inlägget är bara en upprappning av tidigare faktafel. Fria fantasier. Tidslinjen hänger inte ihop det kan inte explodera en smitta på ett par veckor, det är inte sant att man bytte strategi. Vad som gäller angående äldre och syrgas vet vi inte säkert ännu. Dock hade det inte påverkat sjukvården nämnvärt. Snarare handlar det om dålig organisation och samordning mellan sjukvård och omsorg tvärtemot bl a Skåne. Man behöver enbart se till att boenden har syrgas. I Spanien som du tidigare öst beröm över stänger nu Barcelona ner, ett misslyckande av kolossal format. Man hoppas förstås kunna skicka räkningen till någon annan.

 46. Eilif Hensvold

  #36, Dan. ”Lite upprört här idag, kanske detta kan lätta stämningen?” Jag håller med! Sten och ni andra gamblers, vad ger ni för odds? Jag bjuder 1:1. Är Anders Tegnell kvar på sitt jobb över nyåret?

 47. Håkan Bergman

  Stockholm är ett alltför vitt begrepp här, det är väl dags att våra politiker inser vad dom skapat.

  https://www.expressen.se/nyheter/qs/koderna-avslojar-har-smittas-flest/
  https://www.expressen.se/kronikorer/anna-basen/sverige-har-svikit-de-verkliga-samhallsbararna/

 48. Björn

  Vill informera här om pågående mätningar från satelliter, där man använder sig av artificiell intelligens AI, närmre bestämt deep learning DL. Det är sällan man läser en artikel där inte orden climate change eller global warming förekommer. Annars i övrigt intressant läsning.

  https://advances.sciencemag.org/content/6/29/eaba1482?utm_campaign=toc_advances_2020-07-17&et_rid=641603490&et_cid=3411729

 49. Eilif Hensvold

  Det är för mycket covid19 här, jag borde väl inte, men i alla fall. En bondekollega ringde mig i morse, i onsdags kände han sig slak och natt till torsdag hade han 40 grader. Han ringde hälso(sic)centralen i Älvsbyn som bad honom avvakta. Fredag, ingen skillnad och han fick komma. Blodprov som visade en för covid19 ganska typiskt låg sänka trots 40 grader. Hem med alvedon. Inget snack om smittspridning. På fredagar görs inga covid19 tester i Älvsbyn så han får komma tillbaka på måndag! Grejen, på onsdag hade han dräktighetsundersökning. Han höll i svansen och specialisten kände efter foster. Har han smittat henne kan hon nästa vecka knäcka stora delar av Norrbottens mjölkproduktion. Han ber mig åka till henne för att varna. Nåt är ju helt åt helvete!

 50. Fredrik S

  Från RNA-virus till norsk snö.

  Fortfarande ingen reaktion på rekordsnö i Norge vid googling på svenska, såhär på lördagskvällen, förutom Stures Klimatsans som uppmärksammat det.

  På andra plats i sökningen kom dock under nyheter ”Gretas sommarprat slog rekord” i Aftonbladet. Har dock inte förstört ledigheten med att läsa den men hon kanske pratade om rekordsnö i Norge?

  Sergey, Larry och Alphabet är väl iofs lite med i hennes kyrka, åtminstone på pappret och så länge de tror att det gynnar dem.

 51. Lars Lundqvist

  #41
  Smittspridningen i Barcelona är lägre än i de flesta regioner i Sverige och man vidtar trots det mycket kraftfulla åtgärder. Det är klart att man är besviken, men dödstalen ligger idag på en tiondels av Sverige.

  Här nere tar man ytterst allvarligt på Covid19.

  Du tycks vilja förminska pandemin som orsakat massdöd på många äldreboende runt om i västvärlden. Överdödligheten i Sverige är 5.500 och i Spanien 47,000. Spanien har alltså drabbats ungefär dubbelt så hårt som Sverige och det är koncentrerat till Madrid och Barcelona regionerna.
  Spanien låg c. 2 veckor före Sverige i pandemin och var inte förberedda.
  Man fick anlita armen för att transportera bort liken i Madrid när det var som värst.

  Tidslinjen för Stockholm stämmer perfekt med alpresenärernas återkomst och melodifestivalens final.
  Dödstoppen i Stockholm inträffade 16/4. Första dödsfallet 11/3.
  IVA inläggningarna växte linjärt från 1 13/3 till 213 11/4.
  Inkubationstiden är 2-14 dagar.
  FHM försöker lägga dimridåer över utvecklingen och kommer med allt mer krystade förklaringar. Senaste var enligt Carlsson att Sverige har haft otur och Norge tur!
  Sverige har haft otur med en FHM som gjort upprepade missbedömningar. Norge har haft tur med sin FHM och regering.

 52. Björn

  Ytterligare intressant läsning om senaste inom solforskningen. Det man har upptäckt kan ha att göra med varför solens korona är så mycket varmare än dess yta.

  https://www.nature.com/articles/d41586-020-02136-4?utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=27ccd738e2-briefing-dy-20200716&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-27ccd738e2-44935905

 53. Fredrik S

  Eilif Hensvold #49

  Saken är nog att i Landstingssverige räknas det nog som snabbt även i kriser som Corona.

  När en nerv kom i kläm i foten vid min senaste kontakt med socialistvården fick jag hasa omkring värre än Keyser Söze (för de som sett filmen) i två veckor innan läkarbesök.

 54. Matz hedman

  #26 Lasse
  Jag tolkar det som om hans poäng ändå är att läsaren skall läsa det som om 3C nu är än mer troligt. Slipat av honom att argumentera att det nog är lite överdrivet men 3C och brådskande åtgärder är säkert det han vill fastnar hos läsaren, annars skulle han inte ha skrivit artikeln. Han kan ju också för all del haft en deadline eller behov av en extrainkomst.

 55. Daniel Wiklund

  Läser på text-tv att hälften av renkalvarna dog. Tydligen det värsta året någonsin. Vintervädret under april och maj, med kyla och brist på föda blev förödande med minskad avelbas och en ekonomisk smäll för byarna som följd. Det är inte klokt vad koldioxiden och den globala uppvärmningen kan ställa till med. Väntar på att Greta (som var hedersgäst när Jokkmokks marknad arrangerades) kommenterar hur katastrofal klimatförändringen varit för samerna. Och att Isabella L och miljöpartiet kallar till presskonferens.

 56. Matz hedman

  #55 Daniel
  Nu är jag nog lite elak men jag tror att vi som land kan hantera den katastrofen https://www.google.se/search?q=oms%C3%A4ttning+renn%C3%A4ringen&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=sv-se&client=safari
  Varmare/kallare, mer/mindre snö. Det här klarar vi trots att Löfven nyligen gav bort 8mdr tilll viktigare grejor.

 57. Hur stort är mörkertalet vad gäller smittspridningen?
  Göteborg testade v 27 slumpmässigt göteborgarna och fick fram att 3,1 % hade pågående infektion d.v.s. 18 000 personer. Samtidigt testade V Götaland 20 874 personer på vårdcentraler under v 28 och av Göteborgarna var 373 positiva.
  Det innebär att ca 50 gånger så många bär på smitta än de som registreras positiva. Av göteborgarna är alltså 3 100 per 100 000 positiva att jämföra med Norges krav på 20 per 100 000.
  Medias rapportering av antalet bekräftat positiva fall i regioner och länder är därför att uselt mått på smittspridningen.

 58. Sven Hanssen

  Att ge sig in med tvärsäkra uttalande utgående från dagens läge avseende Corona-statistik synes mig mycket prematurt. Vi lär behöva vänta några år för att kunna göra en bedömning och ta med fler faktorer än nationell, kortfristig och icke kompatibel och inklompett statistik. Annars kan man falla i samma grop som klimatalarmister som styrs av confirmation bias.

  Samtidigt bör man reflektera över vilket demokratiskt mandat regeringar och myndigheter har när det gäller att inskränka konstitutionella rättigheter. Om de icke-konstitutionellt bryter mot grundlagar i detta fall vad blir nästa förevändning.

 59. Ulf

  Svar 51
  Hur smittspridningen ser ut i Barcelona har vi ingen somhelst aning om. För övrigt har spanska domstolar nu förbjudit tvingande lock downs eftersom de anses vara överreaktioner.
  Jag tar viruset på fullaste allvar men jag tar också till skillnad ifrån de flesta övriga effekter av åtgärderna på fullaste allvar. Tittar vi på dödligheten i covid 19 är den otroligt låg i Sverige trots att vi inte haft lock downs. Det står redan klart att medicinen som ordinerats i världen mot viruset kommer att mångdubbelt drabba världen jämfört med viruset. Att ta fram faktiska dödlighetssiffror i promille är inte att förminska det är att komma med fakta. Det tycks som många helt tappat koncepterna vad gäller viruset. Då är det bra att se hur många som faktiskt dött för att få perspektiv. Det saknas helt i debatten tyvärr. Dödligheten är under 1 promille i region stockholm. Detta är inte vad jag hör i den upphetsade rapporteringen. Den påminner mycket mer om klimatalarmism. Pararllellerna är närmast perfekta i sin överdrivna rapportering.

  Dödligheten i region Sörmland är högre än Stockholm trots sportlov veckan innan. Den spridning och dödlighet vi haft i Stockholm måste bero på att viruset kom in långt innan sportlovet. Din tidslinje fungerar inte alls på något sätt. Ej heller hur viruset drabbat samhället. Viruset fanns här troligen redan i December.

  Överdödligheten 2020 vet vi av naturliga skäl inte förrän 2020 är slut. Din siffra 5500 i överdödlighet verkar vara ytterligare en hittepå siffra. Överdödligheten hittills i år är mycket lägre än så.

 60. Ulf

  Svar 21

  Vi är alltså nere och gräver i dödstal om 0,1-0,2 promille. Du tänker på det?
  Skåne och Själland som sitter mer ihop än övriga Danmark har ungefär samma tal.
  När vi är nere på så här extremt låga dödstal kan skillnaderna bero på olika sätt att räkna, felräkning, annorlunda demografi, invandrare med extrem överdödlighet, etc etc.
  I normala matematiska sammanhang hade Skåne hamnat i en restpost tillsammans med övriga med extrem låg dödlighet. Nu är detta covid 19 och då räknar världen annorlunda som om det vore VM på 100 meter, varje tusendel räknas oavsett alla andra konsekvenser. Precis som med koldioxiden.

 61. Daniel Wiklund

  # Lars-Eric B Du verkar veta mycket om pandemin i Göteborg. Där ju senior professor i lungsjukdomarnas kliniska epidemiologi Bo Lundbäck finns. Är du också expert på lungsjukdomar?

 62. Lars Lundqvist

  #60, 59, 58
  Jag har hämtat överdödligheten från https://www.ft.com/content/a26fbf7e-48f8-11ea-aeb3-955839e06441
  Sammanställningen ger en bra överblick för olika länder och hårt drabbade städer som Stockholm.

  Var anser du att tidslinjen för Stockholm inte stämmer med alpresenärerna återkomst och melodifestivalens final. Från de data jag har om sjukhusinläggningar, IVA och dagliga döda så stämmer det väl med inkubationstiden och tiden mellan insjuknande och död. Utan IVA kan tiden från insjuknade till död bli några få dagar, som på många äldreboende.

  Södermanland har kanske en högre överdödlighet, men antalet döda är bara en tiondel av Stockholms.
  Jag har inte studerat hur utvecklingen skedde där.

  Jag anser att man kan dra slutsatser redan nu genom jämförelse mellan de nordiska länderna. Att jämföra med länder på kontinenten är kanske svårare. Skillnaderna mot Sverige är ju mycket iögonfallande för de som inte blundar.

 63. Lars Lundqvist

  #58,59
  ECDC med huvudkontor i Solna nära FHM,som var 14 dag publicerar en smittspridnings rapport borde vara det mest tillförlitliga, som man kan hitta ? Eller har ni något bättre förslag. I vilket fall ligger den tapporten till grund för när gränserna mot Sverige öppnas.
  https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

 64. Sven Hanssen

  #62
  Många osäkerheter kvar. Hur kommer en ”andra våg” spela ut. Hur ser accumulerad överdödlighet ut om 2 år.Hur har de demografiska skillnaderna spelat in där Sverige sklijer sig från andra nordiska länder men mindre från t.ex Storbritannien. Trångboddhet, D-vitaminbrist. När kom verkligen viruset in i samhället. Skillnader i resande till alperna, mellanöstern, Kina, USA, Storbritannien, etc. etc.

 65. Lars Lundqvist

  #64
  I Norge sattes återvändande skidåkare i karantän, men inte i Sverige.
  I Danmark körde man melodifestivalen final utan publik, men i Sverige både genrep och final med 50,000 sammanlagd publik. Idag begränsar Sverige sammankomster till max 50.
  Det kanske var signifikanta skillnader?

  På vilket sätt är Sverige mer likt Storbritannien än Norge?

  Analyserar man överdödligheten under en tillräckligt lång period jämnar det ut sig. Vi ska ju alla dö eller hur?

 66. Ingemar Nordin

  Sven H #64,

  ”Hur kommer en ”andra våg” spela ut.”

  Låt mig gissa. En andra, och en tredje, våg kommer obönhörligen att slå hårt mot länder som har haft låg smittspridning nu i början. Att tro att viruset på något mystiskt sätt försvunnit är att ägna sig åt önsketänkande. Vi ser hur det blossar upp igen i länder som Nya Zeeland, Australien, Spanien etc. Den kommer förmodligen också att komma tillbaka även i Sverige, men i en mildare form när hösten och vintern kommer. Hur hög dödligheten blir här är beroende på hur väl vi lyckas skydda sårbara grupper. Men att skydda en hel befolkning är omöjligt.

  En ”game changer” m.a.p. dödlighet kan i första hand vara en fungerande medicin som mildrar sjukdomsförloppet även utsatta bland äldre. Samt, förstås, så småningom ett fungerande vaccin om något år eller så. Flockimmuniteten som nu Stockholm med omnejd anses närma sig förhindrar inte smittan, bara hastigheten. De som inte är immuna fortsätter att vara icke-immuna, men sannolikheten att bli smittad är förstås lägre då.

 67. Rolf Mellberg

  #66 Ingemar

  Möjligen kan intravenöst C-vitamin vara en sådan ”game changer” (kanske i kombination med kortiko-steroider och propp-inhiberare som Paul Marik med kollegor på EVMS propagerar för)
  Kan det t.o.m. vara så att den rätt kraftiga nedgången av antal döda beror på att dessa medel redan börjat användas allmänt. Och möjligen senare hos oss än i andra länder!?!?
  Myndigheter och läkare vill nog ogärna se en öppen debatt i dessa frågor. Se även här:
  https://anthropocene.live/2020/07/18/kan-stora-doser-c-vitamin-radda-covid-19-sjuka/

 68. #63 Lars Lundqvist
  ”ECDC med huvudkontor i Solna nära FHM, som var 14 dag publicerar en smittspridnings rapport borde vara det mest tillförlitliga, som man kan hitta ? ”

  ECDC rapport säger tyvärr inte mycket om hur stor smittspridningen är, bara hur många som är testade positiva. I #57 visade jag att för Göteborg, som har en omfattande testning, är mörkertalet en faktor 50.

 69. Ulf

  Svar 62

  Som jag trodde har du förväxlat antal döda i covid 19 med överdödlighet.
  Varför din modell inte håller smittspridningsmässigt kan du kolla med t ex Brittons modeller för smittspridning. Eller kanske med Eilif? Det kan omöjligt gått så fort. Dessutom vet vi att viruset i Sverige kom ifrån USA och Storbritannien. Ytterst få i de områden som åker skidor har smittats i Stockholm. Smittan var utbredd i Sörmland som hade tidigare sportlov.
  Melodifestivalen kan ha haft inverkan men bara om smittspridning pågått en tid. Men som sagt hela mellanSverige har drabbats förhållandevis hårt. Sverige ser inte ut som de andra nordiska länderna våra riskgrupper är mycket mycket större.
  I de södra regionerna har antalet döda inte varit nämnvärt högre än grannländerna trots att de också har mycket större antal i riskgruppen.
  Som jag hela tiden sagt strategin fungerar men den måste också genomföras i tid som gjordes i södra regionerna.
  Sen hade säkert grannländerna ändå haft betydligt fler döda om de också hade haft lika många no go zoner som Sverige.
  Här om någonstans har FHM och Sverige mörkat. Smittans utbredning talar för att den kom direkt in ifrån utlandet till dessa områden. Omvägen över svenska semesterresenärer är inte alls en trovärdig förklaring. Kontaktytorna har varit alldeles för små och få med tanke på att så få utanför områdena smittats.

 70. Fredrik S

  Det verkar som om svenska folket är mer experter på covidutvecklingen än vad Greta är angående klimatutvecklingen. När Corona kommer på tal, vilket det gör till leda kan det kännas som.

  Men det är ju som vanligt bara historien som ännu inträffat dock.

  Hoppas det kommer ett vaccin snart.

 71. Daniel Wiklund

  # 68 Lars-Eric B Har du läst artiklar om corona författade av Bo LUNDBÄCK? Ni verkar ju bo i samma stad. Hur ser du på hans kritik av FHM?

 72. #70 Fredrik S
  När det gäller corona så kommer olika åsikter fram i PS och MSM men inte när det gäller det s.k. klimathotet. Greta tar inga debatter och flyr utfrågningar.

 73. Christian H

  #6f
  Jag har också sedan länge misstänkt att coronakrisen också är ett sätt att skrämma oss till den milde grad att vi börjar ropa efter en stark global ledning och vill överge demokrati. Likheterna med klimatalarmismen är slående. Efter att ha läst Jakob Nordangårds bok ”Rockefeller en klimatsmart historia” har jag insett denna klans oerhörda påverkan på politik, media och utbildningsväsendet. Med hundratals miljarder kronor, ett enorm kontaktnät och åtminstone hundratals olika organisationer som är beroende av bidrag från klanens fonder är det svårt att fatta hur omfattande inflytandet är. Ännu värre blir det när man betänker att det ofta är genom FN som kampen för en global värld sker. Dessutom har man lierat sig med flera andra superrika personer som Bill Gates, George Soros m.fl. för att nå sina mål. Ofta framställes deras agerande som altruistiskt, men jag menar att det helt och hållet handlar om makt. Demokratin är en nagel i ögat för dem och måste därför bekämpas.

  Beträffande covid-19 så har Bodil Jönsson skrivit en intressant artikel i Sydsvenskan där hon jämfördede med asiaten som härjade 1957-1958 där över 300000 fall registrerades. Troligen drabbades en miljon i Sverige. Jag var nio år då och minns att jag, min syster och min far alla blev mycket sjuka med över 40 grader i feber. Min mor och mormor, som också bodde i samma hushåll slapp dock undan. Min minnesbild är att de flesta av mina skolkamrater också blev sjuka. Troligen dog många, men samhället förblev öppet och fungerade som vanligt.

  Jag misstänker att coronakrisen, liksom klimatalarmismen är en slags generalrepetition inför en ny ”New World Order” och att det därför är hög tid att vakna upp. Vi vet att alarmisterna går fram på bred front och har tagit grepp om nyhetsmedia, kyrkan och många andra intressegrupper.

 74. Lars Lundqvist

  #69

  Förstår inte påståendet att jag förväxlat överdödlighet och Covid19 döda.
  De flesta länder har följt definitionen att rapportera de som dör och blivit testade positivt före sin död som Covid19 döda. Belgien utgör ett undantag.
  I Spanien dog folk i snabb takt på äldreboende och i hemmen utan att vara testade och därför avviker överdödligheten mycket från de rapporterade Covid19 döda under mars och april när dödstoppen inträffade. För Sveriges del överensstämmer överdödlighet och rapporterade Covid19 döda.
  Finland och Norge har ingen överdödlighet under mars-maj och Danmark några hundra.

  Brittons modeller är lika verklighetsfrämmande som klimatmodellerna, bara att felprognoseringarna blir uppenbara inom veckor istället för tiotal år.

  Smittan sprids mycket snabbt inom klustren
  Familjen/hemmet, Arbetsplatsen och Skolan.

  Det räcker att en asymtomatisk smittbärare kommer in i ett kluster.
  Mest katastrofalt när smittan kommer in på äldreboende som både är hem för de med högst dödlighet och arbetsplats för vårdpersonalen. Utan regelbunden testning av vårdpersonalen kan smittspridning och vårdtagarnas död inträffa inom några dagar. 49% av alla Covid19 döda i slutet av maj hade bott på äldreboende och 25% hade haft hemtjänst. Få av dessa fick IVA och förloppet blev okontrollerbart snabbt.
  Både i Stockholm och Madrid nåddes dödstoppen inom 40 dagar efter första dödsfallet.. Madrid 2/4 och Stockholm 16/4. Smittan i samhället var inte hög, bara omkring 5% hade antikroppar både i Stockholm och Madrid då dödstoppen inträffade. Brittons modeller överskattade smittspridningshastigheten, verkligheten var mycket lägre men betydligt dödligare då den effektivt träffade de som redan var under lockdown i sina sjuksängar.
  FHMs antagande att vårdpersonalen själva skulle kunna avgöra om de utgjorde en smittrisk blev en katastrof för vårdtagarna. Regelbunden testning av vårdpersonalen infördes först efter ett par månader då skadan redan skett.

  Jag förstår inte vad som talar för att smittan skulle ha varit speciellt utbredd innan alpresenärerna i tusentals kom hem till Arlanda 29/3-1/3. I vilket fall inte FHM smittspårning, som fram till 2 mars bara hade rapporterat 2 nya fall!
  Efter melodifestivalen 7 mars sköt de i höjden och 9/3 finns 35 rapporterade.
  10/3 då 47 nya fall rapporterades stoppade FHM testning och smittspårning och koncentrerade testningen till allvarligt sjuka innan de lades in.
  FHM och regeringen bryt därmed mot smittskyddslagen och fortsatte göra det ända till för några veckor sedan. Sverige hade byggt upp en testskuld som visade sig i ett högt antal nya fall, förklarade Tegnell. Nu tycks testskulden vara avbetad och antalet nya fall får en mening.
  Nästa steg blir att smittspårning kommer på plats och alla misstänkta med eller utan symtom testas. Då kan antalet nya fall igen öka. I Spanien anger myndigheterna att 70% av alla nya fall är asymtomatiska eller presymtomatiska. Dessa ingår i mörkertalet i Sverige.

  Jag kan inte förstå varför Stockholms regionen hittar lika många nya fall per invånare som riket i genomsnitt. Om en viss immunitet förelåg borde väl det nu vara färre i Stockholm än genomsnittet?

 75. Fredrik S

  Ivar Andersson #72

  Ja, du har ju helt rätt där!

  Men jag drog till med Greta för att osäkerheten är för stor för säkra profetetior.

  Ingen här bör dock känna sig träffad för diskussionen är ändå betydligt intressantare här än i msm.

  Ett vaccin måste nog till väldigt snart tror jag.

 76. Johan Montelius

  Covid19 kommer nästa år vid det här laget vara glömt och Corona kommer återigen associeras med en öl. Nästa sommar kommer vi att oro oss över någonting annat som förutspår världens undergång.

  Vargen kommer, vargen kommer fick man lära sig att inte skrika – oj, vad de bedrog sig, detta är det mest användbara uttryck om man vill bli hörd.

 77. Nu ikväll lämnades ett nytt förslag om bidragspengar i covid-19s namn vilket är en absurd benämning då det hela handlar om täppa till hål i tidigare upparbetade statsskulder. Och nu kommer en ytterligare absurditet, bidraget skall villkoras till ”klimatsatsningar”. Så då är det inga som helst problem att slänga bort en abnormt hög summa med pengar. Idiotin fortsätter.

 78. Ulf

  Svar 74

  Eftersom när jag frågar om var du får statistiken angående överdödlighet ifrån så hänvisar du till statistik över döda i covid 19. Det är knte samma sak.
  Jag har upprepade gånger visat att dina antaganden är felaktiga och jag kan inte upprepa det igen och igen. Vill du tro att svenskar ifrån no go zoner åkte till Italien och åkte skidor och där blev smittade av britter och amerikanare, så får du förstås göra det. Eller att sörmlänningar mirakulöst undvek Corona för att man hade sportlov veckan innan, men ändå på något underligt sätt dog i större omfattning än Stockholmare, så får du förstås tro det också.I så gott som alla länder har det visat sig att smittan kom in långt tidigare än man trott. Att Sverige skulle vara undantaget är rätt otroligt. Att det i Sverige skulle gått mycket mycket fortare än Italien, som hade smittan redan i November/december är rätt otroligt.
  Vad gäller immunitet vet vi inte svaret men mycket tyder på att den är hög i och med T cells immunitet. Angående antal smittade så har jag tydligen förgäves försökt att förklara för dig att tidiga åtgärder ger resultat oavsett lock down. Regionerna i söder har hela tiden haft få smittfall liksom ett antal i norr. Så att Stockholm börjar komma ner till snittet visar tvärtom att immuniteten börjar verka.
  Men precis som du nu vet att det aldrig skulle fungera i Spanien, vilket jag sa till dig , så vet du nu att det fungerar fortsatt utmärkt i de södra regionerna i Sverige som jag också sa att det skulle göra. Det borde borga för något. Att du åtminstone överger den befängda skidåkarteorin. .

 79. Lars Lundqvist och Ulf,
  Överdödligheten finns i FoHMs senaste veckorapport sid 19.
  https://www.folkhalsomyndigheten.se/globalassets/statistik-uppfoljning/smittsamma-sjukdomar/veckorapporter-covid-19/2020/covid-19-veckorapport-vecka-28-final.pdf

 80. Fredrik S

  Johan Montelius #76

  Ja, det är nog väldigt troligt och nya ju katastrofer står lika troligt på rad.

  Nästa gång kan de ju åtminstone tänka till och döpa det till något som vi inte behöver lika mycket.

  Tesla kanske?

 81. Fredrik S

  Hur hanterar våra myndigheter överdödlighet när ingen vet hur många som bor i landet?

  https://www.gp.se/ledare/ingen-vet-egentligen-hur-m%C3%A5nga-som-bor-i-sverige-1.20955457

 82. Statistik från ECDC den 19/7 visar att Sverige nu har 5619 döda, Danmark 611, Finland 328, Island 10 och Norge 255. Kommentarer överflödiga. Men FHM tycker att deras strategi är bäst.

 83. Lars Lundqvist

  #78 och 80
  Överdödligheten finns också i FT för ett flertal länder och städer, som jag refererade till i min kommentar #62.
  Där finns även dagliga och ackumulerade Covid19 dödstal och nya dagliga fall mycket översiktligt och användbart.

  Alpresenärerna tar ofta taxi från Arlanda och taxichaufförerna är ofta invandrare som bor i de utsatta områdena.. Någons hustru kanske jobbar som vårdbiträde på något vårdhem för äldre.
  Taxi är mycket effektiva att föra över smitta liksom i hemmet och så vidare till äldreboendet. Det hela kan vara fixat på mindre än en vecka.

  Det finns säkert någon liknande historia bakom hur smittan kom till Södermanland och Östergötland, men tyvärr upphörde FHM smittspårning abrupt 10/3.

  Jag har inte tagit upp lockdown i mina inlägg den här gången..Men effekten av lockdown kan ses i form av en mycket längre period för att få ned smittan och dödstalen.
  Idag har Sverige 10 gånger högre antal dagliga döda per million än t.ex. Spanien. Sverige har fortfarande högsta dagliga dödstalet inom EU.

  Det ska bli mycket intressant att följa hur smittan utvecklas efter semestern slut och skolstarten. Jag upprepar att det inte tycks vara någon skillnad mellan antalet nya fall i Stockholm i jämförelse med riket i sin helhet. Borde man inte förvänta sig det med betydligt fler som haft infektionen i Stockholm än i riket i sin helhet?

 84. Ulf

  Svar 79

  Tack Lars Eric jag menar dock att överdödlighet skall mätas med samma periodicitet som alltid, dvs årsvis. Det ör särskilt viktigt med covid 19 eftersom många äldre är drabbade. Hade vi haft en svår influensa i början av året hade sannolikt covid 19 offren varit betydligt färre. Att titta på enskilda veckor är bra för att se att vi fått rätt statistik över covid 19 men något annat duger inte siffrorna till.

 85. Ulf

  Svar 83

  På mindre än en vecka har tusentals människor smittats i förorten via alpresenärer och sedan taxichaufförer? Det gör Sverige helt unikt i smittspridningshastighet.
  Antalet döda rasar i hög hastighet i Sverige inte minst i Stockholm. Där också antalet smittade ifrån att legat långt över snittet gått ner till snittet. Detta beror på social distansering, men troligen också på en utbredd immunitet.

 86. Ulf

  Svar 77

  Jo budgetunderskotten i de länder som misskött covid19 bekämpningen å det grövsta med omfattande lock downs är ett faktum faktiskt. De kommer liksom i Sverige att visa sig i framtida budgetar. Man krossar inte ett lands ekonomi fullständigt och sedan tror att det är kostnadsfritt.
  Sverige som inte sällade sig till tokerierna är jätteförlorare.
  Nu får vi via bidrag betala för lock downs k andra länder, samtidigt som vår export drabbats hårt av andra länders tokiga corona politik. Utöver det ska vi först betala för en inhemsk tokig klimatpolitik. I utbyte mot svenska bidrag exporterar Sverige in vår tokiga klimatpolitik i EU. Jag orkar inte ens räkna hur många gånger Sverige är förlorare i detta.
  En gång i tiden röstade jag in Sverige i EU för att få en garant mot framtida galenskaper i Sverige exempelvis galenskaperna i början av 1970 talet som helt demolerade svensk ekonomi. Idag efter Brexit känns det som det kan kvitta. Sverige fortsätter med tokigheter. Inte lika allvarliga men å andra sidan får vi knEU tokerier nu när GB lämnat. En gång i tiden var vi lika rika som Schweiz. Idag när växelkurserna istället för 1 mot 1 är 1 mot 10 kan vi bara drömma om Schweizarens enorma internationella köpkraft.

 87. Eilif Hensvold

  Lars Lundqvist, TACK FÖR ATT DU ORKAR! Kanske går vi om om Italien i höst. Flagghissning utanför FHM och tacktal från representanter för de då närmare 6000 döda. Temat är, ”de skulle ju dött snart i alla fall”.

 88. Slår på tv-n och där handlar det om att renovera klimatsmart. Snart får vi nog veta hur en klimatsmart pandemi strategi ska utformas. Vi blir smartare och smartare, snart får nog gränsen för att få vara med i Mensa höjas.

 89. #76 Johan Montelius
  Vi kommer att minnas covid-19 lång tid framöver när vi ska betala coronabidrag till EU-länderna i söder.

 90. Eilif Hensvold

  #76 Johan Montelius, jag tycker att du saknar en avgörande dimension i din lättsamma kommentar ”Covid19 kommer nästa år vid det här laget vara glömt och Corona kommer återigen associeras med en öl.” Du kan läsa #87 så förstår du vad jag menar.

 91. Lars Cornell

  # Fredrik , Daniel, Ulf, Lars
  Äntligen redovisar SVT överdödligheten på ett acceptabelt sätt.
  http://www.svt.se/datajournalistik/overdodlighet-under-corona

 92. Ulf

  Svar 91

  Lars jag såg den tidigare men kan inte hitta någon knapp där man ser antalet ackumulerat för 2020 jämfört med tidigare år. Ser du det?

  Annars är det väldigt intressant med skillnaderna mellan regionerna. Regionerna i mellan Sverige har drabbats hårt, värst för Sörmland. Men även västra Sverige verkar skakigare och skakigare.

 93. Håkan Bergman

  Låst artikel, men vi får åtminstone reda på att spiggen är ett problem, ”naturligtvis” pga klimatförändringar.
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/spiggen-har-vuxit-till-ett-stort-problem-for-ostersjon/

  Var det inte nåt projekt för att studera om det går att göra biobränsle av dom små liven för några år sen? Kom dom fram till nåt?

 94. Ulf

  Kanske det sunda förnuftet och kritiska tänkandet återvänt igen vad gäller corona?

  https://www.expressen.se/nyheter/rapport-200-000-kan-do-av-nedstangningen/

 95. Håkan Bergman

  Det börjar bli grinigt nere i Bryssel.

  https://www.politico.eu/article/eu-european-council-summit-live-blog-mff-budget-coronavirus-recovery/

  Varför inte acceptera att det är så här Europa ser ut och skala ner samarbetet till rimlig nivå? Hur det än går så har byråkrater och federalister åtminstone fått sig en tankeställare.

 96. ”SEEN BUT NOT HEARD

  Despite playing a crucial role as two of the so-called Frugal Four, Swedish leader Stefan Löfven and Danish counterpart Mette Frederiksen continue to keep a low profile today, having made minimal media appearances over the weekend.

  Löfven has deputized media duties to one of his EU advisors, Paula Carvalho Olovsson, who this morning told Swedish public service radio that she hoped a deal remained possible and that any grants agreed must be at a “reasonable level.”

  While Frederiksen did speak to reporters Sunday, the two have largely left the public limelight to fellow frugals Austria and the Netherlands.”

  Ja där ser man, Löven vågar inte stå upp för sina ord som uttalats i Sverige. Sitter tydligen mest tyst därnere.

 97. Ulf

  Svar 83

  Ja du Lars nu har Spanien högre antal smittade än de södra regionerna i Sverige. Så dags för Danmark och Norge att utfärda inreseförbud för spanjorerna. Så nu kommer du inte in dit eftersom du bor i Spanien.
  https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/larmet-fran-spanien-coronafall-tredubblat/

 98. Thorleif

  Det som nu pågår i EU är en kupp i den mening att man lyckas (är på väg) slå två flugor i en smäll.

  Brexit (och läget i Italien osv ) hotade EU-budgeten och vägen mot total federalism. Corona men även klimathotet har som täckmantel använts för att både öka EU-budgeten utöver kompensation för Brexit (utan att förhandlingarna ens är slutförda) samtidigt som EU nu skaffar sig viss beskattningsrätt. Ändå så få som protesterar………..

  Eagles: ”…you can check out any time you like but you can never leave” (Hotel California)

  Jag fattar inte att folk i gemen inte har lärt sig hur karriär-makt styr våra liv istället för omsorgen om de samma. Men folk nöjer sig med att ”gnälla lite”. Detta som nu är på väg att hända är systemskifte enligt plan från ovan. Varför tror ni man skapar en ”främmande valuta” (eur) trots att all kompetens från början sagt emot? Och varför börjar man ”bakifrån”? En ny federal valuta skapar man som sista åtgärd när väl federationens statuter är spikade och den federala skatterätten instiftad.

  Som Romani Prodi tydligt uttryckte det 1999. ”Det kommer kriser då vi kan genomföra det folk idag inte godkänner”. Löfven är en nationsförrädare. Hur kan regeringen så lättvindigt släppa iväg (”förhandla”) sådana önskemål på så kort varsel utan samhällsdebatt både på myndighetsnivå och ute i folklagrerna?

  Ps! Idag skriver lägligt svd att isbjörnarna är hotade igen och att 7000 till hotas av corona. Rädslan ska bli allenarådande…….dvs mentala kriser skapar menlösa människor lätta att styra.

 99. Thorleif

  För att ni ska förstå vad man kan tolka in i begreppet Federalism måste man först förstå vad som driver organisationer utan huvudmän, dvs utan direktstyrning. De växer alltid och inte sällan okontrollerat. Många som har sin lönsamma utkomst direkt från EU-medel är nog inte överförtjusta i en federation men däremot beroende av att EU hela tiden expanderar eller fortsätter betala dem excesser. Däri ligger problemet.

 100. Håkan Bergman

  För många slevar i soppan.

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndigheten-tvingades-ratta-rattelse/

  Inte så ovanligt tydligen, hörde nån gång i våras en brittisk matematiker hävda att 75 % av alla excelark innehåller just såna här fel. Undrar hur många som aldrig upptäcks?

 101. Håkan Bergman

  Och nu ska alla som älskar Bryssel kunna ta tåget dit.

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-klubbar-igenom-dagliga-nattag-fran-sverige-till-kontinenten/

  Sen kan man ju undra vad ”dagliga nattåg” är för djur?
  Jag tror mera på en renässans för båtarna över Nordsjön till UK, där borde väl tax-free kunna återinföras.